НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 04:38

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Министър Румен Порожанов: Земеделският сектор стана един от водещите, което създава много добър вътрешен продукт и поминък в цялата страна

Министър Румен Порожанов: Земеделският сектор стана един от водещите, което създава много добър вътрешен продукт и поминък в цялата страна

18 Май 2017 | 13:15 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Земеделският сектор стана един от водещите, което създава един много добър вътрешен продукт и поминък в цялата страна. Това каза по време на дебат по ОСП в Пловдив министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, предаде репортер на Радио „Фокус” - Пловдив. „Това, което мога да обещая пред вас като земеделски производители е, че в работата на министерството и в мое лице няма да има популизъм, защото популизмът създава очаквания, които не се реализират, горчив привкус и загуба на доверие”, каза още министърът. Той поясни, че това не означава, че министерството няма да си свърши добре работата. „Нашата цел е секторът да може да бъде показан като един от водещите и хората, които създават производството и храната за българина, да отидат нагоре и да бъдат припознати и то не само в рамките на България”, каза Порожанов. Земеделският министър увери присъстващите производителите, че те са важните хора в държавата, защото създават продукти, които изхранват населението. „А темата за все по-нарастващото население в световен мащаб създава много високи изисквания към абсолютно всички ни. Аз лично се радвам, че всички добри земеделци, които са структурирали добри стопанства и подобряват техниката, са обречени на успех”, каза още Румен Порожанов. По думите му дори да има някакви катаклизми винаги има буфери и в европейски план и вътрешно фирмени, които ще могат да бъдат приложени при една или при друга схема. Порожанов каза още, че говорейки за бъдещето и перспективата пред сектора, не е важно министерството и министъра, важни са хората, които произвеждат този продукт. Затова те трябва да бъдат напред. „За да бъдат напред и да се начертае във времето една по-ясна и перспективна европейска общостопанска политика за един бранш като земеделския, изключително важен е начинът на финансиране, който предстои да се обсъжда”, добави земеделският министър. Той припомни, че вече е стартирал дебат с първи въпросник, който е бил направен. На него е имало над 350 хиляди отговори. Най-много са те от Германия – 46%, от Франция и Италия - 15%. От България също е имало изпратени отговори, близо 1000. „Този въпросник ще бъде анализиран, обобщен и се очаква през месец юли комисарят по земеделието да обяви резултатите и да излязат първите насоки”, каза още Румен Порожанов. Според него в България дебатът започва навреме и той ще продължи и след като комисията даде съответните насоки. Най-активните периоди ще бъдат след месец септември. „За нас като правителството, като част от което е министерството на земеделието, е изключително важно да усетим пулса, желанието и приоритетите на реалните потребители на тези европейски фондове. Това са абсолютно всички производители, търговци”, каза още Порожанов. Според него, като бивш директор на разплащателна агенция, общата селскостопанска политика е най-сложната, която се прилага в ЕС.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Лиляна Павлова: Поне до 2020 г. у нас няма да има намаляване на субсидиите за земеделските производители

Министър Лиляна Павлова: Поне до 2020 г. у нас няма да има намаляване на субсидиите за земеделските производители

18 Май 2017 | 12:42 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Намаляване на субсидиите за земеделските производители у нас със сигурност няма да има поне до 2020 година. Това каза пред журналисти в Пловдив Лиляна Павлова, министър на българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 година, предаде репортер на Радио „Фокус”-Пловдив. Според Павлова, дебатът сега е дали ще има намаляване на субсидиите след 2020 година и в какъв размер ще е то. „Този дебат върви паралелно с преговорите за Брекзит и тези преговори трябва да са в приоритетите на всички министри на земеделието в ЕС, които именно трябва да намерят отговор на въпроса как да стане това”, каза Павлова. По думите ѝ този дебат се пада в рамките на нашето председателство на Съвета на ЕС и е важно да се води правилно. Тя изтъкна, че само в сектор "Земеделие" нашият ресорен министър ще има ангажимента да ръководи 53 работни групи. Там влизат и подсектори като „Рибарство” и „Ветеринарен контрол”. Всички тези групи трябва да направят анализ на съществуващото законодателство и да отговорят на най-важния въпрос – как опростяваме механизмите. Трябва да се подготви Съветът на министрите по земеделие, който нашият министър на земеделието ще ръководи. „Той ще има сложно и тежко предизвикателство – трябва да е балансьорът в този дебат, който хем да търси компромиса между страните членки, хем да предложи и нашата позиция”, каза Павлова.
„Имаме няколко важни области по време на нашето председателство през 2018 година – земеделие, бъдеща кохезионна политика, продължаване на инвестициите за развитието на регионите, развитие на инфраструктурата, на малките и средни предприятия и всичко това пречупено през общо европейския дневен ред и приоритети – миграция и сигурност, Западни балкани, което е важно за България, добави Лиляна Павлова.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Лиляна Павлова: В дебата за бъдещето на Общата селскостопанска политика е важно да се отчете един много важен фактор и това е Брекзит

Министър Лиляна Павлова: В дебата за бъдещето на Общата селскостопанска политика е важно да се отчете един много важен фактор и това е Брекзит

18 Май 2017 | 12:16 | Агенция "Фокус"
Пловдив. В рамките на предстоящото председателство на България на Съвета на ЕС темата за бъдещето на Общата селскостопанска политика е изключително важна и тя трябва да бъде пречупена през три важни контекста. Това каза пред журналисти в Пловдив Лиляна Павлова, министър на българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 година, предаде репортер на Радио „Фокус” - Пловдив. „Първото предизвикателството пред нас е да решим каква ОСП имаме и каква искаме да бъде тя, какви са ползите, научените уроци и как можем и трябва да променим тази ОСП от гледна точка на това да имаме повишена конкурентност и повишено технологично обновление”, каза Павлова. По думите на Павлова, пред нас стои въпросът в кои сектори и как искаме да подкрепим финансирането, искаме ли да продължим със субсидирането и търсим ли баланс между всички сектори, или всяка държава трябва да има възможност да определи някои сектори като по-приоритетни, където да има приоритетно субсидиране. Според Лиляна Павлова, втората важна тема за нас сега е свързана с инвестициите в селските райони, защото това са и най-бедните райони. „В този смисъл ние трябва да мислим как подкрепяме инвестициите в тези райони от гледна точка на обезлюдяването им, на липса на достатъчно възможности за заетост и работна ръка, защото имаме тенденция на младежка безработица и все по-малко млади хора, които искат да се занимават със земеделие”, посочи Лиляна Павлова. Според нея това също е една от мерките, която трябва да стане по-агресивна. „В дебата за бъдещето на ОСП е важно да се отчете един много важен фактор и това е Брекзит”, казо още Лиляна Павлова. Според нея, излизането на Обединеното кралство трябва да бъде пресметнато през финансовия ефект от това него, което вероятно би довело до намаляване на общото субсидиране след 2020 година. Затова секторът трябва да реши и прецени с намаления обхват на финансиране на помощта кое ще е по-приоритетно, в какво и как да се направят инвестиции и как да ги развиват.
Лиляна Павлова, министър на българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 година и Румен Порожанов, министър на земеделието, храните и горите участват в дебата за ОСП, който се провежда в Пловдив. В него участват още представители на 6 държави -членки на ЕС и представители на над 30 браншови организация и научни институции.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Еманюел Макрон разговаря с Тереза Мей преди официалния обяд на Европейската социална среща на върха в Гьотеборг. 17 ноември 2017 г.
Еманюел Макрон разговаря с Тереза Мей преди официалния обяд на Европейската соци...

ВИДЕО
Наводненията в Гърция взеха жертви
Наводненията в Гърция взеха жертви
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2017 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.