НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 21:38

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

С поднасяне на венци, премиерите на България и Македония Бойко Борисов и Зоран Заев почетоха паметта на Борис Трайковски

С поднасяне на венци, премиерите на България и Македония Бойко Борисов и Зоран Заев почетоха паметта на Борис Трайковски

23 Ноември 2017 | 12:28 | Агенция "Фокус"
Струмица. С поднасяне на венци, премиерите на България и Македония Бойко Борисов и Зоран Заев почетоха паметта президента на Република Македония в периода 1999-2004 година Борис Трайковски, който загина в самолетна катастрофа, предаде специалният пратеник на Агенция и Радио „Фокус“ в Струмица.
Паметникът на Борис Трайковски се намира в центъра на Струмица, близо до Дома на армията. На него е изписан цитат от думите на покойния президент Трайковски, който гласи: „Сите заедно споделуваме една единствена судбина, наречена Македония”.
Официални гости на церемонията от българска страна бяха вицепремиерите Томислав Дончев, Красимир Каракачанов и Екатерина Захариева, министрите Валентин Радев, Николай Нанков, Нено Димов, Румен Порожанов, Ивайло Московски, Емил Караниколов, Теменужка Петкова и Николина Ангелкова. От македонска страна присъстваха Радмила Шекеринска, Оливер Спасовски, Буяр Османи, Кочо Ангушев, Никола Димитров, Горан Сугарески, Люпчо Николовски, Дамян Манчевски, Сухейл Фазлиу, Садула Дураку, Кире Наумов и Драги Рашковски.
След поднасянето на венци пред паметника на президента Трайковски, Бойко Борисов и Зоран Заев се срещнаха с местни жители на Струмица, които скандираха техните имена.
В момента се провежда среща на четири очи между двамата министър-председатели Бойко Борисов и Зоран Заев, с която ще бъде поставено и началото на първото съвместно заседание на правителствата на България и Република Македония.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Правителствата на България и Република Македония ще проведат първото си съвместно заседание

Правителствата на България и Република Македония ще проведат първото си съвместно заседание

23 Ноември 2017 | 07:18 | Агенция "Фокус"
Струмица. Правителствата на България и Република Македония ще проведат първото си съвместно заседание, съобщиха от правителствената информационна служба. Срещата на двата кабинета ще се проведе днес в Струмица, Република Македония. Събитието ще започне с разговори на четири очи между министър-председателите Бойко Борисов и Зоран Заев, последвани от пленарно заседание.
Очаква се да бъдат подписани девет документа за двустранно сътрудничество в областта на външната политика, инвестициите, енергетиката, отбраната, туризма, телекомуникациите, инфраструктурата и реакцията при бедствия. Споразуменията са част от изпълнението на Договора за приятелство, сътрудничество и добросъседство, подписан на 1 август тази година.
От българска страна в заседанието ще участват вицепремиерите Томислав Дончев, Красимир Каракачанов и Екатерина Захариева, министрите Валентин Радев, Николай Нанков, Нено Димов, Румен Порожанов, Ивайло Московски, Емил Караниколов, Теменужка Петкова и Николина Ангелкова.
Преди началото на пленарното заседание министър-председателите Борисов и Заев ще поднесат венци пред паметника на президента на Република Македония в периода 1999-2004 г. Борис Трайковски.
Предвидена е и церемония по връчването на специализирано превозно средство за хора с увреждания, което е дарение от България за Струмица. В началото на ноември кабинетът одобри отпускането на 70 000 лева за закупуването му. Дарението е в подкрепа на проект за социално включване на уязвими групи в община Струмица и създаването на условия за пълноценното участие на хората с увреждания в икономическия, социалния и културния живот в града.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Историческа стъпка между България и Македония (ОБЗОР)

Историческа стъпка между България и Македония (ОБЗОР)

1 Август 2017 | 21:11 | Агенция "Фокус"
София. Българският премиер Бойко Борисов и македонският му колега Зоран Заев подписаха Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество. Предстои договорът да бъде ратифициран от парламентите на двете държави.
Двамата премиери определиха подписването като историческа стъпка, направена от двете държави заедно напред.
Премиерът Бойко Борисов заяви, че България и Република Македония, без посредници и модератори, са стигнали до извода, че мирът и добросъседството са по-важни от всичко останало. „Неслучайно хората са казали, че гледайки назад, ще се спънеш и ще паднеш. Решихме да гледаме напред и съм сигурен, че ще има видими резултати от подписването на Договора за добросъседство“, добави той. „Терминът „обща история“ обединява и дава перспективи, а не разделя“, категоричен беше Борисов. По думите му подписването на документа дава тон за политическа стабилност и зрялост, носи също така послание за мир, дружба просперитет, за инвестиционен климат, както и перспективи младите хора да пътуват, но и да останат да живеят на Балканите.
Премиерът Бойко Борисов поздрави колегата си Заев, външните министри и екипите, които работиха активно за подписването на Договора и на двата меморандума – за развитието на железопътните връзки между София и Скопие и за сътрудничество в областта на природния газ. Българският премиер изтъкна значението на Коридор номер 8 за свързаността на Балканите. Отбеляза и възможността Република Македония да взима газ от европейския газов хъб „Балкан“.
„Балканите стоят на вниманието на ЕС“, добави министър-председателят Борисов.
Премиерът на Република Македония Зоран Заев заяви, че двете държави са направили историческа стъпка „заедно напред за бъдещето“. По думите му, подписването на Договора показва, че там, където има политическа воля и желание за напредък, въпросите ще се решат. Заев заяви, че от днес България е още по-голям приятел на Македония. Той посочи, че подписаният документ е както общ успех за двете страни, така и допринася за политическата стабилизация на държавите в региона и дава перспективи на цяла Източна Европа. „Решихме да гледаме, че чашата е полупълна, а не полупразна. Това, което се съдържа в Договора, предполага изключителни перспективи, защото той е инструмент за сътрудничество“, добави още Заев.
Чрез Договора ще бъдат постигани цели като: сътрудничеството в двустранен и многостранен план, разширяването на транспортните връзки и комуникации, участие и усвояване на средства по регионални инфраструктурни и по транс-гранични проекти, както и улесняване на контактите между гражданите на двете страни. Той предвижда да бъде създадена междуправителствена комисия, която да тълкува обективно исторически събития, и в същото време задължава двете страни да не предприемат враждебния действия или териториални претенции една срещу друга.
България и Македония ще си сътрудничат и по отношение на проучването на възможностите за развитие на нова директна връзка между газовите системи на двете страни.
Срещи на премиера Бойко Борисов в Скопие:
В Скопие министър-председателят Борисов се срещна, освен с колегата си Зоран Заев, с председателя на парламента Талат Джафери и с президента Георге Иванов.
*
При срещата си с председателя на македонския парламент Талат Джафери, премиерът Бойко Борисов заяви, че в България съществува широк политически консенсус относно подписването с Република Македония на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество. По думите му недвусмислен израз на желанието за отваряне на нова страница в отношенията между двете държави е категоричната подкрепа на парламента, изразена в единодушно приетата от народните представители на 27 юли т. г. декларация. Той изрази очакване документът, който дава перспектива за сътрудничество, основано на европейските ценности, да бъде разгледан приоритетно и ратифициран от парламентите на двете страни. „След сключването на Договора очакваме конкретни стъпки за неговото прилагане, които нагледно да покажат както на гражданите на нашите две страни, така и на европейските ни партньори, наличието на воля за укрепване на отношенията ни на нова основа”, каза българският министър-председател като подчерта, че парламентът е трибуната, която може да предложи работещи решения. Министър-председателят посочи, че в Европа също приветстват подписването на Договора.
„Критици има навсякъде. Но истината е, че ако направим Коридор номер 8, свързвайки с Дунавската стратегия, с Черноморската стратегия, ще отворим региона си навсякъде“, заяви още премиерът Борисов.
*
Време е да се отворим още повече един към друг, да комуникираме и да се интегрираме, заяви президентът на Република Македония Георге Иванов по време на срещата си с министър-председателя Бойко Борисов. Иванов сподели, че се радва за подписването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество и добави, че това е нов етап в отношенията между двете държави. По думите му Балканите трябва да се европеизират, така че младите хора да живеят в по-добра обстановка.
„Сега следва да потвърдим и на практика подписания Договор“, отбеляза от своя страна премиерът Бойко Борисов. По думите му двустранните отношения се нуждаят от повече прагматизъм и сключените днес документи са първи крачки в правилната посока, които ще донесат преки ползи на гражданите на България и на Република Македония. Българският министър-председател също акцентира върху европейската перспектива на държавите от Западните Балкани, което е един от приоритетите на предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС.
Борисов даде висока оценка на започналия активен политически диалог на правителствено ниво и изрази очакване той да бъде разширен както в парламентарното му измерение, така и със срещи на най-високо равнище. Министър-председателят предаде на Георгe Иванов поздрави и от българския президент.
Реакции:
Европейският съюз приветства подписването на Договора за добросъседство между България и Македония, заявиха върховният представител на блока по въпросите за външните работи и политикате за сигурност Федерика Могерини и еврокомисарят за съседската политика и преговорите за разширяване Йоханес Хан, предаде македонската медия МИА.
„Това споразумение показва решимостта на двете страни да преодолеят двустранните проблеми и е вдъхновение за целия регион. То е положителна стъпка напред за добри съседски отношения и за увеличаването на перспективите за влизане в ЕС на Бившата югославска република Македония, което е в интерес на нейните граждани“, отбелязаха Могерини и Хан в съвместно изявление.
*
Германия приветства Договора за добросъседство, приятелство и сътрудничество между Македония и България, който Зоран Заев и Бойко Борисов подписаха във вторник в Скопие, предаде македонското издание „А1 Оn“.
„България и Бивша югославска република Македония днес подписаха исторически Договор за добросъседство в Скопие“, подчерта министърът на външните работи на Германия Зигмар Габриел. „Така двете държави изпратиха важен сигнал за успешно двустранно, но и регионално сътрудничество на Балканите и за бъдещата евроатлантическа интеграция на БЮРМ“, отбеляза германският министър.
Той подчерта също така, че договорът се подписва по-малко от два месеца след встъпването в длъжност на новото македонско правителство.
„Убеден съм, че новият кабинет в Скопие ще продължи да води такова конструктивно сътрудничество с всички съседни държави“, допълни Габриел.
*
Британският министър по европейските въпроси Алън Дънкан приветства подписването на Договора за добросъседство между България и Македония, описвайки го като стъпква в правилната посока, предава македонското издание МЕТА.
„При скорошното си посещение в България и Македония аз видях силен ангажимент за подобряването на отношенията между двете държави. Приветствам подписването на Договора за добросъседство, приятелство и сътрудничество като стъпка в правилната посока. Добрите съседски отношения между София и Скопие са ключови за гарантирането на стабилността в региона“, подчерта британският министър.
Той изрази надежда, че парламентите на двете страни ще ратифицират споразумението и в бъдеще ще се възползват от възможностите за напредък, които то предоставя.
*
Франция приветства подписания на 1 август Договор за добросъседство, приятелство и сътрудничество между Бивша югославска република Македония и България, се съобщава на сайта на френското Министерство на външните работи.
Париж се надява, че този договор ще позволи на Скопие и София да засилят диалога помежду си и сътрудничеството в сферата на политиката, икономиката и културата.
Франция потвърждава, че добрите съседски отношения и регионалното сътрудничество са ключови за процеса на европейска интеграция.
С този договор двете страни допринасят за просперитета и стабилността в региона и помагат за установяването на климат, който е благоприятен за разрешаването на двустранните спорове и преодоляването на наследените от миналото проблеми.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кабинетите на България и Македония одобриха Договора за добросъседство (ОБЗОР)

Кабинетите на България и Македония одобриха Договора за добросъседство (ОБЗОР)

26 Юли 2017 | 21:50 | Агенция "Фокус"
София. Кабинетът одобри проект на Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония. От правителствената информационна служба определиха подписването му като израз на желанието на страната ни да изгради добросъседски отношения, основани на европейските ценности. Очаква се чрез Договора да бъдат постигани цели като: сътрудничеството в двустранен и многостранен план, разширяването на транспортните връзки и комуникации, участие и усвояване на средства по регионални инфраструктурни и по транс-гранични проекти, както и улесняване на контактите между гражданите на двете страни.
Министър-председателят Бойко Борисов подчерта, че в продължение на години няколко български правителства от целия политически спектър са били ангажирани в преговорите, отстоявайки българския национален интерес. Той отбеляза, че с подписването на Договора ще бъде отворена нова страница в отношенията между двете страни и ще се установят отношения на сърдечни приятелства.
Пред журналисти в Тирана българският заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева коментира, че Договорът за добросъседство с Македония е възможност за двете страни да гледат заедно напред в общото бъдеще. „България има интерес всичките й съседи да бъдат членове на ЕС, да бъдат развити демокрации, да не бъдат затворени, да не бъдат изолирани и преди всичко да не бъдат антибългарски. Това е шанс и възможност да подобрим отношенията си, да празнуваме заедно общата си история, да почитаме общите си исторически личности и да гледаме напред в бъдещето“, допълни министър Захариева.
Пред журналисти в Министерски съвет Негово Превъзходителство Ерик Рубин, посланик на САЩ в България, след среща с премиера Борисов, заяви от своя страна, че е изразил подкрепата си за подписването на споразумението между България и Македония. „Мислим, че това е много позитивна стъпка напред на Балканите, и силно подкрепяме усилията на правителствата на България и Македония. България може да изиграе ролята на посредник за цялостното придвижване на Балканите към Европа", допълни още той.
Междувременно стана ясно, че България и Македония ще си сътрудничат с цел проучване на възможностите за развитие на нова директна връзка между газовите системи на двете страни, а Правителството e одобрило Меморандум за разбирателство между двете транспортни министерства за развитието на железопътните връзки между София и Скопие.
На специално заседание, проведено късно във вторник вечерта, правителството на Република Македония също прие без възражения съгласувания текст на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с България. Македонското правителството взе решение, с което даде власт на министър-председателя Зоран Заев да подпише споразумението, което седмици наред е най-обсъжданата тема в югозападната ни съседка.
Очаква се Договорът за добросъседство да бъде подписан на 2 август по време на честванията на годишнината от Илинденско-Преображенското въстание.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Дамовски, МКД: Очаква се Зоран Заев да обяви съдържанието на Договора за добросъседство в македонския парламент

Александър Дамовски, МКД: Очаква се Зоран Заев да обяви съдържанието на Договора за добросъседство в македонския парламент

15 Юли 2017 | 13:43 | Агенция "Фокус"
София. Следващата седмица се очаква Зоран Заев да обяви съдържанието на Договора за добросъседство в македонския парламент. Това каза за Радио „Фокус“ гл. редактор на електронното издание МКД Александър Дамовски. По думите му депутатите на ВМРО-ДПМНЕ всяка седмица твърдо и настоятелно поставят искане да се обяви съдържанието на договора преди подписването му на 2 август, за което вече са получили обещанието на премиера. „Два въпроса са особено чувствителни, деликатни и трънливи. Единият е въпросът за названието „македонски език“ – как ще бъде наречен македонският език в този договор, дали това ще бъде както досегашната формулировка според Конституцията на държавата. И вторият въпрос, е дали Македония ще се откаже, това е особено чувствителен въпрос, и в този случай с България, както го направи с Гърция, от грижата за македонското национално малцинство в България“, коментира Александър Дамовски. Той допълни, че въпреки настъпателната атака на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ спрямо политиката на правителството по отношение на Договора за добросъседство, правителството на Зоран Заев е още по-решително в намеренията си да реализират този договор.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Михаил Константинов: Договорът за добросъседство е много по-важен за Македония, отколкото за България

Проф. Михаил Константинов: Договорът за добросъседство е много по-важен за Македония, отколкото за България

15 Юли 2017 | 11:47 | Агенция "Фокус"
София. Договорът за добросъседство е много по-важен за Македония, отколкото за България. Това каза пред Радио „Фокус“ анализаторът проф. Михаил Константинов. По думите му предимството на страната ни е, че в момента е вътрешнополитически стабилна и всичко е в рамките на демократичната практика, докато в Македония ситуацията изглежда по друг начин. „Този договор е по-важен за македонците, защото те имат тежък проблем, който изглежда не го разбират. Те имат тежък демографски проблем. Една трета от държавата си вече са я загубили, а, както вървят нещата, скоро ще си загубят цялата държава. В този смисъл България е заинтересована от това всичките й съседи да живеят в мир и добросъседство и да просперират, но, пак повтарям, за нас това не е фатално важно. Крайно настроените среди в Македония изобщо не искат подписване на договор, тъй като, както знаете, там има много силни апетити към присвояване на чужда история и към създаване на една държава от нищото. За България е въпрос на чест и достойнство да отстоява своите исторически постижения. И мисля, че ние от това няма да отстъпим", коментира проф. Константинов. Той коментира още, че българската дипломация си е свършила добре работата. Проф. Константинов припомни, че България е давала няколко пъти бонуси на Македония, но тя не го е оценила. Според проф. Константинов отсега нататък страната ни трябва да продължи да дава подкрепа на Македония, но под условие.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Росен Плевнелиев за преговорите с Македония: Москва използва всеки повод и всеки начин да дестабилизира ЕС и най-лесният начин е през Балканите

Росен Плевнелиев за преговорите с Македония: Москва използва всеки повод и всеки начин да дестабилизира ЕС и най-лесният начин е през Балканите

7 Юли 2017 | 09:38 | Агенция "Фокус"
София. Москва използва всеки повод и всеки начин да дестабилизира ЕС и най-лесният начин е през Балканите. Това каза Росен Плевнелиев, президент на Р България в периода 2012-2017 г., в предаването "Денят започва" по БНТ във връзка с двустранните отношения между България и Македония. "Винаги ми се е щяло да водим дебата по същество - какъв е националният интерес на България. За мен няма по-висш интерес от това да има мир на Балканите, защото те са наш общ дом. За да има мир на Балканите, трябва да се простим с идеите на велики сили, които разпределят сфери на влияние. За да има мир на Балканите, на България ѝ отива да покаже европейски подход, защото европейският проект е съюз за мир, защото европейският подход е ценностно базиран - мир, граждански права и свободи", коментира Плевнелиев.
По думите му все още в Македония има един голям проблем и той е идеологията на македонизма. "Това е една изцяло антибългарска идеология, която ни прави фашисти. Това е една идеология на замитане и на манипулиране на историята. На България ѝ отива да излезе и да каже много ясно: "Ние сме за единна и неделима Македония. Това е една млада държава. Ние трябва да ѝ помогнем тя да върви напред. България няма нужда от повече територия. България е "за" това границите да падат, а не да се местят. България е за траен и устойчив мир и добросъседство", заяви той.
Плевнелиев приветства усилията на правителството, за да може да се стигне до подписването на договор като трайна и здрава основа, върху която да се стъпи. "Надявам се в рамките на тези преговори, както и при подписването на този договор и нашите братя в Македония да си дадат сметка, че идеологията на Македонизма трябва да остане в миналото", коментира той.
Плевневлиев подчерта, че е анализирал сериозно "опорните точки" на това, което "се пише в медиите на Груевски и на неговата партия в Македония", на това, което говорят "представители на втората най-голяма политическа партия в България", и на дебата, "който се води сръбските националисти в парламента в Белград". "Опорните точки са едни и същи. Според мен те идват от Москва. Москва използва всеки повод и всеки начин да дестабилизира ЕС. Най-лесният начин е през Балканите... Тук отива на българските политици, независимо от коя политическа партия са те, не да ходят по опорните точки на една или друга сила, а да направят дебат в парламента по същество каква е националната стратегия на България", коментира още Росен Плевнелиев.
По думите му, страната ни има исторически шанс да бъде пътя, по който Европейският съюз ще се разшири. Според него, Македония трябва да влезе в Европа, колкото и да е трудно.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Темата България в медиите на ВМРО-ДПМНЕ:  Божидар Димитров срещу МАНУ, Джамбазки срещу антиквизацията, Никола Димитров през уикенда в София, ДПМНЕ иска Договора с България (ОБЗОР)

Темата България в медиите на ВМРО-ДПМНЕ: Божидар Димитров срещу МАНУ, Джамбазки срещу антиквизацията, Никола Димитров през уикенда в София, ДПМНЕ иска Договора с България (ОБЗОР)

6 Юли 2017 | 20:15 | Агенция "Фокус"
Скопие. Крайно време е МАНУ(Македонската академия на науките) да се произнесе за Договора за добросъседство с България и да отговори на обидите на македонското национално достойнство от Божидар Димитров и от евродепутата Андрей Ковачев, Ангел Джамбазки иска директива срещу антиквизацията, външният министър Никола Димитров отива в София за уикенда за уточняване на детайлите от Договора, ДПМНЕ отново иска да се публикува Договора с България. Това е само част от основните теми, свързани с България в македонските медии, близки до ръководството на ВМРО-ДПМНЕ.
"24 Вести" публикува коментара си "Добросъседски препуквания", посветен на отношенията между директора на Националния исторически музеи професор Божидар Димитров и македонския депутат от ВМРО-ДПМНЕ Зоран Илиоски и академици от МАНУ за кражбата на история.
Телевизиите "Сител" и "Канал 5" извеждат в заглавие на репортажите си искането на евродепутата Ангел Джамбазки за директива срещу антиквизацията.
"Сител" се допълва с информацията, че "МАНУ все още няма информация за договора между Македония и България".
"Телевизия Нова" съобщава, че ВМРО-ДПМНЕ отново е поискала от правителството да предостави пълна информация за договора за добросъседство с България.
Телевизия "ТВ21" предава, че академиците от МАНУ са разтревожени от факта, че "определени македонски политически партии се поддават на провокациите на България." Същата телевизия съобщава, че министърът на външните работи Никола Димитров ще пътува през почивните дни за София за последни доуточнения на бъдещия договор между Македония и България.
Според електронното издание "Република" някогашният министър на външните робите през периода 1991-1993 г., Денко Малески, се е обявил срещу собствената си партия СДСМ и срещу договора с България. (Външният министър на Македония Денко Малески беше свален от поста си след скандал, свързан с пътуване до Ню Йорк за преговорите по членство на страната в ООН, след като бяха публикувани неговите сметки от апартамент и воден дюшек, ползван заедно със секретарката му - б.р.)
Македонският "Фокус" пише, че Академията на науките призовава да не се правят компромиси в договора с България.
Темата с непреклонността на македонските академици е водеща за "МКД", "Плюс Инфо", "Локално", "Стандарт", "Курир", телевизия "Телма", "Нова Македония" и др., докато вестник "Вечер" твърди, че "позициите на Божидар Димитров са ненаучни и не заслужават отговор".
Превод и редакция: Весела Петрова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Красимир Узунов: Не съм оптимист, че договорът за добросъседство между България и Македония ще се подпише на 2 август

Красимир Узунов: Не съм оптимист, че договорът за добросъседство между България и Македония ще се подпише на 2 август

6 Юли 2017 | 18:43 | Агенция "Фокус"
София. Не съм оптимист, че толкова бързо договорът за добросъседство ще мине през македонските институции, за да може на 2 август наистина да се подпише. Това каза президентът на Агенция и Радио „Фокус“ Красимир Узунов в предаването „Темите“ по ТВ „Европа“ във връзка с договора за добросъседство между България и Македония, който трябва да бъде подписан на 2 август. „Трудно може да се каже дали на 2 август точно ще имаме договор за добросъседство между България и Македония по много причини. Първо ситуацията вътре в самата Македония. Ако трябва да я описваме, това е тема на наистина много дълъг разговор, заради поведението на най-голямата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ, която въпреки, че се казва ВМРО и би трябвало да бъде свързана по някакъв начин с България, политиката й е доста просръбска, промосковска и политика, която е насочена изцяло срещу подписването на подобен договор“, отбеляза Узунов. „На практика в България трябва да са изненадани хората, които се занимаваха с държавна политика, защото ВМРО-ДПМНЕ за 10-годишния период управление обясняваше как едва ли всеки един момент остава да се изчистят една или две точки от този договор, за да го има. Оказа се, че те никога не са имали намерение, този път те го признаха писмено и говоримо, защото на официалната страницата на ВМРО-ДПМНЕ за последните две седмици и половина има над 17 декларации, както срещу България, така и срещу подписването на договора“, посочи още той. „Тоест Заев с поведението, което има неговото правителство – как в последния момент ще извади договора, натиска на парламентарната комисия по външна политика да се види договора, аз не съм оптимист, че толкова бързо ще мине през македонските институции този договор, за да може на 2 август наистина да се подпише“, коментира президентът на Агенция и Радио „Фокус“. „Не трябва да се забравя и нещо друго – Заев е много притиснат, защото на 15 октомври има местни избори. Тоест, ако той август не извади договора с България, а септември не гласува така наречения „закон на езика“, с който албанския трябва да стане официален на цялата територия на Македония, той няма как да стигне до местните избори с хомогенно правителство“, допълни Узунов. Той отбеляза още, че за Македония подписването на договора би означавало само едно – „първи пробив в едно такова доста враждебно отношение със съседите, което е продиктувано от самата Македония“. „Едва ли ние сме най-големият проблем на Македония и този договор за добросъседство, който по самото си същество много малко се различава от тази декларация, която е подписана по време на кабинетите на Любчо Георгиевски и Иван Костов през 1999 година“, каза още Красимир Узунов.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Красимир Узунов: Договорът за добросъседство с Македония е важен за България, защото трябва да се търси пътят на интеграцията, а не на конфронтацията на Балканите

Красимир Узунов: Договорът за добросъседство с Македония е важен за България, защото трябва да се търси пътят на интеграцията, а не на конфронтацията на Балканите

6 Юли 2017 | 11:10 | Агенция "Фокус"
София. Договорът за добросъседство с Македония е важен за България, защото трябва да се търси пътят на интеграцията, а не на конфронтацията на Балканите. Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ президентът на Агенция и Радио „Фокус“ Красимир Узунов. По думите му все още не е ясно дали на 2-ри август ще бъде подписан предвижданият договор между двете страни, като това зависи от множество нерешени въпроси. Красимир Узунов добави още, че евентуално подписване, обаче, ще бъде шансът на правителството на премиера Зоран Заев да докаже, че върви по европейския път на интеграция. Той каза също, че междувременно левицата у нас трябва ясно да определи тезите си, визирайки изказвания на депутата от БСП Валери Жаблянов.
„Валери Жаблянов изложи две тези - от една страна тези, които искат да подпишат договора, са национални предатели, като се започне от 1993 година и се стигне дотук, а втората му теза, която е контратеза на първата, е, че македонците трябва да са луди, за да се съгласят. Левицата в България трябва да определи къде стои – дали стои зад подкрепата за правителството на Зоран Заев, което беше декларирано по време на срещата на председателя на БСП Корнелия Нинова, защото това са сестрински партии. Колкото до Македония, нещата ще зависят и от „дългата ръка“ на Сърбия. Зад сериозната съпротива вътре, в Македония, от страна на опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ ясно прозират намеренията на съседна Сърбия за запазване на влиянието й в страните от бивша Югославия. Не е изключено и македонската опозиция да организира спонтанни протести срещу подписването на договора с България", обясни Красимир Узунов и допълни, че над 1800 са публикациите в македонските медии срещу този договор след посещението на Заев в България, като това може да говори само за една режисирана кампания. Според него на 2-ри август все още не може да се каже дали ще има договор. „Когато Заев е поканил българския премиер в Скопие, едва ли не е знаел, че има среща с вицепрезидента на САЩ в Подгорица. Среща на вицепрезидент не се подготвя от днес за утре. Дали македонското правителство ще посмее да подпише договор за добросъстведство на 1-ви вечерта или на 2-ри август призори няма никакво значение, но това е шансът на Заев да покаже, че Македония върви по европейски път“, каза още Красимир Узунов.
Той коментира още, че македонският въпрос не е опитно поле. „За нас това е важно, защото ние трябва да търсим вариантите за спокойствие на Западните Балкани, да търсим интеграцията, не на конфронтацията. Западните Балкани продължават да бъдат огнища на пожар, което би дестабилизирало региона, първо - в икономическа сфера, тъй като никой няма да инвестира там, където на границата има война. Второ, всичко това е заплаха за нашата национална сигурност“, каза още Красимир Узунов.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Екатерина Захариева: Надявам се тази събота и неделя да бъдат изчистени останалите технически детайли по Договора за добросъседство с Македония

Вицепремиерът Екатерина Захариева: Надявам се тази събота и неделя да бъдат изчистени останалите технически детайли по Договора за добросъседство с Македония

5 Юли 2017 | 15:59 | Агенция "Фокус"
София. Надявам се тази събота и неделя да бъдат изчистени останалите технически детайли по Договора за добросъседство с Македония. Това каза пред журналисти в Народното събрание вицепремиерът Екатерина Захариева преди изслушването й в Комисията по външна политика за Договора за добросъседство между България и Македония, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Предстои финалният кръг на преговорите, преди да бъде подписан договорът. Ще направим всичко възможно това, което е преди всичко в национален интерес на България, да се случи. Който работи срещу това, работи против националния интерес на България“, коментира външният министър. „Редица български правителства с ясен мандат от 2012 година, с решение на МС, следват една и съща политика по отношение на Договора за добросъседство“, поясни Екатерина Захариева. „Аз поисках това изслушване във външна комисия в НС, защото се надявам това да е една от темите, по която да имаме национално обединение всички политически партии, както досега сме работили досега“, посочи тя. „За да запозная колегите в НС с хода на преговорите, в които има 11 кръга, не само от това правителство, те продължават години наред. С насоките и с това по, което Бойко Борисов, Зоран Заев, аз и колегата Никола Димитров постигнахме напредък. Останаха за изчистване някои технически детайли, с които се надявам да приключим тази събота и неделя“, каза още външният министър.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Екатерина Захариева: Няма официална информация подписването на Договора за добросъседство с Македония да се отменя, договорено е да празнуваме заедно Илинден

Вицепремиерът Екатерина Захариева: Няма официална информация подписването на Договора за добросъседство с Македония да се отменя, договорено е да празнуваме заедно Илинден

5 Юли 2017 | 15:18 | Агенция "Фокус"
София. Официална информация, че подписването на договора се отменя нямаме. Важното е договорът да се сключи и да постигнем съгласие по текстовете, някои от тях остават за техническо изчистване. Това каза пред журналисти в Народното събрание вицепремиерът Екатерина Захариева преди изслушването й в Комисията по външна политика за Договора за добросъседство между България и Македония и информацията в македонски медии, че договорът няма да бъде подписан на 2 август, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Нямаме такава информация. На срещата в България е договорено да празнуваме заедно Илинден“, посочи тя. „Тази информация изтече вчера. В Дубровник, когато се видяхме с колегата Никола Димитров, той спомена за срещата в Черна гора и че все още няма точни часове кога започва, както и че ще направят всичко възможно това да се случи на 2 август сутринта“, обясни Екатерина Захариева.
Биляна ИВАНОВА


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Македония: Министърът на външните работи Никола Димитров обяви, че договорът с България няма да бъде подписан на 2 август 2017 г.

Македония: Министърът на външните работи Никола Димитров обяви, че договорът с България няма да бъде подписан на 2 август 2017 г.

4 Юли 2017 | 21:19 | Агенция "Фокус"
Скопие. Министърът на външните работи Никола Димитров обяви на парламентарната комисия по външна политика, че договорът за добросъседство с България няма да бъде подписан на 2 август 2017 г., предават македонските медии.
Според министър Димитров въпреки поканата на премиера Заев към българския министър-председател Бойко Борисов да подпишат договора между двете страни на 2 август 2017 г., подписването ще се отложи, поради ангажименти на Македония към заседание на страните от Адриатическата харта.
На 2 август 2017 г. в Подгорица трябва да се състои среща на страните от Адриатическата харта с вицепрезидента на САЩ, Майк Пенс.
В Адриатическата харта членуват Македония, Черна Гора, Албания, Хърватия, Босна и Херцеговина, а статут на наблюдатели имат Сърбия, Косово и Словения.
Македония е съдомакин на срещата в Подгорица.
Превод и редакция: Весела Петрова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Екатерина Захариева: Няма промяна в позицията на България относно езиците, на които ще бъде подписан Договорът за добросъседство с Република Македония

Екатерина Захариева: Няма промяна в позицията на България относно езиците, на които ще бъде подписан Договорът за добросъседство с Република Македония

26 Юни 2017 | 12:36 | Агенция "Фокус"
София. Няма промяна в позицията на България относно езиците, на които ще бъде подписан Договорът за добросъседство с Република Македония, заяви в отговор на въпрос на репортер на Агенция „Фокус” вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.
„В активен контакт сме с властите в Република Македония по доуточняване на текстовете на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете страни. Езиковата формула, която вече е залегнала в Договора, следва стриктно клаузата от Декларацията от 1999 г., препотвърдена в Меморандума за европейска и евроатлантическа интеграция от 2008 г. и използвана в десетки двустранни Спогодби в различни области”, обясни Захариева.
Още през 1999 г. премиерите на Република България и Република Македония подписват съвместна декларация на официалния език съгласно Конституцията на Република България и на официалния език съгласно Конституцията на Република Македония. Тази формула, по която има постигнато съгласие преди 18 г., се използва и сега.
„Интерпретации по темата са ненужни, а ново отваряне на въпроса е безполезно и за двете страни. Ако има печеливш от подобни дебати, това са противниците на европейската перспектива на Република Македония и сближаването между двете страни”, коментира още вицепремиерът Екатерина Захариева.
Мариела РУСЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Договорът за добросъседство с Македония не е скандален, казал съм, че на 2 август ще отида там

Премиерът Бойко Борисов: Договорът за добросъседство с Македония не е скандален, казал съм, че на 2 август ще отида там

22 Юни 2017 | 09:23 | Агенция "Фокус"
София. Ако Македония и гражданите ѝ искат да отидат в НАТО и ЕС и да имат по-добър живот, техните елити трябва да вървят по този път. Това каза премиерът Бойко Борисов в предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия. „Неслучайно на пресконференцията, след срещата със Зоран Заев, започнах с това „помогни си сам, за да ти помогне Господ“. Ние сме готови да оказваме поискана помощ, ако има такава и в същото време сме най-добронамерени“, посочи той. По думите му Договорът за добросъседство с Македония не е скандален. „След като се подпише такъв договор, отива за ратифициране в местните парламенти, след това се праща в ООН“, допълни Борисов. На въпрос би ли се поклонил на паметника на Самуил в Скопие, ако там пише, че той е македонски цар, премиерът каза, че според него е важен поклона пред владетеля. „А отдолу какво пише, историците могат да спорят. Аз съм казал, че на 2 август, денят на Илинденското-Преображенското въстание, ще отида в Македония“, посочи той.
Във връзка с поканата, отправена към руския президент Владимир Путин да участва в тържествата по случай 3 март догодина, Борисов каза, че Румен Радев може да кани когото си поиска на ниво президент. „Разбира се, може да покани и премиер, тогава би трябвало информира и мене. Мен когато ме приемат президенти, аз му се обаждам, казвам му „Ще бъда там. Да предам ли поздрави?“, каза той. По думите му двамата с президента Радев не са обсъждали визитата на Путин. „Той си е президент и си кани президент. Ако покани Медведев и не ме уведоми, ще е нарушение на протокола. Щом е приел, ще дойде и ще го посрещнем“, коментира Борисов. Премиерът припомни, че е реагирал на думите на руския президент във връзка с думите му от 24 май и посочи, че ще реагира на всеки опит да за намеса в нашата история, особено по чувствителни теми за българите. „Св. св. Кирил и Методий е най-спонтанният празник“, коментира той. Във връзка с т.нар. Турски поток, Борисов каза, че той влиза в плановете на България, защото другият вариант е да мине от север и от юг и газопреносните ни тръби трябва да бъдат нарязани на скрап. „Нашата политика е практична, предполагам и руската“, допълни Борисов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Божидар Димитров: Бойко Борисов се опита да разчупи леда с Македония и постигна един от най-големите си външнополитически успехи

Проф. Божидар Димитров: Бойко Борисов се опита да разчупи леда с Македония и постигна един от най-големите си външнополитически успехи

21 Юни 2017 | 16:32 | Агенция "Фокус"
София. Това беше едно крайно необходимо посещение, тъй като е срамота две съседни държави с население и обща история поне до 1944 г. и говорещо поне на един и същ език да нямат добри отношения. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров във връзка с посещението на македонския премиер Зоран Заев в България. „Отношенията не бяха добри и ще ви посоча само едно свидетелство. Нашият президент Росен Плевнелиев, за 5 години на управление, не намери и един ден да прескочи съседната страна. Бойко Борисов се опита да разчупи леда и смятам, че постигна един от най-големите си външнополитически успехи през последното десетилетие. Както разбрахме, отдавна си говорят с SMS-и, любимият начин за разговор на Бойко Борисов със Зоран Заев“, коментира проф. Димитров. По думите му неслучайно той също е дал знак, че е готов да подобри отношенията и че много държи на това. „Това са знакови неща в дипломацията. Първото му посещение след Брюксел беше в България, а не някъде другаде. В България той показа, че е готов да се раздели с някои постулати на македонизма и положи венец пред паметник, на който с дебели ясни букви пише: „Цар Самуил – цар на България“. Оттам нататък, както се казва, да не си на мястото на Зоран Заев, както личи по днешните скопски медии. Това беше крайно необходимо, защото е неестествено да броим отношения с хора, с които сме си пукали пушки и топове – със Сърбия, Румъния, Турция, а да нямаме отношения със страна, която една пушка не е пукнала към едната или другата страна“, каза още историкът.
Люба АЛЕКСИЕВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зоран Заев: Историята да я оставим на историците, а не на политиците

Зоран Заев: Историята да я оставим на историците, а не на политиците

21 Юни 2017 | 12:11 | Агенция "Фокус"
София. По време на втория ден от посещението си в България македонският министър-председател заяви, че политическите отношения между двете държави са били хладни по политически причини, предаде македонското издание „Фокус“.
„Чий е цар Самуил трябва да се обсъжда от историците, а не от политиците“, заяви Заев след срещата си с българските политици. Той посочи, че голяма част от историята на двете страни е обща и че в македонските учебници ще бъде променено това, което не е в новия дух на сътрудничество между двете държави.
Във вторник Заев проведе среща с българския министър –председател Бойко Борисов, а следобеда и с президента Румен Радев.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът на Македония Зоран Заев: България ни даде сигнал за искрено приятелство

Премиерът на Македония Зоран Заев: България ни даде сигнал за искрено приятелство

21 Юни 2017 | 12:04 | Агенция "Фокус"
София. България ни даде сигнал за искрено приятелство, отбеляза премиерът на Република Македония Зоран Заев на срещата си с председателя на Народното събрание Димитър Главчев, съобщиха от пресцентъра на Народното събрание. Зоран Заев изрази надежда, че отношенията между нашите страни в бъдеще ще се развиват и задълбочават.
Председателят на парламента подчерта, че България има последователна позиция за подкрепа на евроатлантическата и европейската перспектива на Република Македония. Ще работим за изграждането на отношения на добросъседство на Балканите и пример за това е подготовката за сключване на договор за добросъседство, който ще създаде ясен регламент за развитието на двустранните отношения, добави Димитър Главчев.
Общо бе мнението, че сключването на договора ще постави партньорството ни на нова основа и ще открие пътя за интензивно сътрудничество във всички сфери.
Председателят на Народното събрание Димитър Главчев изрази задоволство от успокояването и стабилизирането на политическата обстановка в Република Македония.
На срещата бе отбелязано, че основен принос за разширяване на сътрудничеството могат да имат и добрите контакти между парламентите на двете страни.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

A1On (Македония): Железопътната линия София-Скопие е приоритет за България и Македония

A1On (Македония): Железопътната линия София-Скопие е приоритет за България и Македония

21 Юни 2017 | 11:51 | Агенция "Фокус"
София. Според българския министър на транспорта и информационните технологии Ивайло Московски и неговия македонски колега Горан Сугарески изграждането на железопътната линия София-Скопие е приоритет, предаде скопският телевизионен канал A1On.
„Железопътната връзка е от съществено значение за свободния поток на пътници и стоки, а за реализацията на проекта са необходими средства за изграждане на железопътната линия от македонска страна, за модернизацията на линията от София до Гюешево, както и за доизграждането 2,5 км трасе от Гюешево до македонската граница“, посочиха министрите.
Московки заяви, че очаква гаранции от македонската страна за изграждане на линията от село Беляковце до българската граница и добави, че вече са осигурени средства за модернизация на железопътната линия София-Перник-Радомир-Гюешево.
Двамата министри се съгласиха, че с бюджетите на двете държави трудно може да се реализира железопътната връзка и добавиха, че е необходимо с общи сили да се търсят инвеститори от чужбина.
Министър Сугарески информира за напредъка на проекта за изграждане на линията от Крива Паланка до границата с България, който трябва да се реализира в близост до границата между двете страни и за който е необходимо изграждането на трансграничния тунел „Деве баир“.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„24 Вести“ (Македония): Втори ден от посещението на Зоран Заев в България, фокусът е върху икономиката

„24 Вести“ (Македония): Втори ден от посещението на Зоран Заев в България, фокусът е върху икономиката

21 Юни 2017 | 11:25 | Агенция "Фокус"
София. Македонският министър-председател Зоран Заев в рамките на втория ден от официалното си посещение в България заедно с министъра на транспорта и съобщенията Горан Сугарески ще проведе среща с министъра на енергетиката на България Теменужка Петкова, предаде македонското електронно издание „24 Вести“.
Вторият ден от посещението е посветен на икономиката. Заев в България е придружаван от вицепремиера и министъра на европейската интеграция Буяр Османи, министърът на външните работи Никола Димитров, на транспорта и съобщенията Горан Сугарески и на културата Робeрт Алагьозовски.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"Република"(Македония): Заев предаде на българите най-големия македонски празник Илинден

"Република"(Македония): Заев предаде на българите най-големия македонски празник Илинден

21 Юни 2017 | 10:55 | Агенция "Фокус"
Скопие. "Зоран Заев предаде на българите най-големия македонски празник Илинден!" Под това заглавие електронното издание "Република", близко да ръководството на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, коментира посещението на македонския премиер в София и демонстрира, че държавната администрация в Скопие, въпреки смяната на правителството, продължава да работи в интерес на партията на Никола Груевски.
"Република" припомня последователността на българската позиция за съвместното отбелязване на общите дати от историята, както и отговора на президента Росен Плевнелиев, който върна предложението на македонския му колега Георги Иванов като към Деня на победата над фашизма добави Илинден и Гоце Делчев.
Според "Република" България има интерес от съвместното отбелязване на годишнини от историята, представяйки ги като общи, в контекста на цялостната си политика спрямо Македония, която поставя под въпрос съществуването на т.нар. македонска нация.
В подкрепа на тази теза изданието цитира изявление на българския посланик в ЕС, Димитър Цанчев, който пред германски медии е заявил, че "македонската нация е създадена след 1944 г. със сталинистки методи", но това "не може да изкорени българското минало от общата памет".
"Република" пише, че анализите показват, че официална София стои зад всяка дума на посланик Цанчев, за който "Македония е географска област, която се разпростира на територията на три държави, затова употребата на това географско понятие като име на новосъздадена държава е обременено с политическа чувствителност сред съседите, където определението македонец означава принадлежност към тази географска област, а не някаква национална идентичност. По тази причина това понятие не може да се използва като факт за съществуването на македонци като малцинство в България."
Според изданието мнението на посланика изцяло кореспондира с казаното от президента Плевнелиев, че "Македония трябва да влезе в Европа, но не и македонизма, който като идеология е не само антибългарска, но и антидемократична".
Като контрапункт "Република" посочва мнението на доскорошният министър на вътрешните работи на Македония, Никола Поповски, който смята "че договорът за добросъседство не е необходим, защото добрите отношения не се градят и гарантират на хартия, а с конкретни действия".
В заключение изданието смята, че "премиерът Заев е длъжен да отговори в какво качество Борисов ще пристигне на Мечи камък - дали като гостенин и приятел на македонската нация или като политик, който ще натрапва "българското минало на колективната ни памет".
Изданието продължава със задълженията, като смята, че след завръщането си от София "Заев и неговата делегация трябва да обявят пред целия македонски народ пълния текст на Договора за добросъседство и какво от него е приемливо и дали от хората се крият подробности, както в случая с Тиранската платформа".
Превод и редакция: Весела Петрова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Локално (Македония) : Екатерина Захариева за отношенията между България и Македония: Нямаме интерес да продължим по същия начин още 25 години

Локално (Македония) : Екатерина Захариева за отношенията между България и Македония: Нямаме интерес да продължим по същия начин още 25 години

21 Юни 2017 | 10:22 | Агенция "Фокус"
София. Българският министър на външните работи Екатерина Захариева заяви като коментар за срещата между министър-председателите на Македония и на България Зоран Заев и Бойко Борисов, че няма интерес в двустранните отношения да се продължава по същия начин още 25 години. Тя изрази мнение, че е в общ интерес двете страни да сближат позициите си и да работят над общото си европейско бъдеще, и че остава малко до подписването на Договора за добросъседство, предаде македонското електронно издание „Локално“.
„Доверието между двамата министър-председатели бе представено на високо ниво, но също така трябва да се работи за това доверие. Факт е, че България е добронамерена“, заяви министърът на външните ни министър. Захариева припомни, че "през годините имаме добри практики и по-добро усвояване на трансграничните програми, които са изключително важни, тъй като те са връзката между пограничните общини."
Министърът поясни, че за 2016 година над 500 хиляди туристи от Македония са посетили България, а 350 хиляди българи са посетили Македония. "Хората са близки и общуват, въпросът е тази близост да стане по-лесна за тях", добави министърът.
„Няма да бъде лесно на правителството на Македония. С години водената антибългарска политика е факт. Политици и научни работници имат такава съзнание, но съобщенията идват от политиците. Нека най-накрая да приключи този безсмислен спор. Европейско бъдеще означава общо празнуване на нашата обща история“ , допълни Захариева.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Regnum: България и Македония възнамеряват да развиват отношенията си „по европейски модел“

Regnum: България и Македония възнамеряват да развиват отношенията си „по европейски модел“

21 Юни 2017 | 08:34 | Агенция "Фокус"
София. По време на срещата от 20 юни в София между министър-председателя на Македония Зоран Заев, българския министър-председател Бойко Борисов и президента на България Румен Радев бе заявено, че България е готова да окаже помощ на съседната си страна в нейната интеграция в ЕС и в НАТО, предаде Regnum.
„За нашата страна няма друга алтернатива, освен присъединяването към НАТО и към ЕС и в момента няма нищо по-важно от установяването на добросъседски отношения на Балканите“, заяви Заев на срещата си с президента на България. Румен Радев от своя страна потвърди подкрепата на България към „евроатлантическата и европейската перспектива на Македония“. Гаранция за тази поддръжка, според него, трябва да стане подписването в началото на август на двустранен договор за добросъседство , в който ще бъдат ясно посочени намеренията „да се развиват двустранните отношения по европейски модел“. Страните са се договорили за нарастващо взаимодействие в сферите на транспорта, енергетиката, комуникациите, а също така и към работата над засилването на взаимния стокооборот и туристически обмен.
На срещата си с Бойко Борисов Зоран Заев отбеляза, че България „успешно усвоява европейските фондове“. Заявено е, че София по македонска молба ще изпрати свои експерти за оказване на съдействие на Скопие в тази сфера. Българският министър-председател увери Заев за готовността да се окаже на Македония съдействие във влизането ѝ в ЕС и НАТО, наричайки това „исторически шанс“ за страните да подобрят живота на своите граждани. При това Борисов Обеща да работи върху решението на съответния проблем и с „дружеска Гърция“.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Екатерина Захариева за посещението на македонския премиер: Общата история трябва да сближава две държави, а не да ги разделя

Министър Екатерина Захариева за посещението на македонския премиер: Общата история трябва да сближава две държави, а не да ги разделя

21 Юни 2017 | 08:33 | Агенция "Фокус"
София. Общата история трябва да сближава две държави, а не да ги разделя. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в предаването „Денят започва“ по БНТ във връзка с посещението на министър-председателя на Република Македония Зоран Заев в България. „Доверие между двамата премиери беше показано на високо ниво. За доверие, разбира се, трябва да се работи. Факт е обаче, че България наистина е добронамерена към Македония, така, както и премиера Заев също“, отбеляза тя. „Няколко наистина исторически неща се случиха вчера. Първо - премиер от Македония да отправи такива силни послания за отваряне на нова глава в отношенията между двете държави. Второ – посещението на паметника на цар Самуил. Трето – решението за общо честване на общата ни история. Тоест ние започнахме да прилагаме несключения още договор на практика с вчерашното посещение. Това е много по-важно, както и предшестващите действия, посланията, които се отправиха от двамата премиери на пресконференцията, посещението на паметника, разбирането за това, че историята трябва да ни обединява, а не да ни разделя, така, както всички съвременни държави правят“, коментира министър Захариева. По думите й натрупаните от години напрежения са абсолютно неестествени и ненормални и общата история трябва да сближава две държави, а не да ги разделя. „Аз съм наистина обнадеждена от вчерашната среща. До съвсем до скоро такива послания и посещения бяха немислим. Факт е, че договорът за добросъседство се дебатира, обсъжда, 11 преговори е имало до сега на експертно ниво. Силно се надявам на 2 август да успеем да го финализираме“, заяви още външният министър. По думите й по важното е, че напрактика с вчерашната среща е започнало прилагането на договора, тъй като, ако отношенията между двете страни продължаваха, както до сега, той щеше да остане само на хартия.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Красимир Узунов: Трябва да уважаваме самостоятелността на Македония и да й помагаме

Красимир Узунов: Трябва да уважаваме самостоятелността на Македония и да й помагаме

21 Юни 2017 | 08:02 | Агенция "Фокус"
София. Ние трябва да уважаваме самостоятелността на Македония и да й помагаме. Това каза Красимир Узунов, президент на Агенция и Радио „Фокус“, в предаването „Тази сутрин“ по БТВ във връзка с посещението на министър-председателя на Република Македония Зоран Заев в България. По думите му е напълно възможно празнуването на общи празници с Македония, както предложи вчера премиерът Бойко Борисов. „Напълно възможно е да се случи. Отношенията между двете страни бяха зажаднели за развитие“, отбеляза Узунов. Във връзка с посещението на Заев у нас той отбеляза няколко неща. „Първо добронамерената българска позиция - и от работата между делегациите, начело с нашия премиер Борисов, и от това, което свърши външно министерство след поискването от македонска страна да започне нов кръг преговори за подготовка на договор за добросъседство. Това, което каза вчера Зоран Заев – „25 години затворихме една вълна на национализъм“. Аз не съм сигурен, че са я затворили, но, когато на 8 септември 1991 година беше проведен референдумът за независима Македония, вътре в Македония всички политически партии бяха националистически. Ако Македония затвори тази глава на национализъм, ще разбере, че наистина не е центърът на вселената и второ – че не само съседите са й виновни. Когато Заев беше избран за министър-председател в нощта на парламентарното заседание той каза: „не може от 4 съседи ние да имаме проблеми с три от тях и да смятаме, че все сме прави“. Тоест такова нещо в Македонската политика на цялата съвременна история на Македония няма. Важното е, че те започнаха да показват, че са готови да се отворят“, коментира Красимир Узунов.
По думите му противоречията и тълкуванията ще продължават, защото цялата художествено-творческа интелигенция в Македония е откърмена с македонизма. Според Красимир Узунов съпротивата срещу Зоран Заев тепърва ще започва по линия на договора за добросъседство. „Да не забравяме, че всички служители на вътрешното и на външното министерство в Македония са кадри на Никола Груевски. Тоест те ще окажат една такава съпротива, че аз не съм оптимист, че на 2 август ще имаме готов договор“, отбеляза той. „Както каза и премиера вчера – „Македония има своя история в последните 25 години“. Ние трябва да уважаваме самостоятелността на Македония и да й помагаме. Наистина е много важно да сме добронамерени в случая. Но проблемите са вътре и Заев бърза, защото на 15 октомври има местни избори. ВМРО-ДПМНЕ върви към градация. Обвиниха Заев, че е готов да смени името под диктата на Гърция, сега го обвиняват, че е готов да продаде и самобитността - тоест кризата на македонската идентичност“, допълни още Красимир Узунов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

България и Македония ще подпишат Договор за добросъседство на 2 август 2017г., когато заедно в Скопие ще честват и Илинден (ОБЗОР)

България и Македония ще подпишат Договор за добросъседство на 2 август 2017г., когато заедно в Скопие ще честват и Илинден (ОБЗОР)

21 Юни 2017 | 00:18 | Агенция "Фокус"
София. България и Македония ще подпишат Договор за добросъседство на 2 август, когато заедно в Скопие ще честват и Илинден. Това стана ясно след срещата между премиерите на България и Македония – Бойко Борисов и Зоран Заев. Българският министър-председател ще посети македонската страна на 2 август. Именно тогава се очаква двете държави да подпишат Договор за добросъседство.
И двамата премиери бяха категорични, че по договора остават много малки детайли за уточняване и се обединиха около това, че Македония също трябва да се присъедини към ЕС и НАТО. Заев заяви, че Македония днес затваря една глава на история на национализъм и омраза и отваря глава на европейско бъдеще.
На въпрос на какъв език ще бъде подписан Договора за добросъседство, проблем ли ще е македонският език, Борисов коментира, че има думи, които биха могли да имат различно тълкуване. Той уточни Македония ще подпише договора на езика, вписан в Конституцията й. Според него иначе ще я наруши.
Зоран Заев изрази надежда Гърция също да подаде ръка на Македония по пътя й към ЕС и НАТО.
Премиерът Бойко Борисов поздрави македонския си колега за постигнатата стабилност и спокойствие в страната след тежката политическа криза там. „Македония има историческия шанс да направи така, че гражданите й да се чувстват добре. Пътят към НАТО и ЕС минава първо през вътрешна стабилност”, подчерта Борисов. По думите му България ще продължи да работи и с Гърция, така че двете държави да решат съществуващите проблеми, защото според него дестабилизация в Македония означава и дестабилизация по нашите граници. Борисов подчерта, че българската държава първа е признала Република Македония и че няма по-близък народ от македонския. Той бе категоричен, че нашата страна ще продължи да помага на Македония по пътя й на евроатлантическа интеграция.
От своя страна премиерът Зоран Заев определи срещата в София като историческа и подчерта, че България е приятелска страна, от която Македония очаква помощ за пълноправното си членство в ЕС и НАТО. Той уточни, че е щастлив, че в лицето на Бойко Борисов Македония има такъв приятел.
Двамата премиери бяха единодушни, че ще продължат да работят за изграждането на общи инфраструктурни проекти, свързващи двете страни. Като символ на новите отношения между България и Македония и поклон пред общата история, в разговорите беше постигнато разбирателство улици в София и в Скопие да бъдат кръстени на президентите Желю Желев и Борис Трайковски, а след срещата си в Министерския съвет двамата премиери заедно поднесоха венци пред паметника на цар Самуил.
След това Зоран Заев се срещна и с държавния глава Румен Радев. Българският президент заяви, че е време България и Македония да обърнат нова страница в двустранните си отношения. По думите му усложненията между двете държави са неестествени и не отговарят нито на историческите, нито на съвременните реалности, нито на бъдещите ни цели. Обща е била позицията, че гражданите и в България, и в Македония очакват от своите политици да провеждат политика на приятелство и добросъседство между двете най-близките държави на Балканите.
По време на срещата президентът Радев е потвърдил подкрепата на страната ни за евроатлантическата и европейската перспектива на Македония. Държавният глава призова за промяна на подхода на делегацията на Република Македония към страната ни в Съвета на Европа по отношение на процедурата по Рамковата конвенция за защита на националните малцинства, за подкрепа за възстановяването и опазването на българските войнишки паметници, които са част от родовата памет и в двете държави, и за активни действия на политиците, които да създават устойчив климат на доверие между България и Република Македония в публичното пространство.
И Радев, и Заев подчертаха, че България и Македония споделят обща история, както и общо бъдеще в ЕС и НАТО. Българският президент и министър-председателят на Македония бяха единодушни, че двустранният стокообмен може да бъде значително увеличен, както и туристическият обмен. Отбелязана беше позитивната тенденция в двустранното сътрудничество в сферите на образованието и културата.
В сряда от 11.30 ч. на „Позитано“ 20 ще се състои среща на Зоран Заев с председателя на БСП Корнелия Нинова. Очаква се след срещата Нинова и Заев да направят съвместно изявление.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Красимир Узунов: България може да бъде мост към Европа не само на Македония, но и на всички страни, които се намират на запад от нас и не са интегрирани в ЕС

Красимир Узунов: България може да бъде мост към Европа не само на Македония, но и на всички страни, които се намират на запад от нас и не са интегрирани в ЕС

20 Юни 2017 | 19:57 | Агенция "Фокус"
София. България може да бъде моста към Европа не само на Македония, но и на всички страни, които се намират на запад от нас и които не са интегрирани в Европейския съюз, поставяйки техните проблеми. Това коментира в обзорното предаване „Това е България“ президентът на Агенция и Радио „Фокус“ Красимир Узунов, по повод визитата на премиера на Македония Зоран Заев в България. Узунов припомни, че по време на словото си в парламента, на което беше гласувано правителството, македонският министър-председател каза, че се затваря глава на пререкания, защото няма как една страна да има проблеми с всичките си 4 съседки. „Просто на Македония времето ѝ изтича и няма време да продължи да мисли, че е пъпът на цивилизацията, откъдето без нея нищо не може да се случи. Тоест онази еквидистанция, която беше наложена по времето на покойния президент Киро Глигоров, говоря за 90-те години. Тези 10 години управление на Груевски, които горе-долу подтискаха всичко, което може да мисли по-различно извън клана Груевски в Македония, затова тук, ако отворим една друга скоба, премиерът на България е прав, че след избора на ново правителство на Македония на практика се създаде възможност да се работи повече за европейската интеграция на Македония“, обясни Красимир Узунов. Той каза още, че България може да бъде мостът към Европа не само за Македония, но и за всички страни, които се намират на запад от нас и не са интегрирани. Той допълни, че това не означава, че интеграцията ще бъде бърза, защото Македония трябва да се реформира и на първо място да стане член на НАТО.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

България и Македония ще подпишат Договор за добросъседство на 2 август 2017г., когато заедно в Скопие ще честват и Илинден (ОБЗОР)

България и Македония ще подпишат Договор за добросъседство на 2 август 2017г., когато заедно в Скопие ще честват и Илинден (ОБЗОР)

20 Юни 2017 | 19:43 | Агенция "Фокус"
София. България и Македония ще подпишат Договор за добросъседство на 2 август, когато заедно в Скопие ще честват и Илинден. Това стана ясно след срещата между премиерите на България и Македония – Бойко Борисов и Зоран Заев. Българският министър-председател ще посети македонската страна на 2 август. Именно тогава се очаква двете държави да подпишат Договор за добросъседство.
И двамата премиери бяха категорични, че по договора остават много малки детайли за уточняване и се обединиха около това, че Македония също трябва да се присъедини към ЕС и НАТО. Заев заяви, че Македония днес затваря една глава на история на национализъм и омраза и отваря глава на европейско бъдеще.
На въпрос на какъв език ще бъде подписан Договора за добросъседство, проблем ли ще е македонският език, Борисов коментира, че има думи, които биха могли да имат различно тълкуване. Той уточни Македония ще подпише договора на езика, вписан в Конституцията й. Според него иначе ще я наруши.
Зоран Заев изрази надежда Гърция също да подаде ръка на Македония по пътя й към ЕС и НАТО.
Премиерът Бойко Борисов поздрави македонския си колега за постигнатата стабилност и спокойствие в страната след тежката политическа криза там. „Македония има историческия шанс да направи така, че гражданите й да се чувстват добре. Пътят към НАТО и ЕС минава първо през вътрешна стабилност”, подчерта Борисов. По думите му България ще продължи да работи и с Гърция, така че двете държави да решат съществуващите проблеми, защото според него дестабилизация в Македония означава и дестабилизация по нашите граници. Борисов подчерта, че българската държава първа е признала Република Македония и че няма по-близък народ от македонския. Той бе категоричен, че нашата страна ще продължи да помага на Македония по пътя й на евроатлантическа интеграция.
От своя страна премиерът Зоран Заев определи срещата в София като историческа и подчерта, че България е приятелска страна, от която Македония очаква помощ за пълноправното си членство в ЕС и НАТО. Той уточни, че е щастлив, че в лицето на Бойко Борисов Македония има такъв приятел.
Двамата премиери бяха единодушни, че ще продължат да работят за изграждането на общи инфраструктурни проекти, свързващи двете страни. Като символ на новите отношения между България и Македония и поклон пред общата история, в разговорите беше постигнато разбирателство улици в София и в Скопие да бъдат кръстени на президентите Желю Желев и Борис Трайковски, а след срещата си в Министерския съвет двамата премиери заедно поднесоха венци пред паметника на цар Самуил.
След това Зоран Заев се срещна и с държавния глава Румен Радев. Българският президент заяви, че е време България и Македония да обърнат нова страница в двустранните си отношения. По думите му усложненията между двете държави са неестествени и не отговарят нито на историческите, нито на съвременните реалности, нито на бъдещите ни цели. Обща е била позицията, че гражданите и в България, и в Македония очакват от своите политици да провеждат политика на приятелство и добросъседство между двете най-близките държави на Балканите.
По време на срещата президентът Радев е потвърдил подкрепата на страната ни за евроатлантическата и европейската перспектива на Македония. Държавният глава призова за промяна на подхода на делегацията на Република Македония към страната ни в Съвета на Европа по отношение на процедурата по Рамковата конвенция за защита на националните малцинства, за подкрепа за възстановяването и опазването на българските войнишки паметници, които са част от родовата памет и в двете държави, и за активни действия на политиците, които да създават устойчив климат на доверие между България и Република Македония в публичното пространство.
И Радев, и Заев подчертаха, че България и Македония споделят обща история, както и общо бъдеще в ЕС и НАТО. Българският президент и министър-председателят на Македония бяха единодушни, че двустранният стокообмен може да бъде значително увеличен, както и туристическият обмен. Отбелязана беше позитивната тенденция в двустранното сътрудничество в сферите на образованието и културата.
В сряда от 11.30 ч. на „Позитано“ 20 ще се състои среща на Зоран Заев с председателя на БСП Корнелия Нинова. Очаква се след срещата Нинова и Заев да направят съвместно изявление.
Люба АЛЕКСИЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Първите дипломати на България и Република Македония набелязаха конкретни стъпки за финализирането на договора за добросъседство

Първите дипломати на България и Република Македония набелязаха конкретни стъпки за финализирането на договора за добросъседство

20 Юни 2017 | 19:21 | Агенция "Фокус"
София. Заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева прие министъра на външните работи на Република Македония Никола Димитров и обсъди с него конкретните стъпки пред двете дипломатически ведомства за финализирането на договора за добросъседство между двете съседни държави. Това съобщиха от пресцентъра на МВнР.
Димитров е в България в рамките на правителствена делегация, водена от премиера на Република Македония Зоран Заев.
Двамата първи дипломати обсъдиха двустранните отношения и перспективите за задълбочаване на сътрудничеството в различни области.
Вицепремиерът Захариева изтъкна, че поклонението на двамата премиери и техните делегации пред паметника на цар Самуил в София е историческо, с което се отваря нова страница по реалното изпълнение на принципите на приятелството и добросъседството. Следваща стъпка в тази посока ще бъде участието на премиерите Борисов и Заев в общото отбелязване на Илинденско-Преображенското въстание. Захариева окачестви тези стъпки като европейски подход към общата история.
Министър Димитров заяви, че правителството му е решено да върви с бързи крачки към извършването на нужните реформи и изтъкна като първи положителен знак за новия етап в отношенията кръщаването на улици в Скопие и в София съответно на името на покойните президенти на двете държави д-р Желю Желев и Борис Трайковски.
Министрите се договориха да поддържат постоянен работен контакт, при който да споделим своя опит.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

България и Република Македония установяват механизъм за сътрудничество на експертно равнище по въпросите, свързани с членството в ЕС

България и Република Македония установяват механизъм за сътрудничество на експертно равнище по въпросите, свързани с членството в ЕС

20 Юни 2017 | 18:14 | Агенция "Фокус"
София. България и Република Македония установяват механизъм за сътрудничество на експертно равнище по въпросите, свързани с подготовката на македонската страна за приемане в Европейския съюз и произтичащите от това дейности по планиране, управление и контрол на инвестициите с европейско финансиране. За това се договориха заместник министър-председателят Томислав Дончев и македонският вицепремиер по европейските въпроси Буяр Османи, съобщиха от правителствената информационна служба.
В следващите седмици се очаква да бъдат дефинирани конкретни теми и сфери на сътрудничество, за които българската страна ще предостави опит и експертиза.
Срещата между двамата заместник министър-председатели се проведе в рамките на официалното посещение на министър-председателя на Република Македония Зоран Заев и водената от него делегация в България.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев: Време е България и Република Македония да обърнат нова страница в двустранните си отношения

Президентът Румен Радев: Време е България и Република Македония да обърнат нова страница в двустранните си отношения

20 Юни 2017 | 18:06 | Агенция "Фокус"
София. За България и Република Македония е крайно време да обърнат нова страница в двустранните си отношения. Усложненията между двете държави са неестествени и не отговарят нито на историческите, нито на съвременните реалности, нито на бъдещите ни цели. Това заяви президентът Румен Радев, който разговаря днес на „Дондуков“ 2 с министър-председателя на Република Македония Зоран Заев, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Обща беше позицията, че гражданите и в България, и в Република Македония очакват от своите политици да провеждат политика на приятелство и добросъседство между двете най-близките държави на Балканите.
По време на срещата президентът Радев потвърди подкрепата на страната ни за евроатлантическата и европейската перспектива на Република Македония. Гаранция за тази подкрепа е сключването в скоро време на двустранен договор за добросъседство, който ще създаде ясен регламент „за развитието на двустранните отношения по европейски модел“. Президентът Радев приветства направената от премиера Заев категорична заявка за нов подход на приятелство и добросъседство между България и Република Македония и подчерта очакванията на българската страна за конкретни стъпки в тази насока. Държавният глава призова за промяна на подхода на делегацията на Република Македония към страната ни в Съвета на Европа по отношение на процедурата по Рамковата конвенция за защита на националните малцинства, за подкрепа за възстановяването и опазването на българските войнишки паметници, които са част от родовата памет и в двете държави, и за активни действия на политиците, които да създават устойчив климат на доверие между България и Република Македония в публичното пространство.
„Нашата държава няма друга алтернатива, освен присъединяване към НАТО и Европейския съюз и на този етап няма по-важно от изграждането на отношения на добросъседство на Балканите“, подчерта Зоран Заев. Той добави, че България е най-големият приятел на Република Македония и очаква активна подкрепа от страната ни в процеса на европейска интеграция.
България и Република Македония споделят обща история, както и общо бъдеще в ЕС и НАТО, подчертаха още Румен Радев и Зоран Заев. Премиерът на Република Македония потвърди и готовността си за съвместното отбелязване на значими събития и дати от общата ни история, като Илинденско-Преображенското въстание от 1903 г., делото на светите братя Кирил и Методий и други.
Постигането на по-добра транспортна, енергийна и комуникационна свързаност между България и Република Македония, както и в региона на Югоизточна Европа, също беше сред акцентите на срещата. Българският президент и министър-председателят на Република Македония бяха единодушни, че двустранният стокообмен може да бъде значително увеличен, както и туристическият обмен. Отбелязана беше позитивната тенденция в двустранното сътрудничество в сферите на образованието и културата.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: България и Македония ще подпишат дълго отлаган договор за добросъседство

Reuters: България и Македония ще подпишат дълго отлаган договор за добросъседство

20 Юни 2017 | 17:42 | Агенция "Фокус"
София. България подкрепя желанието на Македония да се присъедини към Европейския съюз и НАТО, предава Reuters. Освен това, балканските съседи, които до неотдавна имаха хладни отношения, ще подпишат дълго отлаган договор за добросъседство.
Възможността за подобряване на отношенията между Македония и съседите й България и Гърция, се подобри след като воденото от социалдемократите коалиционно правителство взе властта в Скопие на 31 май, след победа над крайните националисти, които управляваха 9 години.
Отношенията на Македония с Гърция дълго време бяха обуславяни от спора за името. Според властите в Атина името „Македония“ може да даде основания за териториални претенции на Скопие към гръцка територия. Българските власти също бяха недоволни, заради дискриминацията срещу етнически българи в Македония, както и създаването на българофобска атмосфера в страната.
Премиерите на България и Македония, Бойко Борисов и Зоран Заев заявиха, че договорът за добросъседство ще бъде подписан на 2 август.
Превод и редакция: Симеон Миланов

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Срещата Борисов-Заев през погледа на македонските медии – шанс за исторически пробив в българо-македонските отношения? (ОБЗОР)

Срещата Борисов-Заев през погледа на македонските медии – шанс за исторически пробив в българо-македонските отношения? (ОБЗОР)

20 Юни 2017 | 16:34 | Агенция "Фокус"
София/Скопие. Във вторник, 20 юни, македонска правителствена делегация, оглавена от министър-председателя Зоран Заев, пристигна на двудневно посещение в България. След визитата му в Брюксел втора задгранична спирка на новия премиер на югозападната ни съседка е София, където Заев изрази ясни надежди да получи подкрепата на българския политически елит за членството на Македония в международни организации като Европейския съюз и НАТО. Още след избирането му за министър-председател, лидерът на Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ) подчерта, че София е от първостепенна важност за Скопие по пътя към евроатлантическата интеграция – особено след 1 януари 2018 г., когато България поема председателството на Съвета на ЕС.
Зоран Заев бе приет от министър-председателя на България Бойко Борисов за разговор в Министерски съвет, а срещата между двамата лидери бе широко отразена в медиите на югозападната ни съседка, които не скриха надеждите си за постигане на исторически пробив в българо-македонските отношения.

„Първата среща на двамата съседи, проведена днес в София, отваря нови перспективи след дългогодишните спорове и недоразумения между Македония и България. Кавги и провокации от двете страни, които тласнаха София към блокада на македонската интеграция в ЕС през 2012 г. Блокада, която се добавя към вече съществуващото гръцко вето“, пише скопското електронно издание „НОВА ТВ“.
„Историческо изявление на Борисов: Ние сме за единна Македония, която е член на НАТО и ЕС!“, е заглавието, което електронната медия „Плус Инфо“ избира за статията, посветена на срещата Борисов-Заев в София.

„Ние сме за единна Македония и за членството й в НАТО и ЕС“, цитира електронната медия „24 Вести“ думите на българския министър-председател Бойко Борисов.
Македонската медия обръща внимание на обещанието на Борисов да разговаря с колегите си в Брюксел за членството на държавите от Балканския полуостров в Общността. В София лидерите на двете страни изразиха готовност да не оставят историята да разделя двата народа, а да работят за тяхното сближаване, отбелязват още от редакцията.

„Радио Слободна Европа“ обръща внимание на значението, което българският лидер отдава на инфраструктурното свързване на двете съседни държави.

„Днес, от София, македонският и българският премиер отвориха нова страница в държавните отношения. Историческите проблеми ще бъдат преодолени със съвместни тържества, именуване на улици и подкрепа за членството на Македония в ЕС и НАТО“, коментират на свой ред в македонската редакция на Deutsche Welle.

Скопският телевизионен канал „Телма“ обръща внимание, че в София двамата премиери заедно са положили цветя пред паметника на цар Самуил – инициатива, която е отправена от Заев във връзка с настояването на България за съвместно честване на исторически празници като Илинден и Деня на Св. св. Кирил и Методий, и съвместно почитане на исторически личности.

Министър-председателят на България Бойко Борисов ще посети Македония и „ще се поклони пред паметника на нашата обща история“, са думите на премиера Зоран Заев, които скопското електронно издание МКД цитира след днешните преговори между лидерите на двете съседни държави.
Безспорно, най-положителният резултат от срещата в София е решението за подписване на Договор за добросъседство между България и Македония. Това трябва да се случи на 2 август, когато се чества Илинден.

На какъв език обаче ще бъде изготвен документът? Това е въпрос, който на този етап остава отворен, коментира македонската информационна агенция „Макфакс“ .
България е първата държава, признала Република Македония, но не и съществуването на македонска нация и македонски език. Официална София стои зад тезата, че македонският език представлява регионална форма на българския език, базиран на българския диалект. Пробив по отношение на преговорите за езика е постигнат през 1999 г., когато тогавашният премиер Иван Костов призна правото на Македония да си служи с официалния език. По правило обаче формулировката, която България използва за македонския език, е "официален държавен език" или "официален език на държавата".
С оглед на тези обстоятелства Зоран Заев не бе изненадан от въпроса на представителите на македонските медии дали договорът между двете страни ще бъде подписан на македонски, български или „на някакъв друг език“.
„Има думи, които биха могли да имат различно тълкуване. Ние, като държава, първи признахме Република Македония. В Конституцията на Република Македония е казано какъв език има тази държава. Съответно, договорът трябва да бъде подписан на езика, описан в нейната конституция. Затова сега смятам, че когато външните министри за последен път прегледат документа, тогава с премиера и останалите колеги ще вземем решение", отговори българският министър-председател.
Думите на Борисов може да се изтълкуват като сигнали в две посоки. Първо, че България и в бъдеще ще защитава позицията на непризнаване на македонския език. Борисов внимателно избираше думите и не използва нито веднъж "македонски език". От друга страна, той посочи възможността след окончателното разглеждане на документа да бъде взето някакво решение. Това би могло да означава решаване на езиковия спор и признаване на македонския език - безпрецедентен исторически ход в двустранните отношения, коментира агенцията.

Визитата на Зоран Заев в България продължава и в сряда, 21 юни.
Предвидени са срещи на четири очи и консултации между двете делегации. От българска страна ще участват вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, министрите на културата и транспорта, информационните технологии и съобщенията Боил Банов и Ивайло Московски, както и посланик Иван Петков. От македонска страна в срещата са включени вицепремиерът по европейските въпроси Буяр Османи, министърът на външните работи Никола Димитров, министърът на културата Роберт Алагьозовски и посланик Марян Гьорчев.
В рамките на посещението си в България Зоран Заев ще проведе среща и с държавния глава Румен Радев, а също и с председателя на Народното събрание Димитър Главчев.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): България и Македония ще подпишат Договор за добросъседство – но на какъв език?

„Макфакс“ (Македония): България и Македония ще подпишат Договор за добросъседство – но на какъв език?

20 Юни 2017 | 15:53 | Агенция "Фокус"
София. След днешната среща между министър-председателите на България и Македония, Бойко Борисов и Зоран Заев, стана ясно, че в началото на август двете съседни държави ще подпишат Договор за добросъседство. На какъв език обаче ще бъде изготвен документът? Това е въпрос, който на този етап остава отворен, коментира македонската информационна агенция „Макфакс“ .
България е първата държава, признала Република Македония, но не и съществуването на македонска нация и македонски език. Официална София стои зад тезата, че македонският език представлява регионална форма на българския език, базиран на българския диалект. Пробив по отношение на преговорите за езика е постигнат през 1999 г., когато тогавашният премиер Иван Костов призна правото на Македония да си служи с официалния език. По правило обаче формулировката, която България използва за македонския език, е "официален държавен език" или "официален език на държавата".
С оглед на тези обстоятелства Зоран Заев не бе изненадан от въпроса на представителите на македонските медии дали договорът между двете страни ще бъде подписан на македонски, български или „на някакъв друг език“.
„Има думи, които биха могли да имат различно тълкуване. Ние, като държава, първи признахме Република Македония. В Конституцията на Република Македония е казано какъв език има тази държава. Съответно, договорът трябва да бъде подписан на езика, описан в нейната конституция. Затова сега смятам, че когато външните министри за последен път прегледат документа, тогава с премиера и останалите колеги ще вземем решение", отговори българският министър-председател.
Думите на Борисов може да се изтълкуват като сигнали в две посоки. Първо, че България и в бъдеще ще защитава позицията на непризнаване на македонския език. Борисов внимателно избираше думите и не използва нито веднъж "македонски език". От друга страна, той посочи възможността след окончателното разглеждане на документа да бъде взето някакво решение. Това би могло да означава решаване на езиковия спор и признаване на македонския език - безпрецедентен исторически ход в двустранните отношения.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Срещата Борисов-Заев: Министър-председателят на България подчерта значението на инфраструктурните връзки между двете страни

Срещата Борисов-Заев: Министър-председателят на България подчерта значението на инфраструктурните връзки между двете страни

20 Юни 2017 | 14:26 | Агенция "Фокус"
София. В рамките на днешната среща с македонския министър-председател Зоран Заев, премиерът на България Бойко Борисов подчерта значението от инфраструктурното свързване на двете съседни държави, предава „Р.С. Европа“ в македонската си редакция.
В София Борисов отбеляза, че Македония е вече вътрешно стабилна, което й предоставя шанс да допринесе за това гражданите й да се чувстват по-добре. Българският премиер увери, че страната му иска да окаже съдействие на Македония по пътя и към евроатлантическата интеграция. Постигнато е съгласие Договорът за добросъседство между София и Скопие да бъде подписан на 2 август, когато се чества Илинден.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Blic (Сърбия): Македонският премиер Зоран Заев започна двудневно посещение в България

Blic (Сърбия): Македонският премиер Зоран Заев започна двудневно посещение в България

20 Юни 2017 | 14:07 | Агенция "Фокус"
Белград. Македонският премиер Зоран Заев започна двудневно посещение в България. Като са предвидени срещи с премиера Бойко Борисов и президента Румен Радев, предава белградското електронно издания Blic. Изданието отбелязва, че посещението в София идва непосредствено след визитата на Заев в Брюксел, като очакванията на македонския премиер са да осигури помощта на България за европейската интеграция на Македония. Медията цитира изявление на Бойко Борисов, според когото с избора на ново правителство на Македония може да се очаква разширяване на сътрудничеството между Българя и Макеодния и разширяване на подкрепата за евроатлантическата интеграция на Македония.

Превод и редакция: Василена Йорданова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Ако се подведем само по националистически чувства, нищо добро не ни очаква

Премиерът Бойко Борисов: Ако се подведем само по националистически чувства, нищо добро не ни очаква

20 Юни 2017 | 13:57 | Агенция "Фокус"
София. Ако се подведем само по националистически чувства, нищо добро не ни очаква. Това каза премиерът Бойко Борисов след среща с министър-председателя на Македония Зоран Заев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Борисов заяви, че не харесва термина Западни Балкани и ще направи всичко възможно, ще разговаря с колегите си от Брюксел. "Разширяването на Балканите и присъединяването им не е само север-юг", поясни той. "Жизнено важно е инфраструктурната свързаност, чрез жп линии, чрез магистрала София -Скопие. Това ще отвори Македония във всички посоки. Искам да подчертая, че ще направим всичко възможно с приятелска Гърция да работим заедно, да решим всички проблеми", заяви Борисов.
На въпрос на какъв език ще бъде подписан Договорът за добросъседство, проблем ли ще е македонският език, Борисов коментира: "Детайли, които всъщност са важни, не за днес, а за евентуално следващо поколение". Борисов допълни, че има думи, които биха могли да имат различно тълкуване. "В същото време ние като държава първи сме признали Македония. В Конституцията на Македония е казано какъв език има тази държава. Съответно договора тя трябва да подпише на езика, който е вписан в Конституцията ѝ, иначе ще си нарушите Конституцията", заяви българският премиер. По думите му след като външните министри на двете държави стигнат до последно преглеждане на документа тогава македонският премиер и останалите им колеги ще вземат решение.
"Какво значи обща история и за кой период? Различните историци определят различни периоди. От 1991 г. Македония има своя история, тя не е обща. Ако искаме да запишем обща история влизаме в друго противоречие. Години се спори кое е общо и кое не, кои празници са общи, вместо да се караме за тях да се радват и от едната и от другата страна. Тодор Александров може ли да бъде повод за радост и в Скопие, и в София. Според мен може. Дори и Вапцаров, нашите герои", коментира още Бойко Борисов "Ако искате може да се вкараме в тази тема. Има достатъчно остри хора и общности и в България, и в Македония, мърдане напред няма", добави той.
"Аз съм много добронамерен човек и истински обичам вас като хора. По-близък народ нямаме. Когато историците предложат термини, за да затворим този договор. ще е огромен успех и крачка напред. Ще дадем добър пример на Балканите и ще отворим път на Македония по пътя към НАТО и ЕС. Затова искаме да го направим. Ако се подведем само по националистически чувства нищо добро не ни очаква", уточни Борисов.
Мариела РУСЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„24 Вести“ (Македония): България подкрепя единството на Македония и присъединяването й към ЕС и НАТО, увери Бойко Борисов

„24 Вести“ (Македония): България подкрепя единството на Македония и присъединяването й към ЕС и НАТО, увери Бойко Борисов

20 Юни 2017 | 13:48 | Агенция "Фокус"
София. България подкрепя единството на Македония и присъединяването й към Европейския съюз и НАТО. Това увери българският премиер Бойко Борисов след срещата с македонския си колега в София, предава електронната медия „24 Вести“.
„Ние сме за единна Македония и за членството й в НАТО и ЕС“, категоричен бе министър-председателят на България. В тази връзка Борисов подчерта, че ще разговаря с колегите си в Брюксел за членството на държавите от Балканския полуостров в Общността.
Заев пристигна на двудневна визита в София, където - с оглед на бъдещето председателство на България на Съвета на Европейския съюз - поиска помощ по пътя на евроатлантическата интеграция на Македония.
В София лидерите на двете страни изразиха готовност да не оставят историята да разделя двата народа, а да работят за тяхното сближаване.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Македонският премиер Зоран Заев: Белезите от последния бой в нашия парламент остават, за да бъдат спомен, но аз още същата вечер простих

Македонският премиер Зоран Заев: Белезите от последния бой в нашия парламент остават, за да бъдат спомен, но аз още същата вечер простих

20 Юни 2017 | 13:35 | Агенция "Фокус"
София. Белезите остават, за да бъдат спомен. Това каза премиерът на Македония Зоран Заев след среща с българския министър-председател Бойко Борисов в отговор на въпрос може ли да покаже белезите си от последния бой във македонския парламент и как очаква опозицията му да ги посрещне след тази визита в София, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Да не се повтори никъде и никога това, което се случи в Македония. Аз съм православен християнин, вярвам в Господ и още същата вечер простих. Законът трябва да е валиден за всички. Ако някой направи престъпление, трябва да се отговори, но в моето сърце нямам омраза или някакво отмъщение. Изпращам едно поръчение за сътрудничество с опозицията. Имам честта и отговорността да съм начело на правителството, но без опозицията не можем да успеем. Успехът трябва да бъде общ. Без опозицията не можем да успеем“, заяви Заев и подчерта, че освен това е нужна и подкрепата на гражданския сектор. „Поискахме подкрепа от Македония и ще получим тази подкрепа. Когато съседите ни помагат, тогава нашата страна ще отиде една стъпка нагоре. Това значи европейски фондове, стабилност, добри перспективи за нашите генерации, които идват след нас“, добави той.
От своя страна премиерът Борисов коментира: „Заев е социалист. През него да поздравя неговата опозиция в Скопие. А утре на срещата с Корнелия Нинова, поздрави на нашата опозиция да изпратиш“.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зоран Заев в България: Приятелският съсед ще ни помогне за членство в ЕС

Зоран Заев в България: Приятелският съсед ще ни помогне за членство в ЕС

20 Юни 2017 | 13:27 | Агенция "Фокус"
София. България има голямо желание да помогне на Македония за евроатлантическата й интеграция. Това заяви министър-председателят на югозападната ни съседка след срещата с българския премиер Бойко Борисов в София, предава електронната медия „Фактор“.
"С България ще празнуваме заедно Илинден в Скопие ще кръстим улица на Желю Желев, а в София - на името на Борис Трайковски", отбеляза македонският лидер след края на преговорите в Министерски съвет.
„Това за нас е първата двустранна визита след тази в Брюксел. Щастлив съм, че първият ни съсед има голямо желание да помогне на Република Македония за интеграцията в НАТО и ЕС. За нашата страна няма алтернатива. Отворихме нови перспективи за израстване на нашето приятелство. Разговаряхме за помощ и подкрепата, която България може да даде на страната ни в процеса на интеграцията. Приближихме нашите позиции за подписване на Договор за добросъседство", увери Заев.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Зоран Заев: Македония днес затваря една глава на история на национализъм и омраза и отваря глава на европейско бъдеще

Премиерът Зоран Заев: Македония днес затваря една глава на история на национализъм и омраза и отваря глава на европейско бъдеще

20 Юни 2017 | 13:22 | Агенция "Фокус"
София. Македония днес затваря една глава на история на национализъм и омраза и отваря глава на европейско бъдеще. Това каза премиерът на Македония Зоран Заев след среща с министър-председателя Бойко Борисов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. "Македония има европейско бъдеще, има и приятели, които искат да помагат. Уважавам това и съм щастлив, че Македония има такъв приятел като премиера Бойко Борисов, който е щастлив, че може да помогне на своя съсед. Старана като моята може да бъде щастлива, че има такъв съсед с такова ръководство", заяви Заев. "Нашето приятелство е искрено. Не сме тук само да поискаме помощ. Намеренията ни са истински. Искам да кажа на приятелска Гърция - трябва ни помощ и подкрепа. Гърция също е страна от НАТО и ЕС", добави той. По думите му, изграждайки добросъседство и приятелство, западните страни ще уважават Балканите много повече. "Те искат да видят, че си подаваме ръка. Очаквам позитивния дух на премиера Борисов и правителството му да дойде и от Гърция. Македония днес затваря една глава на история на национализъм и омраза. Отваряме глава на европейско бъдеще за всички. Историята може само да ни приближи, не да ни раздели. Европейското бъдеще трябва да чувстват всички граждани на Балканския полуостров. Нямам предразсъдъци да поискам помощ и подкрепа. Вярвам, че това ще направи освен България и Гърция", каза още той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Македонският премиер Зоран Заев: Убеден съм, че с България на 2 август ще подпишем Договора за добросъседство

Македонският премиер Зоран Заев: Убеден съм, че с България на 2 август ще подпишем Договора за добросъседство

20 Юни 2017 | 13:18 | Агенция "Фокус"
София. Убеден съм, че с България на 2 август ще подпишем Договора за добросъседство. Това каза премиерът на Македония Зоран Заев след среща с българския министър-председател Бойко Борисов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Това което правим, е по-ценно от всеки договор. Това е акт на покланяне към общата история. Това е много по-ценно от всеки договор. Това са малки детайли. Двамата министри ще преговарят, за да могат да изгладят всичко това и тази цел, която си дадоха на 2 август, е да подпишем договора, когато дойде премиерът Борисов. Направих 11 срещи, които помогнаха да направим предпоследната стъпка, убеден съм, че на 2 август ще я направим“, каза още Зоран Заев.
Премиерът Бойко Борисов заяви, че ако Македония не положи усилия, никой не може да ѝ помогне за членството в НАТО и ЕС. „Можем да я поддържаме, да ги консултираме, ако искат по дадена тема. С отворено сърце сме. Всичко зависи от политическия елит в Македония, ако те не съумеят да направят важните стъпки, каквато и помощ да получат, няма да е достатъчна. Има Берлински процес, прекрасно посрещане в Брюксел. Това съм казал. Ако работим заедно, мисля че ще имаме успех. Балканите са във фокуса и на ЕС, и на НАТО. Веднъж имаме опит, имам предвид Косово“, каза още Бойко Борисов.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МКД (Македония): Срещата Борисов-Заев: Българският премиер е приел покана за посещение в Македония

МКД (Македония): Срещата Борисов-Заев: Българският премиер е приел покана за посещение в Македония

20 Юни 2017 | 13:17 | Агенция "Фокус"
София. Министър-председателят на България Бойко Борисов ще посети Македония и „ще се поклони пред паметника на нашата обща история“, заяви македонския премиер Зоран Заев след срещата в Министерски съвет в София, съобщава скопското електронно издание МКД.
След преговорите в българската столица стана ясно, че Договорът за добросъседство между двете държави ще бъде подписан на 2 август, Илинден, след съвместно честване на празника в Македония.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Много близо сме до договора за добросъседство с Македония

Премиерът Бойко Борисов: Много близо сме до договора за добросъседство с Македония

20 Юни 2017 | 13:16 | Агенция "Фокус"
София. По договора за добросъседство с Македония сме много близо. Това каза премиерът Бойко Борисов след среща с министър-председателя на Македония Зоран Заев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Трябва ли да продължим да бъдем разделени, след като много държави са дали пример как се развиват, когато заедно честват своите герои и исторически личности. Затова решихме със премиера Заев да отидем на паметника на цар Самуил. Това е нещо, което можем заедно да честваме. Кирил и Методий, нашите братя, можем да се радваме всички на това, което са направили. Вместо да е повод за радост, то става повод за раздори“, заяви Борисов и добави, че опозициите дебнат всеки такъв ход.
„След като Заев ще поеме този риск да дойде на паметника на Самуил, на 2 август ще направим същото на Илинденското въстание, когато се чества. Убеден съм, че ако се съсредоточим върху инфраструктурните обекти, след 10 години и Балканите, и другите страни, ще са други. Да поемем този риск, пък оттук нататък е Божа работа. По договора сме много близко. Става въпрос за термини, които искаме така да бъдат написани, че да няма никакви дискусии и възможности за претенции от едната или другата страна“, добави той. Борисов каза още, че се надява външните министри на двете страни на 2 август със своите екипи да намерят правилното решение. „Това е добре и за Брюксел, и за нашите граждани, защото нямаме право да държим гражданите на Балканите толкова време извън голямото европейско семейство“, каза още Бойко Борисов.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: България е за стабилна Македония, за членството ѝ в НАТО и после в ЕС

Премиерът Бойко Борисов: България е за стабилна Македония, за членството ѝ в НАТО и после в ЕС

20 Юни 2017 | 13:08 | Агенция "Фокус"
София. България е за стабилна Македония, за членството ѝ в НАТО и после в ЕС. Това каза премиерът Бойко Борисов след среща с министър-председателя на Македония Зоран Заев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. "Позволете ми да поздравя премиера Зоран Заев и кабинета му за това, че след една тежка политическа криза най-сетне и на нашата граница с Македония вече има спокойствие. Македония има исторически шанс да направи така, че гражданите ѝ да се чувстват добре. Пътят към НАТО и ЕС, обединените Балкани минава първо през вътрешна политическа стабилност и решаване на проблемите от политическия елит. Когато се чухме по време на атаката в македонския парламент, Заев заяви, че след като стане премиер, след Брюксел ще дойда в България. Оценявам, че си държи на думата", заяви Борисов.
"Дестабилизацията на Македония означава дестабилизация на нашите граници. Ние сме за стабилна Македония, за членството ѝ в НАТО и после в ЕС", обясни Борисов.
Мариела РУСЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Македонският премиер Зоран Заев: С България ще празнуваме заедно Илинден, в Скопие ще кръстим улица на Желю Желев, а в София - на Борис Трайковски

Македонският премиер Зоран Заев: С България ще празнуваме заедно Илинден, в Скопие ще кръстим улица на Желю Желев, а в София - на Борис Трайковски

20 Юни 2017 | 13:03 | Агенция "Фокус"
София. С България ще празнуваме заедно Илинден, в Скопие ще кръстим улица на Желю Желев, а в София на Борис Трайковски. Това каза премиерът на Македония Зоран Заев след среща с българския министър-председател Бойко Борисов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Това за нас е първо двустранно посещение след това в Брюксел. Щастлив съм, че нашият пръв съсед има голямо желание да помогне на Р Македония за интеграцията в НАТО и ЕС. За нашата страна няма алтернатива. Отворихме нови перспективи за напредване на нашето приятелство. Разговаряхме за помощта и подкрепата, която България може да даде на нашата страна в процесите на интеграцията. Приближихме нашите мнения за подписването на договора за добросъседство“, заяви той и добави, че сме близо до подписването на документа.
„Заедно ще честваме Илинден в Македония на 2 август и тогава ще завършим договора за двустранно сътрудничество. Премиерът Борисов ще посети Македония и ще посети паметника от нашата обща история. Днес ние ще се поклоним пред паметника на цар Самуил в София. Говорихме с кметовете на София и Скопие да дадем име на една улица на нашите президенти, които не са живи. В Скопие на Желю Желев, а в София на Борис Трайковски. Днес поискахме от България да ни помогне със своя опит за европейските фондове. Да ни изпрати експертизи. Македония има малко открити програми, но се надявам да отворим още общи. Опитът, който има България, ще бъде много ценен за нашите перспективи. Имаме желание да открием преговори с ЕС, да станем членове на НАТО. Приятелска България ще ни бъде от помощ“, каза още Зоран Заев.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Телеграф“ (Македония): България подкрепя евроатлантическата интеграция на Македония, но подобно на Гърция и тя има условия

„Телеграф“ (Македония): България подкрепя евроатлантическата интеграция на Македония, но подобно на Гърция и тя има условия

20 Юни 2017 | 10:17 | Агенция "Фокус"
София/Скопие. Макар да декларират подкрепа за евроатлантическата интеграция на Македония, подобно на гърците и властите в София имат условия, едно от които е подписване на Договор за добросъседство, коментира скопското електронно издание „Телеграф“.
Въпреки че миналото правителство споменаваше, че споразумението ще бъде подписано бързо, това изглежда няма да се случи. Подобен договор е в ущърб на Македония и със сигурност не може да се твърди, че е „добросъседски“. Тъкмо обратното – ако Скопие подпише подобен договор, ще трябва да се съгласи, че има обща история с България. По този начин ще бъде застрашена македонската идентичност, коментира изданието.
В частност, България изисква двете страни съвместно да празнуват исторически дати като Илинден (20 юли), празника на Св. св. Кирил и Методий (24 май), както и да се премахнат всички статии в учебниците и научните книги, в които се споменава, че България през Втората световна война е била на страната на фашистите.
Освен това, от Македония се изисква да се откаже от всякакви грижи за македонското малцинство в България, което от години се бори да получи най-основни малцинствени права. От редакцията твърдят, че при преброяванията на населението македонците трябва да се декларират като българи, а ОМО Илинден-Пирин вече 20 г. се бори да бъде регистрирана като партия – до този момент все неуспешно.
Но отношенията между София и Скопие в този момент са особено важни за Македония, защото България от първи януари следващата година ще бъде председател на Съвета на ЕС.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър-председателят на Република Македония Зоран Заев е на посещение у нас

Министър-председателят на Република Македония Зоран Заев е на посещение у нас

20 Юни 2017 | 07:10 | Агенция "Фокус"
София. Министър-председателят на Република Македония Зоран Заев е на официално посещение у нас. Премиерът Бойко Борисов ще се срещне със Заев в Министерския съвет. Предвидени са среща на четири очи и пленарни разговори между двете делегации, в които са включени вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, министрите на културата и на транспорта, информационните технологии и съобщенията Боил Банов и Ивайло Московски, както и посланик Иван Петков, от българска страна, и вицепремиерът по европейските въпроси Буяр Османи, министърът на външните работи Никола Димитров, министърът на транспорта и комуникациите Горан Сугарески, министърът на културата Роберт Алагьозовски и посланик Марян Гьорчев – от македонска страна.
От 15.00 часа на „Дондуков“ 2 държавният глава Румен Радев ще се срещне с министър-председателя на Република Македония. В рамките на посещението министър-председателят Зоран Заев ще бъде приет и от председателя на Народното събрание Димитър Главчев.
София е втората столица, която Заев посещава, след Брюксел, след сформирането на новото македонско правителство.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„24 Вести“ (Македония):  Според Бойко Борисов историята трябва да бъде оставена на историците

„24 Вести“ (Македония): Според Бойко Борисов историята трябва да бъде оставена на историците

19 Юни 2017 | 22:24 | Агенция "Фокус"
България. Българският министър-председател Бойко Борисов изрази мнение по време на срещата си със своя македонски колега Зоран Заев, че най-важното нещо, което Македония е направила е, че е успяла да излезе от тежката политическа криза, „която разстрои всички държави на Балканите“, предава телевизионният канал „24 Вести“.
Бойко Борисов препоръча на македонските политици по демократичен начин да разрешат проблемите в страната си, а историята да я оставят на историците.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МИА: САЩ потвърди подкрепата си за членство на Македония в ЕС

МИА: САЩ потвърди подкрепата си за членство на Македония в ЕС

19 Юни 2017 | 18:09 | Агенция "Фокус"
Рига. Председателят на македонското Народно събрание Талат Джафери бе на среща с американския конгресмен и председател на Работната група на Конгреса за тероризъм и неконвенционално воюване, в рамките на участието им на Международния форум по сигурността в Рига, предава Македонската информационна агенция .
На срещата са били обсъдени сигурността на Балканския регион, борбата против тероризма и киберпрестъпността.
Председателят на Народното събрание на Македония Талат Джафери заяви, че в тясно сътрудничество със САЩ, ЕС и НАТО, страната е в процес на изграждане на Стратегия за кибер отбрана. Американският конгресмен потвърди подкрепата на САЩ за македонска интеграция в евроатлантическите структури.
Превод и редакция: Симеон Миланов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Входът на Македония в ЕС и НАТО през българската порта? (ОБЗОР)

Входът на Македония в ЕС и НАТО през българската порта? (ОБЗОР)

19 Юни 2017 | 17:53 | Агенция "Фокус"
Скопие. Предстоящото двудневно посещение на македонския премиер Зоран Заев е основна тема за македонските медии. На фокус е поставена ролята на България за интеграцията на Македония в ЕС и НАТО. Електронното издание „Фактор“ пише, че очакванията от срещите в София са големи както от българска, така и от македонска страна. Изданието коментира, че за македонското правителство София има решаваща роля за разкриване на пътя за евроатлантическата интеграция на Македония, докато според българския премиер след избора на новото македонско правителство София и Скопие могат да заработят още по-твърдо за развитие на добросъседските отношения и за приближаването на Македония към НАТО и ЕС. „Либертас“ отбелязва, че София е втората задгранична дестинация, след Брюксел, която Заев посещава след сформирането на новото правителство. Медия припомня, че веднага след избирането си Зоран Заев заяви, че София е от първостепенна важност за Македония и очаква добро сътрудничество и подкрепа за евроатлантическите намерения на Македония, особено след 1 януари 2018 г., когато България ще поеме председателството на ЕС. Радио „Свободна Европа“ коментира, че България може да стане важен съюзник на Македония в Европейския съюз. Според изданието по време на двудневно посещение на Заев в България може да се постигне напредък за подписването на договор за добросъседство, тъй като повечето детайли по него вече са съгласувани. Македонското електронно издание цитира Исмет Рамадани, председател на Евроатлантическия съвет на Македония, който смята, че страната трябва да използва позитивното разположение, което съществува в ЕС, както и в българското правителство. „Ако се съгласуват двата въпроса, мисля, че ще се намери компромис и ще се подпише договор за добросъседство, а тогава България може да направи много за Македония“. „Свободна Европа“ цитира и бившия македонски посланик в НАТО проф. Нано Ружин, според когото посещението в София може да разреши проблемите, началото на решаването на които беше направено още от правителството на Любчо Георгиевски през 1998 година. Според Ружин „важно за Македония е не само започването на преговори за членство в ЕС, и за членството в НАТО, да има България за съюзник, тъй като през последните години София често пъти се солидаризираше с Атина.
Вестник "Нова Македония" отбелязва, че съвместни работни групи са заседавали за подготовката на срещите на македонския премиер с представители на българския държавен връх, както и върху съществуващите различия за тълкуването на историята и общо отбелязване на важни дати в историята от Скопие и от София. Според "Нова Македония" тези въпроси продължават да са актуални, но и двете страни очакват позитивен импулс.
Според скопския вестник "Вечер" засилената активност на премиера Заев в европейската централа в Брюксел и в съседните държави цели подобряване на сътрудничеството и подкрепа за евроатлантическата интеграция на Македония.
Темата за двудневната визита на Зоран Заев в България е водеща и за телевизионния канал A1 On.

Превод и редакция: Василена Йорданова


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Трима космонавти излитат към Международната космическа станция - 17 декември 2017 година
Трима космонавти излитат към Международната космическа станция - 17 декември 201...

ВИДЕО
Наводненията в Гърция взеха жертви
Наводненията в Гърция взеха жертви
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2017 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.