НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 04:49

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

С тържествена церемоня във Военната академия „Г. С. Раковски“ бе отбелязана 105-ата годишнина от нейното създаване (ОБЗОР)

С тържествена церемоня във Военната академия „Г. С. Раковски“ бе отбелязана 105-ата годишнина от нейното създаване (ОБЗОР)

20 Април 2017 | 21:45 | Агенция "Фокус"
София. Церемония по тържествено честване на 105-ата годишнина от създаването ѝ се проведе във Военната академия „Г. С. Раковски“. Ритуалът започна със света Литургия в параклиса „Св. архангели“, на която присъстваше и Негово Светейшество Българският патриарх Неофит. Официални гости бяха държавният глава и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев, служебният министър на отбраната Стефан Янев, началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев, командири на видовете въоръжени сили и на военни формирования от Българската армия, ректори на висши учебни заведения, бивши началници и преподаватели от Военната академия. Празникът уважиха и много служители, студенти и гости на Военната академия.
След богослужението всички се отправиха към паметника на българския революционер Георги Раковски, който е и патрон на учебните заведение, където в знак на уважение и почит бяха поднесени венци и цветя. След едноминутно мълчание в памет на героите прозвуча Химнът на Република България и Ботевия марш, в изпълнение на Гвардейския представителен духов оркестър.
Тържественото честване продължи в залата на Военна академия, където всички гости на церемонията изгледаха документален филм, посветен на академията и проследяващ историята на най-старото висше военно училище в България и съвременното ниво на обучение в него.
Последва тържествено слово на началника на Военната академия „Г. С. Раковски“ генерал-майор Груди Ангелов. В него той отбеляза, че висшето учебно заведение вече 105 години е основен стълб на военното образовани и гарант за българската държавност. По думите му в своята история Академията има своя принос не само в създаването на българския офицерски корпус и военен елит, но и за изграждането на съвременна българска държава, както и за възпитаването на поколения българи в духа на националните идеали и житейските ценности. Той подчерта, че в академията своето образование са получили редица български държавници, а като пример посочи държавния глава Румен Радев и служебния министър на отбраната Стефан Янев, които бяха сред присъстващите в залата.
Държавният глава Румен Радев също отправи приветствие, с което поздрави за годишнината всички преподаватели, слушатели и студенти на академията и подчерта, че като нейн възпитаник винаги ще остане емоционално свързан с нея. В словото си той отбеляза, че като най-старото висше военно училище Военната академия „Г. С. Раковски“ е фундаментът на нашето военно образование и наука. „Всичко това се дължи най-вече на най-ценния капитал – преподавателския състав”, заяви държавният глава и благодари на всички бивши и настоящи преподаватели. Президентът подчерта, че ролята на преподавателския състав става още по-важна, когато се гради военна наука в условията на дефицит на финансови средства и на динамична среда за сигурност. Президентът Румен Радев обяви, че Въоръжените сили на Република България се намират в преломен момент от своето развитие в резултат на политическа недалновидност, системно недофинансиране и кампанийност. Той се аргументира с последния отчет на Министерство на отбраната за състоянието на отбраната и Въоръжените сили. „Вие знаете много добре какво се констатира там - че Въоръжените сили са в състояние само частично да изпълняват задачите по мисиите, произтичащи от конституционните задължения по гарантиране на сигурността, суверенитета и териториалната цялост на страната”, заяви Радев. Той обяви, че за преодоляване на тези негативни тенденции държавното ръководство предприема мерки, а вече са приети важни проекти за инвестиционни разходи и е гарантирано тяхното финансиране. Той подчерта, че като член на най-мощния отбранителен съюз, България твърдо ще следва политиката на постигане на 2% разходи за отбрана от БВП, 20% от които за инвестиции.
След словата последва размяна на почетни знаци на Президента на Републиката и Военна академия.
По време на тържеството стана ясно, че по решение на Академичния съвет на Военна академия „Г. С. Раковски” кметът на София Йорданка Фандъкова ще бъде удостоена с почетното звание „Доктор хонорис кауза”. Сред причините за присъждане на почетното звание бяха посочени значителните й лични усилия за изграждането на София като европейски град, полаганите усилия за съхранението на материалното и нематериалното културно наследство, както и участието ѝ в учредяването на Инициативния комитет за изграждането на параклис-мавзолей във Военна академия – София. Почетното звание ще ѝ бъде връчено на отделна тържествена церемония.
Иван ЛАЗАРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Генерал-майор Груди Ангелов: Военна академия „Георги Стойков Раковски“ е  институция, водеща във военното образование, която е дала много военни и цивилни лидери

Генерал-майор Груди Ангелов: Военна академия „Георги Стойков Раковски“ е институция, водеща във военното образование, която е дала много военни и цивилни лидери

20 Април 2017 | 20:01 | Агенция "Фокус"
София. Военна академия „Георги Стойков Раковски“ е институция, водеща във военното образование, която е дала много военни и цивилни лидери. Това каза в предаването „Това е България“ на „Радио Фокус“ началникът й генерал-майор Груди Ангелов по повод 105-тата годишнина от създаването на учебното заведение. Той допълни, че преди създаването й военните кадри на България са се подготвяли в чужбина. „До 1921 г. в района на днешната Военна академия се е помещавало Военното училище. Но в началото на миналия век с модернизацията и реорганизацията, която се извършва в българската армия през подготовката за Балканската война, се вижда необходимостта от добре подготвени кадри, които да ръководят армията. До този момент висшите кадри в армията са се подготвяли в чужбина. Това от една страна е било скъпо, а от друга е ограничавало броя на хората, които могат да завършат. Затова министърът на войната тогава генерал-майор Никифор Никифоров внася предложения в НС за създаване на Военна академия“, обясни генерал-майор Груди Ангелов. Той допълни, че Военната академия трябва да подготвя лидери, както за нуждите на българската армия, така и за цивилното управление на държавата. "Институцията трябва да подпомага Министерството на отбраната в различни изследвания и вземането на решения, като за целта са подготвени две нови магистърски програми", уточни генералът.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов поздрави началника на Военна академия „Георги С. Раковски“ генерал-майор Груди Ангелов по повод 105 години от създаването й

Кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов поздрави началника на Военна академия „Георги С. Раковски“ генерал-майор Груди Ангелов по повод 105 години от създаването й

20 Април 2017 | 18:58 | Агенция "Фокус"
София. Кметът на Община Карлово д-р Емил Кабаиванов лично поздрави началника на Военна академия „Георги С. Раковски“ генерал-майор Груди Ангелов със 105-та годишнина от основаването на най-старото висше военно училище в страната. Това съобщиха от пресцентъра на Община Карлово. „Вашият професионализъм гарантира укрепването на националната ни идентичност, съхраняването и просперитета на българската армия“, се казва в поздравителния адрес, който кметът поднесе.
На днешната паметна дата, 20-ти април, във Военната академия бе организирана тържествена церемония, с която бе отбелязана годишнината от основаването й. Кметът на град Клисура Генка Тодорова и директорът на Историческия музей Стоян Иванов поднесоха венец на алеята на славата, на която е положена гилза с пръст от героична Клисура, в двора на Военната академия. С това, клисурци, напомниха за славното минало на своя град и отдадоха почит на прадедите си.
На официалната церемония по повод годишнината от основаването на Военна академия „Георги С. Раковски“ присъстваха президентът Румен Радев, Негово светейшество българският патриарх Неофит, служебният министър на отбраната Стефан Янев, началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев, началникът на Военната академия генерал-майор Груди Ангелов, командири на видовете въоръжени сили и на военни формирования от Българската армия, ректори на висши училища, бивши началници и преподаватели във Военната академия.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

По решение на Академичния съвет на Военна академия „Г. С. Раковски” кметът на София Йорданка Фандъкова ще бъде удостоена с почетното звание „Доктор хонорис кауза”

По решение на Академичния съвет на Военна академия „Г. С. Раковски” кметът на София Йорданка Фандъкова ще бъде удостоена с почетното звание „Доктор хонорис кауза”

20 Април 2017 | 12:51 | Агенция "Фокус"
София. По решение на Академичния съвет на Военна академия „Г. С. Раковски” кметът на София Йорданка Фандъкова ще бъде удостоена с почетното звание „Доктор хонорис кауза”. Това стана ясно по време на тържествената церемония по отбелязване на 105-ата годишнина от създаването на Военната академия, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Сред причините за присъждане на почетното звание бяха посочени значителните и лични усилия за изграждането на София като европейски град, полаганите усилия за съхранението на материалното и нематериалното културно наследство, както и участието ѝ в учредяването на Инициативния комитет за изграждането на параклис-мавзолей във Военна академия – София. Почетното звание е ѝ бъде връчено на отделна тържествена церемония.
Иван ЛАЗАРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Генерал-майор Груди Ангелов: Вече 105 години Военна академия „Г. С. Раковски" е основен стълб на военното образование и гарант на българската държавност

Генерал-майор Груди Ангелов: Вече 105 години Военна академия „Г. С. Раковски" е основен стълб на военното образование и гарант на българската държавност

20 Април 2017 | 12:43 | Агенция "Фокус"
София. Вече 105 години Военна академия „Г. С. Раковски" е основен стълб на военното образование и гарант на българската държавност. Това заяви генерал-майор Груди Ангелов, началник на Военната академия „Г. С. Раковски”, по време на словото си по повод отбелязването на 105-ата годишнина от създаването на учебното заведение, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „В своята вековна история Академията има своя принос не само в създаването на българския офицерски корпус и военен елит, но и за изграждането на съвременна българска държава, за възпитаването на поколения българи в духа на националните идеали и житейските ценности”, посочи ген.-майор Ангелов. Той подчерта, че в академията своето образование са получили редица български държавници, а като пример посочи държавния глава Румен Радев и служебният министър на отбраната Стефан Янев, които бяха сред присъстващите в залата. „Днес, в духа на добрите традиции, Военната академия „Г. С. Раковски” търси най-верните пътища за успешно изпълнение на своята мисия – реализирането на модерно образование”, допълни още генерал-майор Ангелов. Той обяви, че тази година ще бъдат открити две нови магистърски програми и отбеляза, че се увеличава броя на чуждестранните обучаеми в програмите на академията и квалификационните курсове.
Иван ЛАЗАРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев: Военната академия „Г. С. Раковски” отстоя на всички исторически превратности, за да се развие в един съвременен център за военна наука и образование

Президентът Румен Радев: Военната академия „Г. С. Раковски” отстоя на всички исторически превратности, за да се развие в един съвременен център за военна наука и образование

20 Април 2017 | 12:10 | Агенция "Фокус"
София. Военната академия „Г. С. Раковски” е нашето най-старо висше военно училище и фундамент на нашето военно образование и наука. Това каза президентът Румен Радев по време на тържественото си слово по повод отбелязването на 105 години от създаването на Военна академия „Г. С. Раковски”, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Той поздрави всички преподаватели, студенти и слушатели в Академията с годишнината и подчерта, че като неин възпитаник винаги ще остане емоционално свързан с нея. „Неслучайно възниква тази академия, в един исторически момент на национален подем, на драматични геополитически сътресения и подготовка на голяма война. Когато държавата има остра нужда от квалифицирани офицерски кадри”, заяви президентът Радев. „През тези 105 години славна история Военна академия отстоя на всички исторически превратности, за да се развие в един съвременен център за военна наука и образование”, допълни още той. По думите му академията играе и роля на спойващо звено между Българската армия и обществото чрез множеството си актуални програми за подготовка на управленски състав за държавната администрация. „Всичко това се дължи най-вече на най-ценния капитал – преподавателския състав”, заяви държавният глава и благодари на всички бивши и настоящи преподаватели. Президентът подчерта, че ролята на преподавателския състав става още по-важна, когато се гради военна наука в условията на дефицит на финансови средства и на динамична среда за сигурност.
Иван ЛАЗАРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев поднесе венец пред паметника на Георги С. Раковски в двора на Военната академия, по повод 105-ата годишнина от създаването й

Президентът Румен Радев поднесе венец пред паметника на Георги С. Раковски в двора на Военната академия, по повод 105-ата годишнина от създаването й

20 Април 2017 | 11:09 | Агенция "Фокус"
София. Президентът Румен Радев поднесе венец пред паметника на Георги С. Раковски в двора на Военната академия, носеща името на българския революционер, на тържествена церемония по повод 105 години от създаването й, предаде репортер на Агенция „Фокус”. На тържествената церемония присъстваха още Негово Светейшество Патриарх Неофит, служебният министър на отбраната Стефан Янев, началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев, началникът на Военната Академия „Г. С. Раковски” генерал-майор Груди Ангелов, командири на видовете въоръжени сили и на военни формирования от Българската армия, ректори на висши учебни заведения, бивши началници и преподаватели от Военната академия. Празникът ще завърши с тържествено събрание-концерт.
Иван ЛАЗАРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Патриарх Неофит отслужи света Литургия в параклиса на Военната академия „Г. С. Раковски“, по повод 105 години от основаването й

София: Патриарх Неофит отслужи света Литургия в параклиса на Военната академия „Г. С. Раковски“, по повод 105 години от основаването й

20 Април 2017 | 09:57 | Агенция "Фокус"
София. Негово светейшество българският патриарх Неофит отслужи света Литургия в параклиса на Военната академия „Г. С. Раковски“, по повод 105-ата годишнина от основаването й, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Най-старото висше военно училище в страната е основната образователна институция в сферата на сигурността и отбраната, военното изкуство и оперативната съвместимост със съюзническите армии на НАТО.
Предстои в двора на академията да започне тържествена церемония по честванията, в която участие ще вземат президентът Румен Радев, служебният вицепремиер и министър на отбраната Стефан Янев, началникът на отбраната ген.-лейтенант Андрей Боцев и офицери от българската армия.
Иван ЛАЗАРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Военната академия „Г. С. Раковски“ чества 105-ата годишнина от създаването си

Военната академия „Г. С. Раковски“ чества 105-ата годишнина от създаването си

20 Април 2017 | 07:18 | Агенция "Фокус"
София. Служебният министър на отбраната Стефан Янев ще присъства на церемонията по тържественото честване на 105-ата годишнина от създаването на Военната академия „Г. С. Раковски“. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната. Най-старото висше военно училище в България е основната образователна институция в страната в сферата на сигурността и отбраната, гражданско-военните отношения, военното изкуство и оперативната съвместимост със съюзническите армии от НАТО.
Ритуалът ще започне в 09.00 ч. с отслужване на молебен за здраве и успехи, на който ще присъства и Негово Светейшество Българският патриарх Неофит. На честването ще присъстват още началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев, командири на видовете въоръжени сили и на военни формирования от Българската армия, ректори на висши учебни заведения, бивши началници и преподаватели от Военната академия. Празникът ще завърши с тържествено събрание-концерт.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев ще участва в тържествено честване на патронния празник на Военна академия "Георги Стойков Раковски"

Президентът Румен Радев ще участва в тържествено честване на патронния празник на Военна академия "Георги Стойков Раковски"

20 Април 2017 | 07:07 | Агенция "Фокус"
София. Президентът Румен Радев ще участва в тържественото отбелязване на 105-годишнината от създаването на Военната академия "Георги Стойков Раковски" и ще поднесе венец пред паметника на големия български революционер в двора на Академията. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Президентът на САЩ Доналд Тръмп проведе среща с гръцкия министър-председател Алексис Ципрас - 18 октомври 2017 година
Президентът на САЩ Доналд Тръмп проведе среща с гръцкия министър-председател Але...

ВИДЕО
Референдумът в Каталония доведе до стачки и полицейско насилие
Референдумът в Каталония доведе до стачки и полицейско насилие
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2017 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.