НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 18:34

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Министър Цецка Цачева: За първи път магистратите, които занапред ще бъдат членове на новия ВСС, се ползват с такава голяма представителност и доверие

Министър Цецка Цачева: За първи път магистратите, които занапред ще бъдат членове на новия ВСС, се ползват с такава голяма представителност и доверие

19 Юни 2017 | 15:15 | Агенция "Фокус"
София. За първи път магистратите, които занапред ще бъдат членове на новия ВСС, се ползват с такава голяма представителност и доверие. Това каза правосъдният министър Цецка Цачева пред журналисти в Брюксел, където е на посещение във връзка с бъдещото ни Председателство на съвета на ЕС, предаде репортер на Агенция "Фокус". "Възможността да се гласува дистанционно по електронен път е нещо, което приветствам, защото и до момента в подобни дебати макар и за друг вид гласуване - за парламентарни избори, аз съм отстоявала тази позиция. Това даде възможност да има изключително висока активност. За първи път членове на ВСС се ползват с такава голяма представителност, а това означава и доверие към магистратите, които занапред ще бъдат членове на новия ВСС", коментира Цецка Цачева.
Правосъдният министър заяви, че очаква от новия състав на ВСС професионално и коректно да изпълнява решенията си такива, каквито са разписани в Закона за съдебната власт и Конституцията. "Да има делова атмосфера и възможност за работа, защото само тогава с постигат резултати", добави тя.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Главният прокурор Сотир Цацаров: Повече право и по-малко политика и съдебната реформа току-виж се случила

Главният прокурор Сотир Цацаров: Повече право и по-малко политика и съдебната реформа току-виж се случила

19 Юни 2017 | 11:42 | Агенция "Фокус"
София. Повече право и по-малко политика и съдебната реформа току-виж се случила. Това коментира пред журналисти главният прокурор Сотир Цацаров по време на шахматна среща със следователи и членове на ВСС, в която взе участие световният шампион по шахмат Анатолий Карпов, предаде репортер на Агенция "Фокус". "Всеки има право да протестира и да изразява мнение. На първо място хората, които водят този мач (бел. ред. за Съдебната реформа) трябва да кажат в какво според тях се изразява тази съдебна реформа. Ако са в състояние да обяснят това, може би ще мога и аз да ви отговоря. Ако чуя ясни идеи, ще мога да ги коментирам", коментира Цацаров. По думите му с повечко мислене, повече право и по-малко политика и всичко ще си дойде на мястото.
Главният прокурор коментира и избора на следващия състав на Висшия съдебен съвет. По думите му смисленият отговор за съдебната реформа е, че за първи път имаме ВСС, който ще е избран чрез пряк избор от всички прокурори по отношение на прокурорската квота,и пряк избор от всички съдии от съдийската квота. "Аз мисля, че това ще бъде добре работещ ВСС. Предстои да видим изборът на парламентарната квота така че прекия избор всъщност е израз на съдебната реформа. Законопроектът за промени в НПК е вече в парламента и също е израз на съдебната реформа. Ще го кажа още веднъж. Ако намалим с две дози политиката, не казвам с една, а с две, защото тя е много, съдебната реформа току-виж се случила", каза още Сотир Цацаров.
Той добави, че оценява изключително положително избора на съдийската колегия за квотата на съдиите в следващия ВСС. "Избрани бяха колеги, които според мен първо, заслужават уважение. Второ, това е изборът на съдиите. Такъв беше изборът и на прокурорите. Този избор може да бъде коментиран само по един единствен начин - изборът на колегите заслужава уважение", заяви главният прокурор.
На въпрос дали прокурорите са се справили по-добре при гласуването, защото при избора им за членове в новия ВСС не е имало листчета с имена на кандидати, които трябва да получат подкрепа, какъвто скандал имаше при избора на съдиите Цацаров отговори."На вас кой ви е казал, че при съдиите имаше листчета? Аз не мога да коментирам какво са заговорили не съдии, а членове на ВСС или съдии. Ако някой го докаже с факти, да го доказва. Но не може да ми кажете по-добре ли се случиха при вас. И в двете колегии и в двете професионални общности изборите се случиха по еднакво добър начин. Това е гласът на хората, той просто трябва а бъде уважен. Този съвет трябва да работи нормално. Това е".
Главният прокурор не пожела да коментира ситуацията около поисканата от представляващия ВСС Димитър Узунов оставка на председателя на ВКС Лозан Панов. "Ако имам какво да кажа по този въпрос, ще го кажа. Отношението си към г-н Панов, както лично така и професионално, мисля че съм изразил. Имам предвид лично и професионално от гледна точка на изразяваните от него тези. Повече от това нямам какво да кажа. Нямам никакво намерение да задълбочавам институционалния дебат. Разбира се, няма да мълча, ако той продължава да го прави. Но нямам никакво намерение да го превръщам в личн. Това не е нормално", каза Сотир Цацаров.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 Красимир Шекерджиев, Атанаска Дишева, Олга Керелска, Боряна Димитрова и Севдалин Мавров са новите членове на Висшия съдебен съвет от състава на Съдийската колегия

Красимир Шекерджиев, Атанаска Дишева, Олга Керелска, Боряна Димитрова и Севдалин Мавров са новите членове на Висшия съдебен съвет от състава на Съдийската колегия

19 Юни 2017 | 07:35 | Агенция "Фокус"
София. Председателят на Избирателната комисия на Общото събрание на съдиите Светла Димитрова обяви, че при проведеното повторно гласуване за членове на ВСС от състава на Съдийската колегия са избрани Красимир Шекерджиев, Атанаска Дишева, Олга Керелска, Боряна Димитрова и Севдалин Мавров. Това съобщиха от пресцентъра на ВСС. Гласували са 1922 от имащите право на глас 2238 съдии.
Общият брой на подадените действителни гласове е 1912 броя. Няма недействителни бюлетини при електронното дистанционно гласуване.
Недействителните хартиени бюлетини са 10.
С хартиена бюлетина са гласували 467-ма души, а чрез системата за електронно дистанционно гласуване 1455-ма съдии.
От действителните бюлетини подадени в избирателните секции гласовете са разпределени, както следва:
1. Атанаска Дишева – 809 гласа;
2. Боряна Димитрова – 690 гласа;
3. Вера Цветкова – 111 гласа;
4. Владимир Вълков – 403 гласа;
5. Георги Георгиев – 208 гласа;
6. Емил Дечев – 523 гласа;
7. Ерна Павлова – 413 гласа;
8. Илияна Балтова – 204 гласа;
9. Калин Баталски – 553 гласа;
10. Красимир Шекерджиев – 835 гласа;
11. Красимира Милачкова – 128 гласа;
12. Красимира Костова – 134 гласа;
13. Любомир Нинов – 66 гласа;
14. Методи Лалов – 193 гласа;
15. Мирослав Йорданов – 139 гласа;
16. Мирослав Начев – 132 гласа;
17. Николай Гунчев – 214 гласа;
18. Олга Керелска – 709 гласа;
19. Пламен Дацов – 207 гласа;
20. Райна Мартинова – 120 гласа;
21. Роман Николов – 144 гласа;
22. Светлозар Рачев – 304 гласа;
23. Севдалин Мавров – 576 гласа;
24. Станислав Георгиев – 427 гласа;
25. Татяна Жилова – 86 гласа;
27. Янко Янев – 208 гласа.
При посочените резултати няма кандидат събрал повече от половината действителни гласове, поради което и на основание чл. 29л, ал. 4, изречение второ от ЗСВ за избрани се считат събралите най-много гласове.
На основание чл. 29л, ал. 6 от ЗСВ при равен брой гласове избраният кандидат се определя от избирателната комисия чрез жребий, проведен в присъствието на заинтересованите кандидати.
Решение на Избирателната комисия и протоколи на Избирателна секция №1 и Избирателна секция №2 от проведения днес избор за членове.
Съгласно чл. 29н, ал. 4 от ЗСВ решението на Избирателната комисия подлежи на обжалване в седемдневен срок от обявяването му чрез Прокурорската колегия на ВСС пред състав, състоящ се от трима съдии от ВКС и двама съдии от ВАС.
Колеги, всеки момент ще бъдат публикувани решението на Избирателната комисия и протоколите на двете секционни комисии на този адрес:
http://www.vss.justice.bg/page/view/5815.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

85,79 % от съдиите дадоха вот в повторното гласуване за избор на членове на ВСС

85,79 % от съдиите дадоха вот в повторното гласуване за избор на членове на ВСС

18 Юни 2017 | 18:41 | Агенция "Фокус"
София. Точно в 18.00 часа – Мая Маркова - председател на Общото събрание на съдиите за избор на членове на ВСС и заместник-председател на Апелативен съд – Велико Търново, обяви края на втория ден за гласуване, съобщиха от пресцентъра на ВСС. Регистрираната активност при повторното гласуване за избор на членове на ВСС от квотата на съдиите достигна 85,79 %. Гласували са 1920 от имащите право на глас 2238 съдии, като електронно са дали своя глас 1455, а чрез бюлетина са гласували 465. При първото гласуване на 17 юни общо гласуваха 1952, от които 1473 електронно и 479 чрез бюлетини.
В края на изборния ден своя вот дадоха кандидатите за членове на ВСС Атанаска Дишева – съдия във Върховен административен съд, Николай Гунчев – съдия във Върховен административен съд и Роман Николов – съдия в Районен съд – Брезник.
В деня за повторно гласуване присъстваха и застъпници на кандидата за член на ВСС за Съдийската колегия Мирослав Йорданов, както и наблюдател от фондация Институт „Отворено общество“.
Започна преброяването на хартиените бюлетини от Секционна избирателна комисия № 1. Окончателният резултат от избора ще бъде отчетен, след като Светла Димитрова - председател на Избирателната комисия и съдия във Върховния касационен съд, въведе в информационната система за електронен избор резултатите от гласуването с хартиени бюлетини, в съответствие с данните от протокола от СИК 1.
Чрез информационната система ще се сумира общият резултат от гласовете, подадени електронно дистанционно през интернет и чрез хартиените бюлетини. Отново чрез Системата за електронен избор, председателят на Избирателната комисия ще генерира резултатите от избора, които включват имената на избраните членове на Съдийската колегия от квотата на съдиите, както и броят на гласовете, с които е избран всеки.
Съгласно чл. 29л, ал. 4 от ЗСВ, ако при повторното гласуване не е избран съответният брой членове с мнозинство повече от половината действителни гласове, за избрани се смятат получилите най-много гласове.
При равен брой гласове избраният или избраните кандидати се определят от Избирателната комисия чрез жребий, проведен в присъствието на заинтересованите кандидати.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

76.23 % е избирателната активност при повторното гласуване за избор на членове на ВСС от квотата на съдиите

76.23 % е избирателната активност при повторното гласуване за избор на членове на ВСС от квотата на съдиите

18 Юни 2017 | 16:16 | Агенция "Фокус"
София. Към 16.00 часа избирателна активност при повторното гласуване за избор на членове на ВСС от квотата на съдиите е 76.23 %, съобщиха от пресцентъра на ВСС. Гласували са 1706 от имащите право на глас 2238 съдии, като електронно са дали своя глас 1300, а чрез бюлетина са гласували 406.
След 14.00 часа гласуваха кандидатите Татяна Жилова – съдия в Административен съд – София-град и Пламен Дацов – съдия в Апелативен съд – София.
На интернет страницата на ВСС, в раздел „Пресцентър” в 18.00 часа ще бъде публикувана актуална информация за активността на гласувалите след приключване на изборния ден.
Системата не предвижда възможност за генериране на резултати от гласуването до приключването на изборния ден.
Гаранциите за тайната на вота при електронното гласуване са детайлно разписани в чл. 50 - чл. 54 от Правилата. Сред тях са липса на каквато и да е информация за самоличността на избирателите, с какъв код и за кои кандидати е гласувано, достъпът до системата автоматично се блокира при пет последователни грешни опита; един избирател може да гласува само веднъж в рамките на изборния ден.
Вторият тур от изборната процедура се излъчва чрез интернет сайта на ВСС – раздел „Общо събрание на съдиите за избор на членове на ВСС-онлайн“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

66.31% е избирателната активност при повторното гласуване за избор на членове на ВСС от състава на Съдийската колегия към 14.00 часа

66.31% е избирателната активност при повторното гласуване за избор на членове на ВСС от състава на Съдийската колегия към 14.00 часа

18 Юни 2017 | 14:26 | Агенция "Фокус"
София. 66.31% е избирателната активност при повторното гласуване за избор на членове на ВСС от състава на Съдийската колегия към 14.00 часа. Това съобщиха от пресцентъра на ВСС. Гласували са общо 1484 души, от които 1140 електронно и 344 с бюлетина. Заявилите желание да гласуват през интернет използват същите талони от гласуването в първия тур.
След 12.00 часа гласуваха кандидатите Методи Лалов – съдия в Софийски районен съд и Красимир Шекерджиев – съдия във Върховния касационен съд.
На изборния ден присъстват тримата застъпници на кандидата Станислав Георгиев – заместник-председател на Апелативен съд – Пловдив, както и наблюдатели от Съюза на съдиите в България.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Към 12.00 часа избирателна активност при повторното гласуване за избор на членове на ВСС от квотата на съдиите е 51.83%

Към 12.00 часа избирателна активност при повторното гласуване за избор на членове на ВСС от квотата на съдиите е 51.83%

18 Юни 2017 | 12:17 | Агенция "Фокус"
София. Към 12.00 часа избирателна активност при повторното гласуване за избор на членове на ВСС от квотата на съдиите е 51.83%. Това съобщиха от пресцентъра на ВСС. 1160 са гласувалите към 12.00 часа от общо 2 238 имащи право на глас. Елекстронно са гласували 906 от общо 1 675 имащи право, а с хартиена бюлетина са гласували 254 от общо 563. Заявилите желание да гласуват през интернет ще използват същите талони, като тези от гласуването в първия тур.
В периода от 10.00 часа до 12.00 часа в Съдебната палата гласува новоизбраният член на ВСС от състава на Съдийската колегия Цветинка Пашкунова и председателят на ВКС Лозан Панов. Гласуваха и кандидатите за членове на ВСС Красимира Милачкова – съдия в Административен съд – София-град, Севдалин Мавров – съдия във ВКС, Вера Кънева – съдия в Апелативен съд гр. София и Илиана Балтова – съдия в Апелативен съд -
Бургас. Общият брой на гласувалите до момента кандидати е единадесет.
Изборният ден се наблюдава от Вера Иванова – съдия в Апелативен съд гр. Пловдив, застъпник на кандидата Станислав Георгиев - председател на Апелативен съд - Пловдив, както и наблюдатели от Съюза на съдиите в България.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

22.18% е избирателната активност към 10.00 часа при повторното гласуване за избор на членове на ВСС от квотата на съдиите

22.18% е избирателната активност към 10.00 часа при повторното гласуване за избор на членове на ВСС от квотата на съдиите

18 Юни 2017 | 10:18 | Агенция "Фокус"
София. Към 10.00 часа избирателната активност при повторното гласуване за избор на членове на ВСС от квотата на съдиите е 22.18%. Това съобщиха от пресцентъра на ВСС. 512 са гласувалите към 10.00 часа от общо 2238 имащи право на глас. Елекстронно са гласували 394 от общо 1 675 имащи право, а с хартиена бюлетина са гласували 118 от общо 563.
Заявилите желание да гласуват през интернет ще използват същите талони, като тези от гласуването в първия тур. Избирателната активност в системата за електронно гласуване може да се проследи в реално време тук.
В първите два часа от изборния ден с хартиени бюлетини в Съдебната палата гласуваха кандидатите за членове на ВСС Георги Георгиев – съдия в Апелативен съд гр. Варна, Владимир Григоров Вълков – съдия в Софийски районен съд, Любомир Нинов – съдия в Районен съд гр. Варна, Олга Керелска – съдия във Върховен касационен съд, Райна Мартинова – съдия в Софийски районен съд, Мирослав Йорданов – съдия в Районен съд гр. Русе и Мирослав Начев – административен ръководител – председател на Окръжен съд - Кюстендил.
Изборния ден се наблюдава от застъпник на кандидата Вера Иванова – съдия в Апелативен съд гр. Пловдив и наблюдатели от Съюза на съдиите в България.
Системата не предвижда възможност за генериране на резултати от гласуването до приключването на изборния ден. Гаранциите за тайната на вота при електронното гласуване са детайлно разписани в чл. 50 - чл. 54 от Правилата. Сред тях са липса на каквато и да е информация за самоличността на избирателите, с какъв код и за кои кандидати е гласувано, достъпът до системата автоматично се блокира при пет последователни грешни опита; един избирател може да гласува само веднъж в рамките на изборния ден.
Вторият тур от изборната процедура се излъчва чрез интернет сайта на ВСС – раздел „Общо събрание на прокурорите за избор на членове на ВСС-онлайн“.
Съгласно чл. 29л, ал. 4 от ЗСВ, ако при повторното гласуване не е избран съответният брой членове с необходимото мнозинство, за избрани се смятат онези от тях, които са получили най-много гласове.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Започна повторното гласуване за избор на членове на ВСС от състава на Съдийската колегия

Започна повторното гласуване за избор на членове на ВСС от състава на Съдийската колегия

18 Юни 2017 | 08:15 | Агенция "Фокус"
София. Председателят на Общото събрание на съдиите в 8.00 часа обяви началото на изборния ден, в който ще се проведе повторното гласуване за избор на членове на ВСС от състава на Съдийската колегия. Това съобщиха от пресцентъра на ВСС. Гласуването ще продължи до 18.00 часа, като съдиите заявили желание да упражнят правото си на глас чрез системата за електронно дистанционно гласуване ще използват същите талони, които са използвали при първото гласуване вчера.
Гласуването с хартиени бюлетини ще се извършва в централното фоайе на Съдебната палата на бул. „Витоша“ №2.
В проведения първи тур гласуваха 1952 от имащите право на глас 2238 души включени в списъка на действащите съдии по реда на чл. 29д от ЗСВ.
Днес съдиите ще избират измежду 26-ма кандидати в изборната процедура:
Атанаска Младенова Дишева – съдия във Върховен административен съд, Боряна Ангелова Димитрова – председател на Окръжен съд – Бургас, Вера Цветкова Кънева – съдия в Апелативен съд – София, Владимир Григоров Вълков – съдия в Софийски районен съд, Георги Йовчев Георгиев – съдия в Апелативен съд – Варна, Емил Иванов Дечев – съдия в Софийски градски съд, Ерна Жак Якова – Павлова – председател на Районен съд – Варна, Илияна Тодорова Балтова – съдия в Апелативен съд – Бургас, Калин Кирилов Баталски – съдия в Окръжен съд – Кюстендил, Красимир Петков Шекерджиев – съдия във Върховен касационен съд, Красимира Неофитова Милачкова – съдия в Административен съд – София-град, Красимира Пенева Костова – съдия в Апелативен специализиран наказателен съд, Любомир Симеонов Нинов – съдия в Районен съд – Варна, Методи Орлинов Лалов – съдия в Софийски районен съд, Мирослав Архангелов Йорданов – съдия в Районен съд – Русе, Мирослав Милчев Начев – председател на Окръжен съд – Кюстендил, Николай Гунчев Гунчев – съдия във Върховен административен съд, Олга Зафирова Керелска – съдия във Върховен касационен съд, Пламен Христов Дацов – съдия в Апелативен съд – София, Райна Петрова Мартинова – съдия в Софийски районен съд, Роман Тодоров Николов – съдия в Районен съд – Брезник, Светлозар Георгиев Рачев – съдия в Административен съд – Габрово, Севдалин Иванов Мавров – съдия във Върховен касационен съд, Станислав Петров Георгиев – заместник-председател на Апелативен съд – Пловдив, Татяна Борисова Жилова – съдия в Административен съд – София-град и Янко Манолев Янев – председател на Апелативен съд – Велико Търново.
За провеждане на повторното гласуване са отпечатани нови бюлетини, съгласно изискването на ЗСВ, които съдържат имената на кандидатите в съответствие с решението на Избирателната комисия.
Съгласно чл. 29л, ал. 4 от ЗСВ, ако при повторното гласуване не е избран съответният брой членове с необходимото мнозинство за избрани се смятат онези от тях, които са получили най-много гласове.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветинка Пашкунова е избрана за член на ВСС от състава на Съдийската колегия

Цветинка Пашкунова е избрана за член на ВСС от състава на Съдийската колегия

18 Юни 2017 | 07:15 | Агенция "Фокус"
София. Председателят на Избирателната комисия в Общото събрание на съдиите Светла Димитрова – съдия във Върховния касационен съд, обяви, че в съответствие с чл. 29к, ал 2 от ЗСВ проведеният вчера избор е редовен, съобщиха от пресцентъра на ВСС. Общото събрание на съдиите за избор на членове на ВСС продължава днес.
Гласували са 1952 души - повече от половината от 2238-те включени в списъка на действащите съдии по реда на чл. 29д от ЗСВ. Общият брой на действителните гласове, съгласно данните от гласуването с хартиени и електронни бюлетини е 1945. Няма регистрирани недействителни бюлетини в системата за електронно дистанционно гласуване. При вота с хартиена бюлетина, недействителни са 7 броя.
Избирателната комисия обяви, че Цветинка Пашкунова – съдия във Върховния касационен съд, е избрана за член на ВСС от състава на Съдийската колегия. Тя е получила 988 гласа, което е повече от половината от действителните гласове.
Тъй като при проведения избор не са избрани определените в ЗСВ 6-ма членове от квотата на съдиите, в изпълнение на чл. 29л, ал. 4 от Закона изборът ще продължи днес с произвеждане на повторно гласуване от 08.00 часа до 18.00 часа в централното фоайе на Съдебната палата на бул. „Витоша“ №2.
На втория тур съдиите ще избират между останалите 26 кандидати за членове на ВСС.
При повторното гласуване съдиите, заявили желание да упражнят правото си на глас чрез системата за електронно дистанционно гласуване, ще използват същите талони, които са ползвали вчера.
Право на участие в избора имат всички 2238 съдии от страната, като 1677 от тях са заявили електронното дистанционно гласуване чрез интернет.
Администрацията на ВСС ще отпечата нови бюлетини с имената на 26-та кандидати в процедурата за провеждане на повторно гласуване.
Решението на Избирателната комисия и протоколите на Избирателна секция
№1 и Избирателна секция №2 от проведения днес избор за членове на ВСС от квотата на съдиите са публикувани на интернет сайта на ВСС.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Започна преброяването на гласовете за избор на членове на ВСС от квотата на съдиите

Започна преброяването на гласовете за избор на членове на ВСС от квотата на съдиите

17 Юни 2017 | 18:16 | Агенция "Фокус"
София. Точно в 18.00 часа Мая Маркова – председател на Общото събрание на съдиите за избор на член на ВСС и заместник-председател на Апелативен съд – Велико Търново, обяви края на изборния ден.Към 18.00 ч. общата избирателна активност на съдиите е 87,18 % при 1951 гласували от 2238 имащи право на глас. Посредством системата за електронно гласуване през интернет своя глас са дали 1473 съдии от 1677 заявили желание за дистанционно гласуване. Регистрираната избирателна активност е 87.94 %. Това съобщиха от пресцентъра на ВСС. С хартиени бюлетини на място в Съдебната палата са упражнили правото си на вот 478 съдии, т. е. избирателната активност е 84,90%. След 16.00 часа гласуваха кандидатите Мирослав Начев - административен ръководител – председател на Окръжен съд – Кюстендил, Роман Николов – съдия в Районен съд – Брезник и Емил Дечев – съдия в Софийски градски съд. От 27 кандидати, 19 гласуваха с хартиена бюлетина.Секционната избирателна комисия № 1 отвори избирателната урна и започна преброяването на хартиените бюлетини.След преброяване на хартиените бюлетини, Секционната избирателна комисия ще състави и подпише протокол с резултатите от гласуването.Окончателният резултат от избора ще бъде отчетен, след като председателят на избирателната комисия въведе в информационната система за електронен избор резултатите от гласуването с хартиени бюлетини, в съответствие с данните от протокола от СИК 1 за гласуване с хартиени бюлетини. Чрез информационната система председателят на Избирателната комисия ще сумира общия резултат от гласовете, подадени електронно дистанционно през интернет и чрез хартиени бюлетини. Отново чрез Системата за електронен избор, председателят на избирателната комисия ще генерира резултатите от избора, които включват имената на избраните членове на Съдийската колегия от квотата на съдиите, както и общият брой на гласовете, с които е избран всеки един.Според правилата кандидатът е избран, ако получи повече от половината от действителните гласове. Избирателната комисия ще се произнесе с решение за резултатите от избора. Неразделна част от решението на избирателната комисия са протоколите на избирателните секции. Решението и протоколите ще бъдат обявени незабавно на интернет страницата на Висшия съдебен съвет.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ВСС: Общата избирателна активност на съдиите към 16.00 часа е 80,52% при гласували 1802 магистрати

ВСС: Общата избирателна активност на съдиите към 16.00 часа е 80,52% при гласували 1802 магистрати

17 Юни 2017 | 16:20 | Агенция "Фокус"
София. Към 16.00 часа чрез системата за електронно гласуване през интернет своя глас са дали 1376 съдии от 1677 заявили желание за дистанционно гласуване. Регистрираната от тях избирателна активност е 82,15%. С хартиени бюлетини на място в Съдебната палата са упражнили правото си на вот 426-ма съдии, което е 75,67 % активност. Общата избирателна активност е 80,52 % като са гласували 1802 съдии. Това съобщиха от пресцентъра на ВСС.
След 14.00 ч. в Съдебната палата гласуваха кандидатите Атанаска Дишева – съдия във Върховен административен съд, Илияна Балтова – съдия в Апелативен съд – Бургас, Татяна Жилова – съдия в Административен съд – София-град, Райна Мартинова – съдия в Софийски районен съд, Красимир Шекерджиев – съдия във Върховния касационен съд, Николай Гунчев – съдия във Върховен административен съд и Георги Георгиев – съдия в Апелативен съд - Варна. До 16.00 ч. са гласували 16 кандидати за членове на ВСС.
След приключване на изборния ден в 18.00 часа, ще бъде подадена окончателна информация за избирателната активност.
Системата за електронно гласуване не предвижда възможност за генериране на данни относно начина на гласуване и е ограничена за достъп в интернет от мрежи, извън територията на България. Гаранциите за тайната на вота при електронното гласуване са детайлно разписани в чл. 50 - чл. 54 от Правилата за провеждане на избори за членове на ВСС от съдиите, прокурорите и следователите. Сред тях са липса на каквато и да е информация за самоличността на избирателите, с какъв код и за кои кандидати е гласувано, достъпът до системата автоматично се блокира при пет последователни грешни опита; един избирател може да гласува само веднъж в рамките на изборния ден.
Вторият ден от Общото събрание на съдиите се излъчва чрез интернет сайта на ВСС – раздел „Общо събрание на съдиите за избор на членове на ВСС-онлайн“.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ВСС: Общата избирателна активност на съдиите към 14.00 часа е 67.74%

ВСС: Общата избирателна активност на съдиите към 14.00 часа е 67.74%

17 Юни 2017 | 14:15 | Агенция "Фокус"
София. Към 14.00 часа чрез системата за електронно гласуване през интернет правото си на глас са упражнили 1226 съдии от цялата страна, като избирателната активност е 73.19%. Това съобщиха от пресцентъра на ВСС. С хартиени бюлетини на място в Съдебната палата са упражнили правото си на вот 290 съдии, което е 51.51%. от заявилите желание. Общата избирателна активност е 67.74%.
С хартиени бюлетини в Съдебната палата гласуваха кандидатите Севдалин Мавров - съдия във Върховен касационен съд Владимир Вълков – съдия в Софийски районен съд, с което общият брой на гласувалите, на място, кандидати е девет.
Поради голямата активност на магистратите, упражняващи вот с хартиена бюлетина, и с цел осигуряване на бързина в 14.00 часа бе осигурена втора кабина за гласуване.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

50.71% e избирателната активност на съдиите в Общото събрание за избор на членове на ВСС към 12.00 часа

50.71% e избирателната активност на съдиите в Общото събрание за избор на членове на ВСС към 12.00 часа

17 Юни 2017 | 12:15 | Агенция "Фокус"
София. Към 12.00 часа общата избирателна активност в Общото събрание на съдиите за избор на членове на ВСС е 50.71%. Това съобщиха от пресцентъра на ВСС. В избора чрез информационната система за електронно гласуване през интернет правото си на глас са упражнили 965от съдиите в страната, като избирателната активност е 57.61%. Избирателната активност в системата за електронно гласуване може да се проследи в реално време тук. С хартиени бюлетини на място в Съдебната палата са упражнили правото си на вот 170 съдии, което е 30.20% от заявилите желание. Точно в 10.20 часа бе пусната стотната хартиена бюлетина.
С хартиени бюлетини в Съдебната палата гласуваха кандидатите Олга Керелска – съдия във Върховния касационен съд и Методи Лалов – съдия в Софийски районен съд, с което общият брой на гласувалите, на място, кандидати е седем. В 10.30 часа сред чакащите да гласуват застана и председателят на ВКС Лозан Панов.
Вторият ден на Общото събрание на съдиите бе посетен от г-жа Доминик Вааг – първи съветник в посолството на Република Франция. В Съдебната палата присъстват застъпници на кандидатите Мирослав Йорданов, Станислав Георгиев и Георги Георгиев, както и регистрираните наблюдатели от Институт „Отворени общество“, Съюза на съдиите в България и Института за пазарна икономика.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ВСС: Към 10.00 часа общата избирателна активност в Общото събрание на съдиите за избор на членове на ВСС е 22.30%

ВСС: Към 10.00 часа общата избирателна активност в Общото събрание на съдиите за избор на членове на ВСС е 22.30%

17 Юни 2017 | 10:15 | Агенция "Фокус"
София. Към 10.00 часа общата избирателна активност в Общото събрание на съдиите за избор на членове на ВСС е 22.30%. Това съобщиха от пресцентъра на ВСС. В избора чрез информационната система за електронно гласуване през интернет правото си на глас са упражнили 416 от съдиите в страната, като избирателната активност е
24.84%. Избирателната активност в системата за електронно гласуване може да се проследи в реално време тук. С хартиени бюлетини на място в Съдебната палата са упражнили правото си на вот 83 съдии, което е 14.74% от заявилите желание.
В първите минути от изборния ден в Съдебната палата гласуваха кандидатите Любомир Нинов – съдия в Районен съд гр. Варна и Вера Кънева – съдия в Апелативен съд гр. София. В 8.30 часа гласува Мирослав Йорданов – съдия в Районен съд гр. Русе. След 9.00 часа гласуваха Красимира Милачкова – съдия в Административен съд – София-град и Цветинка Пашкунова - съдия във Върховния касационен съд. Очаква се двадесет от кандидатите в изборната процедура да гласуват с хартиена бюлетина.
В Съдебната палата присъстват застъпници на кандидатите Мирослав Йорданов и Станислав Георгиев, както и регистрираните наблюдатели от Институт „Отворени общество“ и Съюз на съдиите в България.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Започна вторият ден от Общото събрание на съдиите, в който ще се проведе изборът за членове на ВСС

Започна вторият ден от Общото събрание на съдиите, в който ще се проведе изборът за членове на ВСС

17 Юни 2017 | 08:33 | Агенция "Фокус"
София. Днес, в 8.00 часа, започна вторият ден от Общото събрание на съдиите, в който ще се проведе изборът за членове на ВСС. Това съобщиха от пресцентъра на ВСС. Председателят на Избирателната комисия обяви решението, взето вчера на работна среща с членовете на комисията и избирателните секции по постъпили искания във връзка с организацията и провеждането на изборния ден.
Кандидатите в изборната процедура са 27: Атанаска Младенова Дишева – съдия във Върховен административен съд, Боряна Ангелова Димитрова – председател на Окръжен съд – Бургас, Вера Цветкова Кънева – съдия в Апелативен съд – София, Владимир Григоров Вълков – съдия в Софийски районен съд, Георги Йовчев Георгиев – съдия в Апелативен съд – Варна, Емил Иванов Дечев – съдия в Софийски градски съд, Ерна Жак Якова – Павлова – председател на Районен съд – Варна, Илияна Тодорова Балтова – съдия в Апелативен съд – Бургас, Калин Кирилов Баталски – съдия в Окръжен съд – Кюстендил, Красимир Петков Шекерджиев – съдия във Върховен касационен съд, Красимира Неофитова Милачкова – съдия в Административен съд – София-град, Красимира Пенева Костова – съдия в Апелативен специализиран наказателен съд, Любомир Симеонов Нинов – съдия в Районен съд – Варна, Методи Орлинов Лалов – съдия в Софийски районен съд, Мирослав Архангелов Йорданов – съдия в Районен съд – Русе, Мирослав Милчев Начев – председател на Окръжен съд – Кюстендил, Николай Гунчев Гунчев – съдия във Върховен административен съд, Олга Зафирова Керелска – съдия във Върховен касационен съд, Пламен Христов Дацов – съдия в Апелативен съд – София, Райна Петрова Мартинова – съдия в Софийски районен съд, Роман Тодоров Николов – съдия в Районен съд – Брезник, Светлозар Георгиев Рачев – съдия в Административен съд – Габрово, Севдалин Иванов Мавров – съдия във Върховен касационен съд, Станислав Петров Георгиев – заместник-председател на Апелативен съд – Пловдив, Татяна Борисова Жилова – съдия в Административен съд – София-град, Цветинка Николаева Пашкунова – съдия във Върховен касационен съд и Янко Манолев Янев – председател на Апелативен съд – Велико Търново.
Списъкът на действащите съдии по реда на чл. 29д, ал.1 от ЗСВ и чл. 5 от Правилата за провеждане на избори за членове на ВСС от съдиите, прокурорите и следователите включва 2238 души, от които 1 677 са заявили електронното дистанционно гласуване чрез интернет.
Общото събрание на съдиите на 10 юни 2017 г. определи две секционни избирателни комисии – първата, в която ще се гласува с хартиени бюлетини, и втората за гласуващите чрез системата за електронно дистанционно гласуване. Изборният ден ще продължи от 8.00 ч. до 18.00 ч., като гласуващите с хартиени бюлетини ще дадат своя вот в Съдебната палата, бул. „Витоша“ №2, централно фоайе.
С решения на Съдийската колегия към ВСС и на основание чл. 31 от Правилата за провеждане на избори на членове на ВСС от съдиите, прокурорите и следователите са регистрирани: трима застъпници на кандидата Станислав Георгиев, двама застъпници на кандидата Мирослав Йорданов и двама застъпници на кандидата Георги Георгиев.
В настоящата процедура за избор на членове на ВСС досега бяха регистрирани застъпници само на кандидата Гергана Мутафова – административен ръководител на Районна прокуратура - Пловдив.
За наблюдатели в изборния ден са регистрирани представители на Български институт за правни инициативи, Института за пазарна икономика, Отворено общество и Съюз на съдиите в България.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Комисията за избор на членове на ВСС от квотата на съдиите проведе работна среща с членовете на секционните избирателни комисии във връзка с провеждане на изборния ден

Комисията за избор на членове на ВСС от квотата на съдиите проведе работна среща с членовете на секционните избирателни комисии във връзка с провеждане на изборния ден

16 Юни 2017 | 17:15 | Агенция "Фокус"
София. Членовете на Избирателната комисия и секционните избирателни комисии за избор на членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) от квотата на съдиите проведоха работна среща във връзка с организационни въпроси по провеждане на втория ден от Общото събрание на съдиите. Това съобщиха от пресцентъра на ВСС.
Комисията разгледа постъпили искания във връзка с провеждане на изборния ден, по които се произнесе с решения.
Решенията на Избирателната комисия, както и протоколът от проведената среща са публикувани на интернет сайта на ВСС в раздел „Общи събрания и кандидати за избор на членове на ВСС“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пленумът на ВСС определи комисия във връзка със съхранението на бюлетините от изборите на членове на ВСС от следователите и прокурорите

Пленумът на ВСС определи комисия във връзка със съхранението на бюлетините от изборите на членове на ВСС от следователите и прокурорите

15 Юни 2017 | 16:54 | Агенция "Фокус"
София. Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) реши да бъдат разпечатани избирателните кутии от проведените избори за членове на ВСС от квотата на следователите и прокурорите, проведени на 20 май 2017 г. и на 3 и 4 юни 2017 г. Това съобщиха от пресцентъра на ВСС. Избирателните комисии са запечатали урните заедно с използваните в тези избори бюлетини, предвид възможността от обжалване на вота. След изтичане на този срок, Пленумът на ВСС прие при разпечатването им да бъде съставен протокол, в който да бъдат описани намерените бюлетини. Това ще бъде направено от комисия в състав: Юлиана Колева – член на ВСС и председател на Комисията по правни и институционални въпроси, Димитър Тончев – главен секретар на ВСС и Даниела Петровска – директор на дирекция „Организационно-административна дейност“. До вземане на решение за унищожаване на бюлетините в съответствие с разпоредбата на чл. 29н, ал. 7 от Закона за съдебната власт, те ще бъдат съхранявани в касата на главни секретар на ВСС.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Новият вицеканцлер на Австрия Ханс-Кристиян Щрахе (ляво) и новият канцлер Себастиан Курц (център), заедно с президента Александер ван дер Белен (дясно) по време на полагането на клетва на новото австрийско правителство. 18 декември 2017 г.
Новият вицеканцлер на Австрия Ханс-Кристиян Щрахе (ляво) и новият канцлер Себаст...

ВИДЕО
Наводненията в Гърция взеха жертви
Наводненията в Гърция взеха жертви
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2017 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.