НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 20:42

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Благоевград: Организацията на Международния джаз фестивал в Банско вече е почти завършена Банско

Благоевград: Организацията на Международния джаз фестивал в Банско вече е почти завършена Банско

24 Март 2017 | 21:12 | Агенция "Фокус"
Банско. Организацията на Международния джаз фестивал в Банско вече е почти завършена. Това каза за Радио „Фокус“-Пирин д-р Емил Илиев, организатор на културното събитие. „Събрал съм моя екип, за да прегледаме и да направим последна редакция на книжката, която предстои да отпечатаме за фестивала с програмата и с информация за всички изпълнители. След отпечатването на тази книжка, още от сега се подготвя процесът по посрещането на гостите, тяхното разпределяне и настаняване“, посочи той. По думите му след като бъдат направени договорките с всички медийни партньори, които ще отразяват мероприятието, всъщност цялата подготовка за фестивала ще бъде готова и ще остане само очакването да настъпи датата 4 август, когато ще бъде поставено официално началото му.
"Италианците ще имат много силно присъствие тази година на джаз фестивала в Банско", каза още д-р Емил Илиев. „Ние предлагаме на зрителите участие в един истински музикален маратон. Концертите започват от 19:00 часа и продължават до 01:00 часа след полунощ, обикновено. Това са повече от 5-6 часа музика всяка вечер, на която любителите ще могат да се насладят. Ще има много качествени, подбрани изпълнители и звезди“, посочи д-р Илиев. Той обясни, че преди 20 години, когато е започнал организирането на отделни концерти, които по-късно са прераснали във фестивал, той го е направил като един вид терапия за пациентите си, тъй като е дерматолог и специалист по акупунктура и иглотерапия, но след това всички мероприятия са предизвикали интерес извън кръга на пациентите му и му е дошла идеята всички тези отделни музикални събития да прераснат в голям джаз фестивал.
"Огромен брой хора от страната и чужбина идват на джаз ваканция в Банско", посочи още д-р Илиев. „Всички туристически агенции вече са ни отбелязали в своята карта, в своята програма, и изпращат изключително много интересуващи се туристи в Банско“, обясни той. Д-р Емил Илиев каза още, че преди 20 години организирането на джаз фестивала през лятото е изглеждало невъзможно, тъй като все пак това е времето, в което се работи усилено на полето, и отначало местните хора са се противопоставили на предложението му. Той уточни, че тогава градът още не се е бил разраснал, а времената са били много трудни за местната икономика и по тази причина, въпреки своята предприемчивост, хората в Банско трудно са могли да си представят подобно начинание. „Освен това, джазът минава за трудно разбираема музика, въпреки че вече всяка година, площадът в Банско опровергава това“, каза още д-р Илиев.
Натали СТЕФАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Емил Илиев: Необходимо е изграждането на покрит летен театър в Банско с 2500 - 3000 места

Д-р Емил Илиев: Необходимо е изграждането на покрит летен театър в Банско с 2500 - 3000 места

24 Март 2017 | 14:16 | Агенция "Фокус"
Банско. Необходимо е изграждането на покрит летен театър в Банско с 2500 - 3000 места. Това каза за Радио „Фокус“ - Пирин д-р Емил Илиев, организатор на Международния джаз фестивал в Банско. „Аз съм поставил предложения на Общинския съвет да гласува и да вземе твърди мерки да направим в Банско един голям покрит летен театър с поне 2500 - 3000 места, където да правим тези по-скъпи концерти, които не бива да бъдат излагани на риска от лошо време, дъжд и други неща“, подчерта той.
Д-р Илиев посочи, че иска да въведе изключително много новости в джаз фестивала, но на този етап общината не може да му помогне в реализирането им или да ги предостави. Фестивалът трябва постепенно да започне да се комерсиализира, тъй като на този етап цялата програма е напълно безплатна. „Ако отидете на Запад и присъствате на един такъв фестивал и чуете всички тези участници, ще трябва да платите около 900 евро за билет на човек. А идвайки в Банско, едно семейство ползва един бонус от 1800 евро за цялото семейство, за да слуша музиката на фестивала“, коментира той. Д-р Илиев заяви, че през фестивалните дни напливът от туристи към Банско е много голям и хотелите се пълнят до последната свободна стая.
Натали СТЕФАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Емил Илиев: Изпълнители от общо 16 страни ще вземат участие в Международния джаз фестивал в Банско

Д-р Емил Илиев: Изпълнители от общо 16 страни ще вземат участие в Международния джаз фестивал в Банско

24 Март 2017 | 13:22 | Агенция "Фокус"
Банско. Изпълнители от общо 16 страни ще вземат участие в Международния джаз фестивал в Банско. Това каза за Радио „Фокус“ Пирин д-р Емил Илиев, организатор на културното събитие. Изпълнителите ще са от Швейцария, Германия, Полша, Италия, Македония, Унгария, САЩ, Великобритания, Франция, Грузия, Холандия и други страни. Участие ще вземат и много известни джаз изпълнители, някои от които са от най-висока класа – Остин, Мънго Джери, Кенди Дълфър, Урош Периш, Влатко Стефановски, Аксел Цвингенбергер, Севън и много други.
Д-р Илиев посочи, че преди 20 години всичко е започнало с организирането на отделни концерти, като са били канени известни джазмени, сред които инструменталистите Людмил Георгиев, Вили Казасян, Пепи Славов - баща, Румен Тосков - Рупето, Митко Шанов, Крум Калъчев и др., както и певците Камелия Тодорова и Васил Петров. Тогава е бил организиран и вечер на суинга, а на следващия ден по обяд – дикси джаз барбекю. „За любителите на класиката бях поканил и пианиста Йовчо Крушев, който посвещаваше вечери на Шопен, Рахманинов, Чайковски, Моцарт и др. Гостуваха и оперни и оперетни артисти“, каза още той.
Натали СТЕФАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Емил Илиев: 20-то юбилейно издание на Международния джаз фестивал ще се проведе в Банско през август

Д-р Емил Илиев: 20-то юбилейно издание на Международния джаз фестивал ще се проведе в Банско през август

24 Март 2017 | 11:53 | Агенция "Фокус"
Благоевград. 20-то юбилейно издание на Международния джаз фестивал ще се проведе в Банско през август. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин д-р Емил Илиев, организатор на културното събитие. Тази година откриването на фестивала ще бъде на 4 август, а закриването – на 12 август. Първият ден на събитието ще бъде открит с концерт на Йълдъз Ибрахимова в хотел в Банско в 20.30 часа. Д-р Илиев отбеляза, че всъщност това ще бъде единственият платен концерт в рамките на целия фестивал.
Откритите концерти започват на 5 август и ще продължат до края на културните мероприятия, като те ще се провеждат на изградена сцена на открито пред Народно читалище „Никола Вапцаров“ в Банско. Тази година участие ще вземат 29 групи, състави и изпълнители, като всеки ден ще се изявява поне една голяма джаз звезда. За първи път има толкова голям брой участници, което поставя и рекорд, но всичко това е по повод отбелязването на юбилея от създаването на фестивала, каза още д-р Емил Илиев.
Натали СТЕФАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Христина Шопова, Община Благоевград: С бавни, но сигурни крачки Благоевград върви към голямата си цел – да стане фестивален център на Балканите

Христина Шопова, Община Благоевград: С бавни, но сигурни крачки Благоевград върви към голямата си цел – да стане фестивален център на Балканите

21 Март 2017 | 14:54 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Поставяме началото на пролетта на изкуствата в Благоевград. Това каза на пресконференция по повод предстоящия Фестивал за блус и джаз музика в града зам.-кметът на Община Благоевград Христина Шопова, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. „Отново сме на прага на пет фестивала, като започнем с „Блус и Джаз“ фестивала и ще завършим на 17 юни с „Франкофоли“. С убеденост може да кажем, че тези фестивали, които налагаме и работим за тях целогодишно, вече имат своя авторитет, имат и своята публика“, подчерта Шопова. По думите й с бавни, но сигурни крачки Благоевград върви към голямата си цел – да стане фестивален център на Балканите. „Сигурни сме, че това ще стане. Разбира се, не е лесно, но когато човек има идеи и когато работи за тях целогодишно, целенасочено и тези фестивали станат устойчиви, нещата няма как да не се случат. Хубавото е, че вече имаме трето издание на „Блус и Джаз“ фестивала, фестивал на съвременното изкуство – 4 години, театрален фестивал „Тарара бумбия“ – 5 години, „Литера експо“ – 3 години и „Франкофоли“ – 3 години. Така че, първите крачки са направени и ни очакват, наистина, много добри платформи, с много интересни заглавия и интересни събития“, допълни Христина Шопова. По думите й фестивалът за блус и джаз музика ще остане двудневен, защото се залага на повече качество, отколкото на обем.
На пресконференцията присъстваха също Васко Кръпката и диригентът на Биг Бенд-Благоевград Борис Янев. „Разбира се, винаги когато се прави програмиране на един фестивал, се съобразяваме и със свободните артисти и с това, което желаем да постигнем. Искам да благодаря на Васко Кръпката и на г-н Янев, защото според мен, тазгодишната програма е отново много добра и жителите и гостите на града ще могат да се насладят на музиката на доста стойностни изпълнители“, допълни Христина Шопова. „Блус и Джаз“ фестивалът ще се проведе в Благоевград на 30 и 31 март в Драматичен театър „Никола Вапцаров“.
Ани ДАВИДКОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Пресконференцията за предстоящия Блус и Джаз фестивал ще се проведе в зала „22 септември"

Благоевград: Пресконференцията за предстоящия Блус и Джаз фестивал ще се проведе в зала „22 септември"

21 Март 2017 | 12:41 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Пресконференцията за предстоящия Блус и Джаз фестивал ще се проведе днес в 14:00 часа в топлата връзка на зала „22 септември”, а не както бе обявено по-рано в зала 5 на Община Благоевград. Това съобщиха от пресцентъра на общината.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Ангела Меркел и съпругът й Йоахим Зауер гласуваха на изборите за Бундестаг. 24 септември 2017 г.
Ангела Меркел и съпругът й Йоахим Зауер гласуваха на изборите за Бундестаг. 24 с...

ВИДЕО
Среща на президента Румен Радев с председателя на Общото събрание на ООН Мирослав Лайчак
Среща на президента Румен Радев с председателя на Общото събрание на ООН Миросла...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2017 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.