НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 21:10

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Варна: Апелативният съд потвърди ареста на мъж, обвинен за убийство на млада жена

Варна: Апелативният съд потвърди ареста на мъж, обвинен за убийство на млада жена

30 Май 2017 | 16:18 | Агенция "Фокус"
Варна. Варненският апелативен съд днес потвърди определение на Окръжен съд – Силистра (ОС-Силистра) от 17 май тази година, с което е била оставена без уважение жалбата на Мюрсел Акив против продължаващото вече втори месец задържане под стража, съобщиха от пресцентъра на Апелативния съд. 33-годишният мъж е привлечен като обвиняем за убийството на А.З., чието тяло е било открито в началото на м.март, захвърлено в дере в района на жп прелез в местността Келявица в землището на село Руйно. Припомняме, че още при първоначалния оглед на мястото, където е било намерено тялото, е установено, че по него има следи от насилствена смърт. Няколко дни след това, на 16 март 2017 година Акиф е бил задържан под стража с определение на ОС – Силистра и оттогава е в ареста. Съдебно-медицинска експертиза (СМЕ) е установила по-късно, че причина за смъртта на пострадалата жена е тежка черепно-мозъчна травма.
Днес Варненският апелативен съд сподели всички основания на първата съдебна инстанция, с които е било отказано изменение на мярката за процесуална принуда. И този съд намира, че гласните доказателства (показанията на брата на обвиняемия), както и другите свидетелства, събрани от разследващите водят до извода, че Акиф е съпричастен към смъртта на младата жена. Братът на Мюрсел е бил свидетел на началото на насилствените действия спрямо младата жена, които започнали в автомобила на Акиф и продължили извън него. Извършени били няколко експертизи – химическа, 3-на СМЕ, биологична и ДНК експертизи.
Въззивният съд намира, че СМЕ не опровергава свидетелските показания. Вещите лица стигат до заключението, че тялото на жертвата е било местено и върху него били установени множество наранявания.
Този съд отчита като лоши характеристични данни богатото съдебно минало на обвиняемия, независимо от настъпилата реабилитация. По делото били събрани и множество доказателства, че Акиф, който живее в Германия се занимава със сводничество. В показанията, които обвиняемият е дал пред разследващите той не отрича, че е употребил насилие спрямо бившата си приятелка. Има данни обаче, че е правил опит да мотивира свидетели на разследването да променят показанията си. Всички тези факти водят Варненския апелативен съд до извода, че е реална опасността Акиф да извърши друго престъпление или да се укрие от закона.
Съдът намери, че задържането под стража на Мюрсел Акив, привлечен като обвиняем за убийството на А.З., е законосъобразно и основанията на продължаването на тази най-тежка мярка за процесуална принуда не са отпаднали.
Определението на Варненския апелативен съд не подлежи на обжалване.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Предварителните сондажи за
Предварителните сондажи за "ямайска" коалиция са удължени. 17 ноември 2017 г.

ВИДЕО
Наводненията в Гърция взеха жертви
Наводненията в Гърция взеха жертви
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2017 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.