НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 07:25

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

„Република“ (Македония): Народе македонски, колко ли тежък ще бъде българският хомот?

„Република“ (Македония): Народе македонски, колко ли тежък ще бъде българският хомот?

25 Юли 2017 | 08:37 | Агенция "Фокус"
Скопие. Споразумението за сътрудничество между България и Македония е груб израз на омраза към македонския народ, коментира скопското електронно издание „Република“ .
Денят на развръзката около личния и почти частен договор на министър-председателя Зоран Заев и неговия външен министър Никола Димитров с българските лидери - Договора за сътрудничество между Република България и Република Македония - наближава. Във всеки случай, този договор е и трябва да се разбира единствено като частна сделка само на няколко души от едната и от другата страна, защото бе договорен в тесен кръг, в конспирация и далеч от очите и ушите на македонската общественост, която е осъдена на това само да предполага колко труден и колко болезнен ще бъде българския политически хомот, който по диктаторски начин се поставя около врата на македонския народ.
Стилът и начинът, по който министърът на външните работи на Република България Екатерина Захариева се обръща към македонската общественост и народ е изключително агресивен и нагъл, безобразно пренебрежителен и безусловен. Така не говорят тези, които са приятели, или тези, които сключват приятелски споразумения.
За министър Екатерина Захариева и премиера Бойко Борисов просто не съществува македонския народ. За тях има само български народ в Република Македония.
За тях не съществува македонски език. За тях има само български език и български диалект в Македония.
За тях не съществуват македонската култура и македонски национални традиции. За тях има само българска култура и български национални традиции в Македония.
За тях не съществува отделна македонска национална история. За тях има само обща българо-македонска история, която, с оглед на непризнаването на македонския народ, език, култура и традиции, всъщност е българска история, за която, както каза министър Захариева, след подписването на договора "ще се пишат нови учебници въз основа на научните факти ". Вероятно тя е компетентен специалист за научните факти за историята на Македония, така че знае какво говори!

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

България в македонските медии – протести срещу „срамния“ договор за добросъседство и „бивши“ българи, които се обръщат срещу София (ОБЗОР)

България в македонските медии – протести срещу „срамния“ договор за добросъседство и „бивши“ българи, които се обръщат срещу София (ОБЗОР)

24 Юли 2017 | 16:27 | Агенция "Фокус"
Скопие. Шумотевицата в Македония около предстоящото подписване на Договора за добросъседство с България продължава. В понеделник, 24 юли, в средствата за масова информация, доминирани от ВМРО-ДПМНЕ, централна тема отново е протестът, който сдружението „Блаже Конески“ организира пред Македонската академия на науките и изкуствата (МАНИ) в Скопие – втори, след като миналата седмича членовете на сдружението се събраха пред сградата на външнополитическо ведомство.

Призоваваме министър-председателя Зоран Заев да не подписва срамния договор с България, в който не се споменават македонският народ и македонският език. Това се казва в изявление на сдружението „Блаже Коневски“, цитирано от електронното издание „Курир“.
„Господин Заев, 72 години имаме кодифициран език, също толкова години се борим за нашето малцинство в България, нима ще се откажем от нашите братя и сестри в Пиринска Македония? Нима ние ще им кажем, че са българи? Нямаме разбиране за премиера Заев, който очевидно връща бивши дългове, но чии дългове връщате Вие, господа учени? Ако Заев дължи на тези, които го поставиха на власт, вие имате дълг към македонския народ“, отбеляза Любомир Симковски.
От сдружението подчертават, че правителството трябва да се откаже от идолопоклонничеството и да застане зад македонския народ, защото в противен случай - „ще бъдете прокълнати и от народа и от първия председател на МАНИ Блаже Коневски“.
„Ако Зоран Заев е готов да се унижава и Вие ли, учени, ще се унижавате? Ако Заев е готов да превие гръбначния стълб, означава ли това, че и Вие, учени, ще направите същота? Ако сте готови да направите това, то ние не сме“, увери Семковски.

Изявлението на Семковски е публикувано в редица македонски медии, сред които „Точка“, „Нетпрес“, „ТВ Нова“ и „Пулс 24“.

„Какво мисли Бранко Цървенковски за споразумението с България: София не признава македонския народ и държава - споразумението е вредно!“ е заглавието, под което електронното издание „Вечер“ привежда мнението на бившия държавен глава на страната.
„Признайте езика и нацията ни" е посланието, което Бранко Цървенковски изпрати до България в качеството си на президент на Република Македония, добавяйки, че в страната никога не е преобладавало мнението, че България е враг на Македония, но граждаданите и политиците остават скептични за говорността на София да изпълни тези две условия.
От редакцията припомнят коментара на Цървенковски по повод твърденията на София, че македонците, които кандидатстват за паспорти, всъщност са осъзнати българи. Според бившия държавен глава причините за тази тенденция са изцяло прагматични и имат връзка с присъединяването на България към Европейския съюз.

Сайтът 10bez10.com привежда коментар в социалната мрежа „Фейсбук“ на бившия министър-председател Любчо Георгиевски. „Когато говорим за договора с България ясно трябва да кажем, че ако не беше тъпата политика на правителството на ВМРО-ДПМНЕ спрямо същата държава, изобщо нямаше да има нужда от такъв договор. Така, както ако не беше антиквизацията, ние отдавна като ФИРОМ щяхме да бъдем член на НАТО", гласи съобщението на македонския политик.
Текстът продължава: „Като чета най-новата истерия на ДПМНЕ против договора за добросъседство не мога да се начудя на историческата безписменост на ръководството на тази партия. Колко силна проюгославска идеология господства в моята бивша партия? Колко лицемерие демонстрират определени хора? Антонио Милошоски - фронтменът на тази операция е забравил, че в първото ВМРО неговото най-голямо качество беше, че се декларираше като чист българин".
В заключение Георгиевски смята, че „ВМРО-ДПМНЕ се превърнало в завършена идеологическа карикатура".

Електронното издание „Фактор“ на свой ред публикува отговор на Никола Сърбо по повод коментарите на Любчо Георгиевски.
„Това, което сега причиняваш на ВМРО-ДПМНЕ, за да отработиш за България, която те пази и ти даде паспорт в момент, когато бе изплашен от СДСМ, да не бъдеш арестуван, показва, че ако някой отвън има неправилна или груба реакция към нашата страна, вината е у нас“.
„А какво и сгреши ВМРО-ДПМНЕ по отношение на България? С това, че издигна паметници на основателите на организацията, за която точно ти ни учеше, че ВМРО е наследник и че това са македонските герои?“.

Електронното издание „Пулс 24" обръща внимание на една любопитна вести: певицата Елена Валевска е станала неприятна за ВМРО-ДПМНЕ, защото твърдяла, че "Йовано, Йованке" и "Я кажи ми, облаче ле бяло" са български песни. След турнето си в Австралия, популярната фолкпевица е дала интервю за български музикален канал, в което е заявила, че „в Австралия се пеят много български песни като "Йовано, Йованке" и "Я кажи ми, облаче ле бяло", подчертават от редакцията.

Редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Евродепутатът Ангел Джамбазки: Хората като Антонио Милошоски продават паметта на своите предци

Евродепутатът Ангел Джамбазки: Хората като Антонио Милошоски продават паметта на своите предци

24 Юли 2017 | 16:18 | Агенция "Фокус"
София. Хората като Антонио Милошоски в Македония продават паметта на своите предци. Това коментира за Радио „Фокус“ Ангел Джамбазки, евродепутат от Европейски консерватори и реформисти и заместник-председател на ВМРО - Българско национално движение. Според Джамбазки „ужасно срамно, подло и предателско“ е хора като Антонио Милошоски, които са заявявали себе си като истински българи, да твърдят, че братя Миладинови не са българи. „Аз имам вяра на казаното от Милошоски от времената, когато го водех на гроба на Тодор Александров. Това означава, че днес е предал паметта на своите предци. Той е продал паметта на чужда кауза, на кауза, срещу която неговите предци са се борили. Има исторически реалности. Македонската държавност отделна история има след 1944-1945 година и ние не я оспорваме. До 1944-1945 историята на българския народ в Македония е ясна и еднозначна. Възрожденците на територията на днешна Македония, възрожденците в Османската империя ясно и недвусмислено са декларирали, че са българи. Това не е идологическа трансформация, а е предателство срещу някакви облаги. Тези твърдения повтарят изключително тезата на Белград за наличието на отделни народи и отделни истории“, каза още Ангел Джамбазки.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Курир“ (Македония): Сдружението „Блаже Коневски“ призова Зоран Заев да не подписва „срамния“ договор с България

„Курир“ (Македония): Сдружението „Блаже Коневски“ призова Зоран Заев да не подписва „срамния“ договор с България

24 Юли 2017 | 15:30 | Агенция "Фокус"
Скопие. Призоваваме министър-председателя Зоран Заев да не подписва срамния договор с България, в който не се споменават македонският народ и македонският език. Това се казва в изявление на сдружението „Блаже Коневски“, членове на което и днес се събраха на протест пред сградата на Македонската академия на науките и изкуствата (МАНИ) в Скопие, пише електронното издание „Курир“.
„Господин Заев, 72 години имаме кодифициран език, също толкова години се борим за нашето малцинство в България, нима ще се откажем от нашите братя и сестри в Пиринска Македония? Нима ние ще им кажем, че са българи? Нямаме разбиране за премиера Заев, който очевидно връща бивши дългове, но чии дългове връщате Вие, господа учени? Ако Заев дължи на тези, които го поставиха на власт, вие имате дълг към македонския народ“, отбеляза Любомир Симковски.
От сдружението подчертаха, че правителството трябва да се откаже от идолопоклонничеството и да застане зад македонския народ, защото в противен случай - „ще бъдете прокълнати и от народа и от първия председател на МАНИ Блаже Коневски“.
„Ако Зоран Заев е готов да се унижава и Вие ли, учени, ще се унижавате? Ако Заев е готов да превие гръбначния стълб, означава ли това, че и Вие, учени, ще направите същота? Ако сте готови да направите това, то ние не сме“, увери Семковски.
Той допълни, че Македония ще влезе в ЕС и НАТО Македония достойно и в изправено положение, а не засрамена и унижена.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Македония: И певицата Елена Велевска стана неприятна за ВМРО-ДПМНЕ, защото твърдяла, че "Йовано, Йованке"  и  "Я кажи ми, облаче ле бяло" са български песни

Македония: И певицата Елена Велевска стана неприятна за ВМРО-ДПМНЕ, защото твърдяла, че "Йовано, Йованке" и "Я кажи ми, облаче ле бяло" са български песни

24 Юли 2017 | 12:52 | Агенция "Фокус"
Скопие. Популярната македонска фолкпевица Елена Валевска вече е неприятна за ВМРО-ДПМНЕ на Никола Груевски, тъй като е твърдяла, че "Йовано, Йованке" е стара българска песен.
Според електронното издание "Пулс 24", веднага след турнето на Валевска в Австралия, тя е дала интервю за българския канал "Планета", където е заявила, че "в Австралия се пеят много български песни като "Йовано, Йованке" и "Я кажи ми, облаче ле бяло".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Евродепутатът Ангел Джамбазки: Антонио Милошоски винаги е смятал себе си за истински българин и последовател на Тодор Александров

Евродепутатът Ангел Джамбазки: Антонио Милошоски винаги е смятал себе си за истински българин и последовател на Тодор Александров

24 Юли 2017 | 12:22 | Агенция "Фокус"
София. Антонио Милошоски заявяваше себе си като истински българин, привърженик на линия на поведение на Тодор Александров и старите дейци на ВМРО. Това коментира за „Фокус“ Ангел Джамбазки, евродепутат от Европейски консерватори и реформисти и заместник-председател на ВМРО - Българско национално движение. "Антонио Милошоски, който заявяваше себе си като българин и вееше българското знаме, днес работи срещу интересите на Македония", коментира още Джамбазки.
„Милошоски заявяваше себе си като българин от Македония. Той е участвал във възпоменания от убийството на Тодор Александров и има снимки, на които той държи заедно с нас българското знаме. Изненадата от промяната на неговото поведение е неприятна, но най-вероятно се дължи на дългото му пребиваване във властта и на това, че е приближен до Груевски. Управлението на Груевски е белязано от отдалечаване от България. Вероятно тази промяна на Милошоски се дължи на неговите властови позиции и на начина му на живот, приближен до Груевски. Това може да бъде определено като национално предателство. Примерът с Милошоски е показателен. Беше изключителен българин по времето на управлението на Любчо Георгиевски, а след това избра да последва новата линия на Груевски. Един човек, който се е клел в българската кауза, заявявал е, че е българин и е вял знамето на България, днес работи срещу интересите на Македония. Интересът е този договор да бъде подписан с България и да се отвори вратата към ЕС. Това е в интерес и на Македония и на България“, каза още Джамбазки.
Според него в момента се следва линия на саботаж от Москва и от Белград, в по-малка степен - от Атина, който цели Македония да остане "черна дупка", място на нестабилност, и да се позволи на Сърбия да бъде проводник на чужди интереси на Балканите. „Финансово обяснимата трансформация, кариеристично обяснимата трансформация в поведението на Милошоски, е част от тази брънка. Тази акция има за цел да попречи на сключването на Договора за добросъседство", каза още Ангел Джамбазки.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бившият премиер на Македония Любчо Георгиевски във "Фейсбук": Единственото достойнство на Антонио Милошоски в някогашното ВМРО беше, че се декларира като чист българин

Бившият премиер на Македония Любчо Георгиевски във "Фейсбук": Единственото достойнство на Антонио Милошоски в някогашното ВМРО беше, че се декларира като чист българин

24 Юли 2017 | 11:42 | Агенция "Фокус"
Скопие. "Когато се говори за договора с България ясно трябва да заявим, че ако не беше тъпата политика на правителството на ВМРО-ДПМНЕ спрямо тази държава, изобщо нямаше да има нужда от подобен договор. Така, както ако не беше антиквизацията, ние отдавна като ФИРОМ щяхме да бъдем член на НАТО", пише в профила си във "Фейсбук" бившият премиер на Македония (1998-2002), Любчо Георгиевски.
Текстът продължава: "Като чета най-новата истерия на ДПМНЕ против договора за добросъседство не мога да се начудя на историческата безписменост на ръководството на тази партия. Колко силна проюгославска идеология господства в моята бивша партия? Колко лицемерие демонстрират определени хора? Антонио Милошоски - фронтменът на тази операция е забравил, че в първото ВМРО неговото най-голямо качество беше, че се декларираше като чист българин."
В заключение Георгиевски смята, че "ВМРО-ДПМНЕ се превърнало в завършена идеологическа карикатура".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Курир (Македония): Македонският историк Никола Сърбов разкритикува Любчо Георгиевски и го обвини, че получава пари от България

Курир (Македония): Македонският историк Никола Сърбов разкритикува Любчо Георгиевски и го обвини, че получава пари от България

24 Юли 2017 | 01:21 | Агенция "Фокус"
Скопие. Македонският историк Никола Сърбов, разкритикува бившия председател на ВМРО-ДПМНЕ Любчо Георгиевски за позитивната му позиция относно подписването на Договора за добросъседство между Македония и България, предава „Курир“ .
Ето какво написа във Фейсбук Сърбов:
„Това, което сега правиш на ВМРО-ДПМНЕ, за да си отработиш от България, която те защити, и ди даде паспорт във времето, когато бе изплашен от СДСМ и чужденците да не би да бъдеш арестуван, показва, че ако някой отвън има неправилна или груба реакция към нашата страна, вината е у нас.“
„Какво сгреши ВМРО-ДПМНЕ за България? Че вдигна паметници на основателите на Организацията, за която ти ни учеше, че е предшественик на днешното ВМРО-ДПМНЕ, и всички тези хора са македонски герои“, пише Сърбов.
По-нататък Никола Сърбов казва, че Любчо Георгиевски е почитал Гоце Делчев, Даме Груев, Тодор Александров и Методи Андонов Ченто, и е настоявал партията да се казва ВМРО.
„А какво е ВМРО, Любчо? ВМРО е организация, която е имала своите водачи и герои, които ти ни учеше, че трябва да ни вдъхновяват и да бъдем благодарни за днешната свобода“, казва Никола Сърбов.
Според македонския историк, ВМРО-ДПМНЕ е направила това, което някога Любчо Георгиевски е проповядвал, което прави критиките на бившия премиер нередни.
Никола Сърбов твърди, че през есента на 2007-ма година, когато Гърция блокира Македония, процесът на антиквизация, който според Георгиевски е отговорен за това, все още не е започнал.
Македонският историк критикува Любчо Георгиевски, че е управлявал 4 години, а не е вкарал страната в НАТО. Според Сърбов това не дава право на Георгиевски да изразява критики срещу Никола Груевски.
Според Сърбов, Любчо Георгиевски вреди на Македония като критикува ръководството на ВМРО-ДПМНЕ.
„Когато се върнеш всички ще узнаем, ще те видим по телевизията, докато ни разказваш българската история“, завършва статуса си скопският историк.
Превод и редакция: Симеон Миланов

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бившият директор на македонския Държавен архив Филип Петровски: „Договорът с България е увертюра към смяна на името“ на Македония

Бившият директор на македонския Държавен архив Филип Петровски: „Договорът с България е увертюра към смяна на името“ на Македония

23 Юли 2017 | 22:23 | Агенция "Фокус"
Скопие. Подписването на Договора за добросъседство с България не е финал, а увертюра към промяната на името на страната, каза в интервю за македонския телевизионен канал „Алфа“ , бившият директор на Държавния архив Филип Петровски.
Той допълни, че сега се „пробва“ общественото мнение, което било под „невиждан пропаганден“ натиск. Ако договорът с България мине, може да се премине към следващата фаза, а именно смяна на името на страната, твърди Петровски. Той твърди, че все пак не е сигурно дали промяна на името на Македония е възможна.
Превод и редакция: Симеон Миланов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Македония: Бившият шеф на Държавния архив Филип Петровски, снабдил цялата си фамилия с български паспорти, громи договора с България и българската история

Македония: Бившият шеф на Държавния архив Филип Петровски, снабдил цялата си фамилия с български паспорти, громи договора с България и българската история

23 Юли 2017 | 16:09 | Агенция "Фокус"
Скопие. Борбата срещу подписването на договора за добросъседство и приятелство с България става все по-безкомпромисна и в нея партията на Никола Груевски не подбира подходи и средства. Тази вечер в телевизия "Алфа" ще гостува доскорошният директор на Държавния архив на Македония и издател на "Пулс 24", Филип Петровски, който трябва да отговори на въпросите какво печели и какво губи Македония от договора с България, чия е Македония и чие е Илинденското въстание и как Зоран Заев само за шест месеца успя да приеме платформата от Тирана, да предложи вариант за промяна на името в спора с Гърция и да се съгласи на обща история с България.
Филип Петровски, по произход от Куманово, е известен като особено приближен на фамилията Груевски, въпреки че вече е успял да снабди най-близките си с български паспорти.
Бащата на един от най-активните борци срещу българо-македонските отношения Тихомир Петровски притежава български паспорт от 2011 г., майка му Маринела Петровска е получила паспорт през 2006 г., а брат му Марко Петровски - през 2015 г.
В подобен казус се намира по-голямата част от ръководството на ВМРО-ДПМНЕ както на централно, така и на регионално ниво, парламентарната група на партията, както и част от бившите министри в различните кабинети на Никола Груевски.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СДСМ: Сътрудничеството със съседите е в интерес на Македония

СДСМ: Сътрудничеството със съседите е в интерес на Македония

20 Юли 2017 | 18:47 | Агенция "Фокус"
Скопие. Според управляващата в Македония партия СДСМ в интерес на гражданите и правителството на Македония е да има добро сътрудничество със съседните страни и да се сложи край на кавгите и изолацията. Партията излезе със съответното заявление като реакция спрямо изказването на депутата от опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ Антоний Милошоски, според което ще се внесе искане за свикване на спешно открито заседание на парламента за разглеждане на споразумението между Македония и България, предава македонското електронното издание „Радио Свободна Европа“.
От СДСМ заявиха, че Милошоски днес е казал много неистини, въпреки че като председател на комисията по външни работи в парламента би трябвало да има пълна представа за проекта на договора за добросъседство с България.
В реакцията се добавя, че за договора гражданите ще бъдат напълно и своевременно информирани, а решенията по всички въпроси ще носи парламентът.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Радио „Свободна Европа“ (Македония): Според Антонио Милошоски споразумението между България и Македония трябва да бъде разгледано на открито заседание

Радио „Свободна Европа“ (Македония): Според Антонио Милошоски споразумението между България и Македония трябва да бъде разгледано на открито заседание

20 Юли 2017 | 18:16 | Агенция "Фокус"
Скопие. Антонио Милошоски от македонската опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ заяви, че редица депутати съгласно чл. 67 от конституцията на страната ще внесат искане за свикване на извънредно заседание на парламента за разглеждане на споразумението между Македония и България на открито, а не на тайно заседание, предава македонското електронното издание „Радио Свободна Европа“.
Милошоски подчерта, че парламентът и правителството трябва да отворят обществена дискусия за македонско-българския договор за добросъседство, за да може обществеността да знае какво ще бъде подписано и каква ще бъде ползата от текста за България и колко може да бъде вредата за Македония.
Милошоски посочи, че се забелязват пет съществени слабости, които правят договора вреден за интересите на Македония. „ВМРО-ДПМНЕ очаква парламентът да проведе спешно и открито заседание относно договора“, заяви Милошоски.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Дамовски, МКД: Македонската позиция за договора с България все още не е ясна, няма достатъчно информация и текстът му не е публично огласен

Александър Дамовски, МКД: Македонската позиция за договора с България все още не е ясна, няма достатъчно информация и текстът му не е публично огласен

18 Юли 2017 | 21:24 | Агенция "Фокус"
София. Македонската позиция за договора с България все още не е ясна, няма достатъчно информация и текстът на договора не е публично огласен. Това коментира в обзорното предаване на Радио „Фокус“ „Това е България“ Александър Дамовски, гл. редактор на електронното издание МКД, след заседанието на комисията по външна политика на Събранието в Скопие за подписването на договора за добросъседство с България. Според него при създалото се напрежение в политическата ситуация между опозицията и властта е нормално да има спекулации и злоупотреби с користни партийни цели по темата.
„Има някои въпроси, които следва да бъдат уточнени. Трябва да стане ясно за какво са се договорили при разговорите си Заев и Борисов, Захариева и Димитров. Докато не се свалят картите, за да научим всички съдържанието на този договор, има място спекулации, манипулации, политически сметки или за основателни питания от ВМРО-ДПМНЕ. Дотогава трудно може да се коментира темата“, каза Александър Дамовски. Той допълни, че от една страна, ако поставените от ВМРО-ДПМНЕ условия не са част от договора, от партията няма да го подкрепят. Но на закритото заседание в комисията по външна политика Зоран Заев е успокоил, че условията за македонския народ и език са уточнени в текста на договора и македонските интереси са добре защитени с този документ.
Дамовски уточни, че договорът за добросъседство между България и Македония ще бъде подписан на 1-ви август. Но все още не се знае, кое значимо място от Илинденско-Преображенското въстание ще бъде избрано за целта.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ВМРО-ДПМНЕ публикува официално претенциите си към договора с България на партийната си страница

ВМРО-ДПМНЕ публикува официално претенциите си към договора с България на партийната си страница

18 Юли 2017 | 20:01 | Агенция "Фокус"
Скопие. Най-голямата опозиционна партия в Македония ВМРО-ДПМНЕ на бившия премиер Никола Груевски публикува официално претенциите си към договора с България, които са част от изявлението на депутата Антонио Милошоски.

В текста, публикуван на страницата на партията, се казва следното:

„ 1. Декларацията от 1999 г. е необвързваща и има значение на препоръка за сътрудничество и добросъседство. Когато преминаваме във фазата на договор той е правно-обвързваш, двустранно и международно и затова трябва да се внимава какво ще се подписва, тъй като подписването на един подобен договор означава не само успех в момента на подписването, но и последица след година, 5 или 15 от неговото подписване.
По тази причина нашата главна забележка и препоръка е дали македонският народ, като конституционен народ в Македония, ще бъде споменат, или не в договора за добросъседство между Македония и България.

2. Дали македонският народ в този двустранен договор между София и Скопие ще бъде споменат, че съществува само заради официалното съществуване на Конституцията на Македония или фразата за употребата на македонския език ще бъде такава, че той има своя самостоятелност независимо от Конституцията на страната.

3.Дали Зоран Заев ще бъде горд да подпише двустранен договор, който съдържа най-малко 1 член, който според нас не е в съгласие с чл. 49 от Конституцията на Македония, който предвижда конституционен ангажимент да държавата да се грижи за македонците извън нея.

4. По повод фразата „обща история“ депутатите от „Коалицията за по-добра Македония“ смятат, че трябва да се включи по-широка фраза, в която да бъдат изтъкнати както част от общата, така и част от отделните истории на Македония и България и на македонския и българския народ.

5.От същинско значение е отношението на договора към видимата асиметрия на правата и задълженията а двете договорни страни, тъй като според този договор се дават много повече права за Р България, като страна в него, и се въвеждат много повече ограничения, рестрикции и задължения за Р Македония, също страна в този договор“.

Централата на партията смята, че вместо правителството да бърза и да търси дата за подписване на македоно-българския договор трябва да се стреми да постигне по-качествен текст, който да гарантира „взаимно уважение на двата народа, взаимно признаване на двете държави и на двете култури и взаимно сътрудничество за перспективата на България и Македония като съседи“.
Според ВМРО-ДПМНЕ, ако проектът на договора не се промени заседанието на Комисията за външна политика може да се приеме само като пиар момент.
Превод и редакция: Мариела Русева
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Радио Свободна Европа: Договорът с България продължава да е в тайна за македонската общественост

Радио Свободна Европа: Договорът с България продължава да е в тайна за македонската общественост

18 Юли 2017 | 18:37 | Агенция "Фокус"
Скопие. Правителството информира депутатите за договора с България при затворени врата, съобщава македонското електронно издание Радио Свободна Европа. След края на заседанието на комисията по външна политика Зоран Заев заяви, че проведеното обсъждане е било консултативно и на него той и неговите съветници са получили информация за мнението на управляващите и опозицията. Заев смята, че предложенията могат да се вземат предвид и че документът все ощe е открит за промени. "Нашето желание е да подпишем договора за приятелство и досега сме постигнали отлична база за компромис между двете страни. Краен договор ще имаме едва след неговата ратификация в парламента" смята Заев. Депутатът от ВМРО -ДПМНЕ Антонио Милошоски, бивш министър на външните работи, смята, че не е важна бързината за подписването на договора с България, а неговото качество.

Превод и редакция: Василена Йорданова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Радио Свободна Европа: Антонио Милошоски: Ще подкрепим договора с България, ако се включат нашите предложения

Радио Свободна Европа: Антонио Милошоски: Ще подкрепим договора с България, ако се включат нашите предложения

18 Юли 2017 | 18:26 | Агенция "Фокус"
Скопие. Антонио Милошоски от ВМРО-ДПМНЕ заяви пред журналисти след края на заседанието на Комисията по външна политика, че неговата партия ще подкрепи договора за добросъседство и приятелство с България, ако в него бъдат включени петте предложения на ВМРО -ДПМНЕ, предава електронното издание „Радио Свободна Европа“ . Според изданието партията нa Груевски иска изрично споменаване на македонския народ в договора, потвърждаване на съществуването на македонския език, приемането на симетрични ангажименти между Македония и България и ясна диференциация между частта от общата и отделни истории на двете държави. "Ако тези предложения бъдат приложени, договорът ще бъде приемлив за Македония и ние като част депутати от „Коалицията за по-добра Македония“ ще дадем подкрепа, заявява Милошоски. Радио Сводобна Европа отбелязва, че на заседанието на комисията са участвали 14 депутати, които притежават сертификат за класифицирана информация, в това число и председателят на парламента Талат Джафери.

Превод и редакция: Василена Йорданова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Слободен печат (Македония): Антонио Милошоски: В договора с България задължително трябва да бъдат включени още 5 точки

Слободен печат (Македония): Антонио Милошоски: В договора с България задължително трябва да бъдат включени още 5 точки

18 Юли 2017 | 18:17 | Агенция "Фокус"
Скопие. Антонио Милошоски, бивш министър на външните работи и депутат от ВМРО-ДПМНЕ, заяви, че неговата партия има определени забележки и възражения върху договора с България и направи 5 предложения, с които той трябва да бъде допълнен, предава електронното издание „Слободен печат“. Самият Милошоски заяви, че лично препоръчва да не се бърза с подписването на договора, а да се работи за повишаването на неговата ефективност.
„Фокус“ вече публикува 5-те предложения на Милошоски и ВМРО-ДПМНЕ. Какво включват те може да прочетете тук.

Превод и редакция: Василена Йорданова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Алсат - М (Македония): Проектодоговорът между Македония и България влезе в Събранието

Алсат - М (Македония): Проектодоговорът между Македония и България влезе в Събранието

18 Юли 2017 | 18:12 | Агенция "Фокус"
Скопие. Проектодоговорът между Македония и България влезе в Събранието, предава излъчващата на албански език македонска телевизия Алсат-М. Според телевизията острият дебат между властта и опозицията е започнал още преди конкретното разглеждане на договора за приятелство с България. Първият спорен въпрос е дали дискусията да се води открито или заседанието на Комисията по външна политика да бъде закрито. Премиерът Зоран Заев е поискал заседанието да се проведе при закрити врати, тъй като публичното обявяване на част от спогодбата, преди тя да се подпише, е в противоречие с практиката на международната дипломация. Председателят на Събранието Талат Джафери е заявил, че правилникът на Парламента позволява на депутатите да гласуват за провеждане на закрито заседание, след което да им бъде раздаден проектът за договор.

Превод и редакция: Василена Йорданова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Телма (Македония): Посланиците на Франция и Германия в Македония заявиха, че Договорът за добросъседство с България ще бъде успех и за двете страни

Телма (Македония): Посланиците на Франция и Германия в Македония заявиха, че Договорът за добросъседство с България ще бъде успех и за двете страни

18 Юли 2017 | 18:06 | Агенция "Фокус"
Скопие. Подписването на Договора за добросъседство между България и Македония е много важна стъпка за стабилизацията на Балканите, а двете страни ще получат нови възможности за приятелство, предава македонската телевизия „Телма“ .
Това заяви френският посланик в Македония Кристиан Тамоние, който подчерта, че е оптимист за преодоляването на спорните въпроси между България и Македония.
Той заяви, че трябва да има добра воля, както и да се гледа на съседните държави като на приятелски, а не неприятелски.
Подобно нещо каза и германският посланик Алтхаузер. Според нея македонското правителство е предприело редица смели стъпки, а едно от тях е желанието да се променят отношенията с България.
По отношение на евентуалните спорни точки в Договора, Алтхаузер заяви, че всичко може да се промени. Според нея това се прави от политическите сили, които вече няколко седмици преговарят за текста на Договора. Посланиците Тимоние и Алтхаузер поддържат и процеса на подобряване на отношенията между Македония и Гърция.
Превод и редакция: Симеон Миланов

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зоран Заев: Наше желание е да подпишем договора с България

Зоран Заев: Наше желание е да подпишем договора с България

18 Юли 2017 | 17:38 | Агенция "Фокус"
Скопие. Премиерът на Македония Зоран Заев заяви в края на срещата на Комисията за външна политика, че събирането е било консултативно и е дало възможност на него и съветниците му да получат предложения, както от властта, така и от опозицията , предава Радио „Свободна Европа“.
„Наше желание е да подпишем договора. Досега имахме отлична база за компромис между двете страни. Окончателен договор ще има с неговата ратификация от парламента“, заяви македонският премиер.
Според него договора е основа за добросъседство и приятелство, а двете държави ще работят за взаимен успех. Той заяви, че Договорът е добър за националните интереси на Македония.
Превод и редакция: Симеон Миланов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зоран Заев: С Договора за добросъседство с България се признават два народа, две държави и два езика, не застрашава националните интереси на Македония

Зоран Заев: С Договора за добросъседство с България се признават два народа, две държави и два езика, не застрашава националните интереси на Македония

18 Юли 2017 | 17:20 | Агенция "Фокус"
Скопие. С договора за добросъседство с България не са застрашени националните интереси на Македония. Това увери министър-председателят Зоран Заев след заседанието при закрити врати на Комисията по външна политика в парламента, предава „Сакам да кажам“.
"С договора се признават два народа, две държави и два езика. Националните интереси на Македония не са застрашени“, подчерта премиерът.
Заев отбеляза, че след консултациите с политическите партии в Комисията по външна политика, е получил съвети и предложения с различни аспекти за договора с България.
Македонският министър-председател подчерта, че според него договорът между Скопие и София ще засили сътрудничеството между двете страни. В него се съдържа положение за обновяването на граничните пунктове, а също и за откриването на нов при Берово. Двете съседни страни са постигнали съгласие и заедно да се борят срещу пропагандата и словото на омразата.
На свой ред депутатът на ВМРО-ДПМНЕ Антоний Милошоски предложи пет точки, които според партията трябва да бъдат включени в Договора за добросъседство с България.
„Направихме сериозни забележки, ще ги изброя петте. Ще бъде ли споменат в договора македонския народ? Декларацията от 1999 г. е необвързваща, а сключването на договора е обвързващ. Дали македонския език в договора ще бъде посочен само като конституционен език или като език, който има своя специфика? Дали ще се сключи договор, в който ще стои задължението за грижа за македонското малцинство? За общата история изложихме забележки. В договора има асиметрични права и задължения на двете страни. Много права за България, а много задължения за Македония", коментира Милошоски, подчертавайки, че самият Заев е признал, че има много място за подобряване на текста.
„Ако тези пет забележки бъдат вписани, ВМРО-ДПМНЕ ще подкрепи споразумението", каза Милошоски и добави, че "не трябва да се бърза само за събиране на точки, а да се направи качествен договор".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ВМРО-ДПМНЕ обяви пет претенции по договора за добросъседство и приятелство с България

ВМРО-ДПМНЕ обяви пет претенции по договора за добросъседство и приятелство с България

18 Юли 2017 | 17:17 | Агенция "Фокус"
Скопие. Антонио Милошоски от ВМРО-ДПМНЕ, бивш министър на външните работи и бивш говорител на партията, обяви по време на закритото заседание на комисията по външна политика, петте претенции на партията като условие за подкрепа на договора за приятелство и добросъседство с България, предават македонските медии.

Исканията на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ са:

- В договора с България ще бъде споменат изрично македонския народ?
- Декларацията от 1999 г. е необвързваща, докато сегашният договор е обвързващ. Ще бъде ли споменат македонският език само като конституционен език или ще има своя отделност?
- Ще се подписва ли друг двустранен договор, с който да се регламентира грижата за македонското малцинство (в България)?
- Общата история трябва да бъде отделно посочена за Македония и отделно за България?
- Договорът е асиметричен - дава много права на България и много задължения за Македония.
По-рано премиерът Заев заяви пред комисията по външна политика, че с предложеният договор се признават два народа, две държави и два езика и не се застрашават македонските национални интереси.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зоран Заев: „Днес Македония положи теста на демокрацията и показа как се гради консенсус“

Зоран Заев: „Днес Македония положи теста на демокрацията и показа как се гради консенсус“

18 Юли 2017 | 17:11 | Агенция "Фокус"
Скопие. Македония е положила тестът на демокрацията, и е показала как се гради консенсус, заяви премиерът Зоран Заев в края на затворения дебат на комисията, която дебатира договора за добросъседство с България, предава македонският телевизионен канал „24“ .
Зоран Заев подчерта, че договорът е между две държави и два народа. Опозицията отново поиска от министър-председателя да поясни на какъв език ще бъде подписан договорът, както и кои исторически празници ще се празнуват съвместно.
Комисията проведе заседанието си на затворено, а условието за участие в нея бе, депутатите да са членове на комисията за външни работи и съвета за евроинтеграция, а освен това да имат и сертификати за слушане на държавни тайни.
Превод и редакция: Симеон Миланов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТВ НОВА (Македония): Европейският съюз похвали македонското правителство за усилията към добросъседски отношения с България и Гърция

ТВ НОВА (Македония): Европейският съюз похвали македонското правителство за усилията към добросъседски отношения с България и Гърция

18 Юли 2017 | 17:03 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Европейският съюз е доволен от опитите на македонския премиер Зоран Заев да подаде ръка на съседните страни, както и от курса към реформи, предава македонската телевизия „НОВА“. От друга страна настоящето правителство не трябва да поема по пътя на предишното, смятат от Брюксел.
Това са препоръките, които дадоха от европейска страна на македонското правителство по време на Съвета за стабилизация и асоциация, който днес се проведе в Брюксел след двегодишна пауза.
На днешната среща присъстваха Федерика Могерини, комисарят по разширяването Йоханес Хан, министърът на външните работи на Македония Никола Димитров, както и министърът за европейската интеграция Буджар Османи.
По време на срещата не се обсъдиха детайли относно спора с Гърция или договора за добросъседство с България, но Европейският съюз поздрави Македония за стъпките, които страната предприе за подобряване на отношенията си с България и Гърция.
Федерика Могерини подчерта, че е особено позитивен фактът, че Македония и България разрешават споровете си двустранно, без посредничество.
„Оптимизмът лети във въздуха за работи, които бяха тежки в миналото. Надявам се няма да бъдат толкова трудни в бъдещето“, заяви Могерини.
Превод и редакция: Симеон Миланов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"Точка"(Македония): Премиерът Зоран Заев представи на депутатите от комисията по външна политика проекта за договор с България

"Точка"(Македония): Премиерът Зоран Заев представи на депутатите от комисията по външна политика проекта за договор с България

18 Юли 2017 | 15:43 | Агенция "Фокус"
Скопие. Премиерът Зоран Заев представи на депутатите от комисията по външна политика проекта за договор с България, предава скопското електронно издание "Точка".
Според изданието закритото заседание на комисията продължава повече от два часа, а на него присъства и председателят на парламента Талат Джафери.
При започването на заседанието делегатите са гласували дали то да бъде закрито или открито.
"Точка" отбелязва, че членовете на комисията за първи път се запознават със съдържанието на договора, което според Зоран Заев трябва да бъде приет до 1 август 2017 г. и подписан от премиерите на двете страни на следващия ден в Скопие.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Радио „Слободна Европа“ (Македония): В Скопие започна заседанието за договора с България

Радио „Слободна Европа“ (Македония): В Скопие започна заседанието за договора с България

18 Юли 2017 | 14:25 | Агенция "Фокус"
Скопие. В Скопие започна заседанието за Договора за добросъседство с България, предава Радио „Слободна Европа“ в македонската си редакция.
В началото на днешното заседание на парламентарната комисия по външна политика бе постигнато споразумение между премиера Зоран Заев и депутатите за провеждането на сесията при закрити врати.
Заев обясни, че решението за провеждане на закрито заседание е взето с оглед на това, че договорът е съгласуван, но не и финализиран.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Сакам да кажам“ (Македония): Зоран Заев отговаря пред парламентарна комисия за детайлите от договора с България

„Сакам да кажам“ (Македония): Зоран Заев отговаря пред парламентарна комисия за детайлите от договора с България

18 Юли 2017 | 12:55 | Агенция "Фокус"
Скопие. Министър-председателят на Македония Зоран Заев отговаря пред членовете на парламентарната комисия по външните работи за детайлите по договора за добросъседство с България, предава „Сакам да кажам“.
Сесията в Скопие се провежда при закрити врати. На журналистите бе предоставен достъп само до началото на заседанието.
Заев обясни, че решението за провеждане на закрито заседание е взето с оглед на това, че договорът е съгласуван, но не и финализиран.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Сакам да кажам“ (Македония): Договорът с България е съгласуван, депутатите в Скопие ще го разгледат при затворени врати

„Сакам да кажам“ (Македония): Договорът с България е съгласуван, депутатите в Скопие ще го разгледат при затворени врати

18 Юли 2017 | 08:13 | Агенция "Фокус"
Скопие. Министър-председателят Зоран Заев ще представи проектодоговора за добросъседство между Македония и България на заседание на парламентарната комисия по външна политика. Заседанието ще бъде затворена за обществеността, предава „Сакам да кажам“ .
Според Конституцията, заседанията на парламента са публични. Парламентът може да реши да работи при затворени врати с мнозинство от две трети от общия брой народни представители.
След завръщането от посещението си в България на 22 юни, Заев заяви, че няма да разкрива какво съдържа споразумението, постигнато в София, докато не бъде финализиран текстът, който би трябвало да бъде подписан. Но той все пак изчисти някои въпроси, които излязоха на дневен ред.
„Договорът за добросъседство между Македония и България, ще бъде подписан на три езика, македонски, български и на английски език. Това, че българският премиер Бойко Борисов ще сложи подписа си на практика ще означава признаване на македонския език. За отстраняване на термини от учебниците ще решават експерти, но трябва да се изясни едва след като споразумението с България бъде подписано", обясни македонският лидер.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МЕТА(Македония): Във вторник на закрито заседание пред Комисията за външна политика ще бъде представен Договорът за добросъседство между Македония и България

МЕТА(Македония): Във вторник на закрито заседание пред Комисията за външна политика ще бъде представен Договорът за добросъседство между Македония и България

17 Юли 2017 | 21:37 | Агенция "Фокус"
Скопие. Във вторник в 10.00 часа Договорът за добросъседство между Македония и България ще бъде представен на закрито заседание пред членовете на македонската парламентарна Комисия за външна политика, предава МЕТА.
Очаква се утре на заседанието да присъства и министър-председателят на страната Зоран Заев.
Миналата седмица, когато Заев изложи плана за реформи „3-6-9“ пред Комисията по европейски въпроси, той обеща да представи договора с България пред депутатите.
Това решение е свързано с отправените обвинения към Заев, че игнорира опозицията за договора с България, мълчи относно детайли за посещението на правителствената делегация в Атина, а също така не я консултира за закона за езиците.

Превод и редакция: Мария Динкова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
В Лондон се проведе среща между британския премиер Тереза Мей и френския президент Еманюел Макрон. 18 януари 2018 г.
В Лондон се проведе среща между британския премиер Тереза Мей и френския президе...

ВИДЕО
 Катастрофални свлачища връхлетяха южната част на американския щат Калифорния - 14 януари 2018 година
Катастрофални свлачища връхлетяха южната част на американския щат Калифорния - ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.