НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 20:41

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Елена Чалгънова: Христо Ботев е коментирал срещата си с Георги Измирлиев в личното си тефтерче, а факсимиле от нея има в Измирлиева къща в Благоевград

Елена Чалгънова: Христо Ботев е коментирал срещата си с Георги Измирлиев в личното си тефтерче, а факсимиле от нея има в Измирлиева къща в Благоевград

21 Април 2017 | 21:30 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Христо Ботев е коментирал срещата си с Георги Измирлиев в личното си тефтерче, а факсимиле от нея има в Измирлиева къща в Благоевград. Това каза за Радио „Фокус“ - Пирин Елена Чалгънова, уредник в отдел „Българските земи ХV – началото на ХХ век” към Регионален исторически музей – Благоевград. „Тази среща между Христо Ботев и Георги Измирлиев е коментирана в личното тефтерче на Христо Ботев на страница 8-ма. Факсимиле от тази страница имаме и е показана в експозицията на Измирлиевата къща. След тази среща Измирлиев напуска военното училище и заминава за Гюргево. Това става през 1875 година. Включва се заседания на Гюргевския революционен комитет, а това е комитетът, който осъществява провеждането на Априлското въстание от парил 1876 година“, каза Чалгънова. По думите ѝ Георги Измирлиев участва в тези заседания и той е определен за помощник апостол и военен инструктор. Георги Измирлиев започва в рамките на три месеца една изключително силна и ползотворна дейност свързана с основаването на нови революционни комитети в околните селища, с военно обучение и подготовка на участниците във въстанието. „Той е заловен на 28 април 1876 г. Вкаран е в затвора в Търново и е съден от специален турски съд, тъй като отказва да сътрудничи и да извърши предателство. Той е осъден на смърт чрез обесване. Самата присъда е извършена в Горна Оряховица на 28 май 1876 година. Преди да умре казва заветните думи: “Колко е сладко да се умре са свободата на отечеството“, каза Чалгънова. По думите ѝ родната къща на Георги Измирлиев е възстановена през 60-те години на ХХ век. Тя посочи, че къщата музей на Георги Измирлиев се намира в квартал „Вароша“ и е обзаведена като музейна експозиция на възрожденската къща на Димитър и Тона Измирлиеви, които всъщност са неговите родители. Захариева подчерта, че е запазен автентичния таван на къщата. „Пораженията от наводненията в махала „Вароша“ в Благоевград, които се случват през лятото на 1954 година, налагат родната къща на Георги Измирлиев да бъде съборена. При разрушаването на къщата Димка Серафимова, която тогава е директор на музея, нарежда да се запази резбования таван и вещите от вътрешното обзавеждане на къщата на Георги Измирлиев Македончето, за който е известно, че е помощник–апостол на I Търновски революционен окръг“, добави тя. Музейният уредник добави, че къщата се възстановява по инициативата на Филип Стоянов Стойчев и на Боян Ненова, като първият е учител в Строителния техникум в Благоевград, а вторият е началник-отдел „Просвета и култура“. По думите й къщата е възстановена по снимки и по изготвен подробен план на постройката. „Интересен факт е, че Филип Стоянов Стойчев с учениците си е правил макети на възрожденски къщи в квартал „Вароша“ и специално макета на тази възрожденска къща на Македончето, е използван и точно по негова същност и копие, къщата е възстановена“, каза още Снежана Захариева.
Натали СТЕФАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 Благоевград отбеляза тържествено 166 години от рождението на революционера Георги Измирлиев Македончето (ОБЗОР)

Благоевград отбеляза тържествено 166 години от рождението на революционера Георги Измирлиев Македончето (ОБЗОР)

21 Април 2017 | 17:24 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Благоевград отбеляза тържествено 166 години от рождението на революционера Георги Измирлиев Македончето. В V СУ „Георги Измирлиев“ ученици и деца от 121 СУ „Георги Измирлиев” в София – район Триадица, поднесоха венци и цветя пред първия паметник на Македончето, който се намира в благоевградското училище. Директорът на V СУ „Георги Измирлиев“ посочи, че само 3 училища в България носят името на видния български революционер. Ръководството на столичното училище подари на благоевградското, луксозно издание на „Под игото“ с пожелание да запазят своя възрожденски дух. Директорът на V СУ подари на учениците от 121 СУ колаж с портрет на Измирлиев, първата сграда на училището, къщата-музей на Георги Измирлиев, както и кадри от съвременния Благоевград. След официалната част учениците от столичното училище засадиха две дръвчета, след което имаха възможност да влязат в училището и да разгледат етнографските кътове, посветени на Македончето.
Пред сградата на Община Благоевград на площад „Георги Измирлиев“ пред бюст-паметника на революционера кметът на Благоевград – д-р Атанас Камбитов, представители от Общинска администрация, представители на Югозападен университет „Неофит Рилски“, политици и жители на града, поднесоха венци и цветя и се преклониха пред делото на Македончето.
Честванията приключиха с мероприятие в родната къща на Георги Измирлиев, където уредници и служители на Регионалния исторически музей в Благоевград, ученици от V СУ „Георги Измирлиев“, фолклорна формация „Веселина“ към Центъра за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград, както и Регионален клуб „Традиция“, представиха с рецитал живота и делото на дейния участник в Априлското въстание – Георги Измирлиев.
Натали СТЕФАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Ангела Меркел и съпругът й Йоахим Зауер гласуваха на изборите за Бундестаг. 24 септември 2017 г.
Ангела Меркел и съпругът й Йоахим Зауер гласуваха на изборите за Бундестаг. 24 с...

ВИДЕО
Среща на президента Румен Радев с председателя на Общото събрание на ООН Мирослав Лайчак
Среща на президента Румен Радев с председателя на Общото събрание на ООН Миросла...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2017 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.