НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 13:23

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Илия Раев, БЧК – Варна: 78 спасители са обучени от началото на годината, други 400 са със заверени талони

Илия Раев, БЧК – Варна: 78 спасители са обучени от началото на годината, други 400 са със заверени талони

17 Юли 2017 | 13:40 | Агенция "Фокус"
Варна. 78 спасители са обучени от БЧК – Варна от началото на годината, други 400 спасители са със заверени талони, като броят е достатъчен за обезпечаване на региона. Това заяви на пресконференция Илия Раев, председател на Областния съвет на БЧК – Варна, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. От двете комисии към Община Варна са разкрити 161 басейна, проверените са общо 200, но част от тях са с издадени предписания. „В национален мащаб БЧК подготвя 1 300 до 1 350 спасители годишно, нуждата от спасители е не повече от 1 000 – 1 100. Годишно БЧК – Варна подготвя около 100 нови спасители. Миналата година БЧК – Варна е заверила 585 талона. Това са хора, които са изкарали курсовете по водно спасяване, но са длъжни всяка година да бъдат проверявани и ако не изпълнят определените критерии, отпадат. Годишно във Варна нуждата по крайбрежието е максимум 270 души спасители, ние сме подготвили достатъчно спасители, които да заемат местата на спасителните постове“, коментира Илия Раев. По думите му част от подготвените кадри заминават в чужбина, тъй като заплащането е много по-високо от това в България. „За да останат подготвените спасители по родното Черноморие, е необходима грижа към тях“, подчерта Илия Раев.
По отношение на превантивната дейност на БЧК – Варна Илия Раев посочи, че годишно се раздават над 10 000 листовки, свързани с водното спасяване и безопасното къпане. те се предоставят на деца в детски градини, както и на ученици от 1 до 8 клас. В хотелите са предоставени и листовки на чужди езици.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. д-р Димитър Ставрев, БЧК – Варна: В хората липсва дисциплина и грижа за собствената им безопасност

Доц. д-р Димитър Ставрев, БЧК – Варна: В хората липсва дисциплина и грижа за собствената им безопасност

17 Юли 2017 | 13:17 | Агенция "Фокус"
Варна. В хората липсва дисциплина и грижа за собствената им безопасност. Това заяви на пресконференция доц. д-р Димитър Ставрев, инструктор към БЧК и преподавател в Медицински университет – Варна, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. Според Ставрев проблемът с безопасността на водните обекти се поставя на вниманието на обществото в цялата страна. „Каквото и да правим, винаги има случаи на удавени – наскоро в Слънчев бряг, преди това в напоителен канал. Много често удавените са деца, оставени без надзор или с недостатъчно внимание от възрастните. Удавянията стават най-често във вътрешни водоеми без изградена спасителна служба или на плажове, където има водноспасителна служба, но след приключване на работното време. У хората липсва дисциплината, липсва това мислене сами да се погрижат за собствената си безопасност. Апелирам към обществото да изисква повече от самите родители“, посочи експертът. Доц. д-р Димитър Ставрев отбеляза, че това е световен проблем. В света годишно от удавяне загиват 372 000 души, по данни на Световната здравна организация. У нас броят на загиналите е различен, средно между 130 и 140 души годишно. Но това не са удавени по плажовете, това са удавени най-често във вътрешни водоеми – канали, езера и язовири“, каза още доц. д-р Димитър Ставрев.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Илия Раев, БЧК – Варна: Трябва да се помисли за удължаване на работното време на спасителите по морето

Илия Раев, БЧК – Варна: Трябва да се помисли за удължаване на работното време на спасителите по морето

17 Юли 2017 | 13:03 | Агенция "Фокус"
Варна. Трябва да се помисли за удължаване на работното време на спасителите на морето чрез промени в Наредбата за водноспасителната дейност. Това заяви на пресконференция Илия Раев, председател на Областния съвет на БЧК – Варна, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. Раев уточни, че тази наредба определя работно време, разстояние между постовете, зона за действие, оборудване и всичко останало, което определя ефективността на водното спасяване. Велислав Цеков, председател на сдружението на специалистите по водно спасяване към БЧК – Варна, добави, че тази наредба е изработена през 1996 година. „Абсолютно логично е тя да е изживяла времето си и да се нуждае от корекция и актуализация. Националната комисия по водно спасяване, която включва представители на МВР, на спортното и образователното министерство, концесионери, както и широк кръг организации, сме се обединили в изменение на тази наредба, която се внася за разглеждане няколко пъти в чакалнята на Министерски съвет, но това до момента не се е случило“, отбеляза Велислав Цеков. Илия Раев припомни, че когато в общественото пространство е започнало да се говори за промени в наредбата по водно спасяване, организации са поискали също да провеждат курсове по водно спасяване и да сертифицират. „Имаше идея всички спортни школи да готвят спасители. В момента обучението на хората е организирано по статута на международната организация, сертифицирането също става по критерии на международната организация, като БЧК обучава и сертифицира достатъчно спасители. Въпросът е да се помисли върху организацията на работа. Хората не се давят между 9.00 и 17.00 часа, а плажът е осигурен в това работно време, някъде и до 18.00 часа. Трябва да се промени продължителността на охраняемостта на плажовете“, посочи Илия Раев. Според него, най-добре би било ако концесиите отпаднат и управлението на плажовете се върне обратно към общините. „Всяка една община познава добре територията си. Когато плажовете бяха към общините, те запазваха хората, които лятото работят като спасители, като през зимата ги назначаваха в общински предприятия“, каза Илия Раев. Той добави, че за този летен сезон във Варненска област неохраняемите плажове са 25. „Тук е ролята на държавата. Тези 25 плажа попадат на територията на различни общини и ако се стопанисваха от тях, кметът щеше да има задачата за осигури водно спасяване“, коментира Илия Раев.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: Десети турнир по водно спасяване за действащи спасители ще се проведе в града в рамките на Седмицата на водното спасяване

Варна: Десети турнир по водно спасяване за действащи спасители ще се проведе в града в рамките на Седмицата на водното спасяване

17 Юли 2017 | 11:52 | Агенция "Фокус"
Варна. Седмица на водното спасяване започна във Варна и ще продължи до 21 юли. Това стана ясно на пресконференция на БЧК – Варна, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. Инициативата се организира за поредна година от Областния съвет на БЧК – Варна, дружеството на специалистите по водно спасяване към БЧК – Варна, както и Община Варна. Във вторник, от 9.00 часа, пред хотел в курорта „Златни пясъци“ е предвидена демонстрация по водно спасяване на плаж – представяне инцидент с давещ се в зоната за отговорност на Спасителен пост и действия на спасителя за преодоляване на ситуацията. От 13.00 часа в зала „Панорама“ 2 на РЗИ – Варна е предвидена лекция във Варненско лятно училище „Въведение в спешната помощ“, която ще бъде за студенти и млади лекари. Лекцията на тема „Спешна медицинска помощ при водни инциденти“ ще бъде водена от доц. д-р Димитър Ставрев. Демонстрации по водно спасяване ще се състоят и в курортите „Св. св. Константин и Елена“ и „Камчия“. В рамките на Седмицата на водното спасяване ще се проведе и десетия турнир по водно спасяване на море за действащи спасители, в който ще участват спасители не само от Варна, но и от цялото крайбрежие. В петък е предвидена кръгла маса по проблемите на водното спасяване.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Турски полковник е осъден на 10 години затвор заради еднодоларова банкнота. 19 януари 2018 г.
Турски полковник е осъден на 10 години затвор заради еднодоларова банкнота. 19 я...

ВИДЕО
 Катастрофални свлачища връхлетяха южната част на американския щат Калифорния - 14 януари 2018 година
Катастрофални свлачища връхлетяха южната част на американския щат Калифорния - ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.