НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 01:10

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

ВАП поиска отмяна на незаконосъобразна разпоредба в нормативен акт, нарушаваща право на социално подпомагане

ВАП поиска отмяна на незаконосъобразна разпоредба в нормативен акт, нарушаваща право на социално подпомагане

15 Март 2017 | 14:38 | Агенция "Фокус"
София. Върховна административна прокуратура (ВАП) оспори пред Върховен административен съд (ВАС) законосъобразността на част от чл.17 ал.2 от Правилника за приложение на Закона за социално подпомагане (ППЗСП). Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата на Република България.
В чл.17 от ППЗСП е регламентирано правото на лицата, получили разрешение за лечение в чужбина от Министерството на здравеопазването за сметка на бюджета му, да се отпускат еднократни помощи за покриване на разходите за дневни и квартирни за тях, техните придружители и донори, когато те не са включени в стойността на отпусната сума за лечение. Съгласно чл.17 ал.2 от ППЗСП помощта се отпуска въз основа на заявление-декларация от правоимащото лице или от негов законен представител, подадена преди началната дата за провеждане на лечението или в 14-дневен срок от завръщането му в страната.
Разпоредбата на чл.17 ал.2 от ППЗСП в частта „.. 14-дневен срок от завръщането му в страната“ противоречи на чл.13 ал.1 и чл.14 ал.7 от Закона за социалното подпомагане (ЗСП) и не съответства на целите на закона. Без това да е регламентирано в ЗСП, незаконосъобразно е въведено изискване заявление-декларация да се подава в 14-дневен срок, след изтичане на който административните органи отказват социално подпомагане с еднократна социална помощ на правоимащите лица.
Според протеста на ВАП поставения в ППЗСП 14-дневен срок нарушава правото на социално подпомагане на правоимащите лица.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Тинка Троева е новият директор на Фонда за лечение на деца

Д-р Тинка Троева е новият директор на Фонда за лечение на деца

6 Март 2017 | 15:01 | Агенция "Фокус"
София. Със заповед на министъра на здравеопазването Илко Семерджиев от днес управлението на Център „Фонд за лечение на деца“ се поема от д-р Тинка Троева, съобщиха от пресцентъра на министерството. Д-р Троева заменя на поста досегашния директор на Фонда проф. Владимир Пилософ, който подаде оставка на 24 февруари.
Д-р Тинка Троева е с богата биография в областта на педиатрията, промоцията и превенцията на здравето, социалната сигурност, координацията на социалната сигурност в ЕС и здравния мениджмънт.
Завършила е медицина в Медицинска академия – София през 1979 година, специализира „Детски болести“. Има магистратури по „Международни икономически отношения” от УНСС и „Обществено здраве“ от Университета Билефелд, Германия.
През 1986 г. тя придобива и специалност по „Социална медицина“, а през 1989 г. - по „Медицинска информатика“ и „Здравен мениджмънт“ в Медицинска академия - София.
До 1996 година д-р Тинка Троева провежда редица специализации по промоция и превенция на здравето в Люнебург, ФРГ и Кралския колеж в Кеймбридж, Великобритания, по социална педиатрия в Германия и Австрия, както и по управление на здравното осигуряване във Германия, Холандия и Чехия.
Била е съветник в Комисията по здравеопазване в 37-то u главен съветник в 38-то Народно събрание.
Осем години е ръководител на Службата по трудовите и социалните въпроси на МТСП, последователно с дипломатически ранг “съветник“ и „пълномощен министър“ при посолствата на Република България в Германия и Австрия, и още две години в посолствата ни в Австрия и Швейцария.
Новият директор на Фонда за лечение на деца е експерт в областите на координацията на системите за социална сигурност в ЕС – пенсионно, здравно осигуряване, обезщетения при заболяване и майчинство, семейни обезщетения, лечение и превенция на български граждани в ЕС, трудова миграция и интеграция.
През 2001 година д-р Тинка Троева е избрана за Жена на годината от Американския библиографичен институт за цялостен обществен ангажимент и принос към отделните обществени групи. През 2012 година КНСБ я награждава за активно съдействие и подкрепа на българските работници в Германия.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

9-годишният Байрям ще бъде приет в болница в Германия, като Министерство на здравеопазването ще поеме всички разходи за лечението на детето

9-годишният Байрям ще бъде приет в болница в Германия, като Министерство на здравеопазването ще поеме всички разходи за лечението на детето

2 Март 2017 | 09:22 | Агенция "Фокус"
София. 9-годишният Байрям ще бъде приет в болница в Германия, като Министерство на здравеопазването ще поеме всички разходи за лечението на детето. Това съобщиха от пресцентъра на министерството. Вицепремиерът и министър на здравеопазването Илко Семерджиев подписа вчера формуляр S2 по правилата за координация на системите за социална сигурност в Европейския съюз за лечението на малкия Байрям от село Тъжа.
9-годишното дете ще бъде прието в Университетската Болница в Тюбинген, Германия, като министерството ще поеме всички разходи по хоспитализация, изследвания, лечение, бъбречна трансплантация, както и грижите в следтрансплантационния период. Формулярът бе издаден след заключенията на консилиум от български специалисти относно възможностите за лечение на малкия Байрям в България и прилагането на всички необходими документи за изпращането му в чужбина.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Директорът на Центъра „Фонд за лечение на деца” проф. Владимир Пилософ подаде доклад за освобождаване от поста

Директорът на Центъра „Фонд за лечение на деца” проф. Владимир Пилософ подаде доклад за освобождаване от поста

24 Февруари 2017 | 12:02 | Агенция "Фокус"
София. Директорът на Фонда за лечение на деца проф. Владимир Пилософ заяви писмено желанието си да бъде освободен от заеманата длъжност по искане на министъра на здравеопазването. Министър Илко Семерджиев освобождава проф. Пилософ от длъжност, считано от 6.03.2017 година – време, през което дейността следва да бъде предадена на новия директор. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на здравеопазването.
Междувременно свиканият от Министерството на здравеопазването разширен консилиум от специалисти направи следните заключения след обстойния преглед на 9-годишния Байрям Айше Байрям в УБ „Лозенец“: „Детето е в задоволително общо състояние и не се нуждае от спешна бъбречна трансплантация, а извършена в планов порядък“. Комисията от 12 специалисти, начело с директора на болницата проф. Любомир Спасов, единодушно реши: „Операцията и налагащите се предшестващи процедури могат да бъдат извършени от българските специалисти в болница „Лозенец“, но поради създаденото напрежение около здравословното състояние на детето не възразяваме плановото и оперативното му лечение да бъде продължено в чужбина“.
Въз основа на заключението от клиничното обсъждане и след прецизно окомплектоване на необходимите документи министърът на здравеопазването ще подпише формуляр S2 и малкият Байрям ще отпътува за лечение в чужбина.
Припомняме, че решението на Фонда за лечение на деца беше в разрез с Правилника за неговата дейност и организация на работа и с Европейските регламенти за координация на системите за социална сигурност. Съгласно тях Фондът има правомощия да подпомага осъществяването на органна трансплантация в лечебни заведения на територията на държави-членки на ЕС, ИЕП или Швейцария в случаите, когато тя не може да бъде извършена своевременно в България. Не бяха изискани становищата на поне двама външни експерти по профила на заболяването и исканото лечение, в случая специалисти по бъбречна трансплантация /уролог и трансплантолог/, както и от националния консултант по трансплантология. Предложената документация в МЗ беше непълна и не кореспондираща с нормативните изисквания – факт, който в момента спешно се коригира.
Министерството на здравеопазването използва случая да призове всички участници в публичния разговор по темата да не употребяват крайни квалификации и да се позовават преимуществено на официални източници на информация с оглед запазване на етично поведение спрямо хората със здравни нужди и особена чувствителност поради здравословното си състояние.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
13 загинаха при терористично нападение в Барселона - 17 август 2017 година
13 загинаха при терористично нападение в Барселона - 17 август 2017 година

ВИДЕО
Варшавската реч на Доналд Тръмп
Варшавската реч на Доналд Тръмп
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2017 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.