НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 17:42

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Българският червен кръст отчете дейността си за периода 2013-2016 година (ОБЗОР)

Българският червен кръст отчете дейността си за периода 2013-2016 година (ОБЗОР)

20 Май 2017 | 03:54 | Агенция "Фокус"
София. На 65-ото общо събрание на Българския червен кръст беше отчетена дейността на организацията за периода 2013-2016 година. На събранието бяха представени отчетите на Националния съвет на БЧК, на бюджета за 2016 година, на Националната контролна комисия и на Етичната комисия. Председателят на БЧК Христо Григоров заяви, че организацията е изградила авторитет и хората ѝ вярват, защото застава зад хуманитарни идеи и помага. По думите му изминалите 4 години са били тежки за БЧК с оглед на това в каква среда работи организацията. Христо Григоров обясни, че в България, където институциите са се хванали за гушите, 30 години се разграждат изградени структури и 2 млн. пенсионери са обречени на геноцид, с пенсия от 2 евро на ден. В такава среда БЧК се явява се като буфер, който убива напрежението и помага на хората. Председателят на БЧК посочи, че един от най-големите проблеми, с които се сблъсква организацията, е обезлюдяването и уточни, че 65-70% от българското население живее в София, Пловдив и Варна.
За периода 2013-2016 година членовете на БЧК са 153 203, а доброволците - 17 582. От БЧК са подпомогнати и са получили закрила 12 хил. бежанци в 7-те центъра за настаняване. Във връзка с бежанската криза председателят на БЧК коментира, че за нея се говори като следствие, а никой не анализира причината. Христо Григоров обясни, че бежанците вече не са само в центровете за настаняване и цялата структура на БЧК е ангажирана с тях. Председателят на БЧК припомни взрива на цистерни на гарата в Хитрино и посочи, че при този случай е демонстрирана силата на БЧК. Той уточни, че само за 1 седмица за пострадалите в Хитрино са събрани 2 млн. лева, което говори за огромното доверие на гражданите и на коопоративния бизнес към БЧК.
Христо Григоров заяви, че ПСС е оказала реална помощ на над 7 хил. души за периода 2013-2016 година. Проведени са 327 спасителни акции с участието на 1 994 планински спасители. Той уточни, че в ПСС има 33 отряда, 23 обучени кучета, близо 600 доброволци и 50 щатни служители. Григоров коментира, че ако не съществува ПСС, имиджът на България като зимна туристическа дестинация ще бъде нулев. От Водноспасителната служба са спасени 17 278 души за 4-годишния период. Обучените професионални водни спасители за басейн и море са 4 650. Христо Григоров обясни, че в момента водните спасители се назначават на минимална работна заплата, за да се крият данъци и допълни, че предстои среща с министъра на туризма Николина Ангелкова във връзка с искането на концесионери да обучават водни спасители. Председателят на БЧК посочи, че младежката организация е най-активната. Националната мрежа на БЧК се състои от 1329 клуба, в които членуват 21 116 души. Активните доброволци са достигнали до 630 222 души, а покритието им в общините е 83%.
Поздравителни писма по повод откриването на общото събрание на БЧК изпратиха: президентът Румен Радев, председателят на НС Димитър Главчев, председателят на Парламентарната здравна комисия д-р Даниела Дариткова, кметът на София Йорданка Фандъкова, Български лекарски съюз, министъра на здравеопазването проф. Николай Петров, ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“, Държавна агенция за бежанците, Съюз на българските автомобилисти и „Пътна полиция“. Омбудсманът Мая Манолова изрази уважение, респект и възхищение към членовете и ръководството на БЧК. Тя призова БЧК и институцията на омбудсмана да продължават да се борят с несправедливостите със същия кураж, смелост и ентусиазъм.
Общото отчетно-изборно събрание на БЧК продължава и на 20 май, когато ще бъде избрано ръководство на организацията.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Мария Шарапова се оказа замесена в скандал с неосъществен проект за луксозни апартаменти в град Гургаон, Индия. 21 ноември 2017 г.
Мария Шарапова се оказа замесена в скандал с неосъществен проект за луксозни апа...

ВИДЕО
Наводненията в Гърция взеха жертви
Наводненията в Гърция взеха жертви
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2017 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.