НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 03:55

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Регионалният исторически музей и Община Кюстендил се представят на Международния туристически форум „Ваканция и СПА експо”

Регионалният исторически музей и Община Кюстендил се представят на Международния туристически форум „Ваканция и СПА експо”

17 Февруари 2017 | 21:55 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Регионалният исторически музей и Община Кюстендил се представят на Международния туристически форум „Ваканция и СПА експо”. Това съобщи за Радио „Фокус” – Кюстендил Мирослава Таскова, експерт в Регионален исторически музей – Кюстендил. По думите й музеят се представя на щанд със действащия в Кюстендил Съвет по туризма, а на друг щанд се представя и Община Кюстендил. „Ние полагаме общи усилия с цел привличане на повече туристи в Кюстендил. Има много посетители, има голям интерес към града. Прави ми впечатление, че Кюстендил се свързва с Празника на черешата, както и с други традиционни празници. Ние се представяме с информационни и рекламни материали за нашите музейни обекти”, каза Мирослава Таскова. По думите й има и новоотпечатана брошура за Средновековната църква „Свети Георги”, която също привлича интерес от страна на посетителите.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Фурми по александрийски опитаха посетителите на щанда на Община Стара Загора, разположен на изложението „Ваканция и Спа Експо 2017“

Фурми по александрийски опитаха посетителите на щанда на Община Стара Загора, разположен на изложението „Ваканция и Спа Експо 2017“

17 Февруари 2017 | 15:48 | Агенция "Фокус"
София. Фурми по александрийски - един от най-предпочитаните десерти в античния свят, имаха възможност да опитат посетителите на щанда на Община Стара Загора, на най-голямото туристическо изложение в страната „Ваканция и Спа Експо 2017“, съобщават от пресцентъра на Община Стара Загора. На щанда с антична визия в Интер Експо център, София, гостите погалиха сетивата си още с хляб, замесен с вино, сирена и билки, специални пасти със сирена и маслини, кюфтенца, подправени с ядки и билки. Гастроспециалитетите бяха придружени с крафт бира и вина от старозагорския регион, както и сладкиши, предоставени от Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите в Стара Загора.
Многообразните възможности за туризъм в община Стара Загора бяха представени с информация и материали за туристическите обекти, настаняването и конферентната база, както и за местата за хранене, атракции и развлечения на територията на града и общината. Акцент в представянето бяха богатият културен и спортен календар за 2017 година и кампанията „Стара Загора - Европейски град на спорта 2017 г.“
Заместник-кметът на община Стара Загора Красимира Чахова присъства на откриването на „Ваканция и Спа Експо 2017“. Екипът на щанда представи още антични ястия, приготвени от майстор-готвачите на хотелите „Форум“, „Уникато“ и Парк-хотел Стара Загора. Те бяха приготвени по автентични римски рецепти, предоставени от специалистите в Регионалния исторически музей – Стара Загора.
В рамките на форума Държавна опера Стара Загора презентира Фестивала на оперното и балетно изкуство, както и най-значимите събития от репертоара си за 2017 година.
В присъствието на първата „Царица Августиада 2016” Антония Дойчева и нейната подгласничка Радка Антонова, беше представен уникалният Фестивал на виното и културното наследство „Августиада“.
Ваканция и Спа Експо е най-мащабният международен туристически форум в България, предназначен за професионалисти и широка публика.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Представят Велико Търново на „Ваканция & Спа Експо 2017” като целогодишна дестинация за културен туризъм

Представят Велико Търново на „Ваканция & Спа Експо 2017” като целогодишна дестинация за културен туризъм

16 Февруари 2017 | 16:43 | Агенция "Фокус"
София. Велико Търново е водеща и целогодишна дестинация за културен туризъм. Това е акцентът в представянето на старата българска столица на Международната туристическа борса „Ваканция & Спа Експо 2017”, съобщиха от пресцентъра на Община Велико Търново. Изложението се провежда в София за 34-и път и събира представители на туристическия бизнес от България и цял свят. Многообразието от културни събития, богатото културно-историческо наследство и туристическите маршрути на старопрестолния град са представени на атрактивен щанд, част от който е триизмерно пространство с крепостта Царевец и ефектите на аудиовизуалния спектакъл „Царевград Търнов – Звук и светлина”. Изложбеното пространство е с площ от 35 квадратни метра.
Един от акцентите е поставен върху най-новата туристическа атракция Трапезица – втората крепост на средновековния столичен град. Архитектурно-музейният резерват бе открит навръх честването на 108-годишнината от българската Независимост. Трапезица ще бъде отворена за посетители през целия туристически сезон и ще приеме няколко културни събития – Европейската нощ на музеите, Австрийските музикални седмици, концерти и др.
На „Ваканция & Спа Експо 2017” официално бе представена програмата на „Сцена на вековете – II летен сезон на българските оперни театри”. Най-големият фестивал за класическа музика на открито ще е с рекордна продължителност от 2 месеца. На сцената в крепостта Царевец ще бъдат поставени единадесет заглавия – класическа опера, операта, мюзикъли и балет.
„Сцена на вековете“ ще стартира на 8 юли с „Кармина Бурана“ от Карл Орф и балета „Болеро“ по музика на Равел, а на 14 юли е операта „Лучия Ди Ламермур”. Трите постановките са дело на Държавна опера-Стара Загора. Във вечерните часове на 26 август същата трупа ще представи още две заглавия от своя репертоар – операта „Селска чест“ от Пиетро Маскани и балeта „Делвата“ от Алфредо Казела. В афиша на фестивала присъстват оперите „Мария Десислава“ от Парашкев Хаджиев, която ще бъде представена на 4 август от Държавна опера - Русе, „Манон Леско“ от Джакомо Пучини - в изпълнение на Театрално-музикален продуцентски център–Варна /11 август/, „Норма“ от Белини /Бургаска опера – 19 август/ и „Травиата” на Джузепе Верди /Пловдивска опера – 28 август/. На сцената под звездите на Царевец през лятото ще бъдат поставени и два от хитовите мюзикъли на ХХ век - „Котките“ на Андрю Лойд Уебър в изпълнение на Театрално-музикален продуцентски център – Варна (21 юли) и премиерното заглавие на Държавна опера-Пловдив „Коса“ (5 септември).
За първи път участие във фестивала ще вземе трупата на Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“, която ще се представи с едно от най-добрите си заглавия – оперетата „Цигански барон“ от Йохан Щраус. Финал на музикалното събитие на 8 септември ще постави Държавна опера - Русе с „Трубадур“ от Джузепе Верди.
Екипът от Общинската туристическа агенция и директорът на общинската дирекция „Култура и туризъм” Нелина Църова поканиха многобройните участници във „Ваканция & Спа Експо” на XIV Международно туристическо изложение „Културен туризъм”, което ще се проведе във Велико Търново от 6 до 8 април. Представени бяха Вторият международен фестивал на историческите възстановки, който ще пренесе крепостта Царевец обратно в Средновековието, 20-о издание на Международния фолклорен фестивал, 22-ят Петропавловски събор, Петото международно биенале на църковните изкуства, Камерният фестивал за класическа музика „Arbanassi Summer Music” и други културни събития.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Служебният министър Стела Балтова: 84% от пътуващите българи реализират пътуванията си в страната

Служебният министър Стела Балтова: 84% от пътуващите българи реализират пътуванията си в страната

16 Февруари 2017 | 16:14 | Агенция "Фокус"
София. 84% от пътуващите българи реализират пътуванията си в страната. Това каза служебният министър на туризма Стела Балтова по време на откриването на дискусията на тема „Краткосрочните пътувания – предпоставка за туризъм в четири сезона“ в рамките на 34-ата Международна туристическа борса „ВАКАНЦИЯ/ СПА ЕКСПО“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Министър Балтова поясни, че по данни на „Евростат“ всяко второ пътуване е кратко, с продължителност от 1 до 3 нощувки, а всяко трето - с 4 или повече нощувки. „Става видно, че средната продължителност на престоя на българите варира между 2,1 и 2,4 нощувки в периода 2001 -2015 г.“, каза тя и посочи, че това е почти два пъти по-малко от средния брой нощувки на чужденците. „От това следва и считам, че може да твърдим, че обичайното за тях пътуване, всъщност е кратко. Българите обаче реализират над една трета от всички пътувания в страната“, каза тя и уточни, че пътуванията на българите през 2015 възлизат на 3 680 398, докато посещенията на чужденците са 7 98 794. „Всъщност се получава, че делът на пътуващите българи е 34 %, което ги прави много сериозен генериращ пазар“, коментира министър Балтова. Според нея българите формират целевата група с най-голям потенциал за нови пътувания, особено извън активните сезони. Според нея кратките почивки могат да бъдат привлекателни само за посетители от пазари в близост. Министър Балтова поясни, че България трябва да се насочи към своите традиционни пазари, каквито са Румъния, Гърция, Македония, Сърбия. По думите й тези пазари формират 31% от чуждестранния ни туристопоток. „Пазари в близост, но извън топ 15 на генериращите ни пазари са Албания, Унгария, Словакия, Италия, Баларус. Тези пазари считаме ,че също могат да бъдат привлечени с предпразнични кампании ,с ученически пътувания, но също така и със специализирани предложения и то могат да бъдат комбинации от спа, културен и екотуризъм“, коментира Стела Балтова. Служебният министър подчерта, че страната ни трябва да продължи да работи за насърчаване на вътрешните пътувания. От статистиката е видно, че дългите пътувания са съсредоточени във Варненския и Бургаския туристически райони. В неморските райони типичното пътуване е кратко, в рамките на 3 нощувки. „С оглед на това стимулирането на градските пътувания в България на българи и чужденци от близки пазари може да бъде разглеждано в две основни плоскости. От една страна може да бъде разглеждано като възможност за реализиране на ръст на посещенията в извън активните сезони“, каза тя. По думите й това може да бъде разгледано като възможност за намаляване на съществуващите диспропорции между морските и неморските туристически райони.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Служебният министър Стела Балтова: България трябва да предложи  на туристите кратки, но запомнящи се почивки

Служебният министър Стела Балтова: България трябва да предложи на туристите кратки, но запомнящи се почивки

16 Февруари 2017 | 15:58 | Агенция "Фокус"
София. Тенденцията към повече, но по-кратки пътувания е много благоприятна, защото около 76% от общо 1,2 млрд. международни посещения за 2015 г. са осъществени в района на произход на пътуващите. Това каза служебният министър на туризма Стела Балтова по време на откриването на дискусията на тема „Краткосрочните пътувания – предпоставка за туризъм в четири сезона“ в рамките на 34-ата Международна туристическа борса „ВАКАНЦИЯ/ СПА ЕКСПО“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите ѝ приблизително трима на всеки четири пътуващи европейци избират място за пътуване някъде в Европа. „Съвременна Европа е най-големият генератор на пътувания в световен план. 50% от всички международни посещения са осъществени от европейци“, коментира министърът на туризма. По думите й страната ни трябва да се опита да удовлетвори новите потребности на пътуващите като предложи смарт-пакети. Министър Стела Балтова поясни, че това означава, че България трябва да предложи кратки, но запомнящи се почивки и то на такива цени, които ясно показват на посетителя, че спестява средства и има възможност да направи онлайн резервация. „В подкрепа на това са следните факти. Пътуванията с една до три нощувки са 58% от всички пътувания, реализирани от гражданите на ЕС през 2016 г. Това означава близо 700 хил. кратки пътувиня. Над 2 пъти по-малко са пътуванията между 4 и 7 нощувки“, коментира министър Балтова. По думите ѝ средната продължителност на престоя е 5,2 дни. Тя поясни, че от 2005 г. насам се наблюдава спад в средната продължителност на престоя с около 10 пункта едновременно с нарастващ брой на пътуванията. „Това означава, че пътуващите вече не са удовлетворени от едно голямо годишно пътуване“, обясни Стела Балтова.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Служебният министър Стела Балтова: Онлайн резервациите са най-големия сектор в електронната търговия

Служебният министър Стела Балтова: Онлайн резервациите са най-големия сектор в електронната търговия

16 Февруари 2017 | 15:44 | Агенция "Фокус"
София. Онлайн резервациите са най-големия сектор в електронната търговия, който е три пъти по-голям от сектора на облеклото. Това каза служебният министър на туризма Стела Балтова по време на откриването на дискусията на тема „Краткосрочните пътувания – предпоставка за туризъм в четири сезона“ в рамките на 34-ата Международна туристическа борса “ВАКАНЦИЯ/ СПА ЕКСПО“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Министър Балтова очерта мотивите на Министерство на туризма да постави тема за краткосрочните пътувания като възможност за превръщане на страната ни в една целогодишна туристическа дестинация. Тя поясни, че се регистрират три основни тенденция в пътуванията на европейците през 2016 г., които ще влияят на търсенето през настоящата година. Според данните европейците предпочитат повече, но по-кратки пътувания през миналата година, като резервираните полети са 17% повече в сравнение с 2015 г. По думите ѝ втората основна тенденция е свързан с това, че пътуващите резервират изходящи и обратни полети, за да могат да спестят средства. Стела Балтова поясни, че тези хора са с 21% повече през 2016 г. в сравнение с 2015 г. Балтова коментира, че от комбинацията на авиолиниите средната цена на полет с кратките почивки спада със 7% през 2016 г. Тя обърна внимание, че третата основна тенденция е, че технологиите завладяват все повече туристическия пазар, но това не е ново за никой в туристическия бранш. „В момента на час се осъществяват над 7 млрд. калкулации на цена на полет, а времето на резервации на директен полет е около 100 секунди“, коментира служебният министър на туризма.
Според нея всички заинтересовани страни трябва да обсъдят възможността България трябва да промени предлагането така, че да отговори на актуалните потребности на чуждестранните туристи.
Деница КИТАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Служебният министър Стела Балтова: Около 39% от гражданите на ЕС,  неосъществили туристически пътувания, са го направили заради финансови причини

Служебният министър Стела Балтова: Около 39% от гражданите на ЕС, неосъществили туристически пътувания, са го направили заради финансови причини

16 Февруари 2017 | 13:25 | Агенция "Фокус"
София. Около 39% от гражданите на ЕС, неосъществили туристически пътувания, са го направили заради финансови причини. Това каза служебният министър на туризма Стела Балтова по време на откриването на дискусията на тема „Как нискотарифните авиокомпании променят туристическото предлагане и търсене“ в рамките на 34-ата Международна туристическа борса “ВАКАНЦИЯ/ СПА ЕКСПО“, предаде репортер на Агенция „Фокус“ По думите ѝ решението за пътуване е по-скоро зависимо от цената на самолетния билет, отколкото решението за бизнес пътуване. „Намалявайки общата цена на туристическото пътуване, нискотарифните авиокомпании дават възможност на повече хора да пътуват именно с туристическа цел. Безспорно е също така, че спестените от самолетни билети пари, туристите могат да разходват по един друг начин, който да бъде свързан с увеличаване на престоя например в желаната туристическа дестинация или пък за получаване на по-скъпи туристически услуги“, коментира тя. По думите ѝ по този начин може да се постигне една обща по-висока удовлетвореност от туристическото пътуване.
Според министър Балтова нискотарифните полети са удобна алтернатива на автобусния и железопътния транспорт за средно отдалечените пазари. „При този тип пътувания транспортните разходи на пътуването и съответно възможността за тяхното намаляване имат много по-голяма тежест при сформиране на крайната цена“, каза Стела Балтова. Тя поясни, че същевременно с това времетраенето на пътуването в обратна пропорционалност на времето на престоя е също от определящо значение. Министър Балтова обясни, че заинтересовани страни са Министерство на туризма, туроператорите и авиокомпаниите. „За да се разработи самият продукт и да се постигне онова, за което всички мечтаем, а не само правим стратегии, т.е. за да се получи растеж на капацитета на дестинацията се приема, че туристическите организации и бизнеса са наистина най-клочювите страни. Те трябва да участват активно в този процес, затова предполагам, че по време на днешната дискусия те ще имат какво да споделят“, заяви служебният министър на туризма. По отношение на авиосвързаността и наличието на директни полети с други места и държави, министър Балтова посочи, че трябва да се разглежда в светлината на добавяне на привлекателност на дестинацията. „Привлекателността на дестинацията може да има различен характер, но тя трябва да отговаря на реалните нужди на пазара. Тя трябва да отговаря на естествената потребност на потребителя на тази туристическа услуга, на туриста“, коментира министър Балтова.
Деница КИТАНОВА


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Служебният министър Стела Балтова: Общо 4 млрд. души са използвали нискотарифни самолетни компании през 2016 г.

Служебният министър Стела Балтова: Общо 4 млрд. души са използвали нискотарифни самолетни компании през 2016 г.

16 Февруари 2017 | 13:09 | Агенция "Фокус"
София. Общо 4 млрд. души са използвали нискотарифни самолетни компании през 2016 г. Това каза служебният министър на туризма Стела Балтова по време на откриването на дискусията на тема „Как нискотарифните авиокомапнии променят туристическото предлагане и търсене“ в рамките на 34-ата Международна туристическа броса “ВАКАНЦИЯ/ СПА ЕКСПО“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Източникът на тези данни е Международната организация за гражданска авиация“, каза тя. Министър Балтова уточни, че в Европа нискотарифните превозвачи са транспортирали близо една трета от пътниците и по този показател се изпреварват Азия и Северна Америка. По думите й значителна част от посещенията на чуждестранните туристи у нас – 56 % от всички, или 4 620 168 от всички посещения на чуждестранни туристи са реализирани чрез такива полети. „Безспорно навлизането на нискотарифни авиокомпании е един от факторите, които понастоящем стимулират, като тенденцията е да продължи, туризма“, каза служебният министър на туризма.
Деница КИТАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Служебният министър Стела Балтова: Значението на нискотарифните полети за развитието на българския туризъм е нарастващо

Служебният министър Стела Балтова: Значението на нискотарифните полети за развитието на българския туризъм е нарастващо

16 Февруари 2017 | 13:00 | Агенция "Фокус"
София. Значението на нискотарифните полети за развитието на българския туризъм е нарастващо. Това каза служебният министър на туризма Стела Балтова по време на откриването на дискусията на тема „Как нискотарифните авиокомапнии променят туристическото предлагане и търсене“ в рамките на 34-ата Международна туристическа борса а“ВАКАНЦИЯ/ СПА ЕКСПО“, предаде репортер на Агенция „Фокус“ По думите ѝ през последните години България безспорно се е превърнала в една привлекателна дестинация. „Стремежът на всички нас, които сме тук на международната борса е носочен действителност да се превърнем в една конкурентна дестинация, която да бъде и пример за устойчиво развитие на туризъм, с качество, което да отговоря на търсенето на туристически продукти“, заяви служебният министър. По думите й същевременно връзката между развитието на туризма и на транспортна и по-конкретно на въздушния, е безспорна за всички. Министър Балтова посочи, че безспорен е и фактът, че нискотарифните полети постепенно преструктурират въздушните маршрути и имат определено значение за туристическото търсене, което от своя страна предопределя и друго предлагане. „Колкото е по-развит достъпът до дадена туриситческа дестинация ,толкова по лесно достъпна и популярна става тя“, заяви министърът на туризма. Според нея голяма част от пътуващите с нискотарифните компании избират дадена дестинация на първо място заради ниската цена на билета. По думите й е безспорно и това, че тези компании оспорват лидерско място на установени на пазара авиокомпании, благодарение на един различен бизнес модел.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Служебният министър Стела Балтова ще участва в две дискусии в рамките на борсата Ваканция/СПА Експо

Служебният министър Стела Балтова ще участва в две дискусии в рамките на борсата Ваканция/СПА Експо

16 Февруари 2017 | 07:09 | Агенция "Фокус"
София. Служебният министър на туризма Стела Балтова ще открие две дискусии, които ще се състоят в рамките на 34-тата Международна туристическа борса Ваканция/СПА Експо. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на туризма. Изложението се провежда от 15 до 17 февруари в столичния Интер Експо център под патронажа на Министерството на туризма. В обсъжданията ще участва и зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева.
Първата дискусия е на тема „Как нискотарифните авиокомпании променят туристическото предлагане и търсене“ и ще се проведе от 12:30 часа в зала „Мусала“, етаж 2. В нея ще участват още Мариана Кирилова, маркетинг мениджър на „Летище София“ ЕАД, Димитър Попов, член на Управителния съвет на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА), направление „Туризъм“, Деница Милосавлиевич, маркетинг експерт бизнес развитие във „Фрапорт туин стар еърпорт мендижмънт“ АД и др.
Също на 16 февруари, но от 15:00 часа в зала „Витоша“, етаж 1, ще се състои и вторият дискусионен панел с участието на министър Балтова и зам.-министър Георгиева. Той е на тема „Краткосрочните пътувания – предпоставка за туризъм в четири сезона“. В него ще се включат Любозар Фратев, председател на туристическо сдружение „Тракийски туристически район“ и Общински съвет по туризъм-Пловдив, Даниела Стоева, член на Управителния съвет на АБТТА, направление „Туризъм“, Жулиета Серафимова, генерален директор на Гранд хотел „София“ и директор бизнес развитие на „София хотелс мениджмънт“ и др.
Модератор на двете дискусии е доц. Соня Алексиева от Нов български университет.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
13 загинаха при терористично нападение в Барселона - 17 август 2017 година
13 загинаха при терористично нападение в Барселона - 17 август 2017 година

ВИДЕО
Варшавската реч на Доналд Тръмп
Варшавската реч на Доналд Тръмп
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2017 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.