НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 09:44

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Калоян Паргов, БСП - София: Както поддържаме домовете си чисти, така трябва да поддържаме и нашия град – София

Калоян Паргов, БСП - София: Както поддържаме домовете си чисти, така трябва да поддържаме и нашия град – София

18 Май 2017 | 20:57 | Агенция "Фокус"
София. Както поддържаме домовете си чисти, така трябва да поддържаме и нашия град – София, коментира в предаването „Това е България“ по Радио „Фокус“, Калоян Паргов, председател на групата на „БСП за България“ в Столичния общински съвет. „Очевидно е, че градът трябва да се мие много повече, отколкото се залага в план-сметката за чистотата“, каза още той. От БСП предлагат 3 мерки за подобряване на качеството на въздуха в София, като в едната се изисква улиците в столицата да се мият всеки месец. От БСП предлагат и механизъм за безплатен градски транспорт в столицата. „Втората мярка е с оглед намаляване вредните емисии от автомобилите“, каза Паргов. Според него, използването на катализатори, за което настоява столичният кмет Йорданка Фандъкова, няма да окаже необходимия ефект. „Това може да стане като направим реорганизация на градския транспорт с по-удобни връзки, маршрути и разписания и като ограничим влизането на този голям трафик към центъра на София – идеалния и около идеалния център. Ако направим в пиковите часове градския транспорт безплатен, това ще е алтернатива на използването на автомобили“, каза Паргов. По думите му третата мярка, която предлагат съветниците от БСП, е програма за стимул, контрол и подпомагане на хората от бедните квартали в столицата, да използват екологични енергоносители, чрез които да се намали вредата в атмосферния въздух.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Столичният общински съвет прие мерки срещу замърсяването на въздуха (ОБЗОР)

Столичният общински съвет прие мерки срещу замърсяването на въздуха (ОБЗОР)

18 Май 2017 | 20:11 | Агенция "Фокус"
София. Столичният общински съвет прие актуализирана Програма за управление на качеството на атмосферния въздух в София до 2020 година. Зам.-кметът по екология Йоана Христова ще отчита изпълнението на програмата на всеки 3 месеца. В нея са заложени мерки за намаляването на нивата на фините прахови частици и за ограничаването на движението на автомобили, които отделят високи нива на вредни емисии. Предвижда се въвеждането на безплатен градски транспорт в дните с установени трайно високи нива на фините прахови частици. С цел стимулиране на използването на екологично чисти превозни средства електромобилите и хибридните автомобили ще паркират безплатно. В някои райони на столицата ще се въвежда зона, в която автомобилите ще се движат с 30 км/ч. До актуализирането на Програмата за управление на качеството на въздуха се стигна след като тази зима бяха установени завишени нива на фини прахови частици в София. България беше осъдена от ЕС заради мръсния въздух в страната.
Кметът на столицата Йорданка Фандъкова определи програмата като най-важният документ, по който София ще се развива през следващите години, като посочи още, че, наред с темата "Сигурност", темата "Здраве" не може да бъде изместена от никоя друга. Според нея сериозен проблем е завишеното ниво на фините прахови частици, а изработването на програмата беше възложено на едни от най-добрите специалисти в България. По думите ѝ темата за чистотата присъства в разговорите при срещи с представители на чужди столици. Като важни практики кметът на София посочи сериозният контрол при годишните технически прегледи на автомобилите, продължаването на програмата за енергийна ефективност и продължаваме с промяна на отоплителните инсталации. Според нея практика в много големи градове е да се ограничава движението на автомобилите, които най-много замърсяват. Фандъкова каза още, че борбата срещу замърсяването на въздуха изисква последователност, усилия, координация на институциите и сериозно включване на цялото общество и на гражданите, като в последните години включването на гражданското общество по темата е било активно. По думите ѝ според нея механизмът за безплатен градски транспорт звучи чудесно, но трябва да се направят разчети, не толкова за парите, защото по-скъпо от здравето няма, но да се види и какъв ще бъде ефектът.
Зам.-кметът по екология Йоана Христова посочи, че решаването на проблема с мръсния въздух в София изисква време и законодателни промени. Според нея има необходимост от множество институции, които да седнат на една маса по въпроса със замърсяването. Тя каза, че ще бъде въведена система за ранно известяване за очаквани завишени нива на вредни емисии във въздуха. По думите ѝ тя ще дава ще ни дава информация за близките 48 часа, когато се очаква повишение на концентрацията на фини прахови частици на територията на Столичната община. По думите ѝ мерките, предвидени в актуализираната Програма за управление на качеството на атмосферния въздух в София до 2020 година, са така направени, че да са реалистично приложими.
След приемането на програмата, председателят на групата на „БСП лява България“ в Столичния общински съвет Калоян Паргов посочи, че хигиената е на първата предпоставка за намаляване на замърсяването, като миналата година е било заложено улиците да бъдат мити 13 пъти, а реално са били чистени между 2 и 3 пъти, а в някои райони изобщо не е имало миене. По думите му групата на „БСП лява България“ в Столичния общински съвет е предложила за намаляване на трафика и въвеждане на безплатен транспорт в пикови часове, така че да има стимул за хората да слязат от автомобилите и да ползват обществения транспорт, както и въвеждането на ваучерна система там, където не е топлофицирана София, и да бъдат подпомогнати хората с горива, които нямат отношение към замърсяването на въздуха.
Стефан ПЕТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът Йорданка Фандъкова: Не сме спирали в последните години да работим за подобряване качеството на въздуха

Кметът Йорданка Фандъкова: Не сме спирали в последните години да работим за подобряване качеството на въздуха

18 Май 2017 | 13:49 | Агенция "Фокус"
София. За мен това е най-важният документ на Столичната община. Той отчита важните проблеми, които стоят пред града ни и дава посоката на продължение на работа. Това каза кметът на столицата Йорданка Фандъкова след приемането на актуализираната Програма за управление на качеството на атмосферния въздух в София до 2020 година, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Ние не сме спирали в последните години да работим за подобряване на качеството на въздуха. Това изисква последователност, усилия, координация на институциите и сериозно включване на цялото общество и на гражданите“, посочи Фандъкова. Според нея в последните години включването на гражданското общество по темата е било активно. „Ние включихме в тази програма всички възможни познати реални мерки, които и в момента се предприемат в останалите европейски градове. Възложили сме системата за ранно предизвестяване за очаквано замърсяване. Предстои още много работа“, коментира тя. По думите ѝ практика в много големи градове е да се ограничава движението на автомобилите, които най-много замърсяват. „Тази зима беше тежка, особено отоплението и атмосферните условия допринесоха за това да имаме повече дни с превишаване. В същото време обаче всяка зима имаме проблеми, защото голяма част от тях се дължат на отоплението и на атмосферните условия в града. Мерките, които са насочени към промяна на отоплението са важни“, каза още кметът на София. Според нея механизмът за безплатен градски транспорт звучи чудесно, но трябва да се направят разчети, не толкова за парите, защото по-скъпо от здравето няма, но да се види и какъв ще бъде ефектът. „Аз не бих заложила само на тази мярка. Всички знаем, че едва ли всички хора с автомобили ги ползват защото им е платен транспорта. Аз лично не очаквам голям ефект от тази мярка, но сме я заложили, за да можем да я проучим и обсъдим“, каза още Фандъкова.
Стефан ПЕТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Столичният общински съвет прие мерки срещу замърсяването на въздуха

Столичният общински съвет прие мерки срещу замърсяването на въздуха

18 Май 2017 | 12:56 | Агенция "Фокус"
София. Столичният общински съвет прие актуализирана Програма за управление на качеството на атмосферния въздух в София до 2020 година, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „За“ гласуваха 52 общински съветници, а 3 „въздържал се“. Зам.-кметът по екология Йоана Христова ще отчита изпълнението на програмата на всеки 3 месеца. В нея са заложени мерки за намаляването на нивата на фините прахови частици и за ограничаването на движението на автомобили, които отделят високи нива на вредни емисии. Предвижда се въвеждането на безплатен градски транспорт в дните с установени трайно високи нива на фините прахови частици. С цел стимулиране на използването на екологично чисти превозни средства електромобилите и хибридните автомобили ще паркират безплатно. В някои райони на столицата ще се въвежда зона, в която автомобилите ще се движат с 30 км/ч.
До актуализирането на Програмата за управление на качеството на въздуха се стигна след като тази зима бяха установени завишени нива на фини прахови частици в София. България беше осъдена от ЕС заради мръсния въздух в страната.
Стефан ПЕТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът Йорданка Фандъкова: Темата за чистотата на въздуха е най-важната и актуална за София

Кметът Йорданка Фандъкова: Темата за чистотата на въздуха е най-важната и актуална за София

18 Май 2017 | 12:53 | Агенция "Фокус"
София. За мен, като кмет на София, това е най-важният документ, по който София ще се развива през следващите години. Наред с темата "Сигурност", темата "Здраве" не може да бъде изместена от никоя друга. Темата за чистота на въздуха е най-важната и актуална тема през всичките тези години. Това каза кметът на столицата Йорданка Фандъкова по време на дебатите в Столичния общински съвет относно приемане на актуализираната Програма за управление на качеството на атмосферния въздух в София до 2020 година, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Това е сериозна тема, която засяга работата на Общината, правителството и е ангажимент на цялото общество. Ние работим по тази тема последователно в последните години“, каза кметът на столицата. Според нея сериозен проблем е завишеното ниво на фините прахови частици. „Изработването на програмата беше възложено на едни от най-добрите специалисти в България. Тя беше подложена на изключително сериозни дискусии“, посочи тя. По думите ѝ темата за чистотата присъства в разговорите при срещи с представители на чужди столици. „Много важна мярка е много сериозният контрол при годишните технически прегледи на автомобилите“, допълни Фандъкова. „Важно е и продължаването на програмата за енергийна ефективност. Продължаваме с промяна на отоплителните инсталации“, каза още тя.
Стефан ПЕТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Калоян Паргов, БСП: Ще подкрепим Програмата за управление на качеството на въздуха в София, искаме да подпомогнем процеса за решаване на проблема

Калоян Паргов, БСП: Ще подкрепим Програмата за управление на качеството на въздуха в София, искаме да подпомогнем процеса за решаване на проблема

18 Май 2017 | 11:29 | Агенция "Фокус"
София. От БСП искаме да бъдем конструктивни и да подпомогнем процеса за решаване на проблема със замърсяването на въздуха, който очевидно тревожи всички софиянци. Това каза председателят на групата на „БСП за България“ в СОС Калоян Паргов във връзка с Програма за управление на качеството на атмосферния въздух в София до 2020 година, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Можем да намалим трафика в центъра и около идеалния център, което би донесло по-големи приходи на столичния транспорт и би довело до намаляване на вредните емисии“, обясни той. Калоян Паргов посочи, че БСП ще подкрепи програмата за управление на качеството на въздуха. Според него зам.-кметът по екология Йоана Христова трябва да заложи на мярката за миене на улици, защото има не малко пари за чистота, които могат да се използват. „Има и нестандартен подход - да обявим часове за безплатен транспорт, това пък ще намали приходите на ЦГМ, но кое е по-важно здравето или приходите“, коментира той. „Иска ми се поне 1 път в годината кметът на София, защото това е важен проблем за софиянци, на заседание на СОС да докладва за напредъка на тази програма, за да може по този начин на кажем на избирателите ни - грижа ни е за вас и за въздуха, който дишате“, каза още Калоян Паргов.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Столичният общински съвет ще разгледа програмата за управление на качеството на атмосферния въздух

Столичният общински съвет ще разгледа програмата за управление на качеството на атмосферния въздух

18 Май 2017 | 08:37 | Агенция "Фокус"
София. Столичният общински съвет ще разгледа на своето днешно заседание програмата за управление на качеството на атмосферния въздух. Програмата за управление на качеството на атмосферния въздух на Столична община за периода 2015 - 2020 г. Сред мерките, които се предвиждат в програмата е електромобилите и хибридните автомобили да паркират безплатно в София, като по този начин се стимулира ползването на екологично чисти превозни средства. Обмисля се и облекчение на данъците или изобщо да не се плащат такси от притежателите на електромобили и хибридни автомобили.
Облекчения ще има и за мобилните търговски обекти, които продават сандвичи, плодове, зеленчуци, пици и др.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Безплатен градски транспорт е една от възможните мерки срещу мръсния въздух в София (ОБЗОР)

Безплатен градски транспорт е една от възможните мерки срещу мръсния въздух в София (ОБЗОР)

9 Февруари 2017 | 05:07 | Агенция "Фокус"
София. Столична община представи план срещу замърсяването на въздуха. Акценти в него са спирането на дизелови автомобили без катализатори и въвеждане на национални стандарти за горива, които се използват за отопление. Планът предвижда още безплатен градски транспорт при установяване на трайно високи нива на фините прахови частици. Подробностите около всички мерки, имащи за цел да подобрят качеството на въздуха в София, бяха представени от кмета на Столична община Йорданка Фандъкова. Тя обясни, че проблемът няма как да бъде решен без участието на хората и призова всички граждани и граждански организации активно да се включат в дебата. Столичният кмет изтъкна, че основен проблем с качеството на въздуха продължава да бъде високата концентрация на фини прахови частици. Част от мерките предвиждат развиване на веломрежата, както и ограничаване на скоростта на автомобилите до 30 км/ч на определени пътни участъци. „Изчислено е, че дори само намаляването на скоростта на автомобилите също помага за намаляване на запрашаването“, аргументира се Фандъкова. Ще бъде предложено и изработването на Национална програма, която частично да финансира и да предоставя нисколихвени заеми за подмяна на остарели отоплителни инсталации.
Фандъкова обърна специално внимание на строежа на третата линия на метрото, с която се очаква да бъдат спестени около 90 хил. това вредни емисии.
За справянето с проблема започват и спешни проверки на емисиите от двигателите на моторни превозни средства на територията на София. От днес служители на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация”, съвместно с представители на отдел „Пътна полиция” при СДВР и Столичен инспекторат, предприемат действия за организиране на спешни проверки за замерване на емисиите от пътните превозни средства в града.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Безплатен градски транспорт е една от възможните мерки срещу мръсния въздух в София (ОБЗОР)

Безплатен градски транспорт е една от възможните мерки срещу мръсния въздух в София (ОБЗОР)

8 Февруари 2017 | 21:48 | Агенция "Фокус"
София. Столична община представи план срещу замърсяването на въздуха. Акценти в него са спирането на дизелови автомобили без катализатори и въвеждане на национални стандарти за горива, които се използват за отопление. Планът предвижда още безплатен градски транспорт при установяване на трайно високи нива на фините прахови частици. Подробностите около всички мерки, имащи за цел да подобрят качеството на въздуха в София, бяха представени от кмета на Столична община Йорданка Фандъкова. Тя обясни, че проблемът няма как да бъде решен без участието на хората и призова всички граждани и граждански организации активно да се включат в дебата. Столичният кмет изтъкна, че основен проблем с качеството на въздуха продължава да бъде високата концентрация на фини прахови частици. Част от мерките предвиждат развиване на веломрежата, както и ограничаване на скоростта на автомобилите до 30 км/ч на определени пътни участъци. „Изчислено е, че дори само намаляването на скоростта на автомобилите също помага за намаляване на запрашаването“, аргументира се Фандъкова. Ще бъде предложено и изработването на Национална програма, която частично да финансира и да предоставя нисколихвени заеми за подмяна на остарели отоплителни инсталации.
Фандъкова обърна специално внимание на строежа на третата линия на метрото, с която се очаква да бъдат спестени около 90 хил. това вредни емисии.
За справянето с проблема започват и спешни проверки на емисиите от двигателите на моторни превозни средства на територията на София. От днес служители на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация”, съвместно с представители на отдел „Пътна полиция” при СДВР и Столичен инспекторат, предприемат действия за организиране на спешни проверки за замерване на емисиите от пътните превозни средства в града.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Инсп. Николай Крушарски, СДВР: Проверките на автомобилите за изхвърлени газове в атмосферата ще продължат до 17 февруари

Инсп. Николай Крушарски, СДВР: Проверките на автомобилите за изхвърлени газове в атмосферата ще продължат до 17 февруари

8 Февруари 2017 | 17:43 | Агенция "Фокус"
София. В момента тече акция съвместно с Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“, СДВР и Инспектората към Столична община във връзка с проверка на автомобилите и на изхвърлените от тях газове в атмосферата. Това каза инсп. Николай Крушарски по време на проверка на емисиите от двигателите на моторни превозни средства на територията на София, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите му проверките ще продължат до 17 февруари и ще се провеждат ежедневно сутрин и след обяд. „Самата проверка се извършва със сертифициран уред, с който разполагат колегите от „Автомобилна администрация““, обясни Николай Крушарски. Според него местата за проверките са така подбрани, че да могат да осигурят безопасността на всички шофьори в движението. „За това използваме по-големите булеварди в София, за да не пречим на останалата част от движението, и да не създадем опасност от ПТП“, коментира инсп. Крушарски. По думите му основно се проверяват камиони и ТИР-ове, но не е изключено да бъдат проверявани и автомобили. „До момента са били спрени 5 МПС, като и 5-те са в рамките на допустимите стойности. За всеки автомобил те зависят от марката, модела и годината на производство“, уточни инсп. Крушарски и допълни, че ако се установят емисии над нормата би следвало автомобилът да бъде спиран от движение. На място бяха проверени двама шофьори. Румен Маринов, който е шофьор над 15 години, посочи, че често попада на такива проверки в Чехия, затова се старае да бъде изряден. „Нямам притеснения, защото си поддържаме редовно камионите“, заяви той. „Проверките са желателни, но нашият авто парк се пообнови и няма стари автомобили, които да замърсяват“, каза Цветан Николов, който е с 26 години стаж като шофьор. „Не са ни проверявали чак така щателно, както сега“, коментира той.
Стефан ПЕТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йоана Христова, зам.-кмет на София: Предвиждаме две акредитирани мобилни лаборатории, които да извършват замервания на въздуха

Йоана Христова, зам.-кмет на София: Предвиждаме две акредитирани мобилни лаборатории, които да извършват замервания на въздуха

8 Февруари 2017 | 15:14 | Агенция "Фокус"
София. Предвиждаме две акредитирани мобилни лаборатории за целите на Столична община, за да можем да извършваме замервания на въздуха. Това каза Йоана Христова, заместник-кмет на Столична Община по направление "Зелена система, екология и земеползване", по време на пресконференция във връзка програма за качество на атмосферния въздух на територията на столицата, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Програмата, която сме разработили в момента, касае намаляване на емисиите на всички замърсители“, коментира Христова. Според нея проблемът с фините прахови частици на територията на Столична община стои. „От 2011 до 2014 година имаме намаляване, както в броя, така и в честотата на превишенията. Наясно сме, че имаме нужда от допълнителни мерки, затова програмата и мерките касаят и таргетират основно изискванията за намаляване на фини прахови частици под допустимите норми“, коментира тя. По думите ѝ основният извод е, че има тенденции към намаляване на концентрациите на абсолютно всички замърсители, постигнато съответствие на азотния диоксид, по-малък брой абсолютни стойности на превишенията на нормите по отношение на фините прахови частици. „Основната цел понастоящем на новата програма, която представяме в момента е намаляване на емисиите и достигане на установените норми, както на контролираните замърсители в нормативните граници, така и в частност на фините прахови частици“, каза тя. Йоана Христова уточни, че мерките касаят намаляване на емисиите от битовото отопление и емисиите от транспорта. "Ще продължим с подмяната на горивните инсталации в общинските ни сгради. Предвиждаме използването на пелети от инсталацията за компостиране, отопление както на обществени сгради, детски градини и училища, така и за подпомагане на социално слабите граждани.
Предвидили сме засилени проверки в крайните квартали, за да видим какво се гори като твърдо гориво“, допълни Йоана Христова и посочи още, че предвиждат и редица законодателни предложения. „Иницииране на предложение до МОСВ и МЗ за определяне на алармени прагове за фини прахови частици, за промени в националното законодателство, което касае социалното подпомагане, така че да предоставяме горива с по-ниски емисионни характеристики и съдържание на пепели до 10 %. Това касае както дърва, така и въглища и иницииране на предложение за въвеждане на национални стандарти за горивата за отопление“, посочи Христова. По думите ѝ ОП „Околна среда" предвижда мярка, която касае инвестиции в общините с нарушено качество на въздуха, като Столична община е сред тези общини. Тя уточни, че е заложена и мярка за създаване на нови буферни паркинги. "Ще бъдат доизградени участъците на Софийския околовръстен път", каза Йоана Христова и обяви, че ще инициират промяна в националната нормативна уредба, за да бъде въведено поставянето на задължителен екологичен маркер.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Столичният кмет Йорданка Фандъкова: Ще предложим изработване на програма, която да финансира частично подмяна на остарели отоплителни инсталации

Столичният кмет Йорданка Фандъкова: Ще предложим изработване на програма, която да финансира частично подмяна на остарели отоплителни инсталации

8 Февруари 2017 | 15:08 | Агенция "Фокус"
София. Ще предложим и изработването на Национална програма, която частично да финансира и да предоставя нисколихвени заеми за подмяна на остарели отоплителни инсталации. Това каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова по време на пресконференция във връзка с програма за качество на атмосферния въздух на територията на столицата, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Фандъкова обясни, че това ще е подкрепа за хора, които желаят да се включат в общата инициатива, но които нямат финансова възможност. „Накрая остана най-първата мярка, която е информираност на населението. Столичната община знаете е една от първите общини, която на своя сайт има информация за стойностите в реално време“, коментира Фандъкова.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Столичният кмет Йорданка Фандъкова: До преди по-малко от 10 години имахме сериозно замърсяване не само от фини прахови частици, а от цялата Менделеева таблица

Столичният кмет Йорданка Фандъкова: До преди по-малко от 10 години имахме сериозно замърсяване не само от фини прахови частици, а от цялата Менделеева таблица

8 Февруари 2017 | 14:46 | Агенция "Фокус"
София. Само до преди по-малко от 10 години имахме сериозно замърсяване не само от фини прафови частици, а от цялата Менделеева таблица. Това каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова по време на пресконференция, на която представя програма за качество на атмосферния въздух на територията на столицата, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Само до две, три години нивата на азотни оксиди бяха превишени на годишна база. Имаше чести превишавания. Вече те влизат в норма и се отбелязват само единични по-високи стойности. Освен това въглеродният диоксид, серният диоксид са вече под праговете и това се дължи на редица фактори и мерки, които са предприети. Мисля, че резултатите са ясни. Резултатите са измерими. Това е много важно да стане ясно“, коментира Фандъкова. След затварянето на „Кремиковци“ повечето показатели за качеството на въздуха се подобриха. Това се вижда от данните, които всеки един може да провери и с които разполагаме“, коментира тя. „Обновихме половината от автобусите. Ще припомня, че само преди две години по улиците на София се движеха 30-годишни „Икаруси“, днес те вече са в историята“, добави тя. „Изградихме системата за управление на трафика. В момента се работи по нейното надграждане, но системата вече включва 187 кръстовища на територията на Столична община“, каза тя. По думите ѝ 25% от вредните емисии се спестяват. Фандъкова посочи, че това се залага като прогноза още при разработване на проектите. „Само ще ви припомня, че в момента работи върху приоритизацията на градския транспорт. Вече четири кръстовища са включени в тази приоритизация, това са кръстовищата около Лъвов мост“, допълни тя и допълни, че сред мерките за опазване на въздуха са и разширението на платените зони. Тя допълни, че по отношение на енергийната ефективност Столична община е дала пример с детските градини и училищата.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Столичният кмет Йорданка Фандъкова: След пускане на третата линия на метрото ще спестим 90 хил. тона вредни емисии годишно

Столичният кмет Йорданка Фандъкова: След пускане на третата линия на метрото ще спестим 90 хил. тона вредни емисии годишно

8 Февруари 2017 | 14:34 | Агенция "Фокус"
София. След пускане на третата линия на метрото ще спестим 90 хил. тона годишно вредни емисии. Това каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова по време на пресконференция във връзка с програма за качество на атмосферния въздух на територията на столицата, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Фандъкова посочи, че в това отношение от Столична община разчитат и продължават да разчитат на активните граждани и на гражданските организации. По думите ѝ метрото е не само най-големият транспортен проект, а и най-големият екологичен проект за града. „Само преди по-малко от 10 години в метрото се возеха около 80 хил. души дневно, днес те са 350 хил. души дневно. Само след 2 години ще са половин милион. Да си представим за момент, че нямаше това разширение, с какво и как щяха да се придвижват тези 270 хил. души. Мисля, че това всеки може да си представи“, допълни кметът на Столична община. Тя обясни, че с ефекта от разширението на метрото до момента са спестени 75 хил. тона годишно вредни емисии.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Столичният кмет Йорданка Фандъкова: Предлагаме при завишени нива на замърсявaне да ограничим движението на коли и да пускaме безплатен градски транспорт

Столичният кмет Йорданка Фандъкова: Предлагаме при завишени нива на замърсявaне да ограничим движението на коли и да пускaме безплатен градски транспорт

8 Февруари 2017 | 14:00 | Агенция "Фокус"
София. Предлагаме при завишени нива на замърсяване да ограничим движението на коли и да пускаме безплатен градски транспорт. Това каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова по време на пресконференция , на която представя програма за качество на атмосферния въздух на територията на столицата, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Фандъкова уточни, че ще внесат доклад със заместник-кмета на Столична община Йоана Христова в Столичния общински съвет. „Надявам се на следващото заседание - 23 февруари да имаме възможност и право временно да ограничаваме движението на автомобили в определени зони при прогноза за завишен нива на замърсяване, както да регламентираме пускането на безплатен градски транспорт в такива дни. Говорим за дни с трайно завишаване на нормите“, коментира кметът на Столична община. По думите ѝ това е практика в други градове и столици. „В същото време разбира се, са много важни дългосрочни те мерки. Ще предложим на държавата създаването на национални стандарти за горивата на отопление. Ниски нива на сяра и пепел за дървата и въглищата“, допълни тя. Кметът на столицата Йорданка Фандъкова обясни, че ще предложат още при подпомагане на енергийно бедните да се предоставят горива с ниски вредни емисии.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Столичният кмет Йорданка Фандъкова: За опазване на въздуха ще развиваме веломрежата и на места ще ограничаваме скоростта на автомобилите до 30 км/ч

Столичният кмет Йорданка Фандъкова: За опазване на въздуха ще развиваме веломрежата и на места ще ограничаваме скоростта на автомобилите до 30 км/ч

8 Февруари 2017 | 13:51 | Агенция "Фокус"
София. За опазване на въздуха ще развиваме веломрежата и на места ще ограничаваме скоростта на автомобилите до 30 км/ч. Това каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова по време на пресконференция във връзка с програма за качество на атмосферния въздух на територията на столицата, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Заедно с въвеждането на велосипеди под наем, разработихме и схеми за зони с успокоено движение. Първата такава е с намаляване на скоростта на автомобилите на 30 км/ч, съвместно с велосипедите, между бул. „Христо Ботев“, ул. „Алабин“, „Леге“, бул.„Цар Освободител“ и бул. „Васил Левски“. Изчислено е, че дори само намаляването на скоростта на автомобилите също помага за намаляване на запрашаването. Отделно от това се стимулира велосипедния транспорт“, каза тя. „Убедена съм, че само с ограничения няма да стане, затова нашата отговорност е да стимулираме на повече хора да използват градския транспорт. Това става чрез неговата модернизация. На второ място с даването на предимство на градския транспорт. Очакванията са ни въвеждането на електронната система за таксуване да подобри услугата и желанието на хората да използват градски транспорт. Категоричен е ангажиментът ни да увеличим миенето на улици и булеварди“, коментира Фандъкова. По думите ѝ на трето място продължават с основните ремонти на улици и булеварди и заедно с тях засаждането на дървета по тези артерии.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Столичният кмет Йорданка Фандъкова: Ще засилим контрола върху колите в столицата във връзка с нормите за емисията на вредни газове

Столичният кмет Йорданка Фандъкова: Ще засилим контрола върху колите в столицата във връзка с нормите за емисията на вредни газове

8 Февруари 2017 | 13:43 | Агенция "Фокус"
София. Ще засилим контрола върху колите в столицата във връзка с нормите за емисия на вредни газове и дали са с катализатори Това каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова по време на пресконференция във връзка с програма за качество на атмосферния въздух на територията на столицата, предаде репортер на Агенция „Фокус“ Фандъкова посочи, че е разговаряла с началника на КАТ „Пътна полиция“ към СДВР комисар Тенчо Тенев и той я е уверил, че от днес след обяд започват съвместните проверки на КАТ „Пътна полиция“ и Автомобилната инспекция. „Така че ще очакваме колегите да си свършат работа и да не допускаме автомобили, които превишават нормите. Това е един от важните източници на замърсяване“, коментира Фандъкова. Тя обясни, че е разговаряла с настоящия министър на транспорта Христо Алексиев и посочи, че към момента екипи от министерството работят за завишаване на контрола на техническите прегледи. Фандъкова изброи още, че новата програма за качеството на атмосферния въздух предвижда и проверки за изгаряне на материали, замърсяващи въздуха. „С това са натоварени колегите от Столичния инспекторат“, каза тя и уточни, че те проверяват пунктовете за изкупуване на гуми. „Тези проверки се извършват с РИОСВ, които имат правомощията, заедно с инспектората да налагат санкциите“, допълни Фандъкова. Тя посочи още, че в програмата е предвиден и контрол върху строителните обекти.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Столичният кмет Йорданка Фандъкова: Основен проблем с качеството на въздуха е превишаването на нивата на фини прахови частици

Столичният кмет Йорданка Фандъкова: Основен проблем с качеството на въздуха е превишаването на нивата на фини прахови частици

8 Февруари 2017 | 13:31 | Агенция "Фокус"
София. Основен проблем с качеството на въздуха е превишаването на нивата на фини прахови частици. Това каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова по време на пресконференция, на която представя програма за качество на атмосферния въздух на територията на столицата, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите ѝ данните на Националната система за контрол на качеството на въздуха показват, че от 2008 г. насам се регистрира намаляване на концентрацията на превишаванията и броя дни над нормата. „Проблемът е факт и трябва да се свърши още много работа. Това разбира се е една от важните задачи, които са залегнали в новата програма. Имаме добри резултати и постижения за повечето от останалите видове замърсители. Нека да припомним, че замърсяването на въздуха е не само по отношение на фини прахови частици и други. Фандъкова обясни, че след като е била изпълнена старата програма, са отчетени резултатите, и е започнала работа по новата.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Столичният кмет Йорданка Фандъкова: Няма как проблемът с качеството на въздуха да бъде  решен без подкрепата и участието на гражданите

Столичният кмет Йорданка Фандъкова: Няма как проблемът с качеството на въздуха да бъде решен без подкрепата и участието на гражданите

8 Февруари 2017 | 13:15 | Агенция "Фокус"
София. Няма как проблемът с качеството на въздуха да бъде решен без подкрепата и участието на гражданите. Това каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова по време на пресконференция, на която представя програма за качество на атмосферния въздух на територията на столицата, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Фандъкова посочи, че от Столична община продължават да разчитат на активните граждани и на гражданските организации. „С голяма част от тях ние си сътрудничим и ще продължим“, каза тя. „Проблемът с качеството на въздуха е изключително актуален през последните дни, но той всъщност е стратегическа задача за мен и моя екип. Винаги в последните години за съжаление справяното с този проблем не става бързо“, коментира кметът на Столична община. По думите ѝ за това се изисква време, инвестиции за голяма част от мерките, както и координирани действия между държавата и общината.
Тя поясни, че за справяне с проблема се работи от много време. „Доказателство за това е, че почти няма проект на Столична община, който да е разработен и в него да не са заложени изисквания и мерки за справяне с проблема. Не мога да приема и смятам, че са неправилни твърденията, че нищо не е направено дотук“, заяви Фандъкова. По думите ѝ по-късно резултатите и фактите ще докажат обратното в това отношение.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МВР: Започват спешни проверки на емисиите от автомобилите на територията на София

МВР: Започват спешни проверки на емисиите от автомобилите на територията на София

8 Февруари 2017 | 12:42 | Агенция "Фокус"
София. Започват спешни проверки на емисиите от двигателите на моторни превозни средства на територията на София, съобщиха от пресцентъра на МВР. По молба на столичния кмет Йорданка Фандъкова, от днес служители на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация”, съвместно с представители на отдел „Пътна полиция” при СДВР и Столичен инспекторат, предприемат действия за организиране на спешни проверки за замерване на емисиите от пътните превозни средства в града. Повод за спешните действия са регистрираните през миналия месец на територията на Столична община значителни превишения на концентрацията на фини прахови частици в атмосферния въздух и факта, че движението на моторни превозни средства е един от основните източници на фини прахови частици.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Столична община ще представи план срещу замърсяването на въздуха

Столична община ще представи план срещу замърсяването на въздуха

8 Февруари 2017 | 09:42 | Агенция "Фокус"
София. Столична община ще представи план срещу замърсяването на въздуха. Акценти в нея ще са спирането на дизелови автомобили без катализатори и въвеждане на национални стандарти за горива, които се използват за отопление. Планът предвижда още безплатен градски транспорт при трайно високи нива на фините прахови частици. Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова ще представи подробно всички мерки за подобряване на качеството на въздуха – краткосрочни, средносрочни и дългосрочни.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
13 загинаха при терористично нападение в Барселона - 17 август 2017 година
13 загинаха при терористично нападение в Барселона - 17 август 2017 година

ВИДЕО
Варшавската реч на Доналд Тръмп
Варшавската реч на Доналд Тръмп
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2017 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.