НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 01:36

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Министър Боил Банов: Стилът на НДК е запазен и след ремонта за Българското председателство

Министър Боил Банов: Стилът на НДК е запазен и след ремонта за Българското председателство

9 Ноември 2017 | 09:47 | Агенция "Фокус"
София. Стилът на НДК е запазен и след ремонта за Българското председателство. Това каза министърът на културата Боил Банов в предаването „Тази сутрин“ по БТВ. Във връзка с ремонта в НДК Банов коментира, че има довършителни дейности. „Общо взето нещата са финализирани. Редовно идвам на проверки в НДК, като не винаги обявявам това. Работи се, човек има усещане, че темпото може да е по-добре. Работи се сериозно. Съхранени са мраморните стълби, част от естетиката на НДК“, добави Банов.
„Голямото качество на този ремонт, който е много сложно, защото да ремонтираш нещо частично, което го има и има своята стойност е трудно, но е запазен стилът на НДК, идеята за НДК. Мисля, че на 1 декември ще сме в състояние да извършваме последни проби на техника, всичко ще е по места“, каза Боил Банов.
Във връзка с вчерашната среща в Брюксел, на която правителството обсъди с ЕК готовността на България за поемане на европредседателството, министърът на културата коментира: „Много сериозна среща, на която се коментираха всички аспекти на предстоящото председателство. Най-вече темите, по които ще се работи, досиетата, които са ключови и България ще движи в рамките на председателството. Беше важно, защото получихме една оценка за много висока степен на готовност“. „Европа се вълнува от темите, които са водещи на Българското председателство. От Европа се вслушват и подкрепят инициативите ни, което е голямото качество и мен лично ме впечатли“, добави Банов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ремонтът на НДК за Председателството ще приключи до 15 ноември (ОБЗОР)

Ремонтът на НДК за Председателството ще приключи до 15 ноември (ОБЗОР)

17 Октомври 2017 | 20:45 | Агенция "Фокус"
София. До 15 ноември ще приключат основните строителни дейности по ремонта на НДК във връзка с Председателството на Съвета на ЕС. След това ще се монтират техниката и обзавеждането в залите и ще се тестват системите. Изпълнителният директор на НДК Ангел Митев заяви, че 45 млн. лева е общият бюджет за ремонт на сградата. 20 млн. лева от тях вече са изплатени на изпълнителите. Относно сигурността на сградата по време на Председателството той коментира: „В участъка около НДК ще има контролни органи. При по-големите събития няма да бъдат допускани външни посетители“. Той посочи, че ремонтът върви по план и изрази увереност, че до 1 декември ще приключат успешно и тестовите дейности.
Ангел Митев представи данните за ремонтните дейности на НДК в обновената Зала 3, която разполага с изцяло подновена отоплителна и вентилационна система, както и с ново осветление. Оборудвана е със съвременна техника с дискусионни пултове, видеоконферентна, преводаческа и презентационна система. Терасите са с нова хидроизолация и нови настилки. Зала 10, която е предвидена за заседанията на официалните лица, е с нов таван и с нова система за климатизация и осветление. В момента там се монтират инсталациите на системите за сигурност. Същото се случва и в залите 7, 8 и 9, а сновните строително-монтажни работи там са изпълнени. В Зала 6, фоайетата и кабинетите около нея, които са предвидени за Международния пресцентър, продължават строително-ремонтните дейности. Предвидена е подмяна на 6 асансьора в НДК.
Председателят на Съвета на директорите в НДК Борислав Велков заяви, че по време на Председателството ще има активна културна програма, за да докаже сградата достойно оптималните си възможности. Той се извини на всички посетители на НДК в следващите месеци заради ремонтните дейности по сградата. Според него Председателството е изключителна възможност за препозициониране на НДК, който да се превърне във водещ конгресен и конферентен център в България и на Балканите. Борислав Велков коментира, че инвестицията в сградата на НДК не бива да се разглежда като такава само за Председателството, а като стратегическа инвестиция за най-важната обществена сграда в София. „След Председателството сградата ще има нов живот и ще бъде лидер на пазара на конгресни и конферентни прояви и културни събития“, обясни той и допълни, че залите на НДК ще останат във същия вид, защото вече са много по-функционални. Борислав Велков каза още, че в НДК са предприети много организационни мерки за подобряване на приходите и намаляване на разходите.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Борислав Велков, Съвет на директорите на НДК: По време на Председателството ще има активна културна програма

Борислав Велков, Съвет на директорите на НДК: По време на Председателството ще има активна културна програма

17 Октомври 2017 | 12:19 | Агенция "Фокус"
София. В НДК по време на Председателството ще има активна културна програма, с изложби и изложения. Така че една такава сграда достойно да покаже своите оптимални възможности. Това каза Борислав Велков, председател на Съвета на директорите в НДК на брифинг в Зала 3, където ще се провеждат заседания по време на Българското председателство, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Всичко, което правим е с цел добра организация и хората да се почувстват добре“, посочи той. „Храненето на гостите също ще бъде в НДК, то е обект на обществена поръчка на Министерството на Председателството. Осигурили сме всички битови условия да се случи на високо ниво“, обясни Борислав Велков. „Използвам случая любезно да се извиним на всички посетители на НДК в следващите месеци. В едно с ремонтните дейности имаме изключително активна културна програма, която продължава и по време на Председателството“, отбеляза той. „Председателството е изключителна възможност за препозициониране на НДК. Освен да се превърне във водещ конгресен и конферентен център в България и на Балканите, да бъде една още по-развита платформа за проекти и прояви“, заяви председателят на Съвета на директорите. „Инвестицията в сградата на НДК за Председателството не бива да се разглежда като такава само за Председателството. Това е стратегическа инвестиция за най-важната обществена сграда в София. След Председателството сградата ще има нов живот и ще бъде лидер на пазара на конгресни и конферентни прояви и културни събития“, обясни той и допълни, че залите на НДК ще останат във същия вид, защото вече са много по-функционални. „Предприели сме много организационни мерки за подобряване на приходите и намаляване на разходите, и да дадем мотивация на екипа в НДК да търсим успешните събития във всяко отношение“, каза още Борислав Велков.
Биляна ИВАНОВА


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ангел Митев, изпълнителен директор на НДК: 45 млн. лева е общият бюджет за ремонт на сградата, от тях изплатени са 20 млн. лева

Ангел Митев, изпълнителен директор на НДК: 45 млн. лева е общият бюджет за ремонт на сградата, от тях изплатени са 20 млн. лева

17 Октомври 2017 | 12:05 | Агенция "Фокус"
София. 45 млн. лева е общият бюджет за ремонт на НДК. Това каза изпълнителният директор на НДК Ангел Митев на брифинг в Зала 3, където ще се провеждат заседания по време на Българското председателство, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Имаме осигурени средства по две постановления, за 17 млн. лева и за 28 млн. лева. От тях една част сме изплатили на строителите, друга част стоят в специална сметка“, заяви той. „В участъка около НДК ще има контролни органи. При по-големите събития няма да бъдат допускани външни посетители“, посочи Ангел Митев. „Трябва да бъдат разплатени на строителите дейности по ремонта, за единната глобална система и за пресцентъра в Зала 6. Тези плащания остават и за в бъдеще ще бъдат платени на строителите“, обясни изпълнителният директор на НДК. „Ще извършим реставрация на металните пластики на входа на НДК и реставрация на произведенията на изкуството“, уточни той. „Разгънатата площ на НДК е 123 хил.кв. м. От тях са подменени 14 хил. настилки. Обновени са камерите, инсталациите, подменят се конвектори, радиатори и всички нива от 8 до 4. Всички мраморни настилки си остават във същия вид, като се реставрират“, поясни изпълнителният директор и допълни, че всичко важно за сградата се запазва. „От тези 45 млн. бюджет са изплатени 20 млн. лева“, посочи Ангел Митев. „Нямаме проблеми с плащането на заплатите на служителите в НДК. Имаме забавяне само в частта за ел. енергия, но се надявам, че през ноември, когато сме наситени със събития и имаме по-високи приходи, и този проблем да бъде изчистен“, коментира той.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ангел Митев, изпълнителен директор на НДК: До 15 ноември по договор трябва да приключи ремонтът на сградата за Председателството

Ангел Митев, изпълнителен директор на НДК: До 15 ноември по договор трябва да приключи ремонтът на сградата за Председателството

17 Октомври 2017 | 11:52 | Агенция "Фокус"
София. Ремонтът върви нормално, надяваме се да няма проблеми със завършването му. До 15 ноември е срокът за изпълнение на договора. След това има месец, в който трябва да извършим изпитание на системите и да подготвим сградата за Председателството. Това каза изпълнителният директор на НДК Ангел Митев на брифинг в Зала 3, където ще се провеждат заседания по време на Българското председателство на Съвета на ЕС, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „По време на Председателството се очакват 350 делегати, които ще бъдат ситуирани в централната част на залата“, обясни той и допълни, че се мебелите се очакват в рамките на 1 седмица, след което ще започне монтирането им. „Зала 3 е с обновен таван и преводачески кабини. Изграден е двоен под с комуникации. Окаченият таван е нов. Ремонтът дава възможност за голяма функционалност на залата. Може да се провеждат събития за 1500-2000 човека“, посочи Ангел Митев. „Продължават дейностите по сигурността, пожароизвестяването и контролът на достъпа, видеонаблюдението“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Боил Банов провери ремонта в НДК

Министър Боил Банов провери ремонта в НДК

12 Октомври 2017 | 15:31 | Агенция "Фокус"
София. Министърът на културата Боил Банов направи изненадваща проверка на ремонтните дейности в НДК. Залите, които ще приемат министри, делегати, служители и журналисти, са в довършителна фаза. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на културата.
Зала 3 и прилежащите й 3.1 и 3.2, в които са предвидени основните събития от Председателството, са почти готови. Следва обзавеждане и тестване на системите.
В Зала 10, в която ще заседават държавните и правителствени ръководители на страните членки на ЕС, се прокарват инсталациите и системите за сигурност, докато в зали 7, 8 и 9 основните строително-монтажни работи са изпълнени.
В зала 6, фоайетата и кабинетите около нея, където ще се помещава Международният пресцентър, продължават ремонтните дейности.
Всички фоайета, включени в обхвата на ремонта, са готови. Терасите са с нова хидроизолация и нови настилки.
Освен подготовката на сградата за Председателството в НДК тече и активна културна програма. Близо 100 събития ще се случат до края на годината. Билетният център работи на пълен капацитет, както и културните пространства – ДНК, „Перото”, Театър "Азарян" и зала "42".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Специализирано звено „Антикорупция“ прецизира обвинението на Мирослав Боршош и повдигна нови обвинения

Специализирано звено „Антикорупция“ прецизира обвинението на Мирослав Боршош и повдигна нови обвинения

3 Октомври 2017 | 14:06 | Агенция "Фокус"
София. Специализирано звено „Антикорупция“ – СГП прецизира обвинението на бившия изпълнителен директор на „НДК - КСЦ“ ЕАД Мирослав Боршош за нецелево разходване на средства (чл. 254 А, ал.2 от НК) и му повдигна още две обвинения – за умишлена безстопанственост и сключване на неизгодни сделки. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата.
След изготвяне на назначената допълнителна съдебно-икономическа експертиза, разследването на СЗ „Антикорупция“ е установило, че в периода от 23.08.2016 г. до 26.06.2017 г. Мирослав Боршош е разпоредил част от целевите средства – в размер на 3 431 146,06 лв. да бъдат изразходвани за заплащане на разходи, които не са свързани с дейностите, за които са били отпуснати. С решение на Министерски съвет от 03.08.2017 г. е увеличен бюджетът на Националния дворец на културата със 17 млн. лв., като средствата са били с целево предназначение – за преустройството, модернизацията и адаптирането на основната сграда на НДК за нуждите на българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 година.
Събраните доказателства за настъпили вредни последици за държавата в по-висок размер - 3 431 146,06 лв., обусловиха СЗ „Антикорупция“ да предяви прецизно обвинение на Боршош за престъпление по чл. 254А, ал.2 от НК.
В хода на разследването са събрани доказателства и за още едно престъпление, извършено от Мирослав Боршош - умишлена безстопанственост, от която са последвали щети за НДК в общ размер на 389 624,82 лв. /чл. 219 ал.4, вр. с ал.3, вр. с ал.1 вр. с чл. 26 ал.1 от НК/.
В периода 16.01.2015 г. - 24.01.2017 г. е сключил договори с адвокатски дружества при наличие на назначени 2- ма юрисконсулти, за изработване на уеб сайт и изготвяне на технически паспорти, при съществуващ интернет сайт на НДК и изработени два технически паспорта на сградата.
От събраните и анализирани до момента доказателства е установено още, че в периода 24.11.2014 г. – 23.12.2015 г. Мирослав Боршош съзнателно е сключил 15 неизгодни сделки, от които за НДК са настъпили значителни вреди в размер на 94 740 лв. Договорите са: 6 за PR- обслужване, при назначени в НДК 4 – ма служители за тази дейност и 9 за процесуално представителство пред съдебни органи, при назначени 2- ма юрисконсулти.
Тези доказателства обосновават обвинението на Мирослав Боршош за извършено престъпление по чл. 220 ал.2 вр. с ал.1 вр. с чл. 26 ал.1 от НК.
Без промяна остава обвинението в безстопанственост, свързано със сключения договор за оперативен лизинг за отдаване под наем на лек автомобил м. “Лексус“, от което за НДК са настъпили щети в размер на 28 399,61 лв.
Разследването продължава.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Боил Банов: Ремонтът на НДК ще бъде завършен в срок

Министър Боил Банов: Ремонтът на НДК ще бъде завършен в срок

28 Септември 2017 | 08:48 | Агенция "Фокус"
София. Ремонтът на Националния дворец на културата ще бъде завършен в срок. Това каза министърът на културата Боил Банов в предаването „Тази сутрин“ по БТВ. Във връзка с ремонта на НДК, министърът на културата заяви: „Върви се ясно към приключване на обекта. След 15 ноември остават техническите проби на новата техника“. „Парите не достигат за някои неща. Това няма да се усети от делегатите. Нещата, които няма да се свършват в момента няма да нарушат случващото се вътре, ще се направят по-нататък“, обясни министър Банов.
„Проектът е много сложен – има изисквания на Европейската комисия, които дават насоки за допълнително възлагане, но не можем да направим всичко така, както се иска”, допълни министърът. Той уточни, че строителните дейности ще струват 24 млн. лв., 4,5 млн. лв. допълнително за техника, 12 млн. лв. са за сигурност. „Над 40 млн. е общата стойност. Оправяме се с парите, които имаме. Няма хипотеза, че ще са ни необходими още пари:, добави Боил Банов. По думите му работата на НДК няма да е блокирана като културна институция. „Даже в момента зала 1 откри сезона. По-скоро проблемите ни са, че ремонтът отвън, пред НДК, продължава. Вървим малко трудно, но само напред.
„Не сме се чували отдавна с Боршош“, добави той. На въпрос виждали обратен ход там, министър Банов заяви: „Към момента не виждам такъв“. Министърът заяви, че продължава да работи с екипа на бившият директор на НДК Мирослав Боршош.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Екатерина Захариева: Важно е какви ще са приоритетите на Председателството ни и как ще ги защитим, да изместим фокуса от организацията и ремонтите

Министър Екатерина Захариева: Важно е какви ще са приоритетите на Председателството ни и как ще ги защитим, да изместим фокуса от организацията и ремонтите

12 Септември 2017 | 09:24 | Агенция "Фокус"
София. Иска ми се да изместим фокуса от организацията, сигурността и ремонтите. Важно е в каква сграда ще ги посрещнем, но по-важно е как ще организираме съветите, какви ще са приоритетите и как ще ги защитим. Това каза вицепремиерът и външнен министър Екатерина Захариева по повод предстоящото Председателство на Съвета на ЕС през 2018 година в предаването „Европа сутрин“ по телевизия Европа. „Разбира се, че ще бъдем готови за Председателството, има няколко технически неща по сградите, но това е много малка част. По-важно е съдържанието“, коментира тя. „Един от основните външнополитически приоритети на нашето Председателство са Западните Балкани. През шестте месеца на Председателството ще сме много фокусирани върху тази тема, но външната политика на България е много по-дългосрочна“, обясни Екатерина Захариева. „Твърдо вярваме, че няма как, ако регионът ни е нестабилен и съседите ни не са демократични, сигурни и стабилни, няма как и България да се чувства добре“, заяви вицепремиерът. „Председателството дава шанс на държавата да се представи в международен план, да представи приоритетите си, които трябва да съответстват на тези на ЕС, и да покаже, че може да води преговори“, коментира Екатерина Захариева. „Един от петте приоритета на Европейската служба за външна политика, поставен от Федерика Могерини, беше Балкани. Мисля, че това се случва за първи път от 11-12 години. Това показва активността на българската външна политика“, заяви тя. „За първи път българският премиер беше поканен на Берлинския процес лично, на ниво премиер. Това е много важно, можеш да бъдеш поканен като наблюдател на ниво посланик, външен министър, но на ниво премиер е голямо признание за България и премиера“, каза още Екатерина Захариева.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Екатерина Захариева: Кохезионната политика е важна за целия ЕС

Министър Екатерина Захариева: Кохезионната политика е важна за целия ЕС

8 Август 2017 | 09:07 | Агенция "Фокус"
София. Не трябва да обясняваме, че искаме пари за пътища, а защо всъщност кохезионната политика е важна за целия ЕС. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в предаването „Денят започва“ по БНТ. „Кохезионната политика е една от най-важните политики. Тя е свързана с истинско сближаване, истински напредък“, коментира Захариева и уточни, че тази политика не е важна само за държавите като България. По думите й по пътищата, които се строят, се движат и европейски стоки. „Не е лесна темата, още повече след Брекзкит“, отбеляза Захариева и уточни, че приносът на Великобритания към бюджета на ЕС е 16 %. Министърът на външните работи отчете, че четири пъти и половина са се увеличили доходите в България, откакто страната ни е членка на ЕС. „Всички виждат това, което се направи с кохезионната политика като пътища, като магистрали, като училища, като детски градини“, коментира тя и поясни, че това се забелязва.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Жельо Бойчев, „БСП за България“: Анкетната комисия за НДК изведе наяве фрапиращи нарушения, не се стигна обаче до отговора дали и кой е упражнявал натиск на Боршош

Жельо Бойчев, „БСП за България“: Анкетната комисия за НДК изведе наяве фрапиращи нарушения, не се стигна обаче до отговора дали и кой е упражнявал натиск на Боршош

26 Юли 2017 | 08:54 | Агенция "Фокус"
София. Анкетната комисия за НДК изведе наяве данни за фрапиращи нарушения, не се стигна обаче до отговорите на някои генерални въпроси като дали и кой е упражнявал натиск на бившия директор Мирослав Боршош. Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ и член на временната анкетна комисия за НДК Жельо Бойчев. По думите му работата на комисията е разкрила размера на хаоса в управлението на НДК, но сега предстои компетентните органи да си свършат работата.
„Дали е оказван натиск? Знаете, че имаше такива твърдения, но те останаха да висят във въздуха. Мирослав Боршош си позволи да не дойде на изслушване в комисията, въпреки че беше единственият, който беше поканен, и не се яви. Не успяхме да получим отговор на въпроса кой и защо му е оказвал натиск. Не беше прието и предложението на БСП за изслушване на министър-председателя Бойко Борисов. В крайна сметка следейки хронологията и промяната на отговорниците за НДК от Министерството на културата и Вежди Рашидов, и Томислав Дончев, после - към Лиляна Павлова и обратно, към Министерство на културата, оставаме с впечатлението, че човекът, който има цялата информация е Борисов. След като Боршош беше уволнен от Лиляна Павлова, припомням, че именно Борисов го върна на поста и то с аргумента, че са изяснени редица въпроси за НДК. Съвсем нормално беше ние да поискаме да каже, като човек, стоящ най-високо в изпълнителната власт, какво му е отношението към случващото се в НДК“, каза той.
Жельо Бойчев добави, че целта на комисията за НДК в Народното събрание е окончателно да се сложи край на модела на управление на дружества като НДК и именно заради това БСП е внесла предложение срокът за работата на временната парламентарна комисия да бъде удължен.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова за НДК: Не  приемам БСП и Деница Златева да носят отговорност за 2 години вътрешни битки в ГЕРБ и злоупотреби с пари

Корнелия Нинова за НДК: Не приемам БСП и Деница Златева да носят отговорност за 2 години вътрешни битки в ГЕРБ и злоупотреби с пари

25 Юли 2017 | 15:03 | Агенция "Фокус"
София. Не приемам БСП и Деница Златева да носят отговорност за 2 години вътрешни битки в ГЕРБ и злоупотреби с пари. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция след заседание на Изпълнителното бюро на партията, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Нинова посочи, че щом има повдигнато обвинение към Боршош, значи той не е освободен от онази отговорност, която се опитват да внушават в обществото от ГЕРБ. По думите й случат с НДК е огледало на управлението на ГЕРБ – интереси, корупция, борба между две лобита в ГЕРБ за пари и надмощие и провал на техническата подготовка на председателството. „В този казус г-н Боршош е най-малката брънка. Той е бушонът. Менторът му е важен. При цялата информация, която е имало, той беше възстановен на работа от г-н Борисов. Защо при всички известни факти са отстранявани онези министри, които са казвали истината, като почнем от Вежди Рашидов, през Лиляна Павлова“, каза Нинова. По думите й на тези министри им се отнема правомощията върху НДК и се дава на друг. Тя попита как така Томислав Дончев изведнъж премахва в устава ограничението на изпълнителния директор да се разпорежда самостоятелно само до 50 хил. лв., а другото да става със Съвет на директорите. „Откакто Томислав Дончев поема да бъде принципал, това е отменено и Боршош вече може неограничено да разполага със средства. Томислав Дончев е умен и опитен човек, който е управлявал десетки проекти. Няма как да направи такова нещо без нареждане и натиск над него. Отгоре над него е само един човек – г-н Борисов“, заяви Нинова. Тя призова Дончев да каже дали му е упражняван натиск. По думите й от 2015 г. групи и лобита в ГЕРБ се борят на тема НДК. „Вежди Решидов пръв повдига темата. Няма как да приемем, че след 2 години, факти, разправии, проверки, сега се опитват да прехвърлят отговорността на Деница Златева за два месеца. Просто абсурд, няма да им го позволим, защото и фактите показват, че не носи такава отговорност“, каза Нинова.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Жельо Бойчев, БСП: Мирослав Боршош е трябвало да бъде сменен заради злоупотребите в НДК

Жельо Бойчев, БСП: Мирослав Боршош е трябвало да бъде сменен заради злоупотребите в НДК

25 Юли 2017 | 09:28 | Агенция "Фокус"
София. Всички доклади, както и тези за финансовото състояние на НДК показват, че г-н Боршош е трябвало да бъде сменен веднага. Това заяви народният представител от „БСП за България” и член на комисията за НДК Жельо Бойчев по БНР, съобщиха от пресцентъра на Националния съвет на БСП.Народният представител попита: „Кой носи политическата отговорност да се търпи случващото се с НДК толкова време и кой носи отговорност парите на българските граждани да се харчат по този начин?" Той допълни: "След като чух какво казаха председателите на съветите на директорите и изпълнителните директори на НДК, съм изумен как всичко това може да се случва толкова дълго време и отговорните за това да не вземат никакви мерки” Бойчев разказа за чутото по време на заседание на комисията за НДК:„Хората бяха достатъчно откровени като ги попитахме - след като не им е била предоставена информация от председателя на съвета на директорите, след като не са били наясно за начина, по който се разходват средствата и е имало неизпълнение на решенията на съвета на директорите, както и опити да се манипулират протоколите на съвета на директорите, защо не са сменили г-н Боршош- те казаха: „Ние знаехме, че ако го сменим, на следващия ден щяха да сменят нас.”
Жельо Бойчев каза също, че вчера по време на заседание на комисията, е имало предложение тя да продължи своята работа, защото има още документи, които е трябвало да бъдат предоставени. „И в крайна сметка да видим как се стигна до ситуацията- да има изпълнителен директор на държавно дружество, който въпреки разпорежданията на министри, вицепремиери, държавни институции, се оказва че може да прави каквото си иска. На всичко това може да отговори само един човек и той е министър–председателят на България, поради което поискахме и той да бъде изслушан”, изтъкна Бойчев.
Той припомни, че Боршош бе уволнен, ден след това върнат на работа от Борисов, при това след среща между двамата. „Информацията бе, че те са решили всички въпроси около НДК и е било взето решение Боршош да се върне на работа. Забелязваме също, че за пореден път се сменя и принципалът на дружеството. Това се случва 4 пъти за НДК. Съвсем нормално е да попитаме, коя е тази сила, която позволява всичко това да се случи. И след като министър, вицепремиер не могат да отговорят на тези въпроси, логично бе да поискаме да чуем гледната точка на премиера за връщането на Боршош”, каза още Бойчев.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Първан Симеонов, политолог: Казусът с НДК и Мирослав Боршош може да се окаже първата грешка на премиера Бойко Борисов в новия мандат

Първан Симеонов, политолог: Казусът с НДК и Мирослав Боршош може да се окаже първата грешка на премиера Бойко Борисов в новия мандат

25 Юли 2017 | 09:15 | Агенция "Фокус"
София. Казусът с НДК и с бившия му директор Мирослав Боршош може да се окаже първата грешка на премиера Бойко Борисов в новия мандат. Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ политологът Първан Симеонов. Според него, реакцията по случая е била доста неумела с отстраняването от поста и връщането на Боршош. „Сега виждаме, че е много лесно този човек да бъде свързан с Борисов. Той даже вече влезе в обяснителен режим, че не се е виждал с него напоследък, защото вече го попитаха: „Ти ли слагаш чадър над него?“. С две думи казано – може от нищо да стане нещо от този скандал с негативен знак не просто за ГЕРБ, но лично за Бойко Борисов. Спомняте си, че предния път, когато Борисов много се чудеше какво да прави... беше пак кадрови скандал – това беше тежката грешка Кристалина Георгиева срещу Ирина Бокова. Сега разбира се мащабът не е същият, но ако успеят да те свържат с вече обвиняемия Боршош, това някак си не е добра политическа реклама“, коментира Симеонов. Според него, това прилича на един дребен скандал, който обаче може да прерасне в нещо сериозно.
Първан Симеонов каза още, че политическата цена вероятно няма да бъде толкова висока, защото Мирослав Боршош ще бъде използван като „бушон“, но истината е, че когато стават такива скандали го отнася този, с когото те се свързват. „С други думи – петното ще остане върху управляващите“, каза още Първан Симеонов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Временната комисия за НДК изслуша бившия служебен вицепремиер Деница Златева, Мирослав Боршош отказа да се яви (ОБЗОР)

Временната комисия за НДК изслуша бившия служебен вицепремиер Деница Златева, Мирослав Боршош отказа да се яви (ОБЗОР)

24 Юли 2017 | 20:55 | Агенция "Фокус"
София. Във Временната парламентарна комисия, която установява как са разходвани средствата в НДК, бяха изслушани бившият служебен вицепремиер Деница Златева, както и настоящото и бившето ръководство на Двореца на културата. По програма депутатите трябваше да изслушат и бившия директор на НДК Мирослав Боршош, който обаче отказа да се яви и изпрати мотиви писмено. Той публикува позицията си в профила си във „Фейсбук“. Като мотив да не се яви на изслушването Мирослав Боршош посочва, че някои от членовете на комисията са си позволили преднамерени и крайни изказвания много преди да бъде изслушан. Според него кратките срокове, в които е работила комисията, както и условията на медиен натиск, не могат да доведат до безпристрастни и обективни решения. Мирослав Боршош изразява и основателни съмнения за добросъвестната работа и заключения на комисията, както и по отношение на непредубедеността на някои от нейните членове. Той уточнява, че в периода, в който комисията заседава, прокуратурата му е повдигнала обвинение и затова всички факти и твърдения ще се изясняват в съда.
Неявяването на Мирослав Боршош в комисията предизвика дискусии между управляващи и опозиция. Народният представител от БСП Румен Гечев коментира, че бившият директор на НДК „върти на пръста си“ вицепремиери и премиери и не зачита парламента. Той заяви, че управляващите крият Мирослав Боршош. В отговор депутатът от ГЕРБ Тома Биков посочи, че парламентарните групи не бива да си прехвърлят чий е Мирослав Боршош. По думите му Боршош е колкото на БСП, толкова и на ГЕРБ. Той заяви, че от ГЕРБ са били подготвени с въпроси, които да зададат на бившия директор на НДК.
Бившият служебен вицепремиер Деница Златева, която отговаряше за подготовката на Българското председателство на Съвета на ЕС, заяви, че по отношение на смяната на борда на НДК върху нея не е упражняван политически натиск. Тя уточни, че от нейна страна не е имало „политически чадър“ върху нито един член на екипите по подготовката на Българското председателство. Деница Златева обясни, че от самото начало служебното правителство е заявило, че ще гарантира приемственост и няма да създава сътресения в системата със смяна на хора, които оперативно се занимават с подготовката на Председателството. Тя уточни, че това е аргументът да не бъде сменен Мирослав Боршош. По думите й по време на служебния кабинет не е бил сменен нито един човек, който оперативно се занимава с подготовката на Председателството, не само в НДК, но и в министерствата.
Народният представител от ГЕРБ Снежана Дукова изрази съмнения към изказания аргумент от Деница Златева, че Мирослав Боршош не е уволнен заради приемствеността. По думите й приемствеността не може да е аргумент, а в същото време служебното правителство да уволнява областни управители. В отговор Деница Златева заяви, че работата на служебния вицепремиер по подготовка на Председателството не е да назначава и уволнява областни управители. По думите й най-лесното в случая е било уволнението на Боршош, на което ГЕРБ първи са щели да възразят. Тя обясни, че в краткия си мандат служебният кабинет се е опитал максимално да навакса закъсненията и да създаде по-добра координация между екипите. Деница Златева коментира, че е работила при заварени дадености от предишния кабинет, независимо дали й харесват, за да мобилизира системата в максимално кратки срокове. Бившият служебен вицепремиер поясни, че от 2011 година досега НДК е на загуба. През 2016 година финансовият резултат е бил подобрен с 1 млн. лева, но въпреки това има дефицит от 8 млн. лева. Във връзка с приетия Годишен финансов отчет на НДК за 2016 година, Деница Златева обясни, че с приемането му Мирослав Боршош е освободен от отговорност по отношение само на отчета. Тя заяви, че не е освободила бившия директор на НДК нито от административна, нито от наказателна отговорност.
Изпълнителният директор на НДК Ангел Митев, който беше назначен от министъра на културата Боил Банов, когато министерството стана принципал, обясни, че към 24 юли НДК разполага с 9,3 млн. лева. Той уточни, че наличните средства за капиталов разход са 5 млн. лева, а разликата от 3.5 млн. е за разплащане на други дейности. Бившият председател на Съвета на директорите на НДК Марио Анастасов заяви, че проблемът на дружеството е едноличното управление. Той обясни, че е поискал данни от директорите за дължимите средства по договори и за вземанията по договори за наем, които и до ден днешен не е получил. Марио Анастасов посочи, че е контактувал с Мирослав Боршош само с е-мейли, с които му е изпращал отчети, протоколи и документи, касаещи дружеството.
След като бившият служебен премиер, предишното и настоящото ръководство на НДК бяха изслушани, комисията реши писмото, изпратено от Мирослав Боршош, който не се яви на изслушване, да не бъде част от доклада за дейността й. Тъй като бившият директор на НДК не дойде в комисията председателят Диана Йорданова изчете изпратеното от него писмо с писмени мотиви за неявяването му, част от което бе публикувано от него във „Фейсбук“. Членовете на комисията единодушно решиха да предложат Сметната палата да извърши одит за разходването на средствата в НДК. Последното заседание на комисията ще бъде на 25 юли. Тогава ще бъде обсъден докладът за дейността й, който ще бъде внесен за гласуване в пленарна зала.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Временната парламентарна комисия по случая с НДК ще предложи Сметната палата да извърши одит за разходването на средствата в дружеството

Временната парламентарна комисия по случая с НДК ще предложи Сметната палата да извърши одит за разходването на средствата в дружеството

24 Юли 2017 | 18:21 | Агенция "Фокус"
София. Членовете на Временната парламентарна комисия, която установява как са разходвани средствата в НДК, приеха комисията да приключи работата си след заседание на 25 юли и да излезе с доклад, който да бъде внесен за гласуване в пленарна зала, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Заседанието на комисията на 25 юли ще се проведе от 15.00 часа. Единодушно бе прието предложението за възлагане на одит на Сметната палата относно целесъобразното разходване на средствата, с които е увеличен капиталът на НДК. Предложението на Жельо Бойчев от БСП на следващото заседание да бъде изслушан премиерът Бойко Борисов бе отхвърлено от комисията.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Временната комисия за НДК реши писмото, изпратено от Мирослав Боршош, който не се яви на изслушване, да не бъде част от доклада за дейността й

Временната комисия за НДК реши писмото, изпратено от Мирослав Боршош, който не се яви на изслушване, да не бъде част от доклада за дейността й

24 Юли 2017 | 17:55 | Агенция "Фокус"
София. Временната парламентарна комисия, която установява как са разходвани средствата в НДК, единодушно прие писмото, изпратено от бившия директор нa Двореца Мирослав Боршош, да не бъде част от доклада на комисията, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Мирослав Боршош не се яви в комисията, за да бъде изслушан, затова председателят Диана Йорданова изчете изпратено от него писмо с писмени мотиви за неявяването му.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Марио Анастасов: Проблемът в НДК е в едноличното управление на дружеството

Марио Анастасов: Проблемът в НДК е в едноличното управление на дружеството

24 Юли 2017 | 17:01 | Агенция "Фокус"
София. На въпроса защо сме стигнали дотук, отговорът ми е заради модела „НДК“. Сблъсках се със стена. Това каза по време на заседание на Временната парламентарна комисия, която установява как са разходвани средствата в НДК бившият председател на Съвета на директорите на НДК Марио Анастасов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Срещнахме отпор, проблемът е в едноличното управление на дружеството, казвам го категорично“, заяви той. „Бях поканен от г-жа Златева като финансист да се занимая със финансите на дружеството“, припомни Марио Анастасов. „На 28 февруари поисках данни от директорите за дължимите средства по договори, поисках и информация за вземания по договори за наем. Не знам дали ще ми повярвате, но до ден днешен нямам информация за нито един документ за наем на НДК“, обясни той. „Изисквал съм тази информация поне четирикратно, включително и в момента, когато трябваше да обсъдим Годишния финансов отчет“, коментира Марио Анастасов. „Контактите, които имахме за краткото време, за което бях в ръководството на НДК с Мирослав Боршош, колкото и странно да звучи бяха по лични е-мейл адреси“, поясни той и допълни, че по лични е-мейл адреси е изпращал отчети, протоколи и документи, касаещи дружеството. „Поставих това под въпрос, че не трябва да е така. След това започнах да кореспондирам със служебния е-майл, който беше на страницата на НДК“, каза още Марио Анастасов.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Деница Златева: Освободила съм Мирослав Боршош от отговорност по отношение на Годишния финансов отчет на НДК, а не от административна и наказателна такава

Деница Златева: Освободила съм Мирослав Боршош от отговорност по отношение на Годишния финансов отчет на НДК, а не от административна и наказателна такава

24 Юли 2017 | 16:20 | Агенция "Фокус"
София. Когато се одобрява Годишен финансов отчет, се освобождават от отговорност членовете на Съвета, освободила съм от отговорност Мирослав Боршош по отношение на финансовия отчет за 2016 година, а не от последваща отговорност, включително и финансова, при последващи одити. Това каза пред журналисти след заседание на Временната парламентарна комисия, която установява как са разходвани средствата в НДК, бившият служебен вицепремиер по подготовката на Българското председателство на Съвета на ЕС Деница Златева, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Не съм го освободила от административна отговорност, още по-малко от наказателна и това е видно от предявените от Прокуратурата обвинения“, заяви тя. „Не ми е упражняван никакъв политически натиск, нито за оставането на г-н Боршош, нито за подписване на Годишен финансов отчет“, посочи тя и допълни, че решение на служебното правителство е било всички екипи, които работят по Председателството, да бъдат запазени. „Екипът в НДК не е г-н Боршош, а всички онези ръководители на управления и служители, които повече от 1 година работят за подготовка на Председателството. Използвам възможността да им благодаря“, каза още Деница Златева.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Деница Златева: Най-лесното беше да сменя Мирослав Боршош и съм сигурна, че първо от ГЕРБ щяха да възразят, но не искахме сътресение в системата

Деница Златева: Най-лесното беше да сменя Мирослав Боршош и съм сигурна, че първо от ГЕРБ щяха да възразят, но не искахме сътресение в системата

24 Юли 2017 | 15:49 | Агенция "Фокус"
София. Най-лесното беше да сменя Мирослав Боршош и съм сигурна, че първо от партия ГЕРБ, щяха да възразят. Ние не искахме сътресение в системата. Това каза по време на заседание на Временната парламентарна комисия, която установява как са разходвани средствата в НДК, бившият служебен вицепремиер по подготовката на Българското председателство на Съвета на ЕС Деница Златева към депутата от ГЕРБ Снежана Дукова, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „В изложението си бях максимално толерантна, не си позволих политически квалификации, не че не мога. Работата на служебния вицепремиер по подготовка на Председателството не е да назначава и уволнява областни управители“, обясни тя и заяви, че общо разбиране в служебния кабинет е било изпълнителните екипи да не бъдат сменяни. „Ако съм имала дългосрочен хоризонт и съм била принципал на НДК повече от 3 месеца, на база на мой предишен опит, който имам, доста от процесите по отношение на организацията и финансово управление щяха да бъдат променени или оптимизирани“, коментира Деница Златева. „В краткия мандат, в който сме работили, се опитахме максимално да наваксаме закъсненията, да създадем по-добра координация между екипите, така че да няма забавяния“, подчерта тя. „Заварих система, която трябваше в максимално кратки срокове да мобилизираме в пълен мащаб, работих с избрани изпълнители при зададени условия от предишния кабинет дали ми харесва строителя или не, дали ми харесва начина, по който е изпълнена или възложена обществената поръчка, това са дадености, с които сме работили“, каза още бившият служебен вицепремиер.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Снежана Дукова, ГЕРБ към Деница Златева: Не може да кажете, че аргумент да не уволните Мирослав Боршош е приемствеността, а да уволнявате областни управители

Снежана Дукова, ГЕРБ към Деница Златева: Не може да кажете, че аргумент да не уволните Мирослав Боршош е приемствеността, а да уволнявате областни управители

24 Юли 2017 | 15:30 | Агенция "Фокус"
София. Оставам изключително неудовлетворена от това, което обяснихте като единствен аргумент, да се смени целия борд и да не се смени Боршош. Това каза народният представител от ГЕРБ Снежана Дукова в обръщение към бившия служебен вицепремиер Деница Златева по време на заседание на Временната парламентарна комисия, която установява как са разходвани средствата в НДК, бившият служебен вицепремиер по подготовката на Българското председателство на Съвета на ЕС Деница Златева, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Не може да кажете, че единствен аргумент, е защото приемствеността ви е била такава, след като "като пороен дъжд" уволнихте областните управители“, заяви тя. „За мен това е “no sense” във вашата работа, от изложението разбрах, че контролът и мониторингът са били изключително занижени с оглед на това, че нито една справка не сте поискали в хронологията на вашия принципал. Чак в крайна сметка накрая искате някаква справка“, каза още Снежана Дукова.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Деница Златева: Не ми е упражняван политически натиск за смяната на борда на НДК, няма „политически чадър“ върху нито един член на екипите за Председателството

Деница Златева: Не ми е упражняван политически натиск за смяната на борда на НДК, няма „политически чадър“ върху нито един член на екипите за Председателството

24 Юли 2017 | 15:00 | Агенция "Фокус"
София. По отношение на смяната на борда на НДК, искам категорично да заявя, че върху мен не е упражняван политически натиск и не съм упражнявала „политически чадър“ върху нито един член на екипите по подготовката на Българското председателство на Съвета на ЕС. Това каза по време на заседание на Временната парламентарна комисия, която установява как са разходвани средствата в НДК, бившият служебен вицепремиер по подготовката на Българското председателство на Съвета на ЕС Деница Златева, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „От самото начало на мандата на служебното правителство, това беше обща воля на президента и министрите, заявихме, че ще гарантираме приемственост на екипите на етап, в който сме наблюдавали изключително голямо закъснение в някои от дейностите за подготовка, не можем да си позволим да създаваме допълнителни сътресения в системата и да сменяме хора, които оперативно се занимават с подготовката на Председателството“, обясни тя. „Това беше единственият аргумент, с който директорът на НДК не беше сменен“, заяви Деница Златева и уточни, че той и екипа му са се занимавали оперативно с подготовка на сградата на НДК. „През март окончателно стана смяната на борда. В правомощията на всеки принципал, когато отговаря за търговско дружество или държавно предприятие, е да направи промени в борда“, коментира бившият служебен министър. „Нека да не се заблуждаваме беше ясно, че следващото правителство със сигурност ще направи промени в борда. Направих промените и от гледна точка на профила на членовете на борда. Г-н Анастасов е финансист от БНБ, а г-жа Енчева е специалист по търговско право и обществени поръчки“, посочи Деница Златева. „С това решение беше сменен борда и беше запазен Мирослав Боршош, с единствения аргумент, че нито един от хората, които оперативно се занимават с подготовката на всички нива, не само в НДК, а и по министерства, не беше сменен по време на мандата“, каза още тя.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Тома Биков, ГЕРБ към БСП: Нека да не си прехвърляме чий е Мирослав Боршош, бяхме подготвили въпроси към него и щяхме да ги зададем

Тома Биков, ГЕРБ към БСП: Нека да не си прехвърляме чий е Мирослав Боршош, бяхме подготвили въпроси към него и щяхме да ги зададем

24 Юли 2017 | 14:43 | Агенция "Фокус"
София. Нека да не си прехвърляме чий е г-н Боршош. Той има 18 години, преценил е да не дойде. Ние искахме да дойде, защото сме се подготвили. Това каза народният представител от ГЕРБ Тома Биков по време на заседание на Временната парламентарна комисия, която установява как са разходвани средствата в НДК, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Г-н Боршош колкото е наш, толкова е и ваш, нали? Това ще стане ясно в изслушването“, коментира Биков. „Бяхме подготвили въпроси към г-н Боршош и щяхме да му ги зададем“, посочи той. „Бъдете убедени, че тези въпроси щяха да бъдат много по-адекватни от вашите“, се обърна той към БСП. „Какво е неговото решение е негов проблем. Има основание, че срещу него се води обвинение, срещу никой друг не се води обвинение, затова не може да бъде слаган в една рамка с г-жа Златева“, каза още народният представител от ГЕРБ.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румен Гечев, БСП: Мирослав Боршош не зачита парламента, управляващите го крият – това е заключението

Румен Гечев, БСП: Мирослав Боршош не зачита парламента, управляващите го крият – това е заключението

24 Юли 2017 | 14:27 | Агенция "Фокус"
София. Г-н Мирослав Боршош върти на пръста си вицепремиери и премиери, не зачита парламента, какво повече да кажа - скандално е. Това каза народният представител от БСП Румен Гечев по време на заседание на Временната парламентарна комисия, която установява как са разходвани средствата в НДК, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Управляващите крият г-н Боршош, това е заключението“, заяви той. „Г-н Боршош има държавни пари да се появява по билбордове в цяла България, но не идва в парламента, за да каже истината“, посочи Румен Гечев.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мирослав Боршош: Прецених да не взема участие в заседанието на Временната комисия за НДК, имам основателни съмнения относно добросъвестната й работа

Мирослав Боршош: Прецених да не взема участие в заседанието на Временната комисия за НДК, имам основателни съмнения относно добросъвестната й работа

24 Юли 2017 | 13:03 | Агенция "Фокус"
София. Днес трябваше да взема участие в заседанието на Временната комисия в НС, свикана за установяване на факти и обстоятелства за разходване на средства, представени целево на НДК за подготовката за българското председателство на Съвета на ЕС, пред която прецених да не се явя поради следните факти: заседанието трябваше да се състои утре, но беше преместено за днес, за да може докладът от работата на комисията да бъде готов на следващия ден- 25.07 вторник - което е невъзможно и несериозно заради обема от информация и документи; Някои от членовете на комисията си позволиха преднамерени и крайни изказвания много преди аз да бъда изслушан в комисията; Комисията започна своята работа на 6 юли, проведе само четири заседания в рамките на 21 дни по казус и обстоятелства, изискващи разглеждането на огромен обем документи и запознаването с множество факти и гледни точки. Това се посочва в позиция на бившия директор на НДК Мирослав Боршош в профила му в социалната мрежа „Фейсбук“. “Смятам, че решенията, взети в такива кратки срокове и в условията на медиен натиск, не могат да бъдат безпристрастни и обективни. В този смисъл, имам основателни съмнения относно добросъвестната работа и заключения на комисията, както и относно непредубедеността на някои от нейните членове. В периода, в който комисията заседаваше, настъпиха съществени промени в обстоятелствата -прокуратурата повдигна обвинение“, пише Мирослав Боршош. „Всички факти и твърдения вече ще се изясняват в съда и затова допускам, че явяването ми пред комисията може да се използва и за други цели, а не само за изясняване на истината. Въпреки това от уважение към българските институции и в частност българския парламент предоставям писмено своите аргументи по разискваните в комисията въпроси. Вярвам, че моето изложение, ведно с прикрепените към него документи, ще бъдат подробно и безпристрастно разгледани дори и от онези, които вече изразиха мнението си“, се посочва още в позицията му.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентарната комисия за НДК ще изслуша бившият директор Мирослав Боршош и служебният вицепремиер Деница Златева

Парламентарната комисия за НДК ще изслуша бившият директор Мирослав Боршош и служебният вицепремиер Деница Златева

24 Юли 2017 | 10:08 | Агенция "Фокус"
София. По програма във Временната парламентарна комисия, която установява как са разходвани средствата в НДК, ще бъдат изслушани бившият служебен вицепремиер по подготовката на Българското председателство на Съвета на ЕС Деница Златева и бившият директор на Двореца на културата Мирослав Боршош. Предвидено е и изслушване на Ангел Митев, който беше назначен за изпълнителен директор на НДК от министъра на културата Боил Банов, след като министерството стана принципал. Депутатите ще изслушат и председателя на Съвета на директорите на НДК Борислав Велков, както и предшествениците му на поста Валентин Кръстев и Марио Анастасов.
На 19 юли след като бе привлечен като обвиняем на излизане от Прокуратурата бившият директор на НДК Мирослав Боршош заяви, че всичко направено от него и от екипа му е значимо и по законен път. Той посочи, че на заседанието на временната комисия за НДК ще представи своята позиция и истината по случая.
Предложението на БСП за изслушването на служебния министър Деница Златева и ръководството на НДК бе прието на заседание на комисията на 18 юли. Последното заседание на комисията ще бъде на 25 юли, на което ще бъде обсъден докладът за дейността й. Очаква се тази седмица докладът да бъде гласуван в пленарна зала, както и комисията да предложи Сметната палата да извърши проверка относно целесъобразното разходване на средствата, с които е увеличен капиталът на НДК.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 Велислава Кръстева, ДПС: Или Мирослав Боршош много се е объркал, или има чадър над него, за да си прави частно Министерство на културата с публични средства

Велислава Кръстева, ДПС: Или Мирослав Боршош много се е объркал, или има чадър над него, за да си прави частно Министерство на културата с публични средства

23 Юли 2017 | 10:37 | Агенция "Фокус"
София. Или Мирослав Боршош много се е объркал, или има чадър над него, за да си прави частно Министерство на културата с публични средства. Това каза народният представител от ПГ на ДПС Велислава Кръстева в предаването „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ . Кръстева изрази съмнение, че става дума за такова голямо объркване, каквото се насажда в публичното поле. „Политиката в сферата на културата се реализира от Министерство на културата чрез едноличния орган на изпълнителната власт – министърът на културата. Там има ред, по който се създават културни институти. Те се създават с решение на МС, за тях се отрежда бюджет и се управляват след конкурс, назначени от тях директори, които са защитили своя концепция“, каза Кръстева. „Къде са парите. Едни 17 млн. изчезват. Има един директор, който отказва да дава бизнес план. Как така отказва? Отказва да се подчини на ресорните си вицепремиери. Как така ще отказва да се подчини на ресорните си вицепремиери? Има си собствена преценка за нещата. На всичкото отгоре назидава“, посочи Кръстева и уточни, че Боршош си е позволил да назидава и прокуратурата. Според нея е изключително уместна намесата на министър Павлова. „Много ме тревожи опитът да се противопоставя култура срещу държава, култура срещу закон, който се случва в публичното поле чрез този опит да си самовменява, очевидно едно неуспешно ръководство на НДК, правомощия, които няма закон, по който може да има“, каза Кръстева. Според нея само с ясни примери и конкретика може да излезем от мъглата, зад която се опитват да се скрият очевидни законни нарушения. Според Кръстева казусът НДК е все едно директорът на Агенция дипломатически имоти в страната да прави сам външна политика. „Ако г-н Боршош, когото аз познавам, който е естет, уважавам го, има отношение към културата, е бил толкова ценен за българската култура, сигурна съм, че г-н Борисов можеше да го направи него министър на културата“, каза тя. Във връзка с това дали има противопоставяне в ГЕРБ, Кръстева заяви, че няма да влезе във вътрешнопартийните боричкания в ГЕРБ, защото това може да отклони от разглеждането на същинския проблем. „Същинският проблем е допускането на подобни явления, защото дали скандалът ще бъде частно НДК и отклоняване или усвояване на публични финанси в особено големи размери или скандалът ще бъде 4 тона суджук и в двата случая става дума за създаденото чувство за безнаказаност у някои. Как се допусна това? Кои и как могат да се поставят над закона и каква е диагнозата за състоянието над демокрацията, за което ние от ДПС алармираме последователно месеци и повече от година наред?“, запита Кръстева и обясни, че от ДПС смятат, че трябва да се предизвика един обществен дебат за състоянието на демокрацията.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Лиляна Павлова: Категорично не е имало натиск върху Мирослав Боршош за обществени поръчки

Министър Лиляна Павлова: Категорично не е имало натиск върху Мирослав Боршош за обществени поръчки

20 Юли 2017 | 19:16 | Агенция "Фокус"
София. Категорично не е имало натиск върху Мирослав Боршош за обществени поръчки. Това каза министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 Лиляна Павлова в предаването "Още от деня" по БНТ. Тя заяви, че е изисквала от изпълнителния директор на НДК в срок да се изпълняват договорите за ремонта. По думите ѝ даже се е опитала да предотврати сключването на незаконосъобразни договори от Боршош. "Имах много ясно черно на бяло становище на агенция за обществени поръчки, която му казва: "Това, което предлагате не е Окей, то включва недопустими стройности". Настоявала съм да сключи законосъобразни договори и да не продължава тази агония нито сключва договори, нито се върви с ремонта напред, напротив закъснява се.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Следствието разпита Лиляна Павлова като свидетел за НДК

Следствието разпита Лиляна Павлова като свидетел за НДК

20 Юли 2017 | 13:48 | Агенция "Фокус"
София. Министърът за българското председателство на Европейския съюз Лиляна Павлова даде показания пред следствието в качеството си на свидетел, предаде БНТ. Министър Лиляна Павлова е вторият министър, който е бил принципал през годините на НДК, който даде показания. Пръв пред следствието се яви вицепремиерът Томислав Дончев преди два дни. Едното обвинение срещу Мирослав Боршош, по което Павлова беше призована като свидетел, е за безстопанственост за договора за автомобила, който ползва. Но това е част от 4-те хиляди договора, които прокуратурата анализира. Така че е възможно и кръгът на обвиняемите да се увеличи, както и обвиненията да нараснат.
Второто обвинение, за което Павлова беше призована като свидетел е за нецелевото изразходване на 1.7 млн лв., отпуснати за подготовката на НДК за българското председателство на Съвета на ЕС.
"Дадох показания, такива каквито са моите мотиви и аргументи, които изложих пред Анкетната комисия. Нищо ново и нищо различно", каза Лиляна Павлова на излизане от следствието. На въпрос да ли се притеснява, че тя също може да е сред обвинените по случая, тъй като е била принципал на НДК министърът отговори: "Нека оставим прокуратурата да си свърши действията. Аз смятам, че като принципал съм предприела всички необходими действия и съм дала своите аргументи и своите следствени показания като свидетел. Така че, нека да си свърши прокуратурата работата".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Боил Банов: Не е фатално забавянето на ремонта в НДК – бъдещето на Двореца е стабилно

Министър Боил Банов: Не е фатално забавянето на ремонта в НДК – бъдещето на Двореца е стабилно

20 Юли 2017 | 08:22 | Агенция "Фокус"
София. Не е фатално забавянето на ремонта в НДК – бъдещето на Двореца е стабилно. Това каза министърът на културата Боил Банов в предаването „Тази сутрин” на Бтв. „30 септември е крайната дата по договора по основните строително-монтажните работи. Технологично тя не може да бъде спазена, но в рамките на годината ще бъдем готови с всичко. Близо 60% по дейностите са изпълнени. Има една голяма поръчка за сигурността, която те първа трябва да пуснем, но тя е свързвана по-скоро с доставка, отколкото със строително-монтажни работи”, обясни министърът. По думите му, не достигат още 3 млн. лева по отношение на плащането към фирмите за подготовката на НДК за Председателството.
Банов подчерта, че прави своя проверка в Двореца – както по отношение на инвентаризацията, така и финансовото състояние, включително и договорите, които проверява Прокуратурата. „При проверките откриваме различни неща – много е материалът и не може категорично да се каже за две седмици какво е реалното състояние”, посочи той.
По отношение на обвинението на Прокуратурата за неправомерно харчене на 1,7 млн лева Банов каза, че със сигурност част от тези пари, които преведени за ремонта на НДК, са разходвани по различни направления. „Изпълнителният директор има своя логика, защо ги е разходвал и е факт, че има такива разходи… Принципалът няма пряко отношение за подписването на фактури за разходи, а има отношение изпълнителният директор и бюрото около него. От правителството са одобрени 17 млн. лева за ремонта и от тези пари 1,7 млн. лева са разходвани не по основната дейност”, обясни министър Банов.
„Разговарям с Мирослав Боршош – това е естествено. Бих го върнал на работа при положение че проверките покажат, че неговата теза/теория е вярната. За момента те не показват това”, каза министърът. От момента в който Боршош бе свален като изпълнителен директор на НДК министър Банов се е срещал с него няколко пъти по въпроси, за които му е искал обяснения или помощ. „Но това няма отношение по това какво решава Прокуратурата”, подчерта Боил Банов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мирослав Боршош се сдоби с обвинение за ремонта на НДК (ОБЗОР)

Мирослав Боршош се сдоби с обвинение за ремонта на НДК (ОБЗОР)

20 Юли 2017 | 04:10 | Агенция "Фокус"
София. Специализираното звено „Антикорупция“ към СГП привлече като обвиняем Мирослав Боршош – доскорошен изпълнителен директор на „НДК-КСЦ“ ЕАД, за нецелево разходване на средства за нуждите на Българското председателство на Съвета на ЕС, както за умишлена безстопанственост. Спрямо него е взета мярка за неотклонение „Подписка“.
С решение на кабинета от 3 август 2016 г. бюджетът на Националния дворец на културата (НДК) бе увеличен със 17 млн. лева за преустройство, модернизация и адаптиране на сградата за нуждите на българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 година. От събраните до момента доказателства е установено, че след получаването на средствата, в периода от 23 август 2016 г. до 31 януари 2017 г., Мирослав Боршош е разпоредил с част от тях, в размер на 1 718 243 лева, да бъдат заплатени разходи, които не са свързани с дейностите, за които са били отпуснати. Това е ощетило държавата с 1 718 243 лв. В хода на разследването е установено, че в периода 18 септември 2015 г. – 27 септември 2016 г. Мирослав Боршош умишлено не е положил достатъчно грижи за управлението на повереното му имущество и от това са последвали значителни вреди за „НДК - КСЦ“ ЕАД в размер на 28 399 лв.
От прокуратурата уточняват още, че на 9 септември 2015 г. Мирослав Боршош е отправил искане до Министерски съвет за предоставяне на моторни превозни средства за служебни цели. В същото време НДК е разполагало с лек автомобил м„Ситроен С4“ и с микробус “ Хюндай“. Въпреки това и преди да изчака решението на МС, на 18 септември 2015 г. Боршош е сключил договор при условията на оперативен лизинг за отдаване на автомобил “Лексус ЛС 600“ за срок от 12 месеца, за което е заплатена сумата от 14 199 лв. На 16.10.2015г. Министерският съвет е уважил искането на Мирослав Боршош и на „НДК-КЦС“ ЕАД е предоставен за временно ползване и стопанисване автомобил „Пежо 607“. Изпълнителният директор не е прекратил договора за оперативен лизинг, а на следващата година (на 27 септември 2016 г.) отново е сключил договор при условията на оперативен лизинг за автомобил “Лексус ЛС 600“, за което отново са заплатени средства в размер на 14 199 лв.
Стана ясно също, че повдигнатите обвинения на Боршош са "начални и работни". Продължава събирането на нови доказателства и анализ на целия събран доказателствен материал. Проучват се плащанията с бюджетни средства не за целта, за която те са били отпуснати, както и договорите с външни изпълнители, които Боршош, като изпълнителен директор, е сключвал.
Веднага след приключването на финансовата инспекция от АДФИ, ще бъде изискан докладът от нея с оглед законосъобразността на проведените обществени поръчки за строителство и ремонт на сградата на НДК за нуждите на предстоящото европредседателство.
На излизане от прокуратурата Мирослав Боршош заяви, че застава зад работата си и всичко, което са направили заедно с екипа му е било значимо и по законен път. Той подчерта, че не са му предоставени никакви доказателства за обвиненията срещу него. Боршош уточни, че във вторник, на заседанието на временната комисия за НДК в парламента, ще представи своята позиция и истината по случая.
Междувременно стана ясно, че вицепремиерът Томислав Дончев също е бил разпитан във вторник от прокуратурата по разследването за нецелево разходване на средствата за европредседателството от Мирослав Боршош. Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова уточни, че Дончев е бил принципал на НДК в миналото правителство на ГЕРБ. Тя допълни, че разпитите по случая продължават, а бившите принципали на НДК - министърът на Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова и бившият министър на мултукара Вежди Рашидов, също ще бъдат извикани за обяснения. По думите ѝ, ако прокурорите преценят, че е необходимо, ще извикат на разпит и още членове на Министерски съвет. Арнаудова бе категорична и, че, ако се съберат доказателства за вина и на други лица, прокурорите от отдел "Антикорупция", ще повдигнат още обвинения.
Весела ПЕТРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мирослав Боршош се сдоби с обвинение за ремонта на НДК (ОБЗОР)

Мирослав Боршош се сдоби с обвинение за ремонта на НДК (ОБЗОР)

19 Юли 2017 | 20:32 | Агенция "Фокус"
София. Специализираното звено „Антикорупция“ към СГП привлече като обвиняем Мирослав Боршош – доскорошен изпълнителен директор на „НДК-КСЦ“ ЕАД, за нецелево разходване на средства за нуждите на Българското председателство на Съвета на ЕС, както за умишлена безстопанственост. Спрямо него е взета мярка за неотклонение „Подписка“.
С решение на кабинета от 3 август 2016 г. бюджетът на Националния дворец на културата (НДК) бе увеличен със 17 млн. лева за преустройство, модернизация и адаптиране на сградата за нуждите на българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 година. От събраните до момента доказателства е установено, че след получаването на средствата, в периода от 23 август 2016 г. до 31 януари 2017 г., Мирослав Боршош е разпоредил с част от тях, в размер на 1 718 243 лева, да бъдат заплатени разходи, които не са свързани с дейностите, за които са били отпуснати. Това е ощетило държавата с 1 718 243 лв. В хода на разследването е установено, че в периода 18 септември 2015 г. – 27 септември 2016 г. Мирослав Боршош умишлено не е положил достатъчно грижи за управлението на повереното му имущество и от това са последвали значителни вреди за „НДК - КСЦ“ ЕАД в размер на 28 399 лв.
От прокуратурата уточняват още, че на 9 септември 2015 г. Мирослав Боршош е отправил искане до Министерски съвет за предоставяне на моторни превозни средства за служебни цели. В същото време НДК е разполагало с лек автомобил м„Ситроен С4“ и с микробус “ Хюндай“. Въпреки това и преди да изчака решението на МС, на 18 септември 2015 г. Боршош е сключил договор при условията на оперативен лизинг за отдаване на автомобил “Лексус ЛС 600“ за срок от 12 месеца, за което е заплатена сумата от 14 199 лв. На 16.10.2015г. Министерският съвет е уважил искането на Мирослав Боршош и на „НДК-КЦС“ ЕАД е предоставен за временно ползване и стопанисване автомобил „Пежо 607“. Изпълнителният директор не е прекратил договора за оперативен лизинг, а на следващата година (на 27 септември 2016 г.) отново е сключил договор при условията на оперативен лизинг за автомобил “Лексус ЛС 600“, за което отново са заплатени средства в размер на 14 199 лв.
Стана ясно също, че повдигнатите обвинения на Боршош са "начални и работни". Продължава събирането на нови доказателства и анализ на целия събран доказателствен материал. Проучват се плащанията с бюджетни средства не за целта, за която те са били отпуснати, както и договорите с външни изпълнители, които Боршош, като изпълнителен директор, е сключвал.
Веднага след приключването на финансовата инспекция от АДФИ, ще бъде изискан докладът от нея с оглед законосъобразността на проведените обществени поръчки за строителство и ремонт на сградата на НДК за нуждите на предстоящото европредседателство.
На излизане от прокуратурата Мирослав Боршош заяви, че застава зад работата си и всичко, което са направили заедно с екипа му е било значимо и по законен път. Той подчерта, че не са му предоставени никакви доказателства за обвиненията срещу него. Боршош уточни, че във вторник, на заседанието на временната комисия за НДК в парламента, ще представи своята позиция и истината по случая.
Междувременно стана ясно, че вицепремиерът Томислав Дончев също е бил разпитан във вторник от прокуратурата по разследването за нецелево разходване на средствата за европредседателството от Мирослав Боршош. Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова уточни, че Дончев е бил принципал на НДК в миналото правителство на ГЕРБ. Тя допълни, че разпитите по случая продължават, а бившите принципали на НДК - министърът на Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова и бившият министър на мултукара Вежди Рашидов, също ще бъдат извикани за обяснения. По думите ѝ, ако прокурорите преценят, че е необходимо, ще извикат на разпит и още членове на Министерски съвет. Арнаудова бе категорична и, че, ако се съберат доказателства за вина и на други лица, прокурорите от отдел "Антикорупция", ще повдигнат още обвинения.
Весела ПЕТРОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Томислав Дончев е разпитан от прокуратурата за НДК

Вицепремиерът Томислав Дончев е разпитан от прокуратурата за НДК

19 Юли 2017 | 14:59 | Агенция "Фокус"
София. Вицепремиерът Томислав Дончев е бил разпитан вчера от прокуратурата по разследването за нецелево разходване на средства за европредседателството от бившия директор на НДК Мирослав Боршош. Това заяви пред журналисти в Съдебната палата говорителят на главния прокурорРумяна Арнаудова, предаде БНТ. Дончев е бил принципал на НДК в миналото правителство на ГЕРБ. Тя допълни, че разпитите по случая продължават. Бившите принципали на НДК - министър Лиляна Павлова и Вежди Рашидов, също ще бъдат извикани за обяснения. По думите ѝ, ако прокурорите преценят, че е необходимо, ще извикат на разпит и още членове на Министерски съвет. Арнаудова е категорична, че ако се съберат доказателства за вина и на други лица, прокурорите от отдел "Антикорупция", ще повдигнат още обвинения.
Румяна Арнаудова уточни, че двете обвинения на Мирослав Боршош за безстопанственост и нецелево изразходване на средства са "начални и работни". Причината е, че продължава анализът на 4000 договора, които той е сключил, докато е ръководел НДК. "Предстои вероятно повдигане на обвинения и за други подобни престъпления", каза още Арнаудова. Тя обясни, че парите, които са изразходвани не за председателството, са около 1 700 000 лв., но по думите ѝ е възможно тази сума да се увеличи.
Мирослав Боршош вече е обвиняем заради скандала с НДК
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Главният прокурор Сотир Цацаров за казуса „НДК“: Кръгът на обвиняемите лица не е предопределен

Главният прокурор Сотир Цацаров за казуса „НДК“: Кръгът на обвиняемите лица не е предопределен

19 Юли 2017 | 14:39 | Агенция "Фокус"
София. Кръгът на обвиняемите лица не е предопределен. Това каза пред журналисти главният прокурор Сотир Цацаров във връзка с казуса „НДК“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Във връзка с това разследва ли се и друго лице за НДК и ще бъдат ли повдигнати и други обвинения , освен на Мирослав Боршош , Цацаров коментира: „Вчера казах, че това, че г-н Боршош е привлечен като обвиняем с тези обвинения, не означава, че това са крайните и окончателни обвинения за него“. „В същото време не означава, че с него би бил изчерпан кръгът на обвиняемите лица. Нека оставим въпроса на преценката на наблюдаващите прокурори“, добави той.
Относно това дали принципалите са имали отношение към подписваните договори, Цацаров заяви, че точно това е въпросът. „Иззетите договори до момента, мисля че са близки, до цифрата 4 000. Дайте време на колегите да ги анализират. Не може отнапред да кажем, че всички договори, които е подписал Мирослав Боршош, са неизгодни за НДК. Това би означавало абсолютно необосновано обвинение. Очевидно е, че има договори, които създават много въпросителни. Ако се установи, че са извършвани нередности, принципалът е бил сигнализиран и не е предприел нищо -естествено е, че би носил също отговорност. Кръгът на обвиняемите лица не е предопределен“, допълни Цацаров.
На въпрос колко министри ще бъдат разпитани, главният прокурор отговори: „Колкото преценят колегите“.
Относно казуса „КТБ“ и дали ще спазен срокът за внасяне на обвинителния акт за фалита на банката в Специализирания съд - 20 юли, Сотир Цацаров поясни, че срокът ще бъде спазен. „Очаквам, че утре ще имате обвинителния акт“, добави той.
Мариела РУСЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Специализирано звено „Антикорупция“ обвини бившия директор на НДК в нецелево разходване на средства и в безстопанственост

Специализирано звено „Антикорупция“ обвини бившия директор на НДК в нецелево разходване на средства и в безстопанственост

19 Юли 2017 | 12:04 | Агенция "Фокус"
София. Специализирано звено „Антикорупция“ – СГП привлече в качеството на обвиняем Мирослав Боршош – бивш изпълнителен директор на „НДК- КСЦ“ ЕАД за нецелево разходване на средства (чл. 254 А, ал.2 от НК) и в умишлена безстопанственост (чл. 219 ал.3 вр. с ал.1 от НК). Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата. Обвинението е по разследване на СЗА, образувано на 8 юни 2017 г. по материали от извършена от ДАНС проверка. От извършените до момента действия по делото - разпити на свидетели и изготвена съдебно-счетоводна експертиза е установено следното:
С решение на Министерски съвет от 3 август 2016 г. е увеличен бюджетът на Националния дворец на културата със 17 млн. лева, като средствата са били с целево предназначение – за преустройството, модернизацията и адаптирането на основната сграда на НДК за нуждите на българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 година.
От събраните до момента доказателства е установено, че след получаването на средствата, в периода от 23 август 2016 г. до 31 януари 2017 г. в нарушение на Закона за публичните финанси, Мирослав Боршош е разпоредил част от целевите средства – в размер на 1 718 243 лева да бъдат изразходвани за заплащане на разходи, които не са свързани с дейностите, за които са били отпуснати. От това са настъпили вредни последици за държавата в размер на 1 718 243 лв. , което обоснова ангажиране на наказателната му отговорност за престъплението по чл. 254А, ал.2 от НК.
В хода на разследването е установено, че в периода 18 септември 2015 г. – 27 септември 2016 г. Мирослав Боршош умишлено не е положил достатъчно грижи за управлението на повереното му имущество и от това са последвали значителни вреди за „НДК - КСЦ“ ЕАД в размер на 28 399 лв. – престъпление по чл. 219 ал.3 във вр. с ал.1 от НК.
На 9 септември 2015 г. Мирослав Боршош е отправил искане до Министерски съвет за предоставяне на моторни превозни средства за служебни цели. В същото време НДК е разполагало с лек автомобил м. „Ситроен С4“ и с микробус м.“ Хюндай“. Въпреки това и преди да изчака решението на МС, на 18 септември 2015 г. Боршош като изпълнителен директор на НДК е сключил договор при условията на оперативен лизинг за отдаване на автомобил м.“Лексус ЛС 600“ за срок от 12 месеца, за което е заплатена сумата от 14 199 лв. На 16.10.2015г. Министерският съвет е уважил искането на Мирослав Боршош от 9 септември 2015г. и на „НДК-КЦС“ ЕАД е предоставен за временно ползване и стопанисване автомобил м. „Пежо 607“. Изпълнителният директор не е прекратил договора за оперативен лизинг, а на следващата година (на 27 септември 2016 г.) отново е сключил договор при условията на оперативен лизинг за автомобил м.“Лексус ЛС 600“, за което отново са заплатени средства в размер на 14 199 лв.
На Мирослав Боршош е взета мярка за неотклонение „Подписка“.
Повдигнатите днес обвинения са начални работни обвинения. Продължава събирането на нови доказателства и анализ на целия събран доказателствен материал. Продължава анализът на плащания с бюджетни средства не за целта, за която те са били отпуснати, както и анализът на договорите с външни изпълнители, които Боршош като изпълнителен директор е сключвал. Посоченият по – горе договор за оперативен лизинг на лек автомобил м. „Лексус ЛС 600“ е само един от тези договори. До настоящия момент са изискани всички такива договори, сключени от изпълнителния директор до месец юни 2017 година – над 4 000 на брой.
Веднага след приключването на финансовата инспекция от АДФИ, ще бъде изискан докладът от тази инспекция с оглед констатациите и изводите, касаещи законосъобразността на проведените обществени поръчки за строителство и ремонт на сградата на НДК за нуждите на предстоящото председателство на Р България на Съвета на Европейския съюз през 2018 година.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мирослав Боршош: Заставам зад работата си - всичко, което сме направили е значимо и по законен път

Мирослав Боршош: Заставам зад работата си - всичко, което сме направили е значимо и по законен път

19 Юли 2017 | 11:34 | Агенция "Фокус"
София. Заставам зад работата си, всичко, което сме направили е значимо и по законен път. Това каза пред журналисти доскорошният директор на Националния дворец на културата (НДК) Мирослав Боршош, след като му бе повдигнато обвинение за нецелесъобразно изразходване на средства за Председателството на Съвета на ЕС, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Бях привлечен като обвиняем за нецелесъобразно изразходвани средства. Поисках, но не ми бяха предоставени никакви доказателства“, заяви Боршош. „Не се отказвам от всичко, което съм свършил през тези две години. Заставам зад работата си, зад всичко, което сме постигнали и всичко, което сме направили е не само важно и значимо, но и по-законен път. Така че във вторник при временната комисия ще представя своята позиция и истината по случая“, допълни още той.
Весела ПЕТРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мирослав Боршош официално получи обвинение за нецелесъобразно разходване на средства за Българското европредседателство

Мирослав Боршош официално получи обвинение за нецелесъобразно разходване на средства за Българското европредседателство

19 Юли 2017 | 11:20 | Агенция "Фокус"
София. Доскорошният директор на НДК официално се сдоби с обвинение за нецелево разходване на отпуснатите 17 млн. лв. във връзка с предстоящото Българското председателство на Съвета на ЕС. За това съобщи самият той на излизане от сградата на Окръжна прокуратура- София, предаде репортер на Агенция "Фокус".
Весела ПЕТРОВА

Очаквайте подробности.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мирослав Боршош пристигна в сградата на Софийската окръжна прокуратура, за да бъде разпитан за НДК

Мирослав Боршош пристигна в сградата на Софийската окръжна прокуратура, за да бъде разпитан за НДК

19 Юли 2017 | 11:09 | Агенция "Фокус"
София. Малко преди 11.00 часа Мирослав Боршош, който доскоро бе директор на Националния дворец на културата (НДК), пристигна в сградата на Окръжна прокуратура-София, където се очаква да бъде разпитан и да му бъде повдигнато обвинение за нецелево разходване на отпуснатите 17 млн. лв. за предстоящото председателство на България на ЕС, предаде репортер на Агенция "Фокус". Боршош запази мълчание на влизане в сградата. В следващите дни се очаква по същия казус да бъдат разпитвани министър Лиляна Павлова, заместник-премиерът Томислав Дончев и бившият министър на културата Вежди Рашидов.
Весела ПЕТРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Главният прокурор Сотир Цацаров: Най-големият проблем на държавата е случилото се в Бяла, а не Мирослав Боршош

Главният прокурор Сотир Цацаров: Най-големият проблем на държавата е случилото се в Бяла, а не Мирослав Боршош

18 Юли 2017 | 16:18 | Агенция "Фокус"
София. Едва ли днес най-големият проблем на тази държава е Мирослав Боршош, най-големият проблем е Бяла. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров за случая в Бяла, при който 18-годишно момче почина след побой, след закритото заседание на Временна комисия за установяване на факти и обстоятелства при разходването на средства, предоставени целево на НДК за подготовка на българското председателство на Съвета на Европейския съюз, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Най-големият проблем се нарича Бяла, а не някой си Мирослав Боршош“, коментира той. „Съболезнования на пострадалите. Действията на Прокуратурата и обвинението в умишлено убийство по хулигански подбуди няма да върнат живота на сина им“, заяви гл. прокурор. „Ръководя институция, която така или иначе не може да разреши проблемите, които са в генезиса на случващото се в Бяла. Тя действа в повечето случай постфактум“, обясни той. „Мога да кажа какво е направила тази институция - реагирала е веднага, поискала е задържане под стража. Още днес е повдигнала обвинение за умишлено убийство по хулигански подбуди. Той остава задържан под стража“, допълни Сотир Цацаров. „Разговарях с окръжния прокурор в Русе, разбрахме се да се положат максимални усилия делото да влезе в съда до 2 месеца“, посочи гл. прокурор. „Кажете ми това ще стопли ли роднините. Да, възмездие трябва да има, въпросът е, че не трябва да има такава смърт“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Главният секретар на МВР Младен Маринов разпореди извършването на проверки за спазването на работния режим в заведения в малките населени места

Главният секретар на МВР Младен Маринов разпореди извършването на проверки за спазването на работния режим в заведения в малките населени места

18 Юли 2017 | 12:15 | Агенция "Фокус"
София. Със заповед на главния секретар на МВР гл. комисар Младен Маринов от днес започват проверки на питейни и увеселителни заведения в малките населени места. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Акцент в проверките на полицейските служители ще бъде спазването на режима на работа на съответните заведения в съответствие с разпоредбите на местните общини. Особено внимание ще се обръща на съблюдаването на инструкциите за продължителност на работа през петъчните и съботно-неделни дни.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прокурор Румяна Арнаудова: На нападателя от град Бяла е повдигнато обвинение за убийство по хулигански подбуди

Прокурор Румяна Арнаудова: На нападателя от град Бяла е повдигнато обвинение за убийство по хулигански подбуди

18 Юли 2017 | 09:34 | Агенция "Фокус"
София. Окръжна прокуратура – Русе пое досъдебното производство и веднага повдигна обвинение на извършителя за убийство по хулигански подбуди. Това каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова в предаването „Денят започва“ по БНТ във връзка със случая от град Бяла, при който след спречкване заради цигара, загина 18-годишно момче. „За съжаление, това е поредният случай на демонстрирана агресия. Инцидентът е от 8 юли тази година, в 6.00 часа сутринта в дискотека в град Бяла. В действителност възниква спречкване по повод една цигара“, посочи Арнаудова. „Доказателствата по делото сочат, че се касае за умишлено убийство по хулигански подбуди“, съобщи тя. Арнаудова каза още, че лицето е задържано под стража от Районен съд – Бяла. „Прокуратурата счита, че убийците трябва да бъдат в ареста и да влязат в затвора“, каза говорителят на главния прокурор.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Гл. комисар Младен Маринов, гл. секретар на МВР: Обстоятелствата около случая с починалото момче в Бяла са изяснени, ударът е нанесен от задържаното лице и няма други участници

Гл. комисар Младен Маринов, гл. секретар на МВР: Обстоятелствата около случая с починалото момче в Бяла са изяснени, ударът е нанесен от задържаното лице и няма други участници

18 Юли 2017 | 09:21 | Агенция "Фокус"
София. Според колегите всички факти и обстоятелства около случая са изяснени. До този момент те категорично казват, че няма друг участник. Ударът е нанесен от лицето, което е задържано. Това каза главният секретар на МВР главен комисар Младен Маринов във връзка със случая, в който 18-годишен младеж почина след побой пред дискотека в Бяла в предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия. „Директорът на ОДМВР-Русе ми докладва незабавно след случая. Бяха предприети бързи действия и беше задържан извършителят и свидетели, които бяха разпитани пред съдия“, обясни той. По повод твърдения на жители на Бяла, че е имало и други хора, които са ударили починалото момче и то не е получило само един удар главен комисар Младен Маринов посочи: „Казвам, че всички свидетели са разпитани пред съдия, ако има други свидетели, могат да се обадят в районното“. Той допълни, че ако има такива свидетели, те ще бъдат разпитани и всеки нов факт ще бъде разгледан допълнително. „В Бяла случаят наистина е трагичен. Районното там поддържа дежурна част 24 часа, 7 дни в седмицата“, каза още главният секретар на МВР.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Главният секретар разпореди денонощни дежурства в районните управления на малките населени места, заради убития младеж в Бяла (ОБЗОР)

Главният секретар разпореди денонощни дежурства в районните управления на малките населени места, заради убития младеж в Бяла (ОБЗОР)

17 Юли 2017 | 20:50 | Агенция "Фокус"
Бяла. Заради случая в град Бяла, при който 18 годишен младеж почина след като бе пребит пред дискотека, главният секретар на МВР Младен Маринов направи преглед на всички районни управления в малки населени места. Той разпореди всички дежурни части да организират дейността си така, че през цялото денонощие да посрещат гражданите лично, независимо от часа. Разпореждането засяга основно районните управления, в които към момента достъпът до дежурния служител през нощта е затруднен.
Междувременно в Бяла бе вторият ден на траур, след смъртта на 18-годишния Алекс. Той почина в болницата в събота през нощта, 8 дни след като бе приет с тежка черепно-мозъчна травма. Очаква се прокуратурата да промени обвинението срещу 32-годишния му нападател в непредумишлено убийство.
Вицепремиерът Валери Симеонов коментира случая в официалния си профил във „Фейсбук“, като подчерта, че за него това не е улична свада с два шамара, а убийство. "Апелирам да се приложи цялата строгост на закона. Апелирам и прокуратурата да преквалификацира обвинението от битова престъпност към състав, който е адекватен на случилото се ", пише Симеонов. За наказание според цялата строгост на закона призова и евродепутатът Ангел Джамбазки. За „Фокус“ той заяви, че в обществото съществува неуважение към човешкия живот и в частност правовия ред, както и, че служителите на МВР са силно демотивирани в резултат на отношението към тях и заплатите, които получават.
„Фокус“ припомня: На 8 юли в 6.30 часа сутринта е подаден сигнал за спречкване пред заведение в Бяла, в което са участвали група роми. В конфликта е пострадал 18-годишен младеж. Той бе откаран в Университетската болница в Русе в кома и с опасност за живота. По случая бе задържан 32-годишен мъж, заподозрян за нападението. Ден след спречкването около 300 граждани призоваха за спиране на агресията на мирен протест в Бяла. Те изразиха своята съпричастност към пострадалия младеж. Образувано е досъдебно производство, работата по което продължава под наблюдението на прокуратурата. На 16 юли 18 годишният младеж почива в болницата.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 Евродепутатът Ангел Джамбазки за случая в Бяла: Всеки, който извърши престъпление, трябва да изтърпи наказанието си с цялата строгост на закона

Евродепутатът Ангел Джамбазки за случая в Бяла: Всеки, който извърши престъпление, трябва да изтърпи наказанието си с цялата строгост на закона

17 Юли 2017 | 20:37 | Агенция "Фокус"
София. Всеки, който извърши престъпление, трябва да изтърпи наказанието си с цялата строгост на закона. Това каза в предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“ евродепутатът от групата на Европейски консерватори и реформисти и заместник-председател на ВМРО - Българско национално движение Ангел Джамбазки по повод смъртта на 18-годишния Алекс Ангелов, който беше пребит пред дискотека след спор за цигара с група роми. По думите му конкретният случай не може да бъде оправдан по никакъв начин пред гражданите. „Решението на проблема е в три стъпки. На първо място е възстановяването на законността и на закона. Това означава българската държава да има доблестта отново да превземе и да наложи законността в махалите в които я няма, махалите, където няма закон, където няма ред, правен порядък и правоохранителни събития и мероприятия. Това е първото нещо, което трябва да бъде направено. Всеки, който извърши престъпление, трябва да бъде залавян, установяван, съден и осъждан и да изтърпява наказанието си с цялата строгост на закона. Както е известно, наказанието има три функции: да запази обществото, да оказва възпитателно влияние върху дееца и да оказва възпиращо влияние върху останалите. На второ място трябва да бъде прекратена порочната практика на покровителстване на това махалите да си откупват екстериториалността през продаването на гласове и гласуването за политически сили. На трето място ще бъде образованието на тези наши съграждани, които трябва да бъдат вписани в българското общество“, коментира Ангел Джамбазки. Той заяви, че в обществото съществува неуважение към човешкия живот и в частност правовия ред. Джамбазки допълни, че служителите на МВР са силно демотивирани в резултат на отношението към тях и заплатите, които получават.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Гл. секретар Младен Маринов разпореди дежурните части на районните управления в малките населени места да бъдат достъпни за гражданите през цялото денонощие

Гл. секретар Младен Маринов разпореди дежурните части на районните управления в малките населени места да бъдат достъпни за гражданите през цялото денонощие

17 Юли 2017 | 13:15 | Агенция "Фокус"
София. Във връзка със случая в град Бяла главният секретар на Министерството на вътрешните работи (МВР) Младен Маринов направи преглед на всички районни управления в малки населени места. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Главен комисар Младен Маринов разпореди всички дежурни части да организират дейността си така, че през цялото денонощие да посрещат гражданите лично независимо от часа.
Разпореждането засяга основно районните управления, в които към момента достъпът до дежурния служител през нощта е затруднен.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Почина 18-годишният младеж, който беше пребит пред дискотека в Бяла (ОБЗОР)

Почина 18-годишният младеж, който беше пребит пред дискотека в Бяла (ОБЗОР)

16 Юли 2017 | 20:30 | Агенция "Фокус"
Русе. Почина 18-годишният младеж от град Бяла, което пострада след спречкване с участието на група роми пред дискотека миналата седмица. Кметът на града Димитър Славов обяви двудневен траур в общината. 18-годишният Алекс Ангелов, който беше пребит пред дискотека след спор за цигара, е починал в болницата в събота през нощта, 8 дни след като бе приет с тежка черепно-мозъчна травма. Очаква се обвинението срещу 32-годишния му нападател да бъде променено в непредумишлено убийство.
„Фокус“ припомня: На 8 юли в 6.30 часа сутринта е подаден сигнал за спречкване пред заведение в Бяла, в което са участвали група роми. В конфликта е пострадал 18-годишен младеж. Той бе откаран в Университетската болница в Русе в кома и с опасност за живота. По случая бе задържан 32-годишен мъж, заподозрян за нападението. Ден след спречкването около 300 граждани призоваха за спиране на агресията на мирен протест в Бяла. Те изразиха своята съпричастност към пострадалия младеж. Образувано е досъдебно производство, работата по което продължава под наблюдението на прокуратурата.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Русе: Починало е 18-годишното момче от град Бяла, което пострада след спречкване пред дискотека миналата седмица

Русе: Починало е 18-годишното момче от град Бяла, което пострада след спречкване пред дискотека миналата седмица

16 Юли 2017 | 12:39 | Агенция "Фокус"
Русе. Починало е 18-годишното момче от град Бяла, което пострада след спречкване пред дискотека миналата седмица, предаде БНР. Кметът на Бяла Димитър Славов обяви двудневен траур в общината.
„Фокус“ припомня:
На 8 юли в 6.30 часа сутринта е подаден сигнал за спречкване пред заведение в Бяла, в което са участвали група роми. В конфликта е пострадал 18-годишен младеж. Той бе откаран в Университетската болница в Русе в кома и с опасност за живота. По случая бе задържан 31-годишен мъж, заподозрян в нападение. Образувано е досъдебно производство, работата по което продължава под наблюдението на прокуратурата. Ден след спречкването около 300 граждани призоваха за спиране на агресията на мирен протест в Бяла. Всички протестиращи изразиха своята съпричастност към пострадалия младеж.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бойко Борисов: България трябва да атакува чакалнята на еврозоната и да се бори с корупцията, ако иска да бъде „на първа скорост“ в ЕС (ОБЗОР)

Бойко Борисов: България трябва да атакува чакалнята на еврозоната и да се бори с корупцията, ако иска да бъде „на първа скорост“ в ЕС (ОБЗОР)

14 Юли 2017 | 21:17 | Агенция "Фокус"
София. По предложение на БСП в Народното събрание бе разисквана темата за Бялата книга за развитието на Европа на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер. На разискването от кабинета „Борисов 3“ присъстваха премиерът Бойко Борисов, вицепремиерите Екатерина Захариева и Томислав Дончев, както и министър Лиляна Павлова.
В пленарна зала се изказа само премиерът Бойко Борисов, който заяви, че Бялата книга дава теми за разговор и няма никакъв ефект за България. Той обясни, че от самите държави зависи на каква скорост ще се развиват. Премиерът посочи, че ако България иска да се развива „на първа скорост“ трябва да атакува чакалнята на еврозоната, да се бори с корупцията, да прави реформи и да развива свързаността в региона и кохезионната политика. Бойко Борисов поясни, че важните изводи от Бялата книга на Юнкер са, че не трябва да се допуска Европа да се развива на две или повече скорости, както и кохезията да отпадне. Премиерът коментира, че не е наложително да се изготвя анализ на Бялата книга, но щом от БСП настояват, такъв ще бъде изготвен и ще се представи до септември.
Драгомир Стойнев от БСП се обърна към Бойко Борисов и посочи, че е трудно за него да поеме протегнатата ръка на опозицията, но само така в края на годината България ще има зрял и отговорен общ документ за Председателството. Той заяви, че внесеният проект за програма по време на Българското председателство през 2018 година е резултат от настояването на БСП. Според него е редно документът да влезе и в ресорните комисии в парламента за детайлен дебат. Драгомир Стойнев изрази притеснение, че не е ясна позицията на България по дебата за това как ще продължи да функционира ЕС.
В отговор премиерът Борисов коментира, че когато излезеш и кажеш „Благодарение на нас правителството прие програмата за Председателството“, тонът на дебата става друг. По думите му от БСП задават тона на дебата с такова изказване все едно без тях програмата е нямало да бъде внесена. Бойко Борисов посочи, че дебатът в пленарна зала би имал смисъл ако БСП не провокират ГЕРБ и се говори за неща, които могат да бъдат доведени до хубав край за държавата и за които всички са работили.
Кристиан Вигенин от БСП призова Бойко Борисов да включи приоритетите за Председателството, изготвени от министър Лиляна Павлова, в управленската програма, защото е крайно време да има такава. Според него голямото предизвикателство пред правителството оттук нататък ще бъде да докаже, че няма двойни стандарти, като предлага едни приоритети за ЕС, а в България да работи или без приоритети или в противоречие с европейските. Кристиан Вигенин заяви, че БСП с особено внимание следи подготовката за Българското председателство в 3 аспекта: какви приоритети ще предложи България; какви позиции ще отстоява страната ни по важните за ЕС въпроси и как ще протече подготовката като организация и логистика. Той коментира, че е направена заявка за обществен дебат и БСП очаква такъв да има и в Народното събрание. По думите му левицата е готова да подкрепи приобщаващ подход с активна работа, защото Председателството не е на ГЕРБ, а на България.
Ивелина Василева от ГЕРБ заяви, че обществото се е уморило от остро противопоставяне, дребни партийни боричкания и фалшиви новини. По думите ѝ дебатът трябва да бъде за бъдещото на България и за ролята ѝ при формулирането на европейските политики и справянето със сложните предизвикателства като тероризъм, миграция, климатични промени. Тя призова БСП да бъдат конструктивна опозиция, а по темите да се подходи национално отговорно и надпартийно. Ивелина Василева обясни, че сценариите за бъдещето на Европа могат да бъдат приемливи само ако се базират на волята да дадена страна сама да решава, а не друг да определя мястото ѝ.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Не трябва да се допуска Европа да се развива на две или повече скорости и кохезията да отпадне

Премиерът Бойко Борисов: Не трябва да се допуска Европа да се развива на две или повече скорости и кохезията да отпадне

14 Юли 2017 | 13:02 | Агенция "Фокус"
София. Истината от тази Бяла книга е, че не трябва да допусне Европа на две или повече скорости и кохезията да отпадне. Ако ми дадете да пиша анализа, тези две точки ще бъдат изводите. Това каза премиерът Бойко Борисов от парламентарната трибуна по време на разискванията по питането на лидера на БСП Корнелия Нинова относно Бялата книга за развитието на Европа, предложена от председателя на ЕК Жан Клод Юнкер, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „По Бялата книга не е наложително, но щом държите ще възложим и ще направим анализ, който ще представим септември“, обърна се той към БСП. „Хората ще поработят малко, няма нищо лошо в това. Вариантите в Бялата книга са толкова взаимно изключващи се, че действително трябва много свободно съчинение по вариантите кой с кой да се комбинира и кой с кой да не се“, посочи премиерът. „Надявам се Цветан Цветанов и Корнелия Нинова да седнат и в спокоен тон да се намери добър вариант. От Цветанов знам, че двамата се погаждат повече, отколкото аз с нея“, каза още Бойко Борисов.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Има засилен интерес към Западните Балкани

Премиерът Бойко Борисов: Има засилен интерес към Западните Балкани

14 Юли 2017 | 12:49 | Агенция "Фокус"
София. Има засилен интерес към Западните Балкани. Това заяви от парламентарната трибуна премиерът Бойко Борисов по време на разискванията по питането на народния представител Корнелия Нинова към министър-председателя относно Бяла книга за развитието на Европа, предложена от Жан-Клод Юнкер - председател на Европейската комисия, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Най-сетне „Берлинският процес”, според мен след 4 заседания, стартира в Триест, защото когато канцлерите на Германия и Австрия, президентът на Франция и премиерът на Италия са на едно място, с Борис Джонсън, лидерите на шестте държави, плюс България като специален гост, отчитайки това, което сме направили на Балканите, има реален шанс „Берлинският процес” да стане реалност на Балканите”, заяви Борисов. „Действително има много интереси”, допълни той. Премиерът Борисов обърна внимание и на дебата за необходимостта от обща европейска армия. „Няма логика да нямаме европейски въоръжени сили. За да ги нямаме, има други лостове, които действат, но все повече държави започват да си дават сметка”, коментира Борисов.
Иван ЛАЗАРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Един от лидерите на косовските сърби, Оливер Иванович, бе застрелян в Косовска Митровица. 16 януари 2018 г.
Един от лидерите на косовските сърби, Оливер Иванович, бе застрелян в Косовска М...

ВИДЕО
 Катастрофални свлачища връхлетяха южната част на американския щат Калифорния - 14 януари 2018 година
Катастрофални свлачища връхлетяха южната част на американския щат Калифорния - ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.