НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 13:58

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Благоевград: Организацията на Международния джаз фестивал в Банско вече е почти завършена Банско

Благоевград: Организацията на Международния джаз фестивал в Банско вече е почти завършена Банско

24 Март 2017 | 21:12 | Агенция "Фокус"
Банско. Организацията на Международния джаз фестивал в Банско вече е почти завършена. Това каза за Радио „Фокус“-Пирин д-р Емил Илиев, организатор на културното събитие. „Събрал съм моя екип, за да прегледаме и да направим последна редакция на книжката, която предстои да отпечатаме за фестивала с програмата и с информация за всички изпълнители. След отпечатването на тази книжка, още от сега се подготвя процесът по посрещането на гостите, тяхното разпределяне и настаняване“, посочи той. По думите му след като бъдат направени договорките с всички медийни партньори, които ще отразяват мероприятието, всъщност цялата подготовка за фестивала ще бъде готова и ще остане само очакването да настъпи датата 4 август, когато ще бъде поставено официално началото му.
"Италианците ще имат много силно присъствие тази година на джаз фестивала в Банско", каза още д-р Емил Илиев. „Ние предлагаме на зрителите участие в един истински музикален маратон. Концертите започват от 19:00 часа и продължават до 01:00 часа след полунощ, обикновено. Това са повече от 5-6 часа музика всяка вечер, на която любителите ще могат да се насладят. Ще има много качествени, подбрани изпълнители и звезди“, посочи д-р Илиев. Той обясни, че преди 20 години, когато е започнал организирането на отделни концерти, които по-късно са прераснали във фестивал, той го е направил като един вид терапия за пациентите си, тъй като е дерматолог и специалист по акупунктура и иглотерапия, но след това всички мероприятия са предизвикали интерес извън кръга на пациентите му и му е дошла идеята всички тези отделни музикални събития да прераснат в голям джаз фестивал.
"Огромен брой хора от страната и чужбина идват на джаз ваканция в Банско", посочи още д-р Илиев. „Всички туристически агенции вече са ни отбелязали в своята карта, в своята програма, и изпращат изключително много интересуващи се туристи в Банско“, обясни той. Д-р Емил Илиев каза още, че преди 20 години организирането на джаз фестивала през лятото е изглеждало невъзможно, тъй като все пак това е времето, в което се работи усилено на полето, и отначало местните хора са се противопоставили на предложението му. Той уточни, че тогава градът още не се е бил разраснал, а времената са били много трудни за местната икономика и по тази причина, въпреки своята предприемчивост, хората в Банско трудно са могли да си представят подобно начинание. „Освен това, джазът минава за трудно разбираема музика, въпреки че вече всяка година, площадът в Банско опровергава това“, каза още д-р Илиев.
Натали СТЕФАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Емил Илиев: Необходимо е изграждането на покрит летен театър в Банско с 2500 - 3000 места

Д-р Емил Илиев: Необходимо е изграждането на покрит летен театър в Банско с 2500 - 3000 места

24 Март 2017 | 14:16 | Агенция "Фокус"
Банско. Необходимо е изграждането на покрит летен театър в Банско с 2500 - 3000 места. Това каза за Радио „Фокус“ - Пирин д-р Емил Илиев, организатор на Международния джаз фестивал в Банско. „Аз съм поставил предложения на Общинския съвет да гласува и да вземе твърди мерки да направим в Банско един голям покрит летен театър с поне 2500 - 3000 места, където да правим тези по-скъпи концерти, които не бива да бъдат излагани на риска от лошо време, дъжд и други неща“, подчерта той.
Д-р Илиев посочи, че иска да въведе изключително много новости в джаз фестивала, но на този етап общината не може да му помогне в реализирането им или да ги предостави. Фестивалът трябва постепенно да започне да се комерсиализира, тъй като на този етап цялата програма е напълно безплатна. „Ако отидете на Запад и присъствате на един такъв фестивал и чуете всички тези участници, ще трябва да платите около 900 евро за билет на човек. А идвайки в Банско, едно семейство ползва един бонус от 1800 евро за цялото семейство, за да слуша музиката на фестивала“, коментира той. Д-р Илиев заяви, че през фестивалните дни напливът от туристи към Банско е много голям и хотелите се пълнят до последната свободна стая.
Натали СТЕФАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Емил Илиев: Изпълнители от общо 16 страни ще вземат участие в Международния джаз фестивал в Банско

Д-р Емил Илиев: Изпълнители от общо 16 страни ще вземат участие в Международния джаз фестивал в Банско

24 Март 2017 | 13:22 | Агенция "Фокус"
Банско. Изпълнители от общо 16 страни ще вземат участие в Международния джаз фестивал в Банско. Това каза за Радио „Фокус“ Пирин д-р Емил Илиев, организатор на културното събитие. Изпълнителите ще са от Швейцария, Германия, Полша, Италия, Македония, Унгария, САЩ, Великобритания, Франция, Грузия, Холандия и други страни. Участие ще вземат и много известни джаз изпълнители, някои от които са от най-висока класа – Остин, Мънго Джери, Кенди Дълфър, Урош Периш, Влатко Стефановски, Аксел Цвингенбергер, Севън и много други.
Д-р Илиев посочи, че преди 20 години всичко е започнало с организирането на отделни концерти, като са били канени известни джазмени, сред които инструменталистите Людмил Георгиев, Вили Казасян, Пепи Славов - баща, Румен Тосков - Рупето, Митко Шанов, Крум Калъчев и др., както и певците Камелия Тодорова и Васил Петров. Тогава е бил организиран и вечер на суинга, а на следващия ден по обяд – дикси джаз барбекю. „За любителите на класиката бях поканил и пианиста Йовчо Крушев, който посвещаваше вечери на Шопен, Рахманинов, Чайковски, Моцарт и др. Гостуваха и оперни и оперетни артисти“, каза още той.
Натали СТЕФАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Емил Илиев: 20-то юбилейно издание на Международния джаз фестивал ще се проведе в Банско през август

Д-р Емил Илиев: 20-то юбилейно издание на Международния джаз фестивал ще се проведе в Банско през август

24 Март 2017 | 11:53 | Агенция "Фокус"
Благоевград. 20-то юбилейно издание на Международния джаз фестивал ще се проведе в Банско през август. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин д-р Емил Илиев, организатор на културното събитие. Тази година откриването на фестивала ще бъде на 4 август, а закриването – на 12 август. Първият ден на събитието ще бъде открит с концерт на Йълдъз Ибрахимова в хотел в Банско в 20.30 часа. Д-р Илиев отбеляза, че всъщност това ще бъде единственият платен концерт в рамките на целия фестивал.
Откритите концерти започват на 5 август и ще продължат до края на културните мероприятия, като те ще се провеждат на изградена сцена на открито пред Народно читалище „Никола Вапцаров“ в Банско. Тази година участие ще вземат 29 групи, състави и изпълнители, като всеки ден ще се изявява поне една голяма джаз звезда. За първи път има толкова голям брой участници, което поставя и рекорд, но всичко това е по повод отбелязването на юбилея от създаването на фестивала, каза още д-р Емил Илиев.
Натали СТЕФАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Христина Шопова, Община Благоевград: С бавни, но сигурни крачки Благоевград върви към голямата си цел – да стане фестивален център на Балканите

Христина Шопова, Община Благоевград: С бавни, но сигурни крачки Благоевград върви към голямата си цел – да стане фестивален център на Балканите

21 Март 2017 | 14:54 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Поставяме началото на пролетта на изкуствата в Благоевград. Това каза на пресконференция по повод предстоящия Фестивал за блус и джаз музика в града зам.-кметът на Община Благоевград Христина Шопова, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. „Отново сме на прага на пет фестивала, като започнем с „Блус и Джаз“ фестивала и ще завършим на 17 юни с „Франкофоли“. С убеденост може да кажем, че тези фестивали, които налагаме и работим за тях целогодишно, вече имат своя авторитет, имат и своята публика“, подчерта Шопова. По думите й с бавни, но сигурни крачки Благоевград върви към голямата си цел – да стане фестивален център на Балканите. „Сигурни сме, че това ще стане. Разбира се, не е лесно, но когато човек има идеи и когато работи за тях целогодишно, целенасочено и тези фестивали станат устойчиви, нещата няма как да не се случат. Хубавото е, че вече имаме трето издание на „Блус и Джаз“ фестивала, фестивал на съвременното изкуство – 4 години, театрален фестивал „Тарара бумбия“ – 5 години, „Литера експо“ – 3 години и „Франкофоли“ – 3 години. Така че, първите крачки са направени и ни очакват, наистина, много добри платформи, с много интересни заглавия и интересни събития“, допълни Христина Шопова. По думите й фестивалът за блус и джаз музика ще остане двудневен, защото се залага на повече качество, отколкото на обем.
На пресконференцията присъстваха също Васко Кръпката и диригентът на Биг Бенд-Благоевград Борис Янев. „Разбира се, винаги когато се прави програмиране на един фестивал, се съобразяваме и със свободните артисти и с това, което желаем да постигнем. Искам да благодаря на Васко Кръпката и на г-н Янев, защото според мен, тазгодишната програма е отново много добра и жителите и гостите на града ще могат да се насладят на музиката на доста стойностни изпълнители“, допълни Христина Шопова. „Блус и Джаз“ фестивалът ще се проведе в Благоевград на 30 и 31 март в Драматичен театър „Никола Вапцаров“.
Ани ДАВИДКОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Пресконференцията за предстоящия Блус и Джаз фестивал ще се проведе в зала „22 септември"

Благоевград: Пресконференцията за предстоящия Блус и Джаз фестивал ще се проведе в зала „22 септември"

21 Март 2017 | 12:41 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Пресконференцията за предстоящия Блус и Джаз фестивал ще се проведе днес в 14:00 часа в топлата връзка на зала „22 септември”, а не както бе обявено по-рано в зала 5 на Община Благоевград. Това съобщиха от пресцентъра на общината.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Еманюел Макрон посреща Владимир Путин във Версайския дворец, 29 май 2017 г.
Еманюел Макрон посреща Владимир Путин във Версайския дворец, 29 май 2017 г.

ВИДЕО
Пресечен е канал за трафик на хора през аерогара София
Пресечен е канал за трафик на хора през аерогара София
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2017 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.