НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 03:15

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Премиерът Огнян Герджиков и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов проведоха спешна среща за българското становище по делото с „Газпром“ (ОБЗОР)

Премиерът Огнян Герджиков и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов проведоха спешна среща за българското становище по делото с „Газпром“ (ОБЗОР)

24 Април 2017 | 20:38 | Агенция "Фокус"
София. Служебният министър-председател Огнян Герджиков и лидерът на ГЕРБ и премиер в две правителства Бойко Борисов проведоха спешна среща във връзка с българското становище по делото с „Газпром“. Служебният енергиен министър Николай Павлов увери, че държавните дружества са готови със своето становище и на проведената среща Министерството на енергетиката е запознало Борисов, Трайчо Трайков и Теменужка Петкова с него в детайли. По думите му срокът 4 май не е краен, което означава, че то ще може да се надгражда. Той обясни, че самите дружества са подготвили въпроси до ЕК, които ще бъдат изпратени в рамките на деня. Павлов обясни, че, ако не получат в срок необходимата информация, ще поискат удължаване на срока, тъй като информацията не е достатъчна. Той посочи, че приемат предложенията за позитивни, но искат да бъдат разширени, за да се защити интересът на държавата. Енергийният министър допълни, че ще инициира изслушване и дебат в парламента, защото е нужно да има общо становище. По думите му това ще се случи до края на седмицата.
Депутатът от ГЕРБ и енергиен министър във второто правителство на Бойко Борисов – Теменужка Петкова обясни, че това е една тема, която касае абсолютно всички и тема, която по никакъв начин не трябва да се политизира от политическите партии, защото става въпрос за национални интереси и национална сигурност. Тя подчерта, че разбират колко е важно да се обединят около единната позиция на България по отношение на този изключително важен въпрос. Петкова бе категорична, че трябва да са консолидирани, обединени и единни в позицията си, имайки предвид и това, че съвсем скоро ЕК ще излезе с решение, свързано с делото, което се води срещу „Булгаргаз“, „Булгартрансгаз“ и БЕХ във връзка със сигнала, депозиран през 2011 година по отношение претенции за нарушение на монополно положение от страна на трите държавни дружества. Според нея не е на лице риск България да загуби своето право и в последствие да добавя и да допълва своето становище.
Народният представител от ГЕРБ и министър на икономиката, енергетиката и туризма в първото правителство на Бойко Борисов Делян Добрев заяви, че сега говорят за клаузи в договорите, а не за нови цени. По думите му разговорът е бил конструктивен и според него служебното правителство се движи в правилна посока. По отношение на оптималния резултат за България той отбеляза, че в тази процедура не става въпрос за нови преговори с „Газпром“, а за позиция на ЕК по делото с „Газпром“. За либерализацията на пазара в България, Добрев посочи, че „Булгаргаз“ в никакъв случай не е монопол. „Само през втората половина на миналата година и от началото на тази има стотици сделки на частни компании, към които няма никакви изисквания според българското законодателство. Не е необходимо дори да са лицензирани. Има стотици такива сключени сделки от различни търговци на газ в България“, допълни още той.
Политическият говорител на „Нова република Трайчо Трайков отбеляза от своя страна, че най-важно е темата да бъде максимално публична. Според него това вече се случва, особено и с решението, което е било взето за дебат в парламента. По думите му това ще даде възможност и на по-широка експертна общност да се включи с вижданията си по българската позиция, която трябва да защити три стратегически цели. „Едната е свързана с цените, втората със свободата и гъвкавостта на пазара и третото с мястото на България като центъра на транзитни потоци. Останалото е политическа воля и умение за защита на нашите позиции, но от там тръгваме и до голяма степен се покриват мненията на всички, които участвахме“, коментира той. Във връзка в възможността за договаряне на цените с „Газпром“ служебният министър Николай Павлов разясни, че, за да се стигне до договаряне на нова цена, трябва да се извърви пътя от предоставяне на коментари, разглеждането и приемането им от ЕК, правнообвързване с „Газпром“ и след това в 10 седмичен срок заинтересованите страни ще започнат преговори с „Газпром“.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Делян Добрев, ГЕРБ: В процедурата срещу "Газпром" не става въпрос за нови преговори, а за клаузи в договорите

Делян Добрев, ГЕРБ: В процедурата срещу "Газпром" не става въпрос за нови преговори, а за клаузи в договорите

24 Април 2017 | 12:18 | Агенция "Фокус"
София. Сега говорим за клаузи в договорите, не говорим за нови цени. Това каза народният представител от ГЕРБ и министър на икономиката, енергетиката и туризма в първото правителство на Бойко Борисов Делян Добрев в изявление в Министерски съвет след среща между премиера Огнян Герджиков, лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и екипите им във връзка с българската позиция по преговорите на ЕК с „Газпром”, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Разговорът беше конструктивен и мога съвсем отговорно да заявя, че служебното правителство се движи в правилна посока. Повече подробности по позицията на България ще чуете в изслушването в парламента. Срокът 4 май не е краен срок. Тъй като ни липсва достатъчно информация дружествата от групата на БЕХ са дали уточняващи въпроси, за да сме сигурни, че ще вземе най-правилните решения“, посочи Добрев. По отношение на оптималния резултат за България той отбеляза, че в тази процедура не става въпрос за нови преговори с „Газпром“. „Става въпрос за позиция на ЕК по делото с „Газпром“. Тоест ние сега говорим за клаузи в договорите, не говорим за нови цени. Ако има нови преговори, те ще бъдат на един по-късен етап“, уточни Добрев.
„По отношение на либерализацията на пазара в България, „Булгаргаз“ в никакъв случай не е монопол. Само през втората половина на миналата година и от началото на тази има стотици сделки на частни компании, към които няма никакви изисквания според българското законодателство. Не е необходимо дори да са лицензирани. Има стотици такива сключени сделки от различни търговци на газ в България“, допълни още той.
Политическият говорител на „Нова република Трайчо Трайков отбеляза от своя страна, че най-важно е темата да бъде максимално публична. „Това вече се случва, особено и с решението, което беше взето за дебат в парламента. Това ще даде възможност и на по-широка експертна общност да се включи с вижданията си по българската позиция, която трябва да защити три стратегически цели. Едната е свързана с цените, втората със свободата и гъвкавостта на пазара и третото с мястото на България като центъра на транзитни потоци. Останалото е политическа воля и умение за защита на нашите позиции, но от там тръгваме и до голяма степен се покриват мненията на всички, които участвахме“, посочи той.
Във връзка в възможността за договаряне на цените с „Газпром“ служебният министър Николай Павлов разясни, че, за да се стигне до договаряне на нова цена, трябва да се извърви пътя от предоставяне на коментари, разглеждането и приемането им от ЕК, правнообвързване с „Газпром“ и след това в 10 седмичен срок заинтересованите страни ще започнат преговори с „Газпром“.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Теменужка Петкова, ГЕРБ: Темата за становището по делото с „Газпром“ не бива да се политизира по никакъв начин, защото касае националните интереси и сигурност

Теменужка Петкова, ГЕРБ: Темата за становището по делото с „Газпром“ не бива да се политизира по никакъв начин, защото касае националните интереси и сигурност

24 Април 2017 | 11:35 | Агенция "Фокус"
София. Това е една тема, която касае абсолютно всички и тема, която по никакъв начин не трябва да се политизира от политическите партии, защото тук става въпрос за национални интереси, става въпрос за национална сигурност. Това каза Теменужка Петкова, народен представител от ПГ на ГЕРБ и министър на енергетиката във втория кабинет „Борисов“ в изявление в Министерски съвет след среща между премиера Огнян Герджиков, лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и екипите им във връзка с българската позиция по преговорите на ЕК с „Газпром”, предаде репортер на Агенция „Фокус“. "Благодаря на колегите от служебното правителство за това, че ни запознаха със становището, което дружествата от държавната енергетика „Булгаргаз“, „Булгартрансгаз“ и БЕХ са подготвили. Обсъдихме всяка едно от становищата. Смея да твърдя, че по голяма част от тях имаме пълен консенсус и пълно съгласие", заяви Петкова. "Всички ние разбираме колко е важно да се обединим около единната позиция на България по отношение на този изключително важен въпрос. За нас е важно да запазим позициите на България като транзитен център и да защитим в максимална степен интересите на страната, посредством възможността за последващи преговори с "Газпром" и предоговаряне на много по-добри условия и много по-добри цени, свързани с доставката на природен газ", допълни тя. Теменужка Петкова адмирирам желанието на служебния министър на енергетиката да иницира изслушване и дебат в парламента. "Смятам, че това е една тема, която касае абсолютно всички и тема, която по никакъв начин не трябва да се политизира от политическите партии, защото тук става въпрос за национални интереси, става въпрос за национална сигурност. Трябва да сме консолидирани, да сме обединени и единни в позицията си, имайки в предвид и това, че съвсем скоро ЕК ще излезе с решение, свързано с делото, което се води срещу „Булгаргаз“, „Булгартрансгаз“ и БЕХ във връзка със сигнала, депозиран през 2011 година по отношение претенции за нарушение на монополно положение от страна на трите държавни дружества", подчерта тя.
"Колегите ни увериха, че са направили проучване, свързано със срока и не е на лице риск България да загуби своето право и в последствие да добавя и да допълва своето становище", допълни още Петкова.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николай Павлов: Държавните дружества са готови със своето становище по делото с „Газпром“

Министър Николай Павлов: Държавните дружества са готови със своето становище по делото с „Газпром“

24 Април 2017 | 10:58 | Агенция "Фокус"
София. Държавните дружества са готови със своето становище по делото с „Газпром“. Това каза в свое изявление в Министерския съвет служебният министър на енергетиката Николай Павлов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „На проведената среща МЕ запозна г-н Борисов, Трайчо Трайков и Теменужка Петкова относно становището на държавните дружества в енергетиката. В детайли запознахме участниците. Държавните дружества са готови със своето становище. Срокът 4 май не краен т.е. може да се надгражда. Има доста неясноти по отношение на така предложените ангажименти. Самите дружества са подготвили въпроси до ЕК, които ще бъдат изпратени днес. Ако не получим в срок необходимата информация, ще поискаме удължаване на срока, тъй като информацията не е достатъчна. Предложените ангажименти от страна на „Газпром“ са факт“, коментира Павлов. Той посочи, че приемат предложенията за позитивни, но искат да бъдат разширени, за да се защити интересът на държавата. „Ще инициирам изслушване и дебат в парламента, защото е нужно да има общо становище. До края на седмицата ще бъда изслушан в парламента и ще бъдат подложени на дебат становищата ни. Българската страна няма забрана за износ на природен газ“, подчерта той.
Теменужка Петкова от ГЕРБ заяви, че срещата е била много ползотворна, тъй като са обсъдили всички тези важни теми, свързани с решението, което ЕК трябва да вземе по отношение на антимонополното дело с „Газпром“. "Колегите ни увериха, че до 4 май тези становища ще бъдат депозирани в ЕК по голяма част от тях имаме пълен консенсус. Много е важно, че всички разбираме колко е важно да се обединим около единната позиция“, каза още тя.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ГЕРБ и „Нова република“ призоваха за удължаване на срока за изготвяне на становището по делото срещу „Газпром“ (ОБЗОР)

ГЕРБ и „Нова република“ призоваха за удължаване на срока за изготвяне на становището по делото срещу „Газпром“ (ОБЗОР)

21 Април 2017 | 02:21 | Агенция "Фокус"
София. На брифинг в Народното събрание ГЕРБ и „Нова република“ се обявиха за удължаване на срока за изготвянето на становище на страната ни по делото, което ЕК води срещу „Газпром“. По-рано в парламента е проведена работна среща между представители на „Нова република“ и лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, на която е обсъдено това на какъв етап е становището ни по делото. Народният представител от ГЕРБ Теменужка Петкова и министър на енергетиката във втория кабинет на премиера Борисов заяви, че липсва конкретна информация за стъпките, които служебното правителство е предприело и на какъв етап е подготовката на становището. Тя призова служебния министър на енергетиката Николай Павлов да даде информация по темата в парламента. Теменужка Петкова обясни, че служебното правителство трябва да предприеме действия за удължаване на срока за становището по делото срещу „Газпром“. Тя уточни, че крайният срок за предоставянето на това становище е края на месец април. По думите й трябва да бъдат предприети бързи и спешни действия по отношение на обсъждане на възможността за удължаване на срока за предоставяне на становището, както и стъпки за консолидиране на усилията и изготвяне на становище, което в максимална степен да защитава интересите на страната. Теменужка Петкова обясни, че ГЕРБ изразява готовност за участие в подготовка и обсъждането на такова становище, както и в обсъждането на въпроса за формулата за определяне на цената на природния газ. Според нея решаването на въпроса за цената на газа е много важна стъпка, от която до голяма степен зависи конкурентоспособността на българската икономика. Народният представител от ГЕРБ определи въпроса за становището по делото срещу „Газпром“ като изключително важен и уточни, че отношение трябва да вземат много широк кръг лица и експерти. Теменужка Петкова заяви, че срокът за становището трябва да бъде удължен максимално, защото предстои съставяне на редовно правителство, което трябва да има много важна роля в решаването на този въпрос. По късно за "Фокус" тя коментира, че ЕК ще прояви разбиране за искането на България за удължаване на срока за становището по антимонополното дело срещу „Газпром“. Тя допълни, че в понеделник ще се проведе среща, заедно със служебния министър на енергетиката Николай Павлов и служебният премиер проф. Огнян Герджиков, по темата.
Политическият говорител на „Нова република“ Трайчо Трайков обясни от своя страна, че има нужда от повече време за изграждане на солидна позиция по делото срещу „Газпром“, а ГЕРБ има възможност да помогне за това. Той поясни, че от „Нова република“ е изпратено писмо до няколко десни и дясно-центристки партии с покана за обсъждане на темата и ГЕРБ са се отзовали първи. Трайчо Трайков посочи, че на срещата с Бойко Борисов са обсъждани цените на горивата и акцизните складове и допълни, че лидерът на ГЕРБ е проявил желание тази тема също да бъде дискутирана и да се търсят решения в полза на българските потребители.
По-късно от Министерството на енергетиката обявиха, че държавните компании „Булгаргаз“, „Булгартрансгаз“ и Българският енергиен холдинг (БЕХ) са готови със своите становища по предложенията на „Газпром“ за поемане на ангажименти, отправени в рамките на антимонополното дело на Европейската комисия (ЕК) срещу „Газпром“. Очаква се трите български енергийни компании да предоставят на 21 април 2017 г. своите становища по предложенията за поемане на ангажименти от „Газпром“. Те ще включват оценки на ефекта БЕХ от евентуалното приемане от ЕК на ангажиментите, предложени от „Газпром“, върху договорите на „Булгаргаз“, „Булгартрансгаз“ и БЕХ.
Министерството на енергетиката припомня също и, че обявеният от ЕК срок 4 май 2017 г. е за представяне на коментари от заинтересованите страни по отправените от „Газпром“ предложения за поемане на ангажименти, а не за предоговаряне на условия по действащите договори за доставка и пренос на природен газ. От там уточняват още ,че в случай, че предложенията на „Газпром“ бъдат приети от ЕК, тогава ще стартира процесът на двустранни преговори между всяка от компаниите и „Газпром“ по търговските условия.
Агенция „Фокус“ припомня: На 18 април служебният министър-председател Огнян Герджиков се срещна с Радан Кънев, Трайчо Трайков и Петър Славов от „Нова Република“ относно действията, които българската страна предприема за защита на националните интереси във връзка с антимонополното дело на ЕК срещу „Газпром“.
Министърът на енергетиката Николай Павлов посочи, че държавните дружества „Български енергиен холдинг“ (БЕХ) ЕАД, „Булгаргаз“ ЕАД и „Булгартрансгаз“ ЕАД работят усилено за изготвяне на детайлни анализи на предложенията за поемане на ангажименти, които „Газпром“ внесе в ЕК. Той допълни, че експерти на Министерството на енергетиката и на компаниите внимателно оценяват ефекта от евентуалното поемане на ангажиментите върху действащите газови договори на България и като цяло върху пазара на природен газ в страната и региона.
На 13 март ЕК прикани всички заинтересовани страни да предоставят в срок от 7 седмици становища по представените от „Газпром“ ангажименти, в отговор на опасенията на Комисията, свързани с конкуренцията на газовите пазари в Централна и Източна Европа. Антимонополното дело на ЕК е свързано с газовите пазари в осем държави - България, Чешката република, Естония, Латвия, Литва, Полша, Унгария и Словакия. Възможно е след финализиране на анализите българската страна да поиска удължаване на срока за отговор.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ГЕРБ и „Нова република“ призоваха за удължаване на срока за изготвяне на становището по делото срещу „Газпром“ (ОБЗОР)

ГЕРБ и „Нова република“ призоваха за удължаване на срока за изготвяне на становището по делото срещу „Газпром“ (ОБЗОР)

20 Април 2017 | 21:01 | Агенция "Фокус"
София. На брифинг в Народното събрание ГЕРБ и „Нова република“ се обявиха за удължаване на срока за изготвянето на становище на страната ни по делото, което ЕК води срещу „Газпром“. По-рано в парламента е проведена работна среща между представители на „Нова република“ и лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, на която е обсъдено това на какъв етап е становището ни по делото. Народният представител от ГЕРБ Теменужка Петкова и министър на енергетиката във втория кабинет на премиера Борисов заяви, че липсва конкретна информация за стъпките, които служебното правителство е предприело и на какъв етап е подготовката на становището. Тя призова служебния министър на енергетиката Николай Павлов да даде информация по темата в парламента. Теменужка Петкова обясни, че служебното правителство трябва да предприеме действия за удължаване на срока за становището по делото срещу „Газпром“. Тя уточни, че крайният срок за предоставянето на това становище е края на месец април. По думите й трябва да бъдат предприети бързи и спешни действия по отношение на обсъждане на възможността за удължаване на срока за предоставяне на становището, както и стъпки за консолидиране на усилията и изготвяне на становище, което в максимална степен да защитава интересите на страната. Теменужка Петкова обясни, че ГЕРБ изразява готовност за участие в подготовка и обсъждането на такова становище, както и в обсъждането на въпроса за формулата за определяне на цената на природния газ. Според нея решаването на въпроса за цената на газа е много важна стъпка, от която до голяма степен зависи конкурентоспособността на българската икономика. Народният представител от ГЕРБ определи въпроса за становището по делото срещу „Газпром“ като изключително важен и уточни, че отношение трябва да вземат много широк кръг лица и експерти. Теменужка Петкова заяви, че срокът за становището трябва да бъде удължен максимално, защото предстои съставяне на редовно правителство, което трябва да има много важна роля в решаването на този въпрос. По късно за "Фокус" тя коментира, че ЕК ще прояви разбиране за искането на България за удължаване на срока за становището по антимонополното дело срещу „Газпром“. Тя допълни, че в понеделник ще се проведе среща, заедно със служебния министър на енергетиката Николай Павлов и служебният премиер проф. Огнян Герджиков, по темата.
Политическият говорител на „Нова република“ Трайчо Трайков обясни от своя страна, че има нужда от повече време за изграждане на солидна позиция по делото срещу „Газпром“, а ГЕРБ има възможност да помогне за това. Той поясни, че от „Нова република“ е изпратено писмо до няколко десни и дясно-центристки партии с покана за обсъждане на темата и ГЕРБ са се отзовали първи. Трайчо Трайков посочи, че на срещата с Бойко Борисов са обсъждани цените на горивата и акцизните складове и допълни, че лидерът на ГЕРБ е проявил желание тази тема също да бъде дискутирана и да се търсят решения в полза на българските потребители.
По-късно от Министерството на енергетиката обявиха, че държавните компании „Булгаргаз“, „Булгартрансгаз“ и Българският енергиен холдинг (БЕХ) са готови със своите становища по предложенията на „Газпром“ за поемане на ангажименти, отправени в рамките на антимонополното дело на Европейската комисия (ЕК) срещу „Газпром“. Очаква се трите български енергийни компании да предоставят на 21 април 2017 г. своите становища по предложенията за поемане на ангажименти от „Газпром“. Те ще включват оценки на ефекта БЕХ от евентуалното приемане от ЕК на ангажиментите, предложени от „Газпром“, върху договорите на „Булгаргаз“, „Булгартрансгаз“ и БЕХ.
Министерството на енергетиката припомня също и, че обявеният от ЕК срок 4 май 2017 г. е за представяне на коментари от заинтересованите страни по отправените от „Газпром“ предложения за поемане на ангажименти, а не за предоговаряне на условия по действащите договори за доставка и пренос на природен газ. От там уточняват още ,че в случай, че предложенията на „Газпром“ бъдат приети от ЕК, тогава ще стартира процесът на двустранни преговори между всяка от компаниите и „Газпром“ по търговските условия.
Агенция „Фокус“ припомня: На 18 април служебният министър-председател Огнян Герджиков се срещна с Радан Кънев, Трайчо Трайков и Петър Славов от „Нова Република“ относно действията, които българската страна предприема за защита на националните интереси във връзка с антимонополното дело на ЕК срещу „Газпром“.
Министърът на енергетиката Николай Павлов посочи, че държавните дружества „Български енергиен холдинг“ (БЕХ) ЕАД, „Булгаргаз“ ЕАД и „Булгартрансгаз“ ЕАД работят усилено за изготвяне на детайлни анализи на предложенията за поемане на ангажименти, които „Газпром“ внесе в ЕК. Той допълни, че експерти на Министерството на енергетиката и на компаниите внимателно оценяват ефекта от евентуалното поемане на ангажиментите върху действащите газови договори на България и като цяло върху пазара на природен газ в страната и региона.
На 13 март ЕК прикани всички заинтересовани страни да предоставят в срок от 7 седмици становища по представените от „Газпром“ ангажименти, в отговор на опасенията на Комисията, свързани с конкуренцията на газовите пазари в Централна и Източна Европа. Антимонополното дело на ЕК е свързано с газовите пазари в осем държави - България, Чешката република, Естония, Латвия, Литва, Полша, Унгария и Словакия. Възможно е след финализиране на анализите българската страна да поиска удължаване на срока за отговор.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Теменужка Петкова, ГЕРБ: ЕК ще прояви разбиране за искането на България за удължаване на срока за становището по антимонополното дело срещу „Газпром“

Теменужка Петкова, ГЕРБ: ЕК ще прояви разбиране за искането на България за удължаване на срока за становището по антимонополното дело срещу „Газпром“

20 Април 2017 | 19:32 | Агенция "Фокус"
София. ЕК ще прояви разбиране за искането на България за удължаване на срока за становището по антимонополното дело срещу „Газпром“. Природният газ е основна суровина, както за индустрията, така и за потребителите на страната. Трябва да се направи всичко необходимо и да се подготви становище, защитаващо българските интереси, коментира в предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“ Теменужка Петкова, народен представител от ГЕРБ и министър на енергетиката в кабинета „Борисов 2“.
Тя обясни какви трябва да са стратегическите цели на България. „Стратегическите цели са по такъв начин да бъдат променени клаузите в договора, че да дават възможност цената на природния газ да бъде конкурентна в България и за още 7 държави-членки. Едно от предложенията на „Газпром“ е свързано с това в тази посока да бъдат използвани конкурентни цени по отношения на природен газ от Русия. Тук е добре да бъде поставен въпросът в едно становище и наша позиция по отношение на формулата, на база на която се определя цената на природния газ за България“, коментира Теменужка Петкова.
Тя допълни, че в понеделник ще се проведе среща, заедно със служебния министър на енергетиката Николай Павлов и служебният премиер проф. Огнян Герджиков, по темата. Петкова уточни, че те ще разгледат какво е направено в това отношение от служебното правителство и подчерта, че трябва да има публично обсъждане на българското становище.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Теменужка Петкова, ГЕРБ: Служебното правителство трябва да предприеме действия за удължаване на срока за становището по делото срещу „Газпром“

Теменужка Петкова, ГЕРБ: Служебното правителство трябва да предприеме действия за удължаване на срока за становището по делото срещу „Газпром“

20 Април 2017 | 15:40 | Агенция "Фокус"
София. Служебното правителство трябва да предприеме действия за удължаване на срока. Това каза на брифинг в Народното събрание народният представител от ГЕРБ Теменужка Петкова във връзка със становището по делото срещу „Газпром“, което българската страна трябва да изготви, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Смятаме, че трябва да бъдат предприети бързи и спешни действия по отношение на обсъждане на възможността за удължаване на срока за предоставяне на становището“, посочи тя. „Считаме, че трябва да бъдат предприети стъпки, за да консолидираме своите усилия, така че да можем да постигнем и да подготвим становище, което в максимална степен да защитава интересите на страната“, заяви Теменужка Петкова. „От ГЕРБ изразяваме готовност да участваме в подготовка и обсъждането на такова становище, за да постигнем ефекта, който смятаме, че ще бъде най-добър за страната“, посочи тя и уточни, че в това число е и обсъждането на въпроса за формулата за определяне на цената на природния газ. „Това е една много важна стъпка, от нейното успешно решаване зависи до голяма степен конкурентоспособността на българската икономика“, поясни Теменужка Петкова. Според нея въпросът за становището по делото срещу „Газпром“ е изключително важен и отношение трябва да вземат много широк кръг лица и експерти. На въпрос с колко трябва да бъде удължен срокът Теменужка Петкова коментира: „Според нас срокът трябва да бъде удължен максимално, предстои съставяне на редовно правителство, което трябва да има много важна роля в решаването на този въпрос“.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Теменужка Петкова, ГЕРБ: Служебният министър на енергетиката трябва да даде информация за подготовката на становището по делото срещу „Газпром“ в парламента

Теменужка Петкова, ГЕРБ: Служебният министър на енергетиката трябва да даде информация за подготовката на становището по делото срещу „Газпром“ в парламента

20 Април 2017 | 15:30 | Агенция "Фокус"
София. Липсва конкретна информация за стъпките, които служебното правителство е предприело и на какъв етап е подготовката за становището. Смятаме, че е добре да бъде поканен в парламента служебният министър на енергетиката, за да даде информация и по-голяма яснота по темата. Това каза на брифинг в Народното събрание народният представител от ГЕРБ Теменужка Петкова, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Бихме искали да информираме за работна среща между лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и представители на „Нова република“, обясни тя. „Темата е обсъждането на това на какъв етап се намира становището на България във връзка с антимонополното дело, което се води от ЕК, срешу „Газпром“, уточни Теменужка Петкова. „Крайният срок за предоставянето на това становище е края на месец април“, посочи тя. „Липсва конкретна информация по отношение на предприетите действия от страна на служебното правителство“, заяви Теменужка Петкова и допълни, че темата е изключително важна, защото касае цялата икономика.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Служебният премиер Огнян Герджиков разговаря с представители на „Нова Република“ за антимонополното дело на ЕК срещу „Газпром“

Служебният премиер Огнян Герджиков разговаря с представители на „Нова Република“ за антимонополното дело на ЕК срещу „Газпром“

18 Април 2017 | 16:00 | Агенция "Фокус"
София. Служебният министър-председател Огнян Герджиков се срещна с представители на политическата коалиция „Нова Република“ Радан Кънев, Трайчо Трайков и Петър Славов по тяхно искане. Това съобщиха от правителствената информационна служба. Темата на разговора бяха действията, които българската страна предприема за защита на националните интереси във връзка с антимонополното дело на Европейската комисия (ЕК) срещу „Газпром“.
Министърът на енергетиката Николай Павлов информира, че в момента държавните дружества „Български енергиен холдинг“ (БЕХ) ЕАД, „Булгаргаз“ ЕАД и „Булгартрансгаз“ ЕАД работят усилено за изготвяне на детайлни анализи на предложенията за поемане на ангажименти, които „Газпром“ внесе в ЕК. Експерти на Министерството на енергетиката и на компаниите внимателно оценяват ефекта от евентуалното поемане на ангажиментите върху действащите газови договори на България и като цяло върху пазара на природен газ в страната и региона.
Утре представители на министерствата и на трите енергийни компании ще участват в обсъждане по темата на международен газов форум във Варшава, организиран от Министерството на енергетиката на Полша.
На 13 март 2017 г. ЕК прикани всички заинтересовани страни да предоставят в срок от 7 седмици становища по представените от „Газпром“ ангажименти, в отговор на опасенията на Комисията, свързани с конкуренцията на газовите пазари в Централна и Източна Европа. Антимонополното дело на ЕК е свързано с газовите пазари в осем държави - България, Чешката република, Естония, Латвия, Литва, Полша, Унгария и Словакия. Възможно е след финализиране на анализите българската страна да поиска удължаване на срока за отговор.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Джорди Санчес и Джорди Кушхард бяха арестувани от испанската полиция. 17 октомври 2017 г.
Джорди Санчес и Джорди Кушхард бяха арестувани от испанската полиция. 17 октомвр...

ВИДЕО
Референдумът в Каталония доведе до стачки и полицейско насилие
Референдумът в Каталония доведе до стачки и полицейско насилие
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2017 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.