НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 04:38

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Министър Румен Порожанов: Същинският дебат за новата Обща селскостопанска политика на ЕС реално ще стартира след октомври

Министър Румен Порожанов: Същинският дебат за новата Обща селскостопанска политика на ЕС реално ще стартира след октомври

18 Май 2017 | 14:18 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Същинският дебат за новата Обща селскостопанска политика на ЕС реално ще стартира след като еврокомисарят по земеделието излезе с позиция на база на резултатите от общоевропейското допитване по темата. Това каза пред журналисти в Пловдив министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, предаде репортер на Радио „Фокус” - Пловдив. По думите му се очаква това да стане след месец октомври тази година. Според земеделския министър финансовата рамка на новия бюджет трябваше да е готова до края на годината, но това няма да се случи. Важни насоки на промените в бъдещото финансиране ще са приоритетите, заложени при допитването и опростяването на процедурите за кандидатстване. Румен Порожанов каза още, че всъщност бюрокрацията тръгва от Брюксел, от регламентите и изискванията, одитите и контрола, които задъхват както бенефициентите, така и разплащателните агенции. Едва след дебата ще е ясно каква ще е финансовата база и как бюджетът да се насочи към правилните места. Според министъра е важно да се отбележи, че забавянето е и заради преговорния процес по Брекзит. Това се отразява на общата финансова рамка. „Но сега е важно да се запази процента от общия бюджет, който беше 40%. но вероятно сумата в абсолютен размер ще е по-малка”, добави Румен Порожанов.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Лиляна Павлова: Поне до 2020 г. у нас няма да има намаляване на субсидиите за земеделските производители

Министър Лиляна Павлова: Поне до 2020 г. у нас няма да има намаляване на субсидиите за земеделските производители

18 Май 2017 | 12:42 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Намаляване на субсидиите за земеделските производители у нас със сигурност няма да има поне до 2020 година. Това каза пред журналисти в Пловдив Лиляна Павлова, министър на българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 година, предаде репортер на Радио „Фокус”-Пловдив. Според Павлова, дебатът сега е дали ще има намаляване на субсидиите след 2020 година и в какъв размер ще е то. „Този дебат върви паралелно с преговорите за Брекзит и тези преговори трябва да са в приоритетите на всички министри на земеделието в ЕС, които именно трябва да намерят отговор на въпроса как да стане това”, каза Павлова. По думите ѝ този дебат се пада в рамките на нашето председателство на Съвета на ЕС и е важно да се води правилно. Тя изтъкна, че само в сектор "Земеделие" нашият ресорен министър ще има ангажимента да ръководи 53 работни групи. Там влизат и подсектори като „Рибарство” и „Ветеринарен контрол”. Всички тези групи трябва да направят анализ на съществуващото законодателство и да отговорят на най-важния въпрос – как опростяваме механизмите. Трябва да се подготви Съветът на министрите по земеделие, който нашият министър на земеделието ще ръководи. „Той ще има сложно и тежко предизвикателство – трябва да е балансьорът в този дебат, който хем да търси компромиса между страните членки, хем да предложи и нашата позиция”, каза Павлова.
„Имаме няколко важни области по време на нашето председателство през 2018 година – земеделие, бъдеща кохезионна политика, продължаване на инвестициите за развитието на регионите, развитие на инфраструктурата, на малките и средни предприятия и всичко това пречупено през общо европейския дневен ред и приоритети – миграция и сигурност, Западни балкани, което е важно за България, добави Лиляна Павлова.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Лиляна Павлова: В дебата за бъдещето на Общата селскостопанска политика е важно да се отчете един много важен фактор и това е Брекзит

Министър Лиляна Павлова: В дебата за бъдещето на Общата селскостопанска политика е важно да се отчете един много важен фактор и това е Брекзит

18 Май 2017 | 12:16 | Агенция "Фокус"
Пловдив. В рамките на предстоящото председателство на България на Съвета на ЕС темата за бъдещето на Общата селскостопанска политика е изключително важна и тя трябва да бъде пречупена през три важни контекста. Това каза пред журналисти в Пловдив Лиляна Павлова, министър на българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 година, предаде репортер на Радио „Фокус” - Пловдив. „Първото предизвикателството пред нас е да решим каква ОСП имаме и каква искаме да бъде тя, какви са ползите, научените уроци и как можем и трябва да променим тази ОСП от гледна точка на това да имаме повишена конкурентност и повишено технологично обновление”, каза Павлова. По думите на Павлова, пред нас стои въпросът в кои сектори и как искаме да подкрепим финансирането, искаме ли да продължим със субсидирането и търсим ли баланс между всички сектори, или всяка държава трябва да има възможност да определи някои сектори като по-приоритетни, където да има приоритетно субсидиране. Според Лиляна Павлова, втората важна тема за нас сега е свързана с инвестициите в селските райони, защото това са и най-бедните райони. „В този смисъл ние трябва да мислим как подкрепяме инвестициите в тези райони от гледна точка на обезлюдяването им, на липса на достатъчно възможности за заетост и работна ръка, защото имаме тенденция на младежка безработица и все по-малко млади хора, които искат да се занимават със земеделие”, посочи Лиляна Павлова. Според нея това също е една от мерките, която трябва да стане по-агресивна. „В дебата за бъдещето на ОСП е важно да се отчете един много важен фактор и това е Брекзит”, казо още Лиляна Павлова. Според нея, излизането на Обединеното кралство трябва да бъде пресметнато през финансовия ефект от това него, което вероятно би довело до намаляване на общото субсидиране след 2020 година. Затова секторът трябва да реши и прецени с намаления обхват на финансиране на помощта кое ще е по-приоритетно, в какво и как да се направят инвестиции и как да ги развиват.
Лиляна Павлова, министър на българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 година и Румен Порожанов, министър на земеделието, храните и горите участват в дебата за ОСП, който се провежда в Пловдив. В него участват още представители на 6 държави -членки на ЕС и представители на над 30 браншови организация и научни институции.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Еманюел Макрон разговаря с Тереза Мей преди официалния обяд на Европейската социална среща на върха в Гьотеборг. 17 ноември 2017 г.
Еманюел Макрон разговаря с Тереза Мей преди официалния обяд на Европейската соци...

ВИДЕО
Наводненията в Гърция взеха жертви
Наводненията в Гърция взеха жертви
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2017 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.