НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 20:55

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Инж. Атанас Тошев, Община Асеновград: 7 от заповедите за събаряне на незаконни постройки в кв. „Лозница“ се обжалват пред Административния съд в Пловдив

Инж. Атанас Тошев, Община Асеновград: 7 от заповедите за събаряне на незаконни постройки в кв. „Лозница“ се обжалват пред Административния съд в Пловдив

5 Октомври 2017 | 12:38 | Агенция "Фокус"
Асеновград. 7 от заповедите за събаряне на незаконни постройки в кв. „Лозница“ в Асеновград се обжалват пред Административния съд в Пловдив. Това каза за Радио „Фокус“ – Пловдив инж. Атанас Тошев, директор на дирекция „Строителство, благоустройство, строителен контрол и екология” към Община Асеновград. По думите му към изпълнение на заповедите може да се пристъпи едва след като съдът се произнесе.
„Всяко описване на незаконни постройки или съставяне на актовете, констатиращи незаконното строителство, се извършва от общински служители, като има и представители на дирекция „Социално подпомагане“. Със съдействието на наши служители от дирекция „Хуманитарни дейности“, социалните работници изготвят социални анкети на живущите в жилищните постройки, които подлежат на премахване. На база тези анкети се предлагат варианти за настаняване, тоест оказва се съдействие за картотекиране за общинско жилище. Някои от тях, които отговарят на необходимите изисквания, могат да бъдат настанени в социални институции. В тази насока също се работи“, обясни инж. Атанас Тошев. Той уточни, че двама души отговарят на условията за настаняване в социални институции, но те са отказали. „Има подадени също три заявления за настаняване в общинско жилище и едно заявление за картотека за следващата година, като крайно нуждаещи се граждани“, посочи директорът на дирекция „Строителство, благоустройство, строителен контрол и екология” към Община Асеновград.
Инж. Атанас Тошев обясни, че след като бъдат връчени заповеди за премахване на незаконни постройки, в Административно-процесуалният кодекс е заложен срок за обжалването им. „Също така има срок за доброволно изпълнение на заповедите. Ако собствениците не премахнат сами незаконните постройки, чак след това пристъпваме към принудително събаряне. Към момента не са съборени постройките, за които има заповед за премахване, но са обжалвани в съда, тоест 7 броя“, посочи Тошев. Той допълни, че проверките за незаконно строителство в кв. „Лозница“ в Асеновград се извършват поне два пъти месечно. „Ритъмът на проверките и последващите действия зависи от датите на издадените актове и на връчените заповеди. Не са фиксирани точни дати за тези дейности“, уточни инж. Атанас Тошев.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Още 17 незаконни постройки в кв. „Лозница“ в Асеновград ще бъдат премахнати

Пловдив: Още 17 незаконни постройки в кв. „Лозница“ в Асеновград ще бъдат премахнати

5 Октомври 2017 | 11:51 | Агенция "Фокус"
Асеновград. Още 17 незаконни постройки в кв. „Лозница“ в Асеновград ще бъдат премахнати. Това каза за Радио „Фокус“ – Пловдив инж. Атанас Тошев, директор на дирекция „Строителство, благоустройство, строителен контрол и екология” към Община Асеновград. По думите му до края на седмицата предстои връчването на 17-те заповеди за констатирано незаконно строителство на собствениците, като те ще бъдат подканени доброволно да премахнат нерегламентираните постройки.
„Това е рутинна дейност, която извършваме от края на месец юни. Периодично се влиза в ромската махала в кв. „Лозница“, по-конкретно в частта, която е извън регулацията на града, а именно местността „Лаково“. Там тече процес по описване на незаконните постройки. Съставят се констативни актове с последващи заповеди за премахване. Самите постройки в местността „Лаково“ са издигнати върху частни и общински имоти“, обясни инж. Атанас Тошев. Той посочи, че към днешна дата няма планувано събаряне на незаконни постройки, но през следващите няколко дни продължава описването и съставянето на актове, както и връчването на изготвените заповеди за премахването им.
„От края на месец юни до момента са връчени 65 акта за незаконно строителство в кв. „Лозница“ в Асеновград. Съборените досега постройки са 36. По-голямата част от тях са премахнати принудително, а останалите са съборени доброволно от собствениците им“, каза още инж. Атанас Тошев.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Пуснаха под парична гаранция Петър Низамов, обвинен за хулиганство и причиняване на лека телесна повреда

Пловдив: Пуснаха под парична гаранция Петър Низамов, обвинен за хулиганство и причиняване на лека телесна повреда

1 Септември 2017 | 18:40 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Районен съд – Асеновград измени взетата спрямо обвиняемия Петър Н. мярка за неотклонение от „задържане под стража“ в по-лека такава, а именно мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 2000 (две хиляди) лева. Това съобщиха от пресцентъра на Съдебна палата – Пловдив.
Срещу Петър Н. са повдигнати обвинения за хулиганство – престъпление по чл. 325 ал.1 от НК, и за причиняване на лека телесна повреда по хулигански подбуди – престъпление по чл.131 ал.1 т.12 във връзка с чл. 130 ал.1 от НК.
Съдът прие, че съществува обосновано предположение Петър Н. да е извършил и двете престъпления, в които е обвинен, но взе предвид това, че на 6.09.2017 г. изтича максималният 2-месечен срок, в който обвиняемият Петър Н. може да бъде задържан под стража.
Определението подлежи на обжалване или протест в тридневен срок пред Окръжен съд – гр. Пловдив, като в този случай делото ще се гледа на 07.09.2017 г. от 16,00 часа.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Около 100 души са се събрали на протест срещу беззаконието в циганската махала в Асеновград

Пловдив: Около 100 души са се събрали на протест срещу беззаконието в циганската махала в Асеновград

27 Август 2017 | 19:18 | Агенция "Фокус"
Асеновград. Около 100 души са се събрали на протест пред паметника на Цар Иван Асен II в Асеновград, за да изразят недоволството си от беззаконието в циганската махала в града. Това съобщи за Радио "Фокус" - Пловдив Йордан Тодоров от инициативния комитет на протестиращите. Очаква се към тях да се присъединят още хора и броят на протестиращите да се увеличи. Очаква се по-късно шествието на протестиращите ще се насочи по пътя Асеновград - Смолян. Очаква се шествието да блокира за кратко движението в района на разклона за Асеновата крепост.
Основно искане на протестиращите е жителите в циганската махала, които не са регистрирани в Общината, ще бъдат изселени. Според тях откритата преди дни полицейска приемна в кв. „Лозница“ няма да реши проблема, тъй като петимата полицейски служители, които ще работят там, са недостатъчни.
"Фокус" припомня: Протестът тази вечер е поредният, който се организира след инцидента от края на месец юни, при който група цигани нападнаха деца от отбора по гребане, трениращи на язовир "40-те извора". 11 души от местната махала "Лозница" бяха задържани за побоя и чакат в ареста делото по случая. Кметът на Община Асеновград Емил Караиванов, вицепремиерът Валери Симеонов и министърът на вътрешните работи Валентин Радев оповестиха спешни мерки за овладяване на напрежението, сред които проверка на незаконното строителство в циганската махала. При проведените до момента две акции общината събори 26 незаконни постройки в махалата. В четвъртък пък беше открита постоянна полицейска приемна на територията на махалата.
Кристиян ГАРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Подновяват се протестите срещу беззаконието в циганската махала в Асеновград

Пловдив: Подновяват се протестите срещу беззаконието в циганската махала в Асеновград

27 Август 2017 | 12:09 | Агенция "Фокус"
Асеновград. Подновяват се протестите срещу беззаконието в циганската махала в Асеновград. Това каза за Радио „Фокус“ - Пловдив Миа Сердарева от Инициативния комитет на протестиращите. По думите ѝ все още няма яснота колко души ще подкрепят протеста, който ще се проведе тази вечер. „Искаме равни права и задължения за всички. Съществува фалшива реалност вече 27 години, всичко е на приказки, а реално нещата стоят иначе. Обещаха, че жителите в циганската махала, които не са регистрирани в Общината, ще бъдат изселени. Такова нещо не се е случило, няма и да се случи“, добави Сердарева. Според нея откритата преди дни полицейска приемна в кв. „Лозница“ няма да реши проблема, тъй като петимата полицейски служители, които ще работят там, са недостатъчни. Поредният протест започва в 19.00 часа днес пред паметника на Цар Иван Асен II и се очаква да бъде подкрепен от народната певица Валя Балканска. По-късно шествието на протестиращите ще се насочи по пътя Асеновград - Смолян. Очаква се протестиращите да блокират за кратко движението в района на разклона за Асеновата крепост.
Кристиян ГАРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Валентин Радев ще открие новосъздадената приемна на РУ - Асеновград в квартал „Лозница“

Министър Валентин Радев ще открие новосъздадената приемна на РУ - Асеновград в квартал „Лозница“

23 Август 2017 | 17:04 | Агенция "Фокус"
Асеновград. Министър Валентин Радев ще открие новосъздадената приемна на РУ - Асеновград в квартал „Лозница“ на 24 август, четвъртък, от 12.00 часа на ул. „Дружба“ № 34а, съобщиха от пресцентъра на МВР. Новата приемна е част от трайните мерки за повишаване на обществения ред и сигурност и гарантиране спокойствието на гражданите. В нея денонощно ще дежурят трима полицейски служители от РУ - Асеновград. За реализирането на проекта бяха вложени 27 000 лева. В най-скоро време приемната ще попада и в обсега на системата за видеонаблюдение на Асеновград.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Жителите на Асеновград временно прекратяват протестите си

Пловдив: Жителите на Асеновград временно прекратяват протестите си

20 Август 2017 | 12:49 | Агенция "Фокус"
Асеновград. Жителите на Асеновград временно прекратяват протестите си. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Пловдив Йордан Тодоров от Инициативния комитет на протестиращите. Причина за преустановяването на протестните действия е, че по-голяма част от жителите се намират извън града поради отпускарския сезон. „Тази неделя протест няма да има“, заяви Тодоров.
Той коментира и проведената преди ден втора акция, при която бяха премахнати нови 10 стопански и жилищни постройки в кв. „Лозница“ в Асеновград. „Незаконните къщи и постройки в циганската махала са над 200. Общината е предприела мерки, изпълнила е някои обещания, но виждаме, че няма го желания ефект“, подчерта Тодоров. По данни от Общината, до този момент са премахнати общо 26 постройки в местността „Лаково“. 36 са издадените заповеди за незаконно строителство в циганската махала. Йордан Тодоров заяви, че в началото на следващия месец протестите ще бъдат подновени.

„Фокус“ припомня:
Жителите на Асеновград започнаха серия от протести, след като на 26 юни група цигани нападна с колове и мотики ученици, треньори и родители от отбора по кану-каяк, докато са тренирали на язовир „40-те извора“ край Асеновград.
Кристиян ГАРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Нови 10 постройки в кв. „Лозница“ в Асеновград са принудително премахнати при поредна акция срещу незаконното застрояване

Пловдив: Нови 10 постройки в кв. „Лозница“ в Асеновград са принудително премахнати при поредна акция срещу незаконното застрояване

18 Август 2017 | 16:48 | Агенция "Фокус"
Асеновград. Нови 10 стопански и жилищни постройки в кв. „Лозница“ в Асеновград са принудително премахнати при втора проведена акция срещу незаконното застрояване. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Пловдив от пресцентъра на Община Асеновград. При проведената днес акция напълно са съборени още 10 от описаните в заповеди за премахване общо 36 стопански и жилищни постройки. Причината да не бъдат съборени и останалите е, че за пет от тях има в ход процедура по обжалване пред Административен съд – Пловдив, а една е в общ зид с обжалвано премахване на обект. До момента при настоящата и предишна процедури са премахнати общо 26 постройки в местността „Лаково“. Акцията днес е преминала без инциденти и е била обезпечена с присъствие на полиция и противопожарен екип.
На място е извършена дейност по евентуално изключване на електрическо захранване, а обитаващите предварително са изнесли своята налична покъщнина. Община Асеновград е осигурила на място присъствие на социални работници, които да извършат социално анкетиране на желаещи. Общо петима от обитаващите такива постройки са пожелали да попълнят анкети за социалното си положение и да бъдат консултирани за начините да се включат в реда за чакащи настаняване в случай, че отговарят на условията.
Започнало и изграждането на приемна на Районното полицейско управление „Полиция“ – Асеновград в квартал „Лозница“, след като МВР и Община Асеновград се споразумяха за мястото и вида на обекта.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Мирният протест в Асеновград приключи бързо заради лошото време, протестиращите се разотиват

Пловдив: Мирният протест в Асеновград приключи бързо заради лошото време, протестиращите се разотиват

13 Август 2017 | 19:29 | Агенция "Фокус"
Асеновград. Мирният протест в Асеновград продължи 15 минути заради лошото време. Към момента протестиращите вече се разотиват. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Пловдив Йордан Тодоров от Инициативния комитет на протестиращите жители на Асеновград. По думите му малцина са се събрали пред паметника на цар Иван Асен II, за да изразят недоволството си от предприетите мерки срещу незаконните цигански къщи. „Времето е изключително лошо и повечето от протестиращите не дойдоха. Ние сме тук и поддържаме огъня на справедливостта. Протестите ще продължават, докато всички недоразумения и проблеми не намерят своето решение“, коментира Йордан Тодоров. Той посочи, че протестиращите жители не са имали намерение да блокират движението. „Събрахме се, макар и в малък състав, за да изразим недоволството си от общинските политики за интеграция на циганите, заложени в годишни планове за действие в периода 2014-2017 година. Не сме съгласни със заложените мерки, които касаят незаконните цигански къщи. Процесът по узаконяване къщите на циганите е започнал със стартирането на тези общински политики за интеграция през 2014 година и продължава към настоящия момент. Общината е предприела мерки, изпълнила е някои обещания, но виждаме, че няма желания ефект“, каза още Тодоров. Той подчерта, че жителите изразяват недоволството си по мирен начин и действията им не целят създаване на напрежение и провокации.
„Фокус“ припомня: Жителите на Асеновград започнаха серия от протести, след като на 26 юни група цигани нападна треньори, родители и ученици от отбора по кану-каяк, докато са тренирали при язовир „40-те извора“.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Образованието и трудовата заетост на циганския етнос ще бъдат дебатирани на Национална кръгла маса в Асеновград

Пловдив: Образованието и трудовата заетост на циганския етнос ще бъдат дебатирани на Национална кръгла маса в Асеновград

8 Август 2017 | 14:00 | Агенция "Фокус"
Асеновград. Първото заседание на Национална кръгла маса за реална политика за решаване на проблемите, свързани с циганския етнос, ще се проведе на 24 август в Асеновград. Това съобщи за Радио „Фокус” – Пловдив кметът на Асеновград д-р Емил Караиванов. Заседание вече е насрочено. „Първите теми, по които очакваме дебат с изпълнителната и законодателна власт, е по отношение образованието и трудова заетост”, каза кметът. Той уточни, че потвърждение за участие вече са дали националният омбудсман, Министерство на образованието и науката, Министерство на труда и социалната политика, Сдружението на общините и МВР.
Според кмета на Асеновград търсенето на решение на проблема, който са започнали, трябва да продължи с промяна на закони и дълготрайни решения. „Тези проблеми ще бъдат поставени на кръглата маса в Асеновград и трябва да сме готови да търсим адекватни решения, които не бяха намерени през последните 20 години у нас”, каза Караиванов. Той се надява в новата си сесия законодателите в лицето на народните представители да преценят необходимостта от законодателни инициативи. Д-р Емил Караиванов очаква голяма част от народните представители от избирателния район също да присъстват на тази кръгла маса.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Емил Караиванов, кмет на Асеновград: Продължава работата по изграждане на полицейска приемна в кв. „Лозница”

Д-р Емил Караиванов, кмет на Асеновград: Продължава работата по изграждане на полицейска приемна в кв. „Лозница”

8 Август 2017 | 13:21 | Агенция "Фокус"
Асеновград. Продължава работата по изграждане на полицейска приемна в кв. „Лозница” в Асеновград. Това каза за Радио „Фокус” – Пловдив кметът на Асеновград д-р Емил Караиванов по повод продължаващите протести там. „Смятам, че до края на месеца тя ще бъде изградена и предадена за ползване на полицията”, подчерта Караиванов. Той припомни и инициативата на политическите сили в Общинския съвет в Асеновград да се отблокират 20-те полицейски щата, които сега са неизползвани. „И се надявам да продължим да работим и по другите инициативи, но за това е необходимо съответното законово и административно време за реакция”, добави кметът. По думите му, общината работи и дългосрочно по поетите ангажименти. „Не случайно ние сме заложили и инициативи, които са национални, защото проблемът не е само в Асеновград, но и в цялата страна“, каза още Караиванов. В последните седмици се посочват възникнали и други локални инциденти и проблеми с нарушаване на обществения ред – и в Пловдив, в Бургас, в София и др.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на Асеновград д-р Емил Караиванов за продължаващите протести: Последователни сме и изпълняваме процедурите с ясното съзнание, че това поражда напрежение и очаквания

Кметът на Асеновград д-р Емил Караиванов за продължаващите протести: Последователни сме и изпълняваме процедурите с ясното съзнание, че това поражда напрежение и очаквания

8 Август 2017 | 12:50 | Агенция "Фокус"
Асеновград. Общинската администрация в Асеновград продължава работата по поетите ангажименти и това е публично. Право на гражданите е да протестират. Това каза за Радио „Фокус” – Пловдив кметът на Асеновград д-р Емил Караиванов по повод продължаващите протести. „Последователни сме и продължаваме да изпълняваме процедурите с ясното съзнание, че това поражда напрежение и очаквания не само у протестиращите, но и у засегнатите”, подчерта Караиванов. Той уточни, че първият етап от премахването на незаконни постройки в местността Лаково вече е приключил. Над 16 постройки са били съборени. „Възникнаха коментари, че някои от тях не били жилищни, но всъщност голяма част от тях бяха жилищно обитаеми”, каза кметът. „Бяха направени социални анкети на хората, които посочиха, че ги обитават. Над 30 души бяха насочени да се настанят на предишните си адреси, които са напуснали. И те бяха все на хора от квартал „Лозница”, тоест с адресна регистрация в Асеновград”, обясни Караиванов.
За една част от другите незаконни постройки вече е напреднала процедурата по премахването им. „Продължаваме да съставяме актове и да се описват постройките. За част от тях са подадени обжалвания срещу моите заповеди в Административен съд и ще се чака решението на съда”, каза още кметът. „Искам ясно да подчертая по повод някои изказвания, че е спекулация да се говори за незаконни адресни регистрации на новодошли в Асеновград хора, това са безотговорни изказвания”, подчерта Караиванов. Той още веднъж повтори казаното и от вицепремиера Валери Симеонов в неделя, че за периода от 26 юни до 31 юли в кв. „Лозница” са регистрирани само 4 души, докато в другите квартали в Асеновград са регистрирани 119 лица за същия период. По думите на Караиванов, дори процентът регистрирани в квартала е значително по-нисък отколкото в другите квартали в Асеновград, въпреки че по закон всеки български гражданин може да бъде регистриран да живее където посочи и не може да има и дискриминация.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Протестиращите в Асеновград блокираха изцяло пътя за Смолян и Асенова крепост за около 20 минути (ОБЗОР)

Протестиращите в Асеновград блокираха изцяло пътя за Смолян и Асенова крепост за около 20 минути (ОБЗОР)

6 Август 2017 | 21:53 | Агенция "Фокус"
Асеновград. Протестиращите в Асеновград блокираха изцяло пътя за Смолян и Асенова крепост за около 20 минути. Група протестиращи от около 30 души се събраха за протестно шествие срещу насилието и незаконно пребиваващите в Асеновград цигани. Шествието потегли малко след 20.00 часа, предвождано от полицейска патрулка. Протестиращите първоначално блокираха главния път за Смолян, а след това и обходния маршрут. Заради блокадата стотици автомобили и в двете посоки бяха принудени да изчакат. Водачите бяха изнервени, защото бързаха да се приберат, а протестиращите се обърнаха към тях с викове: „Елате при нас“. Лозунгите, които скандираха бяха: „Българи, юнаци“, „Сърце, душа за България“. След блокадата на пътя гражданите се отправиха към площада, където бе крайната точка на протестното шествие.
Преди протестното шествие на място дойде и вицепремиерът Валери Симеонов, който дебатира с протестиращите свършеното до момента от Общината и държавата. Гражданите твърдяха, че направеното не е ефективно и не се усеща в града. Според тях всичко, което се говори, е „замазване на очите“, а циганите продължават да живеят по същия начин. Някои от протестиращите настояха за законодателни промени. Вицепремиерът Валери Симеонов заяви пред журналисти, че е дошъл да се срещне с хората, тъй като на миналия протест е имало плакати, насочени към него: „Вие обещахте“. Той заяви, че всичко, което е обещал, е изпълнено и добави, че в циганската махала е осигурено 24-часово полицейско присъствие, което продължава и в момента. Симеонов коментира, че върви описване и премахване на незаконни постройки и уточни, че до момента са премахнати 16 и са подготвени документите за още 17. Вицепремиерът допълни, че процесите на описване и установяване на незаконно пребиваващите продължават. Той коментира, че само четири лица са регистрирани в циганската махала в Асеновград от началото на протестите досега. Той поясни, че общо 181 са новорегистрираните в Асеновград с четирите случая в циганската махала. По повод опасенията на протестиращите, че незаконно пребиваващи получават дори помощи, Симеонов уточни, че според справката, която сам е направил от 10 хил. живеещи в циганската махала „Лозница“, одобрени за помощи са само 463. Той поясни, че всяко лице получава помощи срещу нотариален акт. Симеонов обърна внимание, че е осигурена и охрана за тренировките на децата от отбора по кану-каяк. Той добави също, че със заповед е прекратено къпането в язовир „40-те извора“ и че се подготвя изграждането на полицейски участък в циганската махала, като до 20 дни той трябва да заработи. От своя страна директорът на ОДМВР – Пловдив старши комисар Атанас Илков също разговаря с протестиращите и ги информира, че от вчера е обявен нов конкурс за назначаване на служители в управлението на полицията в Асеновград за още 9 места. По думите му те ще бъдат разпределени в квартал „Лозница“. Той поясни, че до момента там има назначени вече 3-ма служители, които са на курс. Ст. Комисар Илков уточни, че сградата за полицейско управление е подсигурено.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Окръжният съд в Пловдив остави в ареста Петър Н., обвинен в хулиганство и причиняване на лека телесна повреда

Окръжният съд в Пловдив остави в ареста Петър Н., обвинен в хулиганство и причиняване на лека телесна повреда

1 Август 2017 | 20:23 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Окръжен съд – Пловдив отказа да уважи жалбата на Петър Н. против определение на Районен съд – Асеновград, с което е оставено без уважение искането за изменение на наложената му мярка за неотклонение „задържане под стража“. Това съобщиха от Съдебната палата в Пловдив.
Съдът прие, че не е разколебано обоснованото предположение Петър Н. да е извършил престъплението, в което е обвинен. На един от записите от протеста в Асеновград на 2.07.2017 г. се вижда как обвиняемият Петър Н. предизвиква тв оператор да го провокира към извършване на хулиганска проява. С оглед характеристичните данни на обвиняемия, съдът намира, че към настоящия момент не е отпаднала реалната опасност той да извърши престъпление.
Срещу Петър Н. са повдигнати обвинения за хулиганство – престъпление по чл. 325 ал.1 от НК, и за причиняване на лека телесна повреда по хулигански подбуди – престъпление по чл. 131 ал.1 т.12 във вр. с чл. 130 ал.1 от НК.
Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Окръжният съд остави в ареста двамата задържани за побоя над спортисти в Асеновград, поискали по-лека мярка за неотклонение

Пловдив: Окръжният съд остави в ареста двамата задържани за побоя над спортисти в Асеновград, поискали по-лека мярка за неотклонение

1 Август 2017 | 17:45 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Окръжен съд – Пловдив отказа да уважи жалбите на Исмет Л. и Костадин М. против определение на Районен съд – Асеновград, с което е оставено без уважение искането за изменение на наложените им мерки за неотклонение „задържане под стража“. Това съобщиха от пресцентъра на Съдебна палата-Пловдив. Срещу Исмет Л. и Костадин М. са повдигнати обвинения за хулиганство, като деянието е извършено в съучастие – престъпление по чл. 325 ал.2 във връзка с ал.1 във връзка с чл. 20 ал.2 във връзка с ал.1 от НК.
Окръжен съд – Пловдив намери, че определението на Районен съд – Асеновград е правилно и законосъобразно. От събраните до момента доказателства не се разколебава обоснованото предположение, че Исмет Л. и Костадин М. са извършили престъпленията, в които са обвинени. Не е отпаднала и опасността те да извършат престъпление.
Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Окръжният съд ще разгледа жалбите за промяна на мерките за неотклонение на Петър Низамов и двама от задържаните за побоя над спортисти в Асеновград

Пловдив: Окръжният съд ще разгледа жалбите за промяна на мерките за неотклонение на Петър Низамов и двама от задържаните за побоя над спортисти в Асеновград

1 Август 2017 | 08:35 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Окръжният съд ще разгледа жалбите за промяна на мерките за неотклонение на Петър Низамов и двама от задържаните за побоя над спортисти в Асеновград. Това съобщиха от пресцентъра на Съдебната палата в Пловдив. Окръжен съд – Пловдив ще разгледа днес, от 16.00 часа, в зала №2 жалбата на Петър Н. против определение на Районен съд – Асеновград, с което е потвърдена първоначално взетата спрямо него мярка за неотклонение „задържане под стража“. Срещу Петър Низамов са повдигнати обвинения за хулиганство и за причиняване на лека телесна повреда по хулигански подбуди. От 16.00 часа ще бъдат разгледани и жалбите на Исмет Л. и Костадин М. против определение на Районен съд – Асеновград, с което са оставени без уважение молбите им за изменение на наложените им мерки за неотклонение от „задържане под стража“ в по-леки. Срещу Исмет Л. и Костадин М. са повдигнати обвинения за хулиганство, като деянието е извършено в съучастие.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Асеновград: Протестното шествие стигна крайната си точка – площада пред Общината

Асеновград: Протестното шествие стигна крайната си точка – площада пред Общината

30 Юли 2017 | 20:11 | Агенция "Фокус"
Асеновград. Протестното шествие стигна крайната си точка – площада пред Общината, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пловдив. На площада звучи патриотична музика.
Протестът започна от кметската градина на ул. „Свобода“ и премина по централната улица „Шести януари“, където за кратко протестиращите блокираха едно от кръговите кръстовища. След това гражданите се отклониха от първоначално предвидения си маршрут и блокираха пътя Пловдив - Смолян за около 20 мин.
Кристиян ГАРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Асеновград: Протестиращите се насочиха към сградата на Общината, движението по пътя Пловдив – Смолян е освободено

Асеновград: Протестиращите се насочиха към сградата на Общината, движението по пътя Пловдив – Смолян е освободено

30 Юли 2017 | 19:41 | Агенция "Фокус"
Асеновград. Протестиращите се насочиха към сградата на Общината, движението по пътя Пловдив – Смолян е освободено, , предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пловдив.
Около 20 мин. протестиращите блокираха движението на разклона за Бачково и играха хора. На място се образуваха колони от автомобили.
По-рано протестиращите се събраха при кметската градина на ул. „Свобода“ и преминаха по централната улица „Шести януари“, където за кратко блокираха едно от кръговите кръстовища.
Кристиян ГАРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Асеновград: Протестиращите блокираха движението по пътя Пловдив – Смолян

Асеновград: Протестиращите блокираха движението по пътя Пловдив – Смолян

30 Юли 2017 | 19:29 | Агенция "Фокус"
Асеновград. Протестиращите се отклониха от маршрута си и блокираха движението по пътя Пловдив – Смолян, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пловдив. В момента те се намират на разклона за Бачково и играят хора.
По-рано протестиращите се събраха при кметската градина на ул. „Свобода“ и преминаха по централната улица „Шести януари“, където за кратко блокираха едно от кръговите кръстовища.
Кристиян ГАРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ст. комисар Атанас Илков: Няма напрежение в циганската махала в Асеновград

Ст. комисар Атанас Илков: Няма напрежение в циганската махала в Асеновград

30 Юли 2017 | 19:20 | Агенция "Фокус"
Асеновград. Няма напрежение в циганската махала в Асеновград. Това каза за Радио „Фокус“ – Пловдив ст. комисар Атанас Илков, директор на ОДМВР – Пловдив. „Полицията се грижи за сигурността в града, всички мерки са предприети“, обясни ст. комисар Илков. Той заяви, че има диалог между институциите и протестиращите.
На въпрос кога ще се пристъпи към събарянето и на други незаконни постройки той уточни: „След като влязат в сила заповедите“.
Шествието на протестиращите в града продължава, в него участват около 100 души. Те се движат се по ул. „Шести януари“. Носят плакати с надписи: „Няма да се откажем, искаме ефективни присъди“, „Не на антибългарската политика“, „Искаме сигурност“. Гражданите носят български знамена, звучи патриотична музика.
Кристиян ГАРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Асеновград: Протестиращите блокираха едно от кръговите кръстовища в града

Асеновград: Протестиращите блокираха едно от кръговите кръстовища в града

30 Юли 2017 | 18:56 | Агенция "Фокус"
Асеновград. Започна протестното шествие на протестиращите в Асеновград. В момента те са блокирали едно от кръговите кръстовища в града, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пловдив. Шествието тръгна от кметската градина на ул. „Свобода“, преминава по централната улица „Шести януари“ и ще завърши на площада пред сградата на Общината. В него участват около 50 души.
Част от протестиращите носят плакати: „Не на антибългарската политика“, „Искаме сигурност“. Гражданите носят български знамена, звучи патриотична музика.
Кристиян ГАРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Асеновград: Десетки души са се събрали на протест заради побоя над млади спортисти от група цигани и незаконно пребиваващите в града

Асеновград: Десетки души са се събрали на протест заради побоя над млади спортисти от група цигани и незаконно пребиваващите в града

30 Юли 2017 | 18:32 | Агенция "Фокус"
Асеновград. Десетки души са се събрали в кметската градина на ул. „Свобода“ в Асеновград заради побоя над млади спортисти от група цигани миналия месец и незаконно пребиваващите в града, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пловдив.
Протестиращите заявиха, че подновяват протестите, тъй като част от исканията им са удовлетворени, но друга не. По думите им има новорегистрирани цигански семейства в общината. Най-важното им искане е максимално бързо лицата, задържани за побоя да получат присъди. На 6 юли Окръжният съд в Пловдив реши да остави в ареста седем от задържаните 11 души. Двама бяха пуснати срещу парична гаранция.
Друга част от исканията на жителите на Асеновград са: създаване на полицейски участък в циганската махала, охрана на спортистите, премахване на незаконните постройки в махалата, проверка и установяване на незаконно пребиваващите в града.
Протестът е значително по-малоброен в сравнение с предишните.
Очаква се шествието на протестиращите да премине по централната улица „Шести януари“ и ще завърши на площада пред сградата на Общината.
Агенция „Фокус“ припомня:
Напрежението в града бе провокирано от сблъсъците между българи и цигани в края на месец юни, след като цигани нападнаха деца от спортния клуб по гребане в района на яз. „40-те извора“. По време на конфликта край язовира пострадаха спортист и циганин и се наложи да ги откарат в болница за преглед. Малко след това пред здравното заведение пристигнаха десетки роми от местната махала „Лозница“, където отново имаше спречкване между двете групи.
Миналият месец започнаха проверки за адресна регистрация на живеещите в циганската махала „Лозница“ в Асеновград.
На 25 юли началникът на отдел „Охранителна полиция” към ОДМВР - Пловдив комисар Любомир Рашков съобщи, че 279 къщи в циганската махала в Асеновград са проверени от полицията за незаконно пребиваващи и без адресна регистрация лица. Установено е, че в тези къщи живеят 1379 лица. От тях 919 са адресно регистрирани, а 576 - нерегистрирани. Кметът на Асеновград д-р Емил Кабаиванов допълни, че 16 незаконни постройки в циганската махала в Асеновград са вече премахнати. 36 постройки са в процедура на събаряне като незаконни, 23 от тях са жилищни, а останалите - стопански постройки.
Кристиян ГАРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Жителите на Асеновград подновяват протестите във връзка с побоя над млади спортисти от група цигани миналия месец

Пловдив: Жителите на Асеновград подновяват протестите във връзка с побоя над млади спортисти от група цигани миналия месец

30 Юли 2017 | 16:13 | Агенция "Фокус"
Асеновград. Жителите на Асеновград подновяват протестите, избухнали спонтанно след побоя над млади спортисти от група цигани миналия месец. Това каза за Радио „Фокус“ - Пловдив Йордан Тодоров, баща на две от пострадалите деца. По думите му мерките, които бяха набелязани от местната и държавната власт за справяне с проблема, се реализират прекалено бавно. Тодоров заяви също през последните две седмици, когато нямаше протести, в общината са били регистрирани още цигански семейства.
Протестът започва тази вечер в 18 ч. Гражданите отново се събират в парка на улица „Свобода“, а шествието ще премине по централната улица „Шести януари“ и ще завърши на площада пред сградата на Общината.
Кристиян ГАРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Комисар Любомир Рашков: 576 незаконно пребиваващи са установени от полицията в циганския квартал "Лозница" в Асеновград

Комисар Любомир Рашков: 576 незаконно пребиваващи са установени от полицията в циганския квартал "Лозница" в Асеновград

25 Юли 2017 | 20:26 | Агенция "Фокус"
Асеновград. 279 къщи в циганската махала в Асеновград са проверени от полицията за незаконно пребиваващи и без адресна регистрация лица. Това съобщи пред протестиращите от Асеновград граждани по време на провелата се среща днес началникът на отдел “Охранителна полиция” към ОДМВР - Пловдив комисар Любомир Рашков, предаде репортер на Радио "Фокус" - Пловдив. Установено е, че в тези къщи живеят 1379 лица. "От тях 919 са адресно регистрирани, а 576 - нерегистрирани", каза комисар Рашков. Проверките за незаконно пребиваващи в кв. "Лозница" в Асеновград ще продължат. Те се извършват от сформирани мобилни екипи от жандармерия, криминална полиция и специални части. Продължава и засиленото полицейско присъствие в Асеновград, увериха от Областната дирекция на МВР - Пловдив. След отварянето на полицейското управление в квартала ще има денонощни дежурства и патрули.
Цветана ТОНЧЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Старши комисар Атанас Илков, ОДМВР - Пловдив: Трима нови полицейски служители вече са назначени в Управлението на полицията в Асеновград

Старши комисар Атанас Илков, ОДМВР - Пловдив: Трима нови полицейски служители вече са назначени в Управлението на полицията в Асеновград

25 Юли 2017 | 19:35 | Агенция "Фокус"
Асеновград. Трима нови полицейски служители вече са назначени в Управлението на полицията в Асеновград. Това съобщи по време на срещата с протестиращите в Асеновград граждани директорът на ОДМВР - Пловдив старши комисар Атанас Илков, предаде репортер на Радио "Фокус" - Пловдив. Той поясни, че новото попълнение е след проведения последен конкурс на МВР от преди 20 дни. Те обаче няма да започнат веднага, тъй като им предстои обучение, което ще трае поне четири месеца. Областната дирекция е подготвила и искане до министъра на вътрешните работи за запълване на свободните 19 места в районното управление в Асеновград. Искането е за нов конкурс, който ще бъде специално за Асеновград. Той обясни, че има уверението на министъра, че това може да се случи. "Това обаче е бавна процедура и ще отнеме близо 8 месеца", уточни старши комисар Илков.
Директорът на областната дирекция каза още, че управлението в циганската махала ще бъде разкрито скоро. Вече е ясен теренът, а е подсигурено и финансиране за изграждането му.
Старши комисар Атанас Илков изтъкна, че няма нови задържани по случая с побоя над млади спортисти в Асеновград, който стана причина за серия от протести. Но следствените действия на полицията продължават и при постъпили нови данни може да има още задържани.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Емил Караиванов, кмет на Асеновград: Нови 36 постройки в циганската махала са в процедура на събаряне като незаконни

Д-р Емил Караиванов, кмет на Асеновград: Нови 36 постройки в циганската махала са в процедура на събаряне като незаконни

25 Юли 2017 | 19:09 | Агенция "Фокус"
Асеновград. Нови 36 постройки в циганската махала в Асеновград са в процедура на събаряне като незаконни. Това съобщи пред протестиращите в Асеновград граждани кметът д-р Емил Караиванов, предаде репортер на Радио "Фокус" - Пловдив. По думите му 23 от тях са жилищни, а останалите - стопански постройки. Тези постройки са извън 16-те, които вече бяха съборени през миналата седмица. Общината, съвместно с ОД на МВР в Пловдив, продължава и работата по разкриването на полицейско управление в кв. "Лозница". Общинският съвет вече гласува 27 000 лева за изграждането на управлението на своя извънредна сесия. "Общината е подготвила и писмено искане до МВР за отблокирането на незаетите полицейски щатове в Асеновград, които са около 20", каза кметът Караиванов. По думите му сигурността в общината трябва да бъде обезпечена трайно и на място. "Това е едно от най-тежките управления на МВР в страната и е недопустимо да има недостиг на полицейски служители", каза кметът. Според него е необходимо дори и допълнително назначаване на полицаи, тъй като управлението в Асеновград обслужва и общините Садово и Лъки. Кметът Караиванов обяви, че върви подготовката на Национална кръгла маса по проблемите със интегрирането на циганския етнос, като първото ѝ заседание ще бъде в Асеновград. Първото заседание ще бъде на 24 август, а останалите две през септември и октомври. На този форум ще бъдат поканени омбудсманът на Републиката, ресорните министри и вицепремиерът Валери Симеонов. Темите, които ще се обсъждат, ще са здравеопазване, образование социална политика и обществен ред. Община Асеновград започва още работа за задържане на учениците в училище. "Най-големият проблем в това отношение е сред ромския етнос", каза Караиванов. Той е възложил до 31 август да бъде изготвен списък на незаписаните в училище и в детска градина деца.
На днешната среща в Асеновград се очакваше и вицепремиерът Валери Симеонов, но той не дойде.
Цветана ТОНЧЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Децата от отбора по кану-каяк в Асеновград, част от които бяха бити от цигани през юни, тренират усилено и печелят победи

Пловдив: Децата от отбора по кану-каяк в Асеновград, част от които бяха бити от цигани през юни, тренират усилено и печелят победи

25 Юли 2017 | 09:59 | Агенция "Фокус"
Асеновград. Децата от отбора по кану-каяк в Асеновград, част от които бяха бити от цигани през юни, тренират усилено и печелят победи. Това съобщи за Радио „Фокус” - Пловдив Георги Златев, главен експерт „Младежки дейности и спорт“ в Община Асеновград. Отборът взе участие в Държавното първенство по кану-каяк за юноши и девойки в Пловдив, където се класира трети в комплексното отборно класиране, след Пловдив и Русе. „На 3 август гребците от „Асеновец” ще участват и в друго първенство, което е индивидуално, като се надяваме там също да се представят добре”, каза Златев. Успоредно с тренировъчния процес за децата от отбора са осигурени и психолози, които работят с все още с тях. Осигурена им е и охрана. „Стараем се да не им напомняме много за това, което се случи. Нищо не попречи те да продължат усилено тренировките и сме убедени скоро да преодолеят шока, който получиха. Общината ги подпомага колкото може”, добави Георги Златев.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Кметът на Асеновград д-р Емил Караиванов ще проведе поредната работна среща с протестиращите граждани

Пловдив: Кметът на Асеновград д-р Емил Караиванов ще проведе поредната работна среща с протестиращите граждани

25 Юли 2017 | 09:22 | Агенция "Фокус"
Асеновград. Кметът на Асеновград д-р Емил Караиванов ще проведе поредната работна среща с протестиращите граждани. Това съобщи за Радио „Фокус” - Пловдив д-р Емил Караиванов. На срещата ще бъдат представени резултатите от извършената работа по поетите ангажименти през последните седмици във връзка с породилото се напрежение след побоя на цигани над млади спортисти от града миналия месец. Срещата ще е от 18.00 часа в сградата на общината. На нея са поканени да присъстват представители и представители на Областната и Общинска администрация, народни представители от Асеновград, представители на EVN България, Дружество „ВиК” – Асеновград, Районно управление на МВР, Дирекция „Социално подпомагане” и представители на политическите сили в Общински съвет – Асеновград.
Очаква се на срещата да присъства и вицепремиерът Валери Симеонов, който също пое някои ангажименти пред протестиращите. Те от своя страна прекратиха протестите за две седмици в очакване да бъдат изпълнени обещанията от страна на община и държава.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Обвиненият за нападение над журналисти Петър Низамов и трима от задържаните за побоя над спортисти в Асеновград искат изменение на наложената им мярка “задържане под стража”

Пловдив: Обвиненият за нападение над журналисти Петър Низамов и трима от задържаните за побоя над спортисти в Асеновград искат изменение на наложената им мярка “задържане под стража”

24 Юли 2017 | 11:01 | Агенция "Фокус"
Асеновград. Днес, 24 юли 2017 г., Районен съд-Асеновград ще заседава по искането на Петър Н.,на 31 г., за изменение на мярката за неотклонение „задържане под стража“ в по-лека. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура-Пловдив. Петър Н. е привлечен като обвиняем за хулиганство, извършено на 2 юли 2017 г. в гр. Асеновград и за причиняване на лека телесна повреда по хулигански подбуди – престъпления по чл. 325 ал. 1 и по чл. 131 ал.1 т. 12 от Наказателния кодекс. Районна прокуратура-Асеновград смята, че искането на обвиняемия Петър Н. е неоснователно и ще настоява мярката за неотклонение „задържане под стража“ да не бъде изменена.
В Районен съд-Асеновград е внесено същото искане и от Исмет Л., на 34 г., и Костадин М., на 39 г., привлечени като обвиняеми за хулиганство, извършено на 26 юни 2017 г. в гр. Асеновград – престъпление по чл. 325 ал.2 във връзка с ал. 1 от Наказателния кодекс. Районна прокуратура-Асеновград смята, че искането на обвиняемите Исмет Л. и Костадин М. е неоснователно и ще настоява мярката за неотклонение „задържане под стража“ спрямо двамата да не бъде изменена. Днес Районен съд-Асеновград ще заседава по искането на двамата обвиняеми.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Валери Симеонов: Държавата ще докаже, че законът е за всички и че правата водят след себе си задължения

Вицепремиерът Валери Симеонов: Държавата ще докаже, че законът е за всички и че правата водят след себе си задължения

21 Юли 2017 | 18:14 | Агенция "Фокус"
София. Преди десет дни, обещахме на хората от Асеновград, че правителство и местна власт ще бутнат незаконните къщи в циганската махала. Днес първите 16 незаконни постройки са съборени принудително. Това написа вицепремиерът Валери Симеонов в официалния си профил във "Фейсбук" във връзка с премахнатите 16 незаконни постройки в циганската махала в Асеновград. "Текат процедурите за следващите 17 постройки. Държавата ще докаже, че законът е за всички и че правата водят след себе си задължения. Крайно време е държавата да наложи нов подход в отношението към затъналите в беззакония цигански гета", пише още Симеонов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Премахнати са вече 16 незаконни постройки в циганската махала в Асеновград

Пловдив: Премахнати са вече 16 незаконни постройки в циганската махала в Асеновград

21 Юли 2017 | 17:16 | Агенция "Фокус"
Асеновград. 16 незаконни постройки в циганската махала в Асеновград са вече премахнати. Това съобщи за Радио „Фокус” – Пловдив кметът на Асеновград д-р Емил Караиванов. Първата акция по премахването на постройките е преминала при много добра организация и обезпеченост с техника и специалисти. Екип от Община Асеновград, представители на МВР, ЕVN, пожарната и Спешна помощ са били на място преди началото на действията по събарянето, подчерта кметът. Общината предварително е сключила договор за акцията по премахване на постройките със строителна фирма и нейният екип и техника са били рано тази сутрин на място. От общо 16 разлепени заповеди за принудително събаряне, преди започване на разрушаването със строителна техника е било констатирано, че две от постройките са доброволно съборени предните дни, а в деня на акцията – още две. Останалите 12, описани със заповеди незаконни застроявания, са били премахнати, като предварително прецизно е било проверено дали вътре няма останали хора, животни, взривоопасни материали или неизключено електричество.
По думите на д-р Караиванов акцията е преминала без напрежение и реакции. Една малка част от обитателите на съборените постройки са проявили интерес да се регистрират като нуждаещи се. На място социалните работници са извършили консултация и анкетиране.
„Община Асеновград ще продължи с проверките за незаконно строителство“, увери кметът д-р Емил Караиванов.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Кметът на Асеновград и вицепремиерът Валери Симеонов ще отчетат направеното пред протестиращите срещу циганските своеволия

Пловдив: Кметът на Асеновград и вицепремиерът Валери Симеонов ще отчетат направеното пред протестиращите срещу циганските своеволия

19 Юли 2017 | 13:48 | Агенция "Фокус"
Асеновград. Кметът на Асеновград д-р Емил Караиванов и вицепремиерът Валери Симеонов ще отчетат на 24 юли направеното до момента пред протестиращите срещу циганските своеволия в града. Това съобщиха за Радио „Фокус” Пловдив от пресцентъра на Община Асеновград. Часът на срещата все още не е определен, но се предполага, че ще бъде след 17.00.
До серия от протести се стигна след като група цигани нападна деца и треньори от клуба по гребане в Асеновград. На 9 юли недоволните граждани от Асеновград обявиха, че спират временно протестите за две седмици, след като вицепремиерът Валери Симеонов пое редица ангажименти към тях. Кметът на общината д-р Емил Караиванов също заяви, че Общината е започнала да описва първите 17 незаконни постройки в циганската махала. Бе обявено още, че със съвместните усилия на общината и държавата в квартал „Лозница” ще бъде създаден полицейски участък.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йордан Тодоров, Инициативен комитет: Очакваме обещанията на Община Асеновград и полицията да се изпълнят в срок, в противен случай възобновяваме протестите

Йордан Тодоров, Инициативен комитет: Очакваме обещанията на Община Асеновград и полицията да се изпълнят в срок, в противен случай възобновяваме протестите

16 Юли 2017 | 13:27 | Агенция "Фокус"
Асеновград. Жителите на Асеновград очакват обещанията на общинското ръководство и на полицията да се изпълнят в срок, защото в противен случай ще възобновяват протестите си. Това каза за Радио „Фокус“ – Пловдив Йордан Тодоров от Инициативния комитет на протестиращите в Асеновград и баща на едно от децата, които бяха нападнати при сблъсък между цигани и членове на отбора по кану-каяк край язовир „40-те извора“. По думите му, едно от дадените обещания е спазено – вече е осигурена охрана за гребците в Асеновград. „Дадени са обещания и за събаряне на незаконните постройки, за разкриване на приемна на МВР и повече полицейско присъствие, както и за изселването на незаконно пребиваващите и без адресна регистрация в циганския квартал. Очакваме всичко да се изпълни. Ние заявихме, че ако до 15 дни няма видими резултати и напредък, ще възобновим протестните си действия. Вече е изминала седмица“, посочи Тодоров. Той допълни, че през следващата седмица протестиращите отново ще се срещнат с вицепремиера Валери Симеонов, за да се обсъди постигнатото до момента и предстоящите стъпки.
По повод избора на общински терен за разкриването на приемна на МВР - Асеновград в кв. „Лозница“ Йордан Тодоров коментира, че избраната сграда и преди е изпълнявала тази функция, но след като щатът за служители е намален, пунктът е бил закрит. „Сега искат да го възстановят, но доколко и каква ще бъде ефективността от това, предстои да видим“, каза още Йордан Тодоров.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: 14 жилищни и 7 стопански постройки в кв. „Лозница“ в Асеновград са описани като незаконно построени, предстои премахването им

Пловдив: 14 жилищни и 7 стопански постройки в кв. „Лозница“ в Асеновград са описани като незаконно построени, предстои премахването им

16 Юли 2017 | 12:33 | Агенция "Фокус"
Асеновград. През последната седмица Общинската комисия по установяване на незаконното строителство в кв. „Лозница“ в Асеновград е съставила 16 констативни акта, в които е описала 14 жилищни и 7 стопански постройки, както и 4 навеса. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Пловдив от пресцентъра на Община Асеновград. Предстои премахването им. Незаконните постройки са с връчени с предписани мерки за доброволно премахване. След изтичане срока по законовата процедура ще последва издаване заповед на кмета на общината за премахването им. Предстои заповедта да се обяви на лицата, извършили незаконното застрояване, като отново им се дава правото в определен кратък срок доброволно да премахнат постройките. След прилагане на тези изрични законови процедурни срокове, Община Асеновград ще предприеме действия по премахването на незаконното застрояване.
Във връзка с поставените забранителни табели за каруци, с писмо на кметът на общината д-р Емил Караиванов до Районното управление на МВР - Асеновград се обръща внимание за необходимостта от предприемане на действия за контрол и санкциониране на нарушителите на тези забрани.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Определен е общинският терен, на който да бъде разкрита приемна на МВР-Асеновград в квартал „Лозница”

Пловдив: Определен е общинският терен, на който да бъде разкрита приемна на МВР-Асеновград в квартал „Лозница”

16 Юли 2017 | 11:12 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Определен е общинският терен, на който да бъде разкрита приемна на МВР-Асеновград в квартал „Лозница”. Това каза за Радио „Фокус“ – Пловдив директорът на Областната дирекция на МВР-Пловдив старши комисар Атанас Илков. По думите му за разкриване на приемната Община Асеновград предоставя общински имот, като вече е ясно и неговото местоположение. „Кметът и заместник-кметът на Асеновград поеха ангажимент от петък да се започне работа по разчистването на мястото на площадката. От утре вече ще имаме яснота точно на каква конструкция да се спрем. Стремим се всичко да се случи в срок. Работи се усилено по този въпрос, предприети са необходимите мерки, като най-късно до месец вече трябва да има видими резултати“, коментира старши комисар Атанас Илков. Той подчерта, че служители на полицията и тази седмица продължават интензивните проверки по гражданската регистрация на жителите на кв. „Лозница“ в Асеновград и увери, че се предприемат мерки, ако има липсваща такава или заявена извън законовия административен ред.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Окръжният съд наложи мярката „задържане под стража” на Асен А. и Джавет Ю.

Пловдив: Окръжният съд наложи мярката „задържане под стража” на Асен А. и Джавет Ю.

14 Юли 2017 | 07:01 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Окръжен съд – Пловдив отказа да уважи жалбите на Асен А. и Джавет Ю. против определение на Районен съд – Асеновград, с което им е наложена мярка за неотклонение „задържане под стража”. Това съобщиха от пресслужбата на Съдебната палата в Пловдив. Срещу двете лица са повдигнати обвинения за извършени непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, като хулиганството се отличава с изключителен цинизъм и дързост – престъпление по чл. 325, ал.2 във връзка с ал.1 във връзка с чл. 20, ал.2 във връзка с ал.1 от Наказателния кодекс.
Окръжен съд – Пловдив намери, че има обосновано предположение Асен А. и Джавет Ю. да са извършили престъплението, в което са обвинени. Освен това съществува реална опасност да извършат престъпление, а за Асен А. и да се укрие.
Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Окръжният съд остави в ареста Петър Низамов, обвинен в хулиганство и нанасяне на лека телесна повреда

Пловдив: Окръжният съд остави в ареста Петър Низамов, обвинен в хулиганство и нанасяне на лека телесна повреда

13 Юли 2017 | 21:38 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Окръжният съд отказа да уважи жалбата на Петър Низамов против определение на Районен съд – Асеновград, с което му е взета мярка за неотклонение "Задържане под стража". Това съобщиха от пресцентъра на Окръжен съд - Пловдив. Срещу Петър Н. са повдигнати обвинения за хулиганство и за причиняване на лека телесна повреда по хулигански подбуди. Съдът прие, че съществува обосновано предположение Петър Н. да е извършил и двете престъпления, в които е обвинен, както и че съществува опасност при по-лека мярка за неотклонение да извърши друго престъпление. Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Петър Низамов, обвинен за хулиганство и причиняване на лека телесна повреда, ще обжалва мярката си за неотклонение пред Окръжния съд

Пловдив: Петър Низамов, обвинен за хулиганство и причиняване на лека телесна повреда, ще обжалва мярката си за неотклонение пред Окръжния съд

13 Юли 2017 | 09:34 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Петър Низамов – Перата, обвинен за хулиганство и причиняване на лека телесна повреда, ще обжалва мярката си за неотклонение пред Окръжния съд в Пловдив. Това съобщиха за Радио „Фокус” -
Пловдив
от Съдебната палата в Пловдив. Районният съд в Асеновград му наложи мярка „Задържане под стража”, за това, че по време на мащабен протест на 2 юли в Асеновград удари телевизионен оператор. Низамов бе заловен в Бургас и задържан в ареста.
Съдебното заседание в Окръжен съд в Пловдив ще започне в 16.00 часа в зала 2.
По същото време Окръжният съдът в Пловдив ще разгледа и жалбите на двама цигани, които бяха задържани допълнително за участие в побоя над млади спортисти в Асеновград, станал причина за продължителни масови протести в града. Двамата са обвинени в хулиганство, отличаващо се с изключителен цинизъм и дързост. Районният съд в Асеновград им наложи мярка за неотклонение „Задържане под стража”, която днес те обжалват. Със същите обвинения за постоянно в ареста останаха още 7 цигани, а двама съдът пусна под парична гаранция.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"Обединените патриоти" връчиха на председателя на НС Димитър Главчев 10 000 подписа в защита на битите в Асеновград деца

"Обединените патриоти" връчиха на председателя на НС Димитър Главчев 10 000 подписа в защита на битите в Асеновград деца

12 Юли 2017 | 16:05 | Агенция "Фокус"
София. Народни представители от ПГ на"Обединени патриоти" внесоха при председателя на Народното събрание (НС) Димитър Главчев днес подписката, която родителите на битите в Асеновград деца и жители на градчето връчиха на патриотите. Това съобщиха от пресцентъра на НФСБ. Заместник-председателите на парламентарната група Валентин Касабов и Искрен Веселинов и секретарите Борис Ячев и Юлиан Ангелов, както и проф. Станислав Станилов представиха пред Димитър Главчев повече от 10 000 подписа в защита на битите деца и с искането за бързо и справедливо наказание на виновните.
Подсигуряването на въоръжена охрана на язовир „40-те извора“, искането за това хората с тежки присъди да не бъдат освобождавани предсрочно са още сред исканията, под които хората в Асеновград са сложили подписите си.
Припомняме, че протестите в Асеновград спряха след като вицепремиерът Валери Симеонов се ангажира със случая и изпълни дадените още в първия ден след инцидента обещания. „Така, както обещахме – има денонощно полицейско присъствие, предприети са спешни следствени действия спрямо лицата, замесени в конфликта, започна описването на незаконните постройки – 17 вече са установени“, каза при срещата си с хората в Асеновград Валери Симеонов.
Вицепремиерът бе категоричен, че ще се разследва всичко и нищо няма да бъде покрито.
Председателят на Парламента Димитър Главчев се е ангажирал на днешната среща с народните представители от Обединени патриоти да свика спешно комисиите, които имат отношение и биха могли да се ангажират със случая.
Държавата трябва да се намеси ефективно и да се инициират сериозни законодателни промени срещу циганската престъпност, коментира след срещата с асеновградчани и след разговорите при Димитър Главчев патриотът от НФСБ Борис Ячев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Съдът ще гледа жалби срещу задържането под стража на двамата цигани, допълнително задържани за побоя в Асеновград, и на Петър Низамов, нападнал журналисти

Пловдив: Съдът ще гледа жалби срещу задържането под стража на двамата цигани, допълнително задържани за побоя в Асеновград, и на Петър Низамов, нападнал журналисти

12 Юли 2017 | 14:13 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Окръжен съд – Пловдив ще разгледа от 16.00 часа на 13 юли 2017 г. в зала №2 жалбите на обвиняемите Асен А., Джавет Ю. и Петър Н. срещу наложите им от Районния съд в града мерки за неотклонение "задържане под стража". Това съобщиха от пресцентъра на Съдебна палата-Пловдив.
Срещу Асен А. и Джавет Ю. са повдигнати обвинения за извършени непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, като хулиганството се отличава с изключителен цинизъм и дързост – престъпление по чл. 325 ал.2 във връзка с ал.1 във връзка с чл. 20 ал.2 във връзка с ал.1 от НК. Срещу Петър Н. са повдигнати обвинения за хулиганство – престъпление по чл. 325 ал.1 от НК, и за причиняване на лека телесна повреда по хулигански подбуди – престъпление по чл.131 ал.1 т.12 във връзка с чл. 130 ал.1 от НК.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Валери Симеонов и граждани от Асеновград се споразумяха за спиране на протестите срещу действия за откриване на полицейски участък в „Лозница“ (ОБЗОР)

Вицепремиерът Валери Симеонов и граждани от Асеновград се споразумяха за спиране на протестите срещу действия за откриване на полицейски участък в „Лозница“ (ОБЗОР)

11 Юли 2017 | 02:01 | Агенция "Фокус"
Асеновград. Вицепремиерът Валери Симеонов проведе среща с членове на Инициативния комитет в Асеновград, на която беше постигнато споразумение за спиране на протестите за срок от две седмици срещу конкретни ангажименти за въвеждане на ред в квартал „Лозница“. На срещата присъстваха още главния секретар на МВР Младен Маринов и заместник министъра на МРРБ Валентин Йовев.
На срещата главният секретар на МВР Младен Маринов докладва, че полицията ще запази засиленото присъствие в квартала. По думите му досега проверките са установили десетки незаконни постройки, за които са започнали процедури за принудително отстраняване и 843 лица без адресна регистрация, които вече са напуснали града.
От своя страна представителите на Инициативния комитет изразиха редица свои притеснения, включително продължаващи заплахи от граждани от ромски произход към работещи близо до квартал „Лозница“, тенденцията на преселване на роми от съседни общини към Асеновград, размера на социалните помощи, стимулиращи преселването на хора без адресни регистрации, както и неясното финансиране за скъпоплатени юристи, защитаващи арестуваните за побоя 11 лица.
Гражданите от Инициативния комитет и вицепремиера Валери Симеонов се съгласиха, че държавата е изпълнила своя ангажимент за повече полицейско присъствие в „Лозница“, бързо разследване на извършените престъпления, започване на процедури от страна на общината за премахване на незаконните постройки и проверки на живущите там без адресна регистрация. Въз основа на това, Инициативният комитет се съгласи да преустанови протестите в Асеновград за период от две седмици, срещу поети от вицепремиера Симеонов, главния секретар на МВР и зам.-министъра на МРРБ допълнителни ангажименти за осигуряване на постоянна охрана на спортуващите в язовир „40-те извора“ деца и започване на работа за откриване на полицейски участък в квартал „Лозница“. След разговор с вицепремиера, директорът на Напоителни системи Снежина Динева издаде забрана за преустановяване на къпането в язовир „40-те извора“, като в рамките на 24 часа ще бъдат поставени указателни табели.
Пред журналисти представителите на Инициативния комитет Иво Величков и Йордан Тодоров заявиха, че срещата е била конструктивна и са удовлетворени от нея. Тодоров уточни, че след две седмици ще бъде взето решение дали протестите ще бъдат подновени.
На провела се по-късно през деня в Асеновград кръгла маса вицепремиерът Валери Симеонов отчете направеното до момента от държавата след нападението в Асеновград. Вицепремиерът заяви, че е програмата на настоящата коалиция 2017-2021 г. се предвижда социални помощи да бъдат давани срещу заетост и този процес ще бъде стриктно контролиран.
Вицепремиерът коментира и отправените заплахите по интернет към родителите и младите спортисти, потърпевши при инцидента в края на юни и заяви, че сигналите се проверяват сигналите и се издирват извършителите. По думите му още от утре тренировките на отбора по кану-каяк ще се провеждат в присъствието на униформени, за да се обезпечи нормалното им протичане, като това е съгласувано с главния секретар на МВР гл. комисар Младен Маринов по време на днешната среща с протестиращите в Министерски съвет.
По думите на Симеонов в района на язовир "40 извора", където стана нападението над спортисти, ще бъдат сложени допълнителни табели указващи, че къпането във водоема е забранено. Ще бъде засилено и наблюдението върху това забраната да се спазва.
Вицепремиерът призова за преустановяване на протестите за 14 дни, когато той лично отново ще докладва пред протестиращите какво от поетите ангажименти се изпълнява от правителството. Той изтъкна че протестите са свързани с много разходи на МВР - десетки хиляди левове и трябва да бъдат прекратени. "Запазете си готовността и ако разберете, че не се върши работа, започнете отново", каза още Симеонов.
17 незаконни постройки в циганската махала в Асеновград, които подлежат на събаряне, са описани до момента, съобщи кметът на Асеновград д-р Емил Караиванов. Той заяви, че текат сроковете по Закона за устройство на територията, а комисията продължава своята работа. Кметът на Асеновград подчерта, че знае исканията на протестиращите и вече има започнати действия по поставените задачи.
„Очаквам да формулирате исканията си, които да представите в Общината и пред изпълнителната власт, както и да внесете, ако имате готови подписка и искания“, каза Караиванов и добави, че до настоящия момент в Общината не е постъпвала официална подписка от протестиращите.
Директорът на ОДМВР-Пловдив комисар Атанас Илков добави, че не са преустановени действията по установяване на още участници в нападението над спортисти в Асеновград. Той уточни, че до момента 9 от нападателите са с наложена постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража", а двама са пуснати под парична гаранция. Директорът на ОДМВР-Пловдив заяви, че полицията ще съдейства и на кмета на града за премахването на незаконните постройки в циганската махала, както и за установяване на адресните регистрации на живеещите там, за установяване на незаконно пребиваващи. Комисар Илков добави, че от утре органите на реда ще съдействат и за спирането на движението на каруците на забранените за това места.
По време на кръглата маса стана ясно, че с 14 лица от спортистите от клуба по кану-каяк вече е започнала работа за получаване на помощ от Центъра за обществена подкрепа.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Валери Симеонов и граждани от Асеновград се споразумяха за спиране на протестите срещу действия за откриване на полицейски участък в „Лозница“ (ОБЗОР)

Вицепремиерът Валери Симеонов и граждани от Асеновград се споразумяха за спиране на протестите срещу действия за откриване на полицейски участък в „Лозница“ (ОБЗОР)

10 Юли 2017 | 21:37 | Агенция "Фокус"
София. Вицепремиерът Валери Симеонов проведе среща с членове на Инициативния комитет в Асеновград, на която беше постигнато споразумение за спиране на протестите за срок от две седмици срещу конкретни ангажименти за въвеждане на ред в квартал „Лозница“. На срещата присъстваха още главния секретар на МВР Младен Маринов и заместник министъра на МРРБ Валентин Йовев.
На срещата главният секретар на МВР Младен Маринов докладва, че полицията ще запази засиленото присъствие в квартала. По думите му досега проверките са установили десетки незаконни постройки, за които са започнали процедури за принудително отстраняване и 843 лица без адресна регистрация, които вече са напуснали града.
От своя страна представителите на Инициативния комитет изразиха редица свои притеснения, включително продължаващи заплахи от граждани от ромски произход към работещи близо до квартал „Лозница“, тенденцията на преселване на роми от съседни общини към Асеновград, размера на социалните помощи, стимулиращи преселването на хора без адресни регистрации, както и неясното финансиране за скъпоплатени юристи, защитаващи арестуваните за побоя 11 лица.
Гражданите от Инициативния комитет и вицепремиера Валери Симеонов се съгласиха, че държавата е изпълнила своя ангажимент за повече полицейско присъствие в „Лозница“, бързо разследване на извършените престъпления, започване на процедури от страна на общината за премахване на незаконните постройки и проверки на живущите там без адресна регистрация. Въз основа на това, Инициативният комитет се съгласи да преустанови протестите в Асеновград за период от две седмици, срещу поети от вицепремиера Симеонов, главния секретар на МВР и зам.-министъра на МРРБ допълнителни ангажименти за осигуряване на постоянна охрана на спортуващите в язовир „40-те извора“ деца и започване на работа за откриване на полицейски участък в квартал „Лозница“. След разговор с вицепремиера, директорът на Напоителни системи Снежина Динева издаде забрана за преустановяване на къпането в язовир „40-те извора“, като в рамките на 24 часа ще бъдат поставени указателни табели.
Пред журналисти представителите на Инициативния комитет Иво Величков и Йордан Тодоров заявиха, че срещата е била конструктивна и са удовлетворени от нея. Тодоров уточни, че след две седмици ще бъде взето решение дали протестите ще бъдат подновени.
На провела се по-късно през деня в Асеновград кръгла маса вицепремиерът Валери Симеонов отчете направеното до момента от държавата след нападението в Асеновград. Вицепремиерът заяви, че е програмата на настоящата коалиция 2017-2021 г. се предвижда социални помощи да бъдат давани срещу заетост и този процес ще бъде стриктно контролиран.
Вицепремиерът коментира и отправените заплахите по интернет към родителите и младите спортисти, потърпевши при инцидента в края на юни и заяви, че сигналите се проверяват сигналите и се издирват извършителите. По думите му още от утре тренировките на отбора по кану-каяк ще се провеждат в присъствието на униформени, за да се обезпечи нормалното им протичане, като това е съгласувано с главния секретар на МВР гл. комисар Младен Маринов по време на днешната среща с протестиращите в Министерски съвет.
По думите на Симеонов в района на язовир "40 извора", където стана нападението над спортисти, ще бъдат сложени допълнителни табели указващи, че къпането във водоема е забранено. Ще бъде засилено и наблюдението върху това забраната да се спазва.
Вицепремиерът призова за преустановяване на протестите за 14 дни, когато той лично отново ще докладва пред протестиращите какво от поетите ангажименти се изпълнява от правителството. Той изтъкна че протестите са свързани с много разходи на МВР - десетки хиляди левове и трябва да бъдат прекратени. "Запазете си готовността и ако разберете, че не се върши работа, започнете отново", каза още Симеонов.
17 незаконни постройки в циганската махала в Асеновград, които подлежат на събаряне, са описани до момента, съобщи кметът на Асеновград д-р Емил Караиванов. Той заяви, че текат сроковете по Закона за устройство на територията, а комисията продължава своята работа. Кметът на Асеновград подчерта, че знае исканията на протестиращите и вече има започнати действия по поставените задачи.
„Очаквам да формулирате исканията си, които да представите в Общината и пред изпълнителната власт, както и да внесете, ако имате готови подписка и искания“, каза Караиванов и добави, че до настоящия момент в Общината не е постъпвала официална подписка от протестиращите.
Директорът на ОДМВР-Пловдив комисар Атанас Илков добави, че не са преустановени действията по установяване на още участници в нападението над спортисти в Асеновград. Той уточни, че до момента 9 от нападателите са с наложена постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража", а двама са пуснати под парична гаранция. Директорът на ОДМВР-Пловдив заяви, че полицията ще съдейства и на кмета на града за премахването на незаконните постройки в циганската махала, както и за установяване на адресните регистрации на живеещите там, за установяване на незаконно пребиваващи. Комисар Илков добави, че от утре органите на реда ще съдействат и за спирането на движението на каруците на забранените за това места.
По време на кръглата маса стана ясно, че с 14 лица от спортистите от клуба по кану-каяк вече е започнала работа за получаване на помощ от Центъра за обществена подкрепа.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Асеновград: 17 незаконни постройки в циганската махала в града, които подлежат на събаряне, са описани до момента

Асеновград: 17 незаконни постройки в циганската махала в града, които подлежат на събаряне, са описани до момента

10 Юли 2017 | 21:18 | Агенция "Фокус"
Асеновград. 17 незаконни постройки в циганската махала в Асеновград, които подлежат на събаряне, са описани до момента. Това съобщи пред журналисти кметът на Асеновград д-р Емил Караиванов, предаде репортер на Радио „Фокус“-Пловдив. „Текат сроковете по Закона за устройство на територията, а комисията продължава своята работа“, каза още кметът. Той поясни, че това са реално започнатите действия на общината, във връзка с искането на гражданите да се завиши контролът и да се въведе повече ред. Д-р Караиванов посочи също, че е поканил да присъстват и председателя на Общинския съвет, както и председателите на отделни комисии, защото от тях зависи да бъдат променени наредбите в Общината. Кметът на Асеновград подчерта, че знае исканията на протестиращите и вече има започнати действия по поставените задачи.
„Очаквам да формулирате исканията си, които да представите в Общината и пред изпълнителната власт, както и да внесете, ако имате готови подписка и искания“, каза Караиванов и добави, че до настоящия момент в Общината не е постъпвала официална подписка от протестиращите.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Валери Симеонов: Полицейският участък в циганския квартал в Асеновград трябва да бъде възстановен

Вицепремиерът Валери Симеонов: Полицейският участък в циганския квартал в Асеновград трябва да бъде възстановен

10 Юли 2017 | 19:43 | Агенция "Фокус"
София. Едно от най-важните неща, което беше договорено на срещата с протестиращите в Асеновград, бе евентуалното възстановяване на полицейския участък в циганския квартал. Това каза в предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“ Валери Симеонов, вицепремиер по икономическата и демографската политика и председател на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси. „Там трябва да има участък, но този въпрос ще бъде решен и с участието на вътрешния министър Валентин Радев, и на Община Асеновград. Ще се постави въпросът, не само пред кмета, но и пред председателя и членовете на Общинския съвет на Асеновград, както и пред депутати. За мен това напрежение може да бъде временно потушено, но в дългосрочен план там трябва да има присъствие на полицаи“, заяви вицепремиерът. Валери Симеонов коментира, че трябва да има цялостна държавна политика по отношение на приобщаването на етноса. Според него най-важното е гарантирането на сигурността и безпроблемното съжителстване на различните етноси на територията на България.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Комисар Атанас Илков, ОДМВР- Пловдив: Не са преустановени действията по установяване на още участници в нападението над спортисти в Асеновград

Комисар Атанас Илков, ОДМВР- Пловдив: Не са преустановени действията по установяване на още участници в нападението над спортисти в Асеновград

10 Юли 2017 | 19:14 | Агенция "Фокус"
Асеновград. Не са преустановени действията по установяване на още участници в нападението над спортисти в Асеновград. Това каза директорът на ОДМВР-Пловдив комисар Атанас Илков по време на кръгла маса в града, организирана от кмета на Общината Емил Караиванов, на която присъстват вицепремиерът за демографска и икономическа политика Валери Симеонов и представители на протестиращите, предаде репортер на Радио "Фокус" - Пловдив. Комисар Илков уточни, че до момента 9 от нападателите са с наложена постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража", а двама са пуснати под парична гаранция. Директорът на ОДМВР- Пловдив заяви, че от утре започва реалното обезпечаване на тренировките на децата от клуба по кану каяк с полицейско присъствие. Полицията ще съдейства и на кмета на града за премахването на незаконните постройки в циганската махала, както и за установяване на адресните регистрации на живеещите там, за установяване на незаконно пребиваващи. Комисар Илков добави, че от утре органите на реда ще съдействат и за спирането на движението на каруците на забранените за това места.
По време на кръглата маса стана ясно, че с 14 лица от спортистите от клуба по кану-каяк вече е започнала работа за получаване на помощ от Центъра за обществена подкрепа.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Асеновград: Вицепремиерът Валери Симеонов отчете направеното до момента от държавата след нападението на млади спортисти в града

Асеновград: Вицепремиерът Валери Симеонов отчете направеното до момента от държавата след нападението на млади спортисти в града

10 Юли 2017 | 19:00 | Агенция "Фокус"
Асеновград. Вицепремиерът Валери Симеонов отчете направеното до момента от държавата след случилото се на 26 юни тази година, когато група цигани нападна деца и треньори от отбора по кану-каяк в Асеновград в района на язовир „40-те извора“, предаде репортер на Радио "Фокус" - Пловдив. Симеонов участва в кръгла маса в Асеновград, организирана от кмета на Общината Емил Караиванов, на която присъстват и представители на протестиращите. Вицепремиерът обясни пред присъстващите, че действията на държавата не са спрели и към днешна дата поетите ангажимент на първата среща с протестиращите се изпълняват. Той обясни, че е засилено полицейското присъствие в ромската махала - кв. "Лозница" в Асеновград и са предприети спешни мерки по отношение на незаконно пребиваващите лица. Валери Симеонов заяви, че до момента са установени 11 незаконно пребиваващи лица, както и 17 незаконни постройки за чието премахване вече се предприети действия. 841 лица без адресна регистрация са установени в момента в квартала. В това отношение също ще бъдат предприети спешни мерки."В програмата на настоящата коалиция 2017-2021 г. се предвижда социални помощи да бъдат давани срещу заетост", коментира Валери Симеонов и добави, че този процес ще бъде стриктно контролиран.
Вицепремиерът коментира и отправените заплахите по интернет към родителите и младите спортисти, потърпевши при инцидента в края на юни и заяви, че сигналите се проверяват сигналите и се издирват извършителите. По думите му още от утре тренировките на отбора по кану-каяк ще се провеждат в присъствието на униформени, за да се обезпечи нормалното им протичане, като това е съгласувано с главния секретар на МВР гл. комисар Младен Маринов по време на днешната среща с протестиращите в Министерски съвет.
По думите на Симеонов в района на язовир "40 извора", където стана нападението над спортисти, ще бъдат сложени допълнителни табели указващи, че къпането във водоема е забранено. Ще бъде засилено и наблюдението върху това забраната да се спазва
Вицепремиерът призова за преустановяване на протестите за 14 дни, когато той лично отново ще докладва пред протестиращите какво от поетите ангажименти се изпълнява от правителството. Той изтъкна че протестите са свързани с много разходи на МВР - десетки хиляди левове и трябва да бъдат прекратени. "Запазете си готовността и ако разберете, че не се върши работа, започнете отново", каза още Симеонов.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Иво Величков, член на Инициативния комитет в Асеновград: Протестиращи са заплашвани на етническа основа

Иво Величков, член на Инициативния комитет в Асеновград: Протестиращи са заплашвани на етническа основа

10 Юли 2017 | 16:25 | Агенция "Фокус"
София. Има непрекъснато лични заплахи към организаторите на протеста – анонимни, по-конкретни, на етническа основа. Тези заплахи ще бъдат давани като сигнал директно в кабинета на вицепремиера Валери Симеонов. Ще има засилено полицейско присъствие докато е необходимо. Това каза Иво Величков, член на Инициативния комитет в Асеновград след проведена среща с вицепремиера Валери Симеонов в Министерски съвет, предаде репортер на Агенция "Фокус".
Величков заяви, че днес от 18.00 часа ще се проведе кръгла маса, организирана от кмета на Асеновград, на която ще присъства и вицепремиерът Валери Симеонов.
От своя страна Йордан Тодоров, също член на Инициативния комитет в Асеновград коментира: „Даваме 15 дни срок, в момента сме удовлетворени от вицепремиера. След като видим какво е предприето за това, което е казано и обещано, ще видим дали ще подновим протестите. Ако има резултати изчакваме, ако не - подновяваме протестите. Спортистите ще бъдат охранявани за постоянно от МВР“.
Мариела РУСЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

За две седмици жителите на Асеновград спират с протестите

За две седмици жителите на Асеновград спират с протестите

10 Юли 2017 | 16:08 | Агенция "Фокус"
София. За две седмици жителите на Асеновград спират с протестите. Това каза Иво Величков, член на Инициативния комитет в Асеновград, след проведена среща с вицепремиера Валери Симеонов в Министерски съвет, предаде репортер на Агенция "Фокус".
„Срещата беше конструктивна, поеха се конкретни ангажименти. Те са – създаване и възобновяване на ангажимента за създаване на участък в ромската махала в Асеновград, поето от вицепремиера Валери Симеонов, главния секретар на МВР Младен Маринов, зам.-министъра на регионалното развитие Валентин Йовев“, обясни Величков. „Другият ангажимент е за охрана на спортистите, които бяха тормозени от ромите, освен това забрана за къпане във фонтаните и всякакви незаконни действия в центъра на Асеновград. Основното ни искане е свързано със сигурността“, допълни той. „Поеха ангажимента да се обръща внимание на всички сигнали, които се изпращат за лични заплахи на етническа основа“, поясни Иво Величков.
„Удовлетворени сме. Сроковете за изпълнение на тези искания са две седмици. След две седмици ще имаме среща с вицепремиера Валери Симеонов. За две седмици спираме протестите, за да видим резултатите“, каза още той.
Мариела РУСЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Политологът Първан Симеонов: Българите се държат като западноевропейците по мисленето за национално съзнание и религиозна принадлежност

Политологът Първан Симеонов: Българите се държат като западноевропейците по мисленето за национално съзнание и религиозна принадлежност

10 Юли 2017 | 10:33 | Агенция "Фокус"
София. Българите се държат като западноевропейците по мислене за национално съзнание и религиозна принадлежност. Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ политологът Първан Симеонов. По думите му, колективните идентичности сред българите не са изразени така както при нашите съседи. „Българите са поначало хора на здравия разум. Не бих казал, че сме радикали, не бих казал, че сме екстремни, не бих казал, че лесно се увличаме по големи идеи. Не бих казал, че сме готови да се бием и да умираме за тях. Дори напротив – редица индикатори напоследък в международни изследвания, които ние правим, като част от световната асоциация „Галъп интернешънъл“. Тези изследвания показват, че колективните идентичности, колективните самоличности сред българите като че ли не са изразени в онази степен, в която са изразени при нашите съседи. Питали сме много пъти за религия, за готовност да се биеш за държавата си – неща, които показват кое преобладава дали индивидуалното или националното, или колективното, ценностното. По тези показатели ние се движим по-скоро около страните от Западна Европа – общества по-консуматорски, общества, в които идеите за националното, религиозното, традиционните авторитети като че ли са оставени малко на по-заден план“, обясни той.
Първан Симеонов заяви, че преобладава толерантното ни отношение като народ, но има и чувствителен дял хора, които биха се съгласили на крайности по отношение на циганите или бежанците. По думите му, това е недвусмислено свидетелство, че проблемът е сериозен.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Владимир Путин пристигна на изненадващо посещение в руската база в Латакия, Сирия. 11 декември 2017 г.
Владимир Путин пристигна на изненадващо посещение в руската база в Латакия, Сири...

ВИДЕО
Наводненията в Гърция взеха жертви
Наводненията в Гърция взеха жертви
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2017 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.