НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 03:43

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Бургас: Изключително емоционално протече представянето на книгите "Каймакъ- Чаланъ" и "Епопеята на Добруджа" в Сунгурларе

Бургас: Изключително емоционално протече представянето на книгите "Каймакъ- Чаланъ" и "Епопеята на Добруджа" в Сунгурларе

17 Февруари 2017 | 21:37 | Агенция "Фокус"
Сунгурларе. Изключително емоционално протече представянето на книгите "Каймакъ- Чаланъ" и "Епопеята на Добруджа" на Красимир Узунов в Сунгурларе, предаде репортер на Агенция "Фокус". В препълнения салон на читалище „Просвета – 1882“ се бяха събрали наследници на загинали и оцелели при битките на връх Каймак-Чалан от 9 села от Община Сунгурларе. Изключително многобройни бяха гостите от селата Лозарево, Подвис, Прилеп, Бероново, Черница, Горово, Славянци.
Домакин на събитието не кметът на общината инж. Васил Панделиев. В салона присъстваха и много учители и местни краеведи, които донесоха не само списъци на загинали в битката на Каймак-Чалан, но и получените известия за смъртта им. Много от наследниците на участниците в боевете на върха, са кръстени на своите славни предци и в най-емоционалните моменти от представянето книгите присъстващите не успяха да спрат сълзите си. За представянето на двете патриотични издания дойдоха военнослужещи от Сливенски полк, а по нареждане на командващия на Сухопътните войски ген. Андрей Боцев на събитието присъстваха и военни музиканти.
Кметът на Сунгурларе инж. Васил Панделиев разказа, че в много голяма част от селата са открити запазени имената на загиналите в боевете на Каймак-Чалан по паметните плочи, за които се е смятало, че са безследно изчезнали. Той изказа своите специални благодарности към ген. Андре Боцев за изпратените от него музиканти.
На представянето на книгите "Каймакъ- Чаланъ" и "Епопеята на Добруджа" говори Тодор Драганов, който е потомък на двама от участниците в битката на Каймак-Чалан - единият от тях е оцелял, а другият - загинал. Драганов е направил чешма в село Горово, на която са написани имената на 7 загинали на върха и един останал жив. Чешмата е направена по повод 100 години от боевете на Каймак-Чалан и се намира на пътя между Карнобат и Сунгурларе.
Пред събралите се говори и народният представител от ПП ГЕРБ в 43-ото Народно събрание Румен Желев, който е сред организаторите на събитието. Той рецитира стихотворението на Иван Вазов "Новото гробище над Сливница". По време на представянето на книгите говориха още Койчо Русев, председател на Съюз на организациите в автомобилния транспорт и член на УС на АЕБТРИ, вицеадмирал Пламен Манушев и Иво Антонов, директор на Дирекция „Социална политика“ към Министерство на отбраната, който обеща подкрепа за съхраняването на паметниците на територията на общината.
Атанаска Янева, учителка от село Прилеп, показа за първи път текст на песен за Каймак-Чалан и разказа, че от една седмица представянето на книгите на Красимир Узунов е основна тема за разговор в селото. На представянето на книгите на Красимир Узунов бе и Станка Рошманова от село Лозарево, която обикаляйки от къща на къща, е успяла да издири много наследници на сражавали са Каймак-Чалан, които присъстваха на събитието в читалище „Просвета – 1882“.
Събралите се на представянето на книгите "Каймакъ- Чаланъ" и "Епопеята на Добруджа" поискаха книги за читалищата и пенсионерските дружества в селата в Община Сунгурларе и изразиха желанието си да създадат инициативен комитет за построяването на паметник на загиналите от района във войните.
По време на представянето на книгите на Красимир Узунов Агенция и Радио "Фокус" бяха отличени с почетния знак на Община Сунгурларе, която се включва в инициативата за издирване на загинали на Каймак-Чалан и на наследници на участници в битките на върха.
"Фокус" припомня, че над 130 души от Община Сунгурларе са дали живота си за Родината на връх Каймак-Чалан.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бургас: Започна представянето на книгите „Каймакъ-Чаланъ“ и „Епопеята на Добруджа“ в препълнен салон на читалище „Просвета – 1882“ в Сунгурларе

Бургас: Започна представянето на книгите „Каймакъ-Чаланъ“ и „Епопеята на Добруджа“ в препълнен салон на читалище „Просвета – 1882“ в Сунгурларе

17 Февруари 2017 | 18:11 | Агенция "Фокус"
Сунгурларе. Започна представянето на книгите „Каймакъ-Чаланъ“ и „Епопеята на Добруджа“ в препълнен салон на читалище „Просвета – 1882“ в Сунгурларе, предаде репортер на Агенция „Фокус“. На представянето присъстват наследници на загинали на връх Каймак-Чалан от 9 села от Община Сунгурларе. Домакин на събитието е кметът на общината инж. Васил Панделиев.

„Фокус“ припомня списък на загиналите на връх Каймак-Чалан през септември-октомври 1916 г. от село Сунгурларе:
Село Сунгурларе, Карнобатска околия
Сега Община Сунгурларе
1. Младши подофицер Стефан Янев Иванов - 30 г. - 10-та рота - Убит на Каймак-Чалан, връх Борис, на 24 септември 1916 г. Погребан в общ гроб в гробището на върха.
2. Редник Атанас Станилов Арабаджиев - 20 г. - 15-та рота - Убит на Джемаат-Йери, на Чеган планина, на 19 август 1916 г. Погребан в общ гроб в село Сетина, Леринска околия, сега село Скопос.
3. Редник Дяко Димитров Андонов - 15-та рота - Убит на връх Пиперка, на Чеган планина, на 19 август 1916 г. Погребан в отделен гроб на позицията. Санитарна книга на полка, Стр. 31
4. Редник Дяко Иванов Димов - 15-та рота - Убит на Каймак-Чалан, връх Борис, на 19 септември 1916 г. Погребан в общ гроб в гробището на върха.
5. Редник Еню Ангелов Янев - 11-та рота - Убит на Каймак-Чалан, връх Борис, на 30 септември 1916 г. Погребан в общ гроб в гробището на върха. Санитарна книга на полка, Стр. 96
6. Редник Еню Кръстев Костадинов - 6-та рота - Убит на Каймак-Чалан, връх Борис, на 1 октомври 1916 г. Погребан в общ гроб в гробището на върха. Санитарна книга на полка, Стр. 23
7. Редник Желю Георгиев Желев - 10-та рота - Убит на Каймак-Чалан, връх Борис, на 15 септември 1916 г. Погребан в общ гроб в гробището на върха.
8. Редник Иван Радков Стоянов - 15-та рота - Убит на Митиризите, на Чеган планина, на 19 август 1916 г. Погребан в общ гроб на позицията. Санитарна книга на полка, Стр. 44
9. Редник Илия Димитров Илиев - 14-та рота - Убит на Каймак-Чалан, връх Борис, на 1 октомври 1916 г. Погребан в общ гроб в гробището на върха.
10. Редник Илия Вълков Майсторов - 30 г. - 15-та рота - Убит на връх Пиперка, Чеган планина, на 20 август 1916 г. Погребан в общ гроб на позицията. Санитарна книга на полка, Стр. 45
11. Редник Колю Митев Илиев - 23 г. - 3-та рота - Убит на Каймак-Чалан, връх Борис, на 26 септември 1916 г. Погребан в общ гроб в гробището на върха. Санитарна книга на полка, Стр. 41
12. Редник Марин Боев Кънев - 15-та рота - Убит на Каймак-Чалан, връх Борис, на 29 септември 1916 г. Погребан в общ гроб в гробището на върха.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бургас: Книгите „Каймакъ-Чаланъ“ и „Епопеята на Добруджа“ с автор Красимир Узунов ще бъдат представени в Сунгурларе

Бургас: Книгите „Каймакъ-Чаланъ“ и „Епопеята на Добруджа“ с автор Красимир Узунов ще бъдат представени в Сунгурларе

17 Февруари 2017 | 07:37 | Агенция "Фокус"
Сунгурларе. От 17.30 часа, в Народно читалище „Просвета – 1882“ в Сунгурларе, ще бъдат представени книгите „Каймакъ-Чаланъ“ и „Епопеята на Добруджа“ с автор Красимир Узунов. Представянето е по покана на инициативен комитет и кметът на населеното място – инж. Васил Панделиев. На него ще присъстват много потомци на български войници и офицери, взели участие в тези героични събития.
„Каймакъ-Чаланъ“ разказва за героизма на българските войници, участвали в Първата световна война (1914-1918) и в частност в битката, водена през септември-октомври 1916 г. на връх Каймак-Чалан, която може да се определи като един от най-драматичните моменти в българската история. Книгата описва умението на българския войник да воюва, както и невероятните отношения между командир и войник. Те именно са представени художествено. По този начин фактите, базирани на сводки, писма и санитарни книги оживяват.
Книгата „Епопеята на Добруджа” е посветена на паметта на героите, паднали за свободата и обединението на България по Добруджанските полета през 1916 г. Тя е написана въз основа на малко известни факти за тези героични времена и събития. Огромната част от фактическата информация е добита и обработена от неизползвани архивни източници, фронтови сводки, протестни ноти, лични дневници на различни по ранг командири и обикновени войници, фронтови донесения, анализи на редица наблюдатели и стратези към онова време
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Министър-председателят на Македония Зоран Заев и неговият колега от Босна и Херцеговина Денис Звиздич дават пресконференция в Сараево, 23 юли 2017 г.
Министър-председателят на Македония Зоран Заев и неговият колега от Босна и Херц...

ВИДЕО
Варшавската реч на Доналд Тръмп
Варшавската реч на Доналд Тръмп
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2017 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.