НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 09:12

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

ГЕРБ и БСП на различни мнения за преизчисляването на пенсиите (ОБЗОР)

ГЕРБ и БСП на различни мнения за преизчисляването на пенсиите (ОБЗОР)

20 Април 2017 | 21:30 | Агенция "Фокус"
София. По време на брифинг, на който БСП представи своите законодателни инициативи в началото на 44-ото Народно събрание, заместник-председателят на ПГ „БСП за България“ Драгомир Стойнев обяви, че групата му внася промени в Кодекса за социално осигуряване. Той поясни, че промените предвиждат преизчисляване на всички пенсии на база средния осигурителен доход за 2013 г. По думите му БСП е последователна партия и опозиция. Той подчерта, че БСП предлагат конкретни стъпки как да бъде реализирано обещаното на 1 млн. български граждани, които са гласували за тях. Стойнев обърна внимание, че последното подобно преизчисляване се е случило през далечната 2008 г. Зам.-председателят на парламентарната група на „БСП за България“ заяви, че от партията му искат отново да се върне тази справедливост. Според него това е истинската мярка, която ще подпомогне най-възрастните хора. Той поясни, че във внесения законопроект БСП предлага и предварителна оценка на въздействието за заинтересовани групи, анализ на разходи и административна тежест, както и въздействие върху нормативната уредба. Според него това е новият и модерен начин за представяне на законодателни инициативи.
В кулоарите на парламента народният представител от ПГ на ГЕРБ и финансов министър в кабинета „Борисов“ 2 Владислав Горанов посочи, че предложението на БСП за преизчисляване на пенсиите не е в правомощията на народните представители. По думите му това преизчисление предвижда промяна на взаимоотношенията между държавния бюджет и бюджета на държавното обществено осигуряване, а конституционният законодател е запазил възможността актуализация на бюджета да се прави само от Министерски съвет. Според него подобно предложение не стои в контекста на пенсионния модел. Горанов посочи, че от ГЕРБ ще анализират внимателно предложението на БСП, но няма да го подкрепят. Владислав Горанов обясни, че преразглеждането на пенсионния модел има и много висока фискална цена, която не е сигурен, че може да бъде платена. Народният представител заяви, че неслучайно през цялата предизборна кампания на ГЕРБ се е въздържала от подобни параметрични ангажименти, тъй като всички доходи трябва да растат, съобразно възможностите на икономиката, а не с политически декрети. Владислав Горанов заяви, че ГЕРБ няма да подкрепи предложението на БСП за преизчисляване на пенсиите.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Владислав Горанов, ГЕРБ: Предложението на БСП за преизчисляване на пенсиите не е в правомощията на народните представители, тъй като предвижда актуализация на бюджета

Владислав Горанов, ГЕРБ: Предложението на БСП за преизчисляване на пенсиите не е в правомощията на народните представители, тъй като предвижда актуализация на бюджета

20 Април 2017 | 13:41 | Агенция "Фокус"
София. Предложението на БСП за преизчисляване на пенсиите не е в правомощията на народните представители, тъй като предвижда актуализация на бюджета. Това каза пред журналисти народният представител от ПГ на ГЕРБ Владислав Горанов във връзка с предложението на „БСП за България“ за преизчисляване на всички пенсии на база средноосигурителния доход от 2013 г., предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Това предвижда промяна на взаимоотношенията между държавния бюджет и бюджета на държавното обществено осигуряване. По една или друга причина конституционният законодател е запазил възможността актуализация на бюджета да се прави само от МС“, каза Горанов. По думите му подобно предложение не стои в контекста на пенсионния модел. Той посочи, че от ГЕРБ ще анализират внимателно предложението на БСП. По думите му преразглеждането на пенсионния модел има и много висока фискална цена. Горанов коментира, че не е сигурен, че тази цена може да бъде платена. „Неслучайно през цялата предизборна кампания на ГЕРБ се въздържахме от подобни параметрични ангажименти, тъй като за нас всички доходи трябва да растат съобразно възможностите на икономиката, а не с политически декрети. Затова и ще се въздържим да подкрепим едно подобно предложение“, каза Владислав Горанов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Жельо Бойчев, БСП: Внесохме решение в Народното събрание за замрязване на възнагражденията на народните представители към месец декември 2016 г.

Жельо Бойчев, БСП: Внесохме решение в Народното събрание за замрязване на възнагражденията на народните представители към месец декември 2016 г.

20 Април 2017 | 11:15 | Агенция "Фокус"
София. Внесохме решение в Народното събрание за замразяване на възнагражденията на народните представители към месец декември 2016 г. Това каза заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Жельо Бойчев във връзка със законодателните инициативи на БСП, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Свидетели сме, че управляващото мнозинство на ГЕРБ и „Обединени патриоти“, обещава евентуално увеличение на доходите в края на мандата. Считаме за крайно неприемливо възнагражденията на народните представители да се актуализират на всеки три месеца“, каза Бойчев. Според него трябва с личен пример да се изрази съпричастност към българското общество.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Драгомир Стойнев, БСП: Внасяме промени в Кодекса за социално осигуряване, предвиждащи  преизчисляване на всички пенсии

Драгомир Стойнев, БСП: Внасяме промени в Кодекса за социално осигуряване, предвиждащи преизчисляване на всички пенсии

20 Април 2017 | 11:12 | Агенция "Фокус"
София. Внасяме промени в Кодекса за социално осигуряване, предвиждащи преизчисляване на всички пенсии. Това каза заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Драгомир Стойнев във връзка с законодателна инициатива на партията, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Като една последователна партия в момента и опозиция, това което сме обещали на тези 1 млн. български граждани, които гласуваха за нас, предлагаме конкретни стъпки как това да бъде реализирано. Става въпрос за преизчисляването на всички пенсии от 1 юли тази година на база средния осигурителен доход за 2013 г.“, каза Стойнев. Той посочи, че по този начин ще се намалят различията между пенсиите. „Последното подобно преизчисляване се е случило през далечната 2008 г.“, каза Стойнев и заяви, че БСП иска да върне отново тази справедливост. „Считаме ,че това е истинската мярка, която ще подпомогне най-възрастните хора“, каза Стойнев. Той поясни, че БСП предлага и предварителна оценка на въздействието за основание, заинтересовани групи, анализ на разходи и административна тежест, както и въздействие върху нормативната уредба. Според него това е новият и модерен начин за представяне на законодателни инициативи.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Доналд Тръмп отбеляза първите 100 дни от своето президентство - 30 април 2017 година
Доналд Тръмп отбеляза първите 100 дни от своето президентство - 30 април 2017 го...

ВИДЕО
Демонстранти влизат в Събранието на Македония
Демонстранти влизат в Събранието на Македония
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2017 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.