НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 19:42

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Министър Лиляна Павлова: Категорично не е имало натиск върху Мирослав Боршош за обществени поръчки

Министър Лиляна Павлова: Категорично не е имало натиск върху Мирослав Боршош за обществени поръчки

20 Юли 2017 | 19:16 | Агенция "Фокус"
София. Категорично не е имало натиск върху Мирослав Боршош за обществени поръчки. Това каза министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 Лиляна Павлова в предаването "Още от деня" по БНТ. Тя заяви, че е изисквала от изпълнителния директор на НДК в срок да се изпълняват договорите за ремонта. По думите ѝ даже се е опитала да предотврати сключването на незаконосъобразни договори от Боршош. "Имах много ясно черно на бяло становище на агенция за обществени поръчки, която му казва: "Това, което предлагате не е Окей, то включва недопустими стройности". Настоявала съм да сключи законосъобразни договори и да не продължава тази агония нито сключва договори, нито се върви с ремонта напред, напротив закъснява се.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Следствието разпита Лиляна Павлова като свидетел за НДК

Следствието разпита Лиляна Павлова като свидетел за НДК

20 Юли 2017 | 13:48 | Агенция "Фокус"
София. Министърът за българското председателство на Европейския съюз Лиляна Павлова даде показания пред следствието в качеството си на свидетел, предаде БНТ. Министър Лиляна Павлова е вторият министър, който е бил принципал през годините на НДК, който даде показания. Пръв пред следствието се яви вицепремиерът Томислав Дончев преди два дни. Едното обвинение срещу Мирослав Боршош, по което Павлова беше призована като свидетел, е за безстопанственост за договора за автомобила, който ползва. Но това е част от 4-те хиляди договора, които прокуратурата анализира. Така че е възможно и кръгът на обвиняемите да се увеличи, както и обвиненията да нараснат.
Второто обвинение, за което Павлова беше призована като свидетел е за нецелевото изразходване на 1.7 млн лв., отпуснати за подготовката на НДК за българското председателство на Съвета на ЕС.
"Дадох показания, такива каквито са моите мотиви и аргументи, които изложих пред Анкетната комисия. Нищо ново и нищо различно", каза Лиляна Павлова на излизане от следствието. На въпрос да ли се притеснява, че тя също може да е сред обвинените по случая, тъй като е била принципал на НДК министърът отговори: "Нека оставим прокуратурата да си свърши действията. Аз смятам, че като принципал съм предприела всички необходими действия и съм дала своите аргументи и своите следствени показания като свидетел. Така че, нека да си свърши прокуратурата работата".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Боил Банов: Не е фатално забавянето на ремонта в НДК – бъдещето на Двореца е стабилно

Министър Боил Банов: Не е фатално забавянето на ремонта в НДК – бъдещето на Двореца е стабилно

20 Юли 2017 | 08:22 | Агенция "Фокус"
София. Не е фатално забавянето на ремонта в НДК – бъдещето на Двореца е стабилно. Това каза министърът на културата Боил Банов в предаването „Тази сутрин” на Бтв. „30 септември е крайната дата по договора по основните строително-монтажните работи. Технологично тя не може да бъде спазена, но в рамките на годината ще бъдем готови с всичко. Близо 60% по дейностите са изпълнени. Има една голяма поръчка за сигурността, която те първа трябва да пуснем, но тя е свързвана по-скоро с доставка, отколкото със строително-монтажни работи”, обясни министърът. По думите му, не достигат още 3 млн. лева по отношение на плащането към фирмите за подготовката на НДК за Председателството.
Банов подчерта, че прави своя проверка в Двореца – както по отношение на инвентаризацията, така и финансовото състояние, включително и договорите, които проверява Прокуратурата. „При проверките откриваме различни неща – много е материалът и не може категорично да се каже за две седмици какво е реалното състояние”, посочи той.
По отношение на обвинението на Прокуратурата за неправомерно харчене на 1,7 млн лева Банов каза, че със сигурност част от тези пари, които преведени за ремонта на НДК, са разходвани по различни направления. „Изпълнителният директор има своя логика, защо ги е разходвал и е факт, че има такива разходи… Принципалът няма пряко отношение за подписването на фактури за разходи, а има отношение изпълнителният директор и бюрото около него. От правителството са одобрени 17 млн. лева за ремонта и от тези пари 1,7 млн. лева са разходвани не по основната дейност”, обясни министър Банов.
„Разговарям с Мирослав Боршош – това е естествено. Бих го върнал на работа при положение че проверките покажат, че неговата теза/теория е вярната. За момента те не показват това”, каза министърът. От момента в който Боршош бе свален като изпълнителен директор на НДК министър Банов се е срещал с него няколко пъти по въпроси, за които му е искал обяснения или помощ. „Но това няма отношение по това какво решава Прокуратурата”, подчерта Боил Банов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мирослав Боршош се сдоби с обвинение за ремонта на НДК (ОБЗОР)

Мирослав Боршош се сдоби с обвинение за ремонта на НДК (ОБЗОР)

19 Юли 2017 | 20:32 | Агенция "Фокус"
София. Специализираното звено „Антикорупция“ към СГП привлече като обвиняем Мирослав Боршош – доскорошен изпълнителен директор на „НДК-КСЦ“ ЕАД, за нецелево разходване на средства за нуждите на Българското председателство на Съвета на ЕС, както за умишлена безстопанственост. Спрямо него е взета мярка за неотклонение „Подписка“.
С решение на кабинета от 3 август 2016 г. бюджетът на Националния дворец на културата (НДК) бе увеличен със 17 млн. лева за преустройство, модернизация и адаптиране на сградата за нуждите на българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 година. От събраните до момента доказателства е установено, че след получаването на средствата, в периода от 23 август 2016 г. до 31 януари 2017 г., Мирослав Боршош е разпоредил с част от тях, в размер на 1 718 243 лева, да бъдат заплатени разходи, които не са свързани с дейностите, за които са били отпуснати. Това е ощетило държавата с 1 718 243 лв. В хода на разследването е установено, че в периода 18 септември 2015 г. – 27 септември 2016 г. Мирослав Боршош умишлено не е положил достатъчно грижи за управлението на повереното му имущество и от това са последвали значителни вреди за „НДК - КСЦ“ ЕАД в размер на 28 399 лв.
От прокуратурата уточняват още, че на 9 септември 2015 г. Мирослав Боршош е отправил искане до Министерски съвет за предоставяне на моторни превозни средства за служебни цели. В същото време НДК е разполагало с лек автомобил м„Ситроен С4“ и с микробус “ Хюндай“. Въпреки това и преди да изчака решението на МС, на 18 септември 2015 г. Боршош е сключил договор при условията на оперативен лизинг за отдаване на автомобил “Лексус ЛС 600“ за срок от 12 месеца, за което е заплатена сумата от 14 199 лв. На 16.10.2015г. Министерският съвет е уважил искането на Мирослав Боршош и на „НДК-КЦС“ ЕАД е предоставен за временно ползване и стопанисване автомобил „Пежо 607“. Изпълнителният директор не е прекратил договора за оперативен лизинг, а на следващата година (на 27 септември 2016 г.) отново е сключил договор при условията на оперативен лизинг за автомобил “Лексус ЛС 600“, за което отново са заплатени средства в размер на 14 199 лв.
Стана ясно също, че повдигнатите обвинения на Боршош са "начални и работни". Продължава събирането на нови доказателства и анализ на целия събран доказателствен материал. Проучват се плащанията с бюджетни средства не за целта, за която те са били отпуснати, както и договорите с външни изпълнители, които Боршош, като изпълнителен директор, е сключвал.
Веднага след приключването на финансовата инспекция от АДФИ, ще бъде изискан докладът от нея с оглед законосъобразността на проведените обществени поръчки за строителство и ремонт на сградата на НДК за нуждите на предстоящото европредседателство.
На излизане от прокуратурата Мирослав Боршош заяви, че застава зад работата си и всичко, което са направили заедно с екипа му е било значимо и по законен път. Той подчерта, че не са му предоставени никакви доказателства за обвиненията срещу него. Боршош уточни, че във вторник, на заседанието на временната комисия за НДК в парламента, ще представи своята позиция и истината по случая.
Междувременно стана ясно, че вицепремиерът Томислав Дончев също е бил разпитан във вторник от прокуратурата по разследването за нецелево разходване на средствата за европредседателството от Мирослав Боршош. Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова уточни, че Дончев е бил принципал на НДК в миналото правителство на ГЕРБ. Тя допълни, че разпитите по случая продължават, а бившите принципали на НДК - министърът на Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова и бившият министър на мултукара Вежди Рашидов, също ще бъдат извикани за обяснения. По думите ѝ, ако прокурорите преценят, че е необходимо, ще извикат на разпит и още членове на Министерски съвет. Арнаудова бе категорична и, че, ако се съберат доказателства за вина и на други лица, прокурорите от отдел "Антикорупция", ще повдигнат още обвинения.
Весела ПЕТРОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Томислав Дончев е разпитан от прокуратурата за НДК

Вицепремиерът Томислав Дончев е разпитан от прокуратурата за НДК

19 Юли 2017 | 14:59 | Агенция "Фокус"
София. Вицепремиерът Томислав Дончев е бил разпитан вчера от прокуратурата по разследването за нецелево разходване на средства за европредседателството от бившия директор на НДК Мирослав Боршош. Това заяви пред журналисти в Съдебната палата говорителят на главния прокурорРумяна Арнаудова, предаде БНТ. Дончев е бил принципал на НДК в миналото правителство на ГЕРБ. Тя допълни, че разпитите по случая продължават. Бившите принципали на НДК - министър Лиляна Павлова и Вежди Рашидов, също ще бъдат извикани за обяснения. По думите ѝ, ако прокурорите преценят, че е необходимо, ще извикат на разпит и още членове на Министерски съвет. Арнаудова е категорична, че ако се съберат доказателства за вина и на други лица, прокурорите от отдел "Антикорупция", ще повдигнат още обвинения.
Румяна Арнаудова уточни, че двете обвинения на Мирослав Боршош за безстопанственост и нецелево изразходване на средства са "начални и работни". Причината е, че продължава анализът на 4000 договора, които той е сключил, докато е ръководел НДК. "Предстои вероятно повдигане на обвинения и за други подобни престъпления", каза още Арнаудова. Тя обясни, че парите, които са изразходвани не за председателството, са около 1 700 000 лв., но по думите ѝ е възможно тази сума да се увеличи.
Мирослав Боршош вече е обвиняем заради скандала с НДК
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Главният прокурор Сотир Цацаров за казуса „НДК“: Кръгът на обвиняемите лица не е предопределен

Главният прокурор Сотир Цацаров за казуса „НДК“: Кръгът на обвиняемите лица не е предопределен

19 Юли 2017 | 14:39 | Агенция "Фокус"
София. Кръгът на обвиняемите лица не е предопределен. Това каза пред журналисти главният прокурор Сотир Цацаров във връзка с казуса „НДК“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Във връзка с това разследва ли се и друго лице за НДК и ще бъдат ли повдигнати и други обвинения , освен на Мирослав Боршош , Цацаров коментира: „Вчера казах, че това, че г-н Боршош е привлечен като обвиняем с тези обвинения, не означава, че това са крайните и окончателни обвинения за него“. „В същото време не означава, че с него би бил изчерпан кръгът на обвиняемите лица. Нека оставим въпроса на преценката на наблюдаващите прокурори“, добави той.
Относно това дали принципалите са имали отношение към подписваните договори, Цацаров заяви, че точно това е въпросът. „Иззетите договори до момента, мисля че са близки, до цифрата 4 000. Дайте време на колегите да ги анализират. Не може отнапред да кажем, че всички договори, които е подписал Мирослав Боршош, са неизгодни за НДК. Това би означавало абсолютно необосновано обвинение. Очевидно е, че има договори, които създават много въпросителни. Ако се установи, че са извършвани нередности, принципалът е бил сигнализиран и не е предприел нищо -естествено е, че би носил също отговорност. Кръгът на обвиняемите лица не е предопределен“, допълни Цацаров.
На въпрос колко министри ще бъдат разпитани, главният прокурор отговори: „Колкото преценят колегите“.
Относно казуса „КТБ“ и дали ще спазен срокът за внасяне на обвинителния акт за фалита на банката в Специализирания съд - 20 юли, Сотир Цацаров поясни, че срокът ще бъде спазен. „Очаквам, че утре ще имате обвинителния акт“, добави той.
Мариела РУСЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Специализирано звено „Антикорупция“ обвини бившия директор на НДК в нецелево разходване на средства и в безстопанственост

Специализирано звено „Антикорупция“ обвини бившия директор на НДК в нецелево разходване на средства и в безстопанственост

19 Юли 2017 | 12:04 | Агенция "Фокус"
София. Специализирано звено „Антикорупция“ – СГП привлече в качеството на обвиняем Мирослав Боршош – бивш изпълнителен директор на „НДК- КСЦ“ ЕАД за нецелево разходване на средства (чл. 254 А, ал.2 от НК) и в умишлена безстопанственост (чл. 219 ал.3 вр. с ал.1 от НК). Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата. Обвинението е по разследване на СЗА, образувано на 8 юни 2017 г. по материали от извършена от ДАНС проверка. От извършените до момента действия по делото - разпити на свидетели и изготвена съдебно-счетоводна експертиза е установено следното:
С решение на Министерски съвет от 3 август 2016 г. е увеличен бюджетът на Националния дворец на културата със 17 млн. лева, като средствата са били с целево предназначение – за преустройството, модернизацията и адаптирането на основната сграда на НДК за нуждите на българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 година.
От събраните до момента доказателства е установено, че след получаването на средствата, в периода от 23 август 2016 г. до 31 януари 2017 г. в нарушение на Закона за публичните финанси, Мирослав Боршош е разпоредил част от целевите средства – в размер на 1 718 243 лева да бъдат изразходвани за заплащане на разходи, които не са свързани с дейностите, за които са били отпуснати. От това са настъпили вредни последици за държавата в размер на 1 718 243 лв. , което обоснова ангажиране на наказателната му отговорност за престъплението по чл. 254А, ал.2 от НК.
В хода на разследването е установено, че в периода 18 септември 2015 г. – 27 септември 2016 г. Мирослав Боршош умишлено не е положил достатъчно грижи за управлението на повереното му имущество и от това са последвали значителни вреди за „НДК - КСЦ“ ЕАД в размер на 28 399 лв. – престъпление по чл. 219 ал.3 във вр. с ал.1 от НК.
На 9 септември 2015 г. Мирослав Боршош е отправил искане до Министерски съвет за предоставяне на моторни превозни средства за служебни цели. В същото време НДК е разполагало с лек автомобил м. „Ситроен С4“ и с микробус м.“ Хюндай“. Въпреки това и преди да изчака решението на МС, на 18 септември 2015 г. Боршош като изпълнителен директор на НДК е сключил договор при условията на оперативен лизинг за отдаване на автомобил м.“Лексус ЛС 600“ за срок от 12 месеца, за което е заплатена сумата от 14 199 лв. На 16.10.2015г. Министерският съвет е уважил искането на Мирослав Боршош от 9 септември 2015г. и на „НДК-КЦС“ ЕАД е предоставен за временно ползване и стопанисване автомобил м. „Пежо 607“. Изпълнителният директор не е прекратил договора за оперативен лизинг, а на следващата година (на 27 септември 2016 г.) отново е сключил договор при условията на оперативен лизинг за автомобил м.“Лексус ЛС 600“, за което отново са заплатени средства в размер на 14 199 лв.
На Мирослав Боршош е взета мярка за неотклонение „Подписка“.
Повдигнатите днес обвинения са начални работни обвинения. Продължава събирането на нови доказателства и анализ на целия събран доказателствен материал. Продължава анализът на плащания с бюджетни средства не за целта, за която те са били отпуснати, както и анализът на договорите с външни изпълнители, които Боршош като изпълнителен директор е сключвал. Посоченият по – горе договор за оперативен лизинг на лек автомобил м. „Лексус ЛС 600“ е само един от тези договори. До настоящия момент са изискани всички такива договори, сключени от изпълнителния директор до месец юни 2017 година – над 4 000 на брой.
Веднага след приключването на финансовата инспекция от АДФИ, ще бъде изискан докладът от тази инспекция с оглед констатациите и изводите, касаещи законосъобразността на проведените обществени поръчки за строителство и ремонт на сградата на НДК за нуждите на предстоящото председателство на Р България на Съвета на Европейския съюз през 2018 година.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мирослав Боршош: Заставам зад работата си - всичко, което сме направили е значимо и по законен път

Мирослав Боршош: Заставам зад работата си - всичко, което сме направили е значимо и по законен път

19 Юли 2017 | 11:34 | Агенция "Фокус"
София. Заставам зад работата си, всичко, което сме направили е значимо и по законен път. Това каза пред журналисти доскорошният директор на Националния дворец на културата (НДК) Мирослав Боршош, след като му бе повдигнато обвинение за нецелесъобразно изразходване на средства за Председателството на Съвета на ЕС, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Бях привлечен като обвиняем за нецелесъобразно изразходвани средства. Поисках, но не ми бяха предоставени никакви доказателства“, заяви Боршош. „Не се отказвам от всичко, което съм свършил през тези две години. Заставам зад работата си, зад всичко, което сме постигнали и всичко, което сме направили е не само важно и значимо, но и по-законен път. Така че във вторник при временната комисия ще представя своята позиция и истината по случая“, допълни още той.
Весела ПЕТРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мирослав Боршош официално получи обвинение за нецелесъобразно разходване на средства за Българското европредседателство

Мирослав Боршош официално получи обвинение за нецелесъобразно разходване на средства за Българското европредседателство

19 Юли 2017 | 11:20 | Агенция "Фокус"
София. Доскорошният директор на НДК официално се сдоби с обвинение за нецелево разходване на отпуснатите 17 млн. лв. във връзка с предстоящото Българското председателство на Съвета на ЕС. За това съобщи самият той на излизане от сградата на Окръжна прокуратура- София, предаде репортер на Агенция "Фокус".
Весела ПЕТРОВА

Очаквайте подробности.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мирослав Боршош пристигна в сградата на Софийската окръжна прокуратура, за да бъде разпитан за НДК

Мирослав Боршош пристигна в сградата на Софийската окръжна прокуратура, за да бъде разпитан за НДК

19 Юли 2017 | 11:09 | Агенция "Фокус"
София. Малко преди 11.00 часа Мирослав Боршош, който доскоро бе директор на Националния дворец на културата (НДК), пристигна в сградата на Окръжна прокуратура-София, където се очаква да бъде разпитан и да му бъде повдигнато обвинение за нецелево разходване на отпуснатите 17 млн. лв. за предстоящото председателство на България на ЕС, предаде репортер на Агенция "Фокус". Боршош запази мълчание на влизане в сградата. В следващите дни се очаква по същия казус да бъдат разпитвани министър Лиляна Павлова, заместник-премиерът Томислав Дончев и бившият министър на културата Вежди Рашидов.
Весела ПЕТРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Главният прокурор Сотир Цацаров: Най-големият проблем на държавата е случилото се в Бяла, а не Мирослав Боршош

Главният прокурор Сотир Цацаров: Най-големият проблем на държавата е случилото се в Бяла, а не Мирослав Боршош

18 Юли 2017 | 16:18 | Агенция "Фокус"
София. Едва ли днес най-големият проблем на тази държава е Мирослав Боршош, най-големият проблем е Бяла. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров за случая в Бяла, при който 18-годишно момче почина след побой, след закритото заседание на Временна комисия за установяване на факти и обстоятелства при разходването на средства, предоставени целево на НДК за подготовка на българското председателство на Съвета на Европейския съюз, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Най-големият проблем се нарича Бяла, а не някой си Мирослав Боршош“, коментира той. „Съболезнования на пострадалите. Действията на Прокуратурата и обвинението в умишлено убийство по хулигански подбуди няма да върнат живота на сина им“, заяви гл. прокурор. „Ръководя институция, която така или иначе не може да разреши проблемите, които са в генезиса на случващото се в Бяла. Тя действа в повечето случай постфактум“, обясни той. „Мога да кажа какво е направила тази институция - реагирала е веднага, поискала е задържане под стража. Още днес е повдигнала обвинение за умишлено убийство по хулигански подбуди. Той остава задържан под стража“, допълни Сотир Цацаров. „Разговарях с окръжния прокурор в Русе, разбрахме се да се положат максимални усилия делото да влезе в съда до 2 месеца“, посочи гл. прокурор. „Кажете ми това ще стопли ли роднините. Да, възмездие трябва да има, въпросът е, че не трябва да има такава смърт“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Главният секретар на МВР Младен Маринов разпореди извършването на проверки за спазването на работния режим в заведения в малките населени места

Главният секретар на МВР Младен Маринов разпореди извършването на проверки за спазването на работния режим в заведения в малките населени места

18 Юли 2017 | 12:15 | Агенция "Фокус"
София. Със заповед на главния секретар на МВР гл. комисар Младен Маринов от днес започват проверки на питейни и увеселителни заведения в малките населени места. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Акцент в проверките на полицейските служители ще бъде спазването на режима на работа на съответните заведения в съответствие с разпоредбите на местните общини. Особено внимание ще се обръща на съблюдаването на инструкциите за продължителност на работа през петъчните и съботно-неделни дни.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прокурор Румяна Арнаудова: На нападателя от град Бяла е повдигнато обвинение за убийство по хулигански подбуди

Прокурор Румяна Арнаудова: На нападателя от град Бяла е повдигнато обвинение за убийство по хулигански подбуди

18 Юли 2017 | 09:34 | Агенция "Фокус"
София. Окръжна прокуратура – Русе пое досъдебното производство и веднага повдигна обвинение на извършителя за убийство по хулигански подбуди. Това каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова в предаването „Денят започва“ по БНТ във връзка със случая от град Бяла, при който след спречкване заради цигара, загина 18-годишно момче. „За съжаление, това е поредният случай на демонстрирана агресия. Инцидентът е от 8 юли тази година, в 6.00 часа сутринта в дискотека в град Бяла. В действителност възниква спречкване по повод една цигара“, посочи Арнаудова. „Доказателствата по делото сочат, че се касае за умишлено убийство по хулигански подбуди“, съобщи тя. Арнаудова каза още, че лицето е задържано под стража от Районен съд – Бяла. „Прокуратурата счита, че убийците трябва да бъдат в ареста и да влязат в затвора“, каза говорителят на главния прокурор.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Гл. комисар Младен Маринов, гл. секретар на МВР: Обстоятелствата около случая с починалото момче в Бяла са изяснени, ударът е нанесен от задържаното лице и няма други участници

Гл. комисар Младен Маринов, гл. секретар на МВР: Обстоятелствата около случая с починалото момче в Бяла са изяснени, ударът е нанесен от задържаното лице и няма други участници

18 Юли 2017 | 09:21 | Агенция "Фокус"
София. Според колегите всички факти и обстоятелства около случая са изяснени. До този момент те категорично казват, че няма друг участник. Ударът е нанесен от лицето, което е задържано. Това каза главният секретар на МВР главен комисар Младен Маринов във връзка със случая, в който 18-годишен младеж почина след побой пред дискотека в Бяла в предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия. „Директорът на ОДМВР-Русе ми докладва незабавно след случая. Бяха предприети бързи действия и беше задържан извършителят и свидетели, които бяха разпитани пред съдия“, обясни той. По повод твърдения на жители на Бяла, че е имало и други хора, които са ударили починалото момче и то не е получило само един удар главен комисар Младен Маринов посочи: „Казвам, че всички свидетели са разпитани пред съдия, ако има други свидетели, могат да се обадят в районното“. Той допълни, че ако има такива свидетели, те ще бъдат разпитани и всеки нов факт ще бъде разгледан допълнително. „В Бяла случаят наистина е трагичен. Районното там поддържа дежурна част 24 часа, 7 дни в седмицата“, каза още главният секретар на МВР.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Главният секретар разпореди денонощни дежурства в районните управления на малките населени места, заради убития младеж в Бяла (ОБЗОР)

Главният секретар разпореди денонощни дежурства в районните управления на малките населени места, заради убития младеж в Бяла (ОБЗОР)

17 Юли 2017 | 20:50 | Агенция "Фокус"
Бяла. Заради случая в град Бяла, при който 18 годишен младеж почина след като бе пребит пред дискотека, главният секретар на МВР Младен Маринов направи преглед на всички районни управления в малки населени места. Той разпореди всички дежурни части да организират дейността си така, че през цялото денонощие да посрещат гражданите лично, независимо от часа. Разпореждането засяга основно районните управления, в които към момента достъпът до дежурния служител през нощта е затруднен.
Междувременно в Бяла бе вторият ден на траур, след смъртта на 18-годишния Алекс. Той почина в болницата в събота през нощта, 8 дни след като бе приет с тежка черепно-мозъчна травма. Очаква се прокуратурата да промени обвинението срещу 32-годишния му нападател в непредумишлено убийство.
Вицепремиерът Валери Симеонов коментира случая в официалния си профил във „Фейсбук“, като подчерта, че за него това не е улична свада с два шамара, а убийство. "Апелирам да се приложи цялата строгост на закона. Апелирам и прокуратурата да преквалификацира обвинението от битова престъпност към състав, който е адекватен на случилото се ", пише Симеонов. За наказание според цялата строгост на закона призова и евродепутатът Ангел Джамбазки. За „Фокус“ той заяви, че в обществото съществува неуважение към човешкия живот и в частност правовия ред, както и, че служителите на МВР са силно демотивирани в резултат на отношението към тях и заплатите, които получават.
„Фокус“ припомня: На 8 юли в 6.30 часа сутринта е подаден сигнал за спречкване пред заведение в Бяла, в което са участвали група роми. В конфликта е пострадал 18-годишен младеж. Той бе откаран в Университетската болница в Русе в кома и с опасност за живота. По случая бе задържан 32-годишен мъж, заподозрян за нападението. Ден след спречкването около 300 граждани призоваха за спиране на агресията на мирен протест в Бяла. Те изразиха своята съпричастност към пострадалия младеж. Образувано е досъдебно производство, работата по което продължава под наблюдението на прокуратурата. На 16 юли 18 годишният младеж почива в болницата.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Валери Симеонов за поредния случай на циганска престъпност в Бяла: Апелирам да се приложи цялата строгост на закона, това е убийство

Вицепремиерът Валери Симеонов за поредния случай на циганска престъпност в Бяла: Апелирам да се приложи цялата строгост на закона, това е убийство

17 Юли 2017 | 17:30 | Агенция "Фокус"
София. Пореден случай на битова циганска престъпност в Бяла завърши този път фатално. Това написа в официални си профил в социалната мрежа "Фейсбук" вицепремиерът Валери Симеонов. "Апелирам да се приложи цялата строгост на закона. Апелирам и прокуратурата да преквалификацира обвинението от битова престъпност към състав, който е адекватен на случилото се - Алекс Александров почина. За мен, това не е улична свада с два шамара - това е убийство", пише Симеонов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Гл. секретар Младен Маринов разпореди дежурните части на районните управления в малките населени места да бъдат достъпни за гражданите през цялото денонощие

Гл. секретар Младен Маринов разпореди дежурните части на районните управления в малките населени места да бъдат достъпни за гражданите през цялото денонощие

17 Юли 2017 | 13:15 | Агенция "Фокус"
София. Във връзка със случая в град Бяла главният секретар на Министерството на вътрешните работи (МВР) Младен Маринов направи преглед на всички районни управления в малки населени места. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Главен комисар Младен Маринов разпореди всички дежурни части да организират дейността си така, че през цялото денонощие да посрещат гражданите лично независимо от часа.
Разпореждането засяга основно районните управления, в които към момента достъпът до дежурния служител през нощта е затруднен.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Почина 18-годишният младеж, който беше пребит пред дискотека в Бяла (ОБЗОР)

Почина 18-годишният младеж, който беше пребит пред дискотека в Бяла (ОБЗОР)

16 Юли 2017 | 20:30 | Агенция "Фокус"
Русе. Почина 18-годишният младеж от град Бяла, което пострада след спречкване с участието на група роми пред дискотека миналата седмица. Кметът на града Димитър Славов обяви двудневен траур в общината. 18-годишният Алекс Ангелов, който беше пребит пред дискотека след спор за цигара, е починал в болницата в събота през нощта, 8 дни след като бе приет с тежка черепно-мозъчна травма. Очаква се обвинението срещу 32-годишния му нападател да бъде променено в непредумишлено убийство.
„Фокус“ припомня: На 8 юли в 6.30 часа сутринта е подаден сигнал за спречкване пред заведение в Бяла, в което са участвали група роми. В конфликта е пострадал 18-годишен младеж. Той бе откаран в Университетската болница в Русе в кома и с опасност за живота. По случая бе задържан 32-годишен мъж, заподозрян за нападението. Ден след спречкването около 300 граждани призоваха за спиране на агресията на мирен протест в Бяла. Те изразиха своята съпричастност към пострадалия младеж. Образувано е досъдебно производство, работата по което продължава под наблюдението на прокуратурата.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Русе: Починало е 18-годишното момче от град Бяла, което пострада след спречкване пред дискотека миналата седмица

Русе: Починало е 18-годишното момче от град Бяла, което пострада след спречкване пред дискотека миналата седмица

16 Юли 2017 | 12:39 | Агенция "Фокус"
Русе. Починало е 18-годишното момче от град Бяла, което пострада след спречкване пред дискотека миналата седмица, предаде БНР. Кметът на Бяла Димитър Славов обяви двудневен траур в общината.
„Фокус“ припомня:
На 8 юли в 6.30 часа сутринта е подаден сигнал за спречкване пред заведение в Бяла, в което са участвали група роми. В конфликта е пострадал 18-годишен младеж. Той бе откаран в Университетската болница в Русе в кома и с опасност за живота. По случая бе задържан 31-годишен мъж, заподозрян в нападение. Образувано е досъдебно производство, работата по което продължава под наблюдението на прокуратурата. Ден след спречкването около 300 граждани призоваха за спиране на агресията на мирен протест в Бяла. Всички протестиращи изразиха своята съпричастност към пострадалия младеж.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бойко Борисов: България трябва да атакува чакалнята на еврозоната и да се бори с корупцията, ако иска да бъде „на първа скорост“ в ЕС (ОБЗОР)

Бойко Борисов: България трябва да атакува чакалнята на еврозоната и да се бори с корупцията, ако иска да бъде „на първа скорост“ в ЕС (ОБЗОР)

14 Юли 2017 | 21:17 | Агенция "Фокус"
София. По предложение на БСП в Народното събрание бе разисквана темата за Бялата книга за развитието на Европа на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер. На разискването от кабинета „Борисов 3“ присъстваха премиерът Бойко Борисов, вицепремиерите Екатерина Захариева и Томислав Дончев, както и министър Лиляна Павлова.
В пленарна зала се изказа само премиерът Бойко Борисов, който заяви, че Бялата книга дава теми за разговор и няма никакъв ефект за България. Той обясни, че от самите държави зависи на каква скорост ще се развиват. Премиерът посочи, че ако България иска да се развива „на първа скорост“ трябва да атакува чакалнята на еврозоната, да се бори с корупцията, да прави реформи и да развива свързаността в региона и кохезионната политика. Бойко Борисов поясни, че важните изводи от Бялата книга на Юнкер са, че не трябва да се допуска Европа да се развива на две или повече скорости, както и кохезията да отпадне. Премиерът коментира, че не е наложително да се изготвя анализ на Бялата книга, но щом от БСП настояват, такъв ще бъде изготвен и ще се представи до септември.
Драгомир Стойнев от БСП се обърна към Бойко Борисов и посочи, че е трудно за него да поеме протегнатата ръка на опозицията, но само така в края на годината България ще има зрял и отговорен общ документ за Председателството. Той заяви, че внесеният проект за програма по време на Българското председателство през 2018 година е резултат от настояването на БСП. Според него е редно документът да влезе и в ресорните комисии в парламента за детайлен дебат. Драгомир Стойнев изрази притеснение, че не е ясна позицията на България по дебата за това как ще продължи да функционира ЕС.
В отговор премиерът Борисов коментира, че когато излезеш и кажеш „Благодарение на нас правителството прие програмата за Председателството“, тонът на дебата става друг. По думите му от БСП задават тона на дебата с такова изказване все едно без тях програмата е нямало да бъде внесена. Бойко Борисов посочи, че дебатът в пленарна зала би имал смисъл ако БСП не провокират ГЕРБ и се говори за неща, които могат да бъдат доведени до хубав край за държавата и за които всички са работили.
Кристиан Вигенин от БСП призова Бойко Борисов да включи приоритетите за Председателството, изготвени от министър Лиляна Павлова, в управленската програма, защото е крайно време да има такава. Според него голямото предизвикателство пред правителството оттук нататък ще бъде да докаже, че няма двойни стандарти, като предлага едни приоритети за ЕС, а в България да работи или без приоритети или в противоречие с европейските. Кристиан Вигенин заяви, че БСП с особено внимание следи подготовката за Българското председателство в 3 аспекта: какви приоритети ще предложи България; какви позиции ще отстоява страната ни по важните за ЕС въпроси и как ще протече подготовката като организация и логистика. Той коментира, че е направена заявка за обществен дебат и БСП очаква такъв да има и в Народното събрание. По думите му левицата е готова да подкрепи приобщаващ подход с активна работа, защото Председателството не е на ГЕРБ, а на България.
Ивелина Василева от ГЕРБ заяви, че обществото се е уморило от остро противопоставяне, дребни партийни боричкания и фалшиви новини. По думите ѝ дебатът трябва да бъде за бъдещото на България и за ролята ѝ при формулирането на европейските политики и справянето със сложните предизвикателства като тероризъм, миграция, климатични промени. Тя призова БСП да бъдат конструктивна опозиция, а по темите да се подходи национално отговорно и надпартийно. Ивелина Василева обясни, че сценариите за бъдещето на Европа могат да бъдат приемливи само ако се базират на волята да дадена страна сама да решава, а не друг да определя мястото ѝ.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Не трябва да се допуска Европа да се развива на две или повече скорости и кохезията да отпадне

Премиерът Бойко Борисов: Не трябва да се допуска Европа да се развива на две или повече скорости и кохезията да отпадне

14 Юли 2017 | 13:02 | Агенция "Фокус"
София. Истината от тази Бяла книга е, че не трябва да допусне Европа на две или повече скорости и кохезията да отпадне. Ако ми дадете да пиша анализа, тези две точки ще бъдат изводите. Това каза премиерът Бойко Борисов от парламентарната трибуна по време на разискванията по питането на лидера на БСП Корнелия Нинова относно Бялата книга за развитието на Европа, предложена от председателя на ЕК Жан Клод Юнкер, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „По Бялата книга не е наложително, но щом държите ще възложим и ще направим анализ, който ще представим септември“, обърна се той към БСП. „Хората ще поработят малко, няма нищо лошо в това. Вариантите в Бялата книга са толкова взаимно изключващи се, че действително трябва много свободно съчинение по вариантите кой с кой да се комбинира и кой с кой да не се“, посочи премиерът. „Надявам се Цветан Цветанов и Корнелия Нинова да седнат и в спокоен тон да се намери добър вариант. От Цветанов знам, че двамата се погаждат повече, отколкото аз с нея“, каза още Бойко Борисов.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Има засилен интерес към Западните Балкани

Премиерът Бойко Борисов: Има засилен интерес към Западните Балкани

14 Юли 2017 | 12:49 | Агенция "Фокус"
София. Има засилен интерес към Западните Балкани. Това заяви от парламентарната трибуна премиерът Бойко Борисов по време на разискванията по питането на народния представител Корнелия Нинова към министър-председателя относно Бяла книга за развитието на Европа, предложена от Жан-Клод Юнкер - председател на Европейската комисия, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Най-сетне „Берлинският процес”, според мен след 4 заседания, стартира в Триест, защото когато канцлерите на Германия и Австрия, президентът на Франция и премиерът на Италия са на едно място, с Борис Джонсън, лидерите на шестте държави, плюс България като специален гост, отчитайки това, което сме направили на Балканите, има реален шанс „Берлинският процес” да стане реалност на Балканите”, заяви Борисов. „Действително има много интереси”, допълни той. Премиерът Борисов обърна внимание и на дебата за необходимостта от обща европейска армия. „Няма логика да нямаме европейски въоръжени сили. За да ги нямаме, има други лостове, които действат, но все повече държави започват да си дават сметка”, коментира Борисов.
Иван ЛАЗАРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов към Драгомир Стойнев: Когато излезеш и кажеш благодарение на нас правителството прие програмата за Председателството, тонът на дебата става друг

Премиерът Бойко Борисов към Драгомир Стойнев: Когато излезеш и кажеш благодарение на нас правителството прие програмата за Председателството, тонът на дебата става друг

14 Юли 2017 | 12:46 | Агенция "Фокус"
София. Когато излезеш и кажеш благодарение на нас правителството прие преди няколко дни решение за програмата за Председателството, все едно без вас нямаше да го приемем, тонът на дебата става друг. Това каза премиерът Бойко Борисов от парламентарната трибуна към зам.-председателя на БСП Драгомир Стойнев по време на разискванията по питането на лидера на БСП Корнелия Нинова относно Бялата книга за развитието на Европа, предложена от председателя на ЕК Жан Клод Юнкер, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Колегата Стойнев се ядосва и аз се ядосвам на същото. Ако ми позволите ще ви кажа, че тонът го задавате вие“, коментира той и допълни, че така ще се изгуби час и половина и няма да има дебат. „Смисъл има, ако не ни провокирате ние да ви отговаряме по същия начин, за да мине време. В последните дни, както се казва, не сме спрели, в Западните Балкани, Турция. Сутринта обсъждахме газовия хъб и нещата вървят прекрасно и ще стане“, посочи премиерът. „Това са неща, за които всички сме работили и можем да ги докараме до хубав край за държавата. Много ми се ще в оставащото време да говорим само за дебати“, каза още Бойко Борисов.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Брекзит ще бъде тежък процес

Премиерът Бойко Борисов: Брекзит ще бъде тежък процес

14 Юли 2017 | 12:28 | Агенция "Фокус"
София. Брекзит ще бъде тежък процес. Това заяви от парламентарната трибуна премиерът Бойко Борисов по време на разискванията по питането на народния представител Корнелия Нинова към министър-председателя относно Бяла книга за развитието на Европа, предложена от Жан-Клод Юнкер - председател на Европейската комисия, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Преди да дойда тук, беше британският министър сър Алън Дънкан в Министерски съвет. Единственото, което е ясно, че тези знаещи и можещи българи, които работят във Великобритания, те искат да си ги запазят. Ние, като държа сме дали много пари да обучим тези доктори и медицински сестри и те наготово са ги взели”, заяви Борисов. „Ту може да се дебатира. Редно ли е държавата да те обучава и накрая да си заминеш, без да дадеш един лев?”, попита Борисов. Той се обърна към опозицията с думите: „Да хванем две-три теми, за да има смисъл, че сме дошли. Иначе ще си изцедим времето. Вие ще викате: „Благодарение на нас се съмва”, а ние ще се опитаме да кажем, че не се е съмнало благодарение на вас и няма да има смисъл”, коментира още премиерът.
Иван ЛАЗАРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Бялата книга дава теми за разговор и няма никакъв ефект върху нас, от държавите зависи на коя скорост искат да бъдат

Премиерът Бойко Борисов: Бялата книга дава теми за разговор и няма никакъв ефект върху нас, от държавите зависи на коя скорост искат да бъдат

14 Юли 2017 | 12:15 | Агенция "Фокус"
София. Бялата книга дава теми за разговор, тя няма никакъв реален ефект върху нас. Това каза премиерът Бойко Борисов от парламентарната трибуна по време на разискванията по питането на лидера на БСП Корнелия Нинова относно Бялата книга за развитието на Европа, предложена от председателя на ЕК Жан Клод Юнкер, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Да си хабим времето какво пише в Бялата книга и кой вариант днес не е важно, нито един от тези варианти няма да стане“, посочи той. „Хората си пишат, има Бели книги за едно или друго. Не знам дали и ние не писахме Бяла книга в един от опозиционните дебати. Може и ние да сме писали“, коментира Бойко Борисов. „Истината е, че зависи от самите държави. Ако искаме да сме на първа скорост, трябва да се атакува чакалнята на еврозоната, да има бой по корупцията, реформи, кохезионна политика и свързаността на региона да се развият и тогава ще сме на първа скорост“, поясни премиерът. „Ако не искаме да се движим на първа скорост, другите не са ни длъжни. Бихме ли спрели заради Македония, Черна гора и Босна, и да кажем, че докато не стигнат до нас, България ще стои на това ниво и ще чака. Няма да го направим. Казваме им правете бързо реформи, да ни достигнете, ще ви помагаме, но не ни забавяйте нас“, каза още Бойко Борисов.
Биляна ИВАНОВА


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Драгомир Стойнев от БСП към Бойко Борисов: Трудно е да поемете ръката на опозицията, но само така ще имаме зрял и отговорен общ документ за Председателството

Драгомир Стойнев от БСП към Бойко Борисов: Трудно е да поемете ръката на опозицията, но само така ще имаме зрял и отговорен общ документ за Председателството

14 Юли 2017 | 11:56 | Агенция "Фокус"
София. Г-н Премиер, знам, че е трудно да поемате ръката на опозицията, но само така в края на годината България ще излезе с един общ политически документ за Председателството, който ще покаже зрялост и отговорност. Това каза зам.-председателят на БСП Драгомир Стойнев по време на разискванията по питането на лидера на БСП Корнелия Нинова относно Бялата книга за развитието на Европа, предложена от председателя на ЕК Жан Клод Юнкер, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Г-н Премиер, послушахте БСП и не сбъркахте. Когато дойдохте на власт, ви казахме: „Имате подкрепа от страна на БСП за европредседателството, тук трябва консенсус“, посочи той. „Това, че преди дни внесохте за обсъждане проект за програма на България за Председателството, е резултат от настояването на БСП“, подчерта Драгомир Стойнев и допълни, че е редно документът да влезе и в ресорните комисии в парламента за детайлен дебат.
„Председателството е координиран и точно разписан процес, в ЕС обаче тече голям дебат за това как той ще продължи да функционира. Моето притеснение и въпроси са каква е българската позиция за промяната в ЕС, участваме ли в този дебат въобще“, попита народният представител от БСП. „Вие, управляващите, се движите по течението на фона на тази динамика, петте сценария за бъдещето на ЕС, известни като Бяла книга, и излезлите в края на миналия месец за бъдещата финансова рамка на ЕС след 2020 година не са бюрократични документи. Те са червена лампа, знак, че ЕК, която винаги е изключително предпазлива, казва, че съюзът ще се промени, проблемите са много, парите не стигат, финансирането ще се промени“, обясни Драгомир Стойнев и допълни, че от дебата по петте сценария се виждат нови приоритети и пренасочване на финансиране.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Джема Грозданова, ГЕРБ: Народното събрание няма как да обсъди и приеме рамкова позиция за визия за развитие на ЕС

Джема Грозданова, ГЕРБ: Народното събрание няма как да обсъди и приеме рамкова позиция за визия за развитие на ЕС

14 Юли 2017 | 11:50 | Агенция "Фокус"
София. Народното събрание няма как да обсъди и приеме рамкова позиция за визия за развитие на ЕС, защото нямаме такива правомощия по правилник. Това заяви Джема Грозданова – народен представител от ПГ на ГЕРБ и председател на Комисията по външна политика, по време на разискванията по питането на народния представител Корнелия Нинова към министър-председателя на Бойко Борисов относно Бяла книга за развитието на Европа, предложена от Жан-Клод Юнкер - председател на Европейската комисия, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „През месец септември тази година, Жан-Клод Юнкер ще представи традиционната си реч за състоянието на ЕС и ще доразвие идеите на Бялата книга. След това Българското правителство ще продължи да работи по подготовката на рамковата позиция за участието ни в Европейския съвет през месец декември тази година, когато се очаква да се приемат заключенията за бъдещото на съюза. Предлагам да оставим правителството да си свърши работата”, обяви председателят на комисията по външна политика и допълни, че проекторешението на ГЕРБ предвижда вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева периодично да информира за този процес. „Бялата книга е документ, представен от ЕК и нейният председател. Това е инициатива за обсъждането на варианти за бъдещото на ЕС, която няма нормативен характер и не е правно обвързваща. Целта е да се предизвика вниманието на държавите-членки по секторите, засегнати в този документ и в сценариите, които са представени”, обясни Джема Грозданова. Тя се обърна към БСП, които инициираха разисквания с думите: „Значи ли това, че вие, които днес желаете анализ, ще очаквате анализ на анализа, който бе представен през месец юни”. Грозданова коментира, че основната цел на Бялата книга е да въвлече в дебат институциите на ЕС, държавите-членки, академичната общност и гражданското общество. „Всичко това е с цел да се постигне политически консенсус”, аргументира се народният представител.
Иван ЛАЗАРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кристиан Вигенин, БСП към Бойко Борисов: Развийте проекта на министър Лиляна Павлова за приоритетите на ЕС в управленската си програма

Кристиан Вигенин, БСП към Бойко Борисов: Развийте проекта на министър Лиляна Павлова за приоритетите на ЕС в управленската си програма

14 Юли 2017 | 11:39 | Агенция "Фокус"
София. Г-н Премиер, вашият министър Лиляна Павлова успя да подготви проект за приоритети на ЕС, вземете този проект и го развийте в управленска програма на правителството, крайно е време да представите такава. Това каза народният представител от БСП Кристиан Вигенин по време на разискванията по питането на лидера на БСП Корнелия Нинова относно Бялата книга за развитието на Европа, предложена от председателя на ЕК Жан Клод Юнкер, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Голямото предизвикателство пред правителството оттук нататък могат ли да докажат, че няма двойни стандарти, да предлагат едни приоритети за ЕС, а в България да работят или без приоритети, или в противоречие с европейските“, обясни Вигенин. „Днес е важен ден, защото за първи път министър-председателят Бойко Борисов е в Народното събрание, за да участва в разискване по искане на народни представители“, посочи той. „Въпреки че днешните разисквания са породени от опозицията, вярвам, че ще създадат добър прецедент и ще превърнат разговора между народните представители и премиера в обичайна практика“, обясни депутатът.
„С особено внимание БСП следи подготовката за Българското председателство, то има 3 аспекта: какви приоритети ще предложи България; какви позиции ще отстоява България по важните за ЕС въпроси и как ще протече подготовката като организация и логистика“, Вигенин. „Бяха направени заявки за обществен дебат, БСП очаква такъв да има и в Народното събрание. Нормално е всяка комисия да разгледа приоритетите и да представи своя принос“, обясни той. „Готови сме да подкрепим приобщаващ подход при това с активна работа, защото Председателството не е на ГЕРБ, то е на България“, каза още Кристиан Вигенин.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов пристигна в парламента, за да се включи в разискванията по питането на Корнелия Нинова относно Бялата книга за развитието на Европа

Премиерът Бойко Борисов пристигна в парламента, за да се включи в разискванията по питането на Корнелия Нинова относно Бялата книга за развитието на Европа

14 Юли 2017 | 11:04 | Агенция "Фокус"
София. Премиерът Бойко Борисов пристигна в парламента, за да се включи в разискванията по питането на председателят на ПГ на „БСП за България” Корнелия Нинова относно Бялата книга за развитието на Европа, предаде репортер на Агенция „Фокус”.
Иван ЛАЗАРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Еврокомисарят Мария Габриел: Председателството на Съвета на ЕС не е една сграда

Еврокомисарят Мария Габриел: Председателството на Съвета на ЕС не е една сграда

14 Юли 2017 | 08:50 | Агенция "Фокус"
София. Председателството на Съвета на ЕС не е една сграда – колкото по-бързо се концентрираме върху това заедно и чрез обединение да имаме своите приоритети, да оставим тази следа в ЕС, която да спомогне думите „консенсус”, „конкурентноспособност”, „кохезията” и те да значат нещо, толкова са по-големи шансовете ни тези аспекти да не окажат решаващо влияние върху председателството. Това заяви българският еврокомисар Мария Габриел в предаването „Тази сутрин“ по бТВ. „Председателството на Съвета на ЕС е един уникален момент не само за нас, както България. То е уникален момент, защото контекста на Брекзит, на новата многогодишна финансова рамка може да ни позволи да играем активна роля, да изпълним своята роля на медиатор и да окажем положително въздействие”, обясни Габриел.
На въпрос дали съществува риск страната ни да не се справи с председателството на Съвета на ЕС или то да ни бъде отнето, Мария Габриел отговори: „От това, което виждам в Брюксел, такъв риск не съществува. Първо – за нас е много важно, че работим в трио заедно с Естония и Австрия. Много ясно показахме какви са нашите приоритети. Прави добро впечатление, че месеци преди българското председателство вече се осъществяват срещи между българските лица, които ще отговарят за председателството, с председателите на парламентарните комисии, с докладчиците. Това е начинът, за да може да не останем изненадани в момента на българското председателство – ще има изключително важни финални преговори по доста чувствителни и сложни проблеми. Това, което ние правим в момента, е да подготвим председателството и то да се случи по начин, по който България да си изпълни ролята”.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Русе: Граждани призоваха за спиране на агресията на мирен протест в  град Бяла

Русе: Граждани призоваха за спиране на агресията на мирен протест в град Бяла

9 Юли 2017 | 21:45 | Агенция "Фокус"
Русе. Около 300 души се включиха в мирния протест в град Бяла срещу агресията, предаде БНР. Поводът е вчерашният инцидент пред дискотека, при който при конфликт с група роми пострада 18-годишният Алекс Ангелов, който е в кома и с опасност за живота. Всички протестиращи изразиха своята съпричастност към него и състоянието му. Той е настанен в Университетската болница в Русе и за него се грижи екип от специалисти.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Русе: Пред сградата на Община Бяла ще се състои мирен протест заради пострадалия след спречкване 18-годишен младеж

Русе: Пред сградата на Община Бяла ще се състои мирен протест заради пострадалия след спречкване 18-годишен младеж

9 Юли 2017 | 15:13 | Агенция "Фокус"
Русе. От 18.00 часа днес пред сградата на Община Бяла ще се състои мирен протест, научи Агенция „Фокус“. Причина за протеста е спречкването пред дискотека събота сутрин, след което 18-годишен младеж е в тежко състояние. По случая е задържан 31-годишен мъж.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Русе: 31-годишен мъж е заподозрян за нападението над 18-годишния младеж в Бяла

Русе: 31-годишен мъж е заподозрян за нападението над 18-годишния младеж в Бяла

9 Юли 2017 | 12:26 | Агенция "Фокус"
Бяла. 31-годишен мъж, заподозрян в нападение, е задържан в Районно управление на МВР-Бяла. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Вчера към 06.30 часа е получен сигнал за намерен пред заведение в града 18-годишен младеж в безпомощно състояние. На място веднага е изпратен екип от криминалисти. Младежът е откаран в болница. На този етап е установено, че нападението е възникнало след спречкване пред дискотеката. По случая е образувано досъдебно производство, работата по което продължава под наблюдението на прокуратурата.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Русе: 18-годишен младеж е в тежко състояние след спречкване пред заведение в Бяла

Русе: 18-годишен младеж е в тежко състояние след спречкване пред заведение в Бяла

9 Юли 2017 | 09:59 | Агенция "Фокус"
София. 18-годишен младеж е в тежко състояние след спречкване пред заведение в Бяла. Това съобщиха за Агенция „Фокус“ от пресцентъра на МВР. Сигналът за инцидента е получен в събота сутринта. По случая има задържан. Изясняват се обстоятелствата около инцидента.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Земетресение от 6,7 по Рихтер в Егейско море отне живота на двама души на гръцкия остров Кос. 21 юли 2017 г.
Земетресение от 6,7 по Рихтер в Егейско море отне живота на двама души на гръцки...

ВИДЕО
Варшавската реч на Доналд Тръмп
Варшавската реч на Доналд Тръмп
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2017 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.