НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 08:04

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Пенчо Маркишки, физик: През тази пролет ярката планета Юпитер ще бъде в съзвездието Дева

Пенчо Маркишки, физик: През тази пролет ярката планета Юпитер ще бъде в съзвездието Дева

20 Март 2017 | 09:27 | Агенция "Фокус"
София. През тази пролет ярката планета Юпитер ще бъде в съзвездието Дева. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ Пенчо Маркишки – физик в Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория при Българска академия на науките (БАН), във връзка с настъпването на астрономическата пролет. Маркишки поясни, че за да се наблюдава удобно всичко това е препоръчително да сме далеч от градските светлини, в ясна и безлунна нощ. Физикът обясни, че видът на звездното небе бавно се променя през годината, поради което астрономите разделят условно съзвездията на зимни, пролетни, летни и есенни. „Това разделяне не е строго и в най-общия случай означава, че съответните съзвездия (например пролетните) се наблюдават най-високо в небето в полунощ, около датата на началото на дадения сезон“, разказа Маркишки и напомни известия факт, че красивото съзвездие Орион се наблюдава най-високо над южния хоризонт около полунощ в началото на зимата. „Затова Орион е типично зимно съзвездие и заедно с още няколко ярки съзвездия, като Бик (Телец), Колар, Близнаци, Голямото куче, Малкото куче и др., придава особено красив вид на зимното нощно небе. През март същите тези зимни съзвездия са видими в самото начало на нощта. Около полунощ те вече залязват, а на тяхното място най-високо в небето са по-слабите пролетни съзвездия Дева, Чаша, Гарван, Хидра, Секстант, Лъв, Малък лъв, Косите на Вероника и др.“, коментира Маркишки. По думите му през март около полунощ съзвездията Голяма мечка и Воловар също привличат погледа високо в небето.
Деница КИТАНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пенчо Маркишки, физик: Астрономическата пролет ще настъпи днес в 12.29 часа българско време

Пенчо Маркишки, физик: Астрономическата пролет ще настъпи днес в 12.29 часа българско време

20 Март 2017 | 08:00 | Агенция "Фокус"
София. За 2017 година астрономическата пролет ще настъпи днес, 20-и март в 12.29 часа българско официално време. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ Пенчо Маркишки – физик в Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория при Българска академия на науките (БАН), във връзка с настъпването на астрономическата пролет. По думите му тогава Слънцето ще бъде в пролетната равноденствена точка в съзвездието Риби. „Това е датата на пролетното равноденствие“, каза Пенчо Маркишки. Той обясни, че хората вече усещат по-голямата продължителност на деня, например по това, че се връщат от работа по светло или в полумрака скоро след залеза, а не по тъмно, както бе през януари. „Скоро ще има и друго събитие, което ще ни напомни за пролетта – ежегодното преминаване към лятно часово време, което тази година ще бъде въведено в 03.00 часа на 26-и март (неделя), когато ще превъртим стрелките на часовниците си с един час напред“, коментира физикът. Той допълни, че датите на равноденствията и слънцестоенетата са едни и същи за целия свят. По думите му има обаче места по света, където сезоните не изглеждат така, както при нас. „Например в субекваториалните, в субтропичните и в тропичните климатични пояси северно от екватора, от април до септември трае т. нар. дъждовен сезон. За едноименните климатични пояси, но южно от екватора, по същото време трае сухият сезон, т.е. тук също имаме обратимост, която е причина за миграцията на много животни в саваната. Да не забравяме, че долитащите от юг прелетни птици са типичен предвестник на пролетта и за нашите географски ширини“, каза още Маркишки.
Деница КИТАНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
В Мексико тече разчистване на руините след опустошителното земетресение - 23 септември 2017 година
В Мексико тече разчистване на руините след опустошителното земетресение - 23 сеп...

ВИДЕО
Среща на президента Румен Радев с председателя на Общото събрание на ООН Мирослав Лайчак
Среща на президента Румен Радев с председателя на Общото събрание на ООН Миросла...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2017 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.