НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 01:32

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Вицепремиерът Екатерина Захариева ще вземе участие в Съвета „Външни работи“ в Брюксел

Вицепремиерът Екатерина Захариева ще вземе участие в Съвета „Външни работи“ в Брюксел

17 Юли 2017 | 07:13 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева ще вземе участие в редовното заседание на Съвет „Външни работи“, което ще се проведе днес в Брюксел. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на външните работи. Първите дипломати на 28-те ще проведат дискусия относно приоритетите в изпълнението на Глобалната стратегия на ЕС за следващата година. Министрите ще обсъдят актуалното развитие на ситуацията в Либия и ще направят преглед на отговора на ЕС. Съветът ще одобри удължаването на мандата на EUNAVFOR MED операция Sophia и на гражданската мисия на ЕС за подкрепа за интегрирано управление на границите в Либия (EUBAM).
Външните министри ще обменят мнения и относно положението в Корейската народнодемократична република (КНДР), в контекста на последните събития, включително неотдавнашното изстрелване на балистична ракета на 4 юли 2017 г. в грубо нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН. Дискусията в СВнР ще направи преглед на ролята на ЕС и взаимодействието с останалите заинтересовани страни.
Работният обяд на министрите ще бъде посветен на темата за миграционния натиск в Централното Средиземноморие. В дискусията ще участват Върховния комисар на ООН по бежанците Филипо Гранди и Генералният директор на Международната организация по миграция.
EUNAVFOR MED операция SOPHIA е военноморска операция на ЕС срещу контрабандистите и трафикантите на хора в Средиземноморието, която започна на 22 юни 2015 г. Целта на мисията е идентифициране, залавяне и отстраняване на плавателни съдове и спомагателни активи, които се използват или за които се подозира, че се използват от контрабандисти или трафиканти на мигранти.
Операцията е един от елементите на по-широкия комплексен подход на ЕС към миграцията, чиято цел е да се реагира на непосредствената необходимост от спасяване на човешки животи и преодоляване на неотложни ситуации, справяне с първопричините за незаконната миграция и борба с трафикантите.
Операция Sophia носи името на момиченце от сомалийски произход, родено на 24 август 2015 г. на борда на германската фрегата „Шлезвиг Холщайн“, която е част от военноморските сили в операцията на ЕС в централното Средиземноморие. Детето е спасено от германския кораб заедно с други 453 мигранти.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Един от лидерите на косовските сърби, Оливер Иванович, бе застрелян в Косовска Митровица. 16 януари 2018 г.
Един от лидерите на косовските сърби, Оливер Иванович, бе застрелян в Косовска М...

ВИДЕО
 Катастрофални свлачища връхлетяха южната част на американския щат Калифорния - 14 януари 2018 година
Катастрофални свлачища връхлетяха южната част на американския щат Калифорния - ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.