НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 01:36

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Reuters: Италия има желание да разположи до края на август кораби в либийски териториални води

Reuters: Италия има желание да разположи до края на август кораби в либийски териториални води

27 Юли 2017 | 23:00 | Агенция "Фокус"
Триполи. Правителството на Италия възнамерява да разположи няколко кораба в либийски териториални води до края на август, за да се бори срещу трафика на мигранти и да намали притока им, предаде Reuters.
„В петък правителството трябва да одобри плана, а необходимото парламентарно гласуване за него ще се проведе следващата седмица“, съобщава източник от италианското правителство. „Точният брой на корабите и моряците все още се определя. Ако парламентът одобри плана, мисията може да започне до края на август“, добави той.
В четвъртък министър-председателят на Италия Паоло Джентилони проведе среща с военни и с министри, за да обсъди с тях, според официалното заявление на правителството, „сигурността, имиграцията и ситуацията в Либия“.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ORF: Италия се консултира със специалисти за приемането на ясни правила за спасителните операции в Средиземно море

ORF: Италия се консултира със специалисти за приемането на ясни правила за спасителните операции в Средиземно море

25 Юли 2017 | 12:21 | Агенция "Фокус"
Рим. Италиански държавни служители ще проведат консултации с частни морски спасители за изработването на Кодекс на поведение, с който да бъдат определени ясни правила за спасителните операции в Средиземно море, предава австрийската медия ORF.
Срещата в Министерството на вътрешните работи в Рим е насрочена за вторник следобед. Проектът на документа обаче вече срещна сериозна критика. Хуманитарни организации заявиха, че техните спасителни операции се изпълняват съгласно италианската и международната правна рамка.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: „Лекари без граници“ отхвърлиха обвиненията на германския вътрешен министър

FAZ: „Лекари без граници“ отхвърлиха обвиненията на германския вътрешен министър

19 Юли 2017 | 08:57 | Агенция "Фокус"
Берлин. Главният изпълнителен директор на „Лекари без граници“ Флориан Вестфал отхвърли критиките на федералния министър на вътрешните работи на Германия Томас де Мезиер относно спасителните мисии, които доброволци на организацията извършват в Средиземно море, пише националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Пред местни медии германският християндемократ отправи обвинения срещу хуманитарни организации за директно сътрудничество с трафикантските банди край бреговете на Либия.
„Тези обвинения са напълно неоснователни", категоричен бе Флориан Вестфал, припомняйки, че всички спасителни операции на „Лекари без граници“ са координирани с италианската брегова охрана.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Local: Италия забавя гласуването на закон за гражданството на децата на мигранти

The Local: Италия забавя гласуването на закон за гражданството на децата на мигранти

18 Юли 2017 | 11:10 | Агенция "Фокус"
Рим. Италианското правителство забави парламентарен вот относно даването на граждански права за деца на мигранти, родени в Италия или учили поне пет години в италианско училище, пише вестник The Local. Министър-председателят Паоло Джентилони заяви, че законът ще бъде гласуван със сигурност по-късно през годината, тъй като в момента има други „важни крайни срокове“, които трябва да бъдат спазени, както и „някои проблеми вътре в управляващото мнозинство“.
Той обаче обеща, че ще направи всичко възможно законът да бъде приет през есента.
В същото време, външният министър Анджелино Алфано, лидер на една от партиите в управляващата коалиция, заяви, че макар законът има неговата подкрепа, той не може да гарантира одобряването му в парламента.
Анкета от миналата седмица показа, че проектът губи подкрепа сред италианците.
Повече от 86 хил. мигранти са пристигнали в Италия до момента тази година, което е 10% повече от цифрата от същото време миналата година.
Според предложения проект, единият родител ще трябва да е живял легално в Италия поне пет години, за да е възможно детето му да получи гражданство при раждане. По този начин законът няма да се отнася до новопристигналите бежанци, на които е отказано убежище.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ORF: Италия обмисля предоставянето на временни визи за мигранти

ORF: Италия обмисля предоставянето на временни визи за мигранти

17 Юли 2017 | 13:51 | Агенция "Фокус"
Рим. В знак на протест срещу бавното преразпределение на бежанци от Италия, правителството в Рим обмисля въвеждането на временни визи за мигранти, предава австрийската медия ORF. По този начин до 200 хил. мигранти ще получат възможност да напуснат пределите на Италия и да се установят в други страни от Европейския съюз, коментират местните медии.
„Перспективата за издаването на временни визи е възможност, за които съм говорил с вътрешния министър Марко Минити и в момента се разглежда от правителството", заяви сенатор Луиджи Манкони, председател на парламентарната комисия за защита правата на човека.
През 2011 г. правителството на Силвио Берлускони предостави на хиляди тунизийски имигранти хуманитарни визи, припомнят от редакцията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Повече от 4,4 хил. мигранти се очаква да пристигнат в Италия в рамките на днешния ден

Reuters: Повече от 4,4 хил. мигранти се очаква да пристигнат в Италия в рамките на днешния ден

14 Юли 2017 | 14:19 | Агенция "Фокус"
Рим. Повече от 4,4 хил. мигранти се очаква са пристигнат в петък в пристанищните градове на Италия, след като по-рано тази седмица са били спасени в южната част на Средиземно море, предава Reuters.
Пристигането им се случва на фона на плановете на италианското правителство за ограничаване на мигрантския натиск към страната чрез изготвяне на кодекс на поведение за неправителствените организации, чиито кораби провеждат спасителни мисии в акваторията на Средиземно море.
Министерството на вътрешните работи в Рим представи данни, съгласно които от началото на годината до 13 юли в Италия са пристигнали 86 123 имигранти, което е с 10 % повече, в сравнение със същия период за 2016 г.

Превод и редакция: Тереза Герова


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

България и Италия ще работят за нов подход за справяне с миграционния натиск към ЕС

България и Италия ще работят за нов подход за справяне с миграционния натиск към ЕС

13 Юли 2017 | 18:49 | Агенция "Фокус"
Рим. Дъблинското споразумение е дълбоко несправедливо към държавите, които формират външните граници на Европейския съюз, като България, Италия, Гърция и Малта, и затова е необходимо да се работи за нова система, която да отчита спецификата и проблемите на тези страни. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в Рим, след като проведе среща с президента на Италианската република Серджо Матарела. По покана на своя колега президента Матарела, българският държавен глава е на работно посещение в Италия. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
България и Италия ще обединят усилията си за формирането на нов подход за справяне с миграционния натиск към Европа, който да отчита необходимостта от съпричастност с държавите по външните граници на ЕС и за промяна на несправедливото решение, което повелява имигрантите да бъдат връщани механично в държавите, в които първо са били регистрирани, стана ясно от думите на президента Радев. Президентът Матарела е изразил пред президента Радев подкрепата си за присъединяването на страната ни към Шенген, както и позицията на Италия за разграничаване на бежанците от военните конфликти от икономическите имигранти.
По думите на българския държавен глава нуждата от промяна на Дъблинското споразумение се осъзнава и от редица страни в Централна, Източна и Северна Европа, които се обявяват за солидарност и споделена отговорност в охраната на външните граници на ЕС.
По време на срещата президентът Матарела е изразил готовността на Италия да предостави безвъзмездно на България софтуер, с който могат да бъдат проследявани подозрителни финансови операции в страната за предотвратяване на финансови престъпления, както и цялостен модел за неговото прилагане. „Италия е готова до обучи български експерти. В няколко държави е въведен този софтуер и вече се регистрират чувствителни резултати“, посочи президентът Радев. Държавният глава подчерта, че ще предложи на българското правителство и на съдебната власт да бъде създадена в най-скоро време експертна група, която на място да се запознае с италианския опит и с възможността да се въведе този антикорупционен модел и в България.
Президентите Радев и Матарела са коментирали и възможностите за облекчаване на административните процедури пред бизнеса и за последващото увеличаване на двустранния стокообмен, който през м.г. се равнява на 4.2 млрд. евро. През последните 20 години Италия е инвестирала над 1.5 млрд. евро в българската икономика.
По време на срещата са били обсъдени и диверсификацията на източниците и маршрутите за доставки на енергийни ресурси към Европа, сътрудничеството между България и Италия в сферата на отбраната, културата и други.
В отговор на журналистически въпрос дали е застрашено предстоящото Българско председателство на Съвета на ЕС, президентът Радев заяви, че това зависи само от нашите действия или бездействия. „Силно се надявам в оставащото време да бъдат загърбени всички тези скандали, да има ясно и прозрачно решение, ако има някакви отклонения, за да можем да стъпим на чиста основа и да вървим напред“, заяви държавният глава.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Един от лидерите на косовските сърби, Оливер Иванович, бе застрелян в Косовска Митровица. 16 януари 2018 г.
Един от лидерите на косовските сърби, Оливер Иванович, бе застрелян в Косовска М...

ВИДЕО
 Катастрофални свлачища връхлетяха южната част на американския щат Калифорния - 14 януари 2018 година
Катастрофални свлачища връхлетяха южната част на американския щат Калифорния - ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.