НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 18:00

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Избори 2017: Лиляна Павлова, ГЕРБ: През следващите 4 години се ангажираме с цялостна промяна в системата на висшето образование в България

Избори 2017: Лиляна Павлова, ГЕРБ: През следващите 4 години се ангажираме с цялостна промяна в системата на висшето образование в България

21 Март 2017 | 15:00 | Агенция "Фокус"
Варна. През следващите 4 години ГЕРБ се ангажира с цялостна промяна в системата на висшето образование в България. Това заяви водачът на листата на ПП ГЕРБ за 3-ти МИР Варна Лиляна Павлова на регионална кръгла маса на тема „Образованието – национален приоритет“, която се провежда във Варна, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. Форумът протича в три панела: дискусии със синдикални организации и работодатели в сферата на средното образование, с директори на училища и детски градини, както и с ректори на висши учебни заведения и представители на студентски съвети. На срещата Лиляна Павлова и Йорданка Фандъкова, ръководител на екипа, разработил програмата на ГЕРБ за сектор „Образование“, представиха приоритетите в сферата на предучилищното и училищното образование, както и предвидения нов закон за висшето образование. „Тази среща е изключително важна за нас, защото образованието е ключов приоритет за ГЕРБ. Образованието дава основата за добре развиваща се държава, млади хора, реализирани в личен и професионален план“, посочи Лиляна Павлова. В дискусия с представители на висшите училища тя увери, че при следващо управление ГЕРБ гарантира обвързване на приема във висшите училища с потребностите на пазара на труда, както и равноправно участие на браншовите организации в процеса на планиране на държавните поръчки към висшите училища.
В управленската програма на ГЕРБ е заложено още подобряване на достоверността и взискателността на оценяването, извършвано от Националната агенция за оценяване и акредитация чрез засилено участие на работодатели, работодателски организации и утвърдени международни експерти. С цел привличане и задържане на повече студенти в системата на българското висше образование ГЕРБ ще работи за подобряване на условията за мобилност на студентите, специализантите и докторантите в рамките на страната, допълнително подпомагане на студенти с отлични академични постижения и с нисък доход в подбрани приоритетни области и програми, както и предлагане на гъвкави начини на обучение, които позволяват ученето да бъде успешно съчетавано с работа или семейни ангажименти. ГЕРБ предвижда още ежегоден ръст на средствата за наука с цел укрепване и модернизиране на научните организации в страната за конкурентоспособни научни изследвания и осигуряване на програма за подкрепа на докторантите за периода на придобиване на образователната и научна степен „доктор“.
В програмата на ГЕРБ е заложена още реформа във Фонд „Научни изследвания”, която да гарантира прозрачност и отчетност, изграждане на капацитет за провеждане на конкурси за финансиране на научни изследвания и задължителен мониторинг през целия период на изпълнение на проектите, както и оценка на ефективността на финансирането.
Дискутирайки основните моменти и проблеми в системата на образованието, представители на висшите учебни заведения поискаха ГЕРБ да се ангажира подобен род срещи да станат регулярни и след изборите.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Избори 2017: Лиляна Павлова, ГЕРБ: Варна заслужава модерна библиотека

Избори 2017: Лиляна Павлова, ГЕРБ: Варна заслужава модерна библиотека

21 Март 2017 | 14:50 | Агенция "Фокус"
Варна. Варна – градът на младите и знаещи хора, заслужава да има нова и модерна библиотека, коментира водачът на варненската листа на ГЕРБ Лиляна Павлова, съобщиха от пресцентъра на партията. Заедно с кмета на Столична община Йорданка Фандъкова, която гостува във Варна, тя поздрави целия екип на Регионална библиотека „Пенчо Славейков” по повод празника, който днес отбелязват. За всеотдайната си работа и отговорен подход поздравления получи и лично директорът на библиотеката д-р Емилия Милкова, която прие предизвикателството да бъде част и от варненската листа на ГЕРБ.
Сред официалните гости на тържеството по повод 134-ата годишнина от създаването на РБ „Пенчо Славейков”, бяха кметът на Варна Иван Портних, председателят на ОбС Тодор Балабанов и евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП и посланик на библиотеките в ЕП Емил Радев.
„Каузата Варна – Град на знанието е наша споделена кауза. Заедно напредваме и в другата ни обща цел – новият дом на библиотеката. Вярвам, че той ще е истински център на знанието, науката и духовността”, изтъкна Иван Портних и приветства отправените пожелания за следващия празник на библиотеката да бъде направена първа копка на новата сграда.
„Горд съм, че дейността на варненската библиотека вече е добре позната в Европейския парламент и в Европа. Прекрасният й екип е пример за професионализъм и креативност. Той пази не само книгите и знанието, а и българщината”, заяви в приветствието си Емил Радев. Евродепутатът отново подкрепи обогатяването на библиотечния фонд, като дари нови издания, сред които и литература, подходяща за чуждоезиковото обучение на учениците.
„Поздравявам Ви, че сте избрали именно строителството на нова сграда на библиотека да бъде част от големите проекти на община Варна. В качеството си на регионален министър г-жа Павлова подкрепяше всички кметове за реализирането на успешни проекти”, коментира кметът на София Йорданка Фандъкова и се запозна подробно с проекта за строителството на библиотеката във Варна.
Своята подкрепа за нова сграда на храма на книгите в морската столица изказа и председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов. Той направи символичен подарък на библиотеката - фотоапарат, за да запечатват спомените от хубавите събития, които им предстоят.
Празникът на библиотеката беше съпътстван от откриването на изложбата „Книгите във вихъра на времето”, на която бяха показани редки издания, оцелели въпреки превратностите на времето със съдействието на българските библиотеки.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Избори 2017: Лиляна Павлова, ГЕРБ: Гарантираме удвояване заплащането на учителите до края на мандата

Избори 2017: Лиляна Павлова, ГЕРБ: Гарантираме удвояване заплащането на учителите до края на мандата

21 Март 2017 | 13:42 | Агенция "Фокус"
Варна. Учителите са най-важната част от системата на образованието. Това заяви водачът на листата на ПП ГЕРБ за 3-ти МИР Варна Лиляна Павлова на регионална кръгла маса на тема „Образованието – национален приоритет“, която се провежда във Варна, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. Павлова подчерта, че инвестициите в образованието са инвестиции в успешното бъдеще на България – в подготвени млади хора и в икономически растеж за просперираща нация. Работни места, високи доходи и развиваща се икономика се постигат само с качествено образование. Лиляна Павлова заяви, че най-важни са инвестициите в учителите, тяхната мотивация, както и подготовката и привличането на млади учители. „Трябва да имаме мотивирани, подготвени и подкрепяни учители чрез инвестиции в тяхното развитие и квалификация. Затова гарантираме удвояване заплащането на учителите до края на мандата“, подчерта Павлова.
Като ръководител на екипа по образованието на ПП ГЕРБ Йорданка Фандъкова, която е гост на форума, заяви, че за един мандат това е напълно постижимо. ГЕРБ предвижда създаването на национална програма за подкрепа на младите учители, за да се превърне учителската професия в една от най-предпочитаните. „Ще инвестираме и в развиването на уменията, които гарантират успешна личностна и професионална реализация, ще продължим да работим за въвеждането на електронни учебници, които да са разбираеми и интересни за учениците. Държим на ангажимента си да осигурим активно участие на учителите в процеса на разработване и одобряване на учебници“, каза Йорданка Фандъкова. На форума бяха представени и вижданията на ГЕРБ за развитие на професионалното образование в активно партньорство с бизнеса. „Ще осигурим качествено професионално образование чрез активно въвеждане на дуалната система – обучение чрез работа. Прилагаме система за непрекъснато и прецизно проучване и прогнозиране на потребностите от професионално обучение“, каза Йорданка Фандъкова.
В управленската програма на ГЕРБ е заложено още подобряване на условията за спорт във всяко училище и чрез създаване на програма за повишаване на мотивацията за спортуване на децата и учениците. При управление през следващите 4 години ГЕРБ се ангажира и с цялостна промяна в системата на висшето образование в България, както и с ежегоден ръст на средствата за наука с цел укрепване и модернизиране на научните организации в страната за конкурентоспособни научни изследвания.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Избори 2017: Йорданка Фандъкова, ГЕРБ: Само образованието гарантира стабилността на държавата

Избори 2017: Йорданка Фандъкова, ГЕРБ: Само образованието гарантира стабилността на държавата

21 Март 2017 | 13:11 | Агенция "Фокус"
Варна. Образованието е основен стратегически приоритет за ГЕРБ. Само образованието гарантира стабилността на държавата. Това заяви ръководителят на екипа по образованието на ПП ГЕРБ и кмет на София Йорданка Фандъкова на регионална кръгла маса на тема „Образованието – национален приоритет“, която се провежда във Варна, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. „Нашата задача е да заздравим връзката между образованието, професионалната кариера и личното развитие. Нужни са инвестиции в образованието и връщане на престижа на това да си образован, знаещ и можещ. Учителят заслужава уважение. Няма как да очакваме с наредби да убедим обществото, че трябва да уважава учителите“, посочи Йорданка Фандъкова, която запозна присъстващите с основните приоритети на ГЕРБ за сектора. При следващо управление ГЕРБ предвижда преглед и промяна на държавните образователни стандарти с участието на учителите, социалните партньори и неправителствения сектор, както и промяна в системата на делегираните бюджети от 2018 година, за да може финансирането да не зависи само от броя на децата. „Така ще спрем закриването на детски градини и училища заради неправилна формула. Ще подпомогнем училища и детски градини със слаби резултати“, каза още Йорданка Фандъкова. Тя подчерта, че ГЕРБ предвижда още серия от мерки за привличане на децата в училище. Важен ангажимент е преодоляване на неграмотността, практичност и приложимост на знанията и уменията – за по-добър живот и за устойчив икономически растеж, посочи експертът. Според нея за целта трябва да бъде ангажиран целият ресурс на държавата, за да може децата, особено тези от уязвимите групи, да посещават училище и задължителните предучилищни групи в детските градини. "Семействата, чиито деца не ходят на училище или в задължителните предучилищни групи и не се образоват, няма да получават никакъв вид социална помощ от държавата", добави Йорданка Фандъкова. Като важен акцент тя посочи още необходимостта от специални мерки за намаляване агресията сред децата и младите хора. По думите й ГЕРБ предвижда и инвестиции за увеличаване броя на психолозите, педагогическите съветници, ресурсните учители и помощниците на учителите, които да подпомагат всяко дете в неговото развитие. „Предвиждаме продължаване на инвестициите в предучилищното образование, защото образованието започва от детската градина, за да бъдат добре подготвени децата за училище“, каза още Йорданка Фандъкова.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Избори 2017: Лиляна Павлова, ГЕРБ: Образованието е национален приоритет и категоричен ангажимент на ГЕРБ

Избори 2017: Лиляна Павлова, ГЕРБ: Образованието е национален приоритет и категоричен ангажимент на ГЕРБ

21 Март 2017 | 12:36 | Агенция "Фокус"
Варна. Образованието е национален приоритет и категоричен ангажимент на ГЕРБ. Това заяви водачът на листата на ПП ГЕРБ за 3-ти МИР Варна Лиляна Павлова на регионална кръгла маса на тема „Образованието – национален приоритет“, която се провежда във Варна, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. Павлова отбеляза, че образованието е приоритет на партията и за региона на Варна, който има потенциал да се превърне в град на знанието. „Във Варна има силна академична общност – 6 университета, в които се обучават 40 000 студенти, над 50 000 ученици се обучават в града и областта. Имаме всички перспективи този важен приоритет да го видим развит на практика, подкрепяйки инфраструктурата и да се фокусираме по-професионално в политиката по образование. Амбициозните ни планове и задачи в подкрепа на Община Варна са свързани с изграждането на новата библиотека. Тя да бъде и като дом на знанието и традициите, от какъвто Варна се нуждае. Целта е да върнем страстта и обичта на децата и младите хора към книгите. Освен да обичат книгите, да са добре образовани чрез добри програми“, посочи Павлова. При следващо управление ГЕРБ се ангажира да работи за мотивирани, подготвени и подкрепяни учители чрез инвестиции в тяхното развитие и квалификация. „Сериозната ни амбиция е чрез мерките за икономическо развитие на региона младите хора да останат да живеят и работят тук“, посочи тя.
Областният координатор на ПП ГЕРБ и кмет на Варна Иван Портних посочи, образованието е приоритет и на администрацията. За две години и половина чрез оптимизация в детските градини са разкрити над 1 000 места, с което проблемът с липсата на свободни места в детските градини е окончателно решен. 104 млн. лева повече за образование са заложени в бюджета за тази година. По програма „Региони в растеж“ са предвидени над 20 млн. лева за обновяването на 7 гимназии и 3 детски градини. В 10 училища ще бъде изградена модерна спортната база, като за целта са заделени 10 млн. лева. В рамките на учебния процес базата ще бъде ползвана от учениците, а през останалото време ще бъде достъпна и за граждани. Кметът допълни, че през последните години във Варна са изградени над 200 детски площадки, предстои да бъдат изградени 8 спортни многофункционални игрища. Като част от проекта „Варна – европейска младежка столица“ амбицията на администрацията е да се изгради Черноморски младежки център.
Като ръководител на екипа по образование на ПП ГЕРБ на събитието присъства и Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община. „Имаме вече убеждението след сериозните инвестиции в инфраструктурата, включително и в образователната, че е време да се обърне и специално внимание към сектор „Образование“. Извеждането му като национален приоритет е дълбоко осъзнат ангажимент. Това не са просто инвестиции и подкрепяне на системата, а задължение за интегрирана политика за цялата държава“, подчерта Йорданка Фандъкова. По думите й образователната система не може да бъде оставена да се развива самостоятелно, а трябва да се разглежда като част от държавата. „Развитието на икономиката е възможно само и единствено чрез инвестиции в образованието. Затова сме предвидили редица конкретни мерки за продължаване на реформите в сектор „Образование“, каза още Йорданка Фандъкова.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Тринадесет души загинаха при падане на дърво на остров Мадейра. 16 август 2017 г.
Тринадесет души загинаха при падане на дърво на остров Мадейра. 16 август 2017 г...

ВИДЕО
Варшавската реч на Доналд Тръмп
Варшавската реч на Доналд Тръмп
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2017 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.