НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 15:46

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Манол Тодоров, Сдружение „Странджански манов мед“: Мановият мед ще бъде регистриран като защитено наименование за произход до края на 2017 г.

Манол Тодоров, Сдружение „Странджански манов мед“: Мановият мед ще бъде регистриран като защитено наименование за произход до края на 2017 г.

20 Март 2017 | 18:40 | Агенция "Фокус"
Бургас. Мановият мед ще бъде регистриран като защитено наименование за произход до края на 2017 г. Това каза за Радио „Фокус“ – Бургас Манол Тодоров, председател на пчеларско сдружение „Странджански манов мед“. По думите му вече са преминали успешно преговорите относно регистрацията на мановия мед, приключи и националната процедура, и сега се изготвят документите за Брюксел. „Това ще бъде първият продукт в България, който ще бъде защитено наименование за произход, тъй като другите защитени продукти са защитени географски указания. Разликата е там, че при защитения манов мед всички етапи на производство ще бъдат извършвани в очертания географски район, а това е територията на цяла Странджа – общините Средец, Созопол, Приморско, Царево и Малко Търново. Това е бъдещето за Странджа и пчеларският сектор тук е гарантиран“, каза Манол Тодоров. Той уточни, че няма предпоставки това да не се случи, всичко до момента се движи по план и без проблеми по процедурата. Тодоров подчерта, че националната регистрация на продукта е приключила и от 10 ноември 2016 година е публикувана продуктовата спецификация. „Тъй като няма нито едно възражение, очакваме отделът по европейските схеми за качество да излезе с доклад, който да бъде предложен на министъра на земеделието и храните за подпис. Финалът е издаването на Регламент на ЕК и публикуването му в официалния вестник на ЕС. Странджа ще стане индустриална зона за производство на странджански манов мед, вече от страната има пренасочени пчелари, които ще работят в региона. Бъдещите управляващи ще имат фонд, който ще подпомага точно такива райони като Странджа, Северозападна България и Родопите“, посочи Манол Тодоров. Той заключи, че плътността на населението в Странджанския регион е 5-6 човека на квадратен километър, докато за страната е 75, като допълни, че селата в Странджа отмират и се обезлюдяват, а възстановяването на пчеларството в района ще бъде възродителен процес за региона. „Затова ние сме оптимисти, ще създадем едно устойчиво развитие на пчеларския сектор в Странджа, защото целта е да се произвежда нещо истинско и качествено, за да се продава. Това е устойчивото развитие – печеливш бизнес“, обобщи председателят на пчеларското сдружение „Странджански манов мед“ Манол Тодоров.
Силвия ДОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Циклонът
Циклонът "Деби" предизвика наводнения в австралийския щат Куинсланд 30 март 2017...

ВИДЕО
Председателят на Европейския съвет прие официалното уведомление за Брекзит, 29 март 2017 г.
Председателят на Европейския съвет прие официалното уведомление за Брекзит, 29 м...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2017 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.