НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 04:38

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Ген. Константин Попов: Българската армия се отличава с духа си и националния си идеал, с вярата си, с принципите си

Ген. Константин Попов: Българската армия се отличава с духа си и националния си идеал, с вярата си, с принципите си

19 Май 2017 | 18:09 | Агенция "Фокус"
София. Очевидно за всички е, че Българската армия се отличава с български дух и националния си идеал, с вярата си, с принципите си. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ и председател на Комисията по отбраната ген. Константин Попов, по време на откриването на изложбата „Дълго по задължение – история и гледни точки“, предаде Агенция „Фокус“. "Тези, които носят пагони и отговорността на националния суверенитет заслужават уважение и грижа. Тези хора имат достойна история“, каза заяви ген. Попов.
Стефан ПЕТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. Соня Пенкова, НВИМ: Дебатът за военната служба се води от 1997 г. във всички кръгове на обществото

Доц. Соня Пенкова, НВИМ: Дебатът за военната служба се води от 1997 г. във всички кръгове на обществото

19 Май 2017 | 17:52 | Агенция "Фокус"
София. Дебатът за военната служба се води от 1997 г. във всички кръгове на обществото. Това каза директорът на Националния военноисторически музей доц. Соня Пенкова по време на откриването на изложбата „Дълго по задължение – история и гледни точки“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Готвим тази изложба от много дълго време. Хората, които познават естеството на музейната работа знаят, че това е един много дълъг процес. Съвсем случайно той съвпадна с ще по-голяма буря на дебати по повод наборната армия“, коментира доц. Пенкова. Тя съобщи, че Националният военноисторически музей организира кампания за даряване на семейни спомени на музея под надслов „Дари история“. „Готови сме да приемем всичко това, което решите да ни подарите“, каза тя.
Стефан ПЕТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Националният военноисторически музей представя изложба за наборната служба по случай Международния ден на музеите

Националният военноисторически музей представя изложба за наборната служба по случай Международния ден на музеите

19 Май 2017 | 07:54 | Агенция "Фокус"
София. В Националния военноисторически музей на ул. „Черковна“, 92 в София ще бъде открита изложбата „Дълг по задължение: история и гледни точки“ от 16.30 часа, съобщиха от НВИМ. Събитието е организирано по повод Международния ден на музеите и Европейската инициатива Нощ на музеите, отбелязването на които тази година е под наслов Музеите и оспорваните истории: да кажем в музеите неизразимото.
Изложбата представя историята на наборната служба в България от 1878 г. до 2007 г. С богатство от фотографски и видео материал, част от който е предоставен от партньорите ни Българска национална филмотека и Военния телевизионен канал, униформи и снаряжение, типични за войниците в различните периоди, тя показва характерните за казармения живот обучения, учения и ритуали. В звук и картина посетителите ще имат възможност да проследят разгорещените дебати „за“ и „против“ наборната служба и да изградят свое собствено мнение на базата на историческия прочит на темата.
С вход свободен изложбата ще може да бъде разгледана още на следващия ден – 20 май, в Нощта на музеите, когато музеят ще работи безплатно за своите посетители от 18.00 до 24.00 часа.
Програма за нощта на музеите НВИМ на 20 май:
18.00 – 24.00 часа – Вход свободен за постоянната хронологична и външната експозиция на музея, както и за временната изложба „Дълг по задължение: история и гледни точки“;
18.00 – 20.00 часа – Концерт на Представителния оркестър на Сухопътните войски;
18.00 – 24.00 часа – „Скритото послание на музея“: инсталация от типа „оптична илюзия“, създадена със съдействието на Център за неформално образование и културна дейност АЛОС;
21.30 – 23.30 часа – Лятно кино.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Еманюел Макрон разговаря с Тереза Мей преди официалния обяд на Европейската социална среща на върха в Гьотеборг. 17 ноември 2017 г.
Еманюел Макрон разговаря с Тереза Мей преди официалния обяд на Европейската соци...

ВИДЕО
Наводненията в Гърция взеха жертви
Наводненията в Гърция взеха жертви
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2017 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.