НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 20:41

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Варна: Общинският съвет гласува акциите на Международен панаир – Пловдив да бъдат върнати на държавата

Варна: Общинският съвет гласува акциите на Международен панаир – Пловдив да бъдат върнати на държавата

2 Май 2017 | 16:36 | Агенция "Фокус"
Варна. Общинският съвет във Варна гласува акциите на Международен панаир – Пловдив да бъдат върнати на държавата, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. Решението бе взето по време на днешното заседание на Общински съвет – Варна. Общинските съветници дадоха съгласието си собствеността върху придобитите от държавата акции от капитала на „Международен панаир Пловдив“ АД, които са в дялова стойност 29%, да бъдат безвъзмездно прехвърлени от Община Варна на Министерството на икономиката. Решението на Общински съвет – Варна бе почти единодушно, като само един от присъстващите на заседанието общински съветници гласува „въздържал се“.
„Фокус припомня“: През миналата година пpaвитeлcтвoтo пpexвъpли бeзвъзмeзднo нa oбщинитe Плoвдив и Варна coбcтвeнocттa въpxy пpитeжaвaнитe oт дъpжaвaтa aкции oт кaпитaлa нa дpyжecтвoтo в размер на 49.63%, като мaжopитapният пaкeт aкции e на Гeopги Гepгoв. Община Варна получи 16 314 400 поименни акции, представляващи 29% от капитала на „Международен панаир Пловдив“ АД, прехвърлени безвъзмездно от Министерството на икономиката. Преди дни Изпълнителната комисия на ГЕРБ възложи на кмета на Община Варна Иван Портних и на групата общински съветници на ГЕРБ, на сесията на 2 май да обсъдят и приемат решение на Общински съвет – Варна за предоставяне безвъзмездно на Министерство на икономиката на акции от Международен панаир – Пловдив в дялова стойност 29%. Мотивите за решението на ИК на ГЕРБ са продължаване на действията за консолидация на държавната собственост в Международен панаир – Пловдив и париране на опитите за дискредитиране на ГЕРБ.
Почти единодушно на 27 април общинските съветници в Пловдив също гласуваха за връщане на акциите на държавата. По този начин бе отменено решението от 13 април, с което Общинският съвет прие близо 21% от акциите с намерението на територията на Панаира да бъде построен Дом за пловдивската опера.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Общинският съвет във Варна ще обсъди дали да предостави на Министерството на икономиката 29% от акциите на Международния панаир- Пловдив

Общинският съвет във Варна ще обсъди дали да предостави на Министерството на икономиката 29% от акциите на Международния панаир- Пловдив

2 Май 2017 | 09:33 | Агенция "Фокус"
Варна. Общинският съвет във Варна ще обсъди решение за предоставяне безвъзмездно на Министерство на икономиката на акции от Международен панаир – Пловдив в дялова стойност 29%. На 27 април на заседание Изпълнителната комисия на ГЕРБ възложи на кмета на Община Варна Иван Портних и на групата общински съветници на ГЕРБ решението да бъде обсъдено и прието.
Мотивите за решението на ИК на ГЕРБ са продължаване на действията за консолидация на държавната собственост в Международен панаир – Пловдив и париране на опитите за дискредитиране на ГЕРБ.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бойко Борисов, ГЕРБ: Избягвам да се меся в работата на общините, защото има абсолютно независима местна власт

Бойко Борисов, ГЕРБ: Избягвам да се меся в работата на общините, защото има абсолютно независима местна власт

28 Април 2017 | 10:01 | Агенция "Фокус"
София. Избягвам да се меся в работата на общините, защото има абсолютно независима местна власт. Това коментира пред журналисти в парламента лидерът на ПП ГЕРБ Бойко Борисов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Финансовата криза в Гърция, ей сега и на 1 май имат общонационална стачка. Единствената ни мисъл е да стабилизираме държавата и затова и дадох оставка. Показахме как се работи в демокрация. Народът така ни нареди. Сега трябва да намерим начин да подредим правителството. Избягвам да се меся в работата на общините, защото има абсолютно независима местна власт“, коментира Борисов. По думите му, когато в публичното пространство почне да се внушава, че взетите решения обслужват някой, е длъжен да се намеси.
„И затова извиках кметовете на Варна и Пловдив да чуя какво са мислили и как са го правили. Прецених, че е по-добре да се върне всичко в първоначалното състояние, защото дупката във Варна всички я знаят, от години стои. В центъра на Варна стои една дупка, трябва да се оправи, само че някой кмет преди това я е дал. Много години преди нас едно бижу като Пловдивския панаир, не знам защо, 51 на 49% са дадени, не знам защо. Това е друга тема на разговор. Така че, местната власт, след като са преценили, са взели това решение“, каза още Бойко Борисов.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ГЕРБ поиска Общински съвет – Варна да предостави безвъзмездно на Министерство на икономиката акции от Международен панаир – Пловдив

ГЕРБ поиска Общински съвет – Варна да предостави безвъзмездно на Министерство на икономиката акции от Международен панаир – Пловдив

27 Април 2017 | 15:58 | Агенция "Фокус"
София. Изпълнителната комисия на ГЕРБ възложи на кмета на Община Варна Иван Портних и на групата общински съветници на ГЕРБ, на сесията на 2 май да обсъдят и приемат решение на Общински съвет – Варна за предоставяне безвъзмездно на Министерство на икономиката на акции от Международен панаир – Пловдив в дялова стойност 29%. Това стана по време на заседание на Изпълнителната комисия на партията днес, съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ.
Мотивите за днешното решение на ИК на ГЕРБ са продължаване на действията за консолидация на държавната собственост в Международен панаир – Пловдив и париране на опитите за дискредитиране на ГЕРБ.
По време на заседанието, членовете на ИК на ГЕРБ се запознаха подробно с всички факти и обстоятелства около взето решение на сесия на Общинския съвет в Община Варна, относно придобиване на акции от Министерство на икономиката в Международен панаир – Пловдив.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на Пловдив Иван Тотев: Общинският съвет отговори на очакванията на хората и в това няма нищо нередно

Кметът на Пловдив Иван Тотев: Общинският съвет отговори на очакванията на хората и в това няма нищо нередно

27 Април 2017 | 12:24 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Днес Общинският съвет в Пловдив отговори на очакванията на хората и в това няма нищо нередно. Това каза пред журналисти пловдивският кмет Иван Тотев по повод гласуваното решение за връщане акциите на панаира, предаде репортер на Радио „Фокус” - Пловдив. Според кмета Иван Тотев политическите партии у нас трябва да усещат пулса на хората и обществените очаквания, които към момента са такива. „Днес ние трябва да чуем какво искат пловдивчани, да чуем пулса на времето. Трябва да се съобразим с очакванията на хората”, призова в залата пловдивският кмет, преди гласуване на решението. „Преди две седмици не малка част от пловдивчани искаха да вземем тези акции и да построим Дом на операта в Панаира, намираха това място за най-подходящо. В подписка бяха събрани над 13 000 подписа. Но вече имаме други очаквания, имаме друга ситуация. Ние сме политици и трябва да се съобразяваме с очакванията на хората“, каза кметът и предложи Общинския съвет да се съобрази с областния управител на Пловдив, който поиска отмяна на решението от 13 април, с което Пловдив прие акциите от държавата, в размер на почти 21%, за да изгради върху терена на Панаира Дом на операта. „Пловдивският панаир е над всички нас, над Гергов, той е емблема на града“, каза още Тотев, аргументирайки предложението си за връщане на акциите на държавата. „Панаирът го е имало и преди нас, ще остане и след нас. Моментът е важен, защото трябва да вземем най-правилното решение”, добави той. Решението за връщане на акциите бе гласувано почти единодушно от представителите на различните партии, въпреки разгорещилия се доста емоционален дебат преди това.
Това е трето решение на Общинския съвет в Пловдив в рамките на 8 месеца. Първоначално пловдивските съветници отхвърлиха единодушно акциите, които държавата дари на Пловдив, като ги раздели с Варна. Обидата, че дял от Пловдивския панаир се дарява на Варна надделя и Общинският съвет тогава отказа така нареченото „подаяние” от държавата. На второто гледане на решението за акциите, на 13 април т.г., акцииите бяха приети с гласовете на ГЕРБ и БСП. Днес те отново бяха върнати на държавата. До това решение се стигна, след като лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се срещна с областния управител и с кмета на Пловдив вчера и ги подкани да се разграничат от „опитите за публични внушения, които свързват ГЕРБ с Георги Гергов, който е мажоритарен собственик на Панаира“.
Пловдивският кмет Иван Тотев днес изтъкна пред журналистите, че решенията на най-голямата партия в страната се взимат от Националния съвет и те са въпрос на национална политика, в което няма нищо нередно. Пловдивският кмет добави, че ГЕРБ не може да носи срама и горчивината на хората за нещо, което се е случило през 2006 година, когато Гергов е станал мажоритарен собственик на Пловдивския панаир. „Към това нещо отношение имат лидери на други партии и техни представители, които днес все още са част от този Общински съвет на Пловдив. Ние от ГЕРБ нямаме нищо общо с това и не искаме да бъдем обвързвани с нещо, което се е случило през 2006 година”, каза още Иван Тотев.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Почти единодушно общинските съветници гласуваха за връщане на акциите на Международен панаир на държавата

Пловдив: Почти единодушно общинските съветници гласуваха за връщане на акциите на Международен панаир на държавата

27 Април 2017 | 11:01 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Почти единодушно общинските съветници в Пловдив гласуваха за връщане на акциите на Международен панаир Пловдив на държавата, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пловдив. „За“ решението гласуваха 39 от общинските съветници, „против“ се обявиха четирима общински съветници от БСП, трима се въздържаха. По този начин бе отменено решението от 13 април, с което Общинският съвет прие близо 21% от акциите с намерението на територията на Панаира да бъде построен Дом за пловдивската опера.
След промяна в обществената нагласа и решение на политическа партия ГЕРБ по никакъв начин партията да не се свързва със скандалите около мажоритарния собственик Георги Гергов в последните дни, решението на Общинския съвет също бе променено. Решението бе взето след близо двучасови дебати в Общински съвет – Пловдив.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Юрий Асланов, социолог: ГЕРБ и „Обединени патриоти“ направиха сериозни отстъпления от предизборните си програми

Юрий Асланов, социолог: ГЕРБ и „Обединени патриоти“ направиха сериозни отстъпления от предизборните си програми

27 Април 2017 | 09:57 | Агенция "Фокус"
София. ГЕРБ и „Обединени патриоти“ направиха сериозни отстъпления от предизборните си програми. Това коментира в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ социологът Юрий Асланов. Програмата за управление е един вид отказ от обещаваните реформи, което може да разочарова избирателите, подчерта социологът. „Както и да е конструирано правителството, каквито и нови имена на министри да има, ще бъде трудно от тук нататък да се пребори за обществено доверие“, коментира той.
Ще има пореден парламент и поредно правителство, което ще стартира с не особено високо одобрение, което не обещава голяма стабилност. „Ако изхождаме от съжденията на кабинета „Борисов 2“, не може да очакваме на първи етап някакви вътрешни сътресения, защото Патриотите бяха по-надеждният партньор на ГЕРБ в предишното правителство, отколкото официално участващите в него представители на Реформаторския блок“, заяви Юрий Асланов. По думите му, служебният кабинет не е оставил някаква еднозначна следа след себе си и се е ползвал със сравнително ниско ниво на доверие спрямо други служебни правителства.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Лидерът на БСП Корнелия Нинова към ГЕРБ: Управлявате от 2009 г., защо не разследвахте приватизацията на Пловдивския панаир

Лидерът на БСП Корнелия Нинова към ГЕРБ: Управлявате от 2009 г., защо не разследвахте приватизацията на Пловдивския панаир

27 Април 2017 | 09:35 | Агенция "Фокус"
София. Управлявате от 2009 г. - какво правихте, та не разследвахте приватизацията на Пловдивския панаир. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова от трибуната на Народното събрание в процедура по начина на водене, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Нинова подчерта, че делата на Цветанов в Страсбург са 7 и 7 пъти става дума за предварителни присъди, произнесени от него за хора, срещу които разследването продължава и не е приключило. „Г-н Цветанов е казал предварително кой е виновен“, каза лидерът на БСП. Нинова подчерта, че всички данъкоплатци са платили това негово своеволие. „Не издавайте отново присъди за тази трибуна, има ред, закони и Конституция в държавата“, каза лидерът на БСП. Нинова се обърна към ГЕРБ и ги призова да отидат още днес в Прокуратурата и да завеждат дела.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ към Корнелия Нинова: Като заместник- министър на икономиката дадохте Пловдивския панаир на ваш съпартиец, не ощетихте ли българите за милиони левове

Цветан Цветанов, ГЕРБ към Корнелия Нинова: Като заместник- министър на икономиката дадохте Пловдивския панаир на ваш съпартиец, не ощетихте ли българите за милиони левове

27 Април 2017 | 09:23 | Агенция "Фокус"
София. Когато говорим за засегнати права, да припомня, че като заместник- министър на икономиката дадохте Пловдивския панаир. Това каза от парламентарната трибуна председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов към лидера на БСП Корнелия Нинова, по повод нейно изказване, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Не ощетихте ли българските граждани, подарихте го на един ваш съпартиец“, коментира той. „Трябва да излезете и да кажете как и защо взехте политическото решение, в кабинета „Станишев“ и министър Овчаров“, заяви Цветан Цветанов. „Не ощетихте ли българите за милиони левове. Това, което направи Станишев е да ви уволни, не знам какви са мотивите му, но знам, че беше по начин, по който понесохте политическа отговорност“, обясни председателят на групата на ГЕРБ в парламента. По повод твърдения на Корнелия Нинова в изказването й, че страната ни е осъдена 7 пъти заради действия на Цветан Цветанов, той коментира: „Действително страната ни е осъдена, но не заради причини само в МВР“. „Нека бъдем умерени в изказванията си. Това, което направи ГЕРБ срещу престъпността, даде на страната ни признание“, каза още Цветан Цветанов.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Юрий Асланов, социолог: Ангажиментът на Корнелия Нинова за промени в БСП не бива да спира до тук

Юрий Асланов, социолог: Ангажиментът на Корнелия Нинова за промени в БСП не бива да спира до тук

27 Април 2017 | 09:03 | Агенция "Фокус"
София. Ангажиментът на Корнелия Нинова за промени в БСП не бива да спира до тук. Пътят да се отрежат всякакъв тип зависимости няма да бъде лек и изисква усилията на цялото общество, не само на отделните партии. Това коментира в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ социологът Юрий Асланов. „Един лидер може да налага позициите си, както и стана, след като Корнелия Нинова е утвърден лидер на БСП и се ползва с много широка обществена подкрепа и не само вътре в партията“, коментира социологът. По думите му за Нинова не е било проблем да предложи на колективния ръководен орган на партията оставката на Георги Гергов и той да я подкрепи. Според социолога едва ли някои в БСП възнамерява да бламира председателят си. „По–скоро кризата беше предизвикана от противоречивото поведение на самия Георги Гергов, който е отказал в Изпълнителното бюро да потвърди информация и да даде светлина върху мотивите си за участието си в тази среща. Това остави впечатление, че дори не разбира какво е направил, след като скандалът не спира и продължава да се развива“, каза социологът. Юрий Асланов коментира още, че подкрепата на Областният съвет на БСП в Пловдив за Гергов не трябва да бъде преувеличена, тъй като преобладаващото мнение в партията е на страната на Корнелия Нинова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ГЕРБ възложи на кмета на Пловдив и групата си общински съветници да отменят решението си за придобиване на акции в Международен панаир Пловдив (ОБЗОР)

ГЕРБ възложи на кмета на Пловдив и групата си общински съветници да отменят решението си за придобиване на акции в Международен панаир Пловдив (ОБЗОР)

26 Април 2017 | 20:08 | Агенция "Фокус"
София. Изпълнителната комисия на ГЕРБ възложи на кмета на Община Пловдив Иван Тотев и на групата общински съветници на ГЕРБ на сесията на 27 април 2017 г. да отменят решението на Общински съвет - Пловдив за придобиване на акции от Министерство на икономиката в Международен панаир Пловдив. Това стана по време на заседание на Изпълнителната комисия на партията. Мотивът на председателя на ГЕРБ Бойко Борисов за решението са опитите за публични внушения, които свързват ГЕРБ със знаков бизнесмен от средите на БСП. Борисов заяви, че няма да позволи името, авторитета и честта на ГЕРБ да бъдат петнени заради лични икономически интереси. Пред журналисти в кулоарите на парламента заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че извършителите на сделките през 2006 година трябва да дадат обяснение защо акциите на Пловдивския панаир са подарени на член на БСП. Цветанов коментира, че тогава са управлявали точно тези, които искат да направят отмяна или промяна и същевременно говорят за паралелна държава, която са успели много умело да направят през годините на прехода. По думите на народният представител от ПГ на ГЕРБ от 16-ти МИР Пловдив град Менда Стоянова панаирът в Пловдив отдавна е подарен на Георги Гергов безвъзмездно, без каквито и да е основания от Министерски съвет, ръководен от Сергей Станишев. Според нея отдавна панаирът е загубен и за държавата, и за Община Пловдив. На въпрос за какъв период са прехвърлени акциите на Георги Гергов, Менда Стоянова обясни, че 49% от акциите са прехвърлени, а периодът е безкраен. Стоянова коментира, че останалите 51% са останали на държавата, а малко по-късно след реституционни дела Георги Гергов е придобил още 2 %. Тя обърна внимание, че Гергов до момента държи контролния пакет с 51% дялово участие в панаира, който му осигурява безпроблемното му стопанисване. Междувременно след оставката на Георги Гергов като член на Изпълнителното бюро на БСП на Пленума на партията в събота, Пловдивската организация на БСП го е подкрепила с отворено писмо. Тя дава 10 дни на лидера на БСП Корнелия Нинова да обясни причините за поисканата оставка на Гергов. Областната структура на БСП в Пловдив обаче не е приела декларация в подкрепа на Георги Гергов.
„Фокус“ припомня: На 13 април тази година Общински съвет – Пловдив реши да приеме част от държавния дял на акциите от Пловдивския панаир, които през 2016 г. вторият кабинет на Бойко Борисов разпредели между общините Варна и Пловдив. Според решението на правителството община Пловдив трябва са получи 20.63% от акциите в дружеството, а община Варна – 29%. През 2013 г. с промените в Закона за приватизация и следприватизационен контрол депутатите от 41-вото Народно събрание извадиха Пловдивския панаир от забранителния списък за приватизация. Международен панаир Пловдив" ЕАД е изцяло държавно дружество до декември 2006 г. В края на 2006 г. и през 2007 г. на два пъти се увеличава капиталът на дружеството, с което общинската фирма "Пълдин Туринвест" АД придобива 48, 91% от капитала, държавата остава с 51,02%, а частни лица, които имат реституционни претенции - 0,07%. През 2007 г. бизнесменът Георги Гергов придобива 75% от капитала на "Пълдин Туринвест", изкупува и дялове в Пловдивския панаир на частните лица и става мажоритарен собственик на панаира.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Иван Петков, общински съветник от БСП: Не всички социалисти в Пловдив са зад Георги Гергов

Иван Петков, общински съветник от БСП: Не всички социалисти в Пловдив са зад Георги Гергов

26 Април 2017 | 18:49 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Не всички социалисти от всички райони в Пловдив са зад Георги Гергов. Това коментира пред Радио „Фокус”-Пловдив Иван Петков, общински съветник от БСП-Пловдив. „Не е коректно това, което се тръби от подлизурковците на Гергов. Аз, като съветник и член на БСП, съм против него и подкрепям това, което прави Корнелия Нинова”, каза Петков. По думите му до него също е достигнала информацията, че снощи на Областния съвет не всички са подкрепили отвореното писмо в защита на Гергов, като много хора са гласували против и "въздържал се" или не са гласували.
„Крайно време е този въпрос да се реши и БСП да започне да се занимава с нормалните си дейности като истинска опозиция, вместо някои хора да ходят и да се договарят с Бойко Борисов зад гърба на председателя на партията ни и да си решават частни и лични интереси”, добави Петков. Той посочи, че е доволен от връщането на акциите на Пловдивския панаир, което Борисов е поискал от общинските съветници на ГЕРБ. „Трябва Борисов да поиска и акциите на Варна да бъдат върнати на държавата”, каза още Иван Петков. По думите му БСП е обещала да работи за силна държавата в областта на икономиката и не е допустимо в същото време да се гласува за одържавяване на акции. Според общинския съветник от Пловдив Иван Петков в момента не е важно дали Гергов ще е член на Изпълнителното бюро на БСП, а да се нормализира държавата, която върви на зле и младите хора напускат страната. „Партията ни ще я има и без Георги Гергов, и без Иван Петков. Крайно време е да се разграничим от някои хора и да изкараме кирливите им ризи”, добави Петков. Според него е време да се обърне внимание на големите бизнесмени, които дават недостойни заплати на хората си и не внасят осигуровки, вместо да се занимаваме с оставката на Георги Гергов.
Цветана ТОНЧЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Социалистите от Район „Северен” не са съгласни с отвореното писмо на Областния съвет на БСП в подкрепа на Георги Гергов

Пловдив: Социалистите от Район „Северен” не са съгласни с отвореното писмо на Областния съвет на БСП в подкрепа на Георги Гергов

26 Април 2017 | 17:50 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Социалистите от Район „Северен” не са съгласни с отвореното писмо на Областния съвет на БСП в подкрепа на Георги Гергов. Това съобщи за Радио „Фокус” – Пловдив Илия Гатев, председател на РС на БСП – Северен. По думите му, мнението на социалистите от района е, че се разгаря една вътрешна борба в партията, от която БСП няма полза. „Ние имахме ИБ на Районния съвет и председателски съвет на партийните секретари в 17.30, а в 18.00 часа беше Областният съвет. Въпросът с оставката на Георги Гергов бе обсъден от нашето Изпълнително бюро на нашия район и аз изразих позицията, която обсъждахме по време на Областния съвет”, каза Гатев. „Казах, че ние не можем да подкрепим това писмо и настояваме да се каже цялата истина за процесите в партията и в държавата и за задкулисието, което управлява, за паралелната държава”, посочи той.
„Нашата позиция е, че не искаме да има вътрешни войни и подкрепяме лидера на партията, който има авторитет в момента и е извоювал с резултатите и на президентските, и на парламентарните избори”, заяви Гатев. По думите му на практика се получава така, че в един момент те тръгват да защитават областния председател на БСП в Пловдив, като нанасят удари върху председателя на партията. Тази позиция е била споделена снощи и от социалисти от Община Родопи, от Първомай, от Асеновград и др., които са се изказвали в същата посока – да няма война и тонът да е смекчен. „Не мога да кажа точно кой е подписал това отворено писмо, което днес бе разпространено. Но представителите на нашия район гласувахме против това нещо и не сме го подписвали”, уточни Гатев.
Относно исканата среща в писмото с лидера Корнелия Нинова Гатев каза, че това не е лошо, за да може да се чуят мотивите и гледните точки на всички страни. „Но в крайна сметка другарката Нинова я предлага Изпълнителното бюро и тя може да прави промени в бюрото”, обясни Гатев. Другото нещо, което буди недоумение у много от социалистите в Пловдив е фактът, че Георги Гергов сам си е подал оставката и няма логика да се подкрепя и да се иска обратното. „Ние не искаме да има лични нападки между нашите лидери”, заяви той. По думите му, Георги Гергов също е направил не малко за партията, но в конкретната ситуацията те са твърдо зад Корнелия Нинова и смятат, че това е правилната позиция за БСП, която може да донесе дивиденти за партията. „Крайно време е истината да се казва на хората в очите. Стига с тия задкулисни договорки, с тези сделки на тъмно”, подчерта Гатев. По думите му всичко това се случва зад гърба на членовете на партията и техните избиратели. „Това безкрайно много отегчава и отблъсква хората от политиците. Трябва да има прозрачност, ясни и точни ангажименти, които да се изпълняват. Факт е, че Корнелия Нинова постигна много в тази посока”, каза още Илия Гатев.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов: Раздялата на държавата с Международен  панаир Пловдив започна в края на 2006 г. по време на Тройната коалиция

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов: Раздялата на държавата с Международен панаир Пловдив започна в края на 2006 г. по време на Тройната коалиция

26 Април 2017 | 14:57 | Агенция "Фокус"
София. Няма да позволя името, авторитетът и честта на Политическа Партия ГЕРБ да бъдат петнени заради лични икономически интереси. Затова възложихме отмяна на решението на Общински съвет-Пловдив за придобиване на акции от Министерство на икономиката в Международен панаир Пловдив. Това написа лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в социалната мрежа "Фейсбук". "Раздялата на държавата с панаира започна в края на 2006 г. по време на Тройната коалиция, като сделката беше движена от тогавашния зам.-министър на икономиката и сега лидер на БСП Корнелия Нинова. Правителството на Станишев подари без търг и конкурс 49% от капитала на "Пълдин туринвест" - смесено дружество между пловдивската община и компании на Георги Гергов", пише още Бойко Борисов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Извършвалите сделките през 2006 година да дадат обяснение защо акциите на Пловдивския панаир са подарени на член на БСП

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Извършвалите сделките през 2006 година да дадат обяснение защо акциите на Пловдивския панаир са подарени на член на БСП

26 Април 2017 | 14:51 | Агенция "Фокус"
София. Нека тези, които са извършвали всички сделки през 2006 година, да дадат обяснение защо подариха по този начин акциите на държавата на едно дружество, което се оказва, че е собственост на член на БСП. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов във връзка с възложеното на общинските съветници от ГЕРБ в Пловдив да преразгледат решението за придобиване на акции от Министерство на икономиката в Международен панаир Пловдив, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Тези, които говорят през цялото време, и днес от пленарната трибуна, че трябва да се бори срещу паралелната държава. Знаете какъв дебат имаше за комисиите, които са за борба със сивия сектор, контрабандата и за това по коя телевизия да се излъчва парламентарният контрол трябва да дадат отговор на тези въпроси“, коментира той. „В последните дни се разразиха много спорове и спекулации, които обвързаха ПП ГЕРБ с тези, които са градили паралелната държава през времето, когато са управлявали, това са БСП“, обясни Цветан Цветанов. „Тогава са управлявали точно тези, които искат да направят отмяна или промяна и същевременно да говорят за паралелна държава, която успяха много умело да направят през годините на прехода“, допълни той. „По никакъв повод няма да позволим да бъде замесвано името на ГЕРБ с бизнесмени, от която и да е политическа сила или да приписват, че сме работили в техен интерес“, заяви Цветан Цветанов.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Менда Стоянова, ГЕРБ: Панаирът в Пловдив отдавна е подарен на Георги Гергов, загубен е за държавата и за общината

Менда Стоянова, ГЕРБ: Панаирът в Пловдив отдавна е подарен на Георги Гергов, загубен е за държавата и за общината

26 Април 2017 | 14:48 | Агенция "Фокус"
София. Панаирът в Пловдив отдавна е подарен на Георги Гергов, още през далечната 2006 година, безвъзмездно, без каквито и да е основания от МС, ръководен от Сергей Станишев, Министерство на икономиката, принципал на панаира, министър Румен Овчаров и движеща сила зам.-министър Корнелия Нинова, която беше и член на борда на панаира. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Менда Стоянова във връзка с възложеното на общинските съветници от ГЕРБ в Пловдив да преразгледат решението на за придобиване на акции от Министерство на икономиката в Международен панаир Пловдив, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Те подариха 49% от държавните акции на дружеството, доминирано от бизнесмена Георги Гергов“, заяви тя. Според нея отдавна панаирът е загубен и за държавата, и за община Пловдив. На въпрос за какъв период са прехвърлени акциите на Георги Гергов, Менда Стоянова обясни: „49% от акциите са прехвърлени, периодът е безкраен, няма период“. „Останалите 51% останаха на държавата, малко по-късно след реституционни дела, Георги Гергов придоби още 2%, купувайки ги от реситутите. И до момента, държи контролния пакет с 51% дялово участие в панаира. Този пакет му осигурява безпроблемното стопанисване на Пловдивския панаир“, уточни тя. „Държавният дял не носи абсолютно никакви активи и дивиденти, нищо за държавата“, каза още Менда Стоянова.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ГЕРБ възложи на кмета на Пловдив и групата общински съветници да отменят решението за придобиване на акции в Международен панаир Пловдив

ГЕРБ възложи на кмета на Пловдив и групата общински съветници да отменят решението за придобиване на акции в Международен панаир Пловдив

26 Април 2017 | 13:20 | Агенция "Фокус"
София. Изпълнителната комисия на ГЕРБ възложи на кмета на Община Пловдив Иван Тотев и на групата общински съветници на ГЕРБ на сесията на 27 април 2017 г. да отменят решението на Общински съвет - Пловдив за придобиване на акции от Министерство на икономиката в Международен панаир Пловдив. Това стана по време на заседание на Изпълнителната комисия на партията днес, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ. Мотивът на председателят на ГЕРБ Бойко Борисов за днешното решение са опитите за публични внушения, които свързват ГЕРБ със знаков бизнесмен от средите на БСП. „Няма да позволя името, авторитета и честта на ГЕРБ да бъдат петнени заради лични икономически интереси“, заяви Борисов.
По време на заседанието, членовете на ИК на ГЕРБ се запознаха подробно с всички факти и обстоятелства около взето решение на сесия на Общинския съвет в Община Пловдив, относно придобиване на акции от Министерство на икономиката в Международен панаир Пловдив.
Припомняме, че раздялата на държавата с панаира започна в края на 2006 г. по време на Тройната коалиция, като сделката беше движена от тогавашния зам.-министър на икономиката и сега лидер на БСП Корнелия Нинова. Правителството на Станишев подари без търг и конкурс 49% от капитала на "Пълдин туринвест" - смесено дружество между пловдивската община и компании на Георги Гергов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Гергов: 50-те милиона са влезли в „Пътища Пловдив“, след като продадох фирмата

Георги Гергов: 50-те милиона са влезли в „Пътища Пловдив“, след като продадох фирмата

26 Април 2017 | 13:16 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Нямам нищо общо с договора за 51 милиона лева на „Пътища Пловдив“, който в момента се разследва от прокуратурата. Това се посочва в позицията на бизнесмена, областен лидер на БСП - Пловдив и член на НС на БСП Георги Гергов по повод публикации в медиите, свързващи неговото име с проверката в Агенция „Пътна инфраструктура“. На 13 март 2014 година всички притежавани от Георги Гергов и „Слънчев ден“ АД-Варна акции, представляващи 98% от капитала на „Пътища Пловдив“ АД, са продадени на „Кристи строй“ ЕООД - Благоевград и Асен Христов Савев.
На 25 март 2014 г. е вписана и промяна в Съвета на директорите на „Пътища Пловдив“ в Търговския регистър. От промяната се вижда, че от тази дата членовете на Съвета на директорите – Тодор Гергов, Цветомир Гергов и Ангел Коджаманов, са заличени от Търговския регистър и дружеството се управлява от Съвет на директорите в състав: Кристина Ивавчева, Асен Савев и Маргарита Попиванова, като се представлява от Маргарита Попиванова и Асен Савев. Информацията е публична и общодостъпна и може да се провери на сайта на Търговския регистър.
Считано от посочените по-горе дати – 13 март 2014 г. и 25 март 2014 г. – Георги Гергов лично и свързани с него лица нямат отношение под каквато и да било форма нито към управлението, нито към собствеността на „Пътища Пловдив“.
Разследваният договор между „Пътища Пловдив“ АД и АПИ е сключен на 30 юни 2015 година и на 31 август 2015 година е изплатена последната сума - общо 51 млн. лева.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БСП - Пловдив дава 10 дни на Корнелия Нинова да обясни причините за поисканата оставка на Георги Гергов като член на ИБ на НС на партията

БСП - Пловдив дава 10 дни на Корнелия Нинова да обясни причините за поисканата оставка на Георги Гергов като член на ИБ на НС на партията

26 Април 2017 | 10:50 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Отворено писмо до членовете на Националния съвет на БСП, в което те изразяват своята категорична подкрепа за лидера на социалистите в областта Георги Гергов бе прието на заседание на Областния съвет Пловдив. Това съобщиха от пресцентъра на Областната структура на партията. В писмото ясно се заявява, че демонстрираното отношение от страна на Председателя на НС на БСП Корнелия Нинова в национален ефир обезсмисля положените от членовете и симпатизантите на БСП усилия, чийто резултат е над 88 000 гласа подкрепа за „БСП за България“ и спечелването на 7 мандата в настоящото Народно събрание от област Пловдив.
В хода на обсъжданията членовете изразиха мнение, че подобни еднолични действия рушат духа на колективизма, с който БСП винаги се е гордяла. Според тях даденото обяснението, че Георги Гергов е направил много за БСП, но трябва да подаде оставка като член на ИБ на НС е неубедително. Социалистите искат отговор кое е наложило това решение, кой ще получи дивиденти от раздора в БСП и кому е изгодно това.
За тях остава и огорчението, че въпреки заявените позиции от страна на Корнелия Нинова, че въпросите ще се решават в БСП, е не по медиите, тя лично е нарушила това свое обещание.
„БСП е партия на колективния дух, това ни е отличавало от всички появили се в годините политически проекти, подчинени на едноличната власт на своите лидери. Не превръщайте БСП в такава партия! Тук не става въпрос за Корнелия Нинова и Георги Гергов. Тук заложник е БСП, демократичността, солидарността, възможността мнението на всеки член и симпатизант да бъде чуто. Днес сме свидетели точно на обратното, на погазване на тези правила от страна на лидера на партията ни“, се казва в писмото, което ще бъде изпратено на всички членове на Националния съвет на БСП. Социалистите настояват за среща с Председателят на НС на БСП Корнелия Нинова в удобно за нея време, но в рамките на 10 дни.
В заключение членовете на Областния съвет на БСП Пловдив уверяват, че те, в качеството си на, представляващи общинските и районните организациите на БСП в област Пловдив са единни и стоят зад тази позиция, в подкрепа на председателя на Областния съвет и на Българската социалистическа партия.

Агенция „Фокус” публикува без редакторска намеса откритото писмо от членовете на Областния съвет на БСП Пловдив, прието на заседание на Областния съвет на БСП Пловдив:
Уважаема др. Нинова,
Уважаеми членове на НС на БСП,
Членовете на Областния съвет на БСП Пловдив с тревога се отнасяме към предизвикания в национален ефир скандал с поисканата от страна на председателят на НС на БСП Корнелия Нинова оставка на Георги Гергов като член на ИБ на НС.
Изказваме своята категорична подкрепа за Председателя на Областния съвет на БСП Пловдив Георги Гергов. Ние, социалистите от Пловдивска област имаме ясна цел – промяна на отношението на обществото и възстановяване престижа на БСП в област Пловдив. Резултатът от преминалите извънредни Парламентарни избори е красноречив за положените усилия и авторитета на БСП - над 88 000 гласа за листите на „БСП за България“.
Считаме, че демонстрираното отношение от страна на Председателя на НС на БСП обезсмисля положените от членовете и симпатизантите на БСП усилия, чийто резултат е спечелването на 7 мандата в настоящото Народно събрание.
Обяснението, че Георги Гергов е направил много за БСП, но трябва да подаде оставка като член на ИБ на НС е неубедително не само за нас, но и за множеството членове и симпатизанти на БСП. Кое наложи това решение? Кой ще получи дивиденти от раздора в БСП? Кому е изгодно? Защо не изслушваме позициите на другарите си, преди да ги подложим на обществен и партиен съд?
БСП е партия на колективния дух, това ни е отличавало от всички появили се в годините политически проекти, подчинени на едноличната власт на своите лидери. Не превръщайте БСП в такава партия! Тук не става въпрос за Корнелия Нинова и Георги Гергов. Тук заложник е БСП, демократичността, солидарността, възможността мнението на всеки член и симпатизант да бъде чуто. Днес сме свидетели точно на обратното, на погазване на тези правила от страна на лидера на партията ни.
БСП винаги е устоявала своята демократичност чрез отчитане и съобразяване с мнението не само на своето ръководство, но с това на редовите социалисти. Вие спечелихте делегатите на Конгреса от област Пловдив точно с това обещание, че ще се допитвате до членовете на партията, че всичко ще се решава вътре в БСП, а не по медиите. Получихте солидната подкрепа в наше лице. Наша е обаче отговорността да защитаваме и отстояваме политиките и решенията, които ни предлагате, тук, в област Пловдив.
Водени от разбирането за партийна дисциплина и уставните норми настояваме причините за така поисканата оставка на Георги Гергов като член на ИБ на НС да бъдат разяснени лично от Председателя на БСП Корнелия Нинова на заседание на Областния Съвет, в удобно за нея време, в рамките на 10 дни, считано от датата на взетото решение.
В заключение Ви уверяваме, че членовете на Областния съвет, представляващи общинските и районните организациите на БСП в област Пловдив са единни и стоят зад тази позиция, в подкрепа на председателя на Областния съвет и на БСП!

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдивската организация на БСП е подкрепила Георги Гергов с отворено писмо

Пловдивската организация на БСП е подкрепила Георги Гергов с отворено писмо

26 Април 2017 | 08:59 | Агенция "Фокус"
София. Пловдивската организация на БСП е подкрепила Георги Гергов с отворено писмо. Това съобщи за Агенция „Фокус“ Александра Берданкова от Областния съвет на БСП – Пловдив. На заседание на Областния свет на БСП снощи Пловдивската организация е приела отворено писмо до членовете на Националния съвет, в което застава в подкрепа на областния си председател Георги Гергов и иска среща с Корнелия Нинова.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Областната структура на БСП в Пловдив не прие декларация в подкрепа на Георги Гергов

Областната структура на БСП в Пловдив не прие декларация в подкрепа на Георги Гергов

26 Април 2017 | 08:25 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Областната структура на БСП в Пловдив не прие декларация в подкрепа на Георги Гергов. Това съобщиха за Агенция „Фокус“ от структурата на БСП в Пловдивска област.

На снощното си заседание областната структура не е приела декларация, затова като компромисен вариант е изготвено отвореното писмо в подкрепа на Гергов.

Агенция „Фокус“ припомня:
В събота Гергов напусна ръководството на левицата заради посредничеството му при срещата между главния прокурор Сотир Цацаров и Сашо Дончев. Съпартийците му в Пловдив трябваше да обсъдят въпроса и да решат съдбата му. Очакваше се областната структура на БСП да застане зад Гергов и да настоява той да остане на лидерската позиция на БСП в област Пловдив.
Във вторник Корнелия Нинова заяви, че БСП няма да се разцепи заради скандала около Георги Гергов. По думите й този въпрос е приключен.

Очаквайте продробности
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова: БСП няма да се разцепи заради оставката на Георги Гергов като член на Изпълнителното бюро

Корнелия Нинова: БСП няма да се разцепи заради оставката на Георги Гергов като член на Изпълнителното бюро

25 Април 2017 | 14:50 | Агенция "Фокус"
София. Не смятам, че БСП ще се разцепи заради оставката на Георги Гергов. Това каза на брифинг лидерът на БСП Корнелия Нинова, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Решението е взето на Национален съвет чрез подадената оставка от Георги Гергов“, каза тя и поясни, че този въпрос е приключил за БСП.
По повод отказа на БСП Деница Златева да остане вицепремиер в бъдещото правителство, Нинова коментира: „Не, не е повдиган въпросът за участието на Деница Златева в кабинет на Бойко Борисов. Отказваме, защото това за нас е принципен, политически въпрос. Имаме политическо решение на нашите органи в партията, че няма да участваме в голяма коалиция заради различията в нашите програми. Да не участваш в голяма коалиция, означава включително да не участваш персонално чрез членове на БСП, а Деница Златева е и член на ръководството на партията“, каза лидерът на БСП. Тя заяви, че по темата за председателството БСП ще даде своята подкрепа в Народното събрание, за да може да се гарантира успехът за България.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Александър Маринов, политолог: Имахме много слаб и неудачен служебен кабинет

Проф. Александър Маринов, политолог: Имахме много слаб и неудачен служебен кабинет

24 Април 2017 | 09:19 | Агенция "Фокус"
София. Имахме много слаб и неудачен служебен кабинет. Той помогна много на ГЕРБ, прикривайки тежките грешки в политиките на предишното управление. Това заяви в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ политологът проф. Александър Маринов. „Това беше много слаб и нескопосан кабинет. Дори и нещата, които направи правилно, не ги обясни както трябва. Липсата на реакция на Огнян Герджиков на дискусията в парламента, когато той можеше да се защити, включително и при най-нахалните обвинения и искания за извинения. Служебният кабинет на практика помогна много на ГЕРБ, независимо че партията го напада“, посочи проф. Маринов. По думите му, това би било сериозна поука за президента Румен Радев и най-вече аргумент да се освободи от досегашното си неформално обкръжение, което „явно го тласка в много лошо за него и за страната посока“.
Проф. Александър Маринов каза още, че разпределението на министерските постове няма никакво значение, защото липсва подробна и ясна управленска програма.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Александър Маринов, политолог: Корнелия Нинова ще се изправи срещу нов тип противодействия вътре в БСП, но прочистването на партията е необходимо

Проф. Александър Маринов, политолог: Корнелия Нинова ще се изправи срещу нов тип противодействия вътре в БСП, но прочистването на партията е необходимо

24 Април 2017 | 08:35 | Агенция "Фокус"
София. Започва да излиза сметката за избора на Корнелия Нинова за председател на БСП. Повдига се завесата за договорките и прегрупирането при нейния избор. Това коментира в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ политологът проф. Александър Маринов. „Нинова сега е в силна позиция, но тя трябва да си дава сметка, че ще се изправи срещу обединен фронт на всички недоволни от нея с или без основание, тъй като самата тя допусна някои грешки в желанието си да наложи своята линия. Оттук нататък обаче тя ще се изправи срещу друг тип противодействия – не открито, не в Националния съвет, не чрез открити гласувания, а в най-различни задкулисни комбинации“, обясни той. Маринов добави, че Гегров и хората като него не са за подценяване. „По принцип това не е лошо, защото създава възможност за по-нататъшно прочистване на БСП, може самата Нинова да падне жертва на този процес, но общо взето наслоилите се ракови образования от последните 15 - 20 години трябва да бъдат прочистени“, коментира професорът. Проф. Маринов добави, че разположението на силите във Висшият съвет на БСП засега е в нейна полза. Според него ако БСП използва тези кризисни ситуации да се оздрави, има добър шанс.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бойко Борисов, ГЕРБ: Капанът срещу главния прокурор ще щракне за тези, които го подготвяха – това за Сотир Цацаров трябва да е обица на ухото

Бойко Борисов, ГЕРБ: Капанът срещу главния прокурор ще щракне за тези, които го подготвяха – това за Сотир Цацаров трябва да е обица на ухото

23 Април 2017 | 13:02 | Агенция "Фокус"
Ямбол. Надявам се, че капанът срещу главния прокурор ще щракне за тези, които го подготвяха, защото ще започнат да приказват хора, които много, много пари са влели в тези два избора – президентски и парламентарни. Това коментира пред журналисти на освещаването на новопостроения православен храм "Успение на Пресвета Богородица" в кв. "Аврен" в Ямбол лидерът на ПП ГЕРБ Бойко Борисов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „И сега с тези „червени олигарси“, прехвърлиха от болната, на здравата глава проблемът. Надявам се, че и главният прокурор и всички ще обяснят. Това за главния прокурор е една обица на ухото, че „червените олигарси“ правят капани много често. Трябва много да се внимава с тях, защото това е една по-голяма игра, която се играе срещу институциите, но за всеки е обица на ухото. Каква работя „червени олигарси“ търсят институциите и да правят подобни срещи, за да излезе накрая виновен главният прокурор. Защо там са били? Защо са викали главният прокурор, какво са искали от него? Надявам се, че той един ден ще отговори. С мен и с ГЕРБ, и с нито един представител на партията, освен, когато са ни викали на разпит, ние не сме се виждали“, коментира Борисов. По думите му те са се били нагласили да завземат всички власти, но българският народ е имал инстинкт, че вместо промяна, им готвят подмяна.
„Пак ще ви припомня кой махна трите посредници от Русия до България за природен газ и защо между България и Русия е имало три посредници, като всеки е вдигал цената 20 години. Дойде ГЕРБ и това го прекратихме. Стотици милиони пари. Изведнъж сега си бяха подредили постовете, бяха си ги платили. Нашите разходи винаги са били подплатени по най-публичния и прозрачен начин. Никога не съм си позволил в цялата ми кариера да говоря по дело с главния прокурор. Мога да се закълна. Всичко ще си излезе наяве“, каза още Бойко Борисов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов: "Червената олигархия" и зависимостите на БСП всички ги знаем

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов: "Червената олигархия" и зависимостите на БСП всички ги знаем

23 Април 2017 | 11:39 | Агенция "Фокус"
Бургас. "Червената олигархия" и зависимостите на БСП всички ги знаем, така че за мен не е изненада битката между червената олигархия заедно с нейния председател. Това каза пред журналисти лидерът на ПП ГЕРБ Бойко Борисов по време на инспекция на строителството на зала "Арена Бургас", попитан за коментар относно скандала с главния прокурор и Сашо Дончев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. "Като приключим обхода на Бургас – той ще остане за местните, за туризма и за всички българи, както и пътят Слънчев бряг – Бургас и спортната зала. Явно при други партии в България това не е било така и сега още не могат да изживеят загубата на изборите, бяха си разпределили постовете, поели са много ангажименти", заяви Борисов.
„Огромните пари, които се изсипаха и на двата избора – президентските и парламентарните, включително и в медиите, знаете ги добре. Така че едно време имаше битка между "червените мобифони" и "червените баби", сега има между "червените олигарси" и кой да надделее вътре в партията“, коментира Борисов. По думите му е много труден техният баланс. „Ние в ГЕРБ винаги сме благодарили на фондациите „Конрад Аденауер” и „Ханс Зайдел”, които са ни осигурявали всички финансирания за семинари, за кръгли маси, за да не се налага да ходим и да искаме от тук, от там. Ние това, което искаме да направим, остава за хората. Като направим обхода на Бургас, си остава за вас и за туризма и всички българи, които ще дойдат на море“, каза още Бойко Борисов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Гергов подаде оставка като член на Изпълнителното бюро на БСП (ОБЗОР)

Георги Гергов подаде оставка като член на Изпълнителното бюро на БСП (ОБЗОР)

23 Април 2017 | 02:55 | Агенция "Фокус"
София. Георги Гергов подаде оставка пред Националния съвет на БСП като член на Изпълнителното бюро. Пред журналисти Гергов коментира, че е подал оставка, за да не създава конфронтация в партията, но остава в редиците на БСП, тъй като членува там от 41 години. Предложението за оставката на Гергов направи лидера на БСП Корнелия Нинова в началото на заседанието на Пленума на партията. Нинова поиска оставката му заради индиректната намеса на БСП, заради него, в скандала между главния прокурор Сотир Цацаров и Сашо Дончев. Според заместник-председателя на БСП проф. Стефан Данаилов със своето решение да иска оставката на Георги Гергов Корнелия Нинова е преварила цялата тази история, която е можела да се случи в партията. По думите му е било ясно, че Гергов е подкрепил Нинова при избора й начело на БСП. Той поясни, че за да се спрат подобни зависимости, тя е променила устава на партията и сега председателят се избира пряко от БСП.
Пред Пленума Нинова представи доклад за актуалната политическа обстановка и задачите пред БСП. В рамките на доклада си Нинова зави, че ГЕРБ и „Обединени патриоти“ са спечелили в името на народа, но ще го предадат в името на властта. Тя бе категорична, че БСП няма да подкрепи кабинет на двете формации. Тя заяви, че БСП ще изпълнява ангажиментите си от предизборната кампания и ще показва алтернативата на това управление. Корнелия Нинова посочи, че й се иска БСП да даде нов морал на депутатите. Тя даде пример с първата внесена законодателна инициатива за замразяване на депутатските заплати в знак на солидарност към хората, които живеят бедно.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Гергов подаде оставка като член на Изпълнителното бюро на БСП (ОБЗОР)

Георги Гергов подаде оставка като член на Изпълнителното бюро на БСП (ОБЗОР)

22 Април 2017 | 21:09 | Агенция "Фокус"
София. Георги Гергов подаде оставка пред Националния съвет на БСП като член на Изпълнителното бюро. Пред журналисти Гергов коментира, че е подал оставка, за да не създава конфронтация в партията, но остава в редиците на БСП, тъй като членува там от 41 години. Предложението за оставката на Гергов направи лидера на БСП Корнелия Нинова в началото на заседанието на Пленума на партията. Нинова поиска оставката му заради индиректната намеса на БСП, заради него, в скандала между главния прокурор Сотир Цацаров и Сашо Дончев. Според заместник-председателя на БСП проф. Стефан Данаилов със своето решение да иска оставката на Георги Гергов Корнелия Нинова е преварила цялата тази история, която е можела да се случи в партията. По думите му е било ясно, че Гергов е подкрепил Нинова при избора й начело на БСП. Той поясни, че за да се спрат подобни зависимости, тя е променила устава на партията и сега председателят се избира пряко от БСП.
Пред Пленума Нинова представи доклад за актуалната политическа обстановка и задачите пред БСП. В рамките на доклада си Нинова зави, че ГЕРБ и „Обединени патриоти“ са спечелили в името на народа, но ще го предадат в името на властта. Тя бе категорична, че БСП няма да подкрепи кабинет на двете формации. Тя заяви, че БСП ще изпълнява ангажиментите си от предизборната кампания и ще показва алтернативата на това управление. Корнелия Нинова посочи, че й се иска БСП да даде нов морал на депутатите. Тя даде пример с първата внесена законодателна инициатива за замразяване на депутатските заплати в знак на солидарност към хората, които живеят бедно.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Стефан Данаилов, БСП: Със своето решение да иска оставката на Георги Гергов Корнелия Нинова превари цялата тази история, която можеше да се случи в партията

Стефан Данаилов, БСП: Със своето решение да иска оставката на Георги Гергов Корнелия Нинова превари цялата тази история, която можеше да се случи в партията

22 Април 2017 | 15:04 | Агенция "Фокус"
София. Със своето решение да иска оставката на Георги Гергов Корнелия Нинова превари цялата тази история, която можеше да се случи в партията. Това каза заместник-председателят на БСП Стефан Данаилов пред журналисти във връзка с оставката на Георги Гергов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Според него така е трябвало да се постъпи. „Той направи жест все пак към всички нас, за да не изпадаме в тежка ситуация, защото гласуването щеше да бъде по-лошо за него. Можеше по-леко да мине цялата история, ако беше приел да се срещне с Изпълнителното бюро. Неприятна случка, но вижте, не може да продължава така. Първо, когато си поел ангажимент да бъдеш член на Изпълнителното бюро, то не е случайна работа. Всеки трябва да се замисли кой е, има ли някакви морални устои, защото всичко се отразява на партията“, каза Данаилов. Той отбеляза, че много хора са го питали във Варна след като БСП се бори с паралелната държава, в редицитие й има ли такива хора. „Аз казвам, че има“, заяви Данаилов. Той отрече, че Гергов е такъв, но допълни, че няма начин да няма. Във връзка с подкрепата на Георги Гергов при избора на Корнелия Нинова за председател на БСП, Данаилов заяви, че тя неслучайно е променила устава и партийният председател вече ще се избира пряко от самата партия. „Това е именно за да се спрат тези зависимости. Ние се борим да бъдем чисти, а в същото време има зависимост“, каза Стефан Данаилов. Той отбеляза, че Гергов е искал да стане заместник-председател на партията, но не е станал. Стефан Данаилов посочи, че е очаквал на днешния Пленум съпротива в друга посока. „Съпротивата, ако тя не беше взела такова решение, тогава щеше да стане вътре "стой та гледай", коментира заместник-председателят на БСП. „Ако си спомняте на Конгреса като я поздравих аз й казах, че не знам какво ще прави с този Национален съвет“, коментира Стефан Данаилов. Той посочи, че е призовал членовете на Националния съвет на БСП да се замислят какъв е приносът на всеки за изборите. Според Данаилов на Корнелия Нинова й трябва кураж и силна подкрепа. „Ние доверието още не сме го спечелили от българското общество“, каза още зам.-председателят на БСП.
Народният представител от ПГ на „БСП за България“ и член на Националния савет на БСП Таско Ерменков коментира от своя страна, че поемането на политическа отговорност е признак на добра политическа култура и на осъзнаване на това, че БСП наистина е партия, а не група за бизнес интереси. „Няма нищо притеснително в това да пиеш кафе, с когото искаш, но когато заемаш политически постове носиш политическа отговорност и той си я понесе“, каза Ерменков. По думите му това, че Георги Гергов е подал оставка като член на Бюрото е един добър морален акт, за което го адмирира.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Гергов, БСП: Подадох оставка, за да не създавам конфронтация в БСП

Георги Гергов, БСП: Подадох оставка, за да не създавам конфронтация в БСП

22 Април 2017 | 14:06 | Агенция "Фокус"
София. Подадох оставка, за да не създавам конфронтация в БСП, нe очаквайте да заливам партията с помия или да вадя нещо срещу нея. Това каза Георги Гергов, областен лидер на БСП – Пловдив и член на Националния съвет на партията, пред журналисти във връзка с подадената от него оставка като член на Изпълнителното бюро, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Обещавам ви, че следващата седмица ще бъда медиен герой“, каза Гергов и допълни, че нищо няма да коментира за посредничеството си между главния прокурор Сотир Цацаров и Сашо Дончев. Той обясни, че за нищо не е посредничил. „Защо трябва да се обяснявам? Чаках днескашния ден, да мине Националния съвет. Не съм чул тежки думи. Смятам, че ще имаме достатъчно време да поговорим“, каза Гергов. Попитан какво е имал предвид с думите, че няма ненаказано добро, Гергов заяви: „Какво да ви обяснявам. Съжалявам, че сега го разбирам след 60 години. Вие какво сега, трябва да ви казвам, че благодарение на моите гласове тя стана председател.“, каза Гергов и заяви, че не съжалява за това. „Само някой да не си въобразява, че аз съм непартиен човек и ще правя глупости“, посочи той и поясни, че засега остава лидер на областния съвет на БСП в Пловдив. На въпрос дали ще напусне БСП, Гергов отговори: „Не може да има развод, 41 години съм член на тази партия. Съжалявам, че така се получава. Всъщност не разбирам защо си отивам“, коментира Георги Гергов. Той посочи, че има врагове в БСП. „От 2013 г. досега ние сме направили 5000 гласа повече в Пловдив“, посочи Гергов и обясни, че имат 7 депутати. „Това не е станало без моята явна намеса и моето ръководство на партията в областта. Искам просто нормално да живеят хората. Искам просто БСП да заема позицията, която трябва и тя си я е заела“, допълни Георги Гергов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Гергов е подал оставка като член на Изпълнителното бюро на БСП

Георги Гергов е подал оставка като член на Изпълнителното бюро на БСП

22 Април 2017 | 13:38 | Агенция "Фокус"
София. Георги Гергов подаде оставка като член на Изпълнителното бюро БСП, научи репортер на Агенция „Фокус“. Той е направил това сам пред Националния съвет. Предложението за оставката направи лидера на БСП Корнелия Нинова в началото на днешното заседание на Националния съвет на партията. Нинова поиска оставката на Георги Гергов заради индиректната намеса на БСП заради него в скандала между главния прокурор Сотир Цацаров и Сашо Дончев.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова: Иска ми се БСП да даде нов стил в работата на Парламента, нов морал на депутатите и да покаже ново отношение в правеното на политика

Корнелия Нинова: Иска ми се БСП да даде нов стил в работата на Парламента, нов морал на депутатите и да покаже ново отношение в правеното на политика

22 Април 2017 | 12:22 | Агенция "Фокус"
София. Иска ми се БСП да даде нов стил в работата на Парламента, нов морал на депутатите и да покаже ново отношение в правеното на политика. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на заседанието на Националния съвет на БСП, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Тя посочи, че БСП е внесла първото си предложение за замразяване на депутатските заплати. „Някои казват, че това е популизъм, ние смятаме, че това е солидарност към хората в страната, които все повече обедняват. Сигурно няма човек тук в залата, който да не е бил на срещи с хора и да не е чул упрека, че докато те живеят все по-бедно, депутатите си увеличават заплатите“, каза тя и обясни, че с това БСП ще покаже, че е солидарна с българските граждани, които живеят зле. Нинова коментира, че депутатите от БСП са отговорни българи. „По теми, които са национално важни и изискват съгласие на обществото - ще подкрепяме“, каза тя и изброи националната сигурност и председателството на Съвета на Европейския съюз. Корнелия Нинова посочи, че е поставила условие пред Борисов по време на срещата си с него след изборите - ако всички въпроси, свързани с председателството се решават в Народното събрание, той ще има подкрепата на БСП, на което той се е съгласил. Нинова поясни, че не желае въпросите по председателството да се решават в изпълнителната власт, откъдето просто да се научава за тези събития и Народното събрание да ги одобрява постфактум. „Парламентът наистина ще се превърне в мястото, където ще търсим съгласие да решаваме заедно важните въпроси за бъдещото на Европейския съюз и мястото на България в него“, каза лидерът на БСП. Тя допълни, че следващата тема, която е поставила за национално съгласие пред другите парламентарни групи е демографската катастрофа. Нинова отбеляза, че населението на България е намаляло с 52 хил. души само за една година. Нинова отчете, че това се превръща в огромен проблем и в държавнически въпрос. Лидерът на БСП заяви, че по тази тема партията ще търси съгласие с останалите формации. „Продължаваме в този стил на работа на парламентарната група, която в момента е лицето на нашите политики. Няма да отстъпим от това, което сме обещали на хората и да показваме не само опозицията, а и алтернативата на управлението, което може да бъде формирано“, коментира лидерът на БСП. Тя отново подчерта, че БСП няма да подкрепи кабинет на ГЕРБ и „Обединени патриоти“. „Ние няма да подкрепим този кабинет, защото програмата му и нашата имат сериозни различия. Ние ще изпълняваме нашата предизборна програма, нашите политики и ангажименти към хората“, допълни още Нинова.

Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова към Пленума: Поставям на вниманието ви оставката на Георги Гергов като член на Изпълнителното бюро заради ситуацията, в която БСП е индиректно замесена

Корнелия Нинова към Пленума: Поставям на вниманието ви оставката на Георги Гергов като член на Изпълнителното бюро заради ситуацията, в която БСП е индиректно замесена

22 Април 2017 | 11:49 | Агенция "Фокус"
София. Поставям на вниманието ви оставката на Георги Гергов като член на Изпълнителното бюро заради ситуацията, в която БСП е индиректно замесена. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на заседанието на Националния съвет на БСП, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „С оглед на последните събития от няколко дни, които представляват обществен интерес и медиен интерес, които възбуждат много въпроси към партията, поставям на вашето внимание предложението да освободим г-н Гергов от Изпълнителното бюро. С уважение към г-н Гергов, затова, че е партиен човек, че много години работи за партията всеотдайно, но заради ситуацията, която е замесена индиректно БСП, предлагам той да бъде освободен от ИБ“, заяви тя. По думите й Гергов е политическо лице в качеството си на член на Бюрото. "Не приемам за редно политическо лице да участва в такива събития“, каза още Корнелия Нинова.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: ГЕРБ и „Обединени патриоти“ спечелиха в името на народа, но ще го предадат в името на властта

Корнелия Нинова, БСП: ГЕРБ и „Обединени патриоти“ спечелиха в името на народа, но ще го предадат в името на властта

22 Април 2017 | 11:38 | Агенция "Фокус"
София. ГЕРБ и „Обединени патриоти“ спечелиха в името на народа, но ще го предадат в името на властта. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на заседанието на Националния съвет на БСП, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Нинова коментира, че няма да има минимална пенсия от 300 лв. и преизчисляване на всички пенсии. „По волята на избирателя останахме втора политическа сила в 44-ото Народно събрание. По решение на тази зала и на Националния съвет сме опозиция на бъдещо, ако бъде съставено, управляващо мнозинство между ГЕРБ и „Обединени патриоти“. Като опозиция ние сме си поставили основните задачи. Поздравявам парламентарната група, която започна парламентарния сезон сериозно, аргументирано и в изпълнение на предизборната ни кампания. Първата ни задача е да изнасяме, да уведомяваме обществото и да сезираме органите, които се занимават с разследване на всички злоупотреби на властта“, заяви тя. Нинова подчерта, че БСП е алтернатива на това управление. „Внесохме предложение за преизчисление на пенсиите“, каза Нинова. По думите й това до края на годината ще струва 400 млн. лв и този източник е възможен. „В изпълнение на предизборната си програма внесохме предложение за анкетна комисия, която да се занимава с всички случаи на страната, в които некоректни работодатели не изплащат заплати“, посочи Нинова. „Ние сме партията, която представлява работещите и това е един от първите ни законодателни актове“, каза лидерът на БСП. Корнелия Нинова посочи, че другата седмица внасят Закона за храните, за възрастните хора и Закона за младежта и спорта.
Пленумът на БСП започна с кворум от 165 души. Делегатите приеха дневен ред от четири точки: доклад за актуалната политическа обстановка и началото на парламентарния сезон, правила за реда и начина за изграждане на областните съвети на БСП и годишен отчет на института „Димитър Благоев“ и научните центрове към него и точка разни.
В рамките на дебата по дневния ред Георги Божинов поиска да се дешифрира точка разни. Лидерът на БСП посочи, че няма предвид нещо под тази точка. „Въпросът, който вероятно визирате, че ще обсъждаме, ще бъде в точка първа за актуалната политическа обстановка в страната“, каза Нинова. Според бившия лидер на партията Михаил Миков промени в Изпълнителното бюро не касаят толкова актуалната политическа обстановка. Нинова предложи точката, свързана с промените в Бюрото, да бъде отделна, но това бе отхвърлено от членовете на Националния съвет.

Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Гергов за исканата му оставка: Няма ненаказано добро

Георги Гергов за исканата му оставка: Няма ненаказано добро

22 Април 2017 | 11:09 | Агенция "Фокус"
София. Няма ненаказано добро. Това каза Георги Гергов, член на Изпълнителното бюро на БСП, пред журналисти на влизане в централата на партията преди заседанието на Националния й съвет във връзка с исканата му оставка, предаде репортер на Агенция „Фокус“. След въпрос ще подава ли оставка Георги Гергов попита каква оставка и заяви: „За оставката и всичко останало тук вътре е мястото, където сега ще разговаряме и след това ще разберете“. На въпрос какво добро е направил, той отговори, че е правил много добро и на Сашо Дончев, и на Корнелия Нинова.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Националният съвет на БСП ще проведе редовно заседание

Националният съвет на БСП ще проведе редовно заседание

22 Април 2017 | 07:32 | Агенция "Фокус"
София. Националният съвет на БСП ще проведе редовно заседание. Пленумът ще започне в 11.00 часа в зала „Александър Лилов“ в централата на БСП на ул. „Позитано“ № 20. Проектът на дневен ред включва четири точки. Предвидено е лидерът на БСП Корнелия Нинова да направи анализ на актуалната политическа обстановка в страната и да очертае задачите пред БСП пред Националния съвет. Организационният секретар на партията и член на Изпълнителното бюро Кирил Добрев ще представи на вниманието на делегатите на Пленума правила за реда и начина на изграждане на областните съвети на БСП. Програмата за работа на Пленума включва още: годишен отчет на Националния политически институт „Димитър Благоев“ и научните центрове към него за 2016 г.
Очаква се лидерът на БСП да поиска оставката на Георги Гергов, който е член на Изпълнителното бюро на партията, заради посредничеството му за среща между главния прокурор Сотир Цацаров и изпълнителния директор на „Овергаз“ Сашо Дончев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Ангела Меркел и съпругът й Йоахим Зауер гласуваха на изборите за Бундестаг. 24 септември 2017 г.
Ангела Меркел и съпругът й Йоахим Зауер гласуваха на изборите за Бундестаг. 24 с...

ВИДЕО
Среща на президента Румен Радев с председателя на Общото събрание на ООН Мирослав Лайчак
Среща на президента Румен Радев с председателя на Общото събрание на ООН Миросла...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2017 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.