НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 11:42

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Добрич: Министър Нено Димов направи първа копка от водния цикъл на града

Добрич: Министър Нено Димов направи първа копка от водния цикъл на града

17 Юли 2017 | 18:24 | Агенция "Фокус"
Добрич. Министърът на околната среда и водите Нено Димов и кметът Йордан Йорданов направиха първа копка от водния цикъл на Добрич. Проектът е от голяма важност за града, тъй като ще реши дългогодишните проблеми с остарялата ВиК мрежа на Добрич. Инвестицията е в размер на 114,9 млн. лв., 86,2 млн. лв. от тях безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020“. Това съобщиха от пресцентъра на МОСВ.
„С реализацията на проекта ще се намалят течовете в мрежата, ще се подобри и пречистването на отпадъчните води, за което настоява Европейската комисия“, заяви министър Димов. ПСОВ-Добрич в с. Врачанци е построена през 1986 г., но досега не е реконструирана. Предвижда се изграждане на биологично стъпало с пречистване на азот и фосфор, което ще предотврати замърсяването на р. Добричка. Съоръжението ще обслужва 92 498 души, каза министърът.
Проектът се очаква от жителите на Добрич, въпреки че те ще трябва да понасят много неудобства през следващите месеци. Предстои рехабилитацията на близо 80 км водопроводи, полагани в периода от 1950-1970 г., което означава разкопани улици, струпване на строителна техника и работници. В момента авариите са всекидневие и загубите на вода достигат 86%, обясни министър Димов.
През първия програмен период в област Добрич са реализирани 7 проекта, по които са вложени над 64 млн. лв. От тях 25,5 млн. лв. в сектор „Води“ и 38,9 млн. лв. в сектор „Отпадъци“. Положената линейна инфраструктура е с дължина над 20 км.
В момента със средства от ОПОС 2014- 2020 се подготвя регионално прединвестиционно проучване на територията на област Добрич, на базата на което ще бъдат финансирани и други проекти във водния сектор.
На церемонията присъстваха областният управител Красимир Кирилов и народните представители Пламен Манушев и Живко Мартинов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Добрич: Кметът Йордан Йорданов ще направи първа копка по проекта за водния сектор на града

Добрич: Кметът Йордан Йорданов ще направи първа копка по проекта за водния сектор на града

17 Юли 2017 | 08:41 | Агенция "Фокус"
Добрич. Кметът на Община Добрич Йордан Йорданов ще даде официалната церемония „Първа копка“ по проект № BG16M1OP002-1.006-0003-C01 „Интегриран проект за подобряване на водния сектор в град Добрич – Фаза 1“. Това съобщиха от пресцентъра на Общината. Общата стойност на проекта е 114 901 132 лева. Той ще е най-мащабният, реализиран до този момент от Община град Добрич.
Събитието ще се състои днес, от 17.00 часа, на бул. „Добричка епопея“ кръстовище с бул. „Добруджа“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
26 души загинаха след атентат в Багдад. 15 януари 2018 година
26 души загинаха след атентат в Багдад. 15 януари 2018 година

ВИДЕО
 Катастрофални свлачища връхлетяха южната част на американския щат Калифорния - 14 януари 2018 година
Катастрофални свлачища връхлетяха южната част на американския щат Калифорния - ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.