НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 17:42

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

„Коммерсант“: За хакерската атака с вируса WannaCry обвиняват Северна Корея и програмисти от американските спецслужби

„Коммерсант“: За хакерската атака с вируса WannaCry обвиняват Северна Корея и програмисти от американските спецслужби

17 Май 2017 | 03:32 | Агенция "Фокус"
Пхенян/Вашингтон. Във вторник се появи основната версия за това кой може да е организирал мащабната кибератака срещу операционната система Windows, от която атака пострадаха над 200 хил. души в поне 150 държави, коментира руското издание „Коммерсант“.
Според мнението на експерти от руската компания „Лаборатория Касперски“, вирусът-изнудвач WannaCry е бил пуснат от севернокорейска хакери. С тази версия са съгласни и американските специалисти. Въпреки това президентът на американската корпорация „Майкрософт“ Брад Смит на практика прехвърли отговорността за атаката на специалните служби на Съединените американски щати, от които хакерите са иззели данни, които са им позволили да създадат опасния вирус.

Превод и редакция: Цветан Петров
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

В Държавната агенция „Електронно управление“ не е постъпвала информация за засегнати от новия криптовирус административни органи

В Държавната агенция „Електронно управление“ не е постъпвала информация за засегнати от новия криптовирус административни органи

16 Май 2017 | 12:57 | Агенция "Фокус"
София. Към днешна дата в Националния център за действие при инциденти в информационната сигурност CERTbg към Държавната агенция „Електронно управление“ няма постъпила информация за засегнати от зловредния софтуер „WannaCry“ административни органи. Това съобщиха от пресцентъра на агенцията.
За уязвимостите, използвани от вируса „WannaCry”, CERTbg алармира още на 19 януари и на 17 март т.г. с информация на Портала за мрежова и информационна сигурност (govcert.bg). В рубриката на портала „Съвети“ на 19 януари експертите публикуват „Най-добрите практики за защита на SMB” (Server Message Block protocol), а през март Центърът публикува и изпраща до административните органи предупреждение за уязвимост в SMBv1 на Microsoft. Отправени са също така препоръки за предприемане на конкретни действия по блокиране на всички версии на SMB върху всички гранични мрежови устройства чрез затваряне на съответните портове.
От 15 май в рамките на CSIRTs Network (мрежата е създадена в съответствие с изискванията на Директивата за сигурност на мрежите и информационните системи) държавите членки на ЕС обменят информация за наличие или отсъствие на инциденти, механизмите на разпространение на „WannaCry”, както и за информационните кампании и за превантивните мерки.
От CERTbg напомнят, че дейностите по превенция и за повишаване на устойчивостта на мрежите и информационните системи са прерогатив на отделните административни органи.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ВСС: Обсъдени са конкретни действия при различни рискови хипотези във връзка с новия криптовирус

ВСС: Обсъдени са конкретни действия при различни рискови хипотези във връзка с новия криптовирус

16 Май 2017 | 11:34 | Агенция "Фокус"
София. По решение на Комисия „Професионална квалификация и информационни технологии“ (КПКИТС) се проведе работна среща между експертите на дирекция „Информационни технологии и съдебна статистика“, фирма „Абати“ АД - разработчик на системата за електронно дистанционно гласуване за избор на членове на ВСС и представители на Специализирания сектор „Киберпрестъпност“ при ГДБОП - МВР. Това съобщиха от Висшия съдебен съвет.
Обсъдени бяха съвместни действия по предотвратяване и разкриване на опити за компрометиране на системата за гласуване, като бяха оценени потенциалните рискове за вота през Интернет.
На срещата бяха набелязани конкретни действия при различни рискови хипотези.
Информация за проведената среща и набелязаните мерки ще бъдат обсъдени от КПКИТ на редовното заседание на Комисията на 17 май в хода на периодичното информиране във връзка с предстоящите избори за членове на ВСС.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

От МВР увериха, че няма нанесени вреди на правителствени организации, частни фирми и граждани в България от новия криптовирус (ОБЗОР)

От МВР увериха, че няма нанесени вреди на правителствени организации, частни фирми и граждани в България от новия криптовирус (ОБЗОР)

15 Май 2017 | 21:26 | Агенция "Фокус"
София. От Министерството на вътрешните работи (МВР) увериха, че няма нанесени вреди на компютърни конфигурации на правителствени организации, частни фирми или отделни граждани в България от новия криптовирус. В съобщението на МВР се посочва, че към 15.00 часа в понеделник в сектор „Киберпрестъпност“ на ГДБОП е регистриран само един сигнал за атака с новия криптовирус WannaCry към областна административна структура. В резултат на компетентните и навременни действия той е неутрализиран и вирусът не е нанесъл вреди. Експерти по киберсигурност предупреждават, че в следващите дни е възможна появата на нов модифициран вид на същия компютърен вирус с подобрена функционалност и още по-големи мащаби на атака. От МВР съветват потребителите е да предприемат незабавни действия по инсталиране на публикуваните от производителя обновявания за операционната система Windows, да се снабдят с надежден антивирусен софтуер и да бъдат бдителни при работа с непоискани СПАМ съобщения и прикачени към тях съмнителни файлове.
В понеделник Междувременно международната организация на криминалната полиция (Интерпол) алармира, че се очаква втора вълна на глобална кибератака със зловредния софтуер "Wanna Cry", който криптира данните на заразените компютри. Предупреждението дойде броени дни, след като близо 150 държави, 200 хил. организации и десетки компании бяха засегнати от действията на хакерите, които по оценка на европейската правоприлагаща агенция Европол са на „на безпрецедентни нива“. Междувременно стана ясно, че тайландски лектор е написа програма, която блокира действието на „Wanna Cry“. Защитният софтуер е достъпен за свободно изтегляне, като страницата, на която е публикуван е посетена над един милиард пъти. Програмата е свалена десетки хиляди пъти.
За „Фокус“ Димитър Ганчев, интернет специалист от организацията „Интернет общество“, коментира, че ниското качество на най-използваните софтуери е причината за масовото разпространение на вируси. По думите му от 10 години не се е срещала подобна атака, като вероятно ще последват и още такива. Той добави, че след заразяването с подобен вирус обикновеният потребител няма какво да направи, а това, което се случва е подмяна на информацията в персоналния компютър и искането на откуп за нея, но почти липсват случаи, в които информацията да е била възстановена. Ганчев коментира още, че е необходимо повишаване нивото на защита на световно ниво.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Nation: Тайландски лектор написа програма, която блокира зловредния софтуер „Wanna Cry“

The Nation: Тайландски лектор написа програма, която блокира зловредния софтуер „Wanna Cry“

15 Май 2017 | 18:56 | Агенция "Фокус"
Банкок. Тайландски лектор написа програма, която блокира действието на зловредния софтуер „Wanna Cry“, пише местният всекидневник The Nation.
Тайландецът демонстрира програма, спираща действието на компютърния вирус, която е разработил съвместно със свои колеги от университета, в който работи.
Защитният софтуер е достъпен за свободно изтегляне, като страницата, на която е публикуван е посетена над един милиард пъти. Програмата е свалена десетки хиляди пъти.
По-рано от Европейската полицейска служба (Европол) заявиха, че вирусът „Wanna Cry“, който прави файловете на компютъра неизползваеми и иска плащане на откуп за връщане на достъпа до тях, е засегнал над 200 хил. души в поне 150 държави. Представителите на Европол определиха кибератаката като „безпрецедентна“.

Превод и редакция: Цветан Петров
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МВР: Няма нанесени вреди на компютърни конфигурации на правителствени организации, частни фирми или отделни граждани от новия криптовирус

МВР: Няма нанесени вреди на компютърни конфигурации на правителствени организации, частни фирми или отделни граждани от новия криптовирус

15 Май 2017 | 16:02 | Агенция "Фокус"
София. Към 15.00 часа, в сектор „Киберпрестъпност“ на ГДБОП е регистриран само един сигнал за атака с новия криптовирус WannaCry към областна административна структура. В резултат на компетентните и навременни действия той е неутрализиран и вирусът не е нанесъл вреди. Не са регистрирани други сигнали за засегнати компютърни конфигурации на български правителствени организации, частни фирми или отделни граждани. Това съобщиха от пресцентъра на МВР.
В следващите дни е възможна появата на нов модифициран вид на същия компютърен вирус с подобрена функционалност и още по-големи мащаби на атака – предупреждават експерти по киберсигурност. Съветът към потребителите е да предприемат незабавни действия по инсталиране на публикуваните от производителя обновявания за операционната система Windows, да се снабдят с надежден антивирусен софтуер и да бъдат бдителни при работа с непоискани СПАМ съобщения и прикачени към тях съмнителни файлове.
Допълнителни конкретни стъпки за защита може да намерите на страницата на ГДБОП.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Франк-Валтер Щайнмайер пое инициативата за извеждане на Германия от политическата криза. 21 ноември 2017 г.
Франк-Валтер Щайнмайер пое инициативата за извеждане на Германия от политическат...

ВИДЕО
Наводненията в Гърция взеха жертви
Наводненията в Гърция взеха жертви
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2017 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.