НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 03:33

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Приключи процедурата по подаване на писма за интерес за придобиване на ТБ „Виктория“

Приключи процедурата по подаване на писма за интерес за придобиване на ТБ „Виктория“

24 Юли 2017 | 16:15 | Агенция "Фокус"
София. Срокът за подаване на писма за интерес във връзка с продажбата на 100% от капитала на ТБ „Виктория” ЕАД и цялостната експозиция на едноличния собственик на капитала към банката приключи на 21 юли 2017 г. в 14:00 часа местно време (13:00 ч. централноевропейско време). Това съобщиха от КТБ АД (н). Заявилите интерес кандидати са общо четири, както следва:
• Инвестбанк АД
• Българо-Американска Кредитна Банка АД
• Kerbler Holding GmbH, Imfarr Beteiligungs GmbH и Green Finance GmbH – група инвеститори, действащи съгласувано
• Вабо Интернал АД
Предстои анализ и оценка на профила на кандидатите, предоставените от тях писма за интерес, вкл. съпътстваща информация, както и консултация с надзорния орган - Българска народна банка.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Михаил Константинов: Около КТБ са генерирани гиганстски финансови престъпления

Проф. Михаил Константинов: Около КТБ са генерирани гиганстски финансови престъпления

24 Юли 2017 | 10:30 | Агенция "Фокус"
София. Около КТБ са генерирани гиганстски финансови престъпления и едно от нещата, които трябва да се проследят, е финансовото състояние през годините на хората, свързани с казуса. Това коментира в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ проф. Михаил Константинов по повод предадените на съд 18 души във връзка с фалита на банката преди 3 години. „Търсете необективните богатства, толкова е просто. Ако някой е бил забъркван в тази каша, около него има генерирано някакво необяснимо богатство, търсете тези богатства, търсете парите, така се разкриват престъпления в белите държави. Следите остават във вид на натрупани незаконно имоти, пари и т.н. – това търсете. Аз предполагам, че частично е направено и това, но и може би даже не е направено докрай", коментира проф. Михаил Константинов. Той допълни, че ако този подход се приложи, всички необясними богатства в България, не само свързани с КТБ, ще бъдат разкрити.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ясен Тодоров: Зависими съдии, а не квалифицирани, искат парите на Сорос и Америка за България

Ясен Тодоров: Зависими съдии, а не квалифицирани, искат парите на Сорос и Америка за България

23 Юли 2017 | 21:38 | Агенция "Фокус"
София. Зависими съдии, а не квалифицирани, искат парите на Сорос и Америка за България. Това каза Ясен Тодоров, член на ВСС, в разговор с Илиана Беновска по темата „Политиката, Престъпността, Законността, глупако! в седмичното обзорно политическо предаване ,,Беновска пита” по ,,Канал 3” и ,,Радио К2”, съобщиха от екипа на предаването.
„Кариерни бонуси” след изтичане на мандата във ВСС:
Разговорът между Тодоров и Беновска започна с напомняне от Беновска, че октомври месец изтича мандатът на ВСС и има обвинения, че се подготвя закон, който да им носи кариерни бонуси – например право на избор къде да работят впоследствие. Тодоров каза, че това са глупости и той може да си избере от Столичното следствие да отиде в Разград. Той обясни, че предложението за изменение в закона за съдебната власт гласи, че членовете на ВСС се възстановяват на същата или равна по степен длъжност –„за мен това не е огромен кариерен бонус” каза още Тодоров. Гостът поясни, че това представлява изравняване положението на магистратите, които са членове на ВСС, с заместник-министрите. Тодоров спомена, че Христо Иванов е бил много вдъхновен и настроен срещу т.нар. кариерен бонус, но една от неговите заместнички е била съдийка в Разград и е станала по същия начин съдийка в София, следователно няма нищо страшно в това, а напротив – членовете на ВСС заслужават повече – минимум една степен повишение, защото в петте години нямат право да участват в никакви конкурси, а тези хора се ползват с най-високо доверие от колеги и парламента. Тодоров акцентира върху това, че парламентът не е лош – той е израз на народната воля, а членовете на ВСС са избрани от парламентарната квота.
Делото КТБ, адвокатите и техните медийни „защити”; Иван Гешев:
Беновска каза, че едно от най-значимите постижения на прокуратурата в рамките на сегашния ВСС са делата за КТБ. Тодоров каза, че е слушал изказванията на адвокатите на Цветан Василев, познава ги; определи делото като изключително тежко, но дали екипът, който работи по делото си върши работата, ще си проличи в съда. Водещата спомена, че е била на конференция на Иван Гешев, който е дал подробна информация за делото, но след това е имало сериозни нападки от страна на заинтересувани лица и медии. Беновска предложи на госта си да включат Гешев по телефона. Тодоров каза, че няма как да се оплюва прокуратурата, която тя се опитва да си върши работата и да се разкриват престъпления. Гостът каза, че има само добри впечатления от ръководителя на СП – работлив, кадърен, надъхан и като следовател, и като прокурор.
Гешев да не се обяснява по медийните студия; Грантове от Сорос и Америка за България за магистратите
След коментарите на Гешев и Беновска по темата за делото КТБ, Тодоров определи ръководителя на СП като психически устойчив, „той няма да се оплаче, че му развиват болтовете на колелетата на автомобила” и потвърди казаното от Гешев, че арената на противопоставяне между обвинението и защитата ще е в съдебната зала и не е редно Гешев да се обяснява в медийните студия, докато защитата има това право по всякакъв начин. Беновска го контрира с въпроса как е възможно адвокати и обвиняеми да имат право на обяснения в медиите. Тодоров отговори, че такива са правилата и средствата за защита не са изчерпателно изброени и адвокатите се опитват по всякакъв начин да защитават своите клиенти. Това се потвърждава и от Иван Гешев, но неприятното е, по думите на Тодоров, че се настройва общественото мнение, но истината ще се установи от съда. Той е сигурен, че когато тръгне съдебния процес, а и преди това, и съдията ще бъде атакуван, както е атакуван Гешев сега. Беновска каза, че много от „тези с болтовете и гайките” и техните пръвърженици се оплакват активно, но се крият зад чужда легитимност, а не колективната, която цитират Съюза на съдиите или съдиите на ВКС, че в проектозакона за съдебната власт ще им бъде отнета възможността да получават грантове от Сорос, от Америка за България. Ясен Тодоров цитира Христо Иванов, който казва, че тези средства са жизнено важни за обучението на съдиите, но гостът заяви, че разбира се, това не е вярно – „ако искаш да си съдия, прокурор или следовател – ти се обричаш на държавата, получаваш заплата от държавата и си безпристрастен по отношение на участниците в процесите, но когато получаваш пари от сдружението, в което ти участваш, изпадаш при всички положения в някаква форма на зависимост. Нормално ли е съдия, член на сдружение, финансирано от някаква фондация, да гледа дело, в което една от страните е медиен издател, например, финансиран от същата фондация?”, каза още Тодоров, който не смята, че това е правилно, но се случва и се правят опити да изглежда така, че чрез тези пари се повишава квалификацията на съдиите. Гостът подчерта, че всякакви средства, които магистратите получават извън тяхната държавна заплата, нарушават тяхната независимост и обясни, че държавните пари давани за правосъдие се повишават всяка година и по този начин магистратите имат чувство за сигурност. „Ако искаш да си много богат – отиваш и ставаш адвокат на такъв обвиняем, а ако искаш да работиш за държавата – работиш”, каза още Тодоров.
Веселин Марешки – богат обвиняем и зам.-председател на НС – искане за оставка; Корупция по високите етажи на властта:
Беновска включи Веселин Марешки по телефона в качеството му на богат обвиняем и зам.-председател на НС. Тодоров обясни, че Марешки има право да лъже, но прокурорът няма и затова отказва да коментира обвинените лица, защото могат да се защитават, както искат, но обясни, че при съдебната власт има по-строги правила – ако магистрат е обвинен, той се отстранява от длъжност, но при народните представители режимът е различен. Дълго се е говорело за проектозакона „Кунева” и борбата с корупцията по високите етажи, но в крайна сметка само за магистратите има строги правила за отчитане – деклариране на имори и имущество, а за другите остава стария режим.
В края на разговора си с Ясен Тодоров в предаването „Беновска пита” по „Канал 3” и „Радио К2” на 23-ти юли 2017-та година, Илиана Беновска подари на госта си книгата с интервюто ѝ с Ахмед Доган от 1992 година, преиздадено през 2016 година, и червена, здрава, българска ябълка с пожеланието да остане негнила българска ябълка и след излизането от ВСС.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Младен Маринов: Трябва да се развива агентурна мрежа като начин за противодействие на престъпността

Младен Маринов: Трябва да се развива агентурна мрежа като начин за противодействие на престъпността

23 Юли 2017 | 21:30 | Агенция "Фокус"
София. Трябва да се развива агентурна мрежа като начин за противодействие на престъпността. Това каза главният секретар на МВР Младен Маринов в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по "Канал 3“ и „Радио К2“, съобщиха от екипа на предаването.
По отношение на престъпността Маринов каза: „Въпросите за законността и престъпността си ги задавам постоянно, тъй като не само сутрин мисля по тези проблеми, а мога да кажа денонощно, тъй като обстановката е такава, че денонощно ми се налага да координирам и да обезпечавам действия свързани с противодействие на престъпността".
На въпрос на Илиана Беновска докога няма да чуваме оглушителния въпрос „Кой е виновен?“ главния секретар на МВР коментира: „Този въпрос може да бъде разгледан в няколко аспекта. Що се касае към конкретно извършено престъпление – въпросът „Кой е виновен?“, знаете, се решава в съда, но въпросът „Кой е виновен?“, можем да зададем и да го мислим в по-широк аспект - „Кой е виновен, за да се случват всичките тези неща?“ и дали има конкретен виновник, или това са комплекс от причини, за които всички ние като общество и като правозащитни органи имаме пропуски и вина да се получават тези неща“.
По темата за войната по пътищата Младен Маринов заяви, че там всичко е в ръцете на водачите и всичко зависи от това дали ще спазят законите, или не: „Всичките ПТП-та се случват, когато някой не спазва закона и не взема предвид заобикалящата го среда“.
„Кой дава на водачите книжки, свидетелства за управление, които не са заслужили със знание и можене?“, попита Илиана Беновска. Младен Маринов заяви: „Това, че на изпита са били съсредоточени и са знаели темите и са взели изпита, не означава, че в последствие небрежно няма да пропуснат да изпълнят това, което повелява закона, защото практиката показва, че дори на изпита да си взел всичко с отличен, след това, ако пренебрегваш закона- също можеш да сгрешиш“. Относно неграмотните шофьори и тези под въздействието на различни опиати Маринов коментира, че за местата, на които е имало сигнали за такива практики, е имало намеса на органите и работата в тази посока продължава. „Всеки, който си позволи, като длъжностно лице, да даде документ на такъв убиец, защото аз така го наричам човека, който излиза на пътя с мощна кола и не спазва законите, той за мен е убиец - естествено, бива задържан и предаден на съдебната система“, добави още той.
„Трябва да се спазва закона, дори когато се съди човек. Такъв е законът. Нашите правомощия, които имаме по закон, са да съберем достатъчно данни, на база, на които Прокуратурата да има основание да повдигне и да привлече задържаното лице като обвиняем. Естествено в съдебната фаза на процеса експерти, свидетели, полицаи, които са участвали, също могат да бъдат разпитвани, но основната ни задача е да документираме престъпната дейност, така че прокуратурата да има достатъчно основание да повдигне обвинение“, каза Младен Маринов в отговор на въпрос колко са до момента производствата с влезли в сила присъди по случаите с неспазване на законите по пътищата.
„Кои са националните цели и приоритети на това ръководство на МВР и лично Вие като главен секретар - кое поставяте на предно място в евентуалния 4-годишен мандат?“, попита Илиана Беновска. Младен Маринов заяви, че външните заплахи за сигурността на страната ни са: мигрантският поток и събитията в Близкия изток. „Незаконното преминаване през границата е един сериозен проблем, тъй като през такива канали освен хора, които бягат от война могат да преминат и хора, които са членове на терористични организации. Затова, това е един приоритет, който ще преследваме и ще развиваме системата за сигурност с цел противодействие. Първите стъпки бяха изграждането на инженеро-техническото съоръжение, което даде възможност за оптимизиране на физическото присъствие на полицаи по границата. Предстои това съоръжение да бъде оборудвано с технически средства, които да повишат неговата ефективност“, добави той, като припомни, че в случая отношенията между България и Турция са много важни и това е работа на политиците, но МВР са длъжни да осигурят сигурността на границата.
На въпрос защо и служители от системата на МВР са замесени в транспортирането на мигранти, главният секретар на МВР заяви, че за съжаление има такива случаи, но те биват разобличавани и задържани. По думите му има служители на МВР, които се подават на натиска по различни причини - една, от които е финансова, но основната причина е „липсата на морални устои“.
На въпрос дали в МВР имат агентурна мрежа и дали смятат да наблегнат на изграждането на това, което е било разрушено по време на демократичните промени Младен Маринов заяви: „Обществените отношения наистина са сериозно променени, ако ги сравняваме с държавата, която е съществувала преди 1989 г. Въпреки това, развитието на агентурна мрежа е една основна част от противодействието на престъпността и много важна част, защото без такава мрежа, образно казано, полицията е сляпа.“
Относно това доколко тази агентурна мрежа прелива между ДАНС и МВР, главният секретар на МВР заяви, че „това са различен вид агенти и различен вид сътрудници, които имат различна роля в подпомагането на противопоставянето на престъпността“ и затова хората не трябва да ги бъркат. „Полицията работи с една категория агенти, а службата за сигурност работи с друга категория агенти“, добави той.
„Достатъчно ли са подготвени агентите ни и достатъчно ли са ефективни, за да бъдат наистина под прикритие и да вършат работа?“, попита Илиана Беновска. Младен Маринов поясни, че има агенти, които не са служители на МВР, но са привлечени да помагат при разкриването на тежки престъпления и престъпна дейност. „Има служители, които са т.нар. „под прикритие“, които са служители на МВР, но работят в среда, в която имат възможност да разузнават. Дали са достатъчни? Знаете, че това чувство за достатъчност е различно при различните случаи. Смятам, че трябва да се развива тази стратегия и този начин за противодействие на престъпността, но към момента разполагаме с достатъчно сътрудници, от които да се информираме за нещата, които се развиват“, допълни Маринов.
На въпрос дали българските агенти получават заплати колкото тези на служителите в системата на МВР Маринов заяви: „Това е тема, която не бива да обсъждаме. Хубавото е, че в системата на МВР все пак останаха да работят хора, за които заплащането не е основният мотив да бъдат в нея. Въпреки че, в днешни дни заплащането е изключително важно, тъй като живеем в общество, в което това дава една сигурност на работещите. Когато техните семейства са осигурени, те ще бъдат по-ефективни в работата.“
Той поясни, че ако единственият мотив на полицаите, за да работят в тази система, са заплатите- „най-вероятно нямаше да имаме толкова полицаи“. „Хората работят с надежда. Естествено заплащането не е равно на това, което те дават като продукт за обществото и това, че те рискуват ежедневно живота си, времето за семейството, времето за себе си, но пак казвам - тези хора, които работят имат и друг морален мотив да останат в системата на МВР“, добави Младен Маринов.
„Трудно е човек, който не е в системата и не е работил с полицаи да разбере как мислят полицаите. Аз съм работил с колеги и оперативни, и от охранителна полиция, които по конкретен случай дават всичко от себе си и не ги интересува, че полагат извънреден труд, че няма да се приберат вкъщи. Просто случаят така ги дърпа, че те горят в него“, добави Младен Маринов. Именно затова според него исканията за увеличаване на заплатите на служителите в системата на МВР са справедливи, но това трябва да се съобрази и с възможностите на бюджета и на държавата: „Трябва да продължи диалога в рамките на закона и да се търси решаване на проблема. Заплащането в МВР трябва да е по-добро и по-мотивиращо, за да привличаме млади хора в системата на МВР. Воля има на всички нива, но въпросът е да се намери начина кога и как да стане“.
По темата „Как да спрем конвенционалната престъпност?“ Младен Маринов каза: „Освен за статистика, говорим и за усещане на сигурност в гражданите, а то именно се формира от това, което те лично, като жертви на престъпление, изпитват и това, което ежедневно им се поднася в информационното пространство и им се представя като обща картина“. По отношение на битовата престъпност той заяви, че причините за нея са бедността, безработицата и ниската образованост.
„Хората наистина очакват полицая да е навсякъде, полицая да свърши всичко, но когато се касае за тяхно нарушение на закона, те смятат, че това няма да важи за тях. По тази причина полицаите от една страна ги гледаме като спасители, като хора, които помагат на обществото, а като минем в другата роля - ги гледаме като хора които наказват и които са лоши. Много е трудно да изведем един светъл образ на полицая, тъй като основната му дейност все пак е да противодейства на правонарушения и престъпления“, заяви главният секретар на МВР и добави, че полицаите са длъжни да осигурят сигурност. По думите му всяка престъпна дейност има своята специфика. Относно телефонните измами подчерта, че най-важното е хората да бъдат информирани.
Младен Маринов подчерта, че битовата престъпност в малките населени места е често явление не само в България. „Свободата, която беше дадена на гражданите, т. нар. демокрация, много хора я разбраха неправилно и не разбраха, че демокрацията преди всичко е законност и правата на всеки един от нас и от тях свършва там, където започват правата на другия. Тези неща много често се бъркат и всеки смята, че на него закона му дава право, но по отношение на другите има само задължения“, добави той.
За своя мечта, като главен секретар на МВР, Младен Маринов определи, че за него като професионален ръководител е важно да даде спокойствие и възможност на службите да си вършат работата, без да ги ограничава, а единствено да осигурява координация и добра комуникация в сектора. „Длъжността на главен секретар е там, където започва пресечката между професионализма и политиката. Аз, оставайки в професионалната част, трябва да балансирам натиска от политическата страна“, добави той. Като друг важен приоритет за в бъдеще той определи превенцията и работата с подрастващите.
Младен Маринов подари на предаването „Беновска пита“ цикъла „Епопея на забравените“ на Иван Вазов. От своя страна Беновска му подари книгата с интервю на Ахмед Доган от 1992г., както и здрава българска ябълка.
Главният секретар на МВР получи и клубната тениска на предаването с въпрос: „Защо не успяваме да овладяваме престъпността?“, на което Маринов отговори, че от МВР овладяват престъпността и това, което е предотвратено, няма как да стигне до хората: „Някой, някъде си е свършил работата, без да парадира за това“.
Така завърши разговорът между Младен Маринов, главен секретар на МВР, и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по "Канал 3“ и „Радио К2“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Веселин Марешки: Ако кажа кои искат да ми отнемат бизнеса с горивата, ще приключа в хотел до Правец

Веселин Марешки: Ако кажа кои искат да ми отнемат бизнеса с горивата, ще приключа в хотел до Правец

23 Юли 2017 | 21:06 | Агенция "Фокус"
София. Ако кажа кои искат да ми отнемат бизнеса с горивата, ще приключа в хотел до Правец. Това каза зам.-председателят на НС Веселин Марешки в разговор с Илиана Беновска по темата „Политиката, Престъпността и Законността, глупако!" в седмичното обзорно политическо предаване ,,Беновска пита” по ,,Канал 3” и ,,Радио К2”, съобщиха от екипа на предаването. Марешки говори по въпросите защо не посочва лицата, които го заплашват, въпреки самосезиралата се Прокуратура, кой е лъжливото овчарче – Цацаров или Марешки и относно рейтингите на Цацаров и Марешки.
Беновска пожела да включат в разговора с Ясен Тодоров - Веселен Марешки, но Тодоров каза, че няма какво да коментира обвиняеми, защото те са в правото си да лъжат. Зам.-председателят на НС се включи по телефона, а Беновска го попита как ще обясни факта подадения от него сигнал към Прокуратурата, че е бил заплашван да му бъде взет бизнеса с горивата, а когато е бил повикан за показания е отказал да посочи лица. Марешки определи това като брутална лъжа и е учуден, че Беновска го казва, защото никога не е сезирал Прокуратурата за подобно нещо, а тя се е самосезирала. Беновска се коригира и каза, че наистина се е самосезирала, но е било по факти, които Марешки е изложил в медиите. Той обясни, че прокурорите нямат право да лъжат и когато се произнасят лъжи, трябва да се носи отговорност, защото Цацаров в ефир е казал, че „някакви хора са му уредили ЦУМ-гейт, обаче, не каза кои са тези хора и няма никаква гражданска доблест”. Беновска го контрира и каза, че не се изказва в собствена телевизия, за да прави опит за манипулация, и го помоли да отговори дали се подиграва с Прокуратурата и следствието с нежеланието си да съобщи нито едно име на „заплашващите”, но пък е спечелил голямо медийно внимание. Марешки отрече да се подиграва, защото в Прокуратурата има много достойни прокурори, но има и „черни овце” – „нямам никакво доверие в прокуратурата и веднага изкарах данните от АЛФА рисърч за края на 2016 година, когато гръмно назначения от хората около Пеевски главен прокурор беше влязъл с много висок рейтинг в Прокуратурата в момента е с рейтинг под 10% и с над 50% неодобрение”. Беновска го попита дали скоро си е поглеждал своя рейтинг. Марешки каза, че е с един от най-високите в държавата и с много по-висок от този на главния прокурор. Беновска акцентира върху това, че Марешки е с десетки пъти по-нисък рейтинг от този, който е имал на президентските избори и ако се приеме, че той върши работата, от която се печелят и антипатии, и симпатии, то по същия начин и главният прокурор печели и губи симпатии. Водещата отново попита защо не съобщава кой го заплашва, това истина ли е, или го използва за самозащита. Марешки отговори, че е истина, но каза, че когато в България има главен прокурор като този в Румъния, тогава ще каже кой го е заплашвал – „няма как, когато крадецът вика „дръжте крадеца”. Беновска обясни на Марешки, че е назад с материала, защото след няколко месеца Лаура Кьовеши скоро ще се раздели с поста си и го посъветва да си опресни информацията по повод професионалното ѝ поведение. Водещата отново призова Марешки смело да каже кой го е заплашвал, както медийно е съобщил, че е заплашван. Зам.-председателят на НС попита Беновска наистина ли мисли, че ще се постави в такава опасност да спомене имената и да попадне в хотел около Правец и „да приключа там”. Той подчерта, че няма да казва нищо на хора, на които няма никакво доверие. Беновска каза, че я е страх за него, защото докато крие имената, заплашителите могат да си свършат работата без никой да знае кои са те. Марешки каза, че Беновска я е страх и за главния прокурор, но Беновска го контрира и отговори, че ако той не каже кой го е заплашвал, ще излезе, че лъже и няма такива заплахи.
По темите кои партии са се облагодетелствали с пари от КТБ, Марешки да си подаде оставката като зам.-председател на НС, обвиненията за изнудване и рекет и оставка на Главчев Марешки обясни, че мълчанието му означава липса на доверие в тези, които питат. Той подчерта, че стои с името си, но по случая КТБ не е чул нито едно име, защото се говори, че всички политически партии са взимали милиони от КТБ, но се оказва, че само ПП ВОЛЯ и Веселин Марешки не са получавали никакви пари от банката и нямат никакви задължения. Беновска обясни, че ще се окаже, че и други партии и политици не са взимали пари от КТБ и попита Марешки дали няма да си подаде оставката като зам.-председател на НС при наличието на обвинения за изнудване и рекет, защото е неморално и не съответства на неговия висок рейтинг да заема тази позиция преди да е решен проблемът. Марешки отговори, че Беновска не е негов гласоподавател и няма да носи тя отговорност. Водещата от своя страна го попита откъде знае, че не е негов гласоподавател. Марешки обясни, че няма да си подаде оставката, защото когато е избиран за зам.-председател на НС, е имал същото обвинение и няма повод да се отказва. Беновска каза, че това е ново дело и е в различно териториално деление на Прокуратурата. Марешки каза, че старото обвинение е отново за изнудване на „този с пицата, че съм го изнудвал, защото е построил нещо в мой имот, за което ВКС вече се е произнесъл”. Беновска каза, че именно това е основание да си подаде оставката, но Марешки беше категоричен, че няма да го направи, но веднага е поискал оставката на Главчев, защото се е договарял с външни лица да бъде отстранен Марешки, а е било ясно, че нито една от ПП в парламента абсолютно основателно не иска оставката на бизнесмена. Беновска определи Марешки като движещ се във въображаем свят, в който наглася хората, както му харесва, и му препоръча да погледне обективно на нещата и себе си, защото не отива на политик с високи претенции и бизнесмен с много капитали като него да продължава да бъде зам.-председател на НС при положение, че има 2 тежки обвинения. Марешки отговори на това като обясни колко много хора го срещат и му казват, че искат да го видят на много по-висок пост от сега и единствено ВОЛЯ е последователна, а горивата в неговите бензиностанции са по 1.80 лева/литър.
Беновска приключи разговора с Марешки като обясни, че няма да се правят безплатни реклами на бензиностанциите му и му благодари за участието в „Беновска пита” по „Канал 3” и „Радио К2” на 23-ти юли 2017-та година.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Николай Малинов: Сей разумното, то е вечно важи за българо-руските отношения

Николай Малинов: Сей разумното, то е вечно важи за българо-руските отношения

23 Юли 2017 | 20:52 | Агенция "Фокус"
София. Сей разумното, то е вечно важи за българо-руските отношения. Това каза Николай Малинов, председател на "Национално Движение Русофили" в предаването „Беновска пита“ по Радио К2 и Канал 3, съобщиха от екипа на предаването.
Николай Малинов, председател на "Национално Движение Русофили", Сергей Гаврилов, руски депутат и председател на комисията по гражданско общество, Галина Стоянова, кмет на Казанлък разговаряха с Илиана Беновска в предаването „Беновска пита“ по Радио К2 и Канал 3 по темата: „Кой и на какво основание иска и може ли да управлява България? Политиката, Престъпността, Законността, Русия, глупако!“.
Николай Малинов коментира преизбирането си за председател на „Национално Движение Русофили“.
Малинов бе преизбран за председател на Национална движение „Русофили" на заседанието на Общото събрание на движението, което се проведе в парк-хотел „Москва" в столицата и бе свикано именно от него с искане за вот на доверие. Той го заслужи и с голямо болшинство Общото събрание остави Николай Малинов на председателския пост. Членската маса на организацията е над 35 000 души. Има 226 структури. На събитието на язовир „Копринка“ участват над 15 000 – 20 000 души, над 300 студенти се организират всяка година за Русия, 15 000 души се записват, за да изучават руския език. Всеки дава това, което може – един дава безплатния си труд, за да прави паметници, друг дава възможностите си, за да прави конкурси и фестивали. Нямаме претенции да обхванем 7 милиона българи, посочи Николай Малинов. Той подари на водещата книгата „Симетрия на времето“ с пожелание: „Сей разумното, то е вечно“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сергей Гаврилов: Надявам се да паднат европейските санкции, за се върнат здравите, български ябълки в Русия

Сергей Гаврилов: Надявам се да паднат европейските санкции, за се върнат здравите, български ябълки в Русия

23 Юли 2017 | 20:35 | Агенция "Фокус"
София. Надявам се да паднат европейските санкции, за се върнат здравите, български ябълки в Русия. Това каза Сергей Гаврилов, руски депутат и председател на комисията по гражданско общество в предаването „Беновска пита“ по Радио К2 и Канал 3, съобщиха от екипа на предаването.
Николай Малинов, председател на "Национално Движение Русофили", Сергей Гаврилов, руски депутат и председател на комисията по гражданско общество, Галина Стоянова, кмет на Казанлък разговаряха с Илиана Беновска в предаването „Беновска пита“ по Радио К2 и Канал 3 по темата: „Кой и на какво основание иска и може ли да управлява България? Политиката, Престъпността, Законността, Русия, глупако!“.
Дейността на Николай Малинов и на „Национално Движение Русофили“ е стратегическа за нас, заяви Сергей Гаврилов. Отношенията между държавите ни се намират в криза, но отношенията между народите ни са хубави. Инвестициите на руските граждани България са над 5 млрд. евро. 17 % за първите три месеца е ръстът на товарообмена, въпреки санкциите. За да възстановим традиционните добри отношения между България и Русия е нужно гражданското общество. Няма по-близки и братски народи от българския и руския. Ние искаме да създадем добър фундамент за възстановяване на нашите междудържавни отношения.
Нашето икономическо сътрудничество, военно сътрудничество в момента е зависимо от външни фактори. Целият Сенат и Конгрес на САЩ не са в състояние да огорчат отношенията между народите ни. Ние приветстваме това, че българският политически елит става по-самостоятелен.
Беновска даде пример как Радио К2 изгуби доста време, за да се опита да се споразумее с руски медии за излъчване на техни новини, въпреки помощта на тогавашният руския посланик в България Юрий Исаков. „Мислите ли за руска телевизия в България“, попита водещата.
Бюрократите в медиите в Русия са повече отколкото в България, но по-малко отколкото в Брюксел, отговори Сергей Гаврилов. Не политическите партии, а неправителствени организации като „Русофили“ се занимават с голям спектър дейности, обединявайки левите и десните.
Беновска по традиция подари здрава, българска ябълка на госта си. Той си спомни, че българските ябълки са били най-хубавите в Русия и се надява да отпаднат европейските санкции, за да се върнат българските ябълки в Русия.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Галина Стоянова: Като кмет на ГЕРБ членувам в НД „Русофили”, за да се подобрят българо-руските отношения

Галина Стоянова: Като кмет на ГЕРБ членувам в НД „Русофили”, за да се подобрят българо-руските отношения

23 Юли 2017 | 20:16 | Агенция "Фокус"
София. Като кмет на ГЕРБ членувам в НД „Русофили”, за да се подобрят българо-руските отношения. Това каза Галина Стоянова, кмет на Казанлък, в разговор с Илиана Беновска в предаването “Беновска пита” по Радио К2 и Канал 3, съобщиха от екипа на предаването.
Стоянова коментира актуални политически теми:
Какви инициативи организират с НД „Русофили” в Казанлък?
„Вие правите съборите на „Копринка” всяка година, друго какво правите съвместно? Какво Ви обединява с „Русофилите”?”, попита водещата Илиана Беновска. Галина Стоянова отговори, че регионалната организация на „Русофили” в Казанлък се състои от хора, които са членове на различни партии, бивши народни представители от БСП. „Ние заедно, и аз, като член на ГЕРБ, правим много проекти!”, обясни кметът на Казанлък. Един от първите проекти съвместно с НД „Русофили” е създаването на един много хубав паметник на ген. Скобелев в Казанлък и оформянето на едно цяло площадно пространство. Предстоят и хубави проекти, свързани с експонирането на руските художници.
Може ли да си позволя един леко ироничен въпрос? тази експозиция на руски художници, с удоволствие бих я гледала и мисля, че си струва, досещам се кого ще изложите, но защо не я направите на връх „Бузлуджа” в паметника, който БСП иска да вземе, би било знаково?”, попита водещата Илиана Беновска. „„Бузлуджа” е сиротно място!”, отговори Галина Стоянова. Тя продължи, че има много желаещи за „Бузлуджа”, но все още никой не е направил нищо, за да не осиротява мястото. Идеята на водещата, според кмета на Казанлък, обаче е добра.
Разменените подаръци:
Галина Стоянова подари на водещата книга за траките с думите: „Вие познавате Казанлък като град на розите, но предстоят празниците на тракийската култура в края на август, така че опознайте Казанлък и като долината на траките, не само на розите!”.
Водещата Илиана Беновска подари на своя гост здрава българска ябълка и клубната тениска и попита каква съвместна инициатива могат да направят заедно. Кметът на Казанлък отговори, че следващата година освен със 140 години от Освобождението на България е белязана и от 100 години лютиерство в Казанлък. „Това е много интересна тема, за която можем да направим чудесен проект!”, завърши Галина Стоянов разговора си с Илиана Беновска в предаването „Беновска пита” по „Канал 3“ и „Радио К2.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Иван Гешев: Подсъдимите за КТБ целят обществото да забрави и да си харчат на спокойствие присвоените пари

Иван Гешев: Подсъдимите за КТБ целят обществото да забрави и да си харчат на спокойствие присвоените пари

23 Юли 2017 | 20:02 | Агенция "Фокус"
София. Подсъдимите за КТБ целят обществото да забрави и да си харчат на спокойствие присвоените пари. Това каза ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев в разговор с Илиана Беновска по темата „Престъпността и Законността, глупако!" в седмичното обзорно политическо предаване ,,Беновска пита” по ,,Канал 3” и ,,Радио К2”, съобщиха от екипа на предаването.
По въпросите скрил ли се е Гешев след пресконференцията за делото КТБ и отделени ли са доказателства от делото, в разговора с Ясен Тодоров извънредно бе включен Иван Гешев по телефона да коментира случилото се на пресконференцията за КТБ и след нея. Беновска го попита защо се е скрил след това – има ли нещо, което го смущава в нападките от засегнатите страни и конкретно адвокатурата на Василев. Гешев отрече да се е скривал, а е ограничил коментарите за КТБ, защото думата в момента е на българския съд. Той ще продължава да опровергава неистините, но няма да спори с адвокатите на обвиняемия Василев, като поясни, че Ботев не е негов адвокат по делото, както се представя, а защитава една от счетоводителките. Ръководителят на СП подчерта, че мястото за спор е в съда, а не в медийните студия. Определи адвокатите като професионалисти и изключва като възможност те да лъжат, но въпреки това се коментира, че СП е отделила материали от делото. Беновска попита дали това е вярно и премахнати ли са факти и доказателства за много замесени лица. Гешев отново повтори, че такива неща се говорят, може би, защото адвокатите на са добре запознати с делото, въпреки десетте месеца, тъй като ако бяха прочели всичко, щяха да разберат, че ако някой лист се отделя, за да се добави към друго престъпление се прави копие и така присъства и в двете или повече дела и няма как нещо такова да бъде скрито. Гешев акцентира върху това, че на адвокатите плащат обвиняемите, а на прокурорите и съдиите – държавата, като защитниците нямат задължението да установяват обективната истина, а само това, което е в интерес на обвиняемите и подсъдимите. Беновска попита дали смята, че са установили обективната истина и част от нея не е прикрита – например Делян Пеевски не фигурира в обвинението. Гешев отговори, че по делото КТБ е събран максималният обем информация, с която не разполага нито една държавна служба, и който желае може да присъства на делото в съда и да си направи изводите. Той подчерта, че Прокуратурата, екипът му и той са били изцяло открити в изказванията си и всички публикувани страници по делото и всеки непредубеден може да си състави мнение кой е прав – „кой е пил водата, кой е ползвал парите присвоени от КТБ – това се разследва в отделени производства – всички доказателства за това, обаче, ги има и в делото КТБ”. Гешев съобщи, че всеки може да слуша откритите съдебни заседания и да поиска достъп от съдията.
Водещата попита колко са отделените производства и кога ще бъдат повдигнати обвинения – Цацаров е споменал, че 1 обвинение е повдигнато и е отделено от делото КТБ. Гешев отговори, че са около 24 досъдебни производства и каза, че от думите на Цацаров е разбрал, че става въпрос за 1 внесен обвинителен акт за данъчни нарушения, но Гешев не наблюдава тези дела, защото не са в СП, а са в СГП и няма как да даде повече информация. Следващият въпрос на Беновска беше какъв ще бъде пътят на Гешев за напред от гледна точка отправяните атаки. Гешев каза, че си е избрал професията с ясното съзнание и си е калкулирал проблемите идващи с делото КТБ – „това е един уникален случай и трябва да работим в полза на обществото”.
Беновска спомена, че наблюдава посегателство върху правото ни да бъдем осведомени, опити за манипулация на фактите от страна на медии, гравитиращи около подсъдимите, и попита как ще се справят СП с това. Гешев отговори, че битката предстои в СП, но освен юридическа битка има и битка за умовете на хората – „целта на обвиняемите и защитата е да убеди обществото, че някой друг е виновен за рухването на КТБ, делото на продължи петилетки и хората да забравят – тоест да си решат основния наказателен проблем КТБ и на спокойствие да си харчат присвоените от вложители пари”. Гешев подчерта, че единственото решение е да има публичност в съдебните заседания, където ще бъде изложена цялата информация включително и отделената информация, приложена и към други дела.
Така завърши разговорът между Иван Гешев и Илиана Беновска в седмичното политическо предаване „Беновска пита” по „Канал 3” и „Радио К2” на 23 юли 2017 година.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йордан Цонев: Ако 100 души, финансирани от Сорос, могат да убедят държавата, че няма престъпление по КТБ, жалко за тази държава

Йордан Цонев: Ако 100 души, финансирани от Сорос, могат да убедят държавата, че няма престъпление по КТБ, жалко за тази държава

23 Юли 2017 | 19:43 | Агенция "Фокус"
София. Ако 100 души, финансирани от Сорос, могат да убедят държавата, че няма престъпление по КТБ, жалко за тази държава. Това каза Йордан Цонев, зам.-председател на ПГ на ДПС, в разговор с Илиана Беновска в предаването „Беновска пита“ по Радио К2 и Канал 3, съобщиха от екипа на предаването.
Защо Йордан Цонев получи орден „Свети Апостол Ерм“?
Реч на Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай при връчването на ордена „Свети Апостол Ерм“ първа степен на народния представител от ПГ на ДПС Йордан Цонев:
"Всякакви думи са излишни, няма какво да говорим. Света Богородица е тук, сред нас, телом и духом! Каквото и да кажем ще е дребно, ще е жалко, ще е нищожно. Затова ви предлагам, обични мои чеда, малко да помълчим и всеки сам да отправи молитва към Божията майка и да й благодари за безкрайната милост с която тя благоволи да ни удостои днес. Нека всички заедно да кажем – Пресвета Богородице, спаси ни! Пресвета Богородице, спаси ни! Пресвета Богородице, спаси ни! Пресвета Богородице, спаси ни!
Не бива в такъв момент да бъдат споменавани имена на хора, но аз въпреки това ще го направя и ще ви обясня защо. Тук сред нас, виждате, е народният представител г-н Йордан Цонев. Тази чудотворна икона на Света Богородица Всецарица е дарение на Пловдивската Света Митрополия, направено лично от него. Нека ви разкажа как стана. Знаете, че на 6-ти май тази година с голяма група пловдивски свещеници имахме възложение от Светия Синод да служим на храмовия празник на Зографския манастир „Свети Георги“ на Света Гора. Когато пристигнахме се оказа, че за празника бяха пристигнали много миряни, включително и група народни представители, сред които г-н Цонев. Разговорихме се и някак в разговора стана дума за Ватопедския манастир, за светините, които се съхраняват в него. Тогава аз мимоходом и спонтанно казах, че сигурно би било прекрасно, ако в Пловдивска епархия се сподобим да получим копие на чудотворната икона на Света Богородица Всецарица, пазена там. Нямах нищо конкретно предвид, просто го споменах. И тогава внезапно г-н Цонев каза: „Ваше Високопреосвещенство, моля Ви, нека аз да купя иконата. Имам причини да искам да го направя. Моля Ви, окажете ми тази милост!“. Нямаше как да откажа на такава искрена молба. Дадох съгласие разбира се. Никой на мое място не би могъл да откаже на такава молба, отправена на такова място. Неведоми са пътищата Божии! И още в този момент си помислих, че няма нищо случайно, че така е трябвало да стане. И си помислих също така, че е справедливо и редно Църквата да покаже на г-н Цонев, че оценява този негов жест и че насърчава и подкрепя неговото духовно желание да бъде полезен на Светата Православна Църква. Не за това, че е подарил икона. Иконата е скъпа, но няма значение колко струва. Въпросът изобщо не е в парите. Благодатта на Светия Дух, както знаете, не се продава и не се измерва в пари. А заради това, че той и преди това беше доказал, че е готов да помага на църквата с всички сили и средства по начин, по който малцина са готови да го направят. Не знам дали знаете, че като председател на бюджетната комисия в 41-вото Народно събрание г-н Цонев беше човекът, който внесе законопроектът, с който всички храмове в България бяха освободени от данък сгради и такса смет. Помните скандала с нашия кмет за църквата в квартал „Изгрев“, дето ни осъди за 15000 лева такса смет. Благодарение обаче на делото на г-н Цонев, благодарение на този закон тогава стана изобщо възможно Патриаршеската катедрала в София „Свети Александър Невски“ да се сдобие с документ за собственост, нотариален акт. Защото редица, редица на същата тази българска държавност отказваха да сторят това под претекст, че Българската православна църква, видите ли, трябва да плати данък сгради в размер на 4 милиона лева. Да плати църквата на държавата 4 милиона лева, за да признаела държавата, че Катедралата на Патриарха в София е на Църквата. 10 години се водиха разговори с министри, министър-председатели, председатели на Народното събрание, президенти и никой не пожела или не посмя да реши въпроса. Г-н Цонев каза – „Нека опитам!“. И го направи. Той и тогава не очакваше отплата. Не я и получи. Освен няколко устни благодарности Църквата не показа, че е оценила какво тогава този човек направи за нея. Нещо, което може да бъде направено само от човек, имащ изключително силна и твърда вяра. Мисля, че поводът е подходящ този пропуск да бъде поправен. На базата на всички тези съображения Пловдивският духовен епархийски съвет реши и удостоява г-н Йордан Цонев с ордена „Свети Апостол Ерм“ първа степен."
Йордан Цонев коментира, че бяга от всеки елемент на суета, защото вярата трябва да е далеч от тези неща. Приел е наградата, защото смята себе си достоен. Това е задължение и поощрение да се работи за вярата в Бога. Според него през периода на комунизма сме забравили, че църквата не е сградите и клира, а ние вярващите. Цонев се дразни и възмущава на злостни анализи и нападки към духовенството. Той каза, че е могъл да направи много повече. Това е дело и на ПГ на ДПС, и на депутатите, които са гласували промените в законите, които освобождават църквата от такса смет. "Глупаво е църквата да плаща такса смет. Никога през годините храмовете не са били задължавани да плащат данъци, а са получавали дарения и помощ от държавата. Църквата е храмът на нашите души. Една от фундаменталнуте грешки на прехода е, че не възстановихме уважението, обучението към вярата, към църквата, към семейството. Най-основната ценност вярата в Бога, която изгражда човека, отсъства от нашия живот. Не е модерно да си вярващ човек, а това е толкова нелепо", каза Йордан Цонев. "Няколко сериозни опита в последните 15-20 години се направиха за въвеждането на вероучението при децата в училище", заяви Йордан Цонев. Съпротивата идва от сериозна част от обществото, като родителските организации. Цонев не разбира защо децата трябва да учат теорията на Чарлз Дарвин, но не и за вярата в Бога, за произхода на човека. Децата ще спечелят научавайки фундамента на своя морал.
Коментарът на водещата провокира разговора за националните приоритети на държавата, за чуждото финансиране на магистрати, неправителствени организации и други, основни с американски капитали и средства на бизнесмена Джордж Сорос. Коментарът на Илиана Беновска гласи: "Г-н Цацаров, вярно ли е, че преследвате американски поклонници, чрез обвинението за КТБ? „Какво ще ни дадеш, историо, от пожълтелите си страници?“, пита великият поет Никола Вапцаров преди да бъде разстрелян преди 75 години, защото си е позволил да защитава националните интереси на България.
Какво ще даде историята на децата ни от днешната си страница – 23 юли 2017 година? На два - три реда, бледичко, ще почетем паметта на Вапцаров. И после, може би, ще четем дебели, бомбастични новини, например:
- Че Иво Прокопиев, все още почетен консул на Канада в България, бизнесмен, медиен магнат и сив кардинал в политиката, заявява по телевизора, че легитимно избраният главен прокурор на България Сотир Цацаров, с обвинението по КТБ преследвал американските поклонници…
- Че Живко Мартинов, обвиняем, но все още депутат от ГЕРБ, бил наклеветен от длъжник, че му прибирал суджуците, за да си ги хапва Бойко Борисов…
- Че на Манол Генов, обвиняем, но все още депутат от БСП и на сън не му е хрумвало да купува гласове…
- Че Веселин Марешки, обвиняем, но и все още заместник-председателят на 44-тото НС, никога не бил изнудвал аптекари, а срещу него имало заговор да му вземат бизнеса с горива. Обаче няма да пише как така Марешки си позволи да разиграва прокуратурата, като не съобщава кой го е заплашвал и кой се кани да му вземе бензиностанциите.
Днешната страница на историята ще бъде обилно обляна и с крокодилски сълзи за момчето Кристиян от Триград. Сълзи ще се леят и за многото момчета и момичета, баби и дядовци - ежедневно бити, изнасилвани и убивани от цигани, наркомани, пияници. Ще подсмърчаме и за каскадите от катастрофи и смърт по пътищата. Ще се чудим крал ли е или не пари от НДК Боршош и под чие политическо чадърче е. Ще се радваме, че героичният Пешко от Козлодуй е уволнен от министъра на енергетиката Теменужка Петкова. И никъде няма да видим оглушителния въпрос: Кой е виновен? И никъде няма да видим оглушителния отговор: Нямаме национални ценности и за това, и семейството, и училището, и политиците, и МВР, и прокуратурата са безсилни. А съдът си съди както му платят обвиняемите богаташи. И „големите“ телевизии и капиталци са лапачи на американски грантове и слугинстват на олигарсите. Докога, политици, България ще вегетира без Национална доктрина? Докато няма правила ще царува разпадът под диригентската палка на Сорос. И платените хейтъри ще танцуват „умни и красиви“по протести. Но не се знае до кога…
Аз съм Илиана Беновска и питам."
"Кой внуши на българското общество, че има релевантност между целите на Сорос и американската политика", попита Йордан Цонев. „Ние сме свободно общество. Всеки има право да създава неправителствени организации и да преследва определени цели. Но това мнение не е еднозначно с американската официална политика“, допълни Цонев. Той не подкрепя разбирането, че който политик или бизнесмен е против Сорос, е против НАТО, ЕС и евроатлантическата ни ориентация. Йордан Цонев заяви, че е против внушаваните ценности от соросоидската мрежа за влияние. Цонев каза, че от първия си ден като политик е работил за приемането ни в ЕС, НАТО.
„Не сте си написали домашното политиците. Политиците се страхувате да формулирате норми. Инициирайте национална доктрина“, отвърна водещата Беновска.
"Човекът, който говори от години наред за национална доктрина, е Ахмед Доган, но гласът му остава като глас в пустиня", посочи Йордан Цонев. "След приемането ни в ЕС и НАТО нямаме цел като държава. Ахмед Доган разбира, че нация, която няма национална доктрина, цели, идвал, консенсус, се лута и губи посока и време. Но другите не го разбират", каза още той.
По случая с делото "КТБ" Цонев каза: "Обвиняеми по КТБ са собственикът, управителното тяло и органи на партията. Ако 100 души, финансирани от Сорос, могат да убедят държавата, че няма престъпление по КТБ, жалко за тази държава". Йордан Цонев каза още, че не е имал средства в КТБ, нито кредити. "Един банкер разполага максимум с 10% от парите, който той управлява, другите 90% от парите в банката са на хората, затова законът защитава вложителите. Прокуратурата обвинява този, който е имал правото да се разпореди с парите на другите, но не е опазил парите на вложителите, а е злоупотребил с тях. Отговорността не може да бъде снета от банкера Цветан Василев и да бъде прехвърлена на друг", добави той. Цонев заяви, че не вярва съдиите да са подвластни на председателя на шефа на ВКС Лозан Панов или друг.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Илиана Беновска: Г-н Цацаров, вярно ли е, че преследвате американски поклонници, чрез обвинението за КТБ

Илиана Беновска: Г-н Цацаров, вярно ли е, че преследвате американски поклонници, чрез обвинението за КТБ

23 Юли 2017 | 14:59 | Агенция "Фокус"
София. Какво ще ни дадеш, историо, от пожълтелите си страници?“ – пита великият поет Никола Вапцаров преди да бъде разстрелян преди 75 години, защото си е позволил да защитава националните интереси на България. Това коментира журналистът Илиана Беновска в предаването си „Беновска пита” на Канал 3, съобщиха от екипа на предаването. Какво ще даде историята на децата ни от днешната си страница – 23 юли 2017 година? На два - три реда, бледичко, ще почетем паметта на Вапцаров. И после, може би, ще четем дебели, бомбастични новини, например:
1. че Иво Прокопиев, все още почетен консул на Канада в България, бизнесмен, медиен магнат и сив кардинал в политиката, заявява по телевизора, че легитимно избраният главен прокурор на България Сотир Цацаров, с обвинението по КТБ преследвал американските поклонници…
2. че Живко Мартинов, обвиняем, но все още депутат от ГЕРБ, бил наклеветен от длъжник, че му прибирал суджуците, за да си ги хапва Бойко Борисов…
3. че на Манол Генов, обвиняем, но все още депутат от БСП и на сън не му е хрумвало да купува гласове…
4. че Веселин Марешки, обвиняем, но и все още заместник-председателят на 44 Народно събрание, никога не бил изнудвал аптекари, а срещу него имало заговор да му вземат бизнеса с горива. Обаче няма да пише как така Марешки си позволи да разиграва прокуратурата, като не съобщава кой го е заплашвал и кой се кани да му вземе бензиностанциите.
Днешната страница на историята ще бъде обилно обляна и с крокодилски сълзи за момчето Кристиян от Триград. Сълзи ще се леят и за многото момчета и момичета, баби и дядовци - ежедневно бити, изнасилвани и убивани от цигани, наркомани, пияници. Ще подсмърчаме и за каскадите от катастрофи и смърт по пътищата. Ще се чудим крал ли е или не пари от НДК Боршош и под чие политическо чадърче е. Ще се радваме, че героичният Пешко от АЕЦ „Козлодуй” е уволнен от министъра на енергетиката Теменужка Петкова.
И никъде няма да видим оглушителния въпрос: Кой е виновен? И никъде няма да видим оглушителния отговор: Нямаме национални ценности и за това и семейството, и училището, и политиците, и МВР, и прокуратурата са безсилни. А съдът си съди както му платят обвиняемите богаташи. И „големите“ телевизии и капиталци са лапачи на американски грантове и слугинстват на олигарсите.
Докога, политици, България ще вегетира без Национална доктрина? Докато няма правила ще царува разпадът под диригентската палка на Сорос. И платените хейтъри ще танцуват „умни и красиви“ по протести. Но не се знае до кога…
Аз съм Илиана Беновска и питам.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Илиана Беновска отново ще пита: Кой и на какво основание иска и може ли да управлява България

Илиана Беновска отново ще пита: Кой и на какво основание иска и може ли да управлява България

23 Юли 2017 | 14:18 | Агенция "Фокус"
София. Илиана Беновска отново ще пита: „Кой и на какво основание иска и може ли да управлява България?” в авторското си предаване „Беновска пита“ днес от 17.00 часа. Това съобщиха от екипа на предаването „Беновска пита“ по „Канал 3”. Днес основни теми на предаването ще бъдат: политиката, престъпността, законността и Русия. Събеседници на Беновска в днешното издание на предаването ще бъдат: заместник-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев, главният секретар на МВР Младен Маринов, Ясен Тодоров от ВСС, Веселин Марешки от Воля, председателят на „Национално Движение Русофили" Николай Малинов, руският депутат и председател на комисията по гражданско общество Сергей Гаврилов и кметът на Казанлък Галина Стоянова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП в отговор на Сотир Цацаров: Корупция с четене на закони не се бори, а с прилагането им

Корнелия Нинова, БСП в отговор на Сотир Цацаров: Корупция с четене на закони не се бори, а с прилагането им

21 Юли 2017 | 17:40 | Агенция "Фокус"
София. Корупция с четене на закони не се бори, а с прилагането им. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в „Лице в лице“ по бТВ във връзка с изпратеното от БСП писмо до Специализираната прокуратура с молба да бъде оповестен списъкът на политиците, финансирани от КТБ и с казаното от главния прокурор Сотир Цацаров в отговор на писмото да чете Наказателния кодекс. „Г-н Цацаров е казал, освен да чета НПК, че в хода на делото, което започва тези имена ще излизат, т.е. ще станат ясни, просто да видя какви са правилата на наказателния процес“, каза Нинова и обясни, че ще прочете още веднъж НПК. По думите й обаче оповестяването на имената на политиците, финансирани от КТБ изглежда най-логичният ход. „Вчера прокуратурата, обявявайки обвинителния акт в един допълнителен документ е записала, че има финансиране на различни политици от обществено-политическия живот. Това вече е официално на органа, който разследва. Заради истината прозрачността, общественото настроение и мнение - мисля, че е редно да се знаят имената на тези хора. Затова и написахме писмото“, каза Нинова. По думите й ако се погледне най-общо на КТБ, ще се види, че този казус е пълно огледало на Прехода. „Смятам, че неговото решаване, така че да се върне чувството за справедливост у хората, може да сложи край на модела на Прехода. Документът на прокуратурата е наречен „Моделът КТБ“, каза лидерът на БСП. Според нея изчистването на делото за КТБ може да бъде край на модела на Прехода и да се тръгне по една постпреходна България с други принципи.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

След отстраняване на повредата в сървъра във ВСС, делото "КТБ" е разпределено на случаен принцип и ще се разгледа от съдия Виржиния Петрова - 8 състав

След отстраняване на повредата в сървъра във ВСС, делото "КТБ" е разпределено на случаен принцип и ще се разгледа от съдия Виржиния Петрова - 8 състав

21 Юли 2017 | 17:04 | Агенция "Фокус"
София. След оправяне на сървъра във Висшия съдебен съвет, делото "КТБ" е разпределено на случаен принцип и ще се разгледа от съдия Виржиния Петрова - 8 състав. Това съобщиха от пресцентъра на Специализирания наказателен съд.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Поради повреда в сървъра за разпределяне на делата на случаен принцип във Висшия съдебен съвет делото "КТБ" ще бъде разпределено в понеделник

Поради повреда в сървъра за разпределяне на делата на случаен принцип във Висшия съдебен съвет делото "КТБ" ще бъде разпределено в понеделник

21 Юли 2017 | 16:45 | Агенция "Фокус"
София. Поради повреда в сървъра за разпределяне на делата на случаен принцип, който се намира във Висшия съдебен съвет, делото "КТБ" ще бъде разпределено в понеделник. Това съобщиха от пресцентъра на Специализирания наказателен съд.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Главният прокурор Сотир Цацаров: Не ми е мерило адвокат Симеонов за надеждността на обвинението за КТБ

Главният прокурор Сотир Цацаров: Не ми е мерило адвокат Симеонов за надеждността на обвинението за КТБ

21 Юли 2017 | 14:55 | Агенция "Фокус"
София. Не ми е мерило адвокат Симеонов за надеждността на обвинението за КТБ. Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров на брифинг в Съдебната палата във връзка с изявлението на един от адвокатите на Цветан Василев - Константин Симеонов, че не очаква справедлив процес, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Не съдя за надеждността на обвинение по изявленията на адвокат х или у. Освен това нека да бъдем пределно ясни - защитниците на Цветан Василев не са защитници на обществена кауза. Нека да бъдем пределно ясни. Това са хора, които упражняват такава професия. На тях им се плаща, за да защитават обвиняем и в това няма нищо лошо. Аз не познавам адвокат, който да е излязъл и да е казал: Прокуратурата е права, моят клиент е виновен“, коментира Цацаров. „Дайте да разсъждаваме логично, имаме обвинителна теза и считаме, че тя е надеждна. Моите уважения към правната експертиза на колегите, те ще премерят сили с прокурорите в съдебната зала. Не казвам, че са лоши юристи, напротив, но не ми е мерило адвокат Симеонов за надеждността на обвинението. Това е едно, а второ - естествено е че, те ще заемат тази позиция - нали за това им плащат“, каза още той.
Весела ПЕТРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Главният прокурор Сотир Цацаров в отговор на Корнелия Нинова: Да си прочете Наказателно-процесуалния кодекс

Главният прокурор Сотир Цацаров в отговор на Корнелия Нинова: Да си прочете Наказателно-процесуалния кодекс

21 Юли 2017 | 14:54 | Агенция "Фокус"
София. Да си прочете Наказателно-процесуалния кодекс. Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров, че би отговорил на лидера на БСП Корнелия Нинова, ако изпрати писмо до него с искане да бъде оповестен списъкът на политиците, които са финансирани от КТБ, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
В отговор на въпрос във връзка с искането на БСП да бъдат оповестени имената на политиците, финансирани от КТБ, Цацаров отговори: „Обвинителният акт е внесен в съда. Всички са призовани. Явяването и разглеждането на делото ще се осъществи при открити врати. Ще видите всичко. Всички процеси се развиват в съд, там не може да бъде скрито нищо“.
Весела ПЕТРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова: БСП ще изпрати писмо до Специализираната прокуратура с молба да бъде оповестен списъкът на политиците, които са финансирани от КТБ

Корнелия Нинова: БСП ще изпрати писмо до Специализираната прокуратура с молба да бъде оповестен списъкът на политиците, които са финансирани от КТБ

21 Юли 2017 | 11:52 | Агенция "Фокус"
София. БСП ще изпрати писмо до Специализираната прокуратура - молим да бъде оповестен списъкът на политиците, които са финансирани от КТБ. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова пред журналисти във връзка с обвинителния акт за КТБ, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Вчера Специализираната прокуратура внесе обвинителен акт по КТБ и обяви един документ публичен - „Общ поглед върху модела КТБ“. В този документ и в публичните изявления на прокуратурата има констатации, че от КТБ са финансирани политици“, заяви Нинова и обясни, че БСП ще изпрати писмо до административният ръководител на Специализираната прокуратура прокурор Иван Гешев с молба този списък да бъде оповестен. Нинова мотивира искането си с това, че КТБ е огледало на целия Преход – бизнес, икономически и политически интереси. По думите ѝ всичко това е на гърба на народа. „С това разследване, с връщането на чувството за справедливост можем да сложим край на модела КТБ, а и на модела на политиката на Прехода, правена по този начин – задкулисно, в личен интерес, за пари, обвързаности, особено на политическата класа. Ето защо имаме нужда и ние, и обществото от пълна прозрачност. Нека този списък на политиците бъде оповестен публично“, призова лидерът на БСП. Попитана защо само името на Николай Бареков е било оповестено вчера, Нинова заяви, че може би няма конкретна причина. „Това още повече засилва аргумента ни да не е този или онзи само, а да се изнесе пълната информация. Обществото има нужда от тази прозрачност и от пълната истина за КТБ“, каза Нинова. В отговор на въпрос дали смята, че има и други политици освен Бареков, тя отговори, че не смята нищо, а цитира доклада на прокуратурата, в който се посочва, че има финансиране на политици и получаване на парични суми от Цветан Василев на различни лица от политическия живот.
Попитана как ще постъпи, ако се окаже, че сред тези политици има и такива от БСП, Нинова заяви, че към този въпрос и чувството за справедливост се отнася принципно.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

18 обвиняеми за фалита на КТБ (ОБЗОР)

18 обвиняеми за фалита на КТБ (ОБЗОР)

20 Юли 2017 | 21:33 | Агенция "Фокус"
София. Специализираната прокуратура внесе обвинителния акт по досъдебното производство “КТБ“. По делото за фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ) са привлечени като обвиняеми 18 лица: Цветан Василев, Снежанка Велева – Стефанова, Маргарита Голева, Александър Панталеев, Красимир Хаджидинев, Георги Христов, Мария Димова, Борислава Тренева - Кючукова, Маргарита Петрова, Елка Стойкова, Елена Инджева, Рангел Стойчев, Светлана Георгиева, Илиан Зафиров, Георги Зяпков, Цветан Гунев, Румен Симеонов И Славияна Данаилова - Велева.
Разпитани са повече от 400 свидетели. Изготвени са над 90 експертизи от 27 вещи лица. Обемът на събрания доказателствен материал, заедно с веществените доказателства и приложенията, надхвърля 1360 тома. Според прокуратурата загубите, нанесени на българската икономика от фалита на КТБ, са близо 5 млрд. лева, а източените средства от банката - 2,5 млрд. лв.
Административният ръководител на Специализираната прокуратура Иван Гешев определи делото като „уникално“. По думите му КТБ представлява най-голямата финансова измама с корупционен привкус в българската история. Той обаче обърна внимание, че ако КТБ не е фалирала през 2014 г., това е щяло да се случи по естествен начин през 2016 г, а вредите щяха да са за 10 млрд. лева. Според него последствията за държавата и банковата сфера у нас при това положение биха били непредвидими. Гешев представи данни, според които кредити в КТБ са се одобрявали за по-малко от два дни, а в 70 от случаите и за по-малко от ден. При 53% процента кредитните средства не са използвани за целта, предвидена, по договор, а при 82% усвоените средства са били превеждани на някоя от 11-те бизнес групи, които са обслужвали бизнеса на мажоритарния собственик. При 8 случая общо за 116 милиона лева липсват каквито и да е документи.
„В последните години от съществуването си КТБ не е и банка. Тя може да се определи като пирамида, ако цитираме проф. Ханке, като инвестиционна схема и неустойчив бизнес модел, ако цитирам г-н Хампарцумян, а ако цитирам екипът, с който работих – финансова къща и личният портфейл на мажоритарния собственик на банката“, заяви прокурор Гешев. Той все пак изрази надежда съдът бързо да доведе делото до край.
В отговор на журналистически въпрос защо сред обвиняемите не е и народният представител Делян Пеевски, прокурорът уточни, че не са открити доказателства той да е участвал в източването на банката.
По отношение на бившия мажоритарен собственик на КТБ Цветан Василев Иван Гешев припомни, че екстрадицията на Василев е поискана от Сърбия още преди три години. Той отбеляза, че в този момент Цветан Василев се е намирал в Австрия и в последствие е отишъл в Сърбия. По думите му това означава, че Василев се притеснява от европейското законодателство, а не от българското, защото в противен случай не би отишъл в страна, извън ЕС. Говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова допълни, че до момента от сръбска страна няма обяснение защо Сърбия не отговаря на молбата за екстрадиция. Константин Симеонов, който е адвокат на Василев, заяви, че не очаква справедлив съдебен процес. По думите му Цветан Василев иска да се прибере в България и да се защитава в съда, но ако направи, ще се озове в ареста.
Весела ПЕТРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прокурор Иван Гешев: Между 1 и 1,5 млрд. лева от КТБ са раздадени в пликчета, торбички и чувалчета за корупция

Прокурор Иван Гешев: Между 1 и 1,5 млрд. лева от КТБ са раздадени в пликчета, торбички и чувалчета за корупция

20 Юли 2017 | 16:34 | Агенция "Фокус"
София. Между 1 и 1,5 млрд. лева са раздадени в пликчета, торбички и чувалчета, става въпрос за корупция в най-общия смисъл. Това каза административният ръководител на Специализираната прокуратура Иван Гешев на брифинг във връзка с внесения обвинителен акт по досъдебното производство за КТБ, предаде репортер на Агенция „Фокус“. "Аз лично се надявам като гражданин в хода на съдебния процес за КТБ да се положи началото на края на съществуващите в обществото ни политико-икономически и финансови зависимости", заяви Гешев. „Прегледани са 162 кредити, които представляват около 3,6 милиарда от усвоените кредитни средства. От тях са установили експертите, че повечето са предоставени на дружества, които не генерират парични потоци от оперативна дейност, както към момента на предоставяне на кредитите, така и след това. 74% от общата сума на предоставените кредитни средства се отнасят към новоучредени дружества. На следващо място някои дружества са отчитали приходи от лихви в по-голям размер, отколкото от оперативна дейност. Според експертите липсата или малкият размер на парични потоци от оперативна дейност при кредитополучателите означава, че за погасяването на предоставените кредити банката е разчитала на парични потоци, генерирани от дейности, извършени извън получателите на кредити. При проверката на кредитните досиета е установено, че липсват документи, с които са били задължени да предоставят съответните кредитополучатели. Липсват документи за ключови вътрешни процедури при одобрението на кредити – при 75% от прегледаните кредити“, разясни Гешев. Той обърна внимание, че при 8 случая общо за 116 милиона лева липсват каквито и да е документи. „Тоест просто са отпуснати едни 116 милиона лева без да съществува какъвто и да е договор за кредити и каквито и да е други документи“, отбеляза прокурорът. По думите му кредитите са одобрявани средно за 1,7 дни. „При 70 от случаите тези кредити са одобрени за 0 дни. При 53% процента кредитните средства не са използвани за целта, предвидена, по договор. При 82% усвоените средства са били превеждани на някоя от 11-те бизнес групи, които са обслужвали бизнеса на мажоритарния собственик“, допълни още Гешев.
Весела ПЕТРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прокурор Иван Гешев: Цветан Василев не се притеснява от българското правосъдие, а от европейското

Прокурор Иван Гешев: Цветан Василев не се притеснява от българското правосъдие, а от европейското

20 Юли 2017 | 15:35 | Агенция "Фокус"
София. Цветан Василев не се притеснява от българското правосъдие, а от европейско. Това каза административният ръководител на Специализираната прокуратура Иван Гешев на брифинг във връзка с внесения обвинителен акт по досъдебното производство за КТБ, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Иван Гешев припомни, че екстрадицията на Василев е поискана от Сърбия още преди три години. Той отбеляза, че в този момент Цветан Василев се е намирал в Австрия и в последствие е отишъл в Сърбия. По думите му това означава, че Василев се притеснява от европейското законодателство, защото в противен случай не би отишъл в страна, извън ЕС.
„За пръв път в правната история на българското правосъдие някоя страна не отговаря по никакъв начин на процедура по екстрадиция“, коментира той. „Според свидетелски показания г-н Цветан Василев е искал да си купи банка в Сърбия. Според съответните компетентни сръбски власти му е казано, че е по-добре на инвестира в стъкларски изделия. След това според свидетелски показания е придобил влияние в определени политически кръгове в Сърбия и след това съответно е имал определени инвестиции в офшорни сметки на определени посредници в Сърбия за различни неща. Надявам се това да не предизвика някакъв международен проблем“, заяви Гешев.
Говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова допълни: „Ние нямаме обяснение защо Сърбия не отговаря. Не можем да правим предположения. Факт е обаче, че от както е поискано екстрадирането на лицето, до момента прокуратурата не е уведомена за нещо. Това, което ние знаем, узнаваме чрез медиите, включително и чрез включвания от Сърбия“.
Весела ПЕТРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прокурор Иван Гешев: КТБ щеше да рухне по естествен начин в края на 2016 година и последствията за държавата да са непредвидими

Прокурор Иван Гешев: КТБ щеше да рухне по естествен начин в края на 2016 година и последствията за държавата да са непредвидими

20 Юли 2017 | 15:20 | Агенция "Фокус"
София. Ако се развиваше банката по същия начин, както се развиваше до 2014 година, при тези икономически условия, щеше да рухне по естествен начин през 2016 година. Това каза административният ръководител на Специализираната прокуратура Иван Гешев на брифинг във връзка с внесения обвинителен акт по досъдебното производство за КТБ, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Ако не бяха се случили тези неща през 2014 година, тази банка щеше да рухне по естествен начин като вяска пирамида в края на 2016 – началото на 2017 година и това щеше да стане с 10 и повече милиарда лева, а няма нужда да ви обяснявам какви щяха да са последствията за държавата и за банковата система в такъв случай - непредвидими“, подчерта Гешев. По думите му единствената служба, която си е свършила качествено работата към онзи момент, е била Прокуратурата.
„Задачата, която седеше пред екипа по това дело, беше със сложност на това с дизелов двигател да се кацне на луната. Към момента ние смятаме, че сме кацнали, как ще продължи процесът, да видим“, заяви прокурор Гешев. „Не се съмнявам в българския съд. Очаквам бързина“, допълни той.
„За пръв път по това дело има експертиза на вътрешен одит на банката, за пръв път има експертиза на главна каса на банка за период от над 3 години. За пръв път е извършена експертиза и то от една от водещите в света одиторски компании на почти цялостната дейност на кредитирането на тази банка. За пръв път има щета, която е съизмерима с процент от БВП на страната. За пръв път има такова дело с такъв обхват и обем и въпреки това продължава да се твърди в медийното пространство, че по това дело се разследва само касовата липса от 205 милиона. Предметът на това разследване, освен тези 205 милиона лева, са 2.5 милиарда лева, които според нас са присвоени, дейността на организирана престъпна група, както и престъпления по служба на лица от БНБ, които не са си свършили работата и вместо надзор са осъществявали по-скоро закрила“, обясни Гешев. По думите му хора от БНБ не са си свършили работата и това не е било само, защото са „нехайни“.
„С тези пари, за които става въпрос можеше едновременно да се превъоръжи армията ни и да се достроят всички магистрали“, каза още Иван Гешев.
„КТБ нито е здрава, нито е системна, а в последните години от съществуването си, не е и банка. Тя може да се определи като пирамида, ако цитираме проф. Ханке, като инвестиционна схема и неустойчив бизнес модел, ако цитирам г-н Хампарцумян, а ако цитирам екипът, с който работих – финансова къща и личният портфейл на мажоритарния собственик на банката“, заяви прокурор Гешев.
Весела ПЕТРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прокурор Иван Гешев: КТБ представлява най-голямата финансова измама с корупционен привкус в българската история

Прокурор Иван Гешев: КТБ представлява най-голямата финансова измама с корупционен привкус в българската история

20 Юли 2017 | 14:23 | Агенция "Фокус"
София. КТБ представлява най-голямата финансова измама с корупционен привкус в българската история. Това каза административният ръководител на Специализираната прокуратура Иван Гешев на брифинг във връзка с внесения обвинителен акт по досъдебното производство за КТБ, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите на Гешев делото за КТБ е уникално по много причини, сред които и фактът, че за пръв път има щета, която е съизмерима с процент от БВП на страната. „Едва ли може да се сравни с друга такава афера в световната история“, отбеляза прокурорът. Прокурор Гешев допълни, че сложността на това дело е свързана с факта, че в обществото ни има остро усещане за несправедливост, но и с неефективния процес и архаичния наказателен кодекс.„Не е пресилено да се определи това дело като уникално“, подчерта Гешев и обясни, че сравняването му с други подобни дела е като да се сравни операция на апандисит с присаждане на глава.
Весела ПЕТРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

В Съдебната палата ще се проведе брифинг във връзка с внесения обвинителен акт по досъдебното производство за “КТБ“

В Съдебната палата ще се проведе брифинг във връзка с внесения обвинителен акт по досъдебното производство за “КТБ“

20 Юли 2017 | 10:09 | Агенция "Фокус"
София. В Съдебната палата ще се проведе брифинг във връзка с внесения обвинителен акт по досъдебното производство за “КТБ“. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратура на Република България. Брифингът ще се проведе от 14.00 часа днес, в зала №2 на ет. 4 в Съдебната палата. Административният ръководител на Специализираната прокуратура Иван Гешев ще изложи подробности за внесения обвинителен акт по досъдебното производство “КТБ“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Специализираната прокуратура предаде на съд 18 лица по делото „КТБ“

Специализираната прокуратура предаде на съд 18 лица по делото „КТБ“

20 Юли 2017 | 09:56 | Агенция "Фокус"
София. Днес Специализираната прокуратура внесе обвинителен акт по досъдебното производство “КТБ“. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратура на Република България. Обвинителният акт във всичките му копия е над 210 000 страници.
По делото са привлечени като обвиняеми 18 лица, като окончателни и прецизни обвинения, описани в над 5000 страници, са предявени на всяко от обвинените лица. Разпитани са повече от 400 свидетели. Изготвени са над 90 експертизи от 27 вещи лица. Обемът на събрания доказателствен материал, заедно с веществените доказателства и приложенията, надхвърля 1360 тома. На съд са предадени: Цветан Василев, Снежанка Велева – Стефанова, Маргарита Голева, Александър Панталеев, Красимир Хаджидинев, Георги Христов, Мария Димова, Борислава Тренева - Кючукова, Маргарита Петрова, Елка Стойкова, Елена Инджева, Рангел Стойчев, Светлана Георгиева, Илиан Зафиров, Георги Зяпков, Цветан Гунев, Румен Симеонов И Славияна Данаилова - Велева.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прокурор Румяна Арнаудова, говорител на гл. прокурор: Обвинителният акт по случая с КТБ е около 15 хил. страници

Прокурор Румяна Арнаудова, говорител на гл. прокурор: Обвинителният акт по случая с КТБ е около 15 хил. страници

18 Юли 2017 | 10:29 | Агенция "Фокус"
София. В момента колегите отпечатват обвинителния акт по случая КТБ, той е около 15 хил. страници при шрифт 8. Това каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова за случая КТБ в предаването „Тази сутрин“ по БТВ. „Изключително обемен е доказателственият материал, обемни са и обстоятелствата, които са довели до краха на КТБ“, посочи тя и допълни, че всички факти, които трябва да бъдат доказани в процеса, наистина са големи по обем. „Обвинителният акт е по обвинение за участие в организирана престъпна група, ръководена от Цветан Василев. Има обвинения за престъпление по служба от страна на длъжностни лица от БНБ, за присвояване на 208 млн. и за цялостното разграбване на КТБ“, обясни Румяна Арнаудова. „Прокурорите са подготвили общ поглед на модела КТБ и ще се постараем да дадем пълна информация за това разследване като публикуваме голяма част от фактите по случая“, каза още говорителят на гл. прокурор.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Фондът за гарантиране на влоговете в банките извърши частично погасяване в размер на 30 млн. лв. по договора с държавата за гарантираните влогове в КТБ

Фондът за гарантиране на влоговете в банките извърши частично погасяване в размер на 30 млн. лв. по договора с държавата за гарантираните влогове в КТБ

11 Юли 2017 | 11:27 | Агенция "Фокус"
София. Фондът за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) извърши частично предсрочно погасяване в размер на 30 млн. лв. по заема, отпуснат от централния бюджет по Договора за заем, сключен между Република България и ФГВБ на 03 декември 2014 г. за финансиране недостига на средствата на Фонда за изплащане на гарантираните влогове на вложителите в КТБ АД след отнемане на лиценза ѝ. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на финансите. Заемът осигури безпроблемното протичане на процеса по изплащане на гарантираните влогове в банката. Това е второто частично предсрочно погасяване по заема, с което общият размер на предсрочно погасената от ФГВБ главница достигна 1,175 млрд. лв.
ФГВБ планира да погаси оставащата главница в размер на 500 млн. лева също преди падежа на заема. Следващото частично предсрочно погасяване ще бъде извършено след произнасяне на съда по несъстоятелността с окончателното решение по постъпилите жалби срещу одобрената от ФГВБ първа частична сметка за разпределение на наличните суми между кредиторите на КТБ АД (н).
Размерът на заема по Договора е до 2 млрд. лв., от които ФГВБ е усвоил 1.675 млрд. лева. Лихвеният процент е фиксиран в размер на 2.95 %, а лихвените плащания са веднъж годишно на 15 април. Погасяването на заема е еднократно на 15 април 2020 г., като е предвидена възможност за изцяло или частично предсрочно погасяване. Общият размер на изплатените лихви по заема през 2015-2017 г. възлиза на 104 572 246.58 лева.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Главният прокурор Сотир Цацаров: До 20 юли обвинителният акт за КТБ ще бъде внесен в Специализирания наказателен съд

Главният прокурор Сотир Цацаров: До 20 юли обвинителният акт за КТБ ще бъде внесен в Специализирания наказателен съд

10 Юли 2017 | 14:10 | Агенция "Фокус"
София. Максимум до 20 юли обвинителният акт за КТБ ще бъде внесен в Специализирания наказателен съд. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров пред журналисти в Бургас във връзка КТБ, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Цацаров посочи, че актът ще бъде внесен срещу всички лица, които са били обвиняеми и уточни, че те са общо 19. Цацаров поясни, че актът се състои от 15 000 санкции. „Той ще бъде внесен до 20 юли. Това, което съм казал в качеството си на поканен пред КСНС мога да го повторя и сега“, коментира главният прокурор. По думите му за българския наказателен процес, този акт ще бъде своеобразен рекорд. Цацаров посочи, че КТБ е била една голяма пирамида, която е била подхранвана финансово, която е била подхранвана лично и която в крайна сметка е служила за определени политически цели.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Иванов, ГЕРБ: Всички сме участвали в изплащането на кражбата от КТБ, основна вина носи управата на банката

Александър Иванов, ГЕРБ: Всички сме участвали в изплащането на кражбата от КТБ, основна вина носи управата на банката

9 Юли 2017 | 10:54 | Агенция "Фокус"
София. Всички сме участвали в изплащането на тази кражба от КТБ. Основна вина носи управлението на банката, което допуска капиталова дупка от 3.5 млрд. лева в банката си. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Александър Иванов във връзка със стенограмата от срещата на президента Росен Плевнелиев с политическите лидери в 42-то Народно събрание от 14.07.2014 г. в предаването „Тази неделя“ по БТВ. „Отговорността се носи главно от две страни - Централна банка, надзора, шефа на надзора г-н Цветан Гунев по това време, и самата управа на банката“, посочи той. „Можем да зададем въпроса откога г-н Гунев е шеф на надзора на банковата система в БНБ - една година преди фалита на банката. Тогава кой го е назначил, по времето на кое правителство е бил избран за такъв - по времето на Орешарски. Мандатоносителят и мнозинството тогава е било на управляващите“, обясни народният представител от ГЕРБ.
„Заемът, който е отпуснат тогава от бюджета, за да се донапълни фонда за гарантиране на влоговете в размер на 1,7 млрд. е изплатен почти в цялост. Останали са едни 500 млн., които при решение от съда ще бъдат върнати в бюджета“, посочи Александър Иванов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Народният представител Румен Гечев: БСП провали сценария българите да платят депозити за 3,5 млрд. лв., отговорност за КТБ има БНБ

Народният представител Румен Гечев: БСП провали сценария българите да платят депозити за 3,5 млрд. лв., отговорност за КТБ има БНБ

9 Юли 2017 | 10:37 | Агенция "Фокус"
София. Отговорност за КТБ носи този, който има право да регулира и контролира банката и това е БНБ, по Конституция и закон. Това каза по БТВ народният представител от „БСП за България” Румен Гечев, съобщиха от пресцентъра на НС на БСП. Той подчерта, че фалитът на КТБ е крах на банковия надзор за втори път след 95 – 96 година. „Въпросът е дали е заради некадърност или е умишлено. Познавам повечето колеги там и твърдя, че това не е от некадърност. Аз виждам зла умисъл”, каза народният представител. Той добави, че бившият подуправител на централната банка Цветан Гунев е пращал хора от надзора да проверяват КТБ и които сигурно са наблюдавали нарушения, но в момента няма информация кои са те и къде са. „В малка България има над 80 частни банки, някои създадени с кредити от държавни банки, което е абсурдно в световната практика, а лицензите са дадени на сервитьори, кравари, овчари и др., които съдействаха за разграбването на България”, добави икономистът.
Проф. Румен Гечев обясни, че от втората стенограма, разсекретена от президентството, става ясно, че на срещата тогава е бил направен опит да се приеме специален закон, с който да се върнат парите на вложителите в неограничения им размер. „Казано с други думи, на тези, които имаха депозити над 200 000 лева, трябваше всички българи да им ги платим- а това са 3,5 милиарда лева. БСП провали този сценарий”, каза той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Димитър Димитров, политолог: Решението на Консултативния съвет за КТБ е политическо, помагащо на отговорните

Димитър Димитров, политолог: Решението на Консултативния съвет за КТБ е политическо, помагащо на отговорните

8 Юли 2017 | 21:10 | Агенция "Фокус"
София. От дистанцията на времето нещата вече сменят оптиката си. Очевидно е, че решението, което е взето на този консултативен съвет е по-скоро политическо. Това каза за Агенция „Фокус“ политологът Димитър Димитров във връзка с публикуваната от президентската институция стенограма от срещата между президента Росен Плевнелиев и политическите лидери в 42-то Народно събрание от 14.07.2014 година по случая „КТБ“. „Политическото решение помага на отговорните, ще ги изброя без да ги ранжирам по важност- Надзора в БНБ, Одиторската компания, която много години наред е заверявала годишните доклади. Финансовото разузнаване, визирам ДАНС, който някак си няма как да не се е досещал, че се случват нередни неща“, обясни той. „Беше избран вариант, в който банката се затваря и оттук нататък следват действия основно в съдилищата с различни претенции. Предполагам, че някои от тях се решават от съдилища извън юрисдикцията на българската правораздавателна система“, посочи Димитър Димитров. „Каква е поуката- ако няма контрол или се случи така, че политически протежираните икономически интереси решат да реализират една схема, те ще го направят в продължение на няколко стъпки, в които само високо класните експерти могат да се ориентират“, коментира той. „В законодателството има достатъчно свобода, говорим най-вече за Закона за банките. Търговският закон позволява различно поведение, може да има различни хоризонти, които регулаторни и надзорни органи могат да съобразят, но могат и да не съобразят“, каза още политологът.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Димитър Димитров, политолог: Под критичния поглед, идващ от стенограмата за КТБ, ще бъдат поставени тогава заемалите активна, решаваща или ключова политическа позиция

Димитър Димитров, политолог: Под критичния поглед, идващ от стенограмата за КТБ, ще бъдат поставени тогава заемалите активна, решаваща или ключова политическа позиция

8 Юли 2017 | 19:20 | Агенция "Фокус"
София. Под критичния поглед, който идва от оптиката на стенограмата, ще бъдат поставени тогава заемалите активна, решаваща или ключова политическа позиция. Това каза за Агенция „Фокус“ политологът Димитър Димитров във връзка с публикуваната от президентската институция стенограма от срещата между президента Росен Плевнелиев и политическите лидери в 42-то Народно събрание от 14.07.2014 година по случая „КТБ“. „Проблемът е да се „вкара“ топка в полето на действащите политици тогава и сега. Няма как да бъде в полето на тези, които сега не са толкова действащи политици като Михаил Михов или Лютви Местан, има голям списък от такива лица“, посочи той. Според него по смисъла на изключването президентът Румен Радев или Корнелия Нинова са в привилигирована позиция. „Президентът нямаше и друг ход. В момента, в който излязоха решенията на съда по Закона за достъп до класифицирана информация, какво друго би могъл да направи- да откаже или да наруши закона. В този смисъл на самото оповестяване би могло да се погледне от различни гледни точки“, коментира политологът. „Има смисъл да се търси усъвършенстване на законодателството в банковия сектор, в този, който гарантира националната сигурност. Да се постанови норма, която да прави документите публични, но след разумен срок“, каза още Димитър Димитров.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Юрий Асланов, социолог: Втората стенограма за КТБ показва тотална обърканост на държавното ръководство и абсолютна неяснота по въпроса

Юрий Асланов, социолог: Втората стенограма за КТБ показва тотална обърканост на държавното ръководство и абсолютна неяснота по въпроса

8 Юли 2017 | 17:33 | Агенция "Фокус"
София. Втората стенограма не показва нищо по различно от първата. Тотална обърканост на държавното ръководство, абсолютна неяснота по въпроса за ориентацията в кризата, която се е разразила по повод на КТБ. Това каза за Агенция „Фокус“ социологът Юрий Асланов. „Единственото, което участниците в този разговор на КСНС в различна степен се мъчат да решат, е да извлекат някаква собствена изгода, за да заемат по-добри позиции в очертаващата се развръзка на политическата криза“, посочи Асланов. По думите му това личи най-вече от изказванията на Бойко Борисов, който използва ситуацията, за да извлече политически дивиденти и да предизвика много бързо предсрочни избори. „Не съм сигурен, че оттук нататък биха посмели участниците в КСНС да крият истина от обществото, по въпрос, който го засяга“, каза той. Социологът припомни, че от кризата с КТБ много хора са пострадали и това се е превърнало в обществен проблем. „Всички хора плащаме за тази криза, за да могат шепа виновници, за да се облагодетелстват от нея. Тези пари не са изчезнали, те са някъде и са присвоени от някаква група. Тази тайна не излиза на бял свят от тези стенограми“, коментира той. Според него поведението на държавните мъже на този Консултативен съвет говори за това, че истината може би никога няма да излезе наяве. „Предполагам, че има и хора, които не се интересуват от този проблем, но тези, които са засегнати пряко, със сигурност се интересуват, а те никак не са малко“, каза Асланов. По думите решението на президента Румен Радев да не взима отношение към казуса с КТБ е правилно, защото когато кризата се е разразявала, той не е бил президент. „Той изпълнява едно обществено заявено желание да се покаже истината по този въпрос и наистина го направи“, коментира социологът.
Стефан ПЕТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Александър Маринов: За КТБ Румен Радев може да коментира само това, което е правил неговия предшественик и това, което той смята да прави оттук нататък

Проф. Александър Маринов: За КТБ Румен Радев може да коментира само това, което е правил неговия предшественик и това, което той смята да прави оттук нататък

8 Юли 2017 | 16:50 | Агенция "Фокус"
София. Румен Радев може да излезе с позиция само за това, което се е случило между стените на Президентството. Когато се случи казусът с КТБ, Радев не е бил дори въобще в политиката. Той не може със задна дата да коментира и не би било правилно да коментира. Това каза за Агенция „Фокус“ политологът проф. Александър Маринов. „Може да коментира само това, което е правил неговия предшественик и това, което той смята да прави оттук нататък, от гледна точа на правомощията на президентската институция. А тя няма правомощия да разследва такива случаи“, посочи проф. Маринов. По думите му има много случаи, подобни на КТБ, които също бяха потулени. „Докато ние се занимаваме с миналото отпреди 30 и повече години, много силни фактори не искат да позволят да се изясни близкото минало, което се е случило преди 5-10-15 години, което има не по-малко тежки последици за днешното българско общество“, коментира той. Според него ако продължават да господстват факторите, които нямат интерес да е ясно какво се случва в държавата, няма голям шанс това да се е случило, но ако нещо се промени сериозно, тогава и случаят КТБ, както вероятно и други случаи, могат да бъдат изяснени. „Има широк кръг от хора, които по една или друга линия, като лични спестители, като работници във фирми, собственици, няма как да не се интересуват от този казус. А другите, които не се интересуват, бъркат, защото тези 3,5 милиарда бяха извадени от държавата, т.е. всички ние ги платихме и всички ние би трябвало да настояваме всичко да бъде изяснено до край“, каза още политологът.
Стефан ПЕТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Александър Маринов: Във втората стенограма за КТБ политиците показват, че са безпомощни, уплашени и се чудят как да се отърват от отговорността

Проф. Александър Маринов: Във втората стенограма за КТБ политиците показват, че са безпомощни, уплашени и се чудят как да се отърват от отговорността

8 Юли 2017 | 15:51 | Агенция "Фокус"
София. Във втората стенограма за КТБ политиците в показват, че са безпомощни, уплашени и просто се чудят как да се отърват от отговорността. Това каза за Агенция „Фокус“ политологът проф. Александър Маринов в коментар във връзка с публикуваната от президентската институция стенограма от Консултативната среща при президента Росен Плевнелиев с политическите лидери в 42-то Народно събрание от 14.07.2014 г. „Стенограмата не разкрива съществени нови факти, но документално потвърждава неща, които са били достатъчно говорени и коментирани в публичното пространство. Сега вече няма съмнение, че нещата наистина са били така“, посочи проф. Маринов. Според него от стенограмата се вижда, че топката се прехвърля между БНБ, правителството, финансовия министър, парламента и никой не иска да поема отговорност. „Вижда се, че е имало други варианти за действие спрямо КТБ, но политическите сили не са постигнали съгласие, главно заради това, че не са искали да поемат риск. Въпросът е, че това действаше твърде много на голям кръг спестители, най-вече на по-едрите вложители, на държавни предприятия, на фирми и т.н.“, каза той. По думите му от някои реплики в стенограмата се вижда, че самите политици оценяват много критично ситуацията, в която се намира държавата и нейните институции в този момент. „Има няколко реплики на президента, на председателя на народно събрание, на Бойко Борисов, на Лютви Местан. И от тази гледна точка, виждам едно голямо разминаване, между критичните оценки в тази стенограма и голяма част от публичното говорене пред широката общественост, където има много по-голям оптимизъм, много по-голямо самочувствие, много по-високи самооценки и т.н.“, коментира политологът. Според него има много въпроси, които тепърва трябва да намерят отговор, като това какво точно се е случило с банката и кой има интерес от това. „Впоследствие много неща станаха ясни за активите на КТБ. Съвсем няма такава дупка от 3,5 милиарда. За някои е дупка, за други си беше чиста печалба. Въпросът е къде отидоха тези активи, по какви начини отидоха и т.н.“, каза проф. Маринов. По думите му политиците трябва да говорят на обществото така, както са говорили на тези закрити дискусии. „Няма никаква пречка това да се случи. Но те, в публичните си изяви лъжат обществото. В тесен кръг казват истината, а пред широката общественост лъжат. Аз не искам да приема, че е нужна някаква поверителност, за да им осигури алиби на публичните лъжи, на двойния стандарт. Аз не виждам каква е необходимостта това да се случва“, коментира той.
Стефан ПЕТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Росен Плевнелиев за втората стенограма за КТБ: Политиците трябваше по някакъв начин да успокоим народа въпреки провала на БНБ и неговото ръководство

Росен Плевнелиев за втората стенограма за КТБ: Политиците трябваше по някакъв начин да успокоим народа въпреки провала на БНБ и неговото ръководство

8 Юли 2017 | 11:38 | Агенция "Фокус"
София. Политиците трябваше по някакъв начин да успокоим народа въпреки провала на БНБ и неговото ръководство . Това каза Росен Плевнелиев, президент на Р България в периода 2012-2017 г., в интервю за предаването "Седмицата" по "Дарик радио" във връзка с втората стенограма от разговорите за КТБ през 2014 г. „На тези консултации вие виждате, че нямаше как ние да диктуваме на независимия орган – управител и управителен съвет на БНБ кога точно и какво да направят. Ние единствено може да се придържаме към права и процедури. БНБ след това месеци наред не предприе необходимите действия. Ние очаквахме да отворят банката след 2-3 седмици и търсехме готовност как да се финансира по един справедлив възстановяването на парите на хората по закон до 100 хил. евро, същевременно агонията на тази банка беше продължена и това няма нищо общо нито с решение на политическите лидери, нито с тези консултации“, коментира Плевнелиев. Той отбеляза, че тези консултации са политически. „Ние не можем и не бива да изземваме функции на компетентните институции. Това, че БНБ каза, че (банката) ще отвори на 21-ви (юли 2014 г.) и не отвори, е техен проблем“, заяви Плевнелиев и добави, че е събрал политиците в огромното си притеснение, че това, което гуверньорът на БНБ Иван Искров е обещал, няма да се случи и ще има непредвидими последици след това за хората.
Според него няма да бъдем толкова развити и богати, колкото ни се иска, докато „не си оправим регулаторите, които да бъдат независими и които да могат да гарантират правила за всички“. „Самият Искров бягаше отговорност, но не отвъд БНБ, а прехвърляйки я на други членове на БНБ“, заяви Плевнелиев. Той бе категоричен, че управителният съвет на БНБ са хората, които носят отговорността за всичко, което се случва в КТБ. „Там има одитори, как така БНБ не проверява да ли са фалшиви данните“, попита бившият държавен глава.
„Специалното в тези две консултации беше, че хората бяха на улиците. Теглеха парите от банковите си сметки в не една банка. Изтеглиха се над 800 млн. лв. за един ден. Това беше изключително опасно положение, в което можехме да сринем цялата си икономика и цялата си държава и да се върнем 20 години назад. Затова беше толкова важно да се внимава какво ще се каже и какво няма да се каже“, каза още Плевнелиев. „Да си дадем сметка за по-голямата картина. Тогава, през 2014 г. правителството на Орешарски колабираше. Орешарски позна всички задни входове на софийските сгради. Нямаше никакво доверие и правителството си замина. Междувременно коалиционният партньор – ДПС вече беше разклатил тотално това правителство. Самият аз като президент бях в окото на бурята. Представете си, от една страна правителството пада, парламентът си отива. Няма никакво доверие между политическите партии. Същевременно се срива банка, ръководството на БНБ не се ползва с никакво доверие от народа и президентът е отново сам за пореден път. Аз не знаех какъв ще е размерът и какви ще са последствията от фалита на тази банка, а може би и на други и нямах никакви гаранции. Служебното правителство нямаше парламент, който да реагира бързо и да го подкрепи“, коментира още той.
Плевнелиев препотвърди позицията си заяви, че след публикуването на стенограмата от разговорите за КТБ оттук нататък всеки политик ще ходи в президентската институция с друга подготовка и по друг начин. „Те ще знаят, че всяка стенограма във всеки един момент по различни съображения може да бъде разсекретена, което означава, че не бива да очакваме оттук нататък честен дебат по същество в тази институция, което е жалко“, коментира той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Държавният глава Румен Радев публикува втората стенограма от консултациите в президентската институция от 14 юли 2014 г., посветени на финансовото състояние на държавата

Държавният глава Румен Радев публикува втората стенограма от консултациите в президентската институция от 14 юли 2014 г., посветени на финансовото състояние на държавата

7 Юли 2017 | 16:36 | Агенция "Фокус"
София. В изпълнение на поетия ангажимент към българското общество, държавният глава Румен Радев публикува стенограмата от консултациите в президентската институция от 14 юли 2014 г., посветени на финансовото състояние на държавата, съобщават от прессекретариата на държавния глава.

Пълният текст на стенограмата може да бъде намерен тук.


Първата част от стенограмата бе публикувана на 9 юни 2017. Пълния ѝ текст може да прочетете тук.Отвори в нов прозорец
прочети затвори

КТБ (в несъстоятелност) стартира процедура по продажба на 100% от капитала на ТБ „Виктория“ ЕАД

КТБ (в несъстоятелност) стартира процедура по продажба на 100% от капитала на ТБ „Виктория“ ЕАД

29 Юни 2017 | 17:42 | Агенция "Фокус"
София. С решение от 29.06.2017 г. Управителният съвет на ФГВБ на основание чл.87, ал.5, във връзка с ал.8 и 9 от Закона за банковата несъстоятелност даде разрешение на синдика на „Корпоративна търговска банка” АД (в несъстоятелност) – КТБ АД (н), да стартира процедура по продажба на 100% от капитала на ТБ „Виктория“ ЕАД и цялостната експозиция на eдноличния собственик на капитала към ТБ „Виктория“ ЕАД. Това съобщиха от пресцентъра на КТБ (в несъстоятелност).
До 21 юли 2017 г. е срокът за подаване на писма за интерес към придобиването на 100% от капитала на ТБ „Виктория“ ЕАД и цялостната експозиция на eдноличния собственик на капитала към ТБ „Виктория“ ЕАД.
С оглед гарантиране на прозрачност на процедурата по продажбата на ТБ „Виктория“ ЕАД, е публикуван маркетинговият документ за инвестиционна възможност, заедно с придружително писмо към него. От банката в несъстоятелност уточняват, че маркетинговият документ се представя единствено с цел да информира потенциалните купувачи за съществуващата инвестиционна възможност. Двата документа можете да намерите ТУК.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румен Гечев, БСП: ГЕРБ преизбраха управата на БНБ, която проспа КТБ

Румен Гечев, БСП: ГЕРБ преизбраха управата на БНБ, която проспа КТБ

12 Юни 2017 | 09:03 | Агенция "Фокус"
София. Факт е, че ГЕРБ преизбраха управата на банката, която проспа КТБ. Това заяви народният представител от „БСП за България” проф. Румен Гечев по бТВ, съобщиха от пресцентъра на партията. Професорът по икономика бе категоричен, че трябва да бъдат разсекретени стенограмите, за да може обществото да види какво е поведението на БНБ. „Навсякъде се разсекретяват грами, след като мине определен период. Подобни практики има и в Англия, и в САЩ, където са били отворени стенограмите на централната банка на щатите, която обслужва 70% от световната доларова търговия”, даде пример с други държави проф. Гечев.
„Втората стенограма от втората среща при президента също трябва да бъде декласифицирана”, посочи Гечев. Той обясни, че когато се отвори стенограмата от ключовото заседание на БНБ, ще се види, че всички, освен БСП, подкрепят предложението на централната банка за банкова ваканция.
Румен Гечев подчерта, че от стенограмите ще стане ясно нещо много важно. „Нагнетява се обстановката и се прави извънредна среща в БНБ. След това се правят две срещи при президента. Накрая ще излезе наяве, че нагнетяването на напрежението е било изкуствено. Защото се оказва, че нямаме нужда от банкова ваканция, нямаше нужда от извънредно законодателство, защото след срещите при президента, не сме променили нищо в законите. Следователно това е един изкуствен проблем, от което следва, че някой е искал да раздуха случая с КТБ за политическо инженерство”, заключи проф. Гечев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Политологът Димитър Димитров за разсекретяването на разговорите за КТБ: Когато се вземат решения със значителни дългосрочни последици е добре нещата да бъдат обсъждани при затворени врати

Политологът Димитър Димитров за разсекретяването на разговорите за КТБ: Когато се вземат решения със значителни дългосрочни последици е добре нещата да бъдат обсъждани при затворени врати

11 Юни 2017 | 20:20 | Агенция "Фокус"
София. Аз предполагам, че от втория запис още по-ясно ще си проличи, че когато се вземат такива решения със значителни дългосрочни последици е добре нещата да бъдат обсъждани при затворени врати. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ политологът доц. Димитър Димитров във връзка с разсекретяването на стенограмата от разговорите при президента Росен Плевнелиев по случая КТБ от 29 юни 2014 г. „По-скоро бих подкрепил президента Плевнелиев преди това, както и премиера Бойко Борисов. Защото със задна дата, след 3 години, в сегашното противопоставяне, политически дебат и дискусии, ще се появи тема, към която могат да се произнасят различните страни с голяма доза закъснение“, посочи доц. Димитров. Той определи случая с фалита на КТБ като извънредно събитие. „Очевидно е, че една част от участниците в него са били по една или друга причина заинтересовани да се предизвика банкова ваканция“, коментира политологът. Според него това би поставило следващото правителството, след това, на Орешарски, в положението на правителството то 1997 г. – да се справя с огромен проблем. „А така, поне беше решено в рамките на прехода между едното и другото управление. Вярно, с цената на много вложители. Но обръщам внимание, че най-големите вложители, освен всичко останало, бяха държавни компании. От енергетиката, газовите компании, общини и т.н.“, допълни доц. Димитров.
Стефан ПЕТРОВ

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. Димитър Димитров, политолог: Причините за фалита на КТБ са не много отговорното управление на банката и стечението на политическите обстоятелства

Доц. Димитър Димитров, политолог: Причините за фалита на КТБ са не много отговорното управление на банката и стечението на политическите обстоятелства

11 Юни 2017 | 17:20 | Агенция "Фокус"
София. Стенограмата не ни разкрива нищо да е сензация или за което да не сме се досещали най-малко в различни анализи. Разкрива ни, че причините за фалита и за поставянето под особен надзор са, разбира се, не много отговорното управление на банката, както и стечението на политическите обстоятелства. Комбинация от двете. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ политологът доц. Димитър Димитров във връзка с разсекретяването на стенограмата от разговорите при президента Росен Плевнелиев по случая КТБ от 29 юни 2014 г. Политологът определи решението на президента Румен Радев да разсекрети стенограмата като конюнктурно. „Президентът Радев няма кой знае какъв проблем. Той не е част от „компанията“, която се е събрала да обсъди въпроса. Освен това дава допълнителна възможност на неприсъствалите това заседание на КСНС да се произнасят свободни от евентуално лично участие“, коментира той. Според него това е предимството на г-жа Нинова, че тя може спокойно да критикува всички. „Разкриването позволява темата КТБ и позициите, които са заемали различните политически сили или участници, или висши администратори, или висши банкери да бъдат оценявани със задна дата. Това няма как да се случи с настоящото ръководство на Българската социалистическа партия“, посочи Димитров.
Стефан ПЕТРОВ

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. Антоний Гълъбов: Липсата на становище на президента Румен Радев по повод самия проблем КТБ е дефицит в позицията на президентската администрация

Доц. Антоний Гълъбов: Липсата на становище на президента Румен Радев по повод самия проблем КТБ е дефицит в позицията на президентската администрация

11 Юни 2017 | 16:21 | Агенция "Фокус"
София. Липсата на становище на президента Румен Радев по повод самия проблем „КТБ“ е дефицит в позицията на президентската администрация. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ политологът доц. Антоний Гълъбов във връзка с разсекретяването на стенограмата oт разговорите при президента Росен Плевнелиев по случая КТБ 29 юни 2014 г . В известен смисъл държавният глава беше принуден да разсекрети стенограмата за КТБ от решението на съда, но това, което за мен е по-важно е, че не чух коментар от президента Радев по повод на КТБ, коментира политологът. „Разбирам, че е трудно в началото на мандата му, той да формира цялостна позиция по толкова сериозен въпрос, но липсата на ясно изразено становище не по повод на това кой какво е казал, а по повод на самия проблем, е дефицит в момента в позицията на президентската администрация“, добави той.
По думите му остава въпросът какво се случи в КТБ и какво е представлявала тази банка. „Искам да припомня едно ключово изказване на президента Плевнелиев, който каза, че в КТБ са затворени досиетата на политическата корупция в България и до голяма степен на това, което се случваше в годините на трансформация у нас. Публичният интерес и българското общество ще спечели, ако получи една достатъчно пълна и смислена картина на проблема КТБ, тъй като това е нещо много повече, отколкото обявяването в несъстоятелност на една банка“, каза още доц Гълъбов.
Според него същественият въпрос оттук нататък е в хода на съдебните процедури, защото именно КТБ ще се превърне в един много силен критерий за състоянието на институциите на съдебната власт. „След като на политическо равнище виждаме, че не е имало готовност да бъде поставен в цялата му острота проблемът, свързан с КТБ, много важно е да видим по какъв начин институциите на съдебната власт ще продължат разследването и ще докажат истината, свързана с конкретните действия на групи от хора, на институции, на отделни лица, които доведоха до фалита на КТБ“, отбеляза политологът.
Стефан ПЕТРОВ

Пълния текст на интервюто четете в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. Антоний Гълъбов: Смисълът на отчетността не е в това да бъде разсекретен документ с определено ниво на защита, а самият процес на взимане на решение да е прозрачен

Доц. Антоний Гълъбов: Смисълът на отчетността не е в това да бъде разсекретен документ с определено ниво на защита, а самият процес на взимане на решение да е прозрачен

11 Юни 2017 | 15:33 | Агенция "Фокус"
София. Смисълът на прозрачността и отчетността не е в това да бъде разсекретен документ, който е получил определено равнище на защита. Смисълът е в това самият процес на взимане на решение да е прозрачен. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ политологът доц. Антоний Гълъбов във връзка с разсекретяването на стенограмата oт разговорите при президента Росен Плевнелиев по случая КТБ 29 юни 2014 г . „Много важно е да се върви към прозрачност и участие в процеса на взимане на решения, а не в подобен тип усилия, положени за това да бъде осигурен достъп до един документ, който сам по себе си показва, че решението вече е взето, коментира доц. Гълъбов. По думите на политолога самият факт, че на тази стенограма се обърна малко внимание, с изключение на част от участниците в това заседание, и почти никой не коментира съдържанието ѝ, е показателен. Според него това е по-скоро фалшив устрем към прозрачност, отколкото наистина отговорно отношение към процеса на взимане на решение.
Доц. Гълъбов коментира още, че смисълът на това този тип документи да бъдат с особен режим на защита е в необходимостта в такъв формат да бъдат излагани данни и факти, които не би трябвало да бъдат обект на обществен достъп. „Със сигурност имаме прецедент. Със сигурност имаме ситуация, в която подлежи на преосмисляне секретността във формата на КСНС и това е проблем, който трябва да реши администрацията на президента. Защото има закон за КСНС, има ясни правила, при които се провеждат тези заседания и дискусии“, каза още политологът.
Стефан ПЕТРОВ


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП:  Изводът от разсекретената стенограма за КТБ е, че Бойко Борисов е целял единствено смяната на кабинета „Орешарски“ без да държи за вложителите в банката

Корнелия Нинова, БСП: Изводът от разсекретената стенограма за КТБ е, че Бойко Борисов е целял единствено смяната на кабинета „Орешарски“ без да държи за вложителите в банката

11 Юни 2017 | 14:49 | Агенция "Фокус"
Самоков. Изводът от разсекретената стенограма за КТБ е, че Бойко Борисов е целял единствено смяната на кабинета „Орешарски“ без да държи за вложителите в банката. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция след семинар на ПГ на „БСП за България" в Боровец във връзка със стенограмата на КСНС за КТБ, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Да, смятаме, че президентът трябваше да разсекрети стенограмата. Има в нея информация, която може да се получи от заседанието при президента Плевнелиев. Вероятно има още много информация по този случай, която не знаем.“, каза Нинова. Според нея разсекретяването на стенограмата е правилен ход.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Юрий Асланов, социолог: Националната сигурност беше нарушена от неадекватните действия на представителите на институциите към момента с ликвидирането на КТБ

Юрий Асланов, социолог: Националната сигурност беше нарушена от неадекватните действия на представителите на институциите към момента с ликвидирането на КТБ

11 Юни 2017 | 13:36 | Агенция "Фокус"
София. Националната сигурност беше нарушена от неадекватните действия на представителите на институциите към онзи момент с ликвидирането на КТБ и начина, по който кризата се разви по-нататък и доведе до ощетяване на държавата. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ социологът Юрий Асланов, във връзка с разсекретяването на стенограмата от разговорите при президента Росен Плевнелиев по случая КТБ 29 юни 2014 г. „Очевидно КСНС не е имал капацитетът да реши този въпрос тогава и кризата продължи да се развива и след това. В крайна сметка се стигна до ощетяване на държавата с около 4 млрд.лв.“, посочи Асланов. Според него действията на част от хората в този Консултативен съвет за заплашили националната сигурност. „Въпросът е обществено значим, поради това, че са накърнени интересите на много хора и на държавата като цяло. Така че, мисля, че беше правилно да се случи разсекретяването на стенограмата. Това е право на президента да го направи. Можем да се питаме защо предишният президент не го направи, след като неколкократно беше подканван към същите действия“, коментира още социологът. По думите му в интерес на всички е да се хвърли светлина върху истината за този случай. „Не казвам, че във всички случаи трябва да се разсекретяват стенограми. Това е неуместно, защото там се обсъждат въпроси, които касаят наистина националната сигурност и международните отношения. Но в случая засегна интересите на милиони български граждани, стотици хиляди и на държавата като цяло“, допълни той. Според него криенето на съдържанието на тези разговори може само да влоши нещата.
Стефан ПЕТРОВ


Пълния текст на интервюто четете в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Юрий Асланов, социолог: Стенограмата за КТБ не разкрива нещо, което не ни е известно - голяма част от нашия политически елит в кризисни ситуации действа неадекватно

Юрий Асланов, социолог: Стенограмата за КТБ не разкрива нещо, което не ни е известно - голяма част от нашия политически елит в кризисни ситуации действа неадекватно

11 Юни 2017 | 11:57 | Агенция "Фокус"
София. Стенограмата за КТБ не разкрива нещо, което не ни е известно, просто затвърждава мнението ни, за това, че голяма част от нашия политически елит в кризисни ситуации действа неадекватно. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ социологът Юрий Асланов, във връзка с разсекретяването на стенограмата от разговорите при президента Росен Плевнелиев по случая КТБ 29 юни 2014 г. „Някакви особени новини по същество аз не разпознавам или може би не съм компетентен напълно, за да открия такива. Стенограмата ни разкрива онова, което ни е известно, но просто поднася доказателство за поведението на част от политическите лидери“, посочи Асланов. „Прави впечатление, че като се изключат няколко души, които се опитват по същество да призоват за търсене на някакво решение за преодоляване на очевидната криза към онзи момент, други, като Бойко Борисов и не само, се опитват да извадят темата от съществото ѝ и да я пратят в полето на политическата конюнктура. Това донякъде се доказа и от вчерашната реакция на Бойко Борисов, който няма друг начин, освен да бъде изненадан неприятно от появилата се стенограма. За разлика от опитите на Михаил Миков да върне дебата към неговото същество, по повод на изключително кризисния момент с въпроси „Какво правим от утре?“, отново някак си разговорът се връща в политическата конюнктура и „дай да видим кога ще правим избори“ и подобни неща“, коментира още Асланов.
Стефан ПЕТРОВ


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”Отвори в нов прозорец
прочети затвори

След стенограмата за КТБ - задочен спор между БСП и ГЕРБ за КСНС (ОБЗОР)

След стенограмата за КТБ - задочен спор между БСП и ГЕРБ за КСНС (ОБЗОР)

10 Юни 2017 | 21:00 | Агенция "Фокус"
София. В петък президентът Румен Радев публикува разсекретената стенограма от разговорите по случая за КТБ, водени при предшественика му Росен Плевнелиев на 29 юни 2014 г. Това провокира коментар от страна на премиера Бойко Борисов, който заяви, че стенограмата е в негова услуга. Въпреки това той посочи, че с действието си държавният глава е обезсмислил провеждането на Консултативните съвети по национална сигурност към президента. Министър-председателят заяви също, че оттук нататък ще участва в КСНС, само ако медиите са вътре, а не след 2-3 години да му се вадят думи и да се коментират. Борисов каза още, че КСНС до този момент е било единственото място, където отговорните хора в държавата могат спокойно да разговарят, но оттук нататък гуми своя смисъл. Премиерът каза още, че е готов да бъдат разсекретени всички стенограми да ги разсекретят. „Ако може и аз това постановление за "Грипен"-ите да го разсекретя също, да видите каква глупост - взимат решение да вземат решение да се купят "Грипен"-ите, коментира още Бойко Борисов. Той попита също защо президентът Радев не е казал, че лидерът на БСП Корнелия Нинова е била единствената, която на последното заседание на КСНС не е подкрепила увеличението на разходите за отбрана на 2% от БВП.
Думите на премиера провокираха отговор от страна на лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя заяви през социалните мрежи, че единствената грижа на Борисов на КСНС е личното му и на партията му оцеляване, а не националният интерес. Тя заяви, че подкрепя идеята заседанието на КСНС да се провеждат в присъствието на медии, за да види народът истинското лице на премиера. Нинова добави, че на последното заседание на Съвета Борисов е отказал да назначи 1000 души в МВР и 5000 В Министерство на отбраната. „Попитах Ви какво става с 3 млрд. излишък, та нямате 300 млн. лева, с които да осигурите нормални условия за работа на полицаите. Не ми отговорихте къде се изпари излишъкът, но заявихте, че спешно ви трябват още 10 млрд. лв. Заявих Ви, че ако и през ум Ви мине да ги теглите като нов заем, много ми мирише на нови избори", отбеляза Нинова. По думите ѝ министър-председателят е отказал да започне веднага модернизацията на армията и я е разсрочил за 15 години напред, а финансовият министър Владислав Горанов е заявил, че няма да увеличи до 2% от БВП разходите за отбрана. Лидерът на БСП посочи също, че Борисов е декларирал, че ще има ускорена модернизация, въпреки, че това няма как да стане, за да не излезе, че противоречи на президента Радев и да изглеждат приятели, а още на следващия ден е изтеглил от Министерски съвет доклада по сигурността на служебния министър Янев за състоянието на отбраната.
В задочния спор между Борисов и Нинова се включи и зам.-председателят на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов, който заяви, че е категорична неистина твърдението, че на КСНС при президента Радев правителството и премиерът Борисов са отказали да започнат веднага модернизацията на армията. По думите му доказателство за това, че написаното от Нинова не е истина, е декларацията около която се обединиха всички присъстващи на заседанието представители на парламентарни групи. Цветанов припомни, че държавният глава е заявил като основен приоритет по време на Съвета попълването на недостига от личен състав в сектор „Сигурност“, повишаване на неговата мотивация и престиж и ускоряване на проектите за модернизация и, че поддръжката на наличната техника, въоръжението и оборудването, до замяната им с нови образци, е било подкрепено с консенсус от членовете на КСНС. Цветанов призова Нинова да загърбят миналото и дребното политическо противопоставяне, да обединят усилията си около националните интереси и да работят в името на доброто на българските граждани.
В отговор на това лидерът на БСП отбеляза, че представата на ГЕРБ за национално съгласие е около статуквото и предложи то да стане около истината и почтеността. Нинова заяви, че не оспорва нито дума от прочетената от президента Радев декларация, а информирам българските граждани, че по време на разговора вътре, премиерът Борисов и министрите му са дали да се разбере, че няма да я изпълнят и се противопоставих на подхода - да говорите едно пред хората и друго на съвета.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Михаил Константинов: Не прочетох нещо ново в стенограмата от КСНС, публикуването ѝ не промени нищо

Проф. Михаил Константинов: Не прочетох нещо ново в стенограмата от КСНС, публикуването ѝ не промени нищо

10 Юни 2017 | 17:35 | Агенция "Фокус"
София. Аз лично не прочетох абсолютно нищо ново вътре. Имаше вече издания, не си спомням точно кои бяха, които общо взето я бяха публикували стенограмата. Така че, нищо особено. Това каза за Агенция „Фокус“ математикът и политически анализатор проф. Михаил Константинов, във връзка с публикувания пълен текст на стенограма от Консултативната среща при президента Росен Плевнелиев с политическите лидери в 42-то Народно събрание от 29 юни 2014 г. „Първо, има съдебно решение за първата, до колкото знам и за втората. Президентът Радев спазва законите и спазва решенията на българския съд. Щом съдът е казал да се разсекрети, ще се разсекрети“, посочи. проф. Константинов. По думите му публикуването на тази стенограма не е променило нищо, тъй като поне хората, които се интересуват от тези въпроси, са знаели тези неща и нищо ново не се случило. „Решението да се разсекрети е на българския съд, а решенията на съда се изпълняват, а не се коментират. Това е основно правило в съдебната практика. Ако не ви харесва съда, правим някакъв друг съд, ако не ни харесват законите, ги променяме. При тези закони и при този съд имаме решение и то се изпълнява“, каза още проф. Константинов.
Стефан ПЕТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Александър Маринов: Проблемът е, че продължаваме официално да не знаем нищо за това как и защо беше фалирана КТБ

Проф. Александър Маринов: Проблемът е, че продължаваме официално да не знаем нищо за това как и защо беше фалирана КТБ

10 Юни 2017 | 17:00 | Агенция "Фокус"
София. Дори да излезе и втората стенограма, за която се твърди, че им по-конкретни и интересни неща, проблемът е, че продължаваме официално да не знаем нищо за това как и защо беше фалирана КТБ. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ политологът проф. Александър Маринов във връзка с разсекретяването на стенограмата от Консултативния съвет за национална сигурност за фалита на КТБ от 29 юни 2014 г. „Очевидно българската държава и нейните институции не искат или не могат, или и двете, да изяснят този въпрос“, посочи проф. Маринов. Според него това се случва, защото по върха на българската държава има хора и групи, които са били пряко заинтересовани и са взели пряко участие в разрушаването на тази банка. „По-точно, не в разрушаването ѝ, а в нейното обявяване в несъстоятелност и по този начин присвояването на огромни активи“, допълни той. „За пореден път се случва нещо много лошо, много нередно. И освен всичко друго, нищо не настъпва, така че това повече да не се случва. Аз смятам, че при определени обстоятелства, това може да се случи с всяка друга фирма, банка, организация в България. Схемата отново може да проработи безотказно“, коментира политологът.
Стефан ПЕТРОВ


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Александър Маринов: Разсекретената стенограма не разкрива какво се случи с КТБ, но показа симптоматични проблеми в поведението на най-високопоставените лица в държавата

Проф. Александър Маринов: Разсекретената стенограма не разкрива какво се случи с КТБ, но показа симптоматични проблеми в поведението на най-високопоставените лица в държавата

10 Юни 2017 | 16:37 | Агенция "Фокус"
София. Разсекретената стенограма не разкрива какво се случи с КТБ, но показа симптоматични проблеми в поведението на най-високопоставените лица в държавата. Това каза политологът проф. Александър Маринов в интервю за Агенция „Фокус“ във връзка с разсекретяването на стенограмата от Консултативния съвет за национална сигурност за фалита на КТБ от 29 юни 2014 г. По думите му стенограмата, която се предполага, че е най-безобидната, показва, че има много сериозни поводи за тревога. "Вижда се, че органите, които управляват държавата, не разполагат с необходимата информация, която би трябвало да имат по закон", коментира той. Според него при подобно скриване или изкривяване на информацията, за която все някой носи отговорност, е много трудно да разчитаме, че ще бъдат взети правилни решения.
"Тази стенограма показва безотговорността на една голяма част от политиците. Ние виждаме как, например, лидерът на ГЕРБ през цялото време иска да използва ситуацията за постигане на политически цели, а не за разрешаване на същинския проблем. Тепърва трябва да се чете внимателно и да се анализира, защото подсказва, че нещо не е наред. И аз затова смятам, че е добър, правилен ход да се покаже тази стенограма, евентуално да се публикуват и други подобни документи", каза още проф. Маринов
Политологът коментира още реакциите на политиците след разсекретяването на стенограмата от разговорите при президента. "В днешните коментари чувам едно недоумение или нежелание, или възмущение, от страна на някои политици, че видите ли, там те могли да си говорят спокойно, а сега вече не могат да си говорят спокойно. Точно това е въпросът, че истинските им мисли и думи, а не тези, които са фризирани и редактирани пред микрофоните, това истинско поведение поражда големи притеснения, това, че те си позволяват да мислят и да говорят неща, които са неправилни. Не виждам никаква логика да им се осигурява чадър, да могат да си говорят тези глупави и откровено вредни неща на спокойствие", каза още проф. Маринов.
Стефан ПЕТРОВ


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Заключителна среща на върха на лидерите на ЕС. 15 декември 2017 г.
Заключителна среща на върха на лидерите на ЕС. 15 декември 2017 г.

ВИДЕО
Наводненията в Гърция взеха жертви
Наводненията в Гърция взеха жертви
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2017 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.