НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 08:04

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Пенчо Маркишки, физик: През тази пролет ярката планета Юпитер ще бъде в съзвездието Дева

Пенчо Маркишки, физик: През тази пролет ярката планета Юпитер ще бъде в съзвездието Дева

20 Март 2017 | 09:27 | Агенция "Фокус"
София. През тази пролет ярката планета Юпитер ще бъде в съзвездието Дева. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ Пенчо Маркишки – физик в Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория при Българска академия на науките (БАН), във връзка с настъпването на астрономическата пролет. Маркишки поясни, че за да се наблюдава удобно всичко това е препоръчително да сме далеч от градските светлини, в ясна и безлунна нощ. Физикът обясни, че видът на звездното небе бавно се променя през годината, поради което астрономите разделят условно съзвездията на зимни, пролетни, летни и есенни. „Това разделяне не е строго и в най-общия случай означава, че съответните съзвездия (например пролетните) се наблюдават най-високо в небето в полунощ, около датата на началото на дадения сезон“, разказа Маркишки и напомни известия факт, че красивото съзвездие Орион се наблюдава най-високо над южния хоризонт около полунощ в началото на зимата. „Затова Орион е типично зимно съзвездие и заедно с още няколко ярки съзвездия, като Бик (Телец), Колар, Близнаци, Голямото куче, Малкото куче и др., придава особено красив вид на зимното нощно небе. През март същите тези зимни съзвездия са видими в самото начало на нощта. Около полунощ те вече залязват, а на тяхното място най-високо в небето са по-слабите пролетни съзвездия Дева, Чаша, Гарван, Хидра, Секстант, Лъв, Малък лъв, Косите на Вероника и др.“, коментира Маркишки. По думите му през март около полунощ съзвездията Голяма мечка и Воловар също привличат погледа високо в небето.
Деница КИТАНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пенчо Маркишки, физик: При равноденствието денят е с около 9 минути по-дълъг от нощта за нашите географски ширини

Пенчо Маркишки, физик: При равноденствието денят е с около 9 минути по-дълъг от нощта за нашите географски ширини

20 Март 2017 | 08:29 | Агенция "Фокус"
София. При равноденствието денят е с около 9 минути по-дълъг от нощта за нашите географски ширини. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ Пенчо Маркишки – физик в Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория при Българска академия на науките (БАН), във връзка с настъпването на астрономическата пролет. „Земната атмосфера действа подобно на оптична леща и това е причина да можем да виждаме Слънцето около 4.5 минути преди неговият геометричен изгрев и също толкова минути след геометричният му залез. Така продължителността на деня при равноденствие става близо 12 часа и 9 минути“, допълни Маркишки. „За да обясним причината за нарастването на деня, ще трябва да си припомним един от първите уроци по география или по естествознание (мисля, че сега предмета се нарича „човек и природа“) в четвърти или в пети клас – това, че оста на въртенето на Земята е с наклон от 66 градуса и 34 дъгови минути, спрямо равнината, в която нашата планета обикаля около Слънцето. Тази равнина се нарича еклиптична и тъй като самите ние сме в нея, виждаме проекцията ѝ като окръжност, разделяща небесната сфера на две равни части. Тази окръжност, наречена еклиптика, съвпада с видимият годишен път на Слънцето по небето.“, обясни Маркишки. Той допълни, че еклиптиката преминава през дванадесетте популярни зодиакални съзвездия и през южната част на голямото съзвездие Змиеносец. По думите му това е така наречената „тринадесета зодия“, която астролозите не признават официално, но тя е факт. Физикът уточни, че тя е от 29-и ноември до 18-и декември, вмъквайки се между „съседните“ зодии Скорпион и Стрелец. „Заради този наклон на земната ос, еклиптиката се оказва под ъгъл 23° и 26′ спрямо небесния екватор. Затова след датата на пролетното равноденствие Слънцето се издига северно от небесния екватор, изгревът продължава да подранява, а залезът – да закъснява, което удължава деня. Предвид последното и поради това, че слънчевите лъчи огряват северното полукълбо на Земята под все по-голям ъгъл, времето бавно се затопля – настъпва пролетта“, допълни Маркишки.
Деница КИТАНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
В Мексико тече разчистване на руините след опустошителното земетресение - 23 септември 2017 година
В Мексико тече разчистване на руините след опустошителното земетресение - 23 сеп...

ВИДЕО
Среща на президента Румен Радев с председателя на Общото събрание на ООН Мирослав Лайчак
Среща на президента Румен Радев с председателя на Общото събрание на ООН Миросла...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2017 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.