НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 11:38

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Премиерът Бойко Борисов: Мечтата, която имаха съдиите, без намеса да избират ръководството си по най-демократичния начин е факт

Премиерът Бойко Борисов: Мечтата, която имаха съдиите, без намеса да избират ръководството си по най-демократичния начин е факт

22 Юни 2017 | 08:52 | Агенция "Фокус"
София. Мечтата, която имаха съдиите, без намеса да избират ръководството си по най-демократичния начин е факт. Това каза министър-председателят Бойко Борисов е предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия.
Във връзка със съдебната реформа, както и случилото се с председателя на ВКС Лозан Панов и извода на прокуратурата, че няма данни за човешка намеса върху автомобила му, Борисов коментира: „Съдебната реформа не означава болтовете на Лозан Панов. Ние имаме много пъти такива случаи със саморазвиване на болтове“. Премиерът отбеляза, че водещите няколко пъти го питат за Лозан Панов и попита това ли е съдебна реформа.
„Усещам пристрастност от ваша страна по случая, това не е съдебна реформа. Най-голямата му грешка е това на Панов, той трябва да си говори за съда“, обясни Борисов и допълни, че той няма работа да коментира работата на парламента, защото е председател на ВКС. „Ако ние започнем да коментираме неговата работа, знаете ли какви декларации ще паднат", каза още премиерът. Борисов заяви, че и той се чувства застрашен. По думите му като искаш да си в гората и да ловуваш мечки не трябва да те е страх.
„Мечтата, която имаха съдиите сами да избират ръководството си мажоритарно, онлайн, без намеса, по най-демократичния начин е факт. Какво по-прозрачно, демократично и по-добро“, добави Борисов. Той уточни, че това е прозрачност, гарантира се възможно най-добрия съдебен съвет, което гарантира, че най-добрите хора излъчени във ВСС ще могат да се проверяват. По думите му това е консервативна система, но са успели да изчистят това, което най-много е тежало на съдиите, че политиката им се бърка.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прокурор Румяна Арнаудова: Няма данни за човешка намеса върху автомобила, обслужващ председателя на ВКС Лозан Панов

Прокурор Румяна Арнаудова: Няма данни за човешка намеса върху автомобила, обслужващ председателя на ВКС Лозан Панов

20 Юни 2017 | 16:19 | Агенция "Фокус"
София. Няма данни за човешка намеса върху автомобила, обслужващ председателя на ВКС Лозан Панов. Тези техни заключения се базират на науката и не съвпадат с твърденията за поведението на шофьора и на г-н Лозан Панов. Това каза пред журналисти говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Имаме две експертни справки за техническото състояние на автомобила, обслужвал г-н Лозан Панов“, посочи Арнаудова. По думите ѝ те са направени след извършване на оглед на автомобила от трима експерти. „Първата експертна справка е от 8 юни тази година и е изготвена от инж. Бойко Виачки, който е ръководител на сервиз, представляващ марката „Мерцедес за България“. Втората експертна справка е изготвена от двама инженери с много опит, инж. Иван Недев и инж. Александър Тошев, които са извършили оглед и са дали заключение“, каза тя. Според нея те са установили категорично, че има нарушаване на целостта на джантата и гумата, че има липсващи два болта и че има разхлабен още един. „Дали са заключение за това как е възможно да се получат тези наранявания по автомобилната гума и джанта. Съобразявайки се и с дадените сведения и от разпитаните преди това свидетели. Те са посочили всички възможности, при които е възможно подобно нараняване да се получи. За нас са важни фактите, от които могат да се направят изводи“, допълни говорителят на главния прокурор. „Ако имахме данни данни за външна намеса по автомобила на Лозан Панов, нямаше да има отказ да се образува досъдебно производство. Всеки би могъл да развие болтове, въпросът е дали имаме обективни данни за такова поведение, няма такива“, допълни тя.
Стефан ПЕТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Асоциацията на прокурорите се противопоставят на идеята за извеждане на Прокуратурата от съдебната власт

Асоциацията на прокурорите се противопоставят на идеята за извеждане на Прокуратурата от съдебната власт

16 Юни 2017 | 10:58 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Управителният съвет на Асоциацията на прокурорите в България изразява категорично своето несъгласие против действията в последните дни, с които отново се провокира към обществена и политическа нагласа, насочена срещу Прокуратурата на Република България и възможността й при условията за независимост да изпълнява конституционните си права, като се инициира дебат за нейното извеждане от съдебната власт. Такова решение ще разруши едно от най-добрите достижения на най-новото ни държавно устройство, възведено, за да се гарантира най-пълно разделението на властите. Това се посочва в позицията на Асоциацията на прокурорите, изпратена до медиите от Окръжна прокуратура - Пловдив.
„Поддържаме със същата твърдост и убеденост изразяваното от години наше становище, че подобни намерения носят риска прокуратурата да бъде поставена в зависимост от конюнктурни фактори, доминирани от моментни обществено политически влияния.
Подкрепяме принципната позиция на ръководството на прокуратурата и изразените аргументи на Главния прокурор, че мястото на Прокуратурата на Република България е в съдебната власт.
Противопоставяме се на усилията на определени среди, които до сега не намериха обществен консенсус за изваждане на прокуратурата от съдебната власт, да внесат раздор, конфронтация и разцепление между магистратите.
Считаме, че лансираната теза за изваждане на Прокуратурата на Република България от съдебната власт не почива на принципна основа, не е съпроводена с обективен анализ и не посочва какви евентуални негативи за българските граждани и общество биха произлезли от подобна промяна.
Управителния съвет на Асоциацията на прокурорите в България стои категорично зад усилията на всички прокурори, и адмирира волята им да утвърждават Прокуратурата като независим блюстител на законността в държавата. Изказваме нашата твърда увереност, че българските Съд и Прокуратура трябва като част от съдебната власт да работят в дух на взаимно зачитане и уважение, при съблюдаване на техните конституционни и законови правомощия и функции и ще продължим да отстояваме тази позиция”, се казва още в позицията на Асоциацията на прокурорите в България.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Цецка Цачева: Ще набележим конкретни законодателни мерки, свързани с предсрочното освобождаване на лишените от свобода

Министър Цецка Цачева: Ще набележим конкретни законодателни мерки, свързани с предсрочното освобождаване на лишените от свобода

16 Юни 2017 | 10:05 | Агенция "Фокус"
София. Ще набележим конкретни законодателни мерки, надявам се вие да ги одобрите. Това заяви от парламентарната министърът на правосъдието Цецка Цачева, в отговор на въпрос от народния представител Миглена Александрова, относно предсрочно освобождаване на затворници за добро поведение, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Въпросът на Миглена Александров бе конкретно свързан със казуса с двамата от групата на „Наглите”, за които съществува законова възможност да бъдат предсрочно освободени от затова. „Безспорно, вашият въпрос е свързан с казус, който нашумя и получи укорим знак, с произнасянето на първа инстанция по отношение на две преписки за предсрочно освобождаване. Към този момент, след протест на прокуратурата, е отказано предсрочно освобождаване на тези две лица, които действително са съпричастни и са получили наказания „лишаване от свобода”, заради участието с престъпна група, известна като „Наглите”, заяви Цачева. Тя коментира, че по една от преписките има положителен отговор от страна на администрацията на затвора и пое ангажимент да бъдат набелязани конкретни законодателни мерки.
В реплика Миглена Александров заяви: „Аз се надявам да не бъдат освобождавани престъпници като „Наглите”, защото ще взривим обществото. Да, със сигурност има някои с леки престъпления, хората са се превъзпитали в затвора и някои от тях трябва да бъдат освободени, но не и престъпници като „Наглите”.
В дуплика Цецка Цачева подчерта: „Имам амбицията да се спазва точно не само буквата, но и духът на закона, за да не ставаме свидетели на такива обстоятелства, които наскоро разбуниха общественото мнение”.
Иван ЛАЗАРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев: Идеята на Лозан Панов, за вадене на прокуратурата от съдебната власт, ми се вижда алогична

Президентът Румен Радев: Идеята на Лозан Панов, за вадене на прокуратурата от съдебната власт, ми се вижда алогична

9 Юни 2017 | 18:49 | Агенция "Фокус"
София. Идеята на Лозан Панов, за вадене на прокуратурата от съдебната власт, ми се вижда алогична. Това каза държавният глава Румен Радев в предаването „Питай президента“ БТВ, във връзка със срещите му с председателя на ВАС Георги Колев, председателят на ВКС Лозан Панов и главния прокурор Сотир Цацаров.
„Организирах тези срещи, защото дебатът за съдебната реформа е много полезен в нашето общество. Всички чакаме съдебната система да се превърне в тази, която ще гарантира справедливост, истинска война с корупцията“, заяви той. „Аз не мога да бъда арбитър. Президентът има наистина ограничени правомощия. Той назначава тези големите трима с указ по предложение на съдебната система. Но президентът трябва да знае проблемите в системата, трябва да знае вижданията на ръководителите на отделните органи в тази система“, каза още Румен Радев.
Във връзка с инцидента с колата на Лозан Панов, държавният глава коментира: „Бях информиран за инцидента от г-н Лозан Панов. Знаете случая, излезе в публичното пространство. Веднага говорих с началника на НСО, той е извършил служебна проверка. Случаят вече е във Военно-окръжна прокуратура“.
На въпрос има ли забавяне в уведомяването на прокуратурата, президентът отговори: „Има забавяне. Не мога да кажа в момента да кажа защо. Говорил съм с началника на НСО. Разбрах за случая от г-н Лозан Панов. Началникът е предприел веднага всички действия в неговата компетентност, като е организирал служебна проверка– техническа експертиза, преглед на камери на гаражи, паркинги и т.н.“
Относно това как приема идеите на Лозан Панов – главният прокурор да бъде изваден от съдебната система, да се свика ВНС, Радев обясни: „Самият претекст за вадене на главния прокурор от съдебната власт, за да се орежат неговите правомощия и недосегаемост, каквито има в момента, ми се вижда алогична. Когато го изведем от тази съдебна власт и го направим абсолютно самостоятелен орган ще го направим още по-недосегаем“.
„Що се отнася до свикване на ВНС, в глава 9 на Конституцията, която се надявам, че г-н Лозан Панов е чел, много ясно пише, че за да се свика такова Велико народно събрание трябва да има проект за промяна на сегашната Конституция или изцяло нова. Г-н Панов не ми представи такъв, нахвърли ми някакви мъгляви идеи. Но не може да поставя на президента задача да изготви такъв проект. Не е президентът органа, който проект за нова Конституция“, допълни той.
На въпрос защо към него се отправят тези искания, държавният глава заяви: „Мисля, че има политически елемент в тези искания. Аз му го и написал много преди да му го кажа на живо, казал съм го и в публичното пространство“.
Държавният глава поясни, че за свикване на ВНС трябва да е много ясно какво означава това. „Проблемите не са само в прокуратурата. Проблеми има в цялата съдебна система, проблеми има и в НС, което не работи вече втори месец, проблем има с недоверието в политическите партии и това референдумът го показа много ясно. Трябва да знаем защо ще свикваме такова ВНС – само, за да орежем правомощията на главния прокурор ли?“, попита Радев и уточни, че обикновено ВНС се свиква, когато имаме искане за промяна на формата и устройството на държавното управление. „В програмата на ПП ГЕРБ също има виждане за свикване на ВНС и промяна в Конституцията, макар и да не се казва каква. Нека г-н Панов отиде при ПП ГЕРБ и да уточнят, да съберат всички възможни искания и да подложим нещата на дебат“, поясни той.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев проведе срещи с най-важните хора в съдебната система във връзка със съдебната реформа (ОБЗОР)

Президентът Румен Радев проведе срещи с най-важните хора в съдебната система във връзка със съдебната реформа (ОБЗОР)

8 Юни 2017 | 00:51 | Агенция "Фокус"
Президентът Румен Радев проведе срещи с най-важните хора в съдебната система във връзка със съдебната реформа. Пръв с президентът се срещна председателя на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев. Сред акцентите на срещата между Румен Радев и Георги Колев бяха сътрудничеството и взаимодействието между държавните органи по хода на съдебната реформа, гарантирането на достъп до ефективно правосъдие за гражданите и юридическите лица.
След това, в сряда, президентът се среща с председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов. По време на срещата бяха представени предложения за реформи в съдебната власт на председателя на ВКС Лозан Панов, както и перспективи за развитието на правосъдната ни система, които да гарантират нейната независимост и разделението на властите в страната. След срещата Панов заяви, че е предложил на държавния глава прокуратурата да бъде извадена от съдебната власт и да бъде поставена като равно отдалечена институция. По думите му това може да стане след свикване на Велико народно събрание, за да бъде променена Конституцията. Председателят на ВКС за пореден път каза, че съдебната реформа до момента е мимикрия и показателен за това е случаят "ЦУМ гейт". Панов коментира, че президентът е проявил разбиране по време на срещата и го уверил, че ще има срещи и с представители на Висшия съдебен съвет и с вицепремиера по съдебната реформа Екатерина Захариева. От изказването на Панов стана ясно, че НСО прави проверка на автомобила му, тъй като е бил с липсващи и развити болтове.
Третата среща на Румен Радев беше с главния прокурор Сотир Цацаров. След срещата Цацаров каза пред журналисти, че президентът е показал детайлно познание на проблемите в съдебните системи. Главният прокурор заяви, че в президентската институция се води съвсем нормален и професионален разговор за това, което всеки нарича съдебна реформа. Според него проблемът или начинът за решаване на проблемите в съдебната реформа трябва да бъде комплексен, а именно не може да се ограничи само с обявяването само на една или друга институции за виновна за всички проблеми в съдебната система, като следва да бъдат решавани всички проблеми на всички институции и да се търси най-доброто за българските граждани. По думите му усещанията след срещите с държавния глава са повече от позитивни. Цацаров посочи, че от страна на президентската институция е на лице силна загриженост, а за това да има промени в съдебната система, българските граждани да не бъдат свидетели на взаимни обвинения и конфликти.
Главният прокурор каза още, че председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов няма подкрепата на съдийското мнозинство за изкарването на Прокуратурата от съдебната власт. Цацаров уточни, че по време на срещата му с президента е станало дума за изразената позиция на Лозан Панов. Главният прокурор потвърди своето крайно отрицателно мнение за предложението на председателя на Върховния касационен съд. Според Цацаров Прокуратурата е оценявана и в момента, като институция, която е безконтролният едва ли не виновник за всички беди и ако бъде изкарана от съдебната власт тя ще стане още по-безконтролна.
Той съобщи, че НСО и Военно-окръжна прокуратура проверяват случая с развинтения болд от колата на председателя на ВКС Лозан Панов и допълни, че Прокуратурата не е била уведомена нито началника на НСО, нито от г-н Панов. Главният прокурор увери, че резултатите от проверката ще станат публично достояние. Той каза, че не изпитва страх, както и че в професия като неговата няма място за страхливи хора. По думите му НСО и началникът на службата е трябвало веднага да сезира компетентните органи - не само Прокуратурата, но и президента, тъй като службата е пряко подчинена на президента.
Във връзка със случая с „Наглите“, Цацаров каза, че не е необходима европейска проверка на съда. Във връзка със срещата си с президента, Цацаров уточни, че са обсъдили конкретни неща, които трябва да бъдат свършени, включително и изменения в Наказателно-процесуални кодекс. Според главния прокурор отварянето на темата за промяна в Конституцията има значение за тези, които не успяха да реализират и 3% на парламентарните избори, и на които не им е останало нищо друго, освен отново да издигнат лозунга за съдебна реформа. По думите му практическите и професионални познания за съдебна реформа са под нивото на 2.99, колкото успяха и да вземат изборите. Според него за тези хора съдебната реформа е просто лозунг.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев проведе срещи с най-важните хора в съдебната система във връзка със съдебната реформа (ОБЗОР)

Президентът Румен Радев проведе срещи с най-важните хора в съдебната система във връзка със съдебната реформа (ОБЗОР)

7 Юни 2017 | 21:06 | Агенция "Фокус"
София. Президентът Румен Радев проведе срещи с най-важните хора в съдебната система във връзка със съдебната реформа. Пръв с президентът се срещна председателя на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев. Сред акцентите на срещата между Румен Радев и Георги Колев бяха сътрудничеството и взаимодействието между държавните органи по хода на съдебната реформа, гарантирането на достъп до ефективно правосъдие за гражданите и юридическите лица.
След това, в сряда, президентът се среща с председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов. По време на срещата бяха представени предложения за реформи в съдебната власт на председателя на ВКС Лозан Панов, както и перспективи за развитието на правосъдната ни система, които да гарантират нейната независимост и разделението на властите в страната. След срещата Панов заяви, че е предложил на държавния глава прокуратурата да бъде извадена от съдебната власт и да бъде поставена като равно отдалечена институция. По думите му това може да стане след свикване на Велико народно събрание, за да бъде променена Конституцията. Председателят на ВКС за пореден път каза, че съдебната реформа до момента е мимикрия и показателен за това е случаят "ЦУМ гейт". Панов коментира, че президентът е проявил разбиране по време на срещата и го уверил, че ще има срещи и с представители на Висшия съдебен съвет и с вицепремиера по съдебната реформа Екатерина Захариева. От изказването на Панов стана ясно, че НСО прави проверка на автомобила му, тъй като е бил с липсващи и развити болтове.
Третата среща на Румен Радев беше с главния прокурор Сотир Цацаров. След срещата Цацаров каза пред журналисти, че президентът е показал детайлно познание на проблемите в съдебните системи. Главният прокурор заяви, че в президентската институция се води съвсем нормален и професионален разговор за това, което всеки нарича съдебна реформа. Според него проблемът или начинът за решаване на проблемите в съдебната реформа трябва да бъде комплексен, а именно не може да се ограничи само с обявяването само на една или друга институции за виновна за всички проблеми в съдебната система, като следва да бъдат решавани всички проблеми на всички институции и да се търси най-доброто за българските граждани. По думите му усещанията след срещите с държавния глава са повече от позитивни. Цацаров посочи, че от страна на президентската институция е на лице силна загриженост, а за това да има промени в съдебната система, българските граждани да не бъдат свидетели на взаимни обвинения и конфликти.
Главният прокурор каза още, че председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов няма подкрепата на съдийското мнозинство за изкарването на Прокуратурата от съдебната власт. Цацаров уточни, че по време на срещата му с президента е станало дума за изразената позиция на Лозан Панов. Главният прокурор потвърди своето крайно отрицателно мнение за предложението на председателя на Върховния касационен съд. Според Цацаров Прокуратурата е оценявана и в момента, като институция, която е безконтролният едва ли не виновник за всички беди и ако бъде изкарана от съдебната власт тя ще стане още по-безконтролна.
Той съобщи, че НСО и Военно-окръжна прокуратура проверяват случая с развинтения болд от колата на председателя на ВКС Лозан Панов и допълни, че Прокуратурата не е била уведомена нито началника на НСО, нито от г-н Панов. Главният прокурор увери, че резултатите от проверката ще станат публично достояние. Той каза, че не изпитва страх, както и че в професия като неговата няма място за страхливи хора. По думите му НСО и началникът на службата е трябвало веднага да сезира компетентните органи - не само Прокуратурата, но и президента, тъй като службата е пряко подчинена на президента.
Във връзка със случая с „Наглите“, Цацаров каза, че не е необходима европейска проверка на съда. Във връзка със срещата си с президента, Цацаров уточни, че са обсъдили конкретни неща, които трябва да бъдат свършени, включително и изменения в Наказателно-процесуални кодекс. Според главния прокурор отварянето на темата за промяна в Конституцията има значение за тези, които не успяха да реализират и 3% на парламентарните избори, и на които не им е останало нищо друго, освен отново да издигнат лозунга за съдебна реформа. По думите му практическите и професионални познания за съдебна реформа са под нивото на 2.99, колкото успяха и да вземат изборите. Според него за тези хора съдебната реформа е просто лозунг.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

НСО е изпратила материалите от проверката по случая с автомобила на Лозан Панов на Софийска военноокръжна прокуратура

НСО е изпратила материалите от проверката по случая с автомобила на Лозан Панов на Софийска военноокръжна прокуратура

7 Юни 2017 | 17:39 | Агенция "Фокус"
София. Националната служба по охрана е изпратила материалите от проверката по случая с автомобила на Лозан Панов на Софийска военноокръжна прокуратура. Това става ясно от съобщение, публикувано на сайта на НСО. В него се посочва, че по разпореждане на началника на НСО незабавно е започнала служебна проверка във връзка с доклад за пътен инцидент, установен на 01.06.2017 г. по време на движение на пътя Берковица-София /прохода Петрохан/. Предмет на проверката са причините и условията, довели до разхлабване и липса на болтове на задно ляво колело на автомобил за специализиран транспорт на председателя на ВКС.
В хода на проверката ръководни служители и технически специалисти на НСО са извършили оглед на автомобила, преглед на всички документи за извършени ремонти и техническо обслужване, на записите от служебното видеонаблюдение в гаража и на мястото за паркиране, както и на ежедневната проверка на контролно-техническия пункт за готовността на автомобила за експлоатация на 01.06.2017 г.
Комисията за извършване на служебната проверка е постоянно действащ орган, назначен със заповед на началника на службата.
Събраните от служебната проверка материали са докладвани от комисията на началника на НСО на 07.06.2017 г. и по негово разпореждане са изпратени на Софийска военноокръжна прокуратура по компетентност.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Главният прокурор Сотир Цацаров: Не е нужна европейска проверка на съда за „Наглите"

Главният прокурор Сотир Цацаров: Не е нужна европейска проверка на съда за „Наглите"

7 Юни 2017 | 13:45 | Агенция "Фокус"
София. Не е нужна европейска проверка на съда за „Наглите". Това каза пред журналисти главният прокурор Сотир Цацаров, предаде репортер на Агенция „Фокус“. На въпрос с какво е заплаха за Лозан Панов и бившия правосъден министър Христо Иванов, за да бъде атакувана така Прокуратурата, Цацаров коментира: „Аз не се схващам като заплаха или мишена за някого. Достатъчно време съм работил тази професия, за да знам, че не ме е страх“.
Във връзка със срещата си с президента, Цацаров уточни, че са обсъдили конкретни неща, които трябва да бъдат свършени, включително и изменения в Наказателно-процесуални кодекс. „Нито аз, нито президентът имаме законодателна инициатива, но това не пречи да бъдат обсъждане и конкретни идеи, включително за корупцията по високите етажи“, обясни той. „За какво е промяна в Конституцията. Отварянето на темата за промяна в Конституцията има значение за тези, които не успяха да реализират и 3% на парламентарните избори. На тях не им остана нищо друго, освен отново да издигнат лозунга за съдебна реформа. Отделен въпрос е, че практическите и професионални познания за съдебна реформа са под нивото на 2.99, колкото успяха и да вземат изборите“, заяви главният прокурор. „Съдебната реформа за тези хора в момента е лозунг. Някой чул ли е една конкретна идея? Не, само лозунги – съдебна реформа и виновна Прокуратура. Аз не казвам, че е невинна. Държавният глава беше много прав – комплексният подход изисква да гледаме кривиците на всеки, да не използваме това съдебна реформа, съд, прокуратура, противопоставяне, за да си реализираме долните политически цели“, допълни Цацаров.
„Аз засегнах при президента темата „Цум-гейт". Казах ясно, че трябва да се въведат правила, но те трябва да важат за всички.", каза още той и допълни, че и президентът, според него, споделя това мнение.
„Ако в стенограмите за КТБ не се съдържа класифицирана информация, която да е от значение за националната ни сигурност, а не да брани опасенията на един или друг участник в срещите, какво скрито тогава трябва да остане? Въпросите, които се поставят спрямо стенограмите, неизбежно ще получат своя отговор в съдебната зала. Тогава какво има да се крие", попита Сотир Цацаров.
Във връзка със предсрочното освобождаване на двамата от групата „Наглите“ и необходима ли е европейска проверка на съда, подобна на тази на Прокуратурата, Цацаров заяви: „Не е нужна европейска проверка на съда за „Наглите". Всичко, което стана до момента с европейската проверка не е проверка, не е одит, а технически доклад, помощ, която е повече от полезна. Това е проверка само в устата на Христо Иванов. Това не е проверка, от помощ никой не трябва да се плаши", каза още Цацаров. По думите му няма нищо лошо, ако това се случи и в съда. „Ще е само за доброто на всички ни“.
Стефан ПЕТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Главният прокурор Сотир Цацаров: НСО и Военно-окръжна прокуратура проверяват случая с развинтения болд от колата на председателя на ВКС Лозан Панов

Главният прокурор Сотир Цацаров: НСО и Военно-окръжна прокуратура проверяват случая с развинтения болд от колата на председателя на ВКС Лозан Панов

7 Юни 2017 | 13:28 | Агенция "Фокус"
София. НСО и Военно-окръжна прокуратура проверяват случая с развинтения болд от колата на председателя на ВКС Лозан Панов. Това каза пред журналисти главният прокурор Сотир Цацаров, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
На въпрос ще се самосезира ли Прокуратурата по повод информацията за развинтен болд на гумата на колата на председателя на ВКС Лозан Панов, Цацаров отговори: „Президентът ме информира, че след като е разбрал вчера за инцидента от колегата Панов е разпоредил незабавно проверка, в качеството си на висшестоящ на националната служба за охрана. Тази проверка е в ход и е интензивна“. Цацаров допълни, че Прокуратурата не е била уведомена нито началника на НСО, нито от г-н Панов. На базата на вчерашните му изявления е на лице сааосезиране на Военно-окръжна прокуратура, с оглед на това, че НСО е подведомствено на компетентността на военната прокуратура. В 12.00 часа днес, което означава, че това се осъществява, военни прокурори извършват пряко проверка и снемат обяснения, изземват се данни за автомобила, последните прегледи и технически прегледи. По нареждане на президента се извършва съответната проверка от НСО, по мое разпореждане и след сезиране от пресата военна прокуратура проверя това. Резултатите ще бъдат публични.
Мен не ме е страх. В тази професия място за страхливи няма. Поемам ангажимент и ще разговаря с колегите от военната прокуратура всички резултати от проверката да са публични.
По думите му НСО и началника на службата е трябвало веднага да сезира компетентните органи - не само Прокуратурата, но и президента, тъй като службата е пряко подчинена на президента.
Стефан ПЕТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Филип Попов, БСП: Проблемите в съдебната система не се решават със структурни промени

Филип Попов, БСП: Проблемите в съдебната система не се решават със структурни промени

7 Юни 2017 | 12:52 | Агенция "Фокус"
София. Проблемите в съдебната система не се решават със структурни промени. Това каза пред журналисти секретарят на ПГ на „БСП за България“ Филип Попов във връзка с изказване на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов за изваждане на прокуратурата от съдебната власт и поставянето й като равно отдалечена институция, което може да стане чрез свикване на ВНС, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Не обсъждаме към момента тази идея. Моето лично становище е, че Конституцията такава каквато е, е достатъчно добра. Просто следва да се спазва“, коментира Попов. По думите му за съжаление днес тя не е спазена в Народното събрание с отхвърлянето на Закона за жестомимичния език на БСП. „Дали прокуратурата да бъде извадена от съдебната власт? Има и такива държави, в които тя е извадена и не е част от системата на съдебната власт. Тук вече опира и въпросът за състава на ВСС. Знаете, че предстои избор на членове на ВСС, защото октомври изтича мандатът на настоящия и ако прокуратурата бъде извадена и се свика ВНС, много теми сигурно ще се отворят в Конституцията. Това не бива да го позволяваме. Това е основният закон, който определя рамките на държавата и законодателството“, допълни Попов. Според него Българската конституция е социално насочена. „Просто следва да се спазва“, заяви Попов.
Попов поясни, че проблемът в съдебната власт е ниското доверие на гражданите и обществото в нейната работа. По думите му след последните промени, не е мръднало доверието в съдебната власт. Той добави, че проблемите там са свързани с липсата на бързина и прозрачност, както и с дисбаланса в натовареността на съдилищата“, коментира Филип Попов. Той обясни, че има и проблеми в прокуратурата, в досъдебното производство, в събирането на доказателства на тази фаза и в работата на самите прокурори. „Трудно се работи, защото има според мен и недокомплект в самата прокуратура. Повече би следвало да се обръща внимание на тези престъпления, които касаят всеки един български гражданин. Говоря за битовата престъпност“, посочи Попов и заяви, че има отстъпления за това от страна на държавата. На въпрос дали се полагат усилия за предотвратяване на корупцията във високите етажи на властта, Попов посочи, че се полагат, но няма видими резултати.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Държавният глава Румен Радев се срещна с главния прокурор Сотир Цацаров

Държавният глава Румен Радев се срещна с главния прокурор Сотир Цацаров

7 Юни 2017 | 12:51 | Агенция "Фокус"
София. Държавният глава Румен Радев разговаря на „Дондуков“ 2 с главния прокурор Сотир Цацаров, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Подобряването на механизмите за взаимодействие между институциите, ангажирани в борбата с корупцията и организираната престъпност, бяха водещи акценти по време на срещата.
Президентът Радев потвърди готовността си да проведе работни срещи с всички представители на съдебната и изпълнителната власт по въпросите, свързани с реформата в правосъдието.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Главният прокурор Сотир Цацаров: Лозан Панов няма подкрепата на съдийското мнозинство за изкарването на Прокуратурата от съдебната власт

Главният прокурор Сотир Цацаров: Лозан Панов няма подкрепата на съдийското мнозинство за изкарването на Прокуратурата от съдебната власт

7 Юни 2017 | 12:47 | Агенция "Фокус"
София. Лозан Панов няма подкрепата на съдийското мнозинство за изкарването на Прокуратурата от съдебната власт. Това каза пред журналисти главният прокурор Сотир Цацаров във връзка с отправените искания на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, който се обяви за конституционни промени, които да изведат Прокуратурата от съдебната власт и да я поставят като равно отдалечена институция и свикване на Велико народно събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Главният прокурор уточни, че по време на срещата му с президента е станало дума за изразената позиция на Лозан Панов. На въпрос поддържа ли държавният глава позицията на Панов, Цацаров заяви: „ Не мога да говоря от името на президента. Мисля, че казах, че президентът е с много добро и ясно разбиране за проблемите в съдебната власт“.
„Казах и своето мнение, което е крайно отрицателно. Прокуратурата е оценявана и в момента – дали правилно, или не, като институция, която е безконтролният едва ли не виновник за всички беди. Питам, ако я изведем от съдебната власт, от контрола на ВСС, от сегашната форма на парламентарен контрол, колкото и неинтензивна да е тя, ако въобще я изведем от сегашното й положения и я превърнем в една отделна независима и самостоятелна институция няма ли да я направим по-безконтролна и далеч по-неограничена в правомощията си от сега?“, попита Цацаров.
„Не съм убеден, а съм сигурен, че г-н Панов няма подкрепата на съдийското мнозинство. Това не е мнението на съдиите, това е мнението на Лозан Панов. Мнение, което много време пробива своя път в политическата сцена и най-после беше казано на глас. Не разбирам защо само беше необходима цялата тази серия от изявления, за да се стигне до черешката на тортата – Прокуратурата вън от съдебната власт. Г-н Панов има право на мнение, единствения ми съвет е да събере колегите си във ВКС и да попита дали поддържат това негово становище“, коментира още той.
Стефан ПЕТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Данаил Кирилов, ГЕРБ: И при тази структура на органите в съдебната система е възможно те да изпълняват компетенциите си съобразно закона

Данаил Кирилов, ГЕРБ: И при тази структура на органите в съдебната система е възможно те да изпълняват компетенциите си съобразно закона

7 Юни 2017 | 12:41 | Агенция "Фокус"
София. И при тази структура на органите в съдебната система е възможно те да изпълняват си компетенциите съобразно закона. Това каза пред журналисти народният представител от ПГ на ГЕРБ и председател на Правна комисия Данаил Кирилов във връзка с изказване на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов за изваждане на прокуратурата от съдебната власт и поставянето ѝ като равно отдалечена институция, което може да стане чрез свикване на ВНС, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Данаил Кирилов посочи, че не иска да подозира нездрава цел. „В тази ситуация на промяна на съдебната система е много важно всички да работим за увеличаване на доверието към нея. Когато всеки си търси някакъв повод да критикува нещо, да дерогира установени структурни решения и правила, възниква съмнението, че може би целта е да се намали доверието към съдебната система“, каза Кирилов. Попитан дали е странно президентът да извършва консултации с представители на съдебната система, Данаил Кирилов посочи, че президентът би могъл да общува свободно и равнопоставено с всички органи в държавната система. „Не съм много сигурен по отношение на независимата съдебна система, но признавам, че тук е употребен равен подход, т.е. очевидно срещите са с всички представители на съдебната система“, допълни Кирилов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Данаил Кирилов, ГЕРБ за Лозан Панов: Критично е, когато магистрат прави политически изказвания

Данаил Кирилов, ГЕРБ за Лозан Панов: Критично е, когато магистрат прави политически изказвания

7 Юни 2017 | 12:37 | Агенция "Фокус"
София. Критично е, когато магистрат прави политически изказвания. Това каза пред журналисти народният представител от ПГ на ГЕРБ и председател на Правна комисия Данаил Кирилов във връзка с изказване на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов за изваждане на прокуратурата от съдебната власт и поставянето ѝ като равно отдалечена институция, което може да стане чрез свикване на ВНС, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Това са изявления, които са извън компетентността, извън битието на магистрат, включително магистрат от най-висок ранг. Смятам също така, че те са доста неуместни и връщат един дебат много назад във времето. Този въпрос е дискутиран преди повече от 20 години, когато се конструират изцяло органите в съдебната система и се диференцира тяхната независимост“, коментира Кирилов. По думите му всичките европейски партньори смятат този въпрос за отдавна и стабилно решен. „Може би тук подозирам по-скоро една политическа дейност или задача, която се преследва в тази връзка, която е работа на политическите партии. Например в нашата предизборна програма ние заявихме, че винаги ще работим за евентуалното постигане на такова парламентарно мнозинство, което би могло да направи едни следващи изменения в Конституцията или в рамките на Обикновено или в рамките на Велико народно събрание“, заяви Кирилов. По думите му това е постигнато в предишното Народно събрание и от тази гледна точка му се струва закъсняло и по-скоро опит да се създават политически теми и дебати. Попитан от кого е поставена тази тема, Кирилов посочи, че това е теза и предмет на политическия и парламентарния живот, отколкото на съдебната система и на един от представителите на тази система. „Малко е странно единият от „тримата големи“ да казва, че иска тази част от магистратурата да бъде еди-каква си. Никой не е печелил от повдигането на такива дебати“ ,допълни Кирилов. Той обясни, че колкото и назад във времето да е създадена конституционната рамка, с нея трябва да се съобразяват. Попитан дали Лозан Панов трябва да си подаде оставката и да влезе в политиката, Кирилов обясни, че ако той има политически амбиции, демократичният обществен и правов ред позволява свободни изяви.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Главният прокурор Сотир Цацаров: Президентът показа детайлно познание на проблемите в съдебните системи

Главният прокурор Сотир Цацаров: Президентът показа детайлно познание на проблемите в съдебните системи

7 Юни 2017 | 12:26 | Агенция "Фокус"
София. Президентът показа детайлно познание на проблемите в съдебните системи. Това каза пред журналисти главният прокурор Сотир Цацаров след срещата си с държавния глава Румен Радев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Цацаров заяви, че в президентската институция се води съвсем нормален и професионален разговор за това, което всеки нарича съдебна реформа.
„Свидетел съм на едно изключително добро и детайлно познаване на съдебната система и на всички елементи, органи в нея от страна на президента. Той потвърди това, което е общо разбиране - проблемът или начинът за решаване на проблемите в съдебната реформа трябва да бъде комплексен, а именно не може да се ограничи само с обявяването само на една или друга институции за виновна за всички проблеми в съдебната система. Следва да бъдат решавани всички проблеми на всички институции и да се търси най-доброто за българските граждани. Възприемам го напълно“, заяви Цацаров.
„Не мисля, че в президентската институции трябва да се търсят вини. В същото време не мисля, че аз имам право в президентската институция и пред държавния глава да разговарям за вина, била тя за вина на институция или на конкретно лице. Най-малко уважението и към президентската институция, а и към съдебната власт не позволява в тази сграда да бъдат решавани институционални противоречия, а не дай Боже и лични““, допълни главният прокурор.
„Усещането от срещите при държавния глава са повече от позитивни. Никой според мен, от срещащите се, не може да отрече, че от страна на президентската институция е на лице силна загриженост. За това да има промени в съдебната система, българските граждани да не бъдат свидетели на взаимни обвинения и конфликти“, каза още главният прокурор.
Стефан ПЕТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Започна срещата между държавния глава Румен Радев и главния прокурор Сотир Цацаров

Започна срещата между държавния глава Румен Радев и главния прокурор Сотир Цацаров

7 Юни 2017 | 11:05 | Агенция "Фокус"
София. Започна срещата между държавния глава Румен Радев и главния прокурор Сотир Цацаров, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Поканата за срещата е отправена от държавния глава. Очаква се двамата да обсъдят съдебната реформа.
При пристигането си на „Дондуков 2“ главният прокурор Сотир Цацаров отказа да отговаря на въпроси на журналисти.
Във вторник президентът проведе среща с председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, а в понеделник с председателя на Върховния административен съд Георги Колев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев ще се срещне с главния прокурор Сотир Цацаров

Президентът Румен Радев ще се срещне с главния прокурор Сотир Цацаров

7 Юни 2017 | 09:20 | Агенция "Фокус"
София. Президентът Румен Радев ще се срещне с главния прокурор Сотир Цацаров. Разговорът между двамата ще се състои по покана на държавния глава. Това е третата от поредицата срещи на държавния глава с представители на съдебната и изпълнителната власт, посветени на реформите в правосъдната система.
Във вторник Румен Радев разговаря с председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов. След срещата си с президента, Панов се обяви за конституционни промени, които да изведат прокуратурата от съдебната власт и да я поставят като равно отдалечена институция.
В понеделник държавният глава се срещна с председателя на Върховния административен съд Георги Колев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Социалистическата партия на премиера Еди Рама печели изборите в Албания. 26 юни 2017 г.
Социалистическата партия на премиера Еди Рама печели изборите в Албания. 26 юни ...

ВИДЕО
Пресечен е канал за трафик на хора през аерогара София
Пресечен е канал за трафик на хора през аерогара София
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2017 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.