НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 21:39

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Бургас: СНЦ „Синдикат охрана” подкрепя исканията на служителите на МВР

Бургас: СНЦ „Синдикат охрана” подкрепя исканията на служителите на МВР

29 Юни 2017 | 14:34 | Агенция "Фокус"
Бургас. СНЦ „Синдикат охрана” подкрепя исканията на служителите на МВР. Това се посочва в позицията на неправителствената организация, изпратена до медиите. Сдружението изразява своята подкрепа и солидарност със справедливите искания за достойно заплащане и европейски условия на труд на българските полицаи, пожарникари и спасители, като застават твърдо в подкрепа на обявените и планирани протестни действия от Синдикалните организации на служителите в Министерството на вътрешните работи на 5 юли.
„Настояваме за действия, гарантиращи повишаване на професионалния и социалния статус, доходите и жизненото равнище на държавните служители, както и на работещите по трудови правоотношения в сектор „Сигурност”. Ние изцяло подкрепяме исканията на колегите ни в МВР, защото видимото обедняване задълбочава демотивираността и напрежението сред служителите и усещането за несигурност и несправедливост. Намираме исканията на синдикалните организации в МВР за законодателни промени за наложителни, за да бъдат в съответствие с европейските и международните правила”, се казва в декларацията. Позицията е адресирана и до министър-председателя, министъра на правосъдието, министъра на вътрешните работи и синдикатите в МВР.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ръководството на МВР ще проведе среща с представители на синдикалните организации на 29 юни

Ръководството на МВР ще проведе среща с представители на синдикалните организации на 29 юни

26 Юни 2017 | 17:26 | Агенция "Фокус"
София. Ръководството на МВР ще проведе среща с представители на синдикалните организации на 29 юни, съобщиха от пресцентъра на министерството. Участие в заседанието на Съвета за социално партньорство ще вземе министър Валентин Радев. По време на срещата ще бъде обсъден въпросът за предоставянето на униформено облекло и възможността за изплащане на паричната му равностойност. Ще бъдат дискутирани и начините за преодоляване на съществуващите към момента разлики в заплащането на служителите след влизането в сила от 1 февруари 2017 г. на Закона за изменение и допълнение на ЗМВР.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Смолянските структури на МВР активно ще се включат в обявения за 5 юли национален протест

Смолянските структури на МВР активно ще се включат в обявения за 5 юли национален протест

26 Юни 2017 | 16:49 | Агенция "Фокус"
Смолян. Смолянските структури на МВР активно ще се включат в обявения за 5 юли национален протест, както и в останалите планирани протести до края на годината, ако не се стигне до решение по исканията им. Това каза за Радио „Фокус” – Смолян Михаил Узунов, председател на Синдикално дружество 47 при Районно управление „Полиция” – Смолян. Първият протест, обявен от Синдикалната федерация на служителите в МВР, ще се проведе пред храм-паметника „Св. Александър Невски“ в столицата от 11.00 часа на 5 юли. Вместо да празнуват професионалния си празник, те ще протестират, защото от осем години няма чуваемост на техните искания. „В момента на местно ниво се създава съответната организация – кой, как и откъде ще пътува, тъй като ние имаме право на протест, а не на стачка. В Смолян остават служителите, които са на работа в същия ден и те стриктно и пълноценно ще си изпълняват задачите. Това, че няма да има хора, че няма да има кой да обръща внимание на гражданите е интрига“, подчерта Узунов.
Той допълни, че ще видят как ще протече протестът в София, след което ще решават дали такива да има и по места. Основните им искания са отново за повишаване на заплатите на служителите между 15 и 25%, да има някаква категоризация и това да се направи в хода на преговори; редовно да се получават униформи и компенсиране на служителите, които не са получавали дълго време униформи поне с два лимита, за да могат да си покрият разноските, които са направили при покупка на такива.
Даниела БОЙКОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Димитър Попов, зам.-председател на СФСМВР: През 2013 – 2015 година служители в МВР са закупували с лични средства униформено облекло

Димитър Попов, зам.-председател на СФСМВР: През 2013 – 2015 година служители в МВР са закупували с лични средства униформено облекло

26 Юни 2017 | 16:12 | Агенция "Фокус"
Благоевград. През 2013 – 2015 година служители в МВР са закупували с лични средства униформено облекло, за да могат да изпълняват служебните си задължения, заяви пред Радио „Фокус“ - Пирин Димитър Попов, заместник-председател на Синдикалната федерация на служителите на МВР. Този проблем е зароден не само по времето на това управление, а и няколко предхождащи. Става въпрос за нераздадено униформено облекло“, обясни Попов. По думите му, не всички артикули се продават в магазинната мрежа. „Съвсем обикновени панталони със син цвят и ризи, както и тениски, на които ние допълнително си пришиваме отличителни знаци на Министерството на вътрешните работи за различните служби, си ги направихме с лични средства, защото в същото време има доста служебни документи, които задължават служителите да работят в такова облекло и да бъдат в такъв вид. Поставени сме пред една абсурдна ситуация“, коментира Попов. По думите му, поради тази причина едно от исканията на служителите в МВР е за годините от 2013 до 2015 те да бъдат компенсирани с парична сума, тъй като им се дължи облекло в натура, т.е. пари за това не се дават. „Сега искаме за тези години, които пропуснаха да бъда облечени служителите, да бъдат изплатени сумите. Искането за сравняване на униформи в складовете си остава и това важи за 2016 и 2017 година. Проблемът е наистина сериозен“, каза още Попов.
Лора КАЛЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Димитър Попов, зам.-председател на СФСМВР: До протест на полицаите се стига, тъй като социалният диалог в МВР е провален

Димитър Попов, зам.-председател на СФСМВР: До протест на полицаите се стига, тъй като социалният диалог в МВР е провален

26 Юни 2017 | 13:17 | Агенция "Фокус"
Благоевград. До протест на полицаите се стига, тъй като социалният диалог в МВР в момента е провален. Това коментира за Радио „Фокус“ - Пирин Димитър Попов, заместник-председател на УС на Синдикалната федерация на служителите на МВР. „Отново се налага да си говорим през медиите с политическото ръководство, а това не е нормалният начин. Не е нормалният начин да поставяме исканията си през улицата на 5 юли, когато е празникът на Министерство на вътрешните работи. На този ден ще протестират не само полицаите, ще протестират и държавните служители в МВР“, каза Попов. Той допълни, че се включват и лицата, които работят по трудово правоотношение, лицата, които изпълняват функцията по охрана на държавната граница, служителите от Пожарната. „Надяваме се все пак този диалог да продължи... и синдикалните организации и министерството в лицето на политическото ръководство да положат всички усилия за разрешаване на съществуващите проблеми“, каза още Димитър Попов.
Лора КАЛЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бургас: Служители в Областната дирекция на МВР ще се включат в националния протест на 5 юли

Бургас: Служители в Областната дирекция на МВР ще се включат в националния протест на 5 юли

26 Юни 2017 | 10:22 | Агенция "Фокус"
Бургас. Бургаските служители на МВР ще се включат в националния протест на 5 юли, съобщи за Радио „Фокус“ - Бургас Генади Тенев, член на УС на Синдикалната федерация на служителите в МВР – Бургас. Исканията са за увеличение на основните месечни възнаграждения. „Целият сектор МВР е пострадал от това, че няма увеличение на заплатите през последните години. Минималната работна заплата е увеличена почти над 50%, а нашите заплати - с около 12% за период от 9 години. Служителите сами си закупуват униформи, качеството на предоставяното облекло от МВР е лошо. Държавата дължи 30 млн. лева за униформено облекло за последните 4 - 5 години“, подчерта Тенев.
В Бургас, както и в страната, няма да се извършват регионални протестни действия. „Ще се концентрираме на 5 юли в София на пл. „Александър Невски“ от 11.00 часа. Тепърва започваме организация за желаещи и за транспорта“, каза още Тенев. Той подчерта, че в протестите ще участват служители, които няма да бъдат на работа. По всяка вероятност тези, които не могат да присъстват на събитието, ще са със значки в знак на съпричастност.
Мария РУСЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Служителите на МВР излизат на протест на 5 юли с искане за по-високи заплати (ОБЗОР)

Служителите на МВР излизат на протест на 5 юли с искане за по-високи заплати (ОБЗОР)

25 Юни 2017 | 20:09 | Агенция "Фокус"
София. Служителите от всички ведомства на МВР ще излязат на национален протест пред паметника „Александър Невски“ в столицата в деня на професионалния им празник - 5 юли от 11.00 часа. Решението е взето на заседание на Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР). В началото на месеца синдикатите поискаха 15% увеличение на възнагражденията на служителите в МВР от 1 юли 2017 година. На 15 юни те се срещнаха със зам.-министъра на вътрешните работи Стефан Балабанов и след срещата обявиха, че с ръководството на министерството са се обединили около увеличение на заплатите. Ден по-късно, вътрешният министър Валентин Радев заяви, че заплатите на служителите на МВР ще бъдат увеличени само ако бъдат представени аргументи за това.
Председателят на УС на СФСМВР Валентин Попов посочи, че синдикатите са готови да преговарят за размер на увеличението на възнагражденията на служителите на МВР и от кога да влезе в сила. По думите му ако преговорите с ръководството на МВР не са удовлетворителни, протести ще има и около датите 14 септември, 8 ноември и 22 декември, които са свързани със служителите на вътрешното министерство. От 5 януари 2018 година, датата, когато България поема председателството на Съвета на ЕС, нататък протестите ще бъдат ежедневни. Валентин Попов коментира, че не се ли разберат служителите и ръководството на МВР на масата, ще се наложи да се разбират от улицата. Според него дебатът между синдикатите и МВР се води през медиите, което не е нормален диалог. Валентин Попов обясни, че служителите на МВР се позовават на законовото си право за протест, защото не виждат положително развитие на проблемите си. Той уточни, че в началото на следващата седмица ще стане ясна стратегията за протестните действия на служителите.
Синдикатите обявиха, че на протест на 5 юли ще излязат не само полицаите, но и пожарникарите, спасителите, лицата на трудови правоотношения в МВР, както и държавните служители в институтите и Академията на МВР. Зам.-председателят на УС на СФСМВР Илия Кузманов обясни, че с последните две изменения в Закона за МВР министерството е блокирало и нищо не се е променило нито за гражданите, нито за служителите. Валентин Попов пък коментира, че не е вярно твърдението на вътрешния министър Валентин Радев, че има пълни складове с униформи за служителите на МВР. Той поясни, че в процес на преместване в кв. "Симеоново" са складове, които започват да се зареждат със зимни униформи, но в момента не работят. По думите му дори още утре на служителите на МВР да се раздадат по 6 комплекта униформи, това по никакъв начин няма да ги овъзмезди за парите, които са давали години наред. Валентин Попов заяви, че по данни до миналата година МВР дължи на служителите си униформено облекло на стойност около 30 млн. лева.
По-късно, заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов изрази убеденост, че решение за българските полицаи ще бъде намерено. Според него не е коректно служителите на МВР да организират протест на професионалния си празник- 5 юли, защото се омаловажава трудът на работилите в системата през годините. Цветан Цветанов обясни, че се събира информация за проектобюджета за 2018 година и допълни, че най-важното е да има икономически растеж. По думите му така ще има пари за полицаите, учителите, военните и всички останали сектори. Цветан Цветанов посочи, че униформите на служителите на МВР са разписани като приоритет от ръководството и с волята на министър Валентин Радев се полагат максимални усилия за приключването на този процес.
Биляна ИВАНОВА


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Убеден съм, че ще намерим решение за българските полицаи, не е коректно в професионалния празник на МВР да се организира протест

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Убеден съм, че ще намерим решение за българските полицаи, не е коректно в професионалния празник на МВР да се организира протест

25 Юни 2017 | 17:52 | Агенция "Фокус"
София. Убеден съм, че ще намерим решение за българските полицаи, не е коректно на професионалния празник на МВР да се организира протест. Това каза заместник-председателят на ПП ГЕРБ и председател на парламентарната група на партията Цветан Цветанов, по време на пресконференция във връзка със заявките на СФСМВР, че ще започват серия от протести, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Според него по този начин се омаловажава трудът на всички достойни полицейски служители, работили в системата през годините. „Когато има професионален празник, обществото и всички трябва да отдадем заслуженото за това, което правят тези полицаи през всичките тези десетилетия. Полицаи има днес, полицаи е имало и вчера, ще има и утре. Когато има професионален празник, трябва с чест и уважение да се отнасяме към труда на полицейските служители и да почитаме паметта на загиналите полицаи при изпълняване на служебните им задължения“, коментира той. Цветанов заяви, че в момента се събира информация за проектобюджета за 2018 г. „Няколко месеца преди внасянето му в парламента ще можем действително да водим разговори. Най-важното е да имаме икономически растеж, по-голяма събираемост, което означава, че трябва да имаме ефективност на българските институции. Убеден съм, че ще има пари както за българските полицаи, така ще продължим да изпълняваме ангажиментите си за българските учители, но и с българските военни и всички останали сектори“, заяви заместник-председателят на ГЕРБ.„Смятам, че диалогът трябва да е основният, който да ни даде решения на всички тези натрупани проблеми“, каза Цветанов. Той помоли колегите си от всички парлaментарни групи да не се заиграват с проблемите в сектор „Сигурност“. „Що се касае до държавата и Министерски съвет, полагат се максимални усилия“, каза той. По думите му целевата сума, извоювана от министър-председателя Бойко Борисов от ЕК и удължаването й с една година е, за да могат да приключат всички процедури. По думите му една немалка част от тези процедури касаят подобряване условията на работа и закупуването на високопроходима техника в областните дирекции и „Гранична полиция“, които имат пряко отношение по охраната на външната граница, както и екипировката, която трябва да бъде закупена. Той поясни, че има приоритети, които са разписани от ръководството на МВР. „На първо място това са вещевото доволствие – дрехите, за които има огромно забавяне. От 2012 г. не е купувана нова екипировка и униформа на служителите от МВР“, обясни Цветанов. Той заяви, че с волята на министър Валентин Радев се полагат максимални усилия за приключването на този процес. Той призова полицейските служители да разговарят по темите, но не чрез медиите.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Илия Кузманов, СФСМВР: На протест на 5 юли излизат не само полицаите, но и пожарникарите, спасителите и лицата на трудови правоотношения в МВР

Илия Кузманов, СФСМВР: На протест на 5 юли излизат не само полицаите, но и пожарникарите, спасителите и лицата на трудови правоотношения в МВР

25 Юни 2017 | 15:25 | Агенция "Фокус"
София. На протест не излизат само полицаите, излизат и пожарникарите, спасителите, лицата, работещи на трудови правоотношения, които никак не са малко в МВР. Излизат и държавните служители- институтите и Академията на МВР. Това каза зам.- председателят на УС на Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) Илия Кузманов, по време на пресконференция във връзка с кризата в системата и бъдещите действия на синдиката, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Всички браншове в МВР искаме увеличение на заплатите“, заяви той. „Задавали са ни въпроса напук ли го правите- не, не е напук. Защо казвам, че не е напук- между нас върви синдрома „жертва се оплаква на жертва““, коментира Илия Кузманов. Според него служителите на МВР в този момент са жертви са системата. „Когато една жертва на системата дойде при нас, тя търси помощ от жертвата“, обясни той. „Още при първата си среща с г-н Радев му казахме нещо много просто- ако неговите предшественици можеха или не можеха, искаха или не искаха да направят реформи, на него ще му се наложи, защото МВР приключи“, посочи Илия Кузманов. „С последните две изменения в Закона за МВР, които съставляват 250 страници промени, МВР блокира“, допълни той. „Кажете ми коя от реформите, влезли през 2015 и 2016 година тръгна и работи. Държавното предприятие не можаха да го стартират и го отложиха за 2018 година“, коментира Илия Кузманов. „Нещо да се промени за гражданите- не. Нещо да се промени за служителите- не. Е, на това се казва МВР приключи“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Валентин Попов, СФСМВР: Не е вярно, че има пълни складове, които да решат проблема с униформите, МВР дължи на служителите си облекло за 30 млн. лева

Валентин Попов, СФСМВР: Не е вярно, че има пълни складове, които да решат проблема с униформите, МВР дължи на служителите си облекло за 30 млн. лева

25 Юни 2017 | 15:14 | Агенция "Фокус"
София. Не е вярно, че има пълни складове, които да решат проблема с униформите за година напред. Това каза председателят на УС на Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) Валентин Попов, по време на пресконференция във връзка с кризата в системата и бъдещите действия на синдиката, коментирайки изказване на вътрешния министър Валентин Радев, че има пълни складове с униформи за служителите на МВР, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Имахме идея да поканим медиите, за да потърсим тези складове заедно някъде из Симеоново“, коментира той. „Едни складове в момента са в процес на преместване някъде в посока Симеоново, но те не работят“, посочи Валентин Попов и уточни, че тези складове сега започват да се зареждат със зимни униформи. „Униформи за година напред е лека хипербола“, коментира той. „Дори да раздадат още утре по 6 комплекта униформи на колегите, това по никакъв начин няма да ги овъзмезди за парите, които са давали години наред“, посочи Валентин Попов. „До миналата година министерството по официални данни на същото министерство дължеше на служителите си униформено облекло на стойност някъде от порядъка на 30 млн. лева“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Валентин Попов, СФСМВР: Готови сме да преговаряме за размер на увеличението на възнагражденията на служителите на МВР и от кога да влезе в сила

Валентин Попов, СФСМВР: Готови сме да преговаряме за размер на увеличението на възнагражденията на служителите на МВР и от кога да влезе в сила

25 Юни 2017 | 14:46 | Агенция "Фокус"
София. Отворени сме за преговори, готови сме да разговаряме по размер на увеличението на възнагражденията на служителите на МВР, евентуално по това дали на всички по равно или да има някаква диференцираност и от коя дата да влезе в сила. Това каза председателят на УС на Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) Валентин Попов на пресконференция във връзка със ситуацията в системата и бъдещите действия на синдиката, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Това са въпроси, които можем да коментираме и сме готови да преговаряме“, посочи той. „За да го направим най-напред трябва да седнем около една маса, г-н министър Радев да ме извинява, но няма как да изпратим по гълъб аргументите си, нито ролята не медиите в роля на посредник“, коментира Валентин Попов. „Позоваваме се на законовото си право да започнем протест, защото до момента не виждаме развитие в положителна посока на проблемите, които имаме“, заяви той и уточни, че министър Валентин Радев още утре ще бъде информиран за това със специално писмо, с което за пореден път ще бъде приканен да започне преговори с негово лично участие. „Огласявайки нашето решение, влизайки във фаза протест, законът задължава министъра и нас да започнем преговори, така че причините за протеста да отпаднат“, поясни Валентин Попов. „Някъде в началото на седмицата ще имаме по-изчистена обща стратегия за действие в ситуацията“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Синдикалната федерация на служителите в МВР насрочва национален протест на 5 юли 2017г. пред храм-паметника „Св. Александър Невски“ в столицата

Синдикалната федерация на служителите в МВР насрочва национален протест на 5 юли 2017г. пред храм-паметника „Св. Александър Невски“ в столицата

25 Юни 2017 | 14:27 | Агенция "Фокус"
София. Взехме решение и насрочваме национален протест на 5 юли 2017г. от 11.00 часа пред храм паметника „Александър Невски“. Това каза председателят на УС на Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) Валентин Попов на пресконференция във връзка с кризата в системата и бъдещите действия на синдиката, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Ако преговорите с ръководството на МВР, а може би и с ръководството на държавата, не протекат по начин, по който ни удовлетворява, няма да ограничим протеста си само с митинга на 5 юли“, заяви той. Валентин Попов обясни, че датите 14 септември, 8 ноември и 22 декември са свързани по някакъв начин със служителите на МВР, затова ще има мероприятия и между тях. „От 5 януари 2018 година, датата, когато България поема председателството на Съвета на ЕС, нататък протестите ще бъдат ежедневни“, обясни той. „Надяваме се, че няма да се стигне дотам, поне на по-голямата част от празниците колегите да празнуват“, коментира Валентин Попов. „Не организираме протест заради самия протест, не съм фен на протеста, но той е част от преговорния процес и социалния диалог“, посочи той. По думите му не се ли разберат служителите и ръководството на МВР на масата, ще се наложи да се разбират от улицата. „Към момента освен заседанието на Съвета за социално партньорство се води използвайки медиите като посредници, не смятаме, че това е нормален диалог“, каза още Валентин Попов.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Синдикалната организация на служителите в МВР организира пресконференция във връзка с кризата в системата и бъдещите действия на синдиката

Синдикалната организация на служителите в МВР организира пресконференция във връзка с кризата в системата и бъдещите действия на синдиката

25 Юни 2017 | 09:36 | Агенция "Фокус"
София. Синдикалната организация на служителите в МВР (СФСМВР) организира пресконференция във връзка с кризата в системата и бъдещите действия на синдиката. Това съобщиха от СФСМВР. Пресконференцията ще се проведе от 14.00 часа в зала "Мецанин" на ул. "Ангел Кънчев" 2 (вход от пл.“Гарибалди“). Ще участват Валентин Попов - председател на УС на СФСМВР, Илия Кузманов и Илия Хрисимов - заместник-председатели на УС на СФСМВР.Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: Причина за недоволството на служителите на МВР е липсата на социален диалог и разнобой в позициите на ръководството, според синдикалист

Пазарджик: Причина за недоволството на служителите на МВР е липсата на социален диалог и разнобой в позициите на ръководството, според синдикалист

20 Юни 2017 | 19:08 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. Причина за поредното недоволство на служителите на МВР е липсата на социален диалог и разнобой в позициите на политическото ръководство, което е меко казано озадачаващо. Това каза за Радио „Фокус” – Пазарджик Иван Сердаров, зам.-председател на синдикалното дружество към ОДМВР – Пазарджик. „Те излизат единия ден с изявление, че ще увеличават заплатите и разговорите и консултациите са стигнали до желания резултат, а на другия ден се оказа, че това съвсем не е така. На третия ден пък, че е било едва ли не така, но частично, а никой не знае кога и как ще се случи”, коментира Сердаров. По думите му служителите в системата на МВР като цяло работят в среда на несигурност и една такава допълнителна дезинформация от страна на ръководните фактори в министерството, а и в държавата, им идва малко в повече. Сердаров уточни, че все още не е сигурно как ще протекат протестите и кога ще се случат. „По въпроса все още текат консултации“, уточни синдикалистът.
Теодора ДИМИТРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Борис Прешелков, СФСМВР: Не може да се прави реформа на парче в МВР, необходима е дългосрочна стратегия за промяна

Борис Прешелков, СФСМВР: Не може да се прави реформа на парче в МВР, необходима е дългосрочна стратегия за промяна

20 Юни 2017 | 16:15 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Не може да се прави реформа на парче в МВР, необходима е дългосрочна стратегия за промяна. Това съобщи за Радио „Фокус“-Пловдив заместник-председателят на Управителния съвет на Синдикалната федерация на служителите на МВР (СФСМВР) Борис Прешелков. По думите му дългоочакваната промяна е възможна само с приемането на нов закон за МВР, каквото е и искането на синдикалните организации на полицейските служители.
„Част от колегите ги направиха държавни служители по кодекса на труда и в един момент се оказва, че има огромен дисбаланс в заплащането между тях и останалите служители в системата“, каза Прешелков. Според него реакцията на вътрешния министър Валентин Радев, в края на миналата седмица, след провелата се среща между синдикатите и заместник-министъра Стефан Балабанов, на която двете страни се разбраха за по-високи заплати на полицаите, показва че министър Радев не познава закона за МВР. „Не може Съветът за социално партньорство, който има право по закон да взема решения и е упълномощен да взима такива решения, след това той да не се съобрази с решенията на съвета“, коментира още Прешелков. Предстои в следващите дни синдикатите в МВР да обсъдят и вземат решение за началната дата на планираните протестни действия.
Кристиян ГАРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Борис Прешелков, СФСМВР: Полицейските служители от Пловдив са в готовност за протестни действия

Борис Прешелков, СФСМВР: Полицейските служители от Пловдив са в готовност за протестни действия

20 Юни 2017 | 15:12 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Полицейските служители от Пловдив са в готовност за протестни действия. Това съобщи за Радио „Фокус“-Пловдив заместник-председателят на Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) Борис Прешелков. По думите му те са изпратили декларация, че подкрепят действията на синдикалната федерация.
„В пловдивската дирекция на МВР има проблем с работата на дознателите, с невъзможността да полагат извънреден труд, колкото трябва. Очаквам силна подкрепа за предстоящия протест от тяхна страна“, каза още Прешелков. Според него основните искания за увеличение на заплатата на служителите в системата и за спешни промени в закона за МВР трябва да бъдат удовлетворени в най-кратки срокове. Той посочи, че полицаите не са получавали пари за облекло през последните 5 години.
Според Прешелков друга важна стъпка за подобряване на условията за работа в системата е заплащането да бъде обвързано със средната работна заплата за страната. Според него справедливото увеличение на заплатите е от с 15% до 25%. Борис Прешелков подчерта, че профсъюзната организация няма да се откаже от това искане. Все още дата за полицейския протест не е обявена, тъй като предстои решението да бъде взето на събрание на Управителния съвет на СФСМВР на 24 и 25 юни. Сред вероятните дати е 5 юли – професионалният празник на полицията.
Кристиян ГАРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Иван Сердаров, синдикално дружество към ОДМВР–Пазарджик: Искането за увеличаване на заплатите е само част от общите искания на служителите на МВР

Иван Сердаров, синдикално дружество към ОДМВР–Пазарджик: Искането за увеличаване на заплатите е само част от общите искания на служителите на МВР

20 Юни 2017 | 15:02 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. Категорично искането за увеличаване на заплатите е само част от общите искания на служителите на МВР, каза за Радио „Фокус” – Пазарджик Иван Сердаров, зам.-председател на синдикалното дружество към ОДМВР – Пазарджик по повод заявената готовност за протести на служителите на ведомството. „На практика индексирането на заплатите идва и от това, че те много скоро ще се изравнят с минималната работна в страната. Говорим за най-ниската, която се получава в МВР, защото в министерството не са само хората на терен, а има и такива, които работят по Кодекса на труда. Техните заплати са малко над 500 лева, а всички знаем колко и минималната работна заплата в момента в страната”, коментира Сердаров.
„Другото ни искане отново е за осигуряване на нормални условия на труд. Това касае униформи, облекла, канцеларски консумативи и материали, с каквито колегите на някои места продължават да се снабдяват сами”, каза още синдикалистът. Сердаров допълни, че по отношение на администрацията в МВР до момента е имало няколко съкращения и такъв процес тече и сега, като това е въпрос на допълнителни преговори и консултации и те, като синдикат, могат да дадат експертно мнение, само ако им бъде поискано.
Теодора ДИМИТРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Служителите на МВР готвят протести, ако не бъдат приети конкретни ангажименти за изпълнение за исканията им (ОБЗОР)

Служителите на МВР готвят протести, ако не бъдат приети конкретни ангажименти за изпълнение за исканията им (ОБЗОР)

19 Юни 2017 | 20:33 | Агенция "Фокус"
София. Служителите на МВР ще предприемат активни протестни действия, ако от министерството и министерски съвет не бъдат приети конкретни ангажименти за изпълнение за исканията им. Това стана ясно от декларация на Синдикаланата Федерация на служителите на МВР (СФСМВР), публикувана в отговор на позицията на вътрешния министър Валентин Радев по въпроса с исканията за по-високи заплати в системата. На свое заседание на 24 и 25 юни УС на СФСМВР се очаква да обсъди и вземе решения за местата, формите и началната дата на активни протестни действия в столицата и страната. Федерацията започва и разговори с други синдикални организации, както в системата на МВР, така и извън нея, за участие и подкрепа на тези протестни действия. В декларацията си СФСМВР посочват, че с писмо от 12 юни са поискали среща с министър Радев, на която да му бъдат изложени аргументи във връзка с исканията им, на което така и не са получили отговор. Позицията им дойде в отговор на изказването на вътрешния министър от парламентарната трибуна в петък, че не е чул съществени аргументи за увеличение на заплатите в МВР, ден след като след проведена срещу между синдикатите и заместник-министъра на вътрешните работи Стефан Балабанов, бе обявено, че двете страни са се разбрали за по-високи заплати на полицаите. За „Фокус“ зам.-председателят на Синдикаланата Федерация на служителите на МВР (СФСМВР) Илия Кузманов коментира, че реакцията на министър Радев е била много неадекватна и будеща недоумение. „Очакваме от него да направи това, което каза на първата ни среща – да работи за служителите в МВР, тоест да направи необходимия компромис, да разговаря с г-н Горанов в Министерски съвет и да предложи увеличаване на заплатите на служителите в МВР“, заяви Илия Кузманов. Той уточни, че към момента няма отговор от страна на вътрешното министерство. Във връзка с предложението на министъра да бъдат увеличени заплатите на полицейските служители, които работят „на терен“, той бе категоричен, че федерацията не би се съгласила с такъв компромис. На въпрос дали наистина е възможно да се стигне и до ефективни протести от страна на служителите на МВР, ако исканията им не бъдат изпълнени, той отговори: „Не само е възможно, но е съвсем предстоящо да се случи, ако разговорът продължава да върви по медиите, без конкретни ангажименти от страна на министерството и на Министерски съвет съответно“. Зам.-председателят на СФСМВР припомни и проблемите, които от федерацията са поставили пред министерството и отбеляза, че те по в никакъв случай не свършват със заплащането. „За нас е много важен проблемът с униформите. Там се предложи, и то съвсем резонно, когато държавата не може да осигури други, те да бъдат заплащани с пари, тъй като колегите така или иначе си закупуват тези дрехи със собствени средства. Искаме и чисто нов закон в Министерството на вътрешните работи, разбира се, тук ще бъдем толерантни - за пролетта на 2018 година. Не можем и не го искаме веднага. Искаме и промяна в сега действащия закон за МВР за обвързване на нашата работна заплата със социално измерим променлив фактор – да кажем средната работна заплата в страната, за да не бъдем принудени всяка година или през година да искаме увеличения“, обясни Илия Кузманов.
Весела ПЕТРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Генади Тенев, СФСМВР - Бургас: Искаме официална среща с министъра на вътрешните работи

Генади Тенев, СФСМВР - Бургас: Искаме официална среща с министъра на вътрешните работи

19 Юни 2017 | 14:04 | Агенция "Фокус"
Бургас. Провежда се неофициална среща с представители на СФСМВР и част от ръководството на Министерството на вътрешните работи, съобщи за Радио „Фокус“ - Бургас Генади Тенев, член на УС на Синдикалната федерация на служителите в МВР - Бургас. „Ще искаме ясни гаранции, срокове и изпълнители. Искаме официална среща с министъра на вътрешните работи“, заяви Тенев. Работещите в системата на МВР са готови за протестни действия. Засега е решено да се проведе мероприятие на 5 юли, но окончателната дата ще се реши на заседание на УС на Синдикалната федерация на служителите на МВР на 24 и 25 юни. „Под каква форма зависи от нещата, които ще се развият тези няколко дни до вземане на решение през почивните дни за протестни действия“, обясни Тенев.
Тенев припомни, че недоволството произлиза от отношението на министъра на вътрешните работи за увеличение на заплатите на работещите в системата на МВР. “Искахме среща с министъра, но такава не се състоя. Единствената ни среща бе на 26 май. След това се взе решение, че трябва да се работи за увеличение на месечните възнаграждения на служителите в МВР, след което министърът излезе и каза, че за такова нещо въобще не е разговаряно и че няма да се случи“, каза още Тенев.
По думите му има недостиг на около 3 000 служители в системата на МВР. Тенев допълни, че за ОДМВР - Бургас има недостиг на разследващи полицаи. „Около 108 реално са на работа от 125 щатни бройки. Щатът по принцип е малък и всяка година натоварването на служителите се увеличава“, каза още Тенев.
Мария РУСЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Управителният съвет на СФСМВР ще обсъди на свое заседание на 24 и 25 юни активни протестни действия срещу ниските трудови възнаграждения

Управителният съвет на СФСМВР ще обсъди на свое заседание на 24 и 25 юни активни протестни действия срещу ниските трудови възнаграждения

19 Юни 2017 | 09:17 | Агенция "Фокус"
София. Управителният съвет (УС) на Синдикалната федерация на служителите в Mинистерство на вътрешните работи (СФСМВР) намира не само за изненадваща, но и за неприемлива позицията на министъра на вътрешните работи, изразена във връзка с решенията, взети на заседание на Съвета за социално партньорство в МВР, провело се на 15 юни 2017 г. Това съобщават от СФСМВР. На свое заседание на 24 и 25 юни УС на СФСМВР ще обсъди и вземе решения за местата, формите и началната дата на активни протестни действия – в столицата и страната – срещу ниските трудови възнаграждения в системата на МВР. Федерацията започва и разговори с други синдикални организации – както в системата на МВР, така и извън нея – за участие и подкрепа на тези протестни действия.
От федерацията посочват още:
"Реакцията на министър Радев към Съвета за социално партньорство в МВР буди най-малкото недоумение, тъй като съгласно Закона за Министерството ва вътрешните работи „Съветът осъществява социалния диалог, като разрешава въпросите, свързани с трудовите и служебните отношения и със социално-икономическите права и интереси на служителите, в дух на сътрудничество, взаимни отстъпки и зачитане интересите на всяка от страните“.
Със своето изказване министърът на вътрешните работи показва, че или не е запознат с функциите на Съвета за социално партньорство, или не смята да се съобрази с основни принципи на демократичната държава – като този за равнопоставеността на партньорите в социалния диалог. Очевидно министър Радев приема Съвета за социално партньорство като експертна работна група, с чиито решения и позиции той не се чувства обвързан по никакъв начин. Нещо повече, министърът с лека ръка задраска постигнатия в Съвета консенсус по три изключително важни за служителите въпроса – увеличението на заплатите и обвързването им със социално измерим показател, решаването на проблема с компенсиране на служителите, неполучавали с години униформено облекло и необходимостта от нов закон за МВР. Аргументите на Федерацията по тези въпроси са внесени писмено в Съвета за социално партньорство и ако министърът не е запознат с тях, проблемът очевидно не е у СФСМВР.
Главният извод, който УС на СФСМВР прави от изложените факти е, че Съветът за социално партньорство очевидно не е подходящият формат за провеждане на преговори за увеличаване на основните заплати на служителите в МВР. Представителите на Федерацията ще продължат да участват в работата на Съвета, но УС на СФСМВР отправя покана към министъра за започване на преговори с личото му участие. Всеки опит подобни преговори да се възложат на някой с по-нисък ранг Федерацията ще приеме единствено като опит за отлагане и протакане.
(Длъжни сме да добавим, че с писмо от 12 юни УС на СФСМВР поиска среща с министъра, на която да му бъдат изложени така липсващите му аргументи. Това писмо все още е без отговор и ако министърът не е запознат и с него, проблемът отново трябва да се търси в сградата на ул. „6-и септември“.)".


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СФСМВР ще обяви официалното си становище по изказването на министъра на вътрешните работи Валентин Радев, направено след заседание на Съвета за социално партньорство в МВР

СФСМВР ще обяви официалното си становище по изказването на министъра на вътрешните работи Валентин Радев, направено след заседание на Съвета за социално партньорство в МВР

19 Юни 2017 | 08:07 | Агенция "Фокус"
София. Синдикалната федерация на служителите в Mинистерство на вътрешните работи (СФСМВР) ще обяви официалното си становище по изказването на министъра на вътрешните работи Валентин Радев, направено след заседание на Съвета за социално партньорство в МВР. Това съобщиха от СФСМВР. От СФСМВР обявиха, че посрещат с огромно недоумение изявленията на министър Радев и че федерацията ще предприеме всички законови действия, за защита на социалните права и интереси на служителите в МВР и започва подготовка за протестни действия.
"Оставаме отворени за предложения, кореспондиращи с духа на проведените консултации", посочиха още от СФСМВР.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Валентин Радев: Ще настоявам да се вдигнат заплатите на полицаите, които са „на терен“

Министър Валентин Радев: Ще настоявам да се вдигнат заплатите на полицаите, които са „на терен“

17 Юни 2017 | 14:36 | Агенция "Фокус"
София. От Съвета за социално партньорство, ръководено от зам.-министър Стефан Балабанов, чух някои притеснителни неща. Аз ще настоявам заплатите, особено на тези, които са „на терен“, където очевидно няма желаещи и една от причините са заплатите, там да направим нещо. Въпросът е как да стане и кога да стане. Това каза на брифинг пред журналисти министърът на вътрешните работи Валентин Радев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Трябва да бъде направен преглед на целия сектор „Сигурност“ и ние това правим, и там, където има по-ниски заплати и мотивацията е по-малка, правим го. Въпросът е кога – може ли да стане в средата на годината или в началото на следващата година. То ще стане, въпросът е да стане по правилата, аз да чуя добри аргументи“, посочи Радев. „За облеклото чух, че ще се плащат пари, вместо облекло. Не, правим и за облеклото, да има облекло. Защото това облекло е униформа и то трябва да се прави от държавата и с дори по-високо качество от нормалното“, коментира министърът на отбраната. Той каза още, че няма план с колко точно да бъдат повишени заплатите. „Трябва да се погледне целият сектор и да се погледне къде заплатите са най-ниски. Очевидно като няма желаещи да бъдат полицаи, а има желаещи за други места, тогава едно от нещата, може би основното, е заплатата. Аз отговарям за тази система и искам моите хора, полицаите, да имат добри заплати. Ще направя необходимото, но в диалог с другите сектори“, допълни Радев.
Стефан ПЕТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СФСМВР за изказването на министър Валентин Радев: Федерацията ще предприеме всички законови действия за защита на интересите на служителите в МВР и започва подготовка за протестни действия

СФСМВР за изказването на министър Валентин Радев: Федерацията ще предприеме всички законови действия за защита на интересите на служителите в МВР и започва подготовка за протестни действия

16 Юни 2017 | 17:02 | Агенция "Фокус"
София. Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) посреща с огромно недоумение изявленията на министър Валентин Радев, броени часове след заседание на Съвета за социално партньорство в МВР. Федерацията ще предприеме всички законови действия, за защита на социалните права и интереси на служителите в МВР и започва подготовка за протестни действия. Оставаме отворени за предложения, кореспондиращи с духа на проведените консултации. Това съобщиха от СФСМВР. Официалното становище на СФСМВР ще бъде публикувано и разпространено на 19.06.2017г. (понеделник).
Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) е най-голямата синдикална организация в МВР, в която членуват 8 000 служители – както държавни служители, така и лица, работещи по трудово правоотношение, заети във всички направления на дейност на МВР на територията на цялата страна. Основана е през февруари 2009 година, непосредствено след спонтанните протести на служители в МВР от края на 2008 година.
Основна цел на СФСМВР е отстояването и защитата на социално-икономическите и трудови интереси и права на членовете си в сферата на труда, трудовата заетост, трудовите и служебни отношения, социалното и здравно осигуряване, безопасността, подпомагането, осигуряването на високо жизнено равнище и професионална реализация при спазване Конституцията на Република България, действащото национално и европейско законодателство, конвенциите на Международната организация на труда и други международни споразумения, по които Република България е страна, както и на разпоредбите на Устава на СФСМВР.
СФСМВР се обявява срещу корупцията, дефицита на социален диалог и незаинтересоваността от състоянието на системата за вътрешна сигурност в страната.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Валентин Радев: Не чух съществени аргументи за увеличение на заплатите в МВР, когато чуя такива ще говоря с премиера и финансовия министър

Министър Валентин Радев: Не чух съществени аргументи за увеличение на заплатите в МВР, когато чуя такива ще говоря с премиера и финансовия министър

16 Юни 2017 | 13:39 | Агенция "Фокус"
София. Зам.-министър Стефан Балабанов ми каза какво са се разбрали със синдикатите. Не съм доволен от това, което са се разбрали, защото са започнали да си говорят не за това, за което ги помолих на първото заседание. Това каза пред журналисти в Народното събрание министърът на вътрешните работи Валентин Радев относно предложението за увеличаване на заплатите в МВР, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Моята молба към синдикатите беше следната – дайте ми аргументи, защо искате или на кого, ако говорим за заплати или ако имате други някакви искания, които са извън това“, обясни той. „Те не са си говорили за аргументи, а са се разбрали, ако може да повикат някой друг да реши задачата. Да дойде примерно финансовият министър, заместник-финансовият министър или пък - Менда Стоянова споменаха“, коментира министърът. „С тях говоря аз, те са ми съвещателен орган – синдикатите заедно с председателя, който е заместник-министър, мислят нещо, обсъждат нещо, идва той и го съобщава на мен, аз решавам какво правим натам“, заяви Валентин Радев и добави, че не е чул съществени аргументи за увеличение на заплатите. „Чувам, че няма дрехи. Какви дрехи няма? Складът, който се намира в „Симеоново“ е пълен с дрехи за една година“, посочи Валентин Радев. „Когато чуя съществени аргументи, им казах - аз съм член на правителството, ще говоря с г-н Горанов и с премиера“, уточни той.
На въпрос има ли основание да се увеличават заплатите в МВР министърът коментира: „Първо, за кое МВР говорим, т.е. за кои служители? Има едни, които са на терен. Очевидно там няма кадри. Никой в момента или малко са хората, желаещи да отидат полицаи на терен – по-малко са. Всички искат да стават инспектори с висше образование, офицери. Ниските звена – там е големият недокомплект". „Има дисбаланси – синдикатите го виждат и казват. Аз също го виждам и казвам – да, вероятно една от причините са заплатите“, посочи Валентин Радев. „И следва вторият въпрос – кога ще ги повдигате тези заплати, точно на тях ли, как да стане, вътре ли ще стане това или държавата ще даде пари за целия сектор – това се обсъжда и в Консултативния съвет за национална сигурност също“, каза още вътрешният министър.
Биляна ИВАНОВА


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МВР и синдикатите се разбраха за по-високи заплати на полицаите (ОБЗОР)

МВР и синдикатите се разбраха за по-високи заплати на полицаите (ОБЗОР)

16 Юни 2017 | 01:38 | Агенция "Фокус"
София. Синдикалните организации на МВР продължават да са в протестна готовност, но се договориха с ръководството на министерството по основните си исканията. След срещата на Съвета за социално партньорство към ведомството заместник-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов съобщи, че на следващото заседание ще бъдат поканени министърът на финансите и шефът на комисията по бюджет и финанси в парламента, за да се разберат какви са възможностите на държавата от кога и с колко биха могли да се увеличат заплатите на служителите на МВР. По думите му на срещата със синдикатите са били обсъдени три основни теми - повишаване на заплатите на служителите на МВР, спешни изменения в закона на МВР, които касаят социалния статус на служителите и подготовката за изцяло нов Закон за МВР. Балабанов уточни, че волята на правителството е тази година служителите да получат униформи, като това вероятно ще стане до края на годината и началото на следващата. Според него промените в Закона на МВР се налагат от обстоятелствата в света и в Европа, от динамиката на събитията и на полицейската професия изискват такава промяна. Стефан Балабанов уточни, че ще се направи всичко възможно да бъдат задоволени исканията на синдикатите, за да не се стига до протести.
Председателят на Синдикалната федерация на служителите в МВР Валентин Попов допълни, че срещата е преминала в един много коректен тон и че той е доволен, защото и по трите поставени проблеми е било достигнато до някакъв консенсус. По думите му докато текат нормални преговори, докато има около какво да се стига до консенсус, не може да се говори за протести. „Но в момента, в който някой от синдикатите или всичките, решат, че преговорите са се изчерпали като възможност, не може да се стигне до задоволително и за двете страни решение, законът не само ни позволява, той ни принуждава да излезем на протест“, коментира той. Попов заяви, че е необходимо увеличение на заплатите на служителите в МВР през тази година. Той изтъкна, че по въпросите като какъв да е размерът на това увеличение, от кога да влезе в сила то, дали да е еднакво за всички или да има някаква диференциация може да се разговаря и да се преговаря. Попов припомни, че позицията на СФСМВР е увеличение на основните заплати с между 15 и 25%. По думите му участниците в срещата са се обединили върху твърдението, че са належащи изменения в действащия Закон за МВР.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МВР и синдикатите се разбраха за по-високи заплати на полицаите (ОБЗОР)

МВР и синдикатите се разбраха за по-високи заплати на полицаите (ОБЗОР)

15 Юни 2017 | 20:16 | Агенция "Фокус"
София. Синдикалните организации на МВР продължават да са в протестна готовност, но се договориха с ръководството на министерството по основните си исканията. След срещата на Съвета за социално партньорство към ведомството заместник-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов съобщи, че на следващото заседание ще бъдат поканени министърът на финансите и шефът на комисията по бюджет и финанси в парламента, за да се разберат какви са възможностите на държавата от кога и с колко биха могли да се увеличат заплатите на служителите на МВР. По думите му на срещата със синдикатите са били обсъдени три основни теми - повишаване на заплатите на служителите на МВР, спешни изменения в закона на МВР, които касаят социалния статус на служителите и подготовката за изцяло нов Закон за МВР. Балабанов уточни, че волята на правителството е тази година служителите да получат униформи, като това вероятно ще стане до края на годината и началото на следващата. Според него промените в Закона на МВР се налагат от обстоятелствата в света и в Европа, от динамиката на събитията и на полицейската професия изискват такава промяна. Стефан Балабанов уточни, че ще се направи всичко възможно да бъдат задоволени исканията на синдикатите, за да не се стига до протести.
Председателят на Синдикалната федерация на служителите в МВР Валентин Попов допълни, че срещата е преминала в един много коректен тон и че той е доволен, защото и по трите поставени проблеми е било достигнато до някакъв консенсус. По думите му докато текат нормални преговори, докато има около какво да се стига до консенсус, не може да се говори за протести. „Но в момента, в който някой от синдикатите или всичките, решат, че преговорите са се изчерпали като възможност, не може да се стигне до задоволително и за двете страни решение, законът не само ни позволява, той ни принуждава да излезем на протест“, коментира той. Попов заяви, че е необходимо увеличение на заплатите на служителите в МВР през тази година. Той изтъкна, че по въпросите като какъв да е размерът на това увеличение, от кога да влезе в сила то, дали да е еднакво за всички или да има някаква диференциация може да се разговаря и да се преговаря. Попов припомни, че позицията на СФСМВР е увеличение на основните заплати с между 15 и 25%. По думите му участниците в срещата са се обединили върху твърдението, че са належащи изменения в действащия Закон за МВР.
Стефан ПЕТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Валентин Попов, СФСМВР: Доволни сме от срещата в МВР, протестите са част от преговорите

Валентин Попов, СФСМВР: Доволни сме от срещата в МВР, протестите са част от преговорите

15 Юни 2017 | 16:02 | Агенция "Фокус"
София. Срещата мина в един много коректен тон. Аз определено съм доволен, че и по трите поставени от нас проблеми стигнахме до някакъв консенсус. Докато текат нормални преговори, докато има за какво да разговаряме, докато има около какво да стигаме до консенсус, разбира се, не можем да говорим за протести. Но в момента, в който някой от синдикатите или всичките, решат, че преговорите са се изчерпали като възможност, не може да се стигне до задоволително и за двете страни решение, законът не само ни позволява, той ни принуждава да излезем на протест. Това каза пред журналисти председателят на Синдикалната федерация на служителите в МВР след среща с представители на Министерството, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Според Попов необходимо е увеличение на заплатите на служителите в МВР през тази година. „Какъв да е размерът на това увеличение, от кога да влезе това увеличение, дали да е еднакво за всички или да има някаква диференциация – това са въпроси, по които можем да разговаряме и да преговаряме“, допълни той. Той припомни, че позицията на СФСМВР е увеличение на основните заплати с между 15 и 25%. „Ние сме готови да разговаряме и да преговаряме. За нас е важно, че Съветът прие това, че е необходимо да бъдат увеличени основните заплати през тази година. Ние твърдим, че нещата не търпят протакане и дълго отлагане. Ние поставяме датата 1 юли, от която да влезе в сила увеличението на заплатите. Самото решение може да бъде взето и на 15 юли и през август“, обясни той. По думите му участниците в срещата са се обединили върху твърдението, че са належащи изменения в действащия Закон за МВР. „Съществуват 2-3-5-8 текста, които се нуждаят от спешен ремонт. Сядаме и започваме да разработваме изцяло нов закон за МВР. Очакваме с нетърпение следващата среща,надяваме се от хората, които са поканени на нея, да чуем някакви конкретни цифри, върху които да можем да продължим преговорния процес“, каза още Попов.
Стефан ПЕТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-министър Стефан Балабанов: Със синдикатите се обединихме около тезата, че заплатите в МВР трябва да бъдат вдигнати

Зам.-министър Стефан Балабанов: Със синдикатите се обединихме около тезата, че заплатите в МВР трябва да бъдат вдигнати

15 Юни 2017 | 15:49 | Агенция "Фокус"
София. Обединихме се около темата, че заплатите на МВР трябва да бъдат увеличени. Това каза заместник-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов след срещата със синдиката на служителите в МВР, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Предвиждаме на следващото ни заседание, което ще бъде твърде скоро, да поканим министъра на финансите и шефа на комисията по бюджет и финанси в парламента, за да можем да разберем какви са възможностите на държавата от кога и с колко биха могли да се увеличат заплатите на служителите на МВР. Обединихме се около тезата, че такова увеличение е нужно“, посочи Балабанов. По думите му Съветът за социално партньорство се събира за пръв път. „Тази среща, по настояване на синдикатите, беше извънредно заседание на съвета. Бяха включени 3 основни точки – повишаване на заплатите на служителите на МВР, спешни изменения в закона на МВР, които касаят социалния статус на служителите и подготовката за изцяло нов Закон за МВР“, каза министърът на вътрешните работи. По думите му с волята на правителството тази година служителите ще получат униформи. „Надяваме се до края на годината те да бъдат напълно оборудвани с чисто ново облекло. Максимум началото на другата“, допълни той. „Съгласихме се, че е нужен нов Закон за МВР, тъй като обстоятелствата в света, в Европа, динамиката на събитията, на полицейската професия изискват такава промяна. Не е нужно да кърпим по 2-3 члена на година, а да направим изцяло нова концепция и Закон за МВР. Посоката е да се ремонтират почти всички членове, защото обстановката се изменя, нуждата на полицията расте“, каза още Балабанов. Тъй съобщи, че ще направи всичко възможно да бъдат задоволени исканията на синдикатите, за да не се стига до протести.
Стефан ПЕТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Трима космонавти излитат към Международната космическа станция - 17 декември 2017 година
Трима космонавти излитат към Международната космическа станция - 17 декември 201...

ВИДЕО
Наводненията в Гърция взеха жертви
Наводненията в Гърция взеха жертви
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2017 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.