НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 04:50

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Прокурор Румяна Арнаудова: Не можем да се съгласим, че държавата не може да се справи с агресията срещу лекарите

Прокурор Румяна Арнаудова: Не можем да се съгласим, че държавата не може да се справи с агресията срещу лекарите

18 Юли 2017 | 09:26 | Агенция "Фокус"
София. Категорично не можем да се съгласим, че държавата не може да се справи с това насилие. Това каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова в предаването „Денят започва“ по БНТ във връзка с вчерашната среща в Прокуратурата, целяща набелязване на мерки за ограничаване на насилието срещу медицински лица. „Вчерашната инициатива на главния прокурор целеше да се съберат на едно място всички възможни субекти, от които зависи подобряването на обстановката“, посочи Арнаудова. По думите ѝ непрекъснато има случаи на насилие – и на пътя, и в училищата. „Прокуратурата ще направи каквото е необходимо. Целта на вчерашната среща беше да се установи генезисът, както и възможностите на всяко едно от звената, за да се предотвратят такива деяния. Взе се решение споразумението, подписано през 2015 г., да се доразвие, като се предостави възможност на лекарите и на болничните заведения, в които има спешни приемни отделения, да имат пряка връзка с дежурен прокурор от съответната районна прокуратура“, каза тя. Според нея целта на тази бърза връзка е, не само получаване на информация, но и даване на указания от страна на прокурорите за максимално бързо запазване на доказателствата, докато дойде екип да разследва. „Да се искат най-тежките мерки за неотклонение, тогава, когато са налице условията за това, да се искат най-тежките наказателни санкции, когато законът го допуска. Единият от проблемите са ниските наказания. Прокуратурата ще положи усилия чрез наказателната репресията да постигне целите на наказанието, каквото и да е то“, допълни говорителят на главния прокурор. По думите ѝ осъдените за такива престъпления не са много. „В по-голямата част от случаите, извършителите на подобни деяния са под влияние на алкохол или наркотични вещества“, каза още Арнаудова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Оборудват спешната помощ с паник бутони, GPS системи и възможност за гласова връзка с полицията (ОБЗОР)

Оборудват спешната помощ с паник бутони, GPS системи и възможност за гласова връзка с полицията (ОБЗОР)

17 Юли 2017 | 19:38 | Агенция "Фокус"
София. Оборудват спешната помощ с паник бутони, GPS системи и възможност за гласова връзка с охранителна фирма или полицията. Това стана ясно след работна среща на главния прокурор Сотир Цацаров с министрите на вътрешните работи и здравеопазването – Валентин Радев и Николай Петров, и ръководители на най-големите здравни заведения.
Пред журналисти главният прокурор Сотир Цацаров съобщи, че през 2014 г. са били образувани 5 досъдебни производства за посегателство срещу медицински специалисти при и по повод изпълнение на тяхната служба. Осъдени са 4 лица, от които 1 ефективно, 1 условно, 1 на пробация и 1 на глоба. През 2015 г. са образувани 4 досъдебни производства, осъдено е 1 лице на глоба. През 2016 г. са образувани 2 досъдебни производства. Осъдени са 4 лица, от които 2 условно и на двама е наложена глоба. Цацаров заяви, че участниците в срещата са се постарали да погледнат нещата по веригата – от болничните заведения до наказателните производства. „Има пропуски, които касаят наказателното преследване, но не мога да приема тезата, че наказателната политика е единственото средство за превенция срещу такива посегателства. Управителите на болниците имат своите отговорности“, каза той. По думите му от страна на прокуратурата мерките, които ще бъдат взети са свързани с указания до всички районни прокуратури за определяне на нарочен прокурор, който осъществява връзката с управителите на болничните заведения със спешни приемни центрове. „На нашите колеги ще бъдат дадени указания за бързи производства и за мерки, които са в пълно съответствие със закона и съответстват на тежестта на тези посегателства“, съобщи главният прокурор. По думите му първата им задача е актуализиране на споразумението между Министерството на здравеопазването и прокуратурата и създаването на директна връзка, за да може по най-бързия начин да се обезпечи реакцията на органите на реда.
От своя страна вътрешният министър Валентин Радев коментира, че МВР ще направи обследване и ще даде предписание, на всички лечебни заведения, които имат спешна помощ, какво още може да се направи. Управителите трябва да поемат всичко, което им е предписано. „Продължават посегателствата срещу медицинските служители и това е тревожно. Хората очакват нещо да бъде направено. Досега се работи и много неща са направени. Управителите докладваха какво до момента е направено в болниците“, посочи министър Радев. „Очевидно обаче някъде нещо не е донаправено. МВР не може да бъде отговорно изцяло за това. Всеки си поема отговорностите“, коментира той.
Здравният министър Николай Петров допълни, че за тази година само регистрираните форми на насилие над медицински екипи са 52. По думите му около половината от тях са чиста физическа агресия. „Набелязахме някои мерки и разпределихме задачите така че всяка институция да свърши работата, която е нейна отговорност“, посочи министър Петров. „Здравеопазването се ангажира с тотално оборудване на всички екипи с паник бутони, GPS системи, с възможност за гласова връзка с охранителна фирма или полицията“, допълни Николай Петров.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Полк. проф. д-р Венцислав Мутафчийски, ВМА: Не можем да бъдем пасивни ползватели на сигурност, чакаме предписания от МВР

Полк. проф. д-р Венцислав Мутафчийски, ВМА: Не можем да бъдем пасивни ползватели на сигурност, чакаме предписания от МВР

17 Юли 2017 | 15:58 | Агенция "Фокус"
София. Не можем да бъдем пасивни ползватели на сигурност. Това каза пред журналисти Полк. проф. д-р Венцислав Мутафчийски, ВМА след работната среща в прокуратурата във връзка със зачестилите нападения над лекари, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „На първо време трябва да имаме анализ къде са най-критичните ситуации за такива инциденти с пациенти или близки на пациенти и организиране на охрана и видеонаблюдение“, посочи проф. Мутафчийски. „Очакваме в най-скоро време предписание от МВР, за да бъдат събирани по надлежен начин доказателствата, които след това да бъдат използвани в Прокуратурата и да не могат да се измъкват такива хора, които са посегнали на живота и здравето на наши колеги“, съобщи той.
Стефан ПЕТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Валентин Радев: МВР ще даде предписание на болниците, за да се ограничат нападенията над лекари

Министър Валентин Радев: МВР ще даде предписание на болниците, за да се ограничат нападенията над лекари

17 Юли 2017 | 15:53 | Агенция "Фокус"
София. МВР ще направи обследване и ще даде предписание, на всички лечебни заведения, които имат спешна помощ, какво още може да се направи. Управителите трябва да поемат всичко, което им е предписано. Това каза пред журналисти министърът на вътрешните работи Валентин Радев след работната среща в прокуратурата във връзка със зачестилите нападения над лекари, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Продължават посегателствата срещу медицинските служители и това е тревожно. Хората очакват нещо да бъде направено. Досега се работи и много неща са направени. Управителите докладваха какво до момента е направено в болниците“, посочи министър Радев. „Очевидно обаче някъде нещо не е донаправено. МВР не може да бъде отговорно изцяло за това. Всеки си поема отговорностите“, коментира той.
Стефан ПЕТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Гл. прокурор Сотир Цацаров: През 2014 г. има 5 досъдебни производства за нападение над лекари, през 2015 г. – 4, а през 2016 г. - 2

Гл. прокурор Сотир Цацаров: През 2014 г. има 5 досъдебни производства за нападение над лекари, през 2015 г. – 4, а през 2016 г. - 2

17 Юли 2017 | 15:42 | Агенция "Фокус"
София. През 2014 г. са били образувани 5 досъдебни производства за посегателство срещу медицински специалисти при и по повод на изпълнение на тяхната служба. Осъдени са 4 лица, от които 1 ефективно, 1 условно, 1 на пробация и 1 на глоба. През 2015 г. са образувани 4 досъдебни производства, осъдено е 1 лице на глоба. През 2016 г. са образувани 2 досъдебни производства. Осъдени са 4 лица, от които 2 условно и на двама е наложена глоба. Това каза пред журналисти главният прокурор Сотир Цацаров след работната среща в прокуратурата във връзка със зачестилите нападения над лекари, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „В работната среща, освен представители на Прокуратурата, участваха министърът на вътрешните работи, министърът на здравеопазването и ръководителите на най-големите болнични заведения на територията на София“, посочи Цацаров. „Постарахме се да погледнем нещата по веригата – от болничните заведения до наказателните производства. Има пропуски, които касаят наказателното преследване, но не мога да приема тезата, че наказателната политика е единственото средство за превенция срещу такива посегателства. Управителите на болниците имат своите отговорности“, каза той. „От страна на прокуратурата мерките, които ще бъдат взети са: указания до всички районни прокуратури за определяне на нарочен прокурор, който осъществява връзката с управителите на болничните заведения, в които има спешни приемни центрове. На нашите колеги ще бъдат дадени указания за бързи производства и за мерки, които са в пълно съответствие със закона и които съответстват на тежестта на тези посегателства“, съобщи главният прокурор. По думите му първата им задача е актуализиране на споразумението между Министерството на здравеопазването и прокуратурата и създаването на директна връзка, за да може по най-бързия начин да се обезпечи реакцията на органите на реда.
Стефан ПЕТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

При главния прокурор Сотир Цацаров  ще се проведе работна среща с министрите на вътрешните работи и на здравеопазването по повод случаите на насилие над медицински специалисти

При главния прокурор Сотир Цацаров ще се проведе работна среща с министрите на вътрешните работи и на здравеопазването по повод случаите на насилие над медицински специалисти

17 Юли 2017 | 12:09 | Агенция "Фокус"
София. Днес, 17 юли 2017 г. в 14.00 часа при главния прокурор Сотир Цацаров ще се проведе работна среща с министъра на вътрешните работи и министъра на здравеопазването по повод случаите на насилие и посегателства над медицински специалисти. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата. В срещата ще вземат участие и управители на здравни заведения от град София.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Един от лидерите на косовските сърби, Оливер Иванович, бе застрелян в Косовска Митровица. 16 януари 2018 г.
Един от лидерите на косовските сърби, Оливер Иванович, бе застрелян в Косовска М...

ВИДЕО
 Катастрофални свлачища връхлетяха южната част на американския щат Калифорния - 14 януари 2018 година
Катастрофални свлачища връхлетяха южната част на американския щат Калифорния - ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.