НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 08:03

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Пенчо Маркишки, физик: При равноденствието денят е с около 9 минути по-дълъг от нощта за нашите географски ширини

Пенчо Маркишки, физик: При равноденствието денят е с около 9 минути по-дълъг от нощта за нашите географски ширини

20 Март 2017 | 08:29 | Агенция "Фокус"
София. При равноденствието денят е с около 9 минути по-дълъг от нощта за нашите географски ширини. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ Пенчо Маркишки – физик в Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория при Българска академия на науките (БАН), във връзка с настъпването на астрономическата пролет. „Земната атмосфера действа подобно на оптична леща и това е причина да можем да виждаме Слънцето около 4.5 минути преди неговият геометричен изгрев и също толкова минути след геометричният му залез. Така продължителността на деня при равноденствие става близо 12 часа и 9 минути“, допълни Маркишки. „За да обясним причината за нарастването на деня, ще трябва да си припомним един от първите уроци по география или по естествознание (мисля, че сега предмета се нарича „човек и природа“) в четвърти или в пети клас – това, че оста на въртенето на Земята е с наклон от 66 градуса и 34 дъгови минути, спрямо равнината, в която нашата планета обикаля около Слънцето. Тази равнина се нарича еклиптична и тъй като самите ние сме в нея, виждаме проекцията ѝ като окръжност, разделяща небесната сфера на две равни части. Тази окръжност, наречена еклиптика, съвпада с видимият годишен път на Слънцето по небето.“, обясни Маркишки. Той допълни, че еклиптиката преминава през дванадесетте популярни зодиакални съзвездия и през южната част на голямото съзвездие Змиеносец. По думите му това е така наречената „тринадесета зодия“, която астролозите не признават официално, но тя е факт. Физикът уточни, че тя е от 29-и ноември до 18-и декември, вмъквайки се между „съседните“ зодии Скорпион и Стрелец. „Заради този наклон на земната ос, еклиптиката се оказва под ъгъл 23° и 26′ спрямо небесния екватор. Затова след датата на пролетното равноденствие Слънцето се издига северно от небесния екватор, изгревът продължава да подранява, а залезът – да закъснява, което удължава деня. Предвид последното и поради това, че слънчевите лъчи огряват северното полукълбо на Земята под все по-голям ъгъл, времето бавно се затопля – настъпва пролетта“, допълни Маркишки.
Деница КИТАНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пенчо Маркишки, физик: Астрономическата пролет ще настъпи днес в 12.29 часа българско време

Пенчо Маркишки, физик: Астрономическата пролет ще настъпи днес в 12.29 часа българско време

20 Март 2017 | 08:00 | Агенция "Фокус"
София. За 2017 година астрономическата пролет ще настъпи днес, 20-и март в 12.29 часа българско официално време. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ Пенчо Маркишки – физик в Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория при Българска академия на науките (БАН), във връзка с настъпването на астрономическата пролет. По думите му тогава Слънцето ще бъде в пролетната равноденствена точка в съзвездието Риби. „Това е датата на пролетното равноденствие“, каза Пенчо Маркишки. Той обясни, че хората вече усещат по-голямата продължителност на деня, например по това, че се връщат от работа по светло или в полумрака скоро след залеза, а не по тъмно, както бе през януари. „Скоро ще има и друго събитие, което ще ни напомни за пролетта – ежегодното преминаване към лятно часово време, което тази година ще бъде въведено в 03.00 часа на 26-и март (неделя), когато ще превъртим стрелките на часовниците си с един час напред“, коментира физикът. Той допълни, че датите на равноденствията и слънцестоенетата са едни и същи за целия свят. По думите му има обаче места по света, където сезоните не изглеждат така, както при нас. „Например в субекваториалните, в субтропичните и в тропичните климатични пояси северно от екватора, от април до септември трае т. нар. дъждовен сезон. За едноименните климатични пояси, но южно от екватора, по същото време трае сухият сезон, т.е. тук също имаме обратимост, която е причина за миграцията на много животни в саваната. Да не забравяме, че долитащите от юг прелетни птици са типичен предвестник на пролетта и за нашите географски ширини“, каза още Маркишки.
Деница КИТАНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
В Мексико тече разчистване на руините след опустошителното земетресение - 23 септември 2017 година
В Мексико тече разчистване на руините след опустошителното земетресение - 23 сеп...

ВИДЕО
Среща на президента Румен Радев с председателя на Общото събрание на ООН Мирослав Лайчак
Среща на президента Румен Радев с председателя на Общото събрание на ООН Миросла...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2017 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.