НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 23:42

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Пловдив: В Карлово започна Национална научна конференция за Васил Левски

Пловдив: В Карлово започна Национална научна конференция за Васил Левски

22 Юни 2017 | 17:08 | Агенция "Фокус"
Карлово. В Карлово започна Национална научна конференция „Васил Левски и Вътрешната революционна организация в борбата за национално освобождение“, посветена на 180 годишнината от рождението на Апостола на свободата. Това съобщиха от пресцентъра на Община Карлово. Директорът на Национален музей „Васил Левски“ Дора Чаушева откри конференцията, която се провежда в зала „Васил Караиванов“ на община Карлово. Заместник-кметът на общината Антон Минев приветства всички участници и гости на конференцията и изрази своето очакване на нея да бъдат изнесени нови, интересни факти за живота и делото на Апостола на свободата. По предложение на заместник-председателя на фондация „Васил Левски“ и заместник-кмет на община Карлово Стойо Карагенски, конференцията започна с минута мълчание в знак на почит към проф. Иван Стоянов – историк, изследовател и автор на редица научни трудове за Васил Левски, носител на наградата на Карлово за 2017 година, дългогодишен председател на фондация „Васил Левски“.
Научната конференция се ръководи от проф. Пламен Митев, който благодари на община Карлово за домакинството и на всички организатори - Министерство на културата, НМ „Васил Левски“, ИИИ при БАН и фондация „Васил Левски“ за провеждането на конференцията. Научният форум ще протече в рамките на два дни. Ще бъдат изнесени 41 научни доклада от изтъкнати учени, преподаватели, музейни работници и специалисти. Приветствие към участниците в конференцията бе поднесено от името на председателя на сдружение „Български музеи“ Борис Хаджийски. Пред присъстващите бе представена инициативата на ученици от СУ „Христо Проданов“ Карлово за издадена книжка „180 причини да се гордеем, че сме карловци“ и кръгова диаграма с дати и значими събития от живота на Васил Левски, реализирани по спечелен проект от училището.
Вторият ден от конференцията ще се проведе в НМ „Васил Левски“.
Научната конференция е една от най-значимите прояви, включени в националната програма, посветена на 180 години от рождението на Васил Левски.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Първото дигитално издание на тефтерчето на Левски ще бъде представено по време на научна конференция в Карлово

Пловдив: Първото дигитално издание на тефтерчето на Левски ще бъде представено по време на научна конференция в Карлово

21 Юни 2017 | 19:44 | Агенция "Фокус"
Карлово. Първото дигитално издание на тефтерчето на Левски ще бъде представено по време на Национална научна конференция „Васил Левски и Вътрешната революционна организация в борбата за национално освобождение”, която започва утре в Карлово. Това съобщи за Радио „Фокус” – Пловдив Дора Чаушева, директор на Национален музей „Васил Левски” в Карлово, домакин на форума. Дигиталното издание на тефтерчето на Левски се прави от специалистите от Националната библиотека. „По този начин ще бъде представена качествено всяка страница от тефтерчето, а също така по този начин то ще се доближи до младото поколение, което е в час с най-новите достижения на технологиите”, каза Чаушева. Според нея днес те трудно ще седнат да четат томовете с документално наследство, свързани с Апостола на свободата, но в интернет с удоволствие ще разгръщат страниците на неговото тефтерче. По думите на Чаушева в музеите непрекъснато се правят осъвременявания, тъй като със скоростното развитие на технологиите това става все по-необходимо. Тя посочи, че още през 2000 година Националната библиотека, заедно с Общобългарския комитет и фондация „Левски”, са направили едно изключително качествено издание на цялото документално наследство, което е известно до този момент и във факсимилен и в разчетен вариант, което на практика се явява едно добро средство за съхраняване на документите във вида, в който са заснети.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Колоездачна обиколка на България за Купа „Васил Левски” ще тръгне от Карлово

Пловдив: Колоездачна обиколка на България за Купа „Васил Левски” ще тръгне от Карлово

20 Юни 2017 | 21:44 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Колоездачна обиколка на България за Купа „Васил Левски” ще се проведе в навечерието на 180-годишнината от рождението на Апостола на свободата. Това съобщи за Радио „Фокус” - Пловдив Антон Минев, зам.-кмет на Карлово. Обиколката се провежда за първа година, като ще тръгне от град Карлово и ще премине през Троян и Ловеч. Организатори са областните управи на Ловеч и Пловдив и Колоездачният съюз, който е в основата на техническата подготовка на състезанието, както и трите общини, през които ще премине обиколката – Карлово, Троян и Ловеч. Обиколката стартира на 16 юли в 14.00 часа. Първият етап на обиколката ще е от Карлово до Троян. Характерното за този етап е, че в един от участъците – Беклемето, в обиколката ще могат да се включат и аматьори и любители колоездачи. В същинското състезание участие ще вземат само отбори, които са регистрирани в Колоездачния съюз и индивидуални състезатели, които са заявили участие в обиколката. Състезанието ще бъде съгласувано с АПИ, тъй като ще се проведе на територията на републиканската пътна мрежа, както и с органите на МВР в Ловеч и Троян. „Ние сме съвсем нови в този спорт, нямаме традиции като Ловеч и Троян, но се надяваме да предизвикаме интереса към този спорт и тази обиколка да стане традиция в следващите години”, каза Антон Минев.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Пет жилищни блока в Лондон ще бъдат незабавно евакуирани заради притеснения за противопожарна безопасност, 24 юни 2017 г.
Пет жилищни блока в Лондон ще бъдат незабавно евакуирани заради притеснения за п...

ВИДЕО
Пресечен е канал за трафик на хора през аерогара София
Пресечен е канал за трафик на хора през аерогара София
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2017 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.