НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 04:51

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Специализирано звено „Антикорупция“ прецизира обвинението на Мирослав Боршош и повдигна нови обвинения

Специализирано звено „Антикорупция“ прецизира обвинението на Мирослав Боршош и повдигна нови обвинения

3 Октомври 2017 | 14:06 | Агенция "Фокус"
София. Специализирано звено „Антикорупция“ – СГП прецизира обвинението на бившия изпълнителен директор на „НДК - КСЦ“ ЕАД Мирослав Боршош за нецелево разходване на средства (чл. 254 А, ал.2 от НК) и му повдигна още две обвинения – за умишлена безстопанственост и сключване на неизгодни сделки. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата.
След изготвяне на назначената допълнителна съдебно-икономическа експертиза, разследването на СЗ „Антикорупция“ е установило, че в периода от 23.08.2016 г. до 26.06.2017 г. Мирослав Боршош е разпоредил част от целевите средства – в размер на 3 431 146,06 лв. да бъдат изразходвани за заплащане на разходи, които не са свързани с дейностите, за които са били отпуснати. С решение на Министерски съвет от 03.08.2017 г. е увеличен бюджетът на Националния дворец на културата със 17 млн. лв., като средствата са били с целево предназначение – за преустройството, модернизацията и адаптирането на основната сграда на НДК за нуждите на българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 година.
Събраните доказателства за настъпили вредни последици за държавата в по-висок размер - 3 431 146,06 лв., обусловиха СЗ „Антикорупция“ да предяви прецизно обвинение на Боршош за престъпление по чл. 254А, ал.2 от НК.
В хода на разследването са събрани доказателства и за още едно престъпление, извършено от Мирослав Боршош - умишлена безстопанственост, от която са последвали щети за НДК в общ размер на 389 624,82 лв. /чл. 219 ал.4, вр. с ал.3, вр. с ал.1 вр. с чл. 26 ал.1 от НК/.
В периода 16.01.2015 г. - 24.01.2017 г. е сключил договори с адвокатски дружества при наличие на назначени 2- ма юрисконсулти, за изработване на уеб сайт и изготвяне на технически паспорти, при съществуващ интернет сайт на НДК и изработени два технически паспорта на сградата.
От събраните и анализирани до момента доказателства е установено още, че в периода 24.11.2014 г. – 23.12.2015 г. Мирослав Боршош съзнателно е сключил 15 неизгодни сделки, от които за НДК са настъпили значителни вреди в размер на 94 740 лв. Договорите са: 6 за PR- обслужване, при назначени в НДК 4 – ма служители за тази дейност и 9 за процесуално представителство пред съдебни органи, при назначени 2- ма юрисконсулти.
Тези доказателства обосновават обвинението на Мирослав Боршош за извършено престъпление по чл. 220 ал.2 вр. с ал.1 вр. с чл. 26 ал.1 от НК.
Без промяна остава обвинението в безстопанственост, свързано със сключения договор за оперативен лизинг за отдаване под наем на лек автомобил м. “Лексус“, от което за НДК са настъпили щети в размер на 28 399,61 лв.
Разследването продължава.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Екатерина Захариева: Важно е какви ще са приоритетите на Председателството ни и как ще ги защитим, да изместим фокуса от организацията и ремонтите

Министър Екатерина Захариева: Важно е какви ще са приоритетите на Председателството ни и как ще ги защитим, да изместим фокуса от организацията и ремонтите

12 Септември 2017 | 09:24 | Агенция "Фокус"
София. Иска ми се да изместим фокуса от организацията, сигурността и ремонтите. Важно е в каква сграда ще ги посрещнем, но по-важно е как ще организираме съветите, какви ще са приоритетите и как ще ги защитим. Това каза вицепремиерът и външнен министър Екатерина Захариева по повод предстоящото Председателство на Съвета на ЕС през 2018 година в предаването „Европа сутрин“ по телевизия Европа. „Разбира се, че ще бъдем готови за Председателството, има няколко технически неща по сградите, но това е много малка част. По-важно е съдържанието“, коментира тя. „Един от основните външнополитически приоритети на нашето Председателство са Западните Балкани. През шестте месеца на Председателството ще сме много фокусирани върху тази тема, но външната политика на България е много по-дългосрочна“, обясни Екатерина Захариева. „Твърдо вярваме, че няма как, ако регионът ни е нестабилен и съседите ни не са демократични, сигурни и стабилни, няма как и България да се чувства добре“, заяви вицепремиерът. „Председателството дава шанс на държавата да се представи в международен план, да представи приоритетите си, които трябва да съответстват на тези на ЕС, и да покаже, че може да води преговори“, коментира Екатерина Захариева. „Един от петте приоритета на Европейската служба за външна политика, поставен от Федерика Могерини, беше Балкани. Мисля, че това се случва за първи път от 11-12 години. Това показва активността на българската външна политика“, заяви тя. „За първи път българският премиер беше поканен на Берлинския процес лично, на ниво премиер. Това е много важно, можеш да бъдеш поканен като наблюдател на ниво посланик, външен министър, но на ниво премиер е голямо признание за България и премиера“, каза още Екатерина Захариева.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Анна Кръстева, политолог: Цел на българското председателство на Съвета на ЕС трябва да бъде влизане в ядрото на европейските страни

Проф. Анна Кръстева, политолог: Цел на българското председателство на Съвета на ЕС трябва да бъде влизане в ядрото на европейските страни

12 Септември 2017 | 09:14 | Агенция "Фокус"
София. Цел на българското председателство на Съвета на ЕС трябва да бъде влизане в ядрото на европейските страни. Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ политологът, експерт по европейски политики, проф. Анна Кръстева. По думите й страната ни има отговорна задача на Западните Балкани, като това е моментът да заеме ясна лидерска позиция, както в региона, така и сред европейските страни.
Тя добави, че сред предизвикателствата на председателството ни ще бъдат влизане в "скоростната писта" на Европа, преодоляване на кливиджите в Общността и кохезионната политика. „Първото и най-съществено е България да влезе на скоростната писта. Лятото беше доминирано от дебата на колко скорости се движи Европейският съюз. Политическата реалност е, че всяка страна се движи на скоростта, която сама си определя. Унгария е избрала да се движи на задна скорост и все по-мощно се движи натам. България има шанс с проактивна и проевропейска политика да влезе в ядрото на страни, които определят този конструктивен глас на България“, обясни тя.
Проф. Анна Кръстева коментира, че неутралността е едно от измеренията на председателството, като трябва да се балансира между различните интереси в ЕС. Политологът добави, че България трябва да води проактивна и проевропейска политика, за да бъде модел и лидер за съседите си, но преди това е необходимо добре премислено очертаване на приоритетите ни.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Предложението на БСП срокът на действие на Временната комисия за НДК да бъде удължен до септември беше отхвърлено

Предложението на БСП срокът на действие на Временната комисия за НДК да бъде удължен до септември беше отхвърлено

27 Юли 2017 | 16:39 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът отхвърли предложението на БСП срокът на действие на Временната комисия, установяваща разходването на средства в НДК, да бъде удължен до края на септември, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Предложението бе отхвърлено с 92 гласа „за“, 103 „против“ и 1 „въздържал се“. Като мотив за предложението депутатите посочват, че по време на работата на комисията не се е изяснил въпросът оказван ли е натиск и от кого върху бившия изпълнителен директор на НДК Мирослав Боршош. Не са били представени и заключенията от проверките на Главния инспекторат на МС, както и от съдебно-счетоводната експертиза на разходваните средства.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Диана Йорданова, ГЕРБ към БСП: Защо не зададохте въпроса как Мирослав Боршош е оставен да си харчи едни пари на вашия вицепремиер Деница Златева

Диана Йорданова, ГЕРБ към БСП: Защо не зададохте въпроса как Мирослав Боршош е оставен да си харчи едни пари на вашия вицепремиер Деница Златева

27 Юли 2017 | 16:07 | Агенция "Фокус"
София. Колегите задават въпроса защо Мирослав Боршош е оставен да си харчи едни пари - след като сте такива големи специалисти искам да попитам защо не зададохте този въпрос към вашия вицепремиер Деница Златева. Защо тя не го реши? Това каза народният представител от ГЕРБ и председател на Комисията за НДК Диана Йорданова към БСП по време на дебатите по предложението за удължаване на работата на комисията, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Уставът е одобрен от нея с дата 24 февруари 2017 година. Правата и задълженията на Изпълнителния директор на Съвета на директорите се определят в този устав. Г-жа Златева не е предприела абсолютно никакви мерки“, посочи тя и уточни, че министър Лиляна Павлова е изпратила писмо директорът да предприеме действия по ограничаване самостоятелните разпоредителни действия над 50 хил. лева. „Докладът за работата на комисията е изключително дълъг, той е достъпен за всички народни представители и общество“, обясни Диана Йорданова. „В момента текат процесуално-следствени действия, има повдигнати действия, така че правораздавателните органи си вършат работа“, каза още тя.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Снежана Дукова, ГЕРБ към БСП: Няма да отклоните България от европейската й интеграция, НДК е институция не само за Председателството, а и за българския народ

Снежана Дукова, ГЕРБ към БСП: Няма да отклоните България от европейската й интеграция, НДК е институция не само за Председателството, а и за българския народ

27 Юли 2017 | 15:47 | Агенция "Фокус"
София. Няма да отклоните пътя на България от европейската й интеграция. НДК е институция, която не е само за Председателството, а и за целия български народ. Това каза народният представител от ГЕРБ и член на Комисията за НДК Снежана Дукова по време на дебатите по предложението за удължаване на работата й по повод изказване на проф. Румен Гечев от БСП, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „НДК ще продължи да съществува и след Председателството, което България ще осъществи по достойнство“, заяви тя. „Комисията за НДК безспорно свърши много работа, тя работи ефективно и извънредно. Изпълни ангажиментите, които имаше да изясни обективните факти и обстоятелства, които са се случвали във времето“, обясни Снежана Дукова. „Много неподходящ ментор сте проф. Гечев, когато човек застане и търси финансови справедливости трябва да си зарови главата в пясъка като щраус, защото няма отговор на това, което говори“, се обърна тя към Румен Гечев от БСП. „Демагогията, която разнасяте от трибуната няма да ви бъде спестена нито в минало, нито в сегашно време. Знаем, че сте деструктивен по принцип, вашето амплоа е да търсите разделителни линии, за вас това е политическо кредо. Да търсите екстремални битки и да губите парламентарна енергия за вас е политическа същност“, заяви Снежана Дукова. „Докладът на комисията е публичен и ще бъде там, където трябва. Процедурите и съдебните дела са започнали и то със задна дата“, каза още тя.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Атанас Костадинов, БСП: С установяването на фактите в Комисията за НДК станахме свидетели на прояви на алчност, корупция, безхаберие и наглост

Атанас Костадинов, БСП: С установяването на фактите в Комисията за НДК станахме свидетели на прояви на алчност, корупция, безхаберие и наглост

27 Юли 2017 | 15:16 | Агенция "Фокус"
София. В комисията за НДК, установявайки фактите, станахме свидетели на най-уродливите и противоествествени прояви на алчност, корупция, безхаберие и наглост. Това каза народният представител от ПГ на БСП Атанас Костадинов и член на комисията за НДК по време на дебатите по предложението за удължаване на работата й, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „На най-големия си враг не пожелавам да изтърпи и да види това, което установихме в тази комисия“, коментира той. По думите му в комисията са проличали едни от най-негативните черти на политическата класа, когато става въпрос за жизненоважни за страната обекти. „Искаме удължаване на работата на комисията, защото сме свършили половината от нашата работа. Дотук сме установили единствено и само фактите. Те са безспорни и доказани, които ни показват хронологията на процеса“, обясни Атанас Костадинов. „Обстоятелствата са събитийно свързани от друг род действия, които ни дават отговор на въпроса защо се е случило това. На нас ни трябва време и доверие освен фактите да открием и обстоятелствата“, каза още народният представител от БСП.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Жельо Бойчев, „БСП за България“: Анкетната комисия за НДК изведе наяве фрапиращи нарушения, не се стигна обаче до отговора дали и кой е упражнявал натиск на Боршош

Жельо Бойчев, „БСП за България“: Анкетната комисия за НДК изведе наяве фрапиращи нарушения, не се стигна обаче до отговора дали и кой е упражнявал натиск на Боршош

26 Юли 2017 | 08:54 | Агенция "Фокус"
София. Анкетната комисия за НДК изведе наяве данни за фрапиращи нарушения, не се стигна обаче до отговорите на някои генерални въпроси като дали и кой е упражнявал натиск на бившия директор Мирослав Боршош. Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ и член на временната анкетна комисия за НДК Жельо Бойчев. По думите му работата на комисията е разкрила размера на хаоса в управлението на НДК, но сега предстои компетентните органи да си свършат работата.
„Дали е оказван натиск? Знаете, че имаше такива твърдения, но те останаха да висят във въздуха. Мирослав Боршош си позволи да не дойде на изслушване в комисията, въпреки че беше единственият, който беше поканен, и не се яви. Не успяхме да получим отговор на въпроса кой и защо му е оказвал натиск. Не беше прието и предложението на БСП за изслушване на министър-председателя Бойко Борисов. В крайна сметка следейки хронологията и промяната на отговорниците за НДК от Министерството на културата и Вежди Рашидов, и Томислав Дончев, после - към Лиляна Павлова и обратно, към Министерство на културата, оставаме с впечатлението, че човекът, който има цялата информация е Борисов. След като Боршош беше уволнен от Лиляна Павлова, припомням, че именно Борисов го върна на поста и то с аргумента, че са изяснени редица въпроси за НДК. Съвсем нормално беше ние да поискаме да каже, като човек, стоящ най-високо в изпълнителната власт, какво му е отношението към случващото се в НДК“, каза той.
Жельо Бойчев добави, че целта на комисията за НДК в Народното събрание е окончателно да се сложи край на модела на управление на дружества като НДК и именно заради това БСП е внесла предложение срокът за работата на временната парламентарна комисия да бъде удължен.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова за НДК: Не  приемам БСП и Деница Златева да носят отговорност за 2 години вътрешни битки в ГЕРБ и злоупотреби с пари

Корнелия Нинова за НДК: Не приемам БСП и Деница Златева да носят отговорност за 2 години вътрешни битки в ГЕРБ и злоупотреби с пари

25 Юли 2017 | 15:03 | Агенция "Фокус"
София. Не приемам БСП и Деница Златева да носят отговорност за 2 години вътрешни битки в ГЕРБ и злоупотреби с пари. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция след заседание на Изпълнителното бюро на партията, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Нинова посочи, че щом има повдигнато обвинение към Боршош, значи той не е освободен от онази отговорност, която се опитват да внушават в обществото от ГЕРБ. По думите й случат с НДК е огледало на управлението на ГЕРБ – интереси, корупция, борба между две лобита в ГЕРБ за пари и надмощие и провал на техническата подготовка на председателството. „В този казус г-н Боршош е най-малката брънка. Той е бушонът. Менторът му е важен. При цялата информация, която е имало, той беше възстановен на работа от г-н Борисов. Защо при всички известни факти са отстранявани онези министри, които са казвали истината, като почнем от Вежди Рашидов, през Лиляна Павлова“, каза Нинова. По думите й на тези министри им се отнема правомощията върху НДК и се дава на друг. Тя попита как така Томислав Дончев изведнъж премахва в устава ограничението на изпълнителния директор да се разпорежда самостоятелно само до 50 хил. лв., а другото да става със Съвет на директорите. „Откакто Томислав Дончев поема да бъде принципал, това е отменено и Боршош вече може неограничено да разполага със средства. Томислав Дончев е умен и опитен човек, който е управлявал десетки проекти. Няма как да направи такова нещо без нареждане и натиск над него. Отгоре над него е само един човек – г-н Борисов“, заяви Нинова. Тя призова Дончев да каже дали му е упражняван натиск. По думите й от 2015 г. групи и лобита в ГЕРБ се борят на тема НДК. „Вежди Решидов пръв повдига темата. Няма как да приемем, че след 2 години, факти, разправии, проверки, сега се опитват да прехвърлят отговорността на Деница Златева за два месеца. Просто абсурд, няма да им го позволим, защото и фактите показват, че не носи такава отговорност“, каза Нинова.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Жельо Бойчев, БСП: Мирослав Боршош е трябвало да бъде сменен заради злоупотребите в НДК

Жельо Бойчев, БСП: Мирослав Боршош е трябвало да бъде сменен заради злоупотребите в НДК

25 Юли 2017 | 09:28 | Агенция "Фокус"
София. Всички доклади, както и тези за финансовото състояние на НДК показват, че г-н Боршош е трябвало да бъде сменен веднага. Това заяви народният представител от „БСП за България” и член на комисията за НДК Жельо Бойчев по БНР, съобщиха от пресцентъра на Националния съвет на БСП.Народният представител попита: „Кой носи политическата отговорност да се търпи случващото се с НДК толкова време и кой носи отговорност парите на българските граждани да се харчат по този начин?" Той допълни: "След като чух какво казаха председателите на съветите на директорите и изпълнителните директори на НДК, съм изумен как всичко това може да се случва толкова дълго време и отговорните за това да не вземат никакви мерки” Бойчев разказа за чутото по време на заседание на комисията за НДК:„Хората бяха достатъчно откровени като ги попитахме - след като не им е била предоставена информация от председателя на съвета на директорите, след като не са били наясно за начина, по който се разходват средствата и е имало неизпълнение на решенията на съвета на директорите, както и опити да се манипулират протоколите на съвета на директорите, защо не са сменили г-н Боршош- те казаха: „Ние знаехме, че ако го сменим, на следващия ден щяха да сменят нас.”
Жельо Бойчев каза също, че вчера по време на заседание на комисията, е имало предложение тя да продължи своята работа, защото има още документи, които е трябвало да бъдат предоставени. „И в крайна сметка да видим как се стигна до ситуацията- да има изпълнителен директор на държавно дружество, който въпреки разпорежданията на министри, вицепремиери, държавни институции, се оказва че може да прави каквото си иска. На всичко това може да отговори само един човек и той е министър–председателят на България, поради което поискахме и той да бъде изслушан”, изтъкна Бойчев.
Той припомни, че Боршош бе уволнен, ден след това върнат на работа от Борисов, при това след среща между двамата. „Информацията бе, че те са решили всички въпроси около НДК и е било взето решение Боршош да се върне на работа. Забелязваме също, че за пореден път се сменя и принципалът на дружеството. Това се случва 4 пъти за НДК. Съвсем нормално е да попитаме, коя е тази сила, която позволява всичко това да се случи. И след като министър, вицепремиер не могат да отговорят на тези въпроси, логично бе да поискаме да чуем гледната точка на премиера за връщането на Боршош”, каза още Бойчев.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Първан Симеонов, политолог: Казусът с НДК и Мирослав Боршош може да се окаже първата грешка на премиера Бойко Борисов в новия мандат

Първан Симеонов, политолог: Казусът с НДК и Мирослав Боршош може да се окаже първата грешка на премиера Бойко Борисов в новия мандат

25 Юли 2017 | 09:15 | Агенция "Фокус"
София. Казусът с НДК и с бившия му директор Мирослав Боршош може да се окаже първата грешка на премиера Бойко Борисов в новия мандат. Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ политологът Първан Симеонов. Според него, реакцията по случая е била доста неумела с отстраняването от поста и връщането на Боршош. „Сега виждаме, че е много лесно този човек да бъде свързан с Борисов. Той даже вече влезе в обяснителен режим, че не се е виждал с него напоследък, защото вече го попитаха: „Ти ли слагаш чадър над него?“. С две думи казано – може от нищо да стане нещо от този скандал с негативен знак не просто за ГЕРБ, но лично за Бойко Борисов. Спомняте си, че предния път, когато Борисов много се чудеше какво да прави... беше пак кадрови скандал – това беше тежката грешка Кристалина Георгиева срещу Ирина Бокова. Сега разбира се мащабът не е същият, но ако успеят да те свържат с вече обвиняемия Боршош, това някак си не е добра политическа реклама“, коментира Симеонов. Според него, това прилича на един дребен скандал, който обаче може да прерасне в нещо сериозно.
Първан Симеонов каза още, че политическата цена вероятно няма да бъде толкова висока, защото Мирослав Боршош ще бъде използван като „бушон“, но истината е, че когато стават такива скандали го отнася този, с когото те се свързват. „С други думи – петното ще остане върху управляващите“, каза още Първан Симеонов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Временната комисия за НДК изслуша бившия служебен вицепремиер Деница Златева, Мирослав Боршош отказа да се яви (ОБЗОР)

Временната комисия за НДК изслуша бившия служебен вицепремиер Деница Златева, Мирослав Боршош отказа да се яви (ОБЗОР)

24 Юли 2017 | 20:55 | Агенция "Фокус"
София. Във Временната парламентарна комисия, която установява как са разходвани средствата в НДК, бяха изслушани бившият служебен вицепремиер Деница Златева, както и настоящото и бившето ръководство на Двореца на културата. По програма депутатите трябваше да изслушат и бившия директор на НДК Мирослав Боршош, който обаче отказа да се яви и изпрати мотиви писмено. Той публикува позицията си в профила си във „Фейсбук“. Като мотив да не се яви на изслушването Мирослав Боршош посочва, че някои от членовете на комисията са си позволили преднамерени и крайни изказвания много преди да бъде изслушан. Според него кратките срокове, в които е работила комисията, както и условията на медиен натиск, не могат да доведат до безпристрастни и обективни решения. Мирослав Боршош изразява и основателни съмнения за добросъвестната работа и заключения на комисията, както и по отношение на непредубедеността на някои от нейните членове. Той уточнява, че в периода, в който комисията заседава, прокуратурата му е повдигнала обвинение и затова всички факти и твърдения ще се изясняват в съда.
Неявяването на Мирослав Боршош в комисията предизвика дискусии между управляващи и опозиция. Народният представител от БСП Румен Гечев коментира, че бившият директор на НДК „върти на пръста си“ вицепремиери и премиери и не зачита парламента. Той заяви, че управляващите крият Мирослав Боршош. В отговор депутатът от ГЕРБ Тома Биков посочи, че парламентарните групи не бива да си прехвърлят чий е Мирослав Боршош. По думите му Боршош е колкото на БСП, толкова и на ГЕРБ. Той заяви, че от ГЕРБ са били подготвени с въпроси, които да зададат на бившия директор на НДК.
Бившият служебен вицепремиер Деница Златева, която отговаряше за подготовката на Българското председателство на Съвета на ЕС, заяви, че по отношение на смяната на борда на НДК върху нея не е упражняван политически натиск. Тя уточни, че от нейна страна не е имало „политически чадър“ върху нито един член на екипите по подготовката на Българското председателство. Деница Златева обясни, че от самото начало служебното правителство е заявило, че ще гарантира приемственост и няма да създава сътресения в системата със смяна на хора, които оперативно се занимават с подготовката на Председателството. Тя уточни, че това е аргументът да не бъде сменен Мирослав Боршош. По думите й по време на служебния кабинет не е бил сменен нито един човек, който оперативно се занимава с подготовката на Председателството, не само в НДК, но и в министерствата.
Народният представител от ГЕРБ Снежана Дукова изрази съмнения към изказания аргумент от Деница Златева, че Мирослав Боршош не е уволнен заради приемствеността. По думите й приемствеността не може да е аргумент, а в същото време служебното правителство да уволнява областни управители. В отговор Деница Златева заяви, че работата на служебния вицепремиер по подготовка на Председателството не е да назначава и уволнява областни управители. По думите й най-лесното в случая е било уволнението на Боршош, на което ГЕРБ първи са щели да възразят. Тя обясни, че в краткия си мандат служебният кабинет се е опитал максимално да навакса закъсненията и да създаде по-добра координация между екипите. Деница Златева коментира, че е работила при заварени дадености от предишния кабинет, независимо дали й харесват, за да мобилизира системата в максимално кратки срокове. Бившият служебен вицепремиер поясни, че от 2011 година досега НДК е на загуба. През 2016 година финансовият резултат е бил подобрен с 1 млн. лева, но въпреки това има дефицит от 8 млн. лева. Във връзка с приетия Годишен финансов отчет на НДК за 2016 година, Деница Златева обясни, че с приемането му Мирослав Боршош е освободен от отговорност по отношение само на отчета. Тя заяви, че не е освободила бившия директор на НДК нито от административна, нито от наказателна отговорност.
Изпълнителният директор на НДК Ангел Митев, който беше назначен от министъра на културата Боил Банов, когато министерството стана принципал, обясни, че към 24 юли НДК разполага с 9,3 млн. лева. Той уточни, че наличните средства за капиталов разход са 5 млн. лева, а разликата от 3.5 млн. е за разплащане на други дейности. Бившият председател на Съвета на директорите на НДК Марио Анастасов заяви, че проблемът на дружеството е едноличното управление. Той обясни, че е поискал данни от директорите за дължимите средства по договори и за вземанията по договори за наем, които и до ден днешен не е получил. Марио Анастасов посочи, че е контактувал с Мирослав Боршош само с е-мейли, с които му е изпращал отчети, протоколи и документи, касаещи дружеството.
След като бившият служебен премиер, предишното и настоящото ръководство на НДК бяха изслушани, комисията реши писмото, изпратено от Мирослав Боршош, който не се яви на изслушване, да не бъде част от доклада за дейността й. Тъй като бившият директор на НДК не дойде в комисията председателят Диана Йорданова изчете изпратеното от него писмо с писмени мотиви за неявяването му, част от което бе публикувано от него във „Фейсбук“. Членовете на комисията единодушно решиха да предложат Сметната палата да извърши одит за разходването на средствата в НДК. Последното заседание на комисията ще бъде на 25 юли. Тогава ще бъде обсъден докладът за дейността й, който ще бъде внесен за гласуване в пленарна зала.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Временната парламентарна комисия по случая с НДК ще предложи Сметната палата да извърши одит за разходването на средствата в дружеството

Временната парламентарна комисия по случая с НДК ще предложи Сметната палата да извърши одит за разходването на средствата в дружеството

24 Юли 2017 | 18:21 | Агенция "Фокус"
София. Членовете на Временната парламентарна комисия, която установява как са разходвани средствата в НДК, приеха комисията да приключи работата си след заседание на 25 юли и да излезе с доклад, който да бъде внесен за гласуване в пленарна зала, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Заседанието на комисията на 25 юли ще се проведе от 15.00 часа. Единодушно бе прието предложението за възлагане на одит на Сметната палата относно целесъобразното разходване на средствата, с които е увеличен капиталът на НДК. Предложението на Жельо Бойчев от БСП на следващото заседание да бъде изслушан премиерът Бойко Борисов бе отхвърлено от комисията.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Временната комисия за НДК реши писмото, изпратено от Мирослав Боршош, който не се яви на изслушване, да не бъде част от доклада за дейността й

Временната комисия за НДК реши писмото, изпратено от Мирослав Боршош, който не се яви на изслушване, да не бъде част от доклада за дейността й

24 Юли 2017 | 17:55 | Агенция "Фокус"
София. Временната парламентарна комисия, която установява как са разходвани средствата в НДК, единодушно прие писмото, изпратено от бившия директор нa Двореца Мирослав Боршош, да не бъде част от доклада на комисията, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Мирослав Боршош не се яви в комисията, за да бъде изслушан, затова председателят Диана Йорданова изчете изпратено от него писмо с писмени мотиви за неявяването му.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Марио Анастасов: Проблемът в НДК е в едноличното управление на дружеството

Марио Анастасов: Проблемът в НДК е в едноличното управление на дружеството

24 Юли 2017 | 17:01 | Агенция "Фокус"
София. На въпроса защо сме стигнали дотук, отговорът ми е заради модела „НДК“. Сблъсках се със стена. Това каза по време на заседание на Временната парламентарна комисия, която установява как са разходвани средствата в НДК бившият председател на Съвета на директорите на НДК Марио Анастасов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Срещнахме отпор, проблемът е в едноличното управление на дружеството, казвам го категорично“, заяви той. „Бях поканен от г-жа Златева като финансист да се занимая със финансите на дружеството“, припомни Марио Анастасов. „На 28 февруари поисках данни от директорите за дължимите средства по договори, поисках и информация за вземания по договори за наем. Не знам дали ще ми повярвате, но до ден днешен нямам информация за нито един документ за наем на НДК“, обясни той. „Изисквал съм тази информация поне четирикратно, включително и в момента, когато трябваше да обсъдим Годишния финансов отчет“, коментира Марио Анастасов. „Контактите, които имахме за краткото време, за което бях в ръководството на НДК с Мирослав Боршош, колкото и странно да звучи бяха по лични е-мейл адреси“, поясни той и допълни, че по лични е-мейл адреси е изпращал отчети, протоколи и документи, касаещи дружеството. „Поставих това под въпрос, че не трябва да е така. След това започнах да кореспондирам със служебния е-майл, който беше на страницата на НДК“, каза още Марио Анастасов.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Жельо Бойчев, БСП: Скандалът около НДК измества фокуса на подготовката на българското председателството на Съвета на ЕС

Жельо Бойчев, БСП: Скандалът около НДК измества фокуса на подготовката на българското председателството на Съвета на ЕС

19 Юли 2017 | 09:40 | Агенция "Фокус"
София. Скандалът около НДК измества фокуса на подготовката на българското председателството на Съвета на ЕС и вреди сериозно на репутацията на страната ни. Това коментира в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ Жельо Бойчев, депутат от БСП и член на временната парламентарна комисия, която проучва казуса с Двореца на културата. Бойчев определи като смущаваща липсата на разчети за разходването на 17-те милиона лева, предназначени за подготовката на НДК за председателството. По думите му не по-малко притеснителна е и липсата на одобрен работен проект. „Другото смущаващо е, че не считам за нормално като ти искат информация, и то да ти я иска министър, вицепремиер, такъв тип информация да бъде отказвана. Не считам за нормално да се взимат решения и тези решения да не се изпълняват от Съвета на директорите - това, което виждам от протоколите. Не считам за нормално да се харчат парите, без да има никакъв контрол. Не може да се извършва строителство и да нямаш инвеститорски контрол, да нямаш избран надзор и по същество да се окаже, че нямаш никаква система, по която да приемаш извършената работа. Няма екип от хора, които да сертифицират и заверяват месечните плащания и да приемат качеството и количеството на извършената работа“, обясни Жельо Бойчев. Той подчерта, че временната комисия в парламента час по-скоро трябва да изсветли цялата информация, с която разполага, за да не остане у хората впечатлението, че нещо се покрива.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Директорите на НДК ще бъдат изслушани в парламента на 24 юли (ОБЗОР)

Директорите на НДК ще бъдат изслушани в парламента на 24 юли (ОБЗОР)

18 Юли 2017 | 20:46 | Агенция "Фокус"
София. Директорите на НДК през 2016 и 2017 година - Мирослав Боршош и Ангел Митев ще бъдат изслушани по време на открито заседание на Временната парламентарна комисия по случая НДК на 24 юли. Освен директорите, за изслушване ще бъдат поканени бившите и настоящите председатели и зам.-председатели на Съвета на директорите. Това стана ясно след закрито заседание на комисията, на което бяха изслушани главният прокурор Сотир Цацаров, председателят на ДАНС Димитър Георгиев и директорът на Агенцията за Държавна финансова инспекция Георги Начев.
Народният представител Румен Гечев заяви, че предложението за изслушването е на БСП и въпреки че ГЕРБ не са го подкрепили са събрани нужните 10 гласа, за да се приеме. Депутатът коментира, че от документите и казаното от министър Лиляна Павлова става ясно, че е имало пълно основание за незабавното уволнение на Мирослав Боршош. Според него въпросът е защо Боршош е стоял на поста директор, носейки 8-9 млн. загуби на НДК. Румен Гечев обясни, че по време на изслушването във временната комисия на Мирослав Боршош ще бъде зададен въпроса кой му е оказвал натиск, както твърди. По думите му директорът на НДК не е действал сам, а този който го е назначил е очаквал съответната отплата.
Председателят на Временната комисия по случая НДК Диана Йорданова посочи, че ГЕРБ са гласували с „въздържал се“ предложението за изслушване на директорите на НДК. Според нея комисията вече разполага с цялата информация, която би могла да получи от поканените за изслушване лица. Народният представител обясни, че вече е получена информация от ресорните министри, както и от представители на компетентните органи, в чиито правомощия са разследванията и следствията. Временната комисия ще има последващо заседание на 25 юли от 14.00 часа, на което ще бъде обсъден докладът за дейността й. Диана Йорданова коментира, че в зависимост от програмата в пленарна зала и гледаните законопроекти докладът може да бъде приет в сряда или в четвъртък. Тя посочи, че комисията ще предложи възлагане на проверка на Сметната палата относно целесъобразното разходване на средствата, с които е увеличен капиталът на НДК.
След като бе изслушан в комисията главният прокурор Сотир Цацаров обясни, че сигналът за нарушенията в НДК е подаден в ДАНС от бивш служител. Той уточни, че сигналът не е подаден от бившия изпълнителен директор на НДК Оли Груева, но и тя ще бъде разпитана. По случая като свидетел ще бъде призована и Деница Златева. Главният прокурор посочи, че сигналът е подаден на 7 февруари, а на 20 февруари ДАНС е изпратила първата си сигнална справка до Прокуратурата. На 21 февруари справката е изпратена до Софийска градска прокуратура на Специализираното звено „Антикорупция“, възложена е допълнителна проверка на ДАНС и е образувано досъдебно производство. Сотир Цацаров коментира, че по преценка на наблюдаващите прокурори ще бъдат привлечени и други обвиняеми по случая и евентуалното обвинение на Мирослав Боршош няма да бъде единствено.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Диана Йорданова, ГЕРБ: Гласувахме с „въздържал се“ предложението за изслушване на директорите на НДК във временната комисия, защото вече разполагаме с цялата информация

Диана Йорданова, ГЕРБ: Гласувахме с „въздържал се“ предложението за изслушване на директорите на НДК във временната комисия, защото вече разполагаме с цялата информация

18 Юли 2017 | 16:56 | Агенция "Фокус"
София. С колегите от ГЕРБ гласувахме въздържали се, защото вече разполагаме с цялата информация, която бихме могли да получим от лицата, които ще бъдат изслушани и поканени. Това каза председателят на Временна комисия за установяване на факти и обстоятелства при разходването на средства, предоставени целево на НДК за подготовка на българското председателство на Съвета на Европейския съюз Диана Йорданова, предаде репортер наАгенция „Фокус“. „На следващото заседание на комисията по решение на колегите ще бъдат поканени изпълнителните директори, настоящият, бившият, настоящият и бившият председател на Съвета на директорите на НДК, а може би и повече лица за периода 2016-2017 година“, посочи тя и уточни, че заседанието ще бъде открито. Диана Йорданова обясни, че народните представители вече са получили информация от ресорните министри, както и от представители на компетентните органи, в чиито правомощия са разследванията и следствията. „В комисията са предоставени изключително голям брой документи, от които всеки един надлежно би могъл да се информира“, коментира тя. „Нашата задача е единствено да съберем и да анализираме информацията, която да предоставим до медиите, а по този начин да стигне и до гражданите“, поясни народният представител от ГЕРБ. „В крайна сметка мнозинството взе решение, насрочила съм заседание за понеделник в 14.00 часа, на което да бъдат поканени и изслушани лицата“, посочи Диана Йорданова. „Комисията ще има последващо заседание във вторник от 14.00 часа, на което ще бъде обсъден докладът за дейността на комисията. Така че в сряда или в четвъртък съобразно графика на пленарна зала и законопроектите, които ще се гледат, докладът да бъде приет от народните представители“, обясни тя. „Една от препоръките, които ще дадем, вероятно и всички членове на комисията ще излезем със законодателна инициатива, е да възложим на Сметна палата извършване на проверка относно целесъобразното разходване на средствата, с които е увеличен капиталът на НДК“, каза още Диана Йорданова.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Директорите на НДК през 2016 и 2017 г. ще бъдат изслушани във Временната парламентарна комисия по случая с НДК на 24 юли

Директорите на НДК през 2016 и 2017 г. ще бъдат изслушани във Временната парламентарна комисия по случая с НДК на 24 юли

18 Юли 2017 | 16:29 | Агенция "Фокус"
София. Предложихме директорите на НДК през 2016 и 2017 година и председателите на Съвета на директорите да дойдат и да чуем и тяхното мнение, защото при демокрацията сме длъжни да изслушаме мнението на всички, в това число и на тези, които са подозирани в закононарушение. Това каза народният представител от „БСП за България“ Румен Гечев след закритото заседание на Временна комисия за установяване на факти и обстоятелства при разходването на средства, предоставени целево на НДК за подготовка на българското председателство на Съвета на Европейския съюз,предаде репортер наАгенция „Фокус“. „Против бяха само колегите от ГЕРБ, те не се съгласиха, но ние събрахме 10 гласа и те ще дойдат на изслушване в понеделник“, обясни той. „От документите, които прочетох и това, което каза г-жа Павлова според мен тя каза истината. Институцията, която показва „кой крив, кой прав“ е съдебната система. Трябва да кажа, че тя е имала пълно основание незабавно да уволни г-н Боршош“, посочи Румен Гечев. „Въпросът е защо той стои там 2 години и нещо, носейки по 8-9 млн. загуби на НДК, което дотогава е било на печалба. Той го е наследил със 6 млн. лева и изведнъж се появяват едни загуби в милиони, които са за сметка на българския данъкоплатец“, заяви народният представител от БСП. „Мирослав Боршош каза, че му е оказван натиск и ние ще го питаме в понеделник кой му е оказвал натиск“, коментира той. На въпрос дали смята, че Мирослав Боршош е действал сам Румен Гечев посочи: „Не смятам, защото едва ли има нормален човек, който ще смята, че е действал сам. Този, който го е назначил, е очаквал съответната отплата. Това при обществените поръчки не е ли ясно“.
Биляна ИВАНОВА


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Главният прокурор Сотир Цацаров: Сигналът за нарушенията в НДК е подаден в ДАНС от бивш служител

Главният прокурор Сотир Цацаров: Сигналът за нарушенията в НДК е подаден в ДАНС от бивш служител

18 Юли 2017 | 15:49 | Агенция "Фокус"
София. Сигналът за нарушенията в НДК е подаден в ДАНС от гражданин, бивш служител на НДК. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров след закритото заседание на Временна комисия за установяване на факти и обстоятелства при разходването на средства, предоставени целево на НДК за подготовка на българското председателство на Съвета на Европейския съюз, предаде репортер на Агенция „Фокус“. На въпрос Оли Груева ли е този гражданин, който е сезирал ДАНС той посочи: „Не, но е едно от лицата, които ще бъдат разпитани като свидетел. Наблюдаващите прокурори са установили нейни твърдения в медиите, по силата на които, заявява, че е сигнализирала вицепремиера Томислав Дончев, но не е било предприето каквото и да е било за нарушение в НДК“. „Сигналът е подаден на 7 февруари, на 20 февруари ДАНС е изпратила първата си сигнална справка до Прокуратурата. На 21 февруари я изпратих на Софийска градска прокуратура на Специализираното звено „Антикорупция“, възложена бе допълнителна проверка на ДАНС, образувано бе досъдебно производство“, поясни Сотир Цацаров.
На въпрос дали премиерът ще бъде разпитан по случая с НДК той коментира: „Това ще преценят наблюдаващите прокурори, ако преценят няма никаква пречка да бъде разпитан“. Главният прокурор посочи, че ако наблюдаващите прокурори преценят ще бъдат привлечени и други обвиняеми по случая. „Ако те преценят и евентуалното обвинение на изпълнителния директор няма да бъде единствено“, посочи той. „Не ме карайте да правя изводи дали е застрашено Председателството. Работим само в сферата на Наказателния кодекс, дали е застрашено то, това е проблем на вниманието на правителството, въпросът е политически“, каза още Сотир Цацаров.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Главният прокурор Сотир Цацаров: Деница Златева ще бъде призована като свидетел по случая с НДК

Главният прокурор Сотир Цацаров: Деница Златева ще бъде призована като свидетел по случая с НДК

18 Юли 2017 | 14:14 | Агенция "Фокус"
София. Деница Златева ще бъде призована като свидетел. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров преди закритото заседание на Временна комисия за установяване на факти и обстоятелства при разходването на средства, предоставени целево на НДК за подготовка на българското председателство на Съвета на Европейския съюз, предаде репортер на Агенция „Фокус“. На въпрос според него наложително ли е заседанието на комисията да е закрито, главният прокурор посочи: „Правилата в тази сграда се определят от народните представители“.
По повод информация, че 77 българи са със забрана да влизат на територията на Турция Сотир Цацаров обясни: „Този въпрос бе зададен и вчера. Няма каквато и да е информация по въпроса, мисля, че същия отговор ще ви даде и председателят на ДАНС“.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прокурор Румяна Арнаудова, говорител на гл. прокурор: Проверят се около 4000 договора за НДК

Прокурор Румяна Арнаудова, говорител на гл. прокурор: Проверят се около 4000 договора за НДК

18 Юли 2017 | 09:56 | Агенция "Фокус"
София. Г-н Боршош сам публикува призовката си. Тя е в качеството му на обвиняемо лице, той вече има това качество. Ще му бъде повдигнато обвинение по конкретика, за която в този момент не можем да съобщим, защото не е редно медиите да научават в какво точно ще бъде обвинен. Това каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова във връзка с обвинението, което предстои да бъде повдигнато на бившия директор на НДК Мирослав Боршош в предаването „Тази сутрин“ по БТВ. „Категорично можем да кажем, че е по повод сигнала от ДАНС и извършената от тях проверка за нецелево разходване на средства във връзка с европредседателството на България“, посочи тя и допълни, че първото и работно обвинение Мирослав Боршош ще узнае на 20-ти, когато е призован. „До момента са разпитани множество свидетели. Предстои да бъдат разпитани министър Лиляна Павлова, вицепремиерът Томислав Дончев и Вежди Рашидов, тъй като има данни, че лицата имат сведения, с които трябва да разполага и прокуратурата“, обясни Румяна Арнаудова. „След разпитите на Лиляна Павлова, Томислав Дончев и Вежди Рашидов се очаква да има не само конкретизиране на това обвинение, но и възможни други обвинения. Продължаваме да събираме доказателства“, поясни говорителят на главния прокурор. „Изискали сме много договори от НДК, те са около 4000 до този момент и продължава постъпването на договори“, посочи Румяна Арнаудова и допълни, че ще бъдат изследвани и други действия на Мирослав Боршош, за които има данни в делото и трябва да бъдат проверени със способите на НПК.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Екатерина Захариева: Европредседателството не е сгради, а послания

Министър Екатерина Захариева: Европредседателството не е сгради, а послания

16 Юли 2017 | 10:06 | Агенция "Фокус"
София. Европредседателството не е сгради,то преди всичко е послания и уменията на България да постига баланс, съгласие, консенсус и солидарност между европейските държави. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в предавенето „Събуди се“ по Нова телевизия По казуса с НДК и Мирослав Боршош, Захариева обясни, че след като се каже, че има натиск да се подписват договори, трябва да се каже от кого е осъществяван този натиск. „Като си казал „А“, кажи и „Б“, заяви министърът. По думите й е важно да се установи дали е имало злоупотреби или не, защото това ще спре тази тема. По думите й още от преди казуса с НДК в публичното пространство се е говорело колко ще струва, какви мерки за сигурност ще се предприемат за българското председателство. „В същото време нямаше толкова много дебат по целите, които си поставяме, по приоритета на председателството“, коментира Захариева. Министърът на външните работи увери българите, че страната ни почти изцяло е готова с програмата. „Разбира се, тя ще бъде финализирана в края на годината“, коментира тя и уточни, че това не е заради закъснение, а защото така вървят председателствата. Захариева посочи, че страната ни има целите и приоритетите, както и екипите за него.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Александър Маринов, политолог: Голям проблем на европредседателството ни е липсата на дискусия за приоритета за Западните Балкани

Проф. Александър Маринов, политолог: Голям проблем на европредседателството ни е липсата на дискусия за приоритета за Западните Балкани

15 Юли 2017 | 14:54 | Агенция "Фокус"
София. Голям проблем на европредседателството ни е липсата на дискусия за приоритета за Западните Балкани - с общи приказки и добри пожелания няма да стане. Това каза политологът проф. Александър Маринов в интервю за Агенция „Фокус“ за приоритетите на европредседателството – кохезия, консенсус и конкурентоспособност и дебатите за НДК. По думите му Западните Балкани са един много труден район. „В Западните Балканите има противоречие между абсолютно всяка двойка държави, които вземете. Може би между Албания и Косово, но и там не е съвсем еднозначна работата. Това е едно прекалено амбициозно, да не кажа мегаломанско намерение. То не беше обсъдено нито в експертни среди, нито между политическите партии и по тази причина няма как да се формира съгласие“, посочи политологът. Според него е имало епизодични мероприятия, които е трябвало да симулират пълноценна дискусия, но такава не е водена. Според него определени институции и фактори в Европа си отбелязват дебатите около европредседателството. „Нищо че новоизбраната ни еврокомисарка смята, че никой не обръща внимание. Тя се заблуждава или ни заблуждава. Всичко се наблюдава от европейските институции и от големите европейски държави. Друг е въпросът, че не се коментира“, коментира проф. Маринов. Според него цялата тази неразбория и неспособност на политиците и най-вече на управляващите да участват пълноценно в тази важна инициатива и важна група политики, се забелязва. „Ясно е, че не е в полза на България“, каза още политологът. По думите му преди около една година министър-председателят Бойко Борисов е заявил след референдума за Брекзит, че утре да му възложат европредседателството, утре ще го проведе. „Той смени Меглена Кунева и пое функцията на координатор, така че той не може да се измъква от цялата тази каша, която е забъркана. От края на август миналата година до края на януари тази година той беше отговарящия за хода на подготовката на европредседателството и също трябва да бъде попитан какво точно е свършил и как си представя осъществяването на тази своя мисъл. Неведнъж и не два пъти това лекомислено и безотговорно отношение към много сериозни въпроси, струват много скъпо на България и на българите“, допълни политологът.
Деница КИТАНОВА

Пълният текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Александър Маринов, политолог: НДК е само един от симптомите как нещата са объркани на ниво логистиката и организация на европредседателството

Проф. Александър Маринов, политолог: НДК е само един от симптомите как нещата са объркани на ниво логистиката и организация на европредседателството

15 Юли 2017 | 13:33 | Агенция "Фокус"
София. НДК е само един от симптомите как нещата са объркани на ниво логистиката и организация на европредседателството. Това каза политологът проф. Александър Маринов в интервю за Агенция „Фокус“ за приоритетите на европредседателството – кохезия, консенсус и конкурентоспособност и дебатите за НДК. „От една страна наистина НДК заема прекалено важно място в дискусията. Естествено въпросът не е за плочките, а за начина, по който се управляват големи средства, което очевидно е доста компроментирано. Искам да предупредя за едно подценяване на най-базовото равнище. Да, както казват някои колеги, европредседателството не е да посрещнем и да изпращаме чужденци, но има едно базисно равнище на логистика и организация, където провалът е видим и срамен. Досега има много председателства, които не са постигнали своите цели, но няма европредседателство до момента, в което някоя страна да се е изложила на това базисно равнище на логистиката и организацията“, коментира проф. Маринов. По думите му има десетки въпроси, които са свързани с логистиката, организацията и сигурността, които сега не се коментират, все едно че са решени, но те не са. „Опасявам се, че това може да доведе до излагане. Друг е въпросът, че НДК е върхът на един айсберг. Там има много въпроси, които са дори отвъд конкретните сметки. Кой, защо и как е бил назначаван, покровителстван, защитаван и т.н.“, посочи проф. Маринов.
Според него дебатите около името на служебния вицепремиер Деница Златева по време на Комисията за НДК са били, защото трябва да се размие отговорността. „Споменаването на Деница Златева е да се прехвърли топката да не са само ГЕРБ виновни за това, което се случва в НДК“, коментира той. Според него самата Комисия за НДК е абсурдна. „Откъде накъде ще се занимава парламентарна комисия с нещо, по което се извършват четири самостоятелни проверки. Това означава, че парламентът няма доверие на институциите, които са започнали тези проверки. Парламентът не може да ги дублира, той не може да свърши работата нито на ДАНС, нито на Държавната финансова инспекция, нито на икономическата полиция и т.н. Имаме политическо институционализиране на един скандал“, обясни политологът. Той поясни, че както не един наблюдател отбеляза, досега няма случай парламентарна комисия да е свършила полезна работа, да е излязла с ясни и единодушни заключения. По думите му отсега е ясно, че тази комисия ще се раздели в заключенията си. „Управляващите ще твърдят едно, ще отричат друго. Опозицията ще бъде точно на обратната позиция. Тази комисия е безсмислена“, допълни проф. Маринов.
Деница КИТАНОВА

Пълният текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 Проф. Александър Маринов, политолог: Основните послания за българското европредседателство са пределно общи и безсъдържателни

Проф. Александър Маринов, политолог: Основните послания за българското европредседателство са пределно общи и безсъдържателни

15 Юли 2017 | 11:54 | Агенция "Фокус"
София. Основните послания за българското европредседателство са пределно общи и безсъдържателни. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ политологът проф. Александър Маринов за приоритетите на европредседателството – кохезия, консенсус и конкурентоспособност и дебатите за НДК. „Консенсус между кого, по отношение на какво? Кохезия за кого, при какви обстоятелства? Конкурентоспособност на какво? България по какъв начин може да даде, да води и да използва темата за конкурентоспособност? Сравнете го с основния приоритет на Естония – „Дигитална Европа“. Мислили са го за трите „К“, нещо да запуши дупката. Неспособността да се спрем на такива приоритети, които едновременно са важни за Европа и отразяват общи приоритети на Тройката и същевременно са важни и за България, е първият голям политически провал“, каза проф. Маринов. Според него приоритетите на евпродседателстото не са лесна работа. „Ако беше започната на време и беше вършена, както трябва, можеше да бъде свършена много по-добре. Това са приоритети, колкото да се каже, че има приоритети“, посочи проф. Маринов. Във връзка с притесненията на опозицията, че трите „К“ – могат да придобият друг прочит – „корупция, кражби и други интересни думи с „К“, политологът посочи, че това е политическо заиграване. Според него това обаче трябва да бъде оставено настрана. „Имах възможността пред Агенция „Фокус“ да лансирам идеята, че политическите партии трябва да подпишат един пакт или едно политическо споразумение, за да не се използва председателството за тесни партийни интереси. Това не означава да се прикриват нередности, да се игнорират слабости, а просто да няма такива заяждане на дребно, защото това е точно такова“, обясни той. Проф. Маринов коментира, че корупцията и кражбите са голям проблем и попита защо трябва да се пренасят върху и без това нескопосаните приоритети на председателството. „Това е да наливаш бензин в огъня, което смятам, че не е разумно“, допълни политологът.
Деница КИТАНОВА

Пълният текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мирослав Боршош: Получих призовка да се явя като обвиняем

Мирослав Боршош: Получих призовка да се явя като обвиняем

14 Юли 2017 | 17:55 | Агенция "Фокус"
София. Градският прокурор на София Емилия Русинова и говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова съобщиха днес, че разследването по случая НДК продължава и опровергаха публикации, че ще ми бъде повдигнато обвинение. Часове по-рано обаче аз получих призовка да се явя като обвиняем. Това се посочва в позиция на бившия директор на НДК Мирослав Боршош във „Фейсбук“. „Дали някой самостоятелно не бърза да изпълни нечия поръчка? Сега не знам какво да направя – да ида или да не ида? Това е въпросът!“, пише още той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прокурор Румяна Арнаудова: Продължаваме да получаваме договори, във връзка с установяването на това дали има извършено престъпление в НДК

Прокурор Румяна Арнаудова: Продължаваме да получаваме договори, във връзка с установяването на това дали има извършено престъпление в НДК

14 Юли 2017 | 13:05 | Агенция "Фокус"
София. В момента продължава получаването на всички договори, които са били сключени в инкриминирания период, за да установим дали е било извършено плащане по тези договори, кои от тях са във връзка с бъдещото председателство, откъде са били разходвани средствата, за да се изпълнят задълженията по договорите. Това каза пред журналисти говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова във връзка с разследването около НДК, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Февруари месец тази година доклад от ДАНС е изпратен на главния прокурор, който разпредели случая в специализирано звено „Антикорупция“, в Софийска градска прокуратура. Сигналът на ДАНС касаеше нецелево разходване на средства, които са били в размер на 17 млн. и са предоставени във връзка с бъдещото председателство“, посочи Арнаудова. По думите ѝ три месеца по-късно, след като ДАНС е бил ангажиран от специализираното звено да извърши допълнителни проверки, случаят отново се е докладвал на прокурорите, които на 8 юни тази година са образували досъдебно производство. „Данните, които бяха събрали агентите на ДАНС сочат евентуално извършено престъпление за нецелево разходване на средства, в нарушение на нормативни актове. В момента продължава получаването на всички договори, които са били сключени в инкриминирания период, за да установим дали е било извършено плащане по тези договори, кои от тях са във връзка с бъдещото председателство, откъде са били разходвани средствата, за да се изпълнят задълженията по договорите“, каза тя. Според нея прокурорите анализират всеки договор и правят изследване за това откъде са преведени парите и от коя сметка са извършени разплащанията.
На въпрос освен Мирослав Боршош разследват ли се други лица, Арнаудова заяви: „Ние разследваме има ли извършено престъпление и когато установим, ще можем да дадем информация дали има виновен и кой е той“, допълни Арнаудова.
Стефан ПЕТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Боил Банов: Над 60% от ремонтните дейности в НДК са изпълнени

Министър Боил Банов: Над 60% от ремонтните дейности в НДК са изпълнени

13 Юли 2017 | 18:07 | Агенция "Фокус"
София. Има забавяне спрямо първоначалната договореност. Ремонтите няма да станат до 30 септември. Това не е фатално, дали ще станат на 30 октомври или на 10 ноември, това не е драматично в случая. Мога да кажа, че забавяне има, но то не носи кой знае какъв дефект. Над 60% от дейностите са изпълнени. Това каза министърът на културата Боил Банов в предаването „Лице в лице“ по бТВ. „В един нормален график ще се финишира всичко, по-важно е да се финишира качествено и законообразно“, коментира Банов. По думите му основната задача не Министерството на културата е завършването на ремонтните дейности в НКД, свързани с председателството на Съвета на Европа, като ремонтите трябва да приключат в срок и да са в законообразна форма. „Има достатъчно контролни органи, които работят по обществените поръчки. Аз гледам оттук напред. Направил съм проверка на фактическото състояние в момента и при мен нещата са с малко по-друг ракурс – аз трябва да се погрижа в рамките на много малко оставащото време да се случи ремонтът“, каза той.
По думите му ще бъде направено всичко възможно, за да може НДК да приключи годината в балансирано финансово положение. „Аз съм длъжен да се оправя в рамките на това, което има в момента", коментира Банов. Според него има една много важна поръчка, която е свързана със сигурността, защото трябва да се осигури много висок клас сигурност за председателството на Съвета на Европа. „С това се занимаваме в момента, това е най-важното – да стартира тази поръчка и да може да завърши и тя в срок“, посочи той. По думите му мястото на НДК е в Министерството на културата. Министърът обясни, че нееднократно е разговарял с Мирослав Боршош. По думите му Боршош има сериозна визия за развитието на Двореца. Министър Банов каза още, че държи на думата си, че би върнал Боршош на работа на същата позиция, ако проверките срещу него завършат благополучно.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Лиляна Павлова: Преодоляването на чуждото влияние върху Балканите е важен акцент, заложен в първия приет проект на Националната програма за Българското председателство на ЕС

Министър Лиляна Павлова: Преодоляването на чуждото влияние върху Балканите е важен акцент, заложен в първия приет проект на Националната програма за Българското председателство на ЕС

12 Юли 2017 | 21:37 | Агенция "Фокус"
София. Преодоляването на чуждото влияние върху Балканите е важен акцент, заложен в първия приет проект на Националната програма за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз (ЕС). Това каза пред Радио „Фокус“ министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 г. Лиляна Павлова. Тя допълни, че основният пакет с приоритети към проекта са – кохезия, консенсус, конкурентоспособност.
„В рамките на всичките приоритети в отделните области ние ще търсим консенсус за важните теми, като сигурност, миграция, превенция на радикализация, екстремизъм. Ще търсим консенсус по темата правосъдие. Много важен, специфичен за България приоритет, това е консенсус за бъдещето на Западните Балкани и европейската перспектива на Западните Балкани. Ще търсим консенсус за това да намерим най-добрия подход за Дунавския и за Черноморския регион. Второто послание, това е послание за конкурентоспособност със специален фокус върху единния пазар, дигитализация, една много важна тема и за България, особено предвид и актуалния дневен ред и новия български еврокомисар с този ресор. И това, че България, в рамките на своето председателство, работи по тази тема. Подкрепата за малкия и среден бизнес. Ефективният енергиен съюз е много важна тема. България има своя потенциал за икономическо развитие, но всичко това, пречупено през европейския дневен ред, това са доброто законодателство за създаване на повече предпоставки за растеж, работни места, през фокуса - конкурентоспособност. И трето, кохезия, както казваме, това всъщност е сближаване. Сближаване, изравняване различията между регионите“, обясни министър Павлова.
Тя подчерта, че основният стремеж по време на Българското председателство на Съвета на ЕС ще бъде насочен към изравняване на стандартите в европейските държави. Тя обясни, че именно затова ще се настоява в бъдещия бюджет на общността да продължат да се спонсорират пътната, железопътната инфраструктура, социалната, здравна и екологична политика.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Лиляна Павлова: БНБ ще направи специална емисия на сребърна монета за българското председателство на Съвета на ЕС

Министър Лиляна Павлова: БНБ ще направи специална емисия на сребърна монета за българското председателство на Съвета на ЕС

12 Юли 2017 | 17:30 | Агенция "Фокус"
София. Ще бъде направена специална емисия от БНБ на сребърна монета за българското председателство. Това каза министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 Лиляна Павлова по време на заседанието на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове по време на изслушването във връзка с напредъка по подготовката за председателството към 30 юни 2017 г., предаде репортер на Агенция „Фокус“. Тя поясни, че това ще бъде част от протоколните подаръци на европредседателството. „Паралелно с това сме заявили специална емисия на български монети в обръщение, които също могат да бъдат използвани за този тип протоколни подаръци“, посочи Павлова. Тя подчерта, че се работи по оформянето на специална емисия на пощенска марка, също със слогана и с логото на Българското председателство.
Според нея е най-важният фокус е да се промени облика на България. „Затова разчитаме на регионалните измерения на председателството“, каза Павлова. Тя поясни, че министерството ще представи специална грантова схема през Националното сдружение на общините, за да може да се покаже повече от България и от културно-историческото ѝ наследство. „Очакваме от общините тяхната културна програма, допълнена с националната. Все още нямаме слоган на председатеството“, допълни Павлова. Тя поясни, че сред идеите са били „Европа за всеки“, „Заедно за обединена Европа“ и др. По отношение на преводите по време на европредседателството, министър Павлова поясни, че ще се сключи договор с Генерална дирекция „Преводи“ на ЕК. „Единственият превод на национално ниво, който сме предвидили, е преводът на сайта“, каза министърът. Тя поясни, че ще се мине на онлайн излъчването през сайта за Българското председателството, който ще заработи до края на месец ноември. Павлова обясни, че в момента се използва бившият сайт на Националния център за председателството. „Сега е сменено неговото наименование“, коментира Павлова. Министърът опроверга пред комисията фалшивата новина, че концепцията на председателството е сменена, както и че председателството няма да е в София, а в Брюксел.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Джема Грозданова, ГЕРБ към Лиляна Павлова: Имате пълната подкрепа на Комисията по външна политика  по програмата на европредседателството

Джема Грозданова, ГЕРБ към Лиляна Павлова: Имате пълната подкрепа на Комисията по външна политика по програмата на европредседателството

12 Юли 2017 | 16:48 | Агенция "Фокус"
София. Имате пълната подкрепа на Комисията по външна политика по програмата на европредседателството. Това каза председателят на Комисията по външна политика и депутат от ГЕРБ Джема Грозданова по време на заседанието на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове във връзка с проекта на програма за европредседателството, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Радвам се, че така бързо станаха нещата. Лично съм изненадана, че успяхте да внесете в Министерски съвет проекта на нациноалната програма в такива кратки срокове. В нея има достатъчно съдържание“, посочи Грозданова. Тя посочи, че програмата ще се разгледа в Народното събрание и ще се обобщят предложенията. По думите й два от приоритетите по европредседателството са важни във външно политически план. „Бях сигурна, че основният фокус на българското председателство ще бъдат Западните Балкани. Ние трябва да внимаваме как формулираме дневния ред назаседанията, които ще водим“, допълни Грозданова. По думите й Черноморсият регион и Дунавската стратегия също са важни.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кристиан Вигенин, БСП: Имаше чуваемост на опозицията за целите на европредседателството

Кристиан Вигенин, БСП: Имаше чуваемост на опозицията за целите на европредседателството

12 Юли 2017 | 16:27 | Агенция "Фокус"
София. Имаше чуваемост на опозицията за целите на европредседателството. Това каза председателят на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове и депутат от БСП Кристиан Вигенин, по време на нейното заседание и във връзка с проекта за програмата, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Вярвам, че натискът, който беше оказан, допринесе за това програмата да бъде приета малко по-рано“, каза Вигенин. Той изрази надежда в този положителен конструктивен дух да продължат да работят по тези теми. Вигенин поздрави министър Лиляна Павлова, че все пак въпросът за Черно море е включен в тези приоритети. „Знам, че имаше спорове и колебания“, каза той. Вигенин обърна внимание, че сериозна част от от приоритетите на европредседателството са посветени на една по-справедлива Европа и поясни, че това е важна тема за БСП. „Тук смятам, че можем добре да си партнираме и да търсим работещи решения“, каза Вигенин. По отношение на Западните Балкани, депутатът посочи, че парламентът може да има съществен принос по тази тема. Според председателя на Комисята наличието на програма ще помогне да се излезе от дебата за логистиката на европредседателството.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Лиляна Павлова: По европредседателството се оформят за дебат европейската перспектива на Западните Балкани, сигурността и стабилността

Министър Лиляна Павлова: По европредседателството се оформят за дебат европейската перспектива на Западните Балкани, сигурността и стабилността

12 Юли 2017 | 16:08 | Агенция "Фокус"
София. По европредседателството се оформят за дебат европейската перспектива на Западните Балкани, сигурността и стабилността. Това каза министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 Лиляна Павлова по време на заседанието на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове, където представи проекта на Програма на Република България за председателството на Съвета на Европейския съюз, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите й това е платформата, чрез която ще могат да се развият в детайли приоритетите на европредседателството. „Именно затова документът се казва първи проект на програма“, каза Павлова. Тя посочи, че в резултат на дебат, диалог и обществени обсъждания тази програма трябва да се финализира и разшири, за да придобие документът цялостна завършеност през декември.
„Кои са ни основните послания? Обобщихме приоритетите, които в момента залагаме като такива за шестмесечието: за консенус, конкурентоспособност и кохезия“, каза Павлова. По думите й консенсусът е с фокус върху сигурността и миграцията, бъдещето на Западните Балкани и устойчив и интегриран подход за Черноморсикя регион. Тя поясни, че по второто послание конкурентоспособност освен икономическият растеж, е много важен фокусът върху три важни подтеми – енергийният съюз, дигиталният дневен ред и околната среда. Във връзка с кохезията минисътр Павлова посочи, че тук фокусът е върху няколко елемента. "Очакваме да излязат заключенията и дебатът за бъдещето на кохезионната политика, на общата селскостопанска политика“ ,каза Павлова. Тя поясни, че наред с това, предвид, че 2018 г. е европейската година на културното наследство, то също ще е част от приоритетите. „В резултат на тези послания и приоритетните пакети и решения ,които заедно ще анализараме - ще оформим три-четири до пет главни ключови приоритета“, заяви министърът. Павлова поясни, че за момента се оформят като проект за дебат четири такива – европейската перспектива за Западните Балкани, сигурност и сатбилност, предприемачество и иновации, млади хора и бъдещето на Европа. По думите й това ще е обект на дискусии.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Консенсус, Конкурентоспособност и Кохезия са основните послания на Българското председателство на Съвета на ЕС

Консенсус, Конкурентоспособност и Кохезия са основните послания на Българското председателство на Съвета на ЕС

12 Юли 2017 | 14:36 | Агенция "Фокус"
София. Министерският съвет одобри проект на Програма на Република България за Председателството на Съвета на Европейския съюз в началото на 2018 г., съобщават от правителствената информационна служба. Документът определя политическата рамка и дефинира основните послания и конкретни теми, по които нашата страна ще работи през първата половина на следващата година.
Водещ принцип на работа по време на Председателството на България ще бъде запазването на единството и солидарността между държавите-членки. Като страна председател нашата страна ще отправи три основни послания:
-Консенсус – с фокус сигурността, превенцията на радикализация, миграцията, правосъдието, бъдещето на Западните Балкани и устойчив интегриран подход за Дунавския и Черноморски регион;
-Конкурентоспособност – с фокус Единен пазар, подкрепа на предприемачеството, малките и средни предприятия и стартиращите фирми, постигане на икономически растеж и създаване на работни места, задълбочаване на Икономическия и паричен съюз, устойчива околна среда, ефективен Енергиен съюз;
-Кохезия – с фокус новата Многогодишна финансова рамка, инвестиции в растеж и заетост, бъдещето на Кохезионната политика след 2020 г. и Европейските структурни и инвестиционни фондове, опростяване и модернизиране на Общата селскостопанска политика и културно наследство.
С оглед постигане на максимално широк обществен консенсус, ще бъде стартиран обществен дебат с всички заинтересовани страни, в т. ч. Народното събрание, социално-икономическите партньори, академичната общност, неправителствени организации и широката общественост.
Правителството възложи на министъра за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 г. да представи първия проект на програма в Парламента, да координира с Генералния секретариат на Съвета на ЕС списъка с досиета в края на Естонското председателство, които ще бъдат част от Програмата на България. До края на декември тази година окончателния текст на Програмата трябва да бъде внесен в Министерския съвет.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

17 мерки от Плана за подготовка на Българското председателство на Съвета на ЕС са изпълнени

17 мерки от Плана за подготовка на Българското председателство на Съвета на ЕС са изпълнени

12 Юли 2017 | 14:27 | Агенция "Фокус"
София. 17 от общо 57 мерки от Плана за подготовка на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. са изпълнени изцяло към 30 юни 2017 г. Една от планираните дейности е отменена. Това е записано в Доклада за изпълнение на мерките, който Министерският съвет прие.
По-голямата част от обществените поръчки са обявени, а редица мерки са в процес на реализация вследствие на сключени вече договори с избрани изпълнители по реда на Закона за обществените поръчки.
В рамките на раздел VІІІ „Приоритети и програма на Председателството”, почти всички мерки са изпълнени. В следващите месеци ще продължи работата по структуриране на Програмата на България за Председателството по формати на Съвета на Европейския съюз. Окончателният текст на Програмата ще бъде предложен за приемане през декември тази година с оглед необходимостта да бъдат отчетени постигнатите резултати по време на Естонското председателство.
В оставащите до края на годината месеци на изключително интензивен режим на работа ще бъдат мобилизирани усилията на всички органи и институции, включени в процеса на подготовката на Българското председателство, за изпълнение на включените в Плана мерки.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Лиляна Павлова опроверга два фалшиви новини, свързани с Българското председателство на Съвета на ЕС

Министър Лиляна Павлова опроверга два фалшиви новини, свързани с Българското председателство на Съвета на ЕС

12 Юли 2017 | 13:38 | Агенция "Фокус"
София. В публичното пространството се тиражират фалшиви новини, които не можем да приемем и трябва ясно и категорично да опровергаем. Това каза министърът на Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Първата е, че ще ни отнемат председателството, което категорично не е вярно. Този въпрос не стои, такъв проблем, дебат и хипотеза няма. Ротационното председателство на всяка една държава членка е определено до 2030 година. Всичко това са спекулации и опит за опетняване на престижа, името на българската държава“, обясни тя.
„Второ много важно – дали сме се отказали да има заседания или не в София. Поредна спекулация и манипулиране на истината. Още 1999 г. с решение на Съвета в Хелзинки е определено как се провеждат ротационните председателства. Тогава е прието, че всички заседания на ниво ЕС, ниво Съвети министри се провеждат единствено и само в Брюксел, а два пъти годишно в Люксембург“, коментира тя. Павлова допълни, че това е редът, по който се провеждат Съветите.
„Както за всички останали държави, така и за България - Европейските съвети, 22-те формални срещи на Съветите на министрите в отделните области се провеждат и ще се в Брюксел и Люксембург и по време на Българското председателство“, каза тя. „В столиците на държавите, ротационни председатели на Съвета се провеждат само неформалните Съвети на министрите. В България ще бъдат проведени 12 неформални заседания на Съветите на министрите. България планира да проведе общо 32 срещи на високо ниво в София, в допълнение към тези Съвети на министрите, които са регулярни и се провеждат в Брюксел. Тези 32 срещи включват – 12 неформални Съвети на министрите; Европейски съвет – ЕС и Западни Балкани, на ниво министър-председатели и държавни глави в началото на май; 5 заседания, срещи на високо ниво между министри по темата за кохезионната политика, туризма – в два формата; още две заседания на високо ниво в София“, каза тя и уточни, е има още няколко задължителни формати. Павлова поясни, че ще има и над 205 срещи на експертно и високо ниво.
Мариела РУСЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Лиляна Павлова: Приехме първия проект на Национална програма за Българското председателство и основният пакет с приоритети за него

Министър Лиляна Павлова: Приехме първия проект на Национална програма за Българското председателство и основният пакет с приоритети за него

12 Юли 2017 | 13:21 | Агенция "Фокус"
София. Приехме първия проект на Национална програма за Българското председателство и основният пакет с приоритети за него. Това каза министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Приоритетите, които приемаме днес са базирани на три основни стълба, около които искаме да фокусираме вниманието по време на Българското председателство. Те са част от общоевропейския дневен ред и част от програмата на триото, което бе приета и влезе в сила за 18-месечното председателство на Естония, България и Австрия“, коментира министър Павлова.
„Днес приехме и конкретиката за българските приоритети. Наричаме ги трите „К“ – консенсус, конкурентоспособност и кохезия. В първото послание за консенсус са важните теми, които си поставяме – търсене на консенсус, подкрепа и най-вече европейска перспектива за Западните Балкани. Второто послание тук е консенсус по темата сигурност и миграция, третото е търсенето на консенсус в политиките, политиките за правосъдие, справедливост, ефективност, както и темата за макрорегионалните стратегии и синергията , която трябва да направим в подхода за Дунавския и Черноморския регион“, добави Павлова.
По думите й във второто послание – конкурентоспособност, приоритетите са в няколко направления. „Първото е единния пазар. Второто е дигитализацията, още повече тук и с новоизбрания български еврокомисар Мария Габриел имаме сериозен законодателен пакет на общоевропейско ниво. Нещо, което е важно и за българското правителство. Това е електронното управление, дигитализацията, като част от приоритетите, които също залагаме в председателството ни“, поясни министърът.
Павлова поясни, че трета група приоритети е кохезията, под която се има предвид сближаване. „В нашите приоритети са бъдещето на кохезионната политика, бъдещата многогодишна финансова рамка 2020†, с реформата на кохезионните инструменти. Тук е и темата за културата като европейска ценност“, каза още тя.
„Имам ангажимента да представя тази програма и приоритети на Народното събрание за обсъждане, на президента и редица консултации и обществени обсъждания“, поясни Павлова и допълни, че същата задача имат и министрите, в рамките на ресорите си.
„В края на годината ще обобщим резултата от тези обсъждания. Тогава ще знаем от Естония на какъв етап са всички теми, досиета, които ще разглеждаме – те са около 130 – 150. Декември ще знаем кои поемаме и на какъв етап, за да ги допълним към нашите. Надявам се на последното заседание преди Коледа на МС да приемем приоритети като окончателна програма“, каза още Лиляна Павлова.
Мариела РУСЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Атанас Костадинов, БСП: Управляващите превърнаха НДК в дворец на хаоса

Атанас Костадинов, БСП: Управляващите превърнаха НДК в дворец на хаоса

12 Юли 2017 | 10:17 | Агенция "Фокус"
София. "Вярва ли някой, че изпълнителен директор няма да даде информация на вицепремиер, ако не е сложен от най-високо място? Не знам дали НДК е касичка, но е Национален дворец на хаоса”. Това заяви пред Нова телевизия Атанас Костадинов, народен представител от ПГ на „БСП за България” и член на анкетна комисията в НС за НДК, създадена по искане на левицата, съобщиха от пресцентъра на НС на БСП. Той обясни, че вчера, по време на заседание на комисията е присъствал на абсолютно странни изслушвания и среща. „През 2015г. 2016г. и 2017 г.-вицепремиери и министри искат информация от НДК, но никой не им я дава. Томислав Дончев сподели, че през 2016г, като вицепремиер, на 4 пъти е искал отчет, инвестиционен план, актуализиране на бизнес плана, но не са били предоставени. Видяхме управляващи колеги, които като че сега проглеждаха за НДК. От 2015г. досега, 2 месеца преди първото събитие, изведнъж започнаха да се правят изключителни разкрития”, поясни депутатът. По думите му на всяка една фаза – подготовка, идеен проект, прилагане и изпълнение- нещата са драматични.
„Дебатът дали Боршош или министрите са виновни е абсурден. Никой не вярва, че един изпълнителен директор може да отказва на вицепремиер или на министър информация в продължение на 2 години, ако не е един вид „свещена крава”, сложена от най-високо място”, категоричен бе Костадинов. Той заяви, че на 22 август 2016 г., когато по сметките на НДК има 62 хил. лв., се получават 17 млн. лв. целеви средства, с решение на МС от същия месец. Костадинов допълни, че веднага след това, на 23 август 2016 г. се плащат половин милион лева сметки за ток, които не са част от тези целеви средства, а са платени и 450 хил. лв. по договор от 2015г. за театър „Азарян” в Зала 2 с парите за европейското председателство. „Няма как това да е законно и нормално след като средствата са целеви. Не може да се дадат 17 млн. лв. без да се създаде ред", коментира той.
Атанас Костадинов бе категоричен, че е корупция и 7 месеца да няма съгласуван проект, да няма надзор и инвеститорски контрол. Той припомни думи на министър Павлова, че строежът няма работен проект и разрешение за строеж, а извършеният текущ ремонт 7 месеца е правен без инвеститорски екип. „Оттук нататък, всичко което се случва е абсолютно неизвестно. Искат се 50% увеличения на сумите, има идеен проект, но няма работен проект”, каза още той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Жельо Бойчев, БСП: Къде са отпуснатите средства за НДК и злоупотребявано ли е с тях е най-важният въпрос, на който трябва да се намери отговор

Жельо Бойчев, БСП: Къде са отпуснатите средства за НДК и злоупотребявано ли е с тях е най-важният въпрос, на който трябва да се намери отговор

12 Юли 2017 | 09:20 | Агенция "Фокус"
София. Къде са отпуснатите средства на НДК за нуждите на председателството и злоупотребявано ли е с тях ще бъде най-важният въпрос, с който временната комисия на НДК ще се занимава от тук нататък. Това каза в Сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ във връзка с първото заседание на Временната анкетна комисия за НДК, зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ и член на комисията Жельо Бойчев. „Няколко месеца се провеждат строително-монтажни дейности при НДК без да има инвеститорски контрол и строителен надзор", обясни той. Към момента няма разрешение за строеж там, продължава да няма и одобрени строителни книжа. По думите му на изслушването са станали ясни много обезпокоителни факти, като най-притеснителна е ситуацията с проведените обществени поръчки, възложени относно българското председателство на Съвета на ЕС. „Това, което ще бъде предмет на внимание следващия вторник, са именно тези проверки. Има възложена проверка на външен одит, която е приета с окончателен доклад и изследва провежданите процедури в НДК. Докладът трябва да бъде предоставен на Комисията и да се запознаем с изводите. Министър Лиляна Павлова каза, че там се цитират редица пороци по начина, по който са проведени обществените поръчки. На тази база има издадена заповед и доклад на Агенцията за Държавна и финансова инспекция, която също ще бъде поканена, за да даде разяснения по същество за това как са спазвани правилата за финансова дисциплина и как е управлявано дружеството. Това, което ще изискаме като информация по същество, е „Къде са парите?“ – това е големият въпрос, който има за работа Комисията. 17 млн. лв. е първото решение на МС, които са приведени на НДК. Това са целеви средства и трябва да бъдат използвани само за нуждите на председателството. До момента информацията която имаме сочи, че има приведен само един аванс на изпълнителя. Въпросът е къде са останалите средства и с тях злоупотребявало ли се е като са се покривали разходи за други дейности на НДК“, обясни Жельо Бойчев. Той коментира още, че заповед на който и да е министър не може да освободи бившия директор на НДК Мирослав Боршош от търсенето на финансова отговорност. Комисията ще търси отговорност и от ръководството на НДК в лицето на изпълнителния директор за периода, в който са регистрирани нередностите, добави Бойчев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

За първите пет месеца на 2017 г. натрупаната загуба на НДК е над 3 млн. лв. (ОБЗОР)

За първите пет месеца на 2017 г. натрупаната загуба на НДК е над 3 млн. лв. (ОБЗОР)

11 Юли 2017 | 20:05 | Агенция "Фокус"
София. За първите пет месеца на 2017 г. натрупаната загуба на НДК е над 3 млн. лв. Това обяви министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. Лиляна Павлова по време изслушването ѝ на първото заседание на временната парламентарна комисия за НДК. Министър Павлова заяви, че не стои въпросът за отнемането на българското председателство на Съвета на Европейския съюз и определи тази информация като "фалшива новина". Като невярно тя определи и твърдението, че има възможност сградата на председателството да не е НДК. Павлова коментира, че е инициирала четири проверки в НДК. По думите ѝ одитът на трите обществени поръчки на НДК е показал нарушения в процедурата и незаконосъобразни действия. Павлова посочи, че мотив за освобождаването на изпълнителния директор на НДК е отказът му да изпълнява функциите си. Павлова заяви, че той не е предоставял изискваните документи и не е отговарял на писмата ѝ.
Павлова заяви, че по договора за проектиране и ремонт на сградата на НДК е установено закъснение в планирания график, липса на надзор и на разрешение за строеж, както и одобрен работен проект по отношение на необходимите ремонтни дейности. Тя подчерта, че освен липса на работен проект и разрешение за строеж, текущият ремонт е бил извършен седем месеца без наличие на инвеститорски екип. Министърът на европредседателството коментира, че има частично преустановяване на ремонтните дейности на сградата. По думите ѝ текущите ремонти в НДК продължават, но дейностите по проекта са преустановени до одобряване на работен проект и до издаването на разрешение за строеж. Павлова подчерта, че тя не е оказвала натиск за обществени поръчки, защото те са проведени много преди тя да бъде принципал на НДК. Министърът на културата Боил Банов увери, че строително-монтажните работи в НДК са изпълнени до 60%. Той коментира, че служебният вицепремиер Деница Златева е освободила от финансова отговорност Мирослав Боршош и другите двама членове на УС на НДК и е приела отчета им за 2016 г. По думите на Банов това се е случило на 2 май 2017 г., преди да приключи работата на служебния кабинет. „Това е факт. Как ще го тълкувате оставям на вас“, коментира Боил Банов. Министърът на културата обясни, че разрешението за сключване на допълнителни договори по строително-монтажните работи и договор за техника се прави отново по времето на Деница Златева. Името на Деница Златева бе обект на дискусия и в началото на заседанието на комисията. Сред членовете на Комисията възникна дебат заради отсъствието ѝ. Въпросът повдигнаха от ГЕРБ и дори поискаха заседанието да бъде прекратено, но до това не се стигна. Председателят на комисията Диaна Йорданова съобщи, че Златева я е уведомила, че няма да може да присъства на заседанието, защото е извън страната и е заявила готовност да съдейства на Комисията и да бъде изслушана в периода 26 – 27 юли 2017 г. От БСП призоваха да не се правят внушения, а от ДПС заявиха, че не желаят да са част от реалити шоу.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Тома Биков, ГЕРБ: Комисията, проверяваща разходването на финансите за НДК, предстои да изслуша Прокуратурата, ДАНС и всички органи, които извършват проверки в културната институция

Тома Биков, ГЕРБ: Комисията, проверяваща разходването на финансите за НДК, предстои да изслуша Прокуратурата, ДАНС и всички органи, които извършват проверки в културната институция

11 Юли 2017 | 19:36 | Агенция "Фокус"
София. На следващото заседание на Комисията, проверяваща разходването на финансите за НДК, предстои да бъдат изслушани Прокуратурата, ДАНС и всички органи, които извършват проверки в културната институция. Това каза в предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“ Тома Биков, депутат от ГЕРБ и член на временната парламентарна комисия. По думите му след днешното заседание на структурата ще бъдат изискани документи от различни институции, които имат пряко отношение към казуса. „В края на юли ще излезем с доклад, с който ще информираме българските граждани за това какво се случва с подготовката на НДК за европредседателството. Това е правомощието на комисията, тя няма правомощия да каже кой е виновен и кой е невинен, няма правомощия да каже кое е законосъобразно, защото това го казва съдът, а не Народното събрание. И ако действително искаме чисто добронамерено да решим някои проблеми в НДК, по-скоро трябва да се придържаме към тази линия, а не да се опитваме да правим някакви генерални изводи от типа на това, че правителството е корумпирано, защото в НДК всичко е корупция и всякакви други такива подобни изявления. Те не помагат, нито на НДК, нито на председателството на България, нито пък дават достоверна информация на българските граждани по този казус, а се създава една пушилка и мътилка“, коментира Тома Биков.
Той потвърди, че подготовката за председателство върви добре и, въпреки забавянето в определени отношения, сроковете ще бъдат изпълнени. Той подчерта, че гръмкото и грандиозно изопачаване на проблемите от страна на БСП е излишно, защото това, което се говори от тях, е поредната лъжа.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Лиляна Павлова: Информацията, че сградата на председактелството ще се промени, е в категорията на фалшивите новини

Министър Лиляна Павлова: Информацията, че сградата на председактелството ще се промени, е в категорията на фалшивите новини

11 Юли 2017 | 16:06 | Агенция "Фокус"
София. Информацията, че сградата на председателството ще се промени, е в категорията на фалшивите новини. Това каза пред журналисти министърът за българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова във връзка с информация, че сградата на председателството ще се промени, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Министър Павлова заяви, че това не е вярно.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Боил Банов: Служебният вицепремиер Деница Златева е освободила от финансова отговорност Мирослав Боршош и другите двама членове на УС на НДК и е приела отчета им за 2016 г.

Министър Боил Банов: Служебният вицепремиер Деница Златева е освободила от финансова отговорност Мирослав Боршош и другите двама членове на УС на НДК и е приела отчета им за 2016 г.

11 Юли 2017 | 16:00 | Агенция "Фокус"
София. Служебният вицепремир Деница Златева е освободила от финансова отговорност Мирослав Боршош и другите двама членове на УС на НДК и е приела отчета им за 2016 г. Това каза министърът на културата Боил Банов по време изслушването му по време на заседанието на Комисията за НДК, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите на Банов това се е случило на 2 май 2017 г., преди да приключи работата на служебния кабинет. „Това е факт. Как ще го тълкувате оставям на вас“, коментира Боил Банов.
Банов посочи, че разрешението за сключване на допълнителни договори по строително-монтажните работи и договор за техника се прави отново по времето на Деница Златева. "4-те млн. лв. разходи, които не са по строително-монтажните работи, а по други дейности - отново по времето на Деница Златева е изготвено предложение от работна комисия да бъдат признати като част от строителните дейности", допълни Банов.
Министърът на културата поясни, че строително-монтажните работи са изпълнени до 60%. „Да, спрени са дейностите по трите неща, които трябва да се актуват и за което се изисква разрешение за строеж“, каза той и поясни, че се очаква скоро да се получи такова. По думите му трите обекта са изграждане на една тоалетна, изграждане на кухня, за да могат да се хранят гостите, както и системи. "Има в момента инвеститорски контрол - да, той е от един човек" ,коментира Банов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Деница Златева, БСП: Изказвам готовност да съдействам на комисията за установяване на всички факти за изразходване на средства на НДК

Деница Златева, БСП: Изказвам готовност да съдействам на комисията за установяване на всички факти за изразходване на средства на НДК

11 Юли 2017 | 15:53 | Агенция "Фокус"
София. „Още миналата седмица информирах коректно председателя на временната комисия за НДК г-жа Йорданова, че на заседанието на 11 юли няма да мога да присъствам поради отдавна планирано мое участие в заседание на Социалистическия интернационал, което се провежда в Ню Йорк, САЩ. За пореден път изказвам готовност да съдействам на комисията за установяване на всички факти около изразходването на целево предоставените средства на НДК за подготовката на българското председателство през 2018 г.“ Това написа зам.-председателят на БСП Деница Златева във Facebook, съобщиха от пресцентъра на НС на БСП.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Лиляна Павлова: Натиск за обществени поръчки в НДК не е оказван от мен, те са проведени много преди да бъда принципал

Министър Лиляна Павлова: Натиск за обществени поръчки в НДК не е оказван от мен, те са проведени много преди да бъда принципал

11 Юли 2017 | 15:49 | Агенция "Фокус"
София. Натиск за обществени поръчки не е оказван от мен, те са проведени много преди да бъда принципал. Това каза министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова, по време изслушването си на заседанието на създадената временна парламентарна комисията за НДК, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „По времето, в което бях принципал, обществени поръчки не са провеждани“, подчерта Павлова. Министърът на европредседателството коментира, че има частично преустановяване на ремонтните дейности. По думите ѝ текущите ремонти в НДК продължават, но дейностите по проекта са преустановени до одобряване на работен проект и до издаването на разрешение за строеж.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Лиляна Павлова: Категорично не стои въпросът за отнемането на българското председателство на Съвета на Европейския съюз

Министър Лиляна Павлова: Категорично не стои въпросът за отнемането на българското председателство на Съвета на Европейския съюз

11 Юли 2017 | 15:46 | Агенция "Фокус"
София. Категорично не стои въпросът за отнемането на българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Това каза министърът европейското председателство Лиляна Павлова по време изслушването ѝ на заседанието на Комисията за НДК, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Такава процедура няма, такава процедура не съществува“, заяви министър Павлова. По думите ѝ досега отнето председателство в ЕС няма. Павлова уточни, че единственото председателство, което е отказано, е на Обединеното кралство просто защото то излиза от ЕС. Според Павлова тези съмнения могат да бъдат отнесени в категорията фалшиви новини. Тя заяви, че темата с ремонта на НДК няма нищо общо с председателството и не трябва да се правят внушения и да се петни името на България. Министър Павлова изрази убедеността си, че министърът на културата Боил Банов и екипът му ще направят всичко необходимо НДК да се подготви за председателството.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Лиляна Павлова: Мотив за освобождаването на изпълнителния директор на НДК е отказът му да изпълнява функциите си

Министър Лиляна Павлова: Мотив за освобождаването на изпълнителния директор на НДК е отказът му да изпълнява функциите си

11 Юли 2017 | 15:35 | Агенция "Фокус"
София. Мотив за освобождаването на изпълнителния директор на НДК - Мирослав Боршош е отказът му да изпълнява функциите си. Това каза министърът европейското председателство Лиляна Павлова по време изслушването си на заседанието на Комисията за НДК, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Павлова заяви, че има нееднократна кореспонденция с един от изпълнителите, в която й е заявено, че няма разплащане към него. "Изпълнителят ме уведоми за пореден път, че има риск да не може да си свърши работата", заяви Павлова. Тя поясни, че това е един от мотивите й да освободи Мирослав Боршош.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Лиляна Павлова: Oдитът на трите обществени поръчки за НДК е установил нарушения в процедурата и незаконосъобразни действия

Министър Лиляна Павлова: Oдитът на трите обществени поръчки за НДК е установил нарушения в процедурата и незаконосъобразни действия

11 Юли 2017 | 15:33 | Агенция "Фокус"
София. Констатациите на одита на трите обществени поръчки за НДК са, че има нарушения в процедурата и незаконосъобразни действия. Това каза министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. Лиляна Павлова по време изслушването ѝ на заседанието на Комисията за НДК, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Министър Павлова поясни, че е инициирала четири проверки в НДК. „Отделно от това като принципал на дружеството нямах на разположение вътрешен одит на министерството и се възползвах от дадената ми възможност да извърши одит на дружеството, за да имам ясната равносметка какво е неговото финансово състояние от една страна и от друга - за законосъобразността на сключените договори и предвидените за сключване анекси по тези договори“, заяви Павлова. По думите ѝ в резултат на това е получила предварителен доклад, който е бил част от мотивите ѝ за предложението и освобождаването на Мирослав Боршош като изпълнителен директор. „Докладът включва два компонента по отношение на финансовото състояние на дружеството, но не завършва със заключения и констатации, защото НДК не е предоставило необходимите документи“, обясни Павлова. Тя посочи, че одитът на проведените три обществени поръчки – за избор на проектиране и строително-монтажни дейности, избор на изпълнител за техника за озвучаване и преводи и за надзор на извършените строително-монтажни работи е завършил с констатации. „Най-общо констатациите съдържат в резюме заключения, касаещи трите проведени обществени поръчки – нарушения в процедурата и на трите обществени поръчки, незаконосъобразни действия на дружеството от гледна точка не само на обществените поръчки, но и на договорите и обхвата на поръчката по време на процедурата по избор на изпълнител“, коментира Павлова. Министърът поясни, че въпреки че има съмнения за незаконосъобразно сключване на договори, факт е, че те са сключени и са в процес на изпълнение. „За нас беше изключително важно те да се изпълняват в срок, качествено, така че да може до края на годината те да бъдат завършени успешно и сградата да бъде приведена в изискванията за провеждане на председателството. От тази гледна точка констатирахме редица проблеми“, заяви тя. Министър Павлова посочи, че в тази връзка е адресирала искания към изпълнителния директор на НДК изпълнението на дейностите да влезе не само в законовите параметри, но и в графика. „По отношение на договора за проектиране и ремонт на сградата установихме закъснение в планирания график. Първоначално по договор графикът за изпълнение на строително-монтажните работи трябваше да бъде в края на месец септември“, коментира Павлова и обясни, че когато е стъпила в длъжност, е било констатирано закъснение. Освен установеното закъснения Павлова обясни, че са установени и други притеснителни факти. „7 месеца след сключване на договора за проектиране и строителство не е налице одобрен работен проект по отношение на необходимите ремонтни дейности“, посочи Павлова. Тя подчерта, че освен липса на работен проект и разрешение за строеж, текущият ремонт е бил извършен седем месеца без наличие на инвеститорски екип. „Нямаше назначен екип, който да осъществява инвеститорския контрол“, коментира Павлова и обърна внимание, че дейностите са били извършвани без надзор. Павлова поясни, че не имало линеен график как ще се изпълняват строително-монтажните работи. Във връзка с втория договор за конгресна техника, Павлова коментира, че няма закъснение в изпълнението на дейностите. „За този договор, както и за предния договор през месец март и април изпълнителният директор е инициирал процедура за анексиране“, каза тя. По думите ѝ изпълнителният директор на НДК е искал увеличение на стойността на договорите и възлагане на допълнителни дейности до 50% от стойността на двата договора. Павлова отбеляза, че в резултат на работа на междуведомствена група е идентифицирана необходимостта от изграждането на допълнителна, цялостна система за сигурност. "С решението за увеличение на капитала на дружеството беше приет. Това, което не беше прието в пълнота, е увеличението и анексирането на договора за проектиране и строителство", каза Павлова, допълвайки че са удовлетворени само 28 млн. лв. от поисканите от Боршош 36 млн. лв. По думите ѝ това решение се базира на официално становище на Агенцията за обществени поръчки.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Боил Банов: Ще подсигуря добрите тенденции за продължаване на работата на НДК като културен център, а след ремонта и като конгресен

Министър Боил Банов: Ще подсигуря добрите тенденции за продължаване на работата на НДК като културен център, а след ремонта и като конгресен

11 Юли 2017 | 14:57 | Агенция "Фокус"
София. Ще подсигуря добрите тенденции за продължаване на работата на НДК като културен център, а след ремонта и като конгресен. Това каза министърът на културата Боил Банов по време изслушването му по време на заседанието на Комисията за НДК, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Моята работа в НДК към момента много ясно е означена в два аспекта. Единият е да приведа сградата във вид, в готовност да приеме голямото предизвикателство председателството“, каза министър Банов. Той заяви, че в краткосрочен и дългосрочен план целта му е подсигури добрите тенденции за развитие на НДК. „Тези две неща ще бъдат направени качествено в срок“, заяви министър Банов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Един от лидерите на косовските сърби, Оливер Иванович, бе застрелян в Косовска Митровица. 16 януари 2018 г.
Един от лидерите на косовските сърби, Оливер Иванович, бе застрелян в Косовска М...

ВИДЕО
 Катастрофални свлачища връхлетяха южната част на американския щат Калифорния - 14 януари 2018 година
Катастрофални свлачища връхлетяха южната част на американския щат Калифорния - ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.