НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 07:02

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Министър Владислав Горанов: Актуализация на държавния бюджет няма да има тази година

Министър Владислав Горанов: Актуализация на държавния бюджет няма да има тази година

2 Юни 2017 | 11:39 | Агенция "Фокус"
София. Актуализация на държавния бюджет няма да има тази година. Това каза пред журналисти министърът на финансите Владислав Горанов, след като взе участие в представянето на Специфичните за България препоръки в рамките на Европейския семестър 2017, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Казах го няколко пъти. Ще има промяна в бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО), където е определен размерът на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст. Смятам, че повечето приходи в бюджета на ДОО и буферите в разходите за пенсии, защото те са сериозна величина, ще дадат възможност тези около 97 млн. лв. необходими до края на годината за увеличените размери на минималната пенсия, да бъдат поети, без да се налага да бъде променян трансферът от държавния бюджет за бюджета на ДОО и респективно на държавния“, обясни финансовият министър.
По думите му трябва да се увеличи капацитетът на Агенцията за обществени поръчки. „Ролята на предварителния контрол е наблегната в доклада и най-вече възможността за типизиране на обществените поръчки там, където има най-чести спорове, тъй като административният капацитет понякога не е на достатъчното ниво. Работим в тази посока. Най-много ще помогне укрепването на капацитета на агенцията, завършването на информационната система, която за съжаление заради Закона за обществените поръчки (ЗОП) се жали безкрай от различни заинтересувани лица, както и типизирането на някои обществени поръчки, като тези в строителството, за придобиване на софтуер, автомобили“, допълни той. Според него те биха могли да бъдат типизирани така, че да се избегне рискът възложителите да прилагат дискриминационни критерии в заданията.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Крум Зарков, БСП: Определянето на заплатите на народните представители не е справедливо

Крум Зарков, БСП: Определянето на заплатите на народните представители не е справедливо

4 Май 2017 | 10:15 | Агенция "Фокус"
София. Начинът, по който се определят депутатските заплати, в момента е неадекватен и несправедлив. Има нужда от нов подход за изчисляване на заплатите на народните представители. Трябва да спрем непрестанния им растеж. Това заяви от парламентарната трибуна зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков, съобщиха от пресцентъра на БСП. Зарков заяви, че ако прогнозите на управляващите се сбъднат, само след месец два, всеки един от народните представители ще трябва да обяснява на избирателите защо е повишил за пореден път заплатата си. „Нормално е в страна, в която 2,5 млн. българи живеят под или около прага на бедността, това да дразни справедливо хората“, каза още той.
Крум Зарков изтъкна, че полицаи, пожарникари, военни- работят, заедно с порциона за храна и извънредния труд, за заплата по-малка от средната за страната. „Според нашия правилник ние взимаме три пъти средната заплата за страната.“- припомни социалистът. Той подчерта, че са малко професиите, с толкова честа индексация на заплатите като депутатските. „Заплатите трябва не само да се замразят, но и да се намалят. Това трябва да е първа стъпка към преосмисляне на начина на определяне на заплатата“, подчерта зам.-председателят на ПГ на левицата.
Крум Зарков обясни, че предложението на БСП е основната работна заплата на народните представители да бъде определена към декември 2016г., преди да влезе в сила последното преизчисление. Той посочи като аргумент справедливия гняв на българите, че депутатите още не са започнали да работят, а си увеличават заплатите.
Крум Зарков призова народните представители да покажат този знак за солидарност и осъзната своята отговорност.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът отхвърли предложението на БСП преизчисляването на заплатите на депутатите да бъде спряно

Парламентът отхвърли предложението на БСП преизчисляването на заплатите на депутатите да бъде спряно

4 Май 2017 | 09:25 | Агенция "Фокус"
София. Народните представители отхвърлиха предложението на ПГ на „БСП за България“ за спиране на преизчисляването на основното месечно възнаграждение на народните представители, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „За“ гласуваха 76 народни представители, 50 бяха „против“, а 82 се въздържаха, с което предложението не бе прието. Според БСП до края на мандата на 44-тото НС преизчисляването на заплатите на депутатите трябва да бъде спряно и те да получават заплати в размер на тези в 43-тото НС за месец декември 2016 година.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ГЕРБ и БСП на различни мнения за преизчисляването на пенсиите (ОБЗОР)

ГЕРБ и БСП на различни мнения за преизчисляването на пенсиите (ОБЗОР)

20 Април 2017 | 21:30 | Агенция "Фокус"
София. По време на брифинг, на който БСП представи своите законодателни инициативи в началото на 44-ото Народно събрание, заместник-председателят на ПГ „БСП за България“ Драгомир Стойнев обяви, че групата му внася промени в Кодекса за социално осигуряване. Той поясни, че промените предвиждат преизчисляване на всички пенсии на база средния осигурителен доход за 2013 г. По думите му БСП е последователна партия и опозиция. Той подчерта, че БСП предлагат конкретни стъпки как да бъде реализирано обещаното на 1 млн. български граждани, които са гласували за тях. Стойнев обърна внимание, че последното подобно преизчисляване се е случило през далечната 2008 г. Зам.-председателят на парламентарната група на „БСП за България“ заяви, че от партията му искат отново да се върне тази справедливост. Според него това е истинската мярка, която ще подпомогне най-възрастните хора. Той поясни, че във внесения законопроект БСП предлага и предварителна оценка на въздействието за заинтересовани групи, анализ на разходи и административна тежест, както и въздействие върху нормативната уредба. Според него това е новият и модерен начин за представяне на законодателни инициативи.
В кулоарите на парламента народният представител от ПГ на ГЕРБ и финансов министър в кабинета „Борисов“ 2 Владислав Горанов посочи, че предложението на БСП за преизчисляване на пенсиите не е в правомощията на народните представители. По думите му това преизчисление предвижда промяна на взаимоотношенията между държавния бюджет и бюджета на държавното обществено осигуряване, а конституционният законодател е запазил възможността актуализация на бюджета да се прави само от Министерски съвет. Според него подобно предложение не стои в контекста на пенсионния модел. Горанов посочи, че от ГЕРБ ще анализират внимателно предложението на БСП, но няма да го подкрепят. Владислав Горанов обясни, че преразглеждането на пенсионния модел има и много висока фискална цена, която не е сигурен, че може да бъде платена. Народният представител заяви, че неслучайно през цялата предизборна кампания на ГЕРБ се е въздържала от подобни параметрични ангажименти, тъй като всички доходи трябва да растат, съобразно възможностите на икономиката, а не с политически декрети. Владислав Горанов заяви, че ГЕРБ няма да подкрепи предложението на БСП за преизчисляване на пенсиите.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Владислав Горанов, ГЕРБ: Предложението на БСП за преизчисляване на пенсиите не е в правомощията на народните представители, тъй като предвижда актуализация на бюджета

Владислав Горанов, ГЕРБ: Предложението на БСП за преизчисляване на пенсиите не е в правомощията на народните представители, тъй като предвижда актуализация на бюджета

20 Април 2017 | 13:41 | Агенция "Фокус"
София. Предложението на БСП за преизчисляване на пенсиите не е в правомощията на народните представители, тъй като предвижда актуализация на бюджета. Това каза пред журналисти народният представител от ПГ на ГЕРБ Владислав Горанов във връзка с предложението на „БСП за България“ за преизчисляване на всички пенсии на база средноосигурителния доход от 2013 г., предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Това предвижда промяна на взаимоотношенията между държавния бюджет и бюджета на държавното обществено осигуряване. По една или друга причина конституционният законодател е запазил възможността актуализация на бюджета да се прави само от МС“, каза Горанов. По думите му подобно предложение не стои в контекста на пенсионния модел. Той посочи, че от ГЕРБ ще анализират внимателно предложението на БСП. По думите му преразглеждането на пенсионния модел има и много висока фискална цена. Горанов коментира, че не е сигурен, че тази цена може да бъде платена. „Неслучайно през цялата предизборна кампания на ГЕРБ се въздържахме от подобни параметрични ангажименти, тъй като за нас всички доходи трябва да растат съобразно възможностите на икономиката, а не с политически декрети. Затова и ще се въздържим да подкрепим едно подобно предложение“, каза Владислав Горанов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Жельо Бойчев, БСП: Внесохме решение в Народното събрание за замрязване на възнагражденията на народните представители към месец декември 2016 г.

Жельо Бойчев, БСП: Внесохме решение в Народното събрание за замрязване на възнагражденията на народните представители към месец декември 2016 г.

20 Април 2017 | 11:15 | Агенция "Фокус"
София. Внесохме решение в Народното събрание за замразяване на възнагражденията на народните представители към месец декември 2016 г. Това каза заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Жельо Бойчев във връзка със законодателните инициативи на БСП, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Свидетели сме, че управляващото мнозинство на ГЕРБ и „Обединени патриоти“, обещава евентуално увеличение на доходите в края на мандата. Считаме за крайно неприемливо възнагражденията на народните представители да се актуализират на всеки три месеца“, каза Бойчев. Според него трябва с личен пример да се изрази съпричастност към българското общество.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Драгомир Стойнев, БСП: Внасяме промени в Кодекса за социално осигуряване, предвиждащи  преизчисляване на всички пенсии

Драгомир Стойнев, БСП: Внасяме промени в Кодекса за социално осигуряване, предвиждащи преизчисляване на всички пенсии

20 Април 2017 | 11:12 | Агенция "Фокус"
София. Внасяме промени в Кодекса за социално осигуряване, предвиждащи преизчисляване на всички пенсии. Това каза заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Драгомир Стойнев във връзка с законодателна инициатива на партията, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Като една последователна партия в момента и опозиция, това което сме обещали на тези 1 млн. български граждани, които гласуваха за нас, предлагаме конкретни стъпки как това да бъде реализирано. Става въпрос за преизчисляването на всички пенсии от 1 юли тази година на база средния осигурителен доход за 2013 г.“, каза Стойнев. Той посочи, че по този начин ще се намалят различията между пенсиите. „Последното подобно преизчисляване се е случило през далечната 2008 г.“, каза Стойнев и заяви, че БСП иска да върне отново тази справедливост. „Считаме ,че това е истинската мярка, която ще подпомогне най-възрастните хора“, каза Стойнев. Той поясни, че БСП предлага и предварителна оценка на въздействието за основание, заинтересовани групи, анализ на разходи и административна тежест, както и въздействие върху нормативната уредба. Според него това е новият и модерен начин за представяне на законодателни инициативи.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Пожарникар се бори с огъня в Португалия. 17 октомври 2017 г.
Пожарникар се бори с огъня в Португалия. 17 октомври 2017 г.

ВИДЕО
Референдумът в Каталония доведе до стачки и полицейско насилие
Референдумът в Каталония доведе до стачки и полицейско насилие
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2017 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.