НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 14:20

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Инж. Атанас Тошев, Община Асеновград: 7 от заповедите за събаряне на незаконни постройки в кв. „Лозница“ се обжалват пред Административния съд в Пловдив

Инж. Атанас Тошев, Община Асеновград: 7 от заповедите за събаряне на незаконни постройки в кв. „Лозница“ се обжалват пред Административния съд в Пловдив

5 Октомври 2017 | 12:38 | Агенция "Фокус"
Асеновград. 7 от заповедите за събаряне на незаконни постройки в кв. „Лозница“ в Асеновград се обжалват пред Административния съд в Пловдив. Това каза за Радио „Фокус“ – Пловдив инж. Атанас Тошев, директор на дирекция „Строителство, благоустройство, строителен контрол и екология” към Община Асеновград. По думите му към изпълнение на заповедите може да се пристъпи едва след като съдът се произнесе.
„Всяко описване на незаконни постройки или съставяне на актовете, констатиращи незаконното строителство, се извършва от общински служители, като има и представители на дирекция „Социално подпомагане“. Със съдействието на наши служители от дирекция „Хуманитарни дейности“, социалните работници изготвят социални анкети на живущите в жилищните постройки, които подлежат на премахване. На база тези анкети се предлагат варианти за настаняване, тоест оказва се съдействие за картотекиране за общинско жилище. Някои от тях, които отговарят на необходимите изисквания, могат да бъдат настанени в социални институции. В тази насока също се работи“, обясни инж. Атанас Тошев. Той уточни, че двама души отговарят на условията за настаняване в социални институции, но те са отказали. „Има подадени също три заявления за настаняване в общинско жилище и едно заявление за картотека за следващата година, като крайно нуждаещи се граждани“, посочи директорът на дирекция „Строителство, благоустройство, строителен контрол и екология” към Община Асеновград.
Инж. Атанас Тошев обясни, че след като бъдат връчени заповеди за премахване на незаконни постройки, в Административно-процесуалният кодекс е заложен срок за обжалването им. „Също така има срок за доброволно изпълнение на заповедите. Ако собствениците не премахнат сами незаконните постройки, чак след това пристъпваме към принудително събаряне. Към момента не са съборени постройките, за които има заповед за премахване, но са обжалвани в съда, тоест 7 броя“, посочи Тошев. Той допълни, че проверките за незаконно строителство в кв. „Лозница“ в Асеновград се извършват поне два пъти месечно. „Ритъмът на проверките и последващите действия зависи от датите на издадените актове и на връчените заповеди. Не са фиксирани точни дати за тези дейности“, уточни инж. Атанас Тошев.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Още 17 незаконни постройки в кв. „Лозница“ в Асеновград ще бъдат премахнати

Пловдив: Още 17 незаконни постройки в кв. „Лозница“ в Асеновград ще бъдат премахнати

5 Октомври 2017 | 11:51 | Агенция "Фокус"
Асеновград. Още 17 незаконни постройки в кв. „Лозница“ в Асеновград ще бъдат премахнати. Това каза за Радио „Фокус“ – Пловдив инж. Атанас Тошев, директор на дирекция „Строителство, благоустройство, строителен контрол и екология” към Община Асеновград. По думите му до края на седмицата предстои връчването на 17-те заповеди за констатирано незаконно строителство на собствениците, като те ще бъдат подканени доброволно да премахнат нерегламентираните постройки.
„Това е рутинна дейност, която извършваме от края на месец юни. Периодично се влиза в ромската махала в кв. „Лозница“, по-конкретно в частта, която е извън регулацията на града, а именно местността „Лаково“. Там тече процес по описване на незаконните постройки. Съставят се констативни актове с последващи заповеди за премахване. Самите постройки в местността „Лаково“ са издигнати върху частни и общински имоти“, обясни инж. Атанас Тошев. Той посочи, че към днешна дата няма планувано събаряне на незаконни постройки, но през следващите няколко дни продължава описването и съставянето на актове, както и връчването на изготвените заповеди за премахването им.
„От края на месец юни до момента са връчени 65 акта за незаконно строителство в кв. „Лозница“ в Асеновград. Съборените досега постройки са 36. По-голямата част от тях са премахнати принудително, а останалите са съборени доброволно от собствениците им“, каза още инж. Атанас Тошев.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Жителите на Асеновград имат готовност за нови протести

Пловдив: Жителите на Асеновград имат готовност за нови протести

24 Септември 2017 | 13:40 | Агенция "Фокус"
Асеновград. Жителите на Асеновград имат готовност за нови протести. Това каза за Радио „Фокус“ - Пловдив Йордан Тодоров от инициативния комитет на протестиращите. „Протест днес няма да има, но имаме готовност да започнем отново, ако съдът не наложи справедливи наказания спрямо обвиняемите роми, които биха децата ни“, заяви Тодоров. Според него „справедливо наказание“ би била присъда над 5 години лишаване от свобода. Йордан Тодоров каза още, че очакванията са най-късно до 2 седмици магистратите в Асеновград да насрочат дата за започването на съдебния процес.

„Фокус“ припомня:
На 14 септември прокуратурата внесе обвинителен акт спрямо 11 мъже за побоя над спортисти в района на язовир „40-те извора“ край Асеновград. Разпитани са били над 30 свидетели. Извършени са множество разпознавания и експертизи. Предстои Районен съд – Асеновград да насрочи съдебно заседание по делото.
Кристиян ГАРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Валентин Радев: В ромската махала в Асеновград се извършват ежедневни полицейски проверки

Министър Валентин Радев: В ромската махала в Асеновград се извършват ежедневни полицейски проверки

19 Септември 2017 | 15:59 | Агенция "Фокус"
София. Извършват се ежедневни полицейски проверки в кв. „Лозница“ за установяване на лица на територията на ромската махала, пребиваващи в нарушение на Закона за гражданските регистрации. Това каза вътрешният министър Валентин Радев в отговор на въпрос относно ситуацията в Асеновград и предприеманите мерки, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „В изнесената приемна в ромската махала за периода от 24 август до настоящия момент са профилактирани 5 лица и са проведени беседи с 27 лица. Приети 11 сигнала за нарушаване на нощната и дневна тишина“, посочи той. „Полицейските органи изпълняват задълженията си по отношение на контрола върху наложените забрани за нерегламентирано движение на каруци в града“, обясни вътрешният министър. „Ежедневно служители на районното управление в Асеновград оказват съдействие на общинските служители за изпълнение на мероприятия по описването и премахването на незаконни постройки в квартала“, допълни той и уточни, че са предприети комплекс от мерки относно кадровото обезпечаване на районното управление в Асеновград. „За периода 10 юли-20 август е извършена мащабна дейност по проверяване адреси, санкциониране на правонарушители, съставяне на актове за установяване на административни нарушения и издаване разпореждания по Закона за МВР“, посочи Валентин Радев. „Областната дирекция на МВР-Пловдив подържа готовност за изпълнение на допълнително възникнали задачи и ако обстановката се усложни е готова да приложи и други сили или аз да разпоредя да отиде жандармерията“, обясни министърът и допълни, че обстановката в Асеновград е спокойна.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Около 150 души се включиха в поредния протест срещу беззаконието в циганската махала в Асеновград (ОБЗОР)

Пловдив: Около 150 души се включиха в поредния протест срещу беззаконието в циганската махала в Асеновград (ОБЗОР)

28 Август 2017 | 03:13 | Агенция "Фокус"
Асеновград. Около 150 души се включиха в поредния протест срещу беззаконието в циганската махала в Асеновград. В неделя протестът започна в 19.00 часа от паметника на Цар Иван Асен II в града. След това протестиращите се насочиха по пътя Асеновград - Смолян, където шествието, предвождано от гайдари блокира за десетина минути движението в района на разклона за Асеновата крепост. Протестът бе поредният, който се организира след инцидента от края на месец юни, при който група цигани нападнаха деца от отбора по гребане, трениращи на язовир "40-те извора". 11 души от местната махала "Лозница" бяха задържани за побоя и чакат в ареста делото по случая. Кметът на Община Асеновград Емил Караиванов, вицепремиерът Валери Симеонов и министърът на вътрешните работи Валентин Радев оповестиха спешни мерки за овладяване на напрежението, сред които проверка на незаконното строителство в циганската махала. При проведените до момента две акции общината събори 26 незаконни постройки в махалата. В четвъртък пък беше открита постоянна полицейска приемна на територията на махалата.
Протестиращите настояват за бързо развитие на съдебните процеси на задържаните за нападението цигани, както и законите да важат еднакво за всички. Те изразиха своите резерви, че нещо ще се промени, след като в циганската махала в града бе открито ново районно управление.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Около 150 души се включиха в поредния протест срещу беззаконието в циганската махала в Асеновград

Пловдив: Около 150 души се включиха в поредния протест срещу беззаконието в циганската махала в Асеновград

27 Август 2017 | 21:13 | Агенция "Фокус"
Асеновград. Около 150 души се включиха в поредния протест срещу беззаконието в циганската махала в Асеновград. Това каза за Радио "Фокус"- Пловдив Йордан Тодоров от инициативния комитет на протестиращите. И тази вечер протестът започна в 19.00 часа от паметника на Цар Иван Асен II в града. След това протестиращите се насочиха по пътя Асеновград - Смолян, където шествието, предвождано от гайдари блокира за десетина минути движението в района на разклона за Асеновата крепост.
Протестът тази вечер бе поредният, който се организира след инцидента от края на месец юни, при който група цигани нападнаха деца от отбора по гребане, трениращи на язовир "40-те извора". 11 души от местната махала "Лозница" бяха задържани за побоя и чакат в ареста делото по случая. Кметът на Община Асеновград Емил Караиванов, вицепремиерът Валери Симеонов и министърът на вътрешните работи Валентин Радев оповестиха спешни мерки за овладяване на напрежението, сред които проверка на незаконното строителство в циганската махала. При проведените до момента две акции общината събори 26 незаконни постройки в махалата. В четвъртък пък беше открита постоянна полицейска приемна на територията на махалата.
Протестиращите настояват за бързо развитие на съдебните процеси на задържаните за нападението цигани, както и законите да важат еднакво за всички. Йордан Тодоров заяви, че има резерви, че нещо ще се промени, след като в циганската махала в града бе открито ново районно управление.
Кристиян ГАРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Около 100 души са се събрали на протест срещу беззаконието в циганската махала в Асеновград

Пловдив: Около 100 души са се събрали на протест срещу беззаконието в циганската махала в Асеновград

27 Август 2017 | 19:18 | Агенция "Фокус"
Асеновград. Около 100 души са се събрали на протест пред паметника на Цар Иван Асен II в Асеновград, за да изразят недоволството си от беззаконието в циганската махала в града. Това съобщи за Радио "Фокус" - Пловдив Йордан Тодоров от инициативния комитет на протестиращите. Очаква се към тях да се присъединят още хора и броят на протестиращите да се увеличи. Очаква се по-късно шествието на протестиращите ще се насочи по пътя Асеновград - Смолян. Очаква се шествието да блокира за кратко движението в района на разклона за Асеновата крепост.
Основно искане на протестиращите е жителите в циганската махала, които не са регистрирани в Общината, ще бъдат изселени. Според тях откритата преди дни полицейска приемна в кв. „Лозница“ няма да реши проблема, тъй като петимата полицейски служители, които ще работят там, са недостатъчни.
"Фокус" припомня: Протестът тази вечер е поредният, който се организира след инцидента от края на месец юни, при който група цигани нападнаха деца от отбора по гребане, трениращи на язовир "40-те извора". 11 души от местната махала "Лозница" бяха задържани за побоя и чакат в ареста делото по случая. Кметът на Община Асеновград Емил Караиванов, вицепремиерът Валери Симеонов и министърът на вътрешните работи Валентин Радев оповестиха спешни мерки за овладяване на напрежението, сред които проверка на незаконното строителство в циганската махала. При проведените до момента две акции общината събори 26 незаконни постройки в махалата. В четвъртък пък беше открита постоянна полицейска приемна на територията на махалата.
Кристиян ГАРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Подновяват се протестите срещу беззаконието в циганската махала в Асеновград

Пловдив: Подновяват се протестите срещу беззаконието в циганската махала в Асеновград

27 Август 2017 | 12:09 | Агенция "Фокус"
Асеновград. Подновяват се протестите срещу беззаконието в циганската махала в Асеновград. Това каза за Радио „Фокус“ - Пловдив Миа Сердарева от Инициативния комитет на протестиращите. По думите ѝ все още няма яснота колко души ще подкрепят протеста, който ще се проведе тази вечер. „Искаме равни права и задължения за всички. Съществува фалшива реалност вече 27 години, всичко е на приказки, а реално нещата стоят иначе. Обещаха, че жителите в циганската махала, които не са регистрирани в Общината, ще бъдат изселени. Такова нещо не се е случило, няма и да се случи“, добави Сердарева. Според нея откритата преди дни полицейска приемна в кв. „Лозница“ няма да реши проблема, тъй като петимата полицейски служители, които ще работят там, са недостатъчни. Поредният протест започва в 19.00 часа днес пред паметника на Цар Иван Асен II и се очаква да бъде подкрепен от народната певица Валя Балканска. По-късно шествието на протестиращите ще се насочи по пътя Асеновград - Смолян. Очаква се протестиращите да блокират за кратко движението в района на разклона за Асеновата крепост.
Кристиян ГАРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Валентин Радев: Със съдействието на служителите на МВР, на централната и местна власт натискът от престъпления в кв. „Лозница“ ще намалява

Министър Валентин Радев: Със съдействието на служителите на МВР, на централната и местна власт натискът от престъпления в кв. „Лозница“ ще намалява

24 Август 2017 | 16:35 | Агенция "Фокус"
Асеновград. Всеки един от вас ще може да дойде и да получи съдействие от служителите в новата приемна на РУ – Асеновград. С тези думи министърът на вътрешните работа Валентин Радев се обърна към жителите на кв. „Лозница“ в Асеновград, съобщиха от пресцентъра на МВР. В новата структура ще дежурят денонощно трима инспектори и двама охранително-постови служители от районното управление в града. Министър Радев изрази надежда, че предприетите мерки ще подпомогнат спазването на законността: „С ваше съдействие, със съдействието на служителите на МВР, на централната и местна власт натискът от престъпления ще намалява. Най-важно е единението помежду ни“.
За изграждането на приемната по решение на Общински съвет - Асеновград бяха вложени 27 000 лева, а за гарантиране реда и законността държавата в лицето на МВР ежемесечно ще отпуска сума в размер на около 15 000 лева. Структурата в най-скоро време ще попада и в обсега на системата за видеонаблюдение на Асеновград. Реализирането на проекта е част от трайните мерки за овладяване на противообществените прояви, повишаване на обществената сигурност и ред, както и спокойствието на гражданите.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Валентин Радев: Ще бъдат въведени ред и законност в ромската махала в Асеновград

Министър Валентин Радев: Ще бъдат въведени ред и законност в ромската махала в Асеновград

24 Август 2017 | 13:11 | Агенция "Фокус"
Асеновград. Ще бъдат въведени ред и законност в ромската махала в Асеновград. Това каза пред журналисти министърът на вътрешните работи Валентин Радев при откриването на новосъздадената приемна на полицията кв. „Лозница“ в Асеновград, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пловдив. „Не се радвам, че днес откриваме приемна тук. Ще се радвам, ако след време на нейно място открием детска площадка“, подчерта Радев. Той посочи, че в новосъздадената полицейска приемна ще работят петима полицейски служители. Издръжката на новата приемна ще струва по 15 000 на месец.

„Фокус“ припомня:
Приемната стана факт след гражданска инициатива и обсъждане между Община Асеновград и МВР. За нейното реализиране по решение на Общински съвет – Асеновград бяха вложени 27 000 лева. Новата полицейска приемна е част от трайните мерки за овладяване на противообществените прояви, повишаване на обществената сигурност и ред, както и спокойствието на гражданите.
Кристиян ГАРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Валентин Радев ще открие новосъздадената приемна на Районна управление „Полиция” – Асеновград в квартал „Лозница“

Министър Валентин Радев ще открие новосъздадената приемна на Районна управление „Полиция” – Асеновград в квартал „Лозница“

24 Август 2017 | 07:35 | Агенция "Фокус"
Асеновград. Министър Валентин Радев ще открие новосъздадената приемна на Районна управление „Полиция” – Асеновград в квартал „Лозница“ от 12.00 часа на ул. „Дружба“ № 34а, съобщиха от пресцентъра на МВР. Новата приемна е част от трайните мерки за повишаване на обществения ред и сигурност и гарантиране спокойствието на гражданите. В нея денонощно ще дежурят трима полицейски служители от Районна управление „Полиция” – Асеновград. За реализирането на проекта бяха вложени 27 000 лева. В най-скоро време приемната ще попада и в обсега на системата за видеонаблюдение на Асеновград.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Валентин Радев ще открие новосъздадената приемна на РУ - Асеновград в квартал „Лозница“

Министър Валентин Радев ще открие новосъздадената приемна на РУ - Асеновград в квартал „Лозница“

23 Август 2017 | 17:04 | Агенция "Фокус"
Асеновград. Министър Валентин Радев ще открие новосъздадената приемна на РУ - Асеновград в квартал „Лозница“ на 24 август, четвъртък, от 12.00 часа на ул. „Дружба“ № 34а, съобщиха от пресцентъра на МВР. Новата приемна е част от трайните мерки за повишаване на обществения ред и сигурност и гарантиране спокойствието на гражданите. В нея денонощно ще дежурят трима полицейски служители от РУ - Асеновград. За реализирането на проекта бяха вложени 27 000 лева. В най-скоро време приемната ще попада и в обсега на системата за видеонаблюдение на Асеновград.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Жителите на Асеновград временно прекратяват протестите си

Пловдив: Жителите на Асеновград временно прекратяват протестите си

20 Август 2017 | 12:49 | Агенция "Фокус"
Асеновград. Жителите на Асеновград временно прекратяват протестите си. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Пловдив Йордан Тодоров от Инициативния комитет на протестиращите. Причина за преустановяването на протестните действия е, че по-голяма част от жителите се намират извън града поради отпускарския сезон. „Тази неделя протест няма да има“, заяви Тодоров.
Той коментира и проведената преди ден втора акция, при която бяха премахнати нови 10 стопански и жилищни постройки в кв. „Лозница“ в Асеновград. „Незаконните къщи и постройки в циганската махала са над 200. Общината е предприела мерки, изпълнила е някои обещания, но виждаме, че няма го желания ефект“, подчерта Тодоров. По данни от Общината, до този момент са премахнати общо 26 постройки в местността „Лаково“. 36 са издадените заповеди за незаконно строителство в циганската махала. Йордан Тодоров заяви, че в началото на следващия месец протестите ще бъдат подновени.

„Фокус“ припомня:
Жителите на Асеновград започнаха серия от протести, след като на 26 юни група цигани нападна с колове и мотики ученици, треньори и родители от отбора по кану-каяк, докато са тренирали на язовир „40-те извора“ край Асеновград.
Кристиян ГАРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Нови 10 постройки в кв. „Лозница“ в Асеновград са принудително премахнати при поредна акция срещу незаконното застрояване

Пловдив: Нови 10 постройки в кв. „Лозница“ в Асеновград са принудително премахнати при поредна акция срещу незаконното застрояване

18 Август 2017 | 16:48 | Агенция "Фокус"
Асеновград. Нови 10 стопански и жилищни постройки в кв. „Лозница“ в Асеновград са принудително премахнати при втора проведена акция срещу незаконното застрояване. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Пловдив от пресцентъра на Община Асеновград. При проведената днес акция напълно са съборени още 10 от описаните в заповеди за премахване общо 36 стопански и жилищни постройки. Причината да не бъдат съборени и останалите е, че за пет от тях има в ход процедура по обжалване пред Административен съд – Пловдив, а една е в общ зид с обжалвано премахване на обект. До момента при настоящата и предишна процедури са премахнати общо 26 постройки в местността „Лаково“. Акцията днес е преминала без инциденти и е била обезпечена с присъствие на полиция и противопожарен екип.
На място е извършена дейност по евентуално изключване на електрическо захранване, а обитаващите предварително са изнесли своята налична покъщнина. Община Асеновград е осигурила на място присъствие на социални работници, които да извършат социално анкетиране на желаещи. Общо петима от обитаващите такива постройки са пожелали да попълнят анкети за социалното си положение и да бъдат консултирани за начините да се включат в реда за чакащи настаняване в случай, че отговарят на условията.
Започнало и изграждането на приемна на Районното полицейско управление „Полиция“ – Асеновград в квартал „Лозница“, след като МВР и Община Асеновград се споразумяха за мястото и вида на обекта.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Мирният протест в Асеновград приключи бързо заради лошото време, протестиращите се разотиват

Пловдив: Мирният протест в Асеновград приключи бързо заради лошото време, протестиращите се разотиват

13 Август 2017 | 19:29 | Агенция "Фокус"
Асеновград. Мирният протест в Асеновград продължи 15 минути заради лошото време. Към момента протестиращите вече се разотиват. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Пловдив Йордан Тодоров от Инициативния комитет на протестиращите жители на Асеновград. По думите му малцина са се събрали пред паметника на цар Иван Асен II, за да изразят недоволството си от предприетите мерки срещу незаконните цигански къщи. „Времето е изключително лошо и повечето от протестиращите не дойдоха. Ние сме тук и поддържаме огъня на справедливостта. Протестите ще продължават, докато всички недоразумения и проблеми не намерят своето решение“, коментира Йордан Тодоров. Той посочи, че протестиращите жители не са имали намерение да блокират движението. „Събрахме се, макар и в малък състав, за да изразим недоволството си от общинските политики за интеграция на циганите, заложени в годишни планове за действие в периода 2014-2017 година. Не сме съгласни със заложените мерки, които касаят незаконните цигански къщи. Процесът по узаконяване къщите на циганите е започнал със стартирането на тези общински политики за интеграция през 2014 година и продължава към настоящия момент. Общината е предприела мерки, изпълнила е някои обещания, но виждаме, че няма желания ефект“, каза още Тодоров. Той подчерта, че жителите изразяват недоволството си по мирен начин и действията им не целят създаване на напрежение и провокации.
„Фокус“ припомня: Жителите на Асеновград започнаха серия от протести, след като на 26 юни група цигани нападна треньори, родители и ученици от отбора по кану-каяк, докато са тренирали при язовир „40-те извора“.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Жители на Асеновград излизат на пореден мирен протест във връзка с предприетите мерки срещу незаконните цигански къщи

Пловдив: Жители на Асеновград излизат на пореден мирен протест във връзка с предприетите мерки срещу незаконните цигански къщи

13 Август 2017 | 10:42 | Агенция "Фокус"
Асеновград. Жители на Асеновград излизат на пореден мирен протест във връзка с предприетите мерки срещу незаконните цигански къщи. Това каза за Радио „Фокус“ – Пловдив Йордан Тодоров от Инициативния комитет на протестиращите. Сборният пункт е при паметника на Цар Иван Асен II, като се очаква мирният протест да започне в 19:00 часа. Инициативният комитет на протестиращите се събира тази вечер, за да обсъди общинските политики за интеграция на циганите, заложени в годишни планове за действие в периода 2014 - 2017 година. „Не сме съгласни със заложените мерки, които касаят незаконните цигански къщи. Процесът по узаконяване къщите на циганите е започнал със стартирането на тези общински политики за интеграция през 2014 година. През последните три години им се дават помощи и права. По този начин циганите от цяла България идват към Асеновград. От 5 300 души преди, сега са станали 12 000 - 13 000 за 3 години. Ако това означава интеграция, то тогава ние трябва да се изселваме“, коментира Йордан Тодоров. По думите му, Община Асеновград работи по разрешаването на посочените от протестиращите проблеми, но не с нужното темпо.

„Фокус“ припомня:
Жителите на Асеновград започнаха серия от протести, след като на 26 юни група цигани нападна треньори, родители и ученици от отбора по кану-каяк, докато са тренирали при язовир „40-те извора“.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Образованието и трудовата заетост на циганския етнос ще бъдат дебатирани на Национална кръгла маса в Асеновград

Пловдив: Образованието и трудовата заетост на циганския етнос ще бъдат дебатирани на Национална кръгла маса в Асеновград

8 Август 2017 | 14:00 | Агенция "Фокус"
Асеновград. Първото заседание на Национална кръгла маса за реална политика за решаване на проблемите, свързани с циганския етнос, ще се проведе на 24 август в Асеновград. Това съобщи за Радио „Фокус” – Пловдив кметът на Асеновград д-р Емил Караиванов. Заседание вече е насрочено. „Първите теми, по които очакваме дебат с изпълнителната и законодателна власт, е по отношение образованието и трудова заетост”, каза кметът. Той уточни, че потвърждение за участие вече са дали националният омбудсман, Министерство на образованието и науката, Министерство на труда и социалната политика, Сдружението на общините и МВР.
Според кмета на Асеновград търсенето на решение на проблема, който са започнали, трябва да продължи с промяна на закони и дълготрайни решения. „Тези проблеми ще бъдат поставени на кръглата маса в Асеновград и трябва да сме готови да търсим адекватни решения, които не бяха намерени през последните 20 години у нас”, каза Караиванов. Той се надява в новата си сесия законодателите в лицето на народните представители да преценят необходимостта от законодателни инициативи. Д-р Емил Караиванов очаква голяма част от народните представители от избирателния район също да присъстват на тази кръгла маса.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Емил Караиванов, кмет на Асеновград: Продължава работата по изграждане на полицейска приемна в кв. „Лозница”

Д-р Емил Караиванов, кмет на Асеновград: Продължава работата по изграждане на полицейска приемна в кв. „Лозница”

8 Август 2017 | 13:21 | Агенция "Фокус"
Асеновград. Продължава работата по изграждане на полицейска приемна в кв. „Лозница” в Асеновград. Това каза за Радио „Фокус” – Пловдив кметът на Асеновград д-р Емил Караиванов по повод продължаващите протести там. „Смятам, че до края на месеца тя ще бъде изградена и предадена за ползване на полицията”, подчерта Караиванов. Той припомни и инициативата на политическите сили в Общинския съвет в Асеновград да се отблокират 20-те полицейски щата, които сега са неизползвани. „И се надявам да продължим да работим и по другите инициативи, но за това е необходимо съответното законово и административно време за реакция”, добави кметът. По думите му, общината работи и дългосрочно по поетите ангажименти. „Не случайно ние сме заложили и инициативи, които са национални, защото проблемът не е само в Асеновград, но и в цялата страна“, каза още Караиванов. В последните седмици се посочват възникнали и други локални инциденти и проблеми с нарушаване на обществения ред – и в Пловдив, в Бургас, в София и др.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Протестиращите в Асеновград блокираха изцяло пътя за Смолян и Асенова крепост за около 20 минути (ОБЗОР)

Протестиращите в Асеновград блокираха изцяло пътя за Смолян и Асенова крепост за около 20 минути (ОБЗОР)

6 Август 2017 | 21:53 | Агенция "Фокус"
Асеновград. Протестиращите в Асеновград блокираха изцяло пътя за Смолян и Асенова крепост за около 20 минути. Група протестиращи от около 30 души се събраха за протестно шествие срещу насилието и незаконно пребиваващите в Асеновград цигани. Шествието потегли малко след 20.00 часа, предвождано от полицейска патрулка. Протестиращите първоначално блокираха главния път за Смолян, а след това и обходния маршрут. Заради блокадата стотици автомобили и в двете посоки бяха принудени да изчакат. Водачите бяха изнервени, защото бързаха да се приберат, а протестиращите се обърнаха към тях с викове: „Елате при нас“. Лозунгите, които скандираха бяха: „Българи, юнаци“, „Сърце, душа за България“. След блокадата на пътя гражданите се отправиха към площада, където бе крайната точка на протестното шествие.
Преди протестното шествие на място дойде и вицепремиерът Валери Симеонов, който дебатира с протестиращите свършеното до момента от Общината и държавата. Гражданите твърдяха, че направеното не е ефективно и не се усеща в града. Според тях всичко, което се говори, е „замазване на очите“, а циганите продължават да живеят по същия начин. Някои от протестиращите настояха за законодателни промени. Вицепремиерът Валери Симеонов заяви пред журналисти, че е дошъл да се срещне с хората, тъй като на миналия протест е имало плакати, насочени към него: „Вие обещахте“. Той заяви, че всичко, което е обещал, е изпълнено и добави, че в циганската махала е осигурено 24-часово полицейско присъствие, което продължава и в момента. Симеонов коментира, че върви описване и премахване на незаконни постройки и уточни, че до момента са премахнати 16 и са подготвени документите за още 17. Вицепремиерът допълни, че процесите на описване и установяване на незаконно пребиваващите продължават. Той коментира, че само четири лица са регистрирани в циганската махала в Асеновград от началото на протестите досега. Той поясни, че общо 181 са новорегистрираните в Асеновград с четирите случая в циганската махала. По повод опасенията на протестиращите, че незаконно пребиваващи получават дори помощи, Симеонов уточни, че според справката, която сам е направил от 10 хил. живеещи в циганската махала „Лозница“, одобрени за помощи са само 463. Той поясни, че всяко лице получава помощи срещу нотариален акт. Симеонов обърна внимание, че е осигурена и охрана за тренировките на децата от отбора по кану-каяк. Той добави също, че със заповед е прекратено къпането в язовир „40-те извора“ и че се подготвя изграждането на полицейски участък в циганската махала, като до 20 дни той трябва да заработи. От своя страна директорът на ОДМВР – Пловдив старши комисар Атанас Илков също разговаря с протестиращите и ги информира, че от вчера е обявен нов конкурс за назначаване на служители в управлението на полицията в Асеновград за още 9 места. По думите му те ще бъдат разпределени в квартал „Лозница“. Той поясни, че до момента там има назначени вече 3-ма служители, които са на курс. Ст. Комисар Илков уточни, че сградата за полицейско управление е подсигурено.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Протестиращите в Асеновград освободиха движението по пътя за Смолян и Асенова крепост

Пловдив: Протестиращите в Асеновград освободиха движението по пътя за Смолян и Асенова крепост

6 Август 2017 | 21:02 | Агенция "Фокус"
Асеновград. Протестиращите в Асеновград освободиха движението по пътя за Смолян и Асенова крепост, предаде репортер на Радио „Фокус“ Пловдив. Протестиращите блокираха пътя за около 20 минути, като по този начин затрудниха трафика по и без това натоварения път. Гражданите вървят към площада, където е крайната точка на протестното шествие.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Стотици автомобили изчакват протестиращите в Асеновград

Пловдив: Стотици автомобили изчакват протестиращите в Асеновград

6 Август 2017 | 20:53 | Агенция "Фокус"
Асеновград. Стотици автомобили изчакват протестиращите в Асеновград, които са блокирали пътя за Асенова крепост и за някои асеновградски села, предаде репортер на Радио „Фокус“ Пловдив. Водачите са изнервени, защото бързат да се приберат. Протестиращите се обръщат към тях с викове: „Елате при нас“.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Протестиращите в Асеновград блокираха и обходния маршрут до Смолян

Пловдив: Протестиращите в Асеновград блокираха и обходния маршрут до Смолян

6 Август 2017 | 20:45 | Агенция "Фокус"
Асеновград. Протестиращите в Асеновград блокираха и обходния маршрут до Смолян, предаде репортер на Радио "Фокус" - Пловдив. Протестиращите са насядали на пътното платно. Колони от автомобили са се образували и в двете посоки на движение и изчакват търпеливо движението да бъде пуснато. Гражданите са се наметнали с български флагове, а лозунгите, които скандират са: „Българи, юнаци“, „Сърце, душа за България“. Към момента в протеста участват около 30 души.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Протестиращите в Асеновград блокираха главния път за Смолян

Пловдив: Протестиращите в Асеновград блокираха главния път за Смолян

6 Август 2017 | 20:27 | Агенция "Фокус"
Асеновград. Потегли протестното шествие в Асеновград, предаде репортер на Радио „Фокус“ Пловдив. В него участват около 30 души. Шествието се предвожда с полицейска кола. В момента хората се движат по главния път за Смолян, като реално движението по пътя е спряно. Протестиращите възнамеряват да стигнат до площада в Асеновград. Преди да тръгне шествието директорът на ОДМВР – Пловдив старши комисар Атанас Илков заяви пред протестиращите, че от вчера е обявен нов конкурс за назначаване на служители в управлението на полицията в Асеновград за още 9 места. По думите му те ще бъдат разпределени в квартал „Лозница“. Той поясни, че до момента там има назначени вече 3-ма служители, които са на курс. Ст. Комисар Илков уточни, че сградата за полицейско управление е подсигурено.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Протестиращите в Асеновград настояват за законодателни промени

Пловдив: Протестиращите в Асеновград настояват за законодателни промени

6 Август 2017 | 20:17 | Агенция "Фокус"
Асеновград. Протестиращите в Асеновград са се събрали около вицепремиера Валери Симеонов и дебатират с него свършеното до момента от Общината и държавата, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пловдив. Хората твърдят, че направеното не е ефективно и не се усеща в града. Според тях всичко, което се говори, е „замазване на очите“, а циганите продължават да живеят по същия начин. Някои от протестиращите настояват за законодателни промени. Според тях предприетите мерки са частични и неефективни и по думите им циганите продължават да живеят безнаказано в града.
Около 30 души са се събрали на сборния пункт. Очаква се всеки момент да потегли протестно шествие по главните улици на Асеновград.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Валери Симеонов: Само 4 лица са регистрирани в циганската махала в Асеновград от началото на протестите досега

Вицепремиерът Валери Симеонов: Само 4 лица са регистрирани в циганската махала в Асеновград от началото на протестите досега

6 Август 2017 | 19:29 | Агенция "Фокус"
Асеновград. Само четири лица са регистрирани в циганската махала в Асеновград от началото на протестите досега. Това заяви пред журналисти в Асеновград вицепремиерът Валери Симеонов в отговор на въпрос дали върви пререгистрирането на незаконно пребиваващи в махалата, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пловдив. Симеонов поясни, че новорегистрираните са жени. По думите му общо 181 са новорегистрираните в Асеновград с четирите случая в циганската махала. Валери Симеонов изтъкна, че е дошъл абсолютно подготвен, за да се срещне с протестиращите и да ги попита какво от поетите ангажименти не е изпълнено и какви още са притесненията им. По повод опасенията на протестиращите, че незаконно пребиваващи получават дори помощи, Симеонов уточни, че според справката, която сам е направил от 10 хил. живеещи в циганската махала „Лозница“, одобрени за помощи са само 463. Той поясни, че всяко лице получава помощи срещу нотариален акт. „Дошъл съм да кажа на хората да нямат такива притеснения“, каза Симеонов. Валери Симеонов каза още, че е дошъл да се срещне с хората, тъй като на миналия протест е имало плакати, насочени към него: „Вие обещахте“. „Всичко, което съм обещал, е изпълнено“, каза Симеонов и добави, че в циганската махала е осигурено 24-часово полицейско присъствие, което продължава и в момента. Симеонов коментира, че върви описване и премахване на незаконни постройки и уточни, че до момента са премахнати 16 и са подготвени документите за още 17. По думите му процесът изисква много време. Вицепремиерът коментира, че върви и проверка на живеещите по постоянен адрес, като до преди 10 дена са били установени 800 човека, които пребивават без адресна регистрация. Симеонов обърна внимание, че е осигурена и охрана за тренировките на децата от отбора по кану-каяк и със заповед е прекратено къпането в язовир „40-те извора“. „Подготвя се изграждането на полицейски участък в циганската махала, като до 20 дни той трябва да заработи“, каза още Валери Симеонов и допълни, че процесите на описване и установяване на незаконно пребиваващите продължават. По думите му те се правят от експертни комисии.
Протестиращите в Асеновград започнаха да се събират. Вицепремиерът изчаква, за да говори с тях.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Валери Симеонов: Всичко, което е поето като ангажимент в Асеновград е свършено

Вицепремиерът Валери Симеонов: Всичко, което е поето като ангажимент в Асеновград е свършено

6 Август 2017 | 18:30 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Всичко, което е поето като ангажимент в Асеновград е свършено. Това обяви пред журналисти в Шекер махала в Пловдив вицепремиерът Валери Симеонов, предаде репортер на Радио „Фокус“-Пловдив. Симеонов уточни, че ангажиментите са изпълнени, както от страна от общината, така и от страна на полицията и на държавата. „За мен е странно защо все още продължават тези имитации на протести, така че отивам там, за да ги попитам какво още искат“, допълни Валери Симеонов. Той още веднъж повтори, че всичко, което е било обещано като ангажимент е свършено до този момент „Тези хора не разбират ли, че всички тези протести костват по десетина хиляди на държавата и на тези момчета с униформи“, попита вицепремиерът. Той изтъкна, че, когато си тръгва към София, вижда микробусите на жандармерията с по 15-20 души, които се разкарват от до Асеновград, за да въдворяват реда . „Защото някои хора търсят може би не разрешаване на проблемите на Асеновград, а политическа изява“, добави Симеонов. В Пловдив той се срещна с районния кмет Ральо Ралев, за да се убеди, че имат общо позиция, както и да реагират на сериозните сигнали, свързани с нарушаването на реда в циганските махали в район „Северен“. Двамата огледаха и помещението, което може отново да стане полицейски участък, както е било преди години. Идеята е той да започне да действа отново, като трима полицейски служители и полицейски автомобил ще дежурят на място. По думите на Валери Симеонов Главният секретар на МВР също е поел ангажимента за незабавна реакция при вдигане на шум в тези махали и преграждане на улици, за да се спре самоуправството на публична-държавна собственост.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Протестното шествие на жителите на Асеновград е с нова начална точка – парка на ул. „Свобода“

Пловдив: Протестното шествие на жителите на Асеновград е с нова начална точка – парка на ул. „Свобода“

6 Август 2017 | 13:49 | Агенция "Фокус"
Асеновград. Протестното шествие на жителите на Асеновград е с нова начална точка – парка на ул. „Свобода“. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Пловдив Йордан Тодоров от Инициативния комитет на протестиращите. По думите му началният час – 19:00 часа, остава непроменен, докато мястото на срещата е различно, заради ремонти в централната градска част.
Първоначално бе обявено, че протестиращите ще се събират на обичайното място, а именно - градинката до паметника на Цар Иван Асен II. „Шествието ще бъде мирно. Целта не е да създаваме напрежение, а да постигнем исканията си“, подчерта Йордан Тодоров. Според него се очаква тази вечер в протеста да се включат повече от 1000 души.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йордан Тодоров, Инициативен комитет на протестиращите в Асеновград: Очаква се над 1000 души да изразят недоволството си от предприетите мерки срещу незаконно пребиваващите цигани

Йордан Тодоров, Инициативен комитет на протестиращите в Асеновград: Очаква се над 1000 души да изразят недоволството си от предприетите мерки срещу незаконно пребиваващите цигани

6 Август 2017 | 10:58 | Агенция "Фокус"
Асеновград. Очаква се над 1000 души да се включат в поредния протест в Асеновград и да изразят недоволството си от предприетите мерки срещу незаконно пребиваващите цигани. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Пловдив Йордан Тодоров от Инициативния комитет на протестиращите в Асеновград. По думите му протестните действия ще приключат когато управляващите изпълнят изцяло исканията на жителите на Асеновград.
„Продължаваме да протестираме, тъй като част от исканията ни са удовлетворени, но други не. Има новорегистрирани цигански семейства в общината. Дават им документи. Първо казаха, че циганите са около 5300, после към 5600 души, а те са над 10 000 в махалата. Те съобщават броя на регистрираните, а сигурно още толкова са незаконно пребиваващи там“, коментира Йордан Тодоров.
Той припомни, че сред исканията на жителите на Асеновград е максимално бързо лицата, задържани за побоя над спортисти, да получат присъди.
„Искаме създаване на полицейски участък в циганската махала, охрана на спортистите, премахване на незаконните постройки в махалата, проверка и установяване на незаконно пребиваващите в града. Някои неща не са изпълнени и очакваме това да се случи“, каза Тодоров. По думите му се очаква протестните действия да започнат след 19:00 часа, като сборният пункт отново е парка пред паметника на Цар Иван Асен II.
„Фокус“ припомня, че жителите на Асеновград започнаха серия от протести, след като на 26 юни група цигани нападна треньори, родители и деца от отбора по кану-каяк, докато са тренирали на язовир „40-те извора“.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йордан Тодоров, Инициативен комитет на протестиращите в Асеновград: Организираме нов протест в неделя, не сме удовлетворени от предприетите мерки

Йордан Тодоров, Инициативен комитет на протестиращите в Асеновград: Организираме нов протест в неделя, не сме удовлетворени от предприетите мерки

5 Август 2017 | 11:00 | Агенция "Фокус"
Асеновград. Жителите на град Асеновград излизат на пореден протест в неделя, 6 юли. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Пловдив Йордан Тодоров от Инициативния комитет на протестиращите. По думите му се очаква протестните действия да започнат след 19:00 часа. „На последният протест се присъединиха около 500 души, надяваме се, че сега ще бъдат повече и то не само от града. Не мога да кажа дали има и какъв е ефектът от изразяването на недоволството ни. Общината действа по разрешаването на определени проблеми, но това не ни удовлетворява. Всичко се случва бавно, не знаем и дали се прави нещо зад гърба ни. Усещаме, че има нередности“, коментира Йордан Тодоров.
По думите му е започнала регистрация на незаконно пребиваващите цигани в Асеновград, чрез която те да се превърнат в редовни и законни граждани и обитатели на махалата. „Те се опитват да ги регистрират наново, а това никак не ни харесва“. Не знам дали тази активност е заради очакванията за подкрепа от циганите на следващите избори. В крайна сметка ние, жителите на град Асеновград, сме чути, но всеки, от когото зависи разрешаването на проблемите ни, прави каквото си иска“, смята Йордан Тодоров.
„Фокус“ припомня, че жителите на Асеновград започнаха серия от протести, след като на 26 юни 2017 г. група цигани нападна с колове и мотики ученици, треньори и родители от отбора по кану-каяк, докато са тренирали на язовир „40-те извора“ край Асеновград.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йордан Тодоров, Инициативен комитет на протестиращите: Протестите в Асеновград няма да стихнат, докато не бъдат наложени бързи присъди на виновниците за побоя над младите спортисти

Йордан Тодоров, Инициативен комитет на протестиращите: Протестите в Асеновград няма да стихнат, докато не бъдат наложени бързи присъди на виновниците за побоя над младите спортисти

1 Август 2017 | 09:27 | Агенция "Фокус"
София. Протестите в Асеновград няма да стихнат, докато не бъдат наложени бързи присъди на виновниците за побоя над младите спортисти. Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ Йордан Тодоров от Инициативния комитет на протестиращите в Асеновград. Той допълни, че зад намеренията им стои и друго неудовлетворено искане, а именно - проблемът с нерегистрираните роми, които не просто не биват изселвани, а и проявяват готовност да си узаконят къщите.
„От тези 11 роми, които са задържани - двама са освободени. Настояваме за бързи присъди, а не случаят да се отлага. На първата кръгла маса се обсъждаше, че ромите без регистрация в Асеновград ще бъдат извеждани от града по местата, от които са дошли. Има къщи на края на циганската махала, в които има по 160-170 души, регистрирани в едно жилище. Ние искаме това да се промени. Обяснява ни се, че това е заварено положение, но не може толкова много хора, живеещи в наемна къща, да взимат енергийни и социални помощи. Това е неприемливо“, обясни Йордан Тодоров.
Той отбеляза, че обещанията за осигуряване на полицейско присъствие в Асеновград, дадени от вицепремиера Валери Симеонов, са изпълнени на 100 %. Той подчерта, че протестната вълна не е насочена към малцинствата, а към тези, които пребивават незаконно в града и нарушават обществения ред.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Жителите на Асеновград отново на протест (ОБЗОР)

Жителите на Асеновград отново на протест (ОБЗОР)

30 Юли 2017 | 21:19 | Агенция "Фокус"
Асеновград. Жителите на Асеновград възобновиха протестите си. Действията им са провокирани от побоя над млади спортисти от група цигани миналия месец и незаконно пребиваващите в града.
Около 100 души се включиха в протестно шествие, което продължи 2 часа и премина без сериозни нарушения на обществения ред.
Малко след 18.00 часа протестиращите се събраха при кметската градина на ул. „Свобода“ и преминаха по централната улица „Шести януари“, където за кратко блокираха едно от кръговите кръстовища.
След това те се отклониха от първоначално предвидения си маршрут и около 19.30 часа за 20 мин. блокираха движението на разклона за Бачково (по пътя – Пловдив – Смолян), като играха хора. На място се образуваха колони от автомобили, а протестиращите играха хора.
Гражданите уточниха, че подновяват протестите, тъй като част от исканията им са удовлетворени, но други не. По думите им има новорегистрирани цигански семейства в общината. Най-важното им искане е максимално бързо лицата задържани за побоя да получат присъди. На 6 юли Окръжният съд в Пловдив реши да остави в ареста седем от задържаните 11 души. Двама бяха пуснати срещу парична гаранция.
Друга част от исканията на жителите на Асеновград са: създаване на полицейски участък в циганската махала, охрана на спортистите, премахване на незаконните постройки в махалата, проверка и установяване на незаконно пребиваващите в града.
Протестиращите носеха плакати с надписи: „Няма да се откажем, искаме ефективни присъди“, „Не на антибългарската политика“, „Искаме сигурност“ и български знамена.
Пред Радио „Фокус“ – Пловдив ст. комисар Атанас Илков, директор на ОДМВР – Пловдив, коментира, че няма напрежение в циганската махала в Асеновград. По думите му полицията се грижи за сигурността в града. Той заяви, че има диалог между институциите и протестиращите. На въпрос кога ще се пристъпи към събарянето и на други незаконни постройки, ст. комисар Илков уточни: „След като влязат в сила заповедите“.
„Фокус“ припомня: Напрежението в града бе провокирано от сблъсъците между българи и цигани в края на месец юни, след като цигани нападнаха деца от спортния клуб по гребане в района на яз. „40-те извора“. По време на конфликта край язовира пострадаха спортист и циганин и се наложи да ги откарат в болница за преглед. Малко след това пред здравното заведение пристигнаха десетки роми от местната махала „Лозница“, където отново имаше спречкване между двете групи.
Миналият месец започнаха проверки за адресна регистрация на живеещите в циганската махала „Лозница“ в Асеновград.
На 25 юли началникът на отдел „Охранителна полиция” към ОДМВР - Пловдив комисар Любомир Рашков съобщи, че 279 къщи в циганската махала в Асеновград са проверени от полицията за незаконно пребиваващи и без адресна регистрация лица. Установено е, че в тези къщи живеят 1379 лица. От тях 919 са адресно регистрирани, а 576 - нерегистрирани. Кметът на Асеновград д-р Емил Кабаиванов допълни, че 16 незаконни постройки в циганската махала в Асеновград са вече премахнати. 36 постройки са в процедура на събаряне като незаконни, 23 от тях са жилищни, а останалите - стопански постройки.
Кристиян ГАРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Асеновград: Протестиращите започнаха да се разотиват

Асеновград: Протестиращите започнаха да се разотиват

30 Юли 2017 | 20:25 | Агенция "Фокус"
Асеновград. Протестиращите, събрали се пред сградата на Община Асеновград, започнаха да се разотиват, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пловдив. Протестът продължи около 2 часа и премина без сериозни нарушения на обществения ред.
Към 18.00 часа протестиращите се събраха при кметската градина на ул. „Свобода“ и преминаха по ул. „Шести януари“, където за кратко блокираха едно от кръговите кръстовища.
След това те се отклониха от първоначално предвидения си маршрут и около 19.30 часа за 20 мин. блокираха движението на разклона за Бачково и играха хора. На място се образуваха колони от автомобили.
Кристиян ГАРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Асеновград: Протестното шествие стигна крайната си точка – площада пред Общината

Асеновград: Протестното шествие стигна крайната си точка – площада пред Общината

30 Юли 2017 | 20:11 | Агенция "Фокус"
Асеновград. Протестното шествие стигна крайната си точка – площада пред Общината, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пловдив. На площада звучи патриотична музика.
Протестът започна от кметската градина на ул. „Свобода“ и премина по централната улица „Шести януари“, където за кратко протестиращите блокираха едно от кръговите кръстовища. След това гражданите се отклониха от първоначално предвидения си маршрут и блокираха пътя Пловдив - Смолян за около 20 мин.
Кристиян ГАРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Асеновград: Протестиращите се насочиха към сградата на Общината, движението по пътя Пловдив – Смолян е освободено

Асеновград: Протестиращите се насочиха към сградата на Общината, движението по пътя Пловдив – Смолян е освободено

30 Юли 2017 | 19:41 | Агенция "Фокус"
Асеновград. Протестиращите се насочиха към сградата на Общината, движението по пътя Пловдив – Смолян е освободено, , предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пловдив.
Около 20 мин. протестиращите блокираха движението на разклона за Бачково и играха хора. На място се образуваха колони от автомобили.
По-рано протестиращите се събраха при кметската градина на ул. „Свобода“ и преминаха по централната улица „Шести януари“, където за кратко блокираха едно от кръговите кръстовища.
Кристиян ГАРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Асеновград: Протестиращите блокираха движението по пътя Пловдив – Смолян

Асеновград: Протестиращите блокираха движението по пътя Пловдив – Смолян

30 Юли 2017 | 19:29 | Агенция "Фокус"
Асеновград. Протестиращите се отклониха от маршрута си и блокираха движението по пътя Пловдив – Смолян, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пловдив. В момента те се намират на разклона за Бачково и играят хора.
По-рано протестиращите се събраха при кметската градина на ул. „Свобода“ и преминаха по централната улица „Шести януари“, където за кратко блокираха едно от кръговите кръстовища.
Кристиян ГАРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ст. комисар Атанас Илков: Няма напрежение в циганската махала в Асеновград

Ст. комисар Атанас Илков: Няма напрежение в циганската махала в Асеновград

30 Юли 2017 | 19:20 | Агенция "Фокус"
Асеновград. Няма напрежение в циганската махала в Асеновград. Това каза за Радио „Фокус“ – Пловдив ст. комисар Атанас Илков, директор на ОДМВР – Пловдив. „Полицията се грижи за сигурността в града, всички мерки са предприети“, обясни ст. комисар Илков. Той заяви, че има диалог между институциите и протестиращите.
На въпрос кога ще се пристъпи към събарянето и на други незаконни постройки той уточни: „След като влязат в сила заповедите“.
Шествието на протестиращите в града продължава, в него участват около 100 души. Те се движат се по ул. „Шести януари“. Носят плакати с надписи: „Няма да се откажем, искаме ефективни присъди“, „Не на антибългарската политика“, „Искаме сигурност“. Гражданите носят български знамена, звучи патриотична музика.
Кристиян ГАРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Асеновград: Протестиращите блокираха едно от кръговите кръстовища в града

Асеновград: Протестиращите блокираха едно от кръговите кръстовища в града

30 Юли 2017 | 18:56 | Агенция "Фокус"
Асеновград. Започна протестното шествие на протестиращите в Асеновград. В момента те са блокирали едно от кръговите кръстовища в града, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пловдив. Шествието тръгна от кметската градина на ул. „Свобода“, преминава по централната улица „Шести януари“ и ще завърши на площада пред сградата на Общината. В него участват около 50 души.
Част от протестиращите носят плакати: „Не на антибългарската политика“, „Искаме сигурност“. Гражданите носят български знамена, звучи патриотична музика.
Кристиян ГАРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Асеновград: Десетки души са се събрали на протест заради побоя над млади спортисти от група цигани и незаконно пребиваващите в града

Асеновград: Десетки души са се събрали на протест заради побоя над млади спортисти от група цигани и незаконно пребиваващите в града

30 Юли 2017 | 18:32 | Агенция "Фокус"
Асеновград. Десетки души са се събрали в кметската градина на ул. „Свобода“ в Асеновград заради побоя над млади спортисти от група цигани миналия месец и незаконно пребиваващите в града, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пловдив.
Протестиращите заявиха, че подновяват протестите, тъй като част от исканията им са удовлетворени, но друга не. По думите им има новорегистрирани цигански семейства в общината. Най-важното им искане е максимално бързо лицата, задържани за побоя да получат присъди. На 6 юли Окръжният съд в Пловдив реши да остави в ареста седем от задържаните 11 души. Двама бяха пуснати срещу парична гаранция.
Друга част от исканията на жителите на Асеновград са: създаване на полицейски участък в циганската махала, охрана на спортистите, премахване на незаконните постройки в махалата, проверка и установяване на незаконно пребиваващите в града.
Протестът е значително по-малоброен в сравнение с предишните.
Очаква се шествието на протестиращите да премине по централната улица „Шести януари“ и ще завърши на площада пред сградата на Общината.
Агенция „Фокус“ припомня:
Напрежението в града бе провокирано от сблъсъците между българи и цигани в края на месец юни, след като цигани нападнаха деца от спортния клуб по гребане в района на яз. „40-те извора“. По време на конфликта край язовира пострадаха спортист и циганин и се наложи да ги откарат в болница за преглед. Малко след това пред здравното заведение пристигнаха десетки роми от местната махала „Лозница“, където отново имаше спречкване между двете групи.
Миналият месец започнаха проверки за адресна регистрация на живеещите в циганската махала „Лозница“ в Асеновград.
На 25 юли началникът на отдел „Охранителна полиция” към ОДМВР - Пловдив комисар Любомир Рашков съобщи, че 279 къщи в циганската махала в Асеновград са проверени от полицията за незаконно пребиваващи и без адресна регистрация лица. Установено е, че в тези къщи живеят 1379 лица. От тях 919 са адресно регистрирани, а 576 - нерегистрирани. Кметът на Асеновград д-р Емил Кабаиванов допълни, че 16 незаконни постройки в циганската махала в Асеновград са вече премахнати. 36 постройки са в процедура на събаряне като незаконни, 23 от тях са жилищни, а останалите - стопански постройки.
Кристиян ГАРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Жителите на Асеновград подновяват протестите във връзка с побоя над млади спортисти от група цигани миналия месец

Пловдив: Жителите на Асеновград подновяват протестите във връзка с побоя над млади спортисти от група цигани миналия месец

30 Юли 2017 | 16:13 | Агенция "Фокус"
Асеновград. Жителите на Асеновград подновяват протестите, избухнали спонтанно след побоя над млади спортисти от група цигани миналия месец. Това каза за Радио „Фокус“ - Пловдив Йордан Тодоров, баща на две от пострадалите деца. По думите му мерките, които бяха набелязани от местната и държавната власт за справяне с проблема, се реализират прекалено бавно. Тодоров заяви също през последните две седмици, когато нямаше протести, в общината са били регистрирани още цигански семейства.
Протестът започва тази вечер в 18 ч. Гражданите отново се събират в парка на улица „Свобода“, а шествието ще премине по централната улица „Шести януари“ и ще завърши на площада пред сградата на Общината.
Кристиян ГАРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йордан Тодоров, Инициативен комитет на протестиращите: Жителите на Асеновград остават в готовност за протести

Йордан Тодоров, Инициативен комитет на протестиращите: Жителите на Асеновград остават в готовност за протести

26 Юли 2017 | 09:50 | Агенция "Фокус"
Асеновград. Жителите на Асеновград остават в готовност за протести. Това съобщи за Радио „Фокус”-Пловдив Йордан Тодоров, от Инициативния комитет на протестиращите. По думите на Тодоров, след провелата се втора среща с кмета и институциите снощи, хората не са доволни от свършеното. Малко преди срещата те разпространиха ултимативно писмо до институциите с девет искания и закана да бъдат поискани оставки, ако тези искания не бъдат изпълнени. Засега все още се обсъжда дали да се съберат и тази неделя, но не като протест, а само, "за да се поддържа огъня". „Изчакваме хората да се върнат от почивки и протестите отново ще се подновят”, заяви Тодоров.
По думите му това, което е свършено до момента е подигравка с тях, като незаконните постройки в Асеновград са над 120, а са премахнати само 49 от тях. „Ако им се дава 15–дневен срок всеки път, те ще ги бутат три години”, каза Тодоров. „Да поставят охрана на гребците, трябваше да се случи задължително, без наше настояване. Вместо да махнат незаконно пребиваващите от циганския квартал, те узаконяват пребиваването им”, добави Тодоров. В Асеновград не са доволни и от правосъдието, затова че освободени от ареста двама от задържаните, а обявеното „бързо производство” все още не е започнало. Не са доволни и от факта, че вицепремиерът Валери Симеонов е обещал да дойде в града, но не е спазил обещанието си.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Комисар Любомир Рашков: 576 незаконно пребиваващи са установени от полицията в циганския квартал "Лозница" в Асеновград

Комисар Любомир Рашков: 576 незаконно пребиваващи са установени от полицията в циганския квартал "Лозница" в Асеновград

25 Юли 2017 | 20:26 | Агенция "Фокус"
Асеновград. 279 къщи в циганската махала в Асеновград са проверени от полицията за незаконно пребиваващи и без адресна регистрация лица. Това съобщи пред протестиращите от Асеновград граждани по време на провелата се среща днес началникът на отдел “Охранителна полиция” към ОДМВР - Пловдив комисар Любомир Рашков, предаде репортер на Радио "Фокус" - Пловдив. Установено е, че в тези къщи живеят 1379 лица. "От тях 919 са адресно регистрирани, а 576 - нерегистрирани", каза комисар Рашков. Проверките за незаконно пребиваващи в кв. "Лозница" в Асеновград ще продължат. Те се извършват от сформирани мобилни екипи от жандармерия, криминална полиция и специални части. Продължава и засиленото полицейско присъствие в Асеновград, увериха от Областната дирекция на МВР - Пловдив. След отварянето на полицейското управление в квартала ще има денонощни дежурства и патрули.
Цветана ТОНЧЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Старши комисар Атанас Илков, ОДМВР - Пловдив: Трима нови полицейски служители вече са назначени в Управлението на полицията в Асеновград

Старши комисар Атанас Илков, ОДМВР - Пловдив: Трима нови полицейски служители вече са назначени в Управлението на полицията в Асеновград

25 Юли 2017 | 19:35 | Агенция "Фокус"
Асеновград. Трима нови полицейски служители вече са назначени в Управлението на полицията в Асеновград. Това съобщи по време на срещата с протестиращите в Асеновград граждани директорът на ОДМВР - Пловдив старши комисар Атанас Илков, предаде репортер на Радио "Фокус" - Пловдив. Той поясни, че новото попълнение е след проведения последен конкурс на МВР от преди 20 дни. Те обаче няма да започнат веднага, тъй като им предстои обучение, което ще трае поне четири месеца. Областната дирекция е подготвила и искане до министъра на вътрешните работи за запълване на свободните 19 места в районното управление в Асеновград. Искането е за нов конкурс, който ще бъде специално за Асеновград. Той обясни, че има уверението на министъра, че това може да се случи. "Това обаче е бавна процедура и ще отнеме близо 8 месеца", уточни старши комисар Илков.
Директорът на областната дирекция каза още, че управлението в циганската махала ще бъде разкрито скоро. Вече е ясен теренът, а е подсигурено и финансиране за изграждането му.
Старши комисар Атанас Илков изтъкна, че няма нови задържани по случая с побоя над млади спортисти в Асеновград, който стана причина за серия от протести. Но следствените действия на полицията продължават и при постъпили нови данни може да има още задържани.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Емил Караиванов, кмет на Асеновград: Нови 36 постройки в циганската махала са в процедура на събаряне като незаконни

Д-р Емил Караиванов, кмет на Асеновград: Нови 36 постройки в циганската махала са в процедура на събаряне като незаконни

25 Юли 2017 | 19:09 | Агенция "Фокус"
Асеновград. Нови 36 постройки в циганската махала в Асеновград са в процедура на събаряне като незаконни. Това съобщи пред протестиращите в Асеновград граждани кметът д-р Емил Караиванов, предаде репортер на Радио "Фокус" - Пловдив. По думите му 23 от тях са жилищни, а останалите - стопански постройки. Тези постройки са извън 16-те, които вече бяха съборени през миналата седмица. Общината, съвместно с ОД на МВР в Пловдив, продължава и работата по разкриването на полицейско управление в кв. "Лозница". Общинският съвет вече гласува 27 000 лева за изграждането на управлението на своя извънредна сесия. "Общината е подготвила и писмено искане до МВР за отблокирането на незаетите полицейски щатове в Асеновград, които са около 20", каза кметът Караиванов. По думите му сигурността в общината трябва да бъде обезпечена трайно и на място. "Това е едно от най-тежките управления на МВР в страната и е недопустимо да има недостиг на полицейски служители", каза кметът. Според него е необходимо дори и допълнително назначаване на полицаи, тъй като управлението в Асеновград обслужва и общините Садово и Лъки. Кметът Караиванов обяви, че върви подготовката на Национална кръгла маса по проблемите със интегрирането на циганския етнос, като първото ѝ заседание ще бъде в Асеновград. Първото заседание ще бъде на 24 август, а останалите две през септември и октомври. На този форум ще бъдат поканени омбудсманът на Републиката, ресорните министри и вицепремиерът Валери Симеонов. Темите, които ще се обсъждат, ще са здравеопазване, образование социална политика и обществен ред. Община Асеновград започва още работа за задържане на учениците в училище. "Най-големият проблем в това отношение е сред ромския етнос", каза Караиванов. Той е възложил до 31 август да бъде изготвен списък на незаписаните в училище и в детска градина деца.
На днешната среща в Асеновград се очакваше и вицепремиерът Валери Симеонов, но той не дойде.
Цветана ТОНЧЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Децата от отбора по кану-каяк в Асеновград, част от които бяха бити от цигани през юни, тренират усилено и печелят победи

Пловдив: Децата от отбора по кану-каяк в Асеновград, част от които бяха бити от цигани през юни, тренират усилено и печелят победи

25 Юли 2017 | 09:59 | Агенция "Фокус"
Асеновград. Децата от отбора по кану-каяк в Асеновград, част от които бяха бити от цигани през юни, тренират усилено и печелят победи. Това съобщи за Радио „Фокус” - Пловдив Георги Златев, главен експерт „Младежки дейности и спорт“ в Община Асеновград. Отборът взе участие в Държавното първенство по кану-каяк за юноши и девойки в Пловдив, където се класира трети в комплексното отборно класиране, след Пловдив и Русе. „На 3 август гребците от „Асеновец” ще участват и в друго първенство, което е индивидуално, като се надяваме там също да се представят добре”, каза Златев. Успоредно с тренировъчния процес за децата от отбора са осигурени и психолози, които работят с все още с тях. Осигурена им е и охрана. „Стараем се да не им напомняме много за това, което се случи. Нищо не попречи те да продължат усилено тренировките и сме убедени скоро да преодолеят шока, който получиха. Общината ги подпомага колкото може”, добави Георги Златев.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Кметът на Асеновград д-р Емил Караиванов ще проведе поредната работна среща с протестиращите граждани

Пловдив: Кметът на Асеновград д-р Емил Караиванов ще проведе поредната работна среща с протестиращите граждани

25 Юли 2017 | 09:22 | Агенция "Фокус"
Асеновград. Кметът на Асеновград д-р Емил Караиванов ще проведе поредната работна среща с протестиращите граждани. Това съобщи за Радио „Фокус” - Пловдив д-р Емил Караиванов. На срещата ще бъдат представени резултатите от извършената работа по поетите ангажименти през последните седмици във връзка с породилото се напрежение след побоя на цигани над млади спортисти от града миналия месец. Срещата ще е от 18.00 часа в сградата на общината. На нея са поканени да присъстват представители и представители на Областната и Общинска администрация, народни представители от Асеновград, представители на EVN България, Дружество „ВиК” – Асеновград, Районно управление на МВР, Дирекция „Социално подпомагане” и представители на политическите сили в Общински съвет – Асеновград.
Очаква се на срещата да присъства и вицепремиерът Валери Симеонов, който също пое някои ангажименти пред протестиращите. Те от своя страна прекратиха протестите за две седмици в очакване да бъдат изпълнени обещанията от страна на община и държава.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Валери Симеонов: Държавата ще докаже, че законът е за всички и че правата водят след себе си задължения

Вицепремиерът Валери Симеонов: Държавата ще докаже, че законът е за всички и че правата водят след себе си задължения

21 Юли 2017 | 18:14 | Агенция "Фокус"
София. Преди десет дни, обещахме на хората от Асеновград, че правителство и местна власт ще бутнат незаконните къщи в циганската махала. Днес първите 16 незаконни постройки са съборени принудително. Това написа вицепремиерът Валери Симеонов в официалния си профил във "Фейсбук" във връзка с премахнатите 16 незаконни постройки в циганската махала в Асеновград. "Текат процедурите за следващите 17 постройки. Държавата ще докаже, че законът е за всички и че правата водят след себе си задължения. Крайно време е държавата да наложи нов подход в отношението към затъналите в беззакония цигански гета", пише още Симеонов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Премахнати са вече 16 незаконни постройки в циганската махала в Асеновград

Пловдив: Премахнати са вече 16 незаконни постройки в циганската махала в Асеновград

21 Юли 2017 | 17:16 | Агенция "Фокус"
Асеновград. 16 незаконни постройки в циганската махала в Асеновград са вече премахнати. Това съобщи за Радио „Фокус” – Пловдив кметът на Асеновград д-р Емил Караиванов. Първата акция по премахването на постройките е преминала при много добра организация и обезпеченост с техника и специалисти. Екип от Община Асеновград, представители на МВР, ЕVN, пожарната и Спешна помощ са били на място преди началото на действията по събарянето, подчерта кметът. Общината предварително е сключила договор за акцията по премахване на постройките със строителна фирма и нейният екип и техника са били рано тази сутрин на място. От общо 16 разлепени заповеди за принудително събаряне, преди започване на разрушаването със строителна техника е било констатирано, че две от постройките са доброволно съборени предните дни, а в деня на акцията – още две. Останалите 12, описани със заповеди незаконни застроявания, са били премахнати, като предварително прецизно е било проверено дали вътре няма останали хора, животни, взривоопасни материали или неизключено електричество.
По думите на д-р Караиванов акцията е преминала без напрежение и реакции. Една малка част от обитателите на съборените постройки са проявили интерес да се регистрират като нуждаещи се. На място социалните работници са извършили консултация и анкетиране.
„Община Асеновград ще продължи с проверките за незаконно строителство“, увери кметът д-р Емил Караиванов.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Кметът на Асеновград и вицепремиерът Валери Симеонов ще отчетат направеното пред протестиращите срещу циганските своеволия

Пловдив: Кметът на Асеновград и вицепремиерът Валери Симеонов ще отчетат направеното пред протестиращите срещу циганските своеволия

19 Юли 2017 | 13:48 | Агенция "Фокус"
Асеновград. Кметът на Асеновград д-р Емил Караиванов и вицепремиерът Валери Симеонов ще отчетат на 24 юли направеното до момента пред протестиращите срещу циганските своеволия в града. Това съобщиха за Радио „Фокус” Пловдив от пресцентъра на Община Асеновград. Часът на срещата все още не е определен, но се предполага, че ще бъде след 17.00.
До серия от протести се стигна след като група цигани нападна деца и треньори от клуба по гребане в Асеновград. На 9 юли недоволните граждани от Асеновград обявиха, че спират временно протестите за две седмици, след като вицепремиерът Валери Симеонов пое редица ангажименти към тях. Кметът на общината д-р Емил Караиванов също заяви, че Общината е започнала да описва първите 17 незаконни постройки в циганската махала. Бе обявено още, че със съвместните усилия на общината и държавата в квартал „Лозница” ще бъде създаден полицейски участък.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Американският вицепрезидент Майк Пенс пристигна на посещение в Израел. 21 януари 2018 г.
Американският вицепрезидент Майк Пенс пристигна на посещение в Израел. 21 януари...

ВИДЕО
 Катастрофални свлачища връхлетяха южната част на американския щат Калифорния - 14 януари 2018 година
Катастрофални свлачища връхлетяха южната част на американския щат Калифорния - ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.