НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 17:38

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Бургас: Открито е водохранилището на замъка на крепостта Русокастро

Бургас: Открито е водохранилището на замъка на крепостта Русокастро

13 Октомври 2017 | 10:40 | Агенция "Фокус"
Бургас. В последните дни на проучванията на Русокастро за 2017 година бургаските археолози откриха водохранилището на замъка на крепостта. Това съобщиха от Регионален исторически музей – Бургас. То е изградено в югоизточния ъгъл на цитаделата на крепостта. Изградено е в неправилна форма с дължина 15 м от запад и 12 м от изток, с ширина 8 м, а северозападният му ъгъл е оформен дъговидно. В средата на водохранилището, в линия север-юг, са иззидани два масивни каменни стълба. Съоръжението е било покрито със сводова конструкция, огромни късове от която са пропаднали вътре. През 2018 година се предвижда, тежките отломки да бъдат извадени с кран.
Вместимостта на водохранилището е най-малко 300 кв. метра. То е защитавано от мощните южна и източна стена на замъка с ширина 2.5 м, както и от голяма бойна кръгла кула с диаметър 7 м. Водохранилището е имало втори етаж, към който води четиристъпално стълбище.
Стените на това монументално съоръжение са внимателно измазани с дебела хидрофобна (водонепроницаема), хоросанова замазка. Тя е с плътен розов цвят, защото в нея има прибавено голямо количество смляна изпечена керамика, която всъщност осигурява непромокаемост.
Разкопките на крепостта Русокастро са ръководени от Милен Николов и Доротея Гюрджийска от Регионален исторически музей – Бургас, а финансирането е осигурено от Община Камено, Министерството на културата на Република България и Национален исторически музей.
Предстои обработка на керамичния материал, анализ на монетните находки и изследване на откритите животински кости от археозоолог. Тези тестове ще са особено любопитни, понеже от тях ще стане ясно, месо от какви животни са консумирали средновековните българи и византийци през 13 – 14 в.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бургас: Нова златна находка е открита при проучванията на крепостта "Русокастро"

Бургас: Нова златна находка е открита при проучванията на крепостта "Русокастро"

1 Септември 2017 | 10:58 | Агенция "Фокус"
Бургас. При разкопките на крепостта "Русокастро" това лято археолозите откриха още една златна находка. Това съобщиха от Регионален исторически музей - Бургас. Край разкритото преди няколко дни монументално каменно стълбище е намерена златна монета – перпера, отсечена в периода 1325-1328 г. На лицето е представена св. Богородица, а на обратната страна – Исус Христос и византийските императори Андроник II и Андроник III Палеолог. Това е втората златна монета от първата половина на XIV в., открита при разкопки на крепостта Русокастро. През 2016 г., пред западната крепостна стена, е открита друга подобна перпера, отсечена в периода 1341-1348 г. Анализът на монетните находки от сезон 2017 тепърва предстои. Освен златните, тази година са открити многобройни медни монети, сред които такива на българските царе Константин Тих и Иван Александър. От сребърните монети са открити такива на цар Иван Александър, на Венеция и на Атинското херцогство. Детайлният анализ на монетите ще бъде изготвен след като те бъдат почистени и консервирани в реставрационно ателие.
Разкопките на крепостта "Русокастро" са ръководени от Милен Николов и Доротея Гюрджийска от Регионален исторически музей - Бургас. Те са финансирани от Община Камено, Министерството на културата и Национален исторически музей.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бургас: Открито е монументално каменно стълбище при разкопките на крепостта "Русокастро"

Бургас: Открито е монументално каменно стълбище при разкопките на крепостта "Русокастро"

25 Август 2017 | 21:08 | Агенция "Фокус"
Бургас. При разкопките на крепостта "Русокастро" е открито монументално каменно стълбище, водещо от подножието на замъка на крепостта към вътрешността му. Това съобщиха от Регионален исторически музей - Бургас. Стъпалата са изградени от големи каменни блокове-квадри, споени с хоросан. За съжаление, голяма част от тях са извадени в по-ново време за строителен материал от жителите на околните села. Стълбището лежи директно върху скалата и води към входа на замъка на крепостта, който също вече е локализиран от археолозите. Той също е доста пострадал от ваденето на камъни за съвременно строителство от първата половина на 20 в. Стълбището е с дължина 12 м и ширина 2.05 м, като преодолява денивелация от цели 5 м. Това е единственото място, откъдето може да се проникне в замъка, който е един от най-големите подобни средновековни обекти у нас, с площ от близо 2 декара.
Около стълбището са открити керамика и монети от периода 13 - 14 в. В горната му част са открити паднали фрагменти от стенописи, които тепърва ще бъдат анализирани от специалисти по средновековна живопис.
Крепостта "Русокастро" се проучва от екип на Бургаския музей с ръководители Милен Николов и Доротея Гюрджийска. Разкопките се финансират от Община Камено, Министерството на културата на Република България и Националния исторически музей.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бургас: Безценна находка е открита при разкопките на крепостта „Русокастро“

Бургас: Безценна находка е открита при разкопките на крепостта „Русокастро“

26 Юли 2017 | 18:47 | Агенция "Фокус"
Бургас. При археологическите проучвания на крепостта „Русокастро“ е открита изключително рядка и елитна находка. Това съобщиха от пресцентъра на Регионален исторически музей – Бургас. При разкопки е намерена двустранна икона от слонова кост с лицево изображение на архангел Гавраил и на св. Василий Велики. На обратната страна са изобразени два кръста – напрестолен и процесиен. Изображенията са част от сцената „Благовещение“. По същество находката представлява крило от триптих. Той е бил трисъставен и е ползван като походен олтар. Находката е била изработена през 10 век в Константинопол, по поръчка на някой от византийските императори или на някой член от императорското семейство. Само те са имали възможност да получават изключително скъпата за средните векове слонова кост - тогава тя е била ценена повече и от златото.
В световен план при археологически разкопки са открити не повече от 15 подобни находки. В България се съхранява само един подобен предмет, открит при разкопките на царската цитадела Трапезица във Велико Търново. Той е намерен от френския археолог Жорж Сьор в началото на 20 век и представлява фрагмент от икона от слонова кост, изобразяваща сцената „Успение Богородично“.
Находки от подобен елитен клас се съхраняват в най-големите музеи в света като Лувър, Британския музей, музея Метрополитън, а сега и в Регионален исторически музей Бургас. Тяхната рядкост се дължи на това, че са изработвани само за нуждите на византийските императори и на техния най-близък семеен кръг. Днес подобни находки се съхраняват в някои църковни съкровищници в Западна Европа, където са достигнали след Четвъртия кръстоносен поход. Тогава рицарите, превзели Константинопол, разграбват византийската императорска съкровищница, в която са се съхранявали подобни изделия от слонова кост. Впоследствие те ги даряват на някои от катедралите в големите западноевропейски градове.
Разкопките на крепостта Русокастро се осъществяват от Регионален исторически музей Бургас под ръководството на бургаския археолог Милен Николов и са финансирани от Община Камено, Министерството на културата на Република България и Националния исторически музей.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бургас: Започват археологическите проучвания на крепостта в с. Русокастро за тази година

Бургас: Започват археологическите проучвания на крепостта в с. Русокастро за тази година

13 Юни 2017 | 18:31 | Агенция "Фокус"
Бургас. Започват археологическите проучвания на крепостта в с. Русокастро за тази година, съобщи за Радио „Фокус“–Бургас Милен Николов, директор на Регионалния исторически музей в Бургас и ръководител на разкопките. Той обясни, че през лятото на 2017 година ще се проучва цитаделата. „Става въпрос за цитаделата на крепостта, за най-укрепеното място, където се е намирал дворецът на управителя, казармите на гарнизона - изобщо най-представителната част от крепостта. Очакваме да открием както движими находки, така и една прекрасно запазена архитектура“, обясни още Николов. Цитаделата е на площ около 2 дка. Същинските разкопки започват от утре и ще продължат през целия летния сезон.
Миналата година е проучен централният вход с четири кули и допълнителна крепостна стена. „Тази година започваме с цитаделата, като идеята е максимално да се проучат площите до край, за да могат да бъдат проектирани за консервационно- реставрационни действия и експониране“, допълни още Николов.
Крепостта в село Русокастро е най-голямата средновековна крепост в Южна България. Тя е разгърната на площ от 52 дка. Николов обясни, че първото укрепване е през 6 век. „Но през първата половина на 13 век, по времето на цар Иван Асен II цялата крепост е препланирана. Изградени са нови крепостни стени, кули. Крепостта е българска от първата половина на 13 век. Всичко в нея е добре запазено. Много елитни находки са открити“, допълни още археологът.
Отпуснати са средства от Министерството на културата - 18 000 лева, Община Камено- 40 000 лева. Очаква се да се осигурят пари и от Националния исторически музей.
Мария РУСЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Мария Шарапова се оказа замесена в скандал с неосъществен проект за луксозни апартаменти в град Гургаон, Индия. 21 ноември 2017 г.
Мария Шарапова се оказа замесена в скандал с неосъществен проект за луксозни апа...

ВИДЕО
Наводненията в Гърция взеха жертви
Наводненията в Гърция взеха жертви
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2017 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.