НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 23:56

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Увеличават се случаите на заразени с морбили в Пловдивско (ОБЗОР)

Увеличават се случаите на заразени с морбили в Пловдивско (ОБЗОР)

10 Април 2017 | 21:54 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Нови 6 случая на морбили са регистрирани в Пловдив през почивните дни. С това общо регистрираните случаи на морбили в областта стават 42, като 21 от тях са потвърдени чрез проби. За останалите случаи се очакват резултати. За „Фокус“ директорът на Центъра за заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев коментира, че в момента в страна има взрив от морбили. По думите му Националната референтна лаборатория на Центъра за заразни и паразитни болести доказа, че вирусът на морбили е дошъл от Румъния. Той поясни, че най-важното е да се вземат мерки и неимунизираните деца да бъдат ваксинирани срещу морбили. По думите му това може да спре разпространението на вируса, защото се очаква внос и на други места, освен в Пловдив - в цялата страна, където се връщат хора от Западна Европа.
Агенция „Фокус“ припомня: В неделя бе регистриран първият смъртен случай от морбили у нас - почина 10-месечно бебе от пловдивския квартал "Столипиново". В понеделник от Инфекциозната клиника на УМБАЛ „Свети Георги“ в града съобщиха, че починалото дете не е било имунизирано, защото не е достигнало възрастта за това - 13 месеца. Освен това детето е живяло в среда с по-ниско от изискуемото имунизационно покритие, уточняват от клиниката. Наред с инфекциозното заболяване детето е имало и тежък ларингит, който по принцип е част от клиничната картина на морбили, но когато се проявява в по-сериозна форма, се приема за усложнение – в такива случаи заболяването протича тежко и със спастични пристъпи. От болницата заявиха, че назначената терапия на детето е адекватна, но въпреки предприетите действия от страна на медиците, то е починало.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Тодор Кантарджиев: Децата до 1-годишна възраст не трябва да контактуват с други, защото могат да се заразят с морбили

Проф. Тодор Кантарджиев: Децата до 1-годишна възраст не трябва да контактуват с други, защото могат да се заразят с морбили

10 Април 2017 | 11:39 | Агенция "Фокус"
София. До 1-годишна възраст децата не трябва да контактуват с други, защото могат да се заразят. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ директорът на Центъра за заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев за опасността от заразяване с морбили. „Морбили е инфекция, която е тежка за малките деца. Това е заболяване, което до 1-годишна възраст разчитаме на антителата, придобити от роденото дете от майката, която е ваксинирана или боледувала от морбили“, обясни проф. Кантарджиев.
По думите му имунизацията се прави два пъти според имунизационния календар - на 1-годишна възраст и на 12-13 години, като защитата е над 95%. Той уточни, че ваксините са ликвидирали някои заболявания или рязко са намалили броя на други, които са имали масов характер. „Ваксината, която е срещу морбили е 3-валентна жива срещу морбили, заушка и рубеола. Заушката е опасна за момчетата през пубертета, тъй като може да засегне тестисите, ако се разболеят. Рубеолната ваксина е много важна за момичетата, защото когато станат майки и по време на бременността, ако се разболеят от рубеола, може да бъде тежко увреден плодът. Много повече от „Зика“, за която българският народ покрай масмедиите знае много. Няма „Зика“, но в замяна на това има опасност рубеола, ако не се ваксинират децата“, подчерта проф. Кантарджиев.
С оглед на превенция от заразяване с морбили, той препоръча на първо място чист въздух. „Второ, до 1-годишна възраст - ограничени контакти, като тези с хората, които са извън семейството, трябва да стават само на чист въздух“, каза още проф. Тодор Кантарджиев.
Люба АЛЕКСИЕВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Моника Троянчева, РЗИ: Нови 6 случая на морбили са регистрирани в Пловдив през почивните дни

Д-р Моника Троянчева, РЗИ: Нови 6 случая на морбили са регистрирани в Пловдив през почивните дни

10 Април 2017 | 11:13 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Нови 6 случая на морбили са регистрирани в Пловдив през почивните дни. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Пловдив д-р Моника Троянчева от РЗИ – Пловдив. Случаите са предимно от вчера от Пловдив и околните села.
С това общо регистрираните случаи на морбили в областта стават 42, като 21 от тях са потвърдени чрез проби. За останалите случаи се очакват резултати от взетите проби. По думите й пробите от новините 6 случая ще бъдат изпратени днес в лабароторията в София. Д-р Троянчева уточни, че случаят с починалото 10-месечно бебе има връзка с първите регистрирани случаи на пациенти от болница „Св. Мина“. „Надявам се това да е достатъчно сериозен повод майките, които отказват да имунизират децата си да преосмислят решението си“, допълни тя.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Тодор Кантарджиев: Има взрив от морбили, доказахме, че вирусът е дошъл от Румъния

Проф. Тодор Кантарджиев: Има взрив от морбили, доказахме, че вирусът е дошъл от Румъния

10 Април 2017 | 10:57 | Агенция "Фокус"
София. В момента има взрив от морбили. Националната референтна лаборатория на Центъра за заразни и паразитни болести доказа, че вирусът на морбили е дошъл от Румъния. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ директорът на Центъра за заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев за опасността от заразяване с морбили. „Морбили е инфекция, която ако има население, което не е имунизирано с достатъчно напрегнат имунитет, могат да се увеличат случаите. Интересното е, че в последните седмици случаите не се увеличават много, което е благоприятно за овладяване на този взрив. Най-важното е да се вземат мерки неимунизираните деца, особено до 5-6-годишна възраст, трябва да бъдат задължително имунизирани“, коментира проф. Кантарджиев. По думите му това може да спре разпространението на вируса, защото се очаква внос и на други места, освен в Пловдив - в цялата страна, където се връщат хора от Западна Европа. „Хора, най-вече с деца, които не са имунизирани и също така шофьори на ТИР-ове и на хора в Западна Европа, които не са боледували от заболяването преди години, могат да внесат инфекцията“, уточни проф. Кантарджиев.
Той обясни, че заразяването става чрез пряк контакт на болен с възприемчиво население. „Чрез пръските или контакта с ръцете се пренася вирусът. Характерно за това заболяване е, че здрав човек, който има имунитет, не може да пренесе от болен на възприемчив. Човек, който е карал болестта и има двете ваксини на морбили, не може да пренесе заболяването, контактувайки с болни хора на здрави“, каза още проф. Тодор Кантарджиев.
Люба АЛЕКСИЕВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Починалото от морбили 10-месечно дете не е било имунизирано, защото не е достигнало възрастта за това

Пловдив: Починалото от морбили 10-месечно дете не е било имунизирано, защото не е достигнало възрастта за това

10 Април 2017 | 10:19 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Починалото 10-месечно дете в Пловдив не е било имунизирано, защото не е било достигнало възрастта за това. Това съобщиха за Радио „Фокус“ - Пловдив от Инфекциозната клиника на УМБАЛ „Свети Георги“. Имунизация се извършва след 13 месеца. Освен това детето е живяло в среда с по-ниско от изискуемото имунизационно покритие, уточняват от клиниката. Починалото 10-месечно дете е прието в Клиниката на 29 март със симптоми на морбили. Тъй като не е достигнало необходимата имунизационна възраст, не му е била направена имунизация за морбили. Няма данни и майката на детето да е била имунизирана срещу болестта. Тя е била придружител на детето в клиниката. Наред с инфекциозното заболяване детето е имало и тежък ларингит, който по принцип е част от клиничната картина на морбили, но когато се проявява в по-сериозна форма, се приема за усложнение – в такива случаи заболяването протича тежко и със спастични пристъпи. Вследствие на усложнената клинична картина детето е развило спастичен бронхит. Направена му е графия на белите дробове, но не е установена пневмония. Консултирано е с лекари от различни медицински специалности. Заради тежкия ларингит е консултирано и със специалист по ушно-носно-гърлени болести, който е назначил адекватна терапия. Правени са му и инхалации.
В 4.00 часа сутринта на 9 април състоянието на детето рязко се е влошило и то е получило дихателна недостатъчност. Въпреки всички предприети реанимационни действия е починало.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

10-месечно бебе от пловдивския квартал "Столипиново" е починало от морбили

10-месечно бебе от пловдивския квартал "Столипиново" е починало от морбили

9 Април 2017 | 16:42 | Агенция "Фокус"
София. 10-месечно бебе от пловдивския квартал "Столипиново" е починало от морбили. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на здравеопазването. Това е първият случай на починал в България вследствие на болестта. Детето е било прието в болница на 29 март със симптоми на болестта, информираха от РЗИ - Пловдив. То не е било имунизирано, защото не е достигнало имунизационната възраст от 13 месеца и е живяло в среда с по-ниско от изискуемото имунизационно покритие. В такива случаи заболяването протича тежко и със спастични пристъпи. Бебето е преминало през многократни консултации, провеждана му е допълнително инхалаторна терапия. Състоянието му се влошава рязко снощи и въпреки оказаната реанимация е починало в ранните часове. За периода 17 март – 7 април в РЗИ - Пловдив са регистрирани 36 случая на морбили. Лабораторно са потвърдени 21 от тях, два са изследвани и са отрицателни, един е с променена диагноза -рубеола, а за още 12 се очаква резултат. Повечето от заболелите са от град Пловдив, но в последната седмица са установени случаи и от други населени места в Пловдивска област – става дума за заболели контактни лица от двете лечебни заведения за болнична помощ в Пловдив, където първите болни са били
хоспитализирани с други диагнози до появата на обрива. Междувременно първите заболели от морбили вече са изписани. Останалите лекувани в болниците към момента не са в тежко състояние и не се нуждаят от допълнителни реанимационни мерки. Министерството на здравеопазването отново призовава родителите да проверят имунизационния статус за морбили на децата си и при наличие на пропуски да бъдат взети спешни мерки за ваксинирането им.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Детското отделение на МБАЛ „Свети Мина“ е под карантина до 19 април заради зараза с морбили

Пловдив: Детското отделение на МБАЛ „Свети Мина“ е под карантина до 19 април заради зараза с морбили

9 Април 2017 | 10:05 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Детското отделение на многопрофилна болница „Свети Мина“ в Пловдив е поставено под карантина заради зараза с морбили. Това каза за Радио „Фокус“ – Пловдив дежурен епидемиолог от Регионалната здравна инспекция в града. Отделението ще остане под карантина до 19 април включително. „В здравното заведение е открита инфекция от дребна шарка, но вече са взети всички предпазни мерки, за да се спре разпространението й. В момента в болница „Свети Мина“ се извършва дезинфекция и се почистват всички стаи и помещения, включително и климатиците, тъй като инфекцията се предава по въздушно-капков път. Пациенти не се приемат, а свижданията са забранени до 19 април“, обясни дежурният специалист. Той посочи, че всички, които са имали контакт със заразените, са установени и състоянието им се следи по списък.
Над 30 пациенти с първоначална диагноза морбили са преминали през Инфекциозната клиника на Университетска болница „Свети Георги“ в Пловдив от началото на март, когато бе регистриран първия случай. До момента лабораторно потвърдените случаи са 18, очакват се резултатите за останалите 12.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Потвърдени са 18 от общо 30 случаи с диагноза морбили в областта, за още 12 се чака резултат

Пловдив: Потвърдени са 18 от общо 30 случаи с диагноза морбили в областта, за още 12 се чака резултат

7 Април 2017 | 16:41 | Агенция "Фокус"
Пловдив. При извършено лабораторно изследване са потвърдени 18 случаи на морбили в Пловдив и областта. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Пловдив дежурен специалист от Регионална здравна инспекция (РЗИ)-Пловдив. По думите му към днешна дата регистрираните случаи на заразното заболяване са общо 30, но се очаква резултат и евентуално потвърждение за останалите 12.
„Всеки регистриран случай на морбили се проучва от служители на Регионалната здравна инспекция в Пловдив, с цел вземане на съответните адекватни противоепидемични мерки. Контролира се строго спазването на връчените предписания“, посочи дежурният. Той добави, че в момента в болница са все още 10 души. „Престоят в болница за болните от морбили трае близо седмица, ако няма настъпили усложнения“, каза още дежурният специалист в Регионалната здравна инспекция.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Общо 30 са регистрираните болни от морбили в града, 10 от тях са все още в болница

Пловдив: Общо 30 са регистрираните болни от морбили в града, 10 от тях са все още в болница

6 Април 2017 | 12:19 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Общо 30 са регистрираните болни от морбили в Пловдив до момента, преминали за лечение в Инфекциозна клиника към УМБАЛ „Св. Георги” в Пловдив. Това съобщи за Радио „Фокус” - Пловдив проф. д-р Марияна Стойчева, началник на клиниката. Последният случай на приет за лечение пациент е от вчера. В момента в болница все още са 10 души. Другите са изписани в състояние, в което не могат да заразят околните, уточниха от клиниката. Сред лежащите в момента има само двама възрастни – жена на 31 години и мъж на 49 години. Останалите са деца – на 2, на 4 години и останалите са бебета на възраст от 3 до 10 месеца. Децата остават за наблюдение в болница поради високата температура, която вдигат до 39 градуса. Има и пациенти с тежки диарии и с усложнения като пневмонии. По тази причина те не са пуснати за домашно лечение. Стандартният престой в болница на болните от морбили е от 5 до 7 дни, ако състоянието им не се усложни, уточняват още от Инфекциозна клиника.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бургас: РЗИ проверява общопрактикуващите лекари в областта за изпълнението на Имунизационния календар във връзка с риска от разпространението на морбили

Бургас: РЗИ проверява общопрактикуващите лекари в областта за изпълнението на Имунизационния календар във връзка с риска от разпространението на морбили

6 Април 2017 | 11:57 | Агенция "Фокус"
Бургас. Недопускане появата и разпространението на морбили на територията на областта продължава да е приоритетна задача в дейността на инспекторите от отдел „Противоепидемичен контрол“, Дирекция „Надзор на заразните болести“ при Регионална здравна инспекция – Бургас. Изпълняват се конкретни мерки, разпоредени със Заповед на министъра на здравеопазването и с писмо на Министерство на здравеопазването. Това съобщиха от РЗИ - Бургас.
Изготвени са и са изпратени писма до лечебните заведения за болнична и извънболнична помощ, като са разпоредени допълнителни мерки:
- извършване на имунизация с комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола на всички деца от 13 месечна до 18 годишна възраст, за които няма данни за извършена имунизация или данни за преболедуване от морбили, като приоритетно да се извърши имунизация на децата до 5 годишна възраст, и реимунизация на деца от 12 годишна възраст.
- всички лица със съмнение за морбили (отговарящи на критериите за възможен или вероятен случай на морбили съгласно Наредба № 21/18.07.2005 г. за реда за регистрация, съобщаване и отчет на заразните болести) да се хоспитализират задължително в инфекциозно отделение.
- клинични материали (урина и кръвен серум) за лабораторна диагностика на хоспитализираните случаи да се изпращат чрез Регионална здравна инспекция само в Националната референтна лаборатория „Морбили, паротит и рубеола" в НЦЗПБ гр. София.
- да се прегледа и актуализира плана на УМБАЛ-Бургас за разкриване на допълнителни легла за прием на болни от морбили при нужда при осигуряване на условия за спазване на необходимия противоепидемичен режим.

Инспекторите от отдел Противоепидемичен контрол при РЗИ-Бургас извършват обстойни проверки на документацията на общопрактикуващите лекари в областта за проверка на издадените Предписания за обхващане на неимунизираните пациенти на възраст от 13 месеца до 18 години с имунизация срещу морбили.

В имунизационен кабинет на РЗИ - Бургас се провеждат имунизации срещу морбили на деца без избран общопрактикуващ лекар от родителите.

Регионална здравна инспекция – Бургас организира извършването на съвместни проверки с Районна здравноосигурителна каса - Бургас на общопрактикуващите лекари в областта за изпълнението на Имунизационния календар на РБ.

РЗИ-Бургас е публикувала на интернет страницата си информация за: морбили - симптоми и протичане, начин на заразяване, усложнения, профилактика, имунитет и инструкция за събиране, съхранение и транспортиране до Националната референтна лаборатория „Морбили, паротит и рубеола" в НЦЗПБ на клинични материали за лабораторна диагностика на морбили и рубеола.

РЗИ - Бургас призовават родителите, които не са намерили време или са отказали да имунизират децата си, да го направят своевременно. Извършваните проверки показват, че имунизационният обхват не е достатъчен и има деца, за които заболяването от морбили все още е реален риск. Предстои прилагането на административни мерки съгласно Закон за здравето на родителите, отказващи да имунизират децата си.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Над 50 души в областта са имунизирани срещу морбили през последните 2 седмици, няма нови огнища на заболяването

Пловдив: Над 50 души в областта са имунизирани срещу морбили през последните 2 седмици, няма нови огнища на заболяването

2 Април 2017 | 12:59 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Над 50 души от Пловдив и областта са имунизирани срещу морбили през последните две седмици по изпълнение на предписанието на Регионалната здравна инспекция (РЗИ). Това каза за Радио „Фокус“ – Пловдив дежурен служител от РЗИ. По думите му не са регистрирани нови огнища на заразното заболяване през последните два-три дни. Лабораторно потвърдените случаи на морбили в Пловдив и областта до момента са 12.
Дежурният в Регионалната здравна инспекция припомни, че с приоритет се извършва имунизацията на лица до 18-годишна възраст в огнищата на случаи от морбили. Едновременно в цялата страна се прави преглед на неимунизираните деца в пациентските листи на общопрактикуващите лекари и се извършва селективна имунизация. От Здравната инспекция в Пловдив апелират към всички майки, които отказват да ваксинират децата си, да направят това, тъй като при 81 % от случаите на заболели от морбили деца те не са били имунизирани.
Заболяването морбили, известно още като дребна шарка, е силно заразно и се характеризира с обща интоксикация, възпаление на лигавицата на горните дихателни пътища, обрив по кожата и усложнено дишане. Инфекцията се разпространява по въздушно-капков път.
Тони МИХАЙЛОВ

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: 11 случая на морбили са лабораторно потвърдени до момента в областта, няма нови огнища

Пловдив: 11 случая на морбили са лабораторно потвърдени до момента в областта, няма нови огнища

31 Март 2017 | 11:22 | Агенция "Фокус"
Пловдив. 11 случая на морбили са лабораторно потвърдени до момента в Пловдивска област. Това съобщи за Радио „Фокус” Пловдив д-р Моника Троянчева, от РЗИ. „Положителното е, че няма нови случаи от вчера до днес”, каза д-р Троянчева. По думите й всички тези случаи са свързани с първите, при които се разболяха две майки с децата им. Преди да се поставят диагнозите, те са преминали през други отделения и са осъществили контакт с други деца, които също са се разболели. „Няма нови огнища, надяваме се разпространението на болестта да е ограничено”, каза още д-р Троянчева.
По думите и броят на случаите на скарлатина и варицела в областта е напълно нормален за сезона и няма увеличение. Тя допълни, че при всички тези случаи е наложително да се прави консултация с инфекционист и това е причината през тях да минават голям брой пациенти, а след това случаите се отсяват.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Моника Троянчева, РЗИ – Пловдив: Няма нови случай на заразени с морбили в града и областта през последните три дни

Д-р Моника Троянчева, РЗИ – Пловдив: Няма нови случай на заразени с морбили в града и областта през последните три дни

25 Март 2017 | 12:05 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Няма нови случай на заразени с морбили в Пловдив и областта през последните три дни. Това каза за Радио „Фокус“ – Пловдив д-р Моника Троянчева, директор на дирекция „Надзор на заразните болести“ към Регионалната здравна инспекция. За периода от 17 до 24 март общо 8 души с диагноза морбили са били хоспитализирани в Инфекциозната клиника на Университетската болница в Пловдив. „При извършеното лабораторно изследване са потвърдени 5 случая. Останалите 3 са отрицателни за заболяването морбили“, посочи д-р Троянчева. На територията на град Пловдив в квартал „Столипиново“ бяха регистрирани 3 от потвърдените случаи, като те са без епидемична връзка помежду си. С диагноза морбили бяха хоспитализирани в Инфекциозната клиника и две жени от общините Родопи и Садово.
„Разпределени по възрастови категории, потвърдените случаи на морбили в Пловдивско изглеждат така: заболели до 1-годишна възраст – 2 случая, от 1 до 4 години – 1 случай и от 20 до 24-годишна възраст – 2 случая“, уточни д-р Троянчева. Специалистът посочи, че всеки регистриран случай на морбили се проучва от служители на Регионалната здравна инспекция с цел бързото и ефективно вземане на съответните противоепидемични мерки.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Тодор Кантарджиев: В момента имаме 5 лабораторно доказани случая на морбили и още около 10 със съмнение за тази болест

Проф. Тодор Кантарджиев: В момента имаме 5 лабораторно доказани случая на морбили и още около 10 със съмнение за тази болест

23 Март 2017 | 20:14 | Агенция "Фокус"
София. В момента имаме 5 лаборлаторно доказани случая на морбили и още около 10 със съмнение за тази болест. Това каза проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести в интервю за Агенция "Фокус" във връзка със случаите на морбили в страната. "Освен доказаните 5 лаболаторни случая и другите много вероятно, тези 5 деца, които изпратихме сега, след 10 дни трябва отново да се изпрати на тези деца, може би и при тях ще се докаже морбилна инфекция. В момента от РЗИ- Пловдив чакаме още 4 серумни проби. Чакаме ги, утре до обед ще имаме и техните резултати", заяви той. По думите му най-важните мерки, които се вземат на неразпространяване на тази ваксинопредтвратима инфекция е навременното спазване на задължителния имунизационен календар. "Засега, тези 5 случая, на деца, които са изпратени за изследване в лабораторията, те са още много малки, те не са били имунизирани. Това, което е най-важното, децата до 1-годишна възраст трябва да се пазят от контакти с външни за семейството хора. Това българинът винаги го е знаел. Даже 40 дни, освен майката и бащата, никой не трябва да контактува с детето. До първата година също трябва да бъдат строго пазени от контакт с други хора. Това е най-важното, защото ваксинацията срещу морбили е от 1-годишна възраст, затова децата не трябва да контактуват нито с деца, нито с млади възрастни", каза още проф. Кантарджиев.

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Елица Карагьозова, РЗИ – Бургас: Последните случаи на морбили в региона са регистрирани през 2010 година, до момента няма регистрирани случаи на заболели

Елица Карагьозова, РЗИ – Бургас: Последните случаи на морбили в региона са регистрирани през 2010 година, до момента няма регистрирани случаи на заболели

23 Март 2017 | 12:53 | Агенция "Фокус"
Бургас. Последните случаи на морбили в Бургаски регион са регистрирани през 2010 година, от 2011 г. до момента в региона няма регистрирани случаи на заболели от морбили. Това каза за Радио „Фокус” – Бургас Елица Карагьозова от Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Бургас. “Опасността от поява и разпространение на морбили в региона е реална, като се има в предвид епидемичната обстановка в Румъния и редица други страни от Европейския съюз, както и регистрираните няколко случая на заболели в област Пловдив”, обясни Карагьозова.
По думите й РЗИ - Бургас е изпратила уведомителни писма до всички лечебни заведения за болнична и извънболнична помощ с информация за епидемичната обстановка в Румъния. “РЗИ разпореди конкретни мерки за недопускане на разпространението на заболяването на територията на областта – ранно откриване признаците на морбили и организиране на необходимите действия за съобщаване, изолация, диагностика и лечение. Изготвени са и се връчват предписания на общопрактикуващите лекари в региона за незабавно обхващане с имунизация срещу морбили на лицата от 13 месеца до 18 години, които по някакви причини не са обхванати до момента”, каза Елица Карагьозова.
Тя допълни, че се събира информация от общопрактикуващите лекари за неимунизираните пациенти до 18 години и причините, поради които това не се е случило. “Всяка година детските и учебни заведения подлежат на планови проверки по спазване на противоепидемичния режим в т.ч. и за имунизационния статус на децата. В момента по повод риска от появата и разпространението на морбили данните за имунизациите се проверяват при общопрактикуващите лекари”, каза още Карагьозова.
Мария ДИМИТРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: Следващата седмица изтича срокът за обобщение на дейностите на личните лекари, касаещи имунизацията срещу морбили

Кюстендил: Следващата седмица изтича срокът за обобщение на дейностите на личните лекари, касаещи имунизацията срещу морбили

22 Март 2017 | 21:04 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Следващата седмица изтича срокът за обобщение на дейностите на личните лекари, касаещи имунизацията срещу морбили. Това каза пред Радио „Фокус” – Кюстендил. д-р Илияна Кръстева, директор на Дирекция „Надзор на заразните болести” към Регионална здравна инспекция – Кюстендил. По думите й са изготвени и изпратени предписания до личните лекари, които трябва да прегледат пациентските листи, а ако има необхванати – трябва незабавно да се извърши имунизация. Според д-р Кръстева има достатъчно налични ваксини. Към момента в Кюстендилска област не са установени случаи на заболяването. Последната епидемия е била през 2010 година в квартал „Изток”.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Създаден е Национален координационен съвет във връзка с увеличаващата се заболеваемост от морбили

Създаден е Национален координационен съвет във връзка с увеличаващата се заболеваемост от морбили

22 Март 2017 | 17:52 | Агенция "Фокус"
София. Вицепремиерът и министър на здравеопазването Илко Семерджиев подписа днес заповед за създаването на Национален координационен съвет за контрол и управление на увеличаващата се заболеваемост от морбили. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването. Съветът е съвещателен орган към министъра на здравеопазването и има за задачи да анализира епидемичната обстановка в страната по отношение на морбили, да предлага мерки за ограничаване разпространението на заболяването, както и да обсъжда и оценява етапното изпълнение на мерките.
На Съвета се възлага да изготвя и представя на министъра на здравеопазването актуална информация за епидемичната обстановка.
Председател на Националния координационен съвет е заместник-министърът на здравеопазването д-р Галин Каменов, а негов секретар – Главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Членове на Съвета са директорът на НЦЗПБ проф. Тодор Кантарджиев, националният консултант по вирусология проф. Ива Христова, националните консултанти по епидемиология проф. Йорданка Стоилова и доц. Андрей Галев и националният консултант по инфекциозни болести проф. Татяна Червенякова.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. д-р Мариана Стойчева, Инфекциозна клиника – Пловдив: Категорично няма данни за епидемия от морбили, но не може да се изключи и този вариант

Проф. д-р Мариана Стойчева, Инфекциозна клиника – Пловдив: Категорично няма данни за епидемия от морбили, но не може да се изключи и този вариант

22 Март 2017 | 17:04 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Категорично няма данни за епидемия от морбили, но не може да се изключи и този вариант. Това каза за Радио „Фокус“–Пловдив проф. д-р Мариана Стойчева – Въртигова, началник на Инфекциозната клиника в УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив. По думите й през деня няма постъпили новозаразени с морбили. „Още едно дете е прието в болница със съмнение за морбили. То е изолирано за наблюдение. Резултатите ще бъдат готови утре, но най-вероятно няма да са положителни. Все пак предпочитаме да изолираме пациентите със съмнение за морбили, за да сме по-спокойни“, обясни проф. д-р Мариана Стойчева. Тя посочи, че има готовност да се имунизират всички, които са пропуснали имунизацията. „Възможно е и реимунизацията да се изтегли с няколко месеца напред. Съветвам всички, които са пропуснали да се имунизират, както и да заведат децата си, да се обърнат към личните си лекари. Доставени са и допълнителен брой ваксини“, каза още началникът на Инфекциозната клиника в Пловдив.
До момента случаите със съмнение за морбили в Пловдив и региона са 8, като само 3 от тях са потвърдени. Пробите на доказаните случаи са изпратени в референтна лаборатория в Европа, която ще докаже от къде е дошла заразата.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Лена Павлова, РЗИ - Благоевград: Очакваме резултатите за пневмониите в село Церово

Д-р Лена Павлова, РЗИ - Благоевград: Очакваме резултатите за пневмониите в село Церово

22 Март 2017 | 13:23 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Очакваме резултатите за пневмониите в село Церово. Това каза на пресконференция директорът на Регионална здравна инспекция - Благоевград д-р Лена Павлова, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Пирин. Тя обясни, че след като са получили сигнала за заболелите в село Церово, 2 часа по късно д-р Мончева и д-р Василева, са отишли на място на епидемиологично проучване и са установили, че пневмонията протича малко атипично. Д-р Павлова посочи, че това е вирусна пневмония, която е без клинични симптоми – кашлица, висока температура, а пък човекът е отпуснат, със силно главоболие, след което на рентген се вижда пневмонията и по тази причина хората са настанени в болница в момента. „По този повод все пак се свързахме с нашите консултанти от Министерството на здравеопазването и решихме да вземем серуми – да ги занесем за изследване в централната лаборатория и все още чакаме резултати. Разговаряхме и с Областната дирекция по безопасност на храните и ги насочихме да си направят и те изследване с всички животни в селото. Имахме вече взрив с микроплазмени пневмонии в село Ключ и затова решихме да вземем всички превантивни мерки“, уточни тя. По думите й на 9 март е имало инфекциозен случай в детската градина в село Ляски, където 8 деца и една от ръководителките са били неразположени с гадене и повръщане. Д-р Павлова отбеляза, че и в този случай отново са уведомили Областната дирекция по безопасност на храните и са отишли на епидемиологично проучване, за да вземат проби от персонала, а съответно ОДБХ да вземе проби от храната. Тя добави още, че в крайна сметка се е установило, че готвачката е здрав заразоносител на стафилококос ауреус, а от ОДБХ са открили стафилококи в рибата. „Готвачката беше отстранена и сега се лекува, след което като даде 3 отрицателни поредни резултата, ще бъде върната на работа“, заяви д-р Павлова.
Натали СТЕФАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: 100 деца от кв. „Столипиново“ ще бъдат спешно имунизирани срещу морбили

Пловдив: 100 деца от кв. „Столипиново“ ще бъдат спешно имунизирани срещу морбили

22 Март 2017 | 13:17 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Само 100 от около общо 9000 деца в пловдивския квартал „Столипиново“ в Пловдив не са имунизирани срещу морбили. Това каза за Радио „Фокус“ – Пловдив Николай Чунчуков, кмет на район „Източен“, на чиято територия бяха регистрирани първите случаи на заразното заболяване. По думите му 100-те деца ще бъдат спешно ваксинирани срещу морбили.
„По най-бързия начин тези деца ще бъдат идентифицирани чрез личните лекари. В най-кратки срокове от Министерство на здравеопазването ще направят информационна кампания, за да може по-лесно да се достигне до родителите, чиито деца не са имунизирани“, посочи Чунчуков. Той подчерта, че към настоящия момент няма притеснения и страх у хората, че ще се стигне до епидемия от морбили. „Всички мерки са предприети на възможно най-ранен етап, когато не може да се говори за епидемия“, подчерта Николай Чунчуков. Той добави, че на извънреден брифинг на Министерството на здравеопазването в Общината е дискутирана темата за заразното заболяване във всички аспекти, като на този етап няма повод за тревога. „На срещата стана ясно, че до момента има 8 случая на заразени, като 3 са потвърдени“, допълни Чунчуков.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Веселка Мончева, РЗИ - Благоевград: 5% от имунизирания контингент не изгражда имунитет срещу морбили, но усложнението при тях е много по-малко

Д-р Веселка Мончева, РЗИ - Благоевград: 5% от имунизирания контингент не изгражда имунитет срещу морбили, но усложнението при тях е много по-малко

22 Март 2017 | 12:57 | Агенция "Фокус"
Благоевград. 5% от имунизирания контингент не изгражда имунитет срещу морбили и също може да се разболее, но усложнението при тях е много по-малко. Това каза на пресконференция д-р Веселка Мончева, директор на Дирекция „Надзор на заразните болести“ към Регионална здравна инспекция (РЗИ) – Благоевград, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Пирин. По думите й за общопрактикуващите лекари е много важно да се направи преглед на имунизационния статус на децата от 13-месечна възраст до 18-годишна възраст, които подлежат на имунизацията и всички неимунизирани до края на месец март трябва да се обхванат с една доза комбинирана ваксини. Според нея трябва да се насочи вниманието на всички специалисти да мислят за това заболяване с цел ранна изолация, диагностика и лечение на всички съмнително болни. „Следващото по-важно нещо е всички съмнително болни за морбили да се консултират с лекар-инфекционист, който да постави диагнозата и не на последно място всеки съмнителен случай да бъде съобщен в РЗИ с бързо известие, в което да бъде включен имунизационният статус на лицето, което се е разболяло. До момента сме разпратили 117 броя предписания и 165 броя организационна методична помощ“, допълни тя. Д-р Мончева посочи, че за миналата година са обхванати 96% от всички подлежащи на тази ваксина, като другият процент е за временно отложени, за мигриращи деца и такива, които са трайно освободени поради различни заболявания. Тя отбеляза, че до 13-месечна възраст е най-уязвимият контингент, тъй като до тогава няма ваксина и данните сочат, че най-много заболели има в тази възраст и тя е най-рискова. Д-р Мончева подчерта, че няма проблем ваксината да се направи по-късно, като до 1 месец след ваксинацията децата изграждат имунитет със съответно антитела. По думите й морбилите са много заразни и дават много усложнения от страна на белия дроб и на централната нервна система.
Натали СТЕФАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Лена Павлова, РЗИ - Благоевград: Взимаме необходимите превантивни мерки срещу разпространението на морбили в областта

Д-р Лена Павлова, РЗИ - Благоевград: Взимаме необходимите превантивни мерки срещу разпространението на морбили в областта

22 Март 2017 | 12:06 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Взимаме необходимите превантивни мерки за разпространението на морбили в областта. Това каза на пресконференция директорът на Регионална здравна инспекция (РЗИ)- Благоевград д-р Лена Павлова, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Пирин. Тя посочи, че Министерството на здравеопазването е разпоредило да се вземат превантивни мерки от всички регионални здравни инспекции за разпространението на морбили в страната, тъй като до момента са констатирани 7 случая на заболели в Пловдив, които предимно са от квартал „Столипиново“. По думите й това са вносни случаи на хора, които са пребивавали в чужбина и след това са се върнали в България. Д-р Павлова допълни, че морбили е инфекция, която се предава по въздушно-капков път, много е заразна и много лесно се разпространява. „Казва се, че дори когато някой е болен от морбили и мине по коридор и се изкашля, 5 - 6 минути след него ако мине човек, може да се зарази. Това е болестта на първата среща, която веднага заразява“, уточни тя. Директорът на РЗИ - Благоевград отбеляза, че предписанията трябва да насочат вниманието на лекарите към това заболяване, за да не се изпуска. „Боледуват неимунизирани. Иминузациите се правят на 13 месеца и след това на 12 години. Най-важното, което правим, е, че са изпратени предписания до всички общопрактикуващи лекари, също така до специалисти, до медицински центрове, до болници и спешни центрове“, подчерта тя. Д-р Павлова каза още, че общопрактикуващите лекари трябва да дадат информация до края на месеца колко неимунизирани има, какъв е обхватът на имунизацията на тази ваксина, за да може спешно да се ваксинират тези деца, които не са ваксинирани. По думите й РЗИ - Благоевград разполага с достатъчно ваксини.
"До момента няма констатирани заболели от морбили в областта", каза на пресконференцията д-р Веселка Мончева, директор на Дирекция „Надзор на заразните болести“ към Регионална здравна инспекция – Благоевград. Тя посочи, че в момента предстои да се направи проверка и в инфекциозните отделения на многопрофилните болници за активно лечение на територията на областта, за да се види каква е тяхната готовност за прием на съмнително болни с морбили.
Натали СТЕФАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Мария Каменова, РЗИ-Монтана: Разяснителна кампания за имунизация срещу морбили започваме в ромските махали

Д-р Мария Каменова, РЗИ-Монтана: Разяснителна кампания за имунизация срещу морбили започваме в ромските махали

21 Март 2017 | 17:12 | Агенция "Фокус"
Монтана. Разяснителна кампания за имунизация срещу морбили започва РЗИ – Монтана в ромските махали, каза за Радио „Фокус” – Видин д-р Мария Каменова, заместник-директор на инспекцията. Тя посочи, че кампания ще се проведе и в някои селища на областта, където има компактно ромско население. „Целта е да се повиши информираността на хората по отношение на заболяването и да се разясни нуждата от спешно имунизиране на децата, които нямат имунизации”, каза д-р Каменова. Тя допълни, че 100% обхват при имунизации не може да има, защото винаги част от децата са болни по време на имунизационната кампания или отсъстват от страната. „Много от децата се намират в различни европейски страни, в които имунизациите не са задължителни както при нас. Например в Германия е така, там родителите декларират отказ от имунизация или времето, в което желаят детето им да бъде имунизирано. Там в момента има епидемия от морбили. При завръщане от Германия в България децата могат да станат приносители на това заболяване, което се пренася от болен човек по въздушно-капков път”, обясни д-р Каменова. Тя допълни, че заболяването се предава много бързо и обхваща голям брой лица.
Анна ЛОЗАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Още едно дете от квартал "Столипиново" е прието в болница със съмнение за морбили

Пловдив: Още едно дете от квартал "Столипиново" е прието в болница със съмнение за морбили

21 Март 2017 | 14:09 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Още едно дете от квартал "Столипиново" е прието в болница със съмнение за морбили. Това съобщи за Радио „Фокус” - Пловдив д-р Моника Троянчева, от РЗИ. По думите й така случаите в Пловдив стават общо седем, като три от случаите все още не са потвърдени, защото се изчакват пробите. Болните са общо две жени и пет деца, като две от децата са на болните майки, които са приети в Инфекциозното отделение. Едната е на 20 години и е от пловдивското село Златитрап, втората е на 24 години и е от Чешнегирово. „Децата са болнави и не бива да се оставят в други отделения докато се чакат пробите от тях”, каза д-р Троянчева.
За да предпази населението от епидемия от морбили, Министерството на здравеопазването изготвя заповед за създаване на координационен съвет за контрол и управление на превантивните дейности. В момента с приоритет се извършва имунизацията на лица до 18-годишна възраст в огнищата на случаи от морбили – съседни семейства, роднини и приятели, които са били в контакт и е съществувала възможност от заразяване. Едновременно в цялата страна се прави преглед на неимунизираните деца в пациентските листи на общопрактикуващите лекари и се извършва селективна имунизация. Контролът по изпълнението на тази задача е възложен на регионалните здравни инспекции, а екип от МЗ ще посети утре Пловдив, за да провери на място общата организация и изпълнението на дадените указания за работа в огнищата на случаи от морбили и в рисковите групи. Към момента не се предвижда провеждане на масова имунизация против морбили и разкриване на пунктове за имунизация. Министерството на здравеопазването работи активно за бързото ваксиниране на неимунизираните деца в цялата страна и призовава всички родители максимално да съдействат на личните лекари.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сливен: Извършва се допълваща имунизационна кампания срещу морбили в областта

Сливен: Извършва се допълваща имунизационна кампания срещу морбили в областта

21 Март 2017 | 12:05 | Агенция "Фокус"
Сливен. Няма регистрирани случаи на морбили в Сливенска област. В момента се извършва допълваща имунизационна кампания срещу морбили в областта. Общопрактикуващите лекари от региона са получили указание да издирват пациенти от 13 месеца до 15 години, които нямат извършена имунизация с комбинирана ваксина срещу морбили, рубеола и паротит, такава да им бъде направена. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Сливен д-р Даниела Калева, епидемиолог в Регионалната здравна инспекция. Тя подчерта, че при температура на детето, придружена или последвана от обрив, трябва да се потърси лекарска помощ. Морбили е силно заразна шарка. Предава се по въздушно-капков път, а източник на инфекцията е болният човек. Усложненията могат да бъдат отит, пневмония, симптоми от страна на нервната система и др. Д-р Даниела Калева добави, че епидемиологичната обстановка в област Сливен е спокойна. През месец февруари са регистрирани общо 101 случая на остри заразни заболявания, при 96 за предходния месец. Регистрирани са 21 случая на ентероколит и 6-ма заболели от ротавирусен гастроентерит. При въздушно-капковите инфекции има 9 случая на скарлатина и 45 на варицела.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Потвърдени са четирите случая на морбили

Пловдив: Потвърдени са четирите случая на морбили

20 Март 2017 | 16:02 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Потвърдени са всичките случаи на морбили в Пловдив. Това съобщи за Радио „Фокус” - Пловдив д-р Моника Троянчева, от РЗИ. „Издирват се всички контактни на болните, които са доста”, каза д-р Троянчева. По думите ѝ тези, които подлежат на ваксина, ще се ваксинират, другите ще бъдат под наблюдение 17 дни. „Ситуацията е тежка, тъй като двете жени са били контактни с доста хора, докато са лежали в други болници“, каза д-р Троянчева и добави, че всяка от жените е преминала през две болници, докато са били със съмнения за пневмонии и с катар на горните дихателни пътища, до преди да избият обривите. И двете жени имат деца, които също са контактни. За двете се твърди, че са ваксинирани, но тъй като са от ромските махали, те са заболели от морбили заради ниския имунитет, който имат при лошите битови условия там.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Моника Троянчева, РЗИ-Пловдив: Наличен е достатъчен брой ваксини срещу морбили, предстои доставянето на допълнително количество

Д-р Моника Троянчева, РЗИ-Пловдив: Наличен е достатъчен брой ваксини срещу морбили, предстои доставянето на допълнително количество

18 Март 2017 | 21:00 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Наличен е достатъчен брой ваксини срещу морбили, предстои доставянето на допълнително количество. Това каза за Радио „Фокус“ – Пловдив д-р Моника Троянчева, директор на дирекция „Надзор на заразните болести“ към Регионалната здравна инспекция (РЗИ), по повод случая с 2-годишното дете в Пловдив със съмнение за морбили. По думите й има достатъчно количество ваксина и при самите общопрактикуващи лекари, което е раздадено за подлежащите на имунизация. „Важното е, че ваксината е в наличност и ще бъдат имунизирани всички, които са с пропуснати приеми“, посочи д-р Моника Троянчева.
Тя припомни, че заболяването морбили, известно като дребна шарка, е силно заразно и се характеризира с обща интоксикация, възпаление на лигавицата на горните дихателни пътища, обрив по кожата и усложнено дишане. Инфекцията се разпространява по въздушно-капков път. „Единствената сериозна мярка за ограничаване на това заболяване е имунизацията“, подчерта специалистът.
Тони МИХАЙЛОВ

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: 2-годишно дете от кв. „Столипиново“ е болно от морбили (ОБЗОР)

Пловдив: 2-годишно дете от кв. „Столипиново“ е болно от морбили (ОБЗОР)

18 Март 2017 | 21:00 | Агенция "Фокус"
Пловдив. 2-годишно дете е кв. „Столипиново“ е болно от морбили (дребна шарка). То е било хоспитализирано в Инфекциозно отделение, след като получава характерния за болестта обрив. Няма данни на детето да е извършена задължителната имунизация на 13-месечна възраст. По информация на близките семейството е пребивавало скоро в Германия и Румъния. Министерството на здравеопазването е предприело всички необходими противоепидемични мерки за недопускане разпространението на заболяването. При необходимост ще се пристъпи и към имунизация на групи от населението извън имунизационния календар.
Във връзка със случая, директорът на дирекция „Надзор на заразните болести“ към Регионалната здравна инспекция (РЗИ) – Пловдив д-р Моника Троянчева коментира за Радио „Фокус“ – Пловдив, че е възможно по-широко разпространение на болестта.
По думите ѝ още от миналата година РЗИ предупреждава медицинските лица, че в Румъния има случай на морбили, за да може своевременно да се имунизират тези, които имат пропуснати имунизации. Тя призова родителите, които не са извършили задължителната за 13-месечната възраст имунизация, да я направят.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Моника Троянчева, РЗИ - Пловдив: Възможно е по-широко разпространение на морбили –  родителите да имунизират децата си

Д-р Моника Троянчева, РЗИ - Пловдив: Възможно е по-широко разпространение на морбили – родителите да имунизират децата си

18 Март 2017 | 13:18 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Възможно е по-широко разпространение на морбили след случая с 2-годишното дете от квартал „Столипиново“ в Пловдив. Това каза за Радио „Фокус“ – Пловдив д-р Моника Троянчева, директор на дирекция „Надзор на заразните болести“ към Регионалната здравна инспекция (РЗИ). Още от миналата година РЗИ предупреждава медицинските лица, че в Румъния има случай на морбили, за да може своевременно да се имунизират тези, които имат пропуснати имунизации. „Съвсем наскоро, на 14 март, имаше едно последно предупреждение от Министерство на здравеопазването с предвидени мерки по повод евентуално ограничаване на разпространение на морбили. Връчили сме предписания на общопрактикуващите лекари и на останалите медицински специалисти, с които напомняме да се направят имунизациите на пропусналите. На фона на даването на това предписание и на коментирането на всички тези мерки стана ясно, че вече имаме един положителен случай. Това, което е трябвало да се направи, вече е направено. Сега остава общопрактикуващите лекари да попълнят липсващите имунизации на тези, които са в пациентските им листи“, заяви д-р Троянчева.
Във връзка със случая в Пловдив, тя каза, че 2-годишното дете е в Инфекциозната клиника от 15 март. „То е хоспитализирано след оплаквания по посока на горните дихателни пътища и разстройство. Вчера лекарят, който е бил на визитация, е установил, че детето има развит в клиниката конюнктивит и типичен за заразното заболяване обрив. Специалистът поставя диагнозата „морбили“, обясни д-р Моника Троянчева. Тя призова родителите, които не са извършили задължителната за 13-месечната възраст имунизация, да я направят.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Двегодишно дете от Пловдив е със съмнение за морбили

Двегодишно дете от Пловдив е със съмнение за морбили

17 Март 2017 | 19:19 | Агенция "Фокус"
София. Министерството на здравеопазването получи днес информация от РЗИ - Пловдив за случай със съмнение за морбили. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на здравеопазването. Става дума за 2-годишно дете от пловдивския квартал „Столипиново“, което е било хоспитализирано в Инфекциозно отделение, където след 3 дни получава характерния за болестта обрив. Няма данни на детето да е извършена задължителната имунизация на 13-месечна възраст. По информация на близките семейството е пребивавало скоро в Германия и Румъния. Предстои лабораторно потвърждение на случая в Националната референтна лаборатория на Националния център за заразни и паразитни болести. Министерството на здравеопазването е предприело всички необходими противоепидемични мерки за недопускане разпространението на заболяването. При необходимост ще се пристъпи и към имунизация на групи от населението извън имунизационния календар.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Монтана: Няма установени случаи на морбили в областта

Монтана: Няма установени случаи на морбили в областта

17 Март 2017 | 11:58 | Агенция "Фокус"
Монтана. Предприети са проверки на личните лекари за спазване на имунизационния календар, каза за Радио „Фокус” – Видин д-р Елена Борисова, директор на Регионална здравна инспекция-Монтана. Тя посочи, че проверките до сега не са установили случай на морбили в областта. „Връчват се и предписания на общо практикуващите лекари за мерките, които трябва да се предприемат във връзка с имунизациите, за да не се допусне заболяване от морбили”, каза д-р Борисова. Тя допълни, че личните лекари разполагат с необходимите ваксини.
Анна ЛОЗАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Габрово: С всички необходими ваксини за покриване на имунизационния календар разполага Регионалната здравна инспекция

Габрово: С всички необходими ваксини за покриване на имунизационния календар разполага Регионалната здравна инспекция

16 Март 2017 | 18:45 | Агенция "Фокус"
Габрово. Към момента Регионалната здравна инспекция разполага с всички необходими ваксини за покриване на имунизационния календар. Това каза за Радио „Фокус“ – Велико Търново д-р Татяна Велиславова, директор Дирекция „Надзор на заразните болести“ в Регионалната здравна инспекция в Габрово. Освен това поясни, че в региона не е имало проблеми в това отношение. „Не сме имали недостиг на ваксини от началото на тази година. Такъв не е регистриран и последните месеци на 2016 година“, каза д-р Велиславова. Във връзка с разпоредените мерки от Министерство на здравеопазването за ограничаване на евентуално разпространение на болестта морбили, тя уточни, че РЗИ – Габрово разполага с препарати, с които могат да се покрият евентуални пропуски при неваксинирани деца.
От Министерството уточняват, че заболяването морбили, по-известно като дребна шарка, е силно заразно и се характеризира с обща интоксикация, възпаление на лигавицата на горните дихателни пътища, обрив по кожата и усложнено дишане. Инфекцията се разпространява по въздушно-капков път. Към момента не съществува заплаха от разпространението на морбили на територията на България.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Татяна Велиславова, РЗИ – Габрово: Морбилите са изключително контагиозно заболяване и рискът за зараза при неимунизираните деца е почти 100%

Д-р Татяна Велиславова, РЗИ – Габрово: Морбилите са изключително контагиозно заболяване и рискът за зараза при неимунизираните деца е почти 100%

16 Март 2017 | 13:44 | Агенция "Фокус"
Габрово. Морбилите са изключително контагиозно заболяване и рискът за зараза при неимунизираните деца е почти 100%. Това каза за Радио „Фокус“ – Велико Търново д-р Татяна Велиславова, директор Дирекция „Надзор на заразните болести“ в Регионалната здравна инспекция в Габрово. Тя припомни, че дребната шарка (както още се наричат морбилите) е болест, която се прихваща предимно в детска възраст. „Започва с възпаление на горните дихателни пътища, на носоглътката, трахеята и бронхите. Характерни са петна в устната кухина, по лигавицата на устата. След това започва обривен период. Характерното за морбилите е, че рязко се снижава имунитета на организма и децата стават податливи на всякакви допълнителни насложени микробни инфекции“, поясни д-р Велиславова и уточни, че много често срещани са вторичните усложнения, които са предимно бактериални. Освен това поясни и, че най-разпространените сред тях са пневмония, ларингит, отит и стоматит (възпаление на лигавицата на устната кухина). „В 50% от случаите са възможни енцефалити и менинго-енцефалити и менингити (възпаление на централната нервна система)“, допълни още лекарката. Тя уточни и, че лечението е симптоматично, тъй като морбилите са вирусна инфекция. Ако има усложнения, не е изключено и антибиотично лечение.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Татяна Велиславова, РЗИ – Габрово: Всички общопрактикуващи лекари трябва да прегледат имунизационния статус на пациентите си до 18–годишна възраст

Д-р Татяна Велиславова, РЗИ – Габрово: Всички общопрактикуващи лекари трябва да прегледат имунизационния статус на пациентите си до 18–годишна възраст

16 Март 2017 | 11:53 | Агенция "Фокус"
Габрово. Всички общопрактикуващи лекари трябва незабавно да прегледат имунизационния статус на пациентите си до 18–годишна възраст. Това е едно от изискванията на Здравното министерство във връзка с превантивните мерки, които се взимат в страната, срещу разпространението на болестта морбили. Това каза за Радио „Фокус“ – Велико Търново д-р Татяна Велиславова, директор Дирекция „Надзор на заразните болести“ в Регионалната здравна инспекция в Габрово. Тя посочи, че действията, които се предприемат в Габровска област, не се различават от тези за цялата страна. „Разпоредили сме с предписание до всички общопрактикуващи лекари да си прегледат незабавно имунизационния статус на всички деца на възраст от 13 месеца до 18 години. В този период децата подлежат на имунизация срещу морбили. Първата ваксина се поставя на 13–месечна възраст, втората – на 12-годишна възраст. Джипитата са длъжни да проверят имат ли в пациентската листа неимунизирани деца или съответно не реимунизирани на 12–годишна възраст. Ако има пропуск те незабавно да се имунизират децата. Другото , което е разпоредено – всички лекари, независимо дали работят в заведения за болнична или извън болнична помощ, при откриване на признаци на морбили, незабавно трябва да съобщят в РЗИ, за да може да се предприеме незабавна изолация на болния и да се извърши консултация с инфекционист“, поясни д-р Велиславова и обясни, че след това се пристъпва към диагностика и лечение. Тя увери, че до момента в региона няма регистрирани подобни случаи.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Ирина Млъзева, РЗИ - Велико Търново: В региона няма регистрирани случаи на морбили

Д-р Ирина Млъзева, РЗИ - Велико Търново: В региона няма регистрирани случаи на морбили

16 Март 2017 | 10:42 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Превантивни мерки срещу болестта морбили разпореди Здравното министерство. По този повод Регионалните здравни инспекции в цялата страна получиха писма с указания за действие. Това за Радио „Фокус“ – Велико Търново д-р Ирина Млъзева, директор Дирекция „Надзор на заразните болести“ в РЗИ – Велико Търново. Документът е получен вчера и все още няма конкретна заповед за някакви действия на местно ниво. „Мерките, които са разпоредени в писмото са точно конкретни. Така, че ние работим по тях, не си измисляме нещо ново. Според тях трябва да бъде рапореден преглед на пациентската листа на всички общопрактикуващи лекари в региона и евентуално ако има деца, които са пропуснати по една или друга причина, да им се направи ваксинация“, поясни още д-р Млъзева. Тя подчерта, че в региона няма регистрирани случаи на морбили към момента.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Тодор Кантарджиев: Епидемия от морбили в България няма, страната ни е на етап елиминиране на болестта

Проф. Тодор Кантарджиев: Епидемия от морбили в България няма, страната ни е на етап елиминиране на болестта

16 Март 2017 | 09:30 | Агенция "Фокус"
София. Епидемия от морбили в България няма, страната ни е на етап елиминиране на болестта. Това каза в Сутрешния блок "Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ проф. Тодор Кантарджиев, директор на Центъра за заразни и паразитни болести. По думите му 36 месеца не е имало циркулация на вируса у нас, което се потвърждава и от анализа на Европейския център за контрол на заболяванията в Стокхолм. „Последният регистриран случай на това заболяване в нашата страна е от миналата година през месец февруари. Една жена, работеща в крайпътно заведение, се заразява от морбили. В Националния център по заразни и паразитни болести доказахме, че това заболяване е от азиатски произход. То е генотип H1. Най-вероятно разпространител е някой шофьор на тежкотоварен автомобил, посетил заведението, който идва някъде от средния Изток“, обясни той. Проф. Кантарджиев добави, че място за паника няма, като е необходимо общопрактикуващите лекари да проверят децата до 18 години дали са имунизирани срещу вируса и ако не са, да се извърши подобна ваксинация. Той коментира още, че голяма част от децата, които биха били склонни да се разболеят, са вече имунизирани.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. д-р Атанас Мангъров: Заболяването морбили е опасно, защото срива имунната система и създава предпоставки за вторични инфекции

Доц. д-р Атанас Мангъров: Заболяването морбили е опасно, защото срива имунната система и създава предпоставки за вторични инфекции

15 Март 2017 | 21:22 | Агенция "Фокус"
София. Заболяването морбили е опасно поради това, че срива имунната система и създава предпоставки за вторични инфекции. В някои случаи самият вирус може да даде първично засягане било на мозъка, било на белия дроб. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ доц. д-р Атанас Мангъров, началник на Първо Детско отделение към Специализирана болница за активно лечение по инфекциозни и паразитни болести (СБАЛИПБ) „Проф.Ив.Киров” и доцент към Катедрата по инфекциозни болести, паразитология и тропическа медицина. „Заболяването започва с температура, едно специфично зачервяване на лицето, зачервени очи, течащ нос и силна хрема, болки в гърлото. По лигавицата на устата се наблюдават специфични белезникави петна“, обясни той. По думите му заболяването се предава по въздушно-капков път от човек на човек, като трябва да има непосредствен контакт. „След това се появява обривът, който се разпространява от горе надолу, от главата към тялото и горните крайници“, посочи Атанас Мангъров и уточни, че боледуването продължава около 7-10 дни. „Ваксината за морбили се прави на 13- месечна възраст. У нас втората ваксина се прави на 12-годишна възраст“, обясни доц. Мангъров. „Децата, които не са ваксинирани, боледуват най-тежко, защото са уязвими. При тях вероятността от усложнения е най-висока, поради малката им възраст“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА

Пълния текст на интервюто четете в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Янка Драганова, РЗИ – Варна: Насочваме вниманието на общопрактикуващите лекари към заболяването морбили заради високия брой болни в Румъния

Д-р Янка Драганова, РЗИ – Варна: Насочваме вниманието на общопрактикуващите лекари към заболяването морбили заради високия брой болни в Румъния

15 Март 2017 | 16:02 | Агенция "Фокус"
Варна. Експерти на Регионалната здравна инспекция във Варна насочват вниманието на общопрактикуващите лекари към заболяването морбили заради високия брой регистрирани болни в Румъния. Това съобщи за Радио „Фокус” – Варна д-р Янка Драганова, директор на Дирекция „Надзор на заразните болести” към Регионалната здравна инспекция (РЗИ). „Всеки съмнителен случай или заболял да бъде насочван за консулт с инфекционист към Инфекциозна болница и вече по тяхна преценка да се вземат съответните противоепидемични мерки“, допълни д-р Драганова. Тя припомни, че морбили е вид шарка, известна като дребна шарка. Срещу това инфекциозно заболяване има ваксина, допълни д-р Драганова. „Децата се имунизират на 13-месечна възраст и се реимунизират при навършване на 12 години с една комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола. Надяваме се броят на неимунизираните да е изключително малък и да бъдат обхванати своевременно. Заболяването протича тежко“, отбеляза д-р Драганова. Тя коментира, че през последните седем години във Варненско няма регистриран случай на морбили, като последните подобни случаи в региона са от 2009-2010 година.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. д-р Атанас Мангъров: Отчита се около 10% спад на ваксиналното покритие в страната при задължителните ваксини

Доц. д-р Атанас Мангъров: Отчита се около 10% спад на ваксиналното покритие в страната при задължителните ваксини

15 Март 2017 | 15:48 | Агенция "Фокус"
София. Това, което се отчита за тази година е някъде около 10% спад на ваксиналното покритие при задължителните ваксини, което е официално. Вероятно е доста повече. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ доц. д-р Атанас Мангъров, началник на Първо Детско отделение към Специализирана болница за активно лечение по инфекциозни и паразитни болести (СБАЛИПБ) и доцент към Катедрата по инфекциозни болести, паразитология и тропическа медицина. По думите му има много родители, които са противници на имунизациите. „Ваксината не е опасна и е единственото нещо, което може да предпази човек от съответното заболяване, в случая морбили. Ако човек не се ваксинира или не ваксинира децата си, ги излага на опасност от заболяване, като в някои случаи цената би могла да бъде много висока“, заяви доц. Мангъров. „В Румъния при близо 3400 заболели има 17 починали, което е 1 към 200. Това говори, че най-вероятно щамът е доста виролентен“, обясни той и уточни, че нормалната смъртност при морбили е 1 на 1000. „Причините са, че има неимунизирано население. Едните са румънските цигани, които също като нашите, не се ваксинират. Другите са псевдо-високоинтелигентните родители, които четат в интернет и отказват да си ваксинират децата“, каза още Атанас Мангъров.
Биляна ИВАНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. д-р Атанас Мангъров: Над 95% е ефективността на ваксината за морбили

Доц. д-р Атанас Мангъров: Над 95% е ефективността на ваксината за морбили

15 Март 2017 | 15:19 | Агенция "Фокус"
София. Ефективността на ваксината за морбили е над 95%, което е много висока ефективност. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ доц. д-р Атанас Мангъров, началник на Първо Детско отделение към Специализирана болница за активно лечение по инфекциозни и паразитни болести (СБАЛИПБ) „Проф.Ив.Киров” и доцент към Катедрата по инфекциозни болести, паразитология и тропическа медицина. „Освен това, за да бъде една ваксина ефективна, трябва да има най-малко 70% ваксинално покритие, за да се създаде групов имунитет“, посочи той и обясни, че, когато всички сме имунизирани шансът да се разболее някой от групата е много по-малък. „Когато са ваксинирани всички, шансът да се разболеят тези, които са още твърде малки, за да бъдат ваксинирани и при които заболяването протича най-тежко, е по-малък. Това са децата до 1-годишна възраст“, коментира доц. д-р Мангъров. По думите му, когато ваксинираме себе си и децата си, предпазваме тези, които не са в състояние да бъдат ваксинирани. „Би трябвало да се учим от грешките си, защото през 2009-2010 година през болницата минаваха 100-120 души на ден. Това е една безкрайна върволица от кашлящи, обринати деца, в някои случаи и възрастни“, припомни още Атанас Мангъров.
Биляна ИВАНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Слава Коларова: Между 90 и 95% варира процентът на обхващане на всички ваксини, които се правят в нашата страна

Д-р Слава Коларова: Между 90 и 95% варира процентът на обхващане на всички ваксини, които се правят в нашата страна

15 Март 2017 | 13:52 | Агенция "Фокус"
Бургас. Между 90 и 95% варира процентът на обхващане на всички ваксини, които се правят в нашата страна. Това каза за Радио “Фокус” - Бургас д-р Слава Коларова, старши ординатор към Неонатологично отделение на УМБАЛ - Бургас. “Тази статистика я прочетох в наша научна литература. Смятам, че ако наистина е обхванат този процент деца, той е сериозен и гарантира това да не избухне епидемия в България”, обясни д-р Коларова. По думите й за всички заразни инфекциозни заболявания е характерно, че колкото е по-малко детето, толкова по-тежко протича съответното заразно заболяване. “И съответно колкото по-голям е човек също по-тежко”, подчерта д-р Слава Коларова.
Мария ДИМИТРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Георги Савков, МБАЛ - Лом: Имаме готовност да реагираме при заболявания от морбили

Д-р Георги Савков, МБАЛ - Лом: Имаме готовност да реагираме при заболявания от морбили

15 Март 2017 | 13:24 | Агенция "Фокус"
Лом. Имаме готовност да реагираме при заболявания от морбили, каза за Радио „Фокус” – Видин д-р Георги Савков, директор на МБАЛ „Св. Николай Чудотворец” – Лом. Той посочи, че информацията за епидемията от морбили в Румъния вече няколко пъти е била обсъждана от лекарските екипи в Ломската болница. „Нямаме случаи на заболели от морбили в нашето Инфекциозно отделение. Но, това, че има епидемия в Румъния е много тревожно и ние имаме готовност да поемем случаите”, каза д-р Савков. Според него близостта с Румъния е предпоставка заболяването да се появи в крайграничните регион. „Инфекциозното отделение разполага с 10 легла, обособени са три сектора. Лекарите от отделението имат възможност да ползват, микробиологична лаборатория, клинична лаборатория, ехограф” обясни д-р Савков. Той допълни, че заболяването протича тежко и с много усложнения.
Анна ЛОЗАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Слава Коларова: Ваксината за морбили е тривалентна и осигурява защита срещу три сериозни инфекциозни заразни заболявания

Д-р Слава Коларова: Ваксината за морбили е тривалентна и осигурява защита срещу три сериозни инфекциозни заразни заболявания

15 Март 2017 | 13:11 | Агенция "Фокус"
Бургас. Ваксината за морбили е тривалентна и осигурява защита срещу три сериозни инфекциозни заразни заболявания, с много тежки усложнения при протичането им. Това каза за Радио “Фокус” - Бургас д-р Слава Коларова, старши ординатор към Неонатологично отделение на УМБАЛ Бургас. “Ваксината се поставя на година и един месец и включва заболявания като паротит, това е заушката, морбили и рубеола”, обясни д-р Коларова. По думите й морбилито е с висока контагиозност. “Установено е, че ако болен от морбили влезе в стая, където има 10 човека, 9 от тях потенциално са заразени и ще се разболеят от това заболяване. Освен това е установено, че два часа след като този носител на съответното заболяване е напуснал помещението все още в следващите два часа има риск, ако някой влезе в това помещение да се зарази с много тежко протичане, ако индивидът не е имунизиран, и с много странични усложнения”, подчерта д-р Слава Коларова. Тя допълни, че усложненията може да бъдат тежко протичащи пневмонии, менингити, енцефалити и други. “Когато детето е ваксинирано боледуването протича по-леко, то е защитено от съответното заболяване, не само в случая спрямо морбили, това се отнася за всички ваксини, които са задължителни и влизат в имунизационния календар”, изтъкна д-р Коларова. По думите й ако детето се разболее и е ваксинирано, рискът да настъпят странични усложнения е снижен почти до нула.

Мария ДИМИТРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Слава Коларова: Има майки, които отказват да бъде поставена ваксина за морбили на детето

Д-р Слава Коларова: Има майки, които отказват да бъде поставена ваксина за морбили на детето

15 Март 2017 | 12:15 | Агенция "Фокус"
Бургас. Има майки, които отказват да бъде поставена ваксина за морбили на детето. Това каза за Радио “Фокус” - Бургас д-р Слава Коларова, старши ординатор към Неонатологично отделение на УМБАЛ - Бургас. “В България има ваксина за морбили и тя се поставя в максимален обхват по отношение на деца, на които им предстои апликация на тази ваксина. Смятам, че по пътя на убеждението и изтъкване на негативите, ако не направят съответната ваксина, успяваме да убедим родителите, че е необходима”, обясни д-р Коларова. По думите й страхът на майките е свързан обикновено с разни сайтове, в които те влизат и се съветват една на друга по отношение на риска от приложението на ваксината. “Свързват я с редица сериозни заболявания, като аутизъм, детска церебрална парализа, но съществуват неоспорими факти, че тази ваксина не предизвиква тези заболявания. По принцип появата на симптомите на аутизъм възникват горе долу във възрастта, в която се прави ваксината за морбили и погрешно родителите я свързват със самото й приложение”, добави д-р Слава Коларова. Тя подчерта, че има неоспорими доказателства, че ваксината няма нищо общо с това заболяване.
Мария ДИМИТРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Пепа Цветанова, РЗИ – Видин: Над 90% от децата в областта са имунизирани срещу морбили

Д-р Пепа Цветанова, РЗИ – Видин: Над 90% от децата в областта са имунизирани срещу морбили

15 Март 2017 | 12:07 | Агенция "Фокус"
Видин. Над 90% от децата във Видинска област са имунизирани срещу морбили. Това каза за Радио „Фокус” – Видин д-р Пепа Цветанова, директор дирекция „Надзор на заразните заболявания” в РЗИ - Видин. Тя посочи, че в областта няма регистриран случай на болно дете от морбили. „Когато има болно дете от морбили се най-напред се извършва консултация с лекар-инфекционист, преценява се степента на тежестта на заболяването, като се налага и фхоспитализация в болнично заведение. При по-леките случаи децата могат да се оставят за лечение и в къщи”, каза д-р Цветанова. Контактните деца се наблюдават в рамките на максималния инкубационен период”, каза д-р Цветанова. Тя посочи, че ако болното дете е в детско заведение се налага карантина на детското заведение. „Заболяването е опасно и статистиката сочи, че най-големият процент от заболелите деца са тези, които нямат имунизации”, допълни д-р Цветанова. Според нея не може да се постигне 100% обхват на имунизациите защото винаги има деца, които са с противопоказания за имунизации.
Анна ЛОЗАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: РЗИ изисква спешно да се провери имунизационния статус на децата във връзка с разпространението на епидемията от морбили в Румъния

Пловдив: РЗИ изисква спешно да се провери имунизационния статус на децата във връзка с разпространението на епидемията от морбили в Румъния

15 Март 2017 | 11:00 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Регионалната здравна инспекция изисква от общопрактикуващите лекари спешно да се провери имунизационния статус на децата във връзка с разпространението на епидемията от морбили в съседна Румъния. Това съобщи за Радио „Фокус” - Пловдив д-р Моника Троянчева, директор Дирекция „Надзор над заразните болести”. Инспекцията е изготвила официално предписание към тях, което трябва да изпълнят. „Заради рисковата обстановка спешно трябва да се потърси актуална информация от всички общопрактикуващи лекари относно ваксинирането на децата, дали имат отложени, или неимунизирани деца, за да може по най-бързия начин те да бъдат обхванати”, каза д-р Троянчева. „Ваксина има”, добави тя. По думите и, в България и в област Пловдив в момента ситуацията е спокойна, но Министерство на здравеопазването изпрати писма с указания до всички Регионални инспекции, чрез които се изисква организирането на превантивни мерки. В писмото се казва, че епидемията от морбили продължава да се разпространява в съседна Румъния. Към момента там има 3 196 случая на болестта, сред тях и 17 жертви. Освен в северната ни съседка, за голям брой заболели докладват Италия (728 души) и Великобритания (569 души).
Заболяването морбили, известно като дребна шарка, е силно заразно и се характеризира с обща интоксикация, възпаление на лигавицата на горните дихателни пътища, обрив по кожата и усложнено дишане. Инфекцията се разпространява по въздушно-капков път.
От Здравната инспекция в Пловдив апелират към всички майки, които отказват да ваксинират децата си, да направят това, тъй като при 81 % от случаите на заболели от морбили деца те не са били ваксинирани. Съгласно българския имунизационен календар предотвратяването на заболяването се осъществява с комбинирана ваксина срещу Морбили – Рубеола – Паротит (МРП), чието поставяне е задължително. За изграждането на пълен имунитет е необходимо децата да бъдат обхванати с две дози, като първата доза се поставя на 13-месечна възраст, а реимунизацията се прави на 12 години. „Това е един набор от ваксини, за които няма колебание, че са необходими”, каза д-р Моника Троянчева.
Последният епидемичен взрив от морбили у нас е бил през 2010 година в Сливенско, като е имало пробив с внесен от чужбина случай.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МЗ: Към момента не съществува заплаха от разпространението на морбили в страната

МЗ: Към момента не съществува заплаха от разпространението на морбили в страната

14 Март 2017 | 13:12 | Агенция "Фокус"
София. Министерството на здравеопазването взима превантивни мерки срещу разпространението на морбили на територията на страната, съобщиха от пресцентъра на Министерството. Продължава да се разпространява епидемията от морбили в съседна Румъния. Към момента здравните власти там съобщават за 3 196 случая на болестта, сред тях и 17 жертви. Освен в северната ни съседка, за голям брой заболели докладват Италия (728 души) и Великобритания (569 души).
Заболяването морбили, по-известно като дребна шарка, е силно заразно и се характеризира с обща интоксикация, възпаление на лигавицата на горните дихателни пътища, обрив по кожата и усложнено дишане. Инфекцията се разпространява по въздушно-капков път.
Към момента не съществува заплаха от разпространението на морбили на територията на България. За да бъдат предотвратени рисковете, Министерството на здравеопазването изпрати до Регионалните здравни инспекции указания за взимането на превантивни мерки за предпазване на населението.
Всички общопрактикуващи лекари трябва да направят преглед на имунизационния статус на пациентите си на възраст от 13 месеца до 18 години, подлежащи на имунизация срещу морбили. Наложително е откритите неимунизирани да бъдат обхванати с една доза комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола.
Вниманието на всички лекари, работещи в лечебните заведения за болнична и извънболнична помощ, трябва да бъде насочено към ранното откриване на признаците на морбили и бързи действия по изолация, диагностика и лечение.
Според последния доклад на Европейския център за контрол на заболяванията, в страните от ЕС най-висока е заболеваемостта от морбили във възрастовата група до 1 година и в групата 1 – 4 години. 81 % от всички заболели са неимунизирани, 8 % са имунизирани с 1 доза, 4 % са с данни за имунизация с 2 и повече дози, а 7 % са с неизвестен имунизационен статус.
Поради ненавършена имунизационна възраст, най-много неваксинирани деца (98 %) има сред кърмачетата, които са особено уязвими към заболяването и са най-добре защитени от колективния имунитет при поне 95 % имунизационен обхват с 2 дози морбилна ваксина.
Съгласно българския имунизационен календар предотвратяването на заболяването се осъществява с комбинирана ваксина срещу Морбили – Рубеола – Паротит (МРП), чието поставяне е задължително. За изграждането на пълен имунитет е необходимо децата да бъдат обхванати с две дози, като първата доза се поставя на 13-месечна възраст, а реимунизацията се прави на 12 години.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Демонстранти са се събрали пред полския парламент, за да протестират срещу новото законодателство, променящо съдебната система на страната, 22 юли 2017 г.
Демонстранти са се събрали пред полския парламент, за да протестират срещу новот...

ВИДЕО
Варшавската реч на Доналд Тръмп
Варшавската реч на Доналд Тръмп
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2017 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.