НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 15:12

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Главният прокурор Сотир Цацаров: Лична вендета в Наказателния кодекс няма

Главният прокурор Сотир Цацаров: Лична вендета в Наказателния кодекс няма

31 Август 2017 | 16:46 | Агенция "Фокус"
София. Лична вендета в Наказателния кодекс няма. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров пред журналисти в Народното събрание в отговор на въпрос дали има лична вендета срещу семейството на банкера Цветан Василев, предаде репортер на Агенция „Фокус“ . Във връзка с това как ще коментира, че швейцарски съд е отхвърлил обвинението, че съпругата на банкера Цветан Василев – Антоанета е купила със „мръсни“ пари вила в Швейцария за 40 млн., за което е била обвинена в България, Цацаров заяви: „Никак“.
На въпрос трябва ли дъщерята на Василев - Радосвета Василева, да носи отговорност заедно с родителите си, главният прокурор обясни: „Това се преценява от наблюдаващите прокурори и разпоредбите на Наказателния кодекс“. По думите му виновните биват обвинявани и това е целта на наказателния процес. „Ние работим по българските закони. Може да запитате швейцарския съд защо е разминаването между него и българските закони. Разпоредбите, по които ние работим са Наказателен кодекс и Наказателно-процесуален кодекс на Р България“, допълни главният прокурор.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СГС остави без разглеждане жалбата на Радосвета Василева срещу задържането ѝ под стража за 72 часа

СГС остави без разглеждане жалбата на Радосвета Василева срещу задържането ѝ под стража за 72 часа

23 Август 2017 | 16:57 | Агенция "Фокус"
София. Софийски градски съд остави без разглеждане жалбата, подадена от адвокат на обвиняемата Радосвета Василева, срещу прокурорско постановление за задържането й под стража за 72 часа. Запознавайки се с наличните по делото материали, съдия Атанас Н. Атанасов, председател на 21 състав прие, че жалбата е процесуално недопустима. Тя е преждевременно подадена и разглеждането й се явява безпредметно. Това е и причината съдът да се произнесе в разпоредително, а не в открито съдебно заседание с участието на страните. Това съобщиха от пресцентъра на СГС.
„Атакуваното постановление е било издадено в отсъствие на обвиняемата Радосвета Василева и същата не е била задържана на това основание нито преди, нито към настоящия момент, за да е налице задължение на съда за произнасяне по същество на частната жалба. Такова право би възникнало евентуално в бъдеще, при задържане на лицето на това основание, каквото към настоящия момент не е реализирано“, пише в разпореждането.
За пълнота на мотивите съдия Атанасов посочва, че има предвиден ред за обжалване на прокурорските постановления пред по-горестояща прокуратура. Тоест няма пречка дори и към настоящия момент, когато лицето все още не е задържано фактически, да се обжалва съответното постановление на прокуратурата за задържане пред по-горестоящата такава, като по-този начин се гарантират правата на лицето, пише още в разпореждането. То подлежи на обжалване и/или протест в 7-дневен срок.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Един от лидерите на косовските сърби, Оливер Иванович, бе застрелян в Косовска Митровица. 16 януари 2018 г.
Един от лидерите на косовските сърби, Оливер Иванович, бе застрелян в Косовска М...

ВИДЕО
 Катастрофални свлачища връхлетяха южната част на американския щат Калифорния - 14 януари 2018 година
Катастрофални свлачища връхлетяха южната част на американския щат Калифорния - ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.