НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 21:57

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Радостин Танев, народен представител от ГЕРБ: Законът за доброволчеството е кауза, която си заслужава

Радостин Танев, народен представител от ГЕРБ: Законът за доброволчеството е кауза, която си заслужава

19 Юни 2017 | 14:50 | Агенция "Фокус"
Стара Загора. Проектозаконът за доброволчеството, който предстои да бъде обсъден и гласуван в Народното събрание, е кауза, която си заслужава внимание. Причината е, че доброволчеството навлиза все повече у нас и е нужно дейността да бъде урегулирана. Това каза Радостин Танев, народен представител от ГЕРБ, по време на среща-разговор с представители на неправителствени организации, които работят в Старозагорския регион, съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ.
„Това е само първият от редица разговори по темата за доброволческите права и задължения, които ще се състоят преди окончателното гласуване на Закона, който трябва да е максимално полезен както за организациите, така и за доброволците“, подчерта Танев.
Основното искане на представителите на НПО е да бъде изграден онлайн национален регистър, в който да бъдат вписвани всички доброволчески акции и участниците в тях. Друга добра практика, взаимствана от Белгия, е зачитането на доброволческите часове като вид опит и предимство при кандидатстване за работа. Даден бе и пример за облекчаване на данъците на хора, които са активни доброволци в Германия.
Представителите на Международния младежки център потвърдиха необходимостта от единна форма, по облик на познатите Euro Pass, с описание за дейността на доброволците и инициативите, в които са взели участие.
От Фондация „От любов към България“ бе подчертана необходимостта за изискване и на документ за психично здраве на хората, които се включват в инициативи, най-вече обвързани с деца, за да се избегнат неприятни ситуации. „Разбирам, че звучи особено, но се съгласете с мен, че при работа с деца, особено в неравностойно положение, не може да се допуска компромис. Имали сме подобен случай и неадекватното поведение на доброволец може да бъде опасно“, подчерта Ивелина Павлова, председател на фондацията.
По време на срещата стана ясно, че подобен нормативен акт, който да обхваща дейностите свързани с безвъзмездното отдаване на време и труд, трябва да бъде внимателно изготвен. Необходимо е да бъде обмислен и да е в полза на всички, но и да има контрол над доброволческата дейност.
В обсъждането на проектозакона днес участваха още и представители на сдруженията „Свят без граници“, Националната и регионалната асоциация на ресурсните учители, Централна рибно опазваща организация, както и на Младежкия общински съвет. Участниците в срещата се обединиха около важността на темата, която ще продължи да бъде на дневен ред и занапред.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Френският президент Еманюел Макрон държи реч по време на срещата на върха
Френският президент Еманюел Макрон държи реч по време на срещата на върха "Една ...

ВИДЕО
Наводненията в Гърция взеха жертви
Наводненията в Гърция взеха жертви
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2017 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.