НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 04:56

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Доц. Атанас Шопов, Исторически музей-Панагюрище: Революционерът Павел Бобеков умира с чувство за изпълнен дълг към Отечеството

Доц. Атанас Шопов, Исторически музей-Панагюрище: Революционерът Павел Бобеков умира с чувство за изпълнен дълг към Отечеството

20 Април 2017 | 21:56 | Агенция "Фокус"
Панагюрище. Един от видните жители на Панагюрище - Павел Бобеков, председател на „Привременното правителство” и хилядник по време на Априлското въстание, умира от туберкулоза на фронта, каза за Радио „Фокус“ – Пазарджик доц. д-р Атанас Шопов, директор на Историческия музей в Панагюрище. Когато се обявява Руско-турската война, Бобеков се включва във войната като преводач в Главната квартира на руската армия. Той стига с корпуса на ген. Гурко до Търново, но заболява от туберкулоза и умира там на 17 октомври 1877 година.
„На траурната церемония една изключително емоционална реч произнася Стефан Стамболов. Бобеков е погребан в двора на църквата „Свети Никола” в старопрестолния град. Интересен факт е, че през последните дни от живота му до него е и майка му Манто. Изтощен от болестта, виждайки, че настъпват последните му мигове той споделя с майка си: „Умирам, но не ми е жално, защото бях честит да видя България свободна. Аз никога на допусках, че ще видя това, умирам мамо, спокоен за това, че до край изпълних дълга си към отечеството, на което дадох слабите си сили”, разказа Шопов. Той допълни, че наистина Бобеков, едва на 25 години, оставя едно значимо дело. По думите му, той е достоен пример за подражание и не случайно неговият лик стои на Стената на славата в Историческия музей в Панагюрище, за да посреща всеки посетител, който се докосва до миналото на града.
Албена ЖИЛЕКОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Елена Чалгънова, Регионален исторически музей – Благоевград: Тежките социално-икономически условия са причина да забравяме героични за историята ни събития и личности

Елена Чалгънова, Регионален исторически музей – Благоевград: Тежките социално-икономически условия са причина да забравяме героични за историята ни събития и личности

20 Април 2017 | 20:46 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Тежките социално-икономически условия, в които се намира българинът, са причина да забравяме героични за историята ни събития и личности. Това каза за Радио „Фокус“-Пирин Елена Чалгънова, уредник в отдел „Българските земи ХV-началото на ХХ век” на Регионален исторически музей – Благоевград. Според нея в днешно време термини като родолюбие и патриотизъм звучат малко странно за младите hora.
„Разбира се, в този смисъл именно тук идва ролята на нас – музейните работници. Когато провеждаме конкретно мероприятие на културната институция, особено с ученици, то бихме могли да формираме един патриотичен момент и патриотично чувство в хората, което мисля, че е хубаво да присъства, независимо, че е малко странно възприемано от съвременниците ни“, посочи тя. Чалгънова коментира, че е добре всеки народ да знае своята история и да проявява отношение към нея. „Определено мога да кажа, че възрастното поколение е много по-добре запознато с историческите процеси, които са протичали по нашите земи, докато учениците логично имат много по-малко информация за тези исторически събития. Все пак трябва да отчетем факта, че децата са любознателни и тези ученици, които идват в музея, за да участват в наши мероприятия или музейни уроци, с интерес научават подробности за националната същност и регионалната история“, допълни музейният уредник. Тя каза още, че когато провежда един музеен урок, обикновено обръща внимание не само на общонационалното значение на едно събитие, но и на неговия регионален характер и отзвука конкретно Благоевград.
Натали СТЕФАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Пламен Павлов, историк: В днешна Вардарска Македония Априлското въстание има своята проява - Разловското въстание

Проф. Пламен Павлов, историк: В днешна Вардарска Македония Априлското въстание има своята проява - Разловското въстание

20 Април 2017 | 19:45 | Агенция "Фокус"
София. В днешна Вардарска Македония Априлското въстание има своята проява и това е Разловско въстание. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ проф. Пламен Павлов – историк и преподавател във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“, по повод навършващите се днес 141 години от избухването на Априлското въстание. Проф. Павлов поясни, че Разловското въстание е вдигнато от Димитър Попгеоргиев Беровски. „Той е главният двигател и съратник на Раковски и Левски от Първата българска легия. До голяма степен нямаме пълна информация за подготовката на въстанието и на много места има спорни въпроси и загадки, тъй като конспирацията е била изключително голяма предвид провалите в предишните години и особено усилията на турското разузнаване да разкрие ходовете на българската революционна организация“, поясни историкът. Той обясни, че в подготовката на Априлското въстание апостолите разделят страната на пет революционни окръга. „Това са Първи окръг - Търново, което е старата столица. Търновският комитет играе ролята централен и след Арабаконашките събития. Там главен апостол е Стефан Стамболов, който е наследник на Левски. Тук виждаме и маса активни дейци, между тях: Георги Измирлиев - Македончето, Иван Панов Семерджиев от Велико Търново и редица други личности. Има и военни специалисти, какъвто е Георги Измирлиев“, каза проф. Павлов. Той обясни, че Втори окръг е този в Сливен, където е един от силните комитети по времето на Левски. По думите му главен апостол в Сливен е Иларион Драгостинов, родом от Арбанаси иначе дълги години активен участник в Русенския революционен комитет. „Негов помощник е Георги Обретенов, най-малкият син на Баба Тонка, както и местния деец Стоил войвода“, каза проф.- Павлов и поясни, че третият революциоенен център е във Враца, където за апостол е назначен Стоян Заимов с няколко помощници. „Четвърти окръг е Пловдив, но е преместен в Панагюрище, тъй като в Пловдив условията са по-трудни. Там са Панайот Волов, Георги Бенковски, Захари Стоянов, Тодор Каблешков. По-късно там отива и Георги Икономов. Четвърти окръг до голяма степен е бил замислян като продължение на основните комитети в Северна България. В стечение на обстоятелствата основната част на въстанието е в Четвърти революционен окръг“, коментира проф. Павлов. Той поясни, че е имало предвиден Пети революционен окръг, който да обхваща София и Северна Македония, но е имало известни колебания за апостол между Никола Обретенов и Никола Славков. По думите му този план пропада с арестуването на Никола Славков и затова нещата се ограничават само в първите четири окръга.
Деница КИТАНОВА

Пълния текст на интервюто четете в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 "Обединени патриоти" почетоха героите от Априлското въстание

"Обединени патриоти" почетоха героите от Априлското въстание

20 Април 2017 | 18:46 | Агенция "Фокус"
София. Членове и симпатизанти на Коалиция “Обединени патриоти - НФСБ, АТАКА и ВМРО“ се събраха пред Паметника на българските революционери от Македония, Беломорието и Одринско в центъра на София, за да отбележат 141-та годишнина от избухването на Априлското въстание, съобщиха от пресцентъра на политическата формация.
"Когато дойде време за отбелязване на Априлското въстание се говори за героизма на българските въстаници и революционери, които отдадоха живота си за свободата на България. Ние искаме да говорим и за примера, който трябва да остане в българското съзнание, защото без саможертва, без национална кауза, без вяра в България - няма бъдеще", заяви съпредседателят на Обединените патриоти и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов пред Паметника на българските революционери от Македония, Беломорието и Одринско.
"Всички, които след 1990 година отричаха нуждата от национална кауза, започнаха да разбират, че пътят е нацията да е единна, да има кауза и идеали. Ето това е значението на Априлското въстание. Нека то бъде пример за всички нас", допълни Каракачанов.
Другият съпредседател на коалицията Валери Симеонов, също призова за съвременен прочит и извод от Априлското въстание, когато българските патриоти са успели да превъзмогнат личните си противоречия и да се обединят. "Така и днес българските патриоти намерихме пътя към своето обединение в този преломен период за българската държава, за да продължим тези идеали, които са отстоявали по време на Априлското въстание", заяви Симеонов.
Патриотите отбелязаха и една година от откриването на Паметника на българските революционери от Македония, Беломорието и Одринско, което се случи благодарение на Инициативен комитет и с подкрепата на ВМРО.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Шумен: Под мотото „В дома на Апостола“ къща музей „Панайот Волов“ отбеляза 141 години от Априлското въстание

Шумен: Под мотото „В дома на Апостола“ къща музей „Панайот Волов“ отбеляза 141 години от Априлското въстание

20 Април 2017 | 18:14 | Агенция "Фокус"
Шумен. Под мотото „В дома на Апостола“ къща музей „Панайот Волов“ в Шумен отбеляза 141 години от Априлското въстание. В атмосферата на възрожденския Шумен и неговите традиции се потопиха учениците от училище „Панайот Волов“- кв. Дивдядово, съобщи за Радио „Фокус“-Шумен уредникът Милена Андреева. Децата са разгледали дома на шуменския революционер и са поднесли венец в знак на признателност. Милена Андреева е представила беседа за живота и делото на Панайот Волов, а Златина Петрова от НЧ „Пробуда“ е запознала децата с легенда за борбите на българския народ срещу поробителите от Преславския край. В специална витрина в къщата музей са изложени оръжията на видни революционери от Шуменския край. Учениците са имали възможност да се докоснат до оръжието, използвано от априлските въстаници, носено по време на проявата от представители на Родолюбив комитет „Крум Страшний“.
„Децата бяха силно впечатлени, че Шумен и шуменският край макар и далеч в териториално отношение от Четвърти революционен окръг, е подпомогнал като цяло Априлското въстание, защото имаме един водач шуменец на това въстание и това е Апостолът Волов, имаме още четирима четника в Ботевата чета, а като цяло от този край има участници във всички етапи на национално- освободителното движение“, каза Милена Андреева.
Ивелина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Пламен Павлов, историк: Априлското въстание е продължение на революцията, готвена от Левски

Проф. Пламен Павлов, историк: Априлското въстание е продължение на революцията, готвена от Левски

20 Април 2017 | 15:57 | Агенция "Фокус"
София. Априлското въстание е продължение на революцията, готвена от Левски. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ проф. Пламен Павлов – историк и преподавател във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“, по повод навършващите се днес 141 години от избухването на Априлското въстание. „Това въстание е върхът на нашата освободителна революция. Въпреки неговото преждевременно избухване, мащабите му са изключително впечатляващи за епохата. Ако е можело и е било в състояние да се продължи подготовката с поне още няколко седмици, мащабите със сигурност биха били много големи, но тук не е време да гадаем. Ние разсъждаваме от гледна точка на резултатите от въстанието“, коментира проф. Павлов. По думите му, тъй като тази година отбелязваме 180 години от рождението на Апостола на свободата Васил Левски, категорично и задължително е да се направи връзка между неговото дело и въстанието. Проф. Павлов обясни, че Левски готви освободителната революция в продължение на години. „Ако съдим по сведенията, с които разполага историческата наука, е било предвидено в рамките на няколко години да се купува оръжие, да се подготвя населението за борба и тогава вече да бъде поставян въпросът с цялата категоричност за освобождението на България и то във всички нейни области. Нека да припомним, че Левски и неговите сподвижници разсъждават в рамките на реалното българско етнокултурно пространство, т.е. Добруджа, Мизия, Тракия и Македония. Комитети се организират в цялата българска етническа територия, но с различна скорост, тъй като самите условия за различни. Арабаконашката авантюра и гибелта на Левски до голяма степен забавят осъществяването на този процес. Въпреки всичко обаче, на базата на създадените от Левски комитети, организацията е възстановена и това, което виждаме през пролетта на 1876 г. е реално продължение на делото на Левски“, коментира историкът. Проф. Павлов поясни, че неслучайно Захарий Стоянов отбелязва, че навсякъде където са се подновявали или са се създавали нови комитети, е бил жив споменът за Васил Левски. По думите му тази връзка особено през настоящата година трябва категорично да бъде изведена на преден план. „Априлското въстание е продължение на революцията, готвена от Левски. То е осъществено на местно равнище от същите хора, които са комитетски дейци от времето на активната подготовка на Вътрешната революционна организация през 1871 и 1872 и 1873 г. Без априлското въстание не би могло да се надяваме ,че България е можела да получи свобода в обозримо бъдеще. Това личи и от хода на самата Руско-турска война“, каза той. Според него значението на Априлското въстание все повече ще се осмисля.
Деница КИТАНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Пламен Павлов, историк: Априлското въстание постига своята цел - Освобождението на България

Проф. Пламен Павлов, историк: Априлското въстание постига своята цел - Освобождението на България

20 Април 2017 | 15:00 | Агенция "Фокус"
София. Априлското въстание постига своята цел, а тя е Освобождението на България. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ проф. Пламен Павлов – историк и преподавател във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“, по повод навършващите се днес 141 години от избухването на Априлското въстание. По думите му Освобождението е целта на цялото ни организирано революционно движение от времето на Георги Стойков Раковски. „Самото въстание в никакъв случай не бива да се подценява. То има един сравнително ограничен военен театър. Става дума за тези 4 или 5 военни окръга. Напоследък се появиха всевъзможни самозвани „специалисти“ и „капацитети“, които оспорват легитимността на гюргевските апостоли. Не искам да цитирам имена, тъй като надали тези хора заслужават толкова много да бъдат коментирани. С оглед на съдбата на Христо Ботев, как той е бил убит от своите четници и други подобни нелепости, се хвърля сянка и върху самото Априлско въстание, което в никакъв случай не бива да се допуска. В Гюргево става дума не за комитет, а за събрание. Това е по-висш форум, отколкото просто съставяне на някакъв конкретен революционен комитет“, коментира проф. Павлов. Той обясни, че самият Гюргевски комитет е нова редакция на Българския революционен централен комитет от предходните години. По думите му що се отнася до самата формула Апостолско събрание, тя показва, че участниците от Гюргевските събития са упълномощени от редица комитети във вътрешността на страната. „Това не са дейци на емиграцията, които просто замислят някаква самоцелна военна акция от типа на четническите акции в миналото. Самата подготовка на заседанията в Гюргево е финансирана от вътрешните комитети и най-вече от Врачанския комитет. Събранието е произведено в пълна конспиративност. Въпреки всичко, румънската полиция го констатира и там именно Бенковски за първи път излиза на историческата сцена, изгонвайки един таен агент, който е дошъл да слухти около така наречената казарма, т.е. около къщата, в която са заседавали апостолите“, разказа историкът.
Деница КИТАНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: Заупокойна молитва бе отслужена пред паметника на Георги Бенковски в Морската градина по повод 141 години от Априлското въстание

Варна: Заупокойна молитва бе отслужена пред паметника на Георги Бенковски в Морската градина по повод 141 години от Априлското въстание

20 Април 2017 | 13:51 | Агенция "Фокус"
Варна. 141 години от Априлското въстание бяха отбелязани във Варна с общоградско поклонение пред паметника на Георги Бенковски в Морската градина, предаде репортер на Радио „Фокус” – Варна. Събитието бе организирано от Община Варна със съдействието на Военноморските сили и Варненската и Великопреславска митрополия. Пред паметника на Георги Бенковски бе отслужена заупокойна молитва и бяха положени венци и цветя с военен ритуал. Присъстваха представители на областна и общинска администрация, военни и граждани.
Априлското въстание избухва на 20 април стар стил (1 май нов стил) 1876 г. в Копривщица и е организирано от Българския революционен централен комитет. Въстанието избухва предсрочно на 20 април заради предателство. По план е трябвало да започне на 1 май 1876 г. Подготовката на въстанието е осуетена от османските власти. От 95 въстанали села и градчета във въстанието участват едва около 10 000 мъже, въоръжени с огнестрелно оръжие. Прибързаното обявяване на въстанието, подготвеността на османските власти за евентуален бунт след Старозагорския опит за въстание и след Босненско-Херцеговинското въстание, крайно недостатъчното снабдяване с оръжия и не на последно място неопитността на апостолите, тяхната несъгласуваност и пълната липса на международна заинтересованост обясняват бързият му и кървав край.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Петър Паунов, кмет на Община Кюстендил: В днешния свободен свят е важно да освободим и сърцата си

Петър Паунов, кмет на Община Кюстендил: В днешния свободен свят е важно да освободим и сърцата си

20 Април 2017 | 12:40 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. В днешния свободен свят е важно да освободим и сърцата си. Това каза пред журналисти кметът на Община Кюстендил Петър Паунов, по повод отбелязването на 141 години от Априлското въстание, предаде репортер на Радио „Фокус” – Кюстендил. По думите на Петър Паунов темата за свободата е изключително важна, но предците ни са я извоювали, а и в момента се прави всичко възможно да се отстоява тази свобода. „В днешния свободен свят може да са мислим свободно, важно е да освободим сърцата си и да пуснем там да влезе любовта, съпричастността, състраданието. Тогава ще бъдем една единна България, както е в съвременния християнски свят”, каза Петър Паунов. По думите му, ако се следват идеалите на предците и своите идеали, българският народ ще се справи с всичко, във всеки един момент.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: 141 години от Априлското въстание бяха отбелязани в града

Кюстендил: 141 години от Априлското въстание бяха отбелязани в града

20 Април 2017 | 12:04 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. 141 години от Априлското въстание бяха отбелязани в града, предаде репортер на Радио „Фокус” – Кюстендил. На Арката на площад „Велбъжд” присъстваха кметът на Община Кюстендил Петър Паунов, представители на Областна администрация, общински служители, членове на политически партии и родолюбиви организации. Словото, посветено на Априлското въстание, беше произнесено от историка към Регионален исторически музей – Кюстендил д-р Ангел Джонев. В него той посочи, че волята за свобода чертае знаци. „Кой българин ще забрави за Кочо Честименски, Спас Гинев, Васил Петлешков, Георги Бенковски, за Копривщица, Перущица, Батак, за Дряновския манастир. На тези, позабравилите, трябва да се напомни. Да се знае за борбата по земята българска”, каза Ангел Джонев. Присъстващите запазиха минута мълчание, в памет на жертвите от въстанието, а след това бяха поднесени венци и цветя на паметника „Булаир”.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: С викторина „Млади родолюбци“ започват празничните чествания по повод 141 години от Априлската епопея в Панагюрище

Пазарджик: С викторина „Млади родолюбци“ започват празничните чествания по повод 141 години от Априлската епопея в Панагюрище

20 Април 2017 | 11:19 | Агенция "Фокус"
Панагюрище. С поредица от събития в Панагюрище ще бъдат отбелязани 141 години от избухването на Априлското въстание, което е най-високият връх в борбите на българския народ за национално освобождение и възстановяване на българската държавност и едно от най-значимите събития в историята на България. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Пазарджик Радка Костуркова, експерт в община Панагюрище. Празниците бяха предшествани от изложба на картини от фонда на Исторически музей в Панагюрище, която бе открита на 12 април. Вчера в Народно читалище „Виделина-1865“ бе връчена Общинската награда за краеведска дейност „Любородие“, учредена от Община Панагюрище и ОУ „Двайсти април“, както и бе представена постановката „Тайната вечеря на Дякона Левски“. „Днес от 15.00 часа в голямата зала на Театър Дом-паметник ще се проведе Общинска ученическа викторина „Млади родолюбци“, а утре в Градския парк ще бъде проведен традиционния ученически крос „Райна Княгиня“, уточни Костуркова. Тя допълни, че през двата почивни дни 22 и 23 април ще се проведе и XIII Национален фестивал за млади изпълнители на българска патриотична песен „Родолюбие‘ 2017“. Тогава от площад „20-ти април“ „По стъпките на кървавото писмо“ ще поемат туристи от Панагюрище и страната.
Албена ЖИЛЕКОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Елена Чалгънова, РИМ - Благоевград: Тълкуването на значението от Априлското въстание е двузначно, но последиците от него са важни за цялата българска нация

Елена Чалгънова, РИМ - Благоевград: Тълкуването на значението от Априлското въстание е двузначно, но последиците от него са важни за цялата българска нация

20 Април 2017 | 11:01 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Тълкуването на значението от Априлското въстание е двузначно, но последиците от него са важни за цялата българска нация. Това каза за Радио „Фокус“ - Пирин Елена Чалгънова, уредник в отдел „Българските земи ХV - началото на ХХ век” към Регионален исторически музей – Благоевград. По думите ѝ, когато се говори за Априлското въстание, обикновено се формират две настроения, две емоции във всеки българин. "Първо това е героичният момент, който задължително присъства. Действително въстанието е един много героичен опит да бъде отхвърлена турската власт по нашите земи. Следващия момент – това е трагизма, тъй като знаете по какъв жесток начин Априлското въстание е било потушено и колко много жертви е взело. Класически пример в това отношение са събитията в Батак и хилядите избити невинни жени и деца“, уточни Чалгънова. Тя посочи, че в следствие на международния отзвук, който получава въстанието и ужасът от неговото потушаване от страна на турската власт, предизвиква намесата на Русия и последвалата Руско-турска освободителна война от 1877 – 1878 година. По думите ѝ в тази война, политическият елемент е много засилен, но не трябва да отричаме и отзвукът, който се получава сред руската общественост и желанието на самото обикновено население в Русия да подпомогне за избавлението на братското славянско население, каквито сме ние българите. Според нея значението на Априлското въстание е изключително голямо и не трябва да се омаловажава.
Натали СТЕФАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: С поднасяне на венци и цветя пред паметника на „Булаир” в града ще бъдат отбелязани 141 години от Априлското въстание

Кюстендил: С поднасяне на венци и цветя пред паметника на „Булаир” в града ще бъдат отбелязани 141 години от Априлското въстание

20 Април 2017 | 09:31 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. 141 години от Априлското въстание ще бъдат отбелязани в Кюстендил. Това съобщиха за Радио „Фокус” – Кюстендил от отдел „Култура и духовно развитие” към Община Кюстендил. Отбелязването на годишнината ще започне от 11.00 часа на Арката на площад „Велбъжд”. Преди това на площада ще звучат изпълнения на градския духов оркестър. Програмата включва поднасяне на венци и цветя пред паметника на „Булаир” и припомняне на историческите събития, свързани с подготовката, избухването и потушаването на въстанието, както и отзвукът от въоръжената борба извън пределите на Османската империя. Присъстващите ще почетат паметта на загиналите във въстанието и за свободата на България.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: С празнични чествания ще бъдат отбелязани 141 години от избухването на Априлското въстание в Стрелча

Пазарджик: С празнични чествания ще бъдат отбелязани 141 години от избухването на Априлското въстание в Стрелча

20 Април 2017 | 09:20 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. С празнични чествания ще бъдат отбелязани 141 години от избухването на Априлското въстание в Стрелча. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Пазарджик от общинската администрация в средногорския град. Възпоменателните тържества ще започнат в 10.30 часа със заупокойна панихида в памет на загиналите в размирната 1876 година стрелчани. Службата ще се състои в храма „Св. Архангел Михаил“ в града. От 11.30 часа в сградата на Историческия музей в Стрелча ще бъде открита изложба „Приказница за българското въстание в Стрелча“. По традиция голяма част от жителите и гостите на града засвидетелстват почитта към подвига на съзаклятниците, като се включват активно в празничните чествания.
Албена ЖИЛЕКОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Националният военноисторически музей ще връчи изработеното копие на знаме на Бенковски на жителите на село Черни Вит

Националният военноисторически музей ще връчи изработеното копие на знаме на Бенковски на жителите на село Черни Вит

20 Април 2017 | 07:47 | Агенция "Фокус"
Тетевен. От 11.00 часа, пред читалището на село Черни Вит, община Тетевен, ще бъде връчено изработеното копие на знаме №9 от Априлското въстание на жителите на селото, които през 2016 г. дариха оригинала на Националния военноисторически музей. Това съобщиха от пресцентъра на Националния военноисторически музей.
Знамето е едно от 12-те знамена, поръчани от Георги Бенковски за IV революционен окръг, и е пазено близо 140 години в селото.
В деня, в който отбелязваме годишнината от Априлското въстание, музеят ще изпълни обещанието си копие на реликвата, която пази спомена за събитията преди 141 години, да стане част от музея към читалище „Христо Смирненски – 1925 г.“ и да напомня за делото на априлци и чувството на историзъм на черновитчани.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Отбелязваме 141 години от Априлското въстание

Отбелязваме 141 години от Априлското въстание

20 Април 2017 | 07:30 | Агенция "Фокус"
София. Отбелязваме 141 години от Априлското въстание. Априлското въстание избухва на 20 април стар стил (1 май нов стил) 1876 г. в Копривщица и е организирано от Българския революционен централен комитет. Въстанието избухва предсрочно на 20 април заради предателство. По план е трябвало да започне на 1 май 1876 г. Подготовката на въстанието е осуетена от османските власти. От 95 въстанали села и градчета във въстанието участват едва около 10 000 мъже, въоръжени с огнестрелно оръжие. Прибързаното обявяване на въстанието, подготвеността на османските власти за евентуален бунт след Старозагорския опит за въстание и след Босненско-Херцеговинското въстание, крайно недостатъчното снабдяване с оръжия и не на последно място неопитността на апостолите, тяхната несъгласуваност и пълната липса на международна заинтересованост обясняват бързият му и кървав край.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Президентът на САЩ Доналд Тръмп проведе среща с гръцкия министър-председател Алексис Ципрас - 18 октомври 2017 година
Президентът на САЩ Доналд Тръмп проведе среща с гръцкия министър-председател Але...

ВИДЕО
Референдумът в Каталония доведе до стачки и полицейско насилие
Референдумът в Каталония доведе до стачки и полицейско насилие
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2017 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.