НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 15:56

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Министерство на здравеопазването: Само 7.2% от служители в системата на спешната помощ членуват в НАРСМП

Министерство на здравеопазването: Само 7.2% от служители в системата на спешната помощ членуват в НАРСМП

15 Март 2017 | 15:28 | Агенция "Фокус"
София. От 7 111 служители в системата на спешната помощ в Националната асоциация на работещите в спешната медицинска помощ (НАРСМП) членуват 516 души или 7,2 %. Сред тях лекари са едва 69 души или 6,4% от всички лекари в системата (в ЦСМП в страната работят общо 1 078 спешни лекари). Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на здравеопазването. Министерството остро се противопоставя на всяка злоупотреба със съсловни интереси в лична полза, както и срещу опитите да се манипулира общественото мнение с цел да се оказва неправомерен натиск върху държавата. След серия от публични атаки и клевети, МЗ изиска от всички Центрове за спешна медицинска помощ справка за членуващите в (НАРСМП). Данните показват, че от 7 111 служители в системата на спешната помощ в НАРСМП членуват 516 души или 7,2 %. Сред тях лекари са едва 69 души или 6,4% от всички лекари в системата (в ЦСМП в страната работят общо 1 078 спешни лекари).
Наред с проблема за представителността, който ясно личи от изнесените факти, се констатира, че дейността на асоциацията не е публична, няма информация за заседания на колективни органи и за легитимно взети решения. По тези причини Министерството на здравеопазването счита, че всички твърдения на д-р Десислава Кателиева, представяща се за представляваща всички спешни медици в страната, следва да се приемат като лично мнение и не могат по никакъв начин да ангажират гилдията в нейната цялост. Недопустимо е да се присвоява съсловният глас, да се използва за лични интриги и за медиен рекет срещу закона.
Настоящото ръководство на Министерството на здравеопазването се отнася с уважение към труда на работещите в системата на спешната помощ и има пълно разбиране за техните проблеми – недофинансиране, липса на достатъчно кадри, необходимост от нова техника и апаратура. Именно за това екипът на МЗ работи активно за изпълнението на Концепцията за развитие на спешната помощ в Р България и за навременната реализация на проекта за спешната помощ по оперативна програма „Региони в растеж“. На 28 февруари беше подписан и договор между здравното и социалното министерство по проект „Подобряване на условията за лечение на спешните състояния“, финансиран по оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“.
Окончателната отмяна на стандарта за спешна помощ е постановена с Решение № 2759/07.03.2017 г. на 5-членен състав на Върховния административен съд, по дело, образувано на основание обща жалба на Сдружение „Българска болнична асоциация“, Сдружение „Център за защита правата в здравеопазването“, сдружение „Национално сдружение на частните болници“ и Сдружението на общинските болници в България.
Оспорването му е заварено положение за настоящото ръководство. Отмяната на текстове, касаещи характеристиката на структури за болнична медицинска помощ, осъществяващи спешна медицина, по никакъв начин няма да се отрази върху качеството на медицинската помощ, нито ще създаде неудобства за лекари и пациенти.
Министерството на здравеопазването категорично отхвърля обвинението за проява на пряко или косвено дискриминационно отношение и остро осъжда всяването на страх у работещите в системата лекари, сестри, санитари и фелдшери чрез насаждането на предубедености за „наказване, сплашване, уволнение“, „саморазправа, конфронтация, разрушение“ и т.н.
Недопустимо е да се злоупотребява с доверието на лекари и пациенти и да се спекулира с нормативни актове и трудови правоотношения, когато от страна на МЗ българското законодателство е спазено до последната му буква.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов": Д-р Десислава Кателиева е освободена заради неспазване Кодекса на труда

УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов": Д-р Десислава Кателиева е освободена заради неспазване Кодекса на труда

8 Март 2017 | 14:06 | Агенция "Фокус"
София. Д-р Десислава Кателиева е освободена от „Пирогов“ заради неспазване Кодекса на труда. Това съобщиха от пресцентъра на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов". Д-р Кателиева е била назначена преди една година на допълнителен трудов договор в УМБАЛСМ „Пирогов“ (основният й е с Националната кардиологична болница), с което влиза в нарушение на трудовото законодателство, надвишавайки разрешения брой работни часове.
Допълнителният й договор бе прекратен в съответствие с българското законодателство – чл.334, ал.1 от КТ, Раздел „Прекратяване на трудов договор за допълнителен труд“.
От УМБАЛСМ "Пирогов" уточниха, че протестите на д-р Кателиева са започнали веднага след смяната на предишния директор, благодарение на когото е получила възможност за допълнителна работа в спешния център. "Обидните квалификации по адрес на настоящото ръководство ще оставим без коментар, но не и засягащото работата на „Пирогов“. Категорично заявяваме, че няма „масови чистки“, дейността на болницата протича нормално и без напрежение. Нещо повече – презентираната от д-р Кателиева Национална асоциация на работещите в спешна медицинска помощ в България няма представителни функции за гилдията на спешните лекари", заявиха от "Пирогов".
Още през 2004 година е регистрирана Българската асоциация на спешните лекари, която представлява техните интереси. От лечебното заведение уточниха, че относно въпросите й за състоянието на системата за спешна медицинска помощ – реализацията на мерките, залегнали в националните стратегически документи, предвиденото увеличение на заплатите в сектора, стандартът „Спешна медицина“, който е обжалван във ВАС, от страна на „Пирогов“ и на здравното министерство е имало покана за диалог, но тя не е била приета. "Следва да отбележим, че от Министерството на здравеопазването срещаме силна ангажираност с проблемите в системата на спешната медицинска помощ. Министър Илко Семерджиев заяви и демонстрира приемственост по отношение на Концепцията за развитие на спешната помощ 2014-2020 и на проектите за модернизирането й и обучението на персонала от спешни медици. В тази връзка на 28 февруари беше подписан и договор между МЗ и МТСП, който осигурява 7 милиона лева за създаването на Национален център за обучение и квалификация в системата за Спешна медицинска помощ. Предстои обучението на близо 7 000 души, в това число лекари, медицински сестри, шофьори на линейки и помощен персонал от „Пирогов“, заявиха от УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов".

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Десислава Кателиева: Спешната помощ отново се върна в състоянието на хаос

Д-р Десислава Кателиева: Спешната помощ отново се върна в състоянието на хаос

7 Март 2017 | 17:45 | Агенция "Фокус"
София. Спешната помощ отново се върна в състоянието на хаос, закъснение на екипите, претоварване на спешните отделения, без съответния ефект за нашите пациенти. Всичко това вреди, както на пациентите ни, така и на нас, защото ако не ни уволняват, ние един по един си тръгваме. Това каза за Агенция „Фокус“ председателят на Националната асоциация на работещите в спешната медицинска помощ Десислава Кателиева. „Бях повикана в отдел „Човешки ресурси“ и ми беше връчена заповед за прекратяване на трудово-правните ми отношения с „Пирогов“ по чл. 331 от Кодекса на труда, който практически означава, че работодателят ми прекратява взаимоотношенията си с мен, като на допълнителен трудов договор. Ще продължавам да бъда на мястото си и да работя“, коментира д-р Кателиева. Тя подчерта, че ще продължава да лекува пациентите си. „Очаквам хората, които се саморазправиха с мен, времето да ги осъди и просто да бъдат поредното преходно явление. Министри и директори идват и си отиват, но ние малките хора, които дежурим, винаги оставаме на мястото си. В края на месец март заминавам в Брюксел. Нашето сдружение е член на Европейската асоциация по спешна медицина. На 1 април ще участвам в Съвета на Европейската асоциация по спешна медицина и там ще обясня на колегите си, че съм била уволнена, защото съм имала смелостта да говоря за спешната медицина в България и, че предписанията, които те са дали на нашето Министерство на здравеопазването, по никакъв начин не са спазени. Нищо не е направено, за да бъде въведен в действие стандарта по спешна медицина“, допълни тя. Според нея е игнориран националният консултант и в най-скоро време няма да имаме стандарт и нормална политика за спешната помощ в България. Д-р Кателиева подчерта, че най-страшното е, че през последните два месеца са били спрени процесите за промените в спешната помощ, които са били започнати от предишното правителство.
„Обръщам се към политиците в тези предизборни дни, нека да погледнат сериозно на системата за спешна медицинска помощ, защото тя е част от Националната система за сигурност. Изключително важно е повече с нас да не се правят заигравки и да бъдем приоритет на когото и да било. Нека да не бъдем приоритет на думи, а на дела. Нека да бъде приета единна политика за спешната помощ и наистина да се приеме едно консенсусно решение каква спешна медицина трябва да се практикува в България“, заяви д-р Кателиева, като посочи, че няма време и, ако то им бъде отнето, губят пациентите си. „Господа политици, наистина се постарайте да създадете условия за истинска спешна медицина в България, ако искате да ни има“, призова още д-р Десислава Кателиева.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Десислава Кателиева: Уволниха ме от УМБАЛСМ „Пирогов“ по поръчка, най-вероятно от министъра на здравеопазването

Д-р Десислава Кателиева: Уволниха ме от УМБАЛСМ „Пирогов“ по поръчка, най-вероятно от министъра на здравеопазването

7 Март 2017 | 17:06 | Агенция "Фокус"
София. Смятам, че съм уволнена от УМБАЛСМ „Пирогов“ по поръчка. Това каза за Агенция „Фокус“ председателят на Националната асоциация на работещите в спешната медицинска помощ Десислава Кателиева. „Аз съм лекар с 22-годишен стаж. Имам специалност „Медицина“ от 2003 г. Смятам, че бих била полезна на тази болница и не ми е ясно защо съм освободена от този пост като най-обикновен лекар в един от спешните кабинети на „Пирогов“. Единственото, което смятам като причина е, че през последните седмици се опитах да кажа някои истини. За това, че настоящият министър на здравеопазването промени политиката за спешната помощ. Така и не отговори на петте въпроса, които му зададох от три седмици. Не отговори на протестната декларация на нашето сдружение, че не сме съгласни да се превръщаме в заместници на общопрактикуващите лекари“, обясни д-р Кателиева. По думите й най-вероятна причина да бъде уволнена е, че е застанала и в подкрепа на бившия началник на клиниката по детска ортопедия и травматология в "Пирогов" д-р Атанас Кацаров. „Той справедливо възропта срещу това, че с разместванията, които се правеха, неговите малки пациенти трябваше да бъдат с възрастни пациенти, което е недопустимо в медицината. Считам, че това е начин за саморазправа с мен, а по този начин и с хората, които представлявам т.е. спешните медици, които членуват в нашето сдружение“, подчерта д-р Кателиева.
„Не знам кой стои зад тази поръчка, но мълчанието на Министерството на здравеопазването и начинът, по който бях уволнена, говори, че най-вероятно поръчката е лично от министъра на здравеопазването. Няма как да го докажа, но мога да мисля по темата, че е така“, коментира тя. Кателиева заяви още, че няма как да бъде обвинена в некомпетентност и нарушение на трудовата дисциплина, тъй като е изряден лекар, който прави всичко по силите си, за да лекува пациентите си. „Обичам работата си, тази вечер трябваше да бъда дежурна, но за съжаление няма да бъда, защото съм уволнена“, каза още д-р Десислава Кателива.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

От Детската травматология на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ се извиниха на проф. Асен Балтов за действията и изказванията с

От Детската травматология на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ се извиниха на проф. Асен Балтов за действията и изказванията с

2 Март 2017 | 10:17 | Агенция "Фокус"
София. Специализантите от Клиниката по детска травматология на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ написаха писмо до проф. Асен Балтов, в което поднасят своите извинения, съобщиха от пресцентъра на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“. „Бихме искали да поднесем официално извинението си за действията и изказванията си, с които уронихме името и престижа на болницата, т. ч. Вашия. Последните бяха продиктувани от емоционални подбуди, а не от обективност. Признателни сме Ви, че ни позволихте да продължим работата и специализацията си в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“, се казва в писмото до директора на болницата.
Писмото идва ден след като проф. Балтов се срещна с младите лекари, а на срещата те го увериха, че желаят да останат в лечебното заведение. До този разговор директорът не подписваше заявленията им за напускане от началото на седмицата, давайки им шанс да преосмислят решението си.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Директорът на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" проф. д-р Асен Балтов реши специализантите от Клиниката по детска травматология да останат в лечебното заведение

Директорът на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" проф. д-р Асен Балтов реши специализантите от Клиниката по детска травматология да останат в лечебното заведение

1 Март 2017 | 11:35 | Агенция "Фокус"
София. Директорът на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" проф. д-р Асен Балтов реши специализантите от Клиниката по детска травматология да останат в лечебното заведение. Това съобщиха от пресцентъра на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов". Днес, 1 март, директорът на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" проф. д-р Асен Балтов се срещна със специализантите от Клиниката по детска травматология. По време на срещата всеки един от тях заяви, че желае да остане да работи и специализира в болница "Пирогов". До тази среща директорът не беше подписал техни заявления за напускане, които подадоха в понеделник. След днешната среща проф. Асен Балтов реши, че те трябва да останат в "Пирогов" и да продължат да специализират тук.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Изпълнителният директор на „Пирогов“ проф. Асен Балтов ще обсъди с д-р Атанас Кацаров ремонта на Клиниката по детска ортопедия и травматология (ОБЗОР)

Изпълнителният директор на „Пирогов“ проф. Асен Балтов ще обсъди с д-р Атанас Кацаров ремонта на Клиниката по детска ортопедия и травматология (ОБЗОР)

1 Март 2017 | 02:55 | Агенция "Фокус"
София. След като в понеделник началникът на единствената в България клиника по детска ортопедия и травматология в УМБАЛСМ „Пирогов“ д-р Атанас Кацаров подаде оставка във вторник пред здравното заведение се състоя протест, организиран от родители и специалисти в клиниката.
В публикувано съобщение във „Фейсбук“ става ясно, че мотивите за оставката на д-р Кацаров са свързани с новоназначения на 17 февруари, от служебния здравен министър д-р Илко Семерджиев, директор на УМБАЛСМ „Пирогов“ д-р Асен Балтов. В профила си в социалната мрежа д-р Кацаров уточнява, че основният мотив е ремонтът на Детската клиника и разформироването на пет места на детската ортопедия.
В сутрешния блок на Нова телевизия д-р Кацаров показа заявления за напускане на седем от единадесет лекари в отделението и добави, че сестрите и санитарите също искат да напуснат, а има недостиг на тези кадри. По думите му ремонтът, който се прави, разбива работата им. „Отделения се натикват в няколко стаи на четири различни етажа, далеч от операционните. Трябваше сградата да се раздели на две половини – в едната да се правят ремонт, а в другата да е отделението. След това да се обърнат”, каза още лекарят.
Според шефът на болницата ремонтът няма да попречи нито на работата, нито на пациентите, но според д-р Кацаров обаче пациентите ще са потърпевши, защото лекарите няма как да следят непрекъснато състоянието им.
Лекарят намекна и че от него се иска да участва в схема. „Смятате ли, че смяна на кабели и боядисване струва 70 хил. лв. Не знам къде ще отиде разликата, но сметката е силно надписана”, заяви той и добави, че с колегите му са боядисвали стаи и те са изглеждали чудесно.
Във вторник вечер от болничното заведение съобщиха, че изпълнителният директор на УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов“ проф. Асен Балтов е разговарял с началника на клиниката по детска ортопедия и травматология д-р Атанас Кацаров. Директорът на „Пирогов“ го е уверил, че не възнамерява да закрие клиниката. Проф. Балтов е отправил предложение към д-р Кацаров да обсъдят как точно да бъде извършен ремонтът на клиничните помещения, за да няма притеснения от негова страна, че се извършва нещо тенденциозно или нередно.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Изпълнителният директор на „Пирогов“ проф. Асен Балтов ще обсъди с д-р Атанас Кацаров ремонта на Клиниката по детска ортопедия и травматология (ОБЗОР)

Изпълнителният директор на „Пирогов“ проф. Асен Балтов ще обсъди с д-р Атанас Кацаров ремонта на Клиниката по детска ортопедия и травматология (ОБЗОР)

28 Февруари 2017 | 20:18 | Агенция "Фокус"
София. След като в понеделник началникът на единствената в България клиника по детска ортопедия и травматология в УМБАЛСМ „Пирогов“ д-р Атанас Кацаров подаде оставка във вторник пред здравното заведение се състоя протест, организиран от родители и специалисти в клиниката.
В публикувано съобщение във „Фейсбук“ става ясно, че мотивите за оставката на д-р Кацаров са свързани с новоназначения на 17 февруари, от служебния здравен министър д-р Илко Семерджиев, директор на УМБАЛСМ „Пирогов“ д-р Асен Балтов. В профила си в социалната мрежа д-р Кацаров уточнява, че основният мотив е ремонтът на Детската клиника и разформироването на пет места на детската ортопедия.
В сутрешния блок на Нова телевизия д-р Кацаров показа заявления за напускане на седем от единадесет лекари в отделението и добави, че сестрите и санитарите също искат да напуснат, а има недостиг на тези кадри. По думите му ремонтът, който се прави, разбива работата им. „Отделения се натикват в няколко стаи на четири различни етажа, далеч от операционните. Трябваше сградата да се раздели на две половини – в едната да се правят ремонт, а в другата да е отделението. След това да се обърнат”, каза още лекарят.
Според шефът на болницата ремонтът няма да попречи нито на работата, нито на пациентите, но според д-р Кацаров обаче пациентите ще са потърпевши, защото лекарите няма как да следят непрекъснато състоянието им.
Лекарят намекна и че от него се иска да участва в схема. „Смятате ли, че смяна на кабели и боядисване струва 70 хил. лв. Не знам къде ще отиде разликата, но сметката е силно надписана”, заяви той и добави, че с колегите му са боядисвали стаи и те са изглеждали чудесно.
Във вторник вечер от болничното заведение съобщиха, че изпълнителният директор на УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов“ проф. Асен Балтов е разговарял с началника на клиниката по детска ортопедия и травматология д-р Атанас Кацаров. Директорът на „Пирогов“ го е уверил, че не възнамерява да закрие клиниката. Проф. Балтов е отправил предложение към д-р Кацаров да обсъдят как точно да бъде извършен ремонтът на клиничните помещения, за да няма притеснения от негова страна, че се извършва нещо тенденциозно или нередно.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Изпълнителният директор на „Пирогов“ проф. Асен Балтов ще обсъди с д-р Атанас Кацаров ремонта на Клиниката по детска ортопедия и травматология

Изпълнителният директор на „Пирогов“ проф. Асен Балтов ще обсъди с д-р Атанас Кацаров ремонта на Клиниката по детска ортопедия и травматология

28 Февруари 2017 | 18:14 | Агенция "Фокус"
София. Изпълнителният директор на УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов“ проф. Асен Балтов разговаря днес с началника на клиниката по детска ортопедия и травматология д-р Атанас Кацаров, съобщиха от пресцентъра на УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов“. Директорът на „Пирогов“ го е уверил, че не възнамерява да закрие клиниката. Проф. Балтов е отправил предложение към д-р Кацаров да обсъдят как точно да бъде извършен ремонтът на клиничните помещения, за да няма притеснения от негова страна, че се извършва нещо тенденциозно или нередно.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Десислава Кателиева: Продължава да се импровизира със Спешната медицина в България, планираното обучение на служителите няма да бъде на необходимото ниво

Д-р Десислава Кателиева: Продължава да се импровизира със Спешната медицина в България, планираното обучение на служителите няма да бъде на необходимото ниво

28 Февруари 2017 | 09:58 | Агенция "Фокус"
София. Продължава да се импровизира със Спешната медицина в България, планираното обучение на служителите няма да бъде на необходимото ниво. Това каза за Агенция „Фокус“ Десислава Кателиева, председател на Националната асоциация на работещите в спешната медицинска помощ във връзка с отпускането на 7 млн. лв. за обучение на персонала в Спешна помощ. „Не съм оптимист за въпросното обучение, не съм оптимист за това да се купят нови линейки и да се направят ремонти на спешни отделения и спешни кабинети“, каза тя. Според нея няма как да се спуснат европари, а държавата ни няма възможност да направи това. „Не виждам държавна политика в Спешната помощи продължавам да чакам отговори от президент, министър-председател и министър на здравеопазването какво ще се случва със Спешната медицина на България, след като е разрушено абсолютно всичко, което е постигнато през последните 2 години“, допълни д-р Кателиева.
Тя попита кой ще провежда обучението, след като човекът, написал стандарта по спешна медицина, вече не иска да се занимава със спешна медицина при това ръководство на Министерство на здравеопазването. Кателиева добави, че е имало предложения за Национален център за обучение по спешна медицина, но в него практически никой не работи. „Кой оглавява този център, кога ще стартира този център да работи, по кой начин ще ни обучават, след като настоящото ръководство на Министерство на здравеопазването отрича стандарта по спешна медицина“, попита д-р Кателиева.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Десислава Кателиева за оставките в "Пирогов": Да допуснеш да губиш млади лекари и капацитет като д-р Атанас Кацаров говори за реваншизъм

Д-р Десислава Кателиева за оставките в "Пирогов": Да допуснеш да губиш млади лекари и капацитет като д-р Атанас Кацаров говори за реваншизъм

28 Февруари 2017 | 09:48 | Агенция "Фокус"
София. Да допуснеш да губиш млади лекари и капацитет в детската травматология като д-р Кацаров говори за реваншизъм. Това каза за Агенция „Фокус“ Десислава Кателиева, председател на Националната асоциация на работещите в спешната медицинска помощ, във връзка с оставката на началника на Клиниката по детска ортопедия и травматология в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов” д-р Атанас Кацаров, подалите оставка в негова подкрепа 6 млади лекари и протеста срещу напускането на д-р Кацаров, който се провежда пред лечебното заведение. По думите ѝ от напускането на д-р Кацаров ще пострадат не само колегите ѝ в спешната помощ, но и пациентите. Според нея страшното е, че половината от протестиращите пред УМАЛСМ „Н. И. Пирогов“ лекари са млади, тъй като без тези хора, дори да има детска травматология в болницата, тя няма да бъде същата, а бледа импровизация на това, което е била досега. „Лично смятам, че младите ми колеги няма да пострадат особено, те веднага ще си намерят работа, защото млади лекари с ентусиазъм и опит в единствената детска травматология в България ще бъдат желани в много болници в страната, а най-вероятно и в чужбина, където усилията им ще бъдат уважавани“, допълни д-р Кателиева. Според нея случващото се в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ показва, че нещата не вървят в правилната посока.
Д-р Кателиева поясни, че се е присъединила към протеста като председател на Сдружението на работещите в спешна медицинска помощ. „Смятам, че те са едни от нас и това, за което се борят, е правилно. Няма как да допуснеш една политика на реваншизъм и отрицание, която рефлектира върху малките им пациенти, върху начина им на работа“, коментира тя. По думите ѝ е неправилно да се сместват деца и възрастни в едно лечебно заведение заради опасността от вътреболнични инфекции. „Невъзможно е да се обслужват деца, пръснати на четири етажа, защото децата се влошават бързо и трябва да бъдат под окото на дежурния лекар“, коментира д-р Кателиева. Според нея случващото се с детската травматология е политика, насочена конкретно към д-р Кацаров. „Политиката на реваншизъм, която беше започната, продължава надолу по оста. За съжаление от нея започват да страдат и малките пациенти, част от които днес застанаха пред „Пирогов“ в защита на своя доктор и на своите лекари“, заяви д-р Кателиева. Тя призова да се спре политиката на реваншизъм и отрицание. По думите ѝ служебният министър на здравеопазването Илко Семерджиев е заявил, че ще има приемственост, но специално в Спешната помощ такава приемственост няма. Според нея положението там се е влошило на всички нива. „На нива нормативна база, на нива ръководства на лечебни заведения, влоши се на нива концепция за развитие на Спешната помощ“, допълни тя и обясни, че чака среща на служебния министър на здравеопазването със спешните медици за това как вижда тяхното бъдеще. "В резултат на това чакане виждаме само спиране на стандарта по спешна медицина, лишаването ни от национален консултант, вкарването ни в националния рамков договор като заместници на общопрактикуващите лекари. Вчера прочетох, че той се готви да увеличава здравната вноска на 10%, това моментално означава увеличаване на броя на неосигурените пациенти, които естествено ще дойдат в спешните кабинети“, коментира д-р Кателиева.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Атанас Кацаров: Напускам, защото не ми харесва какво се случва в „Пирогов”

Д-р Атанас Кацаров: Напускам, защото не ми харесва какво се случва в „Пирогов”

28 Февруари 2017 | 08:46 | Агенция "Фокус"
София. Напускам, защото не ми харесва какво се случва в „Пирогов. Не съм съгласен с промяната за плана за ремонта на детските клиники в болницата. Това заяви д-р Атанас Кацаров, който оглавяваше детска ортопедия и травматология в "Пирогов", в предаването „Здравей, България” по Нова телевизия. В понеделник той заяви, че напуска след 25 години в болницата. „Аз съм трън в очите на много хора. За да запазя клиниката явно трябва да се махна”, каза той.
По думите му конфликтът идва от това, че ремонтът, който се прави, разбива работата им. „Отделения се натикват в няколко стаи на четири различни етажа, далеч от операционните. Трябваше сградата да се раздели на две половини – в едната да се правят ремонт, а в другата да е отделението. След това да се обърнат”, каза още лекарят.
Шефът на болницата твърди, че ремонтът няма да попречи нито на работата, нито на пациентите. Според д-р Кацаров обаче пациентите ще са потърпевши, защото лекарите няма как да следят непрекъснато състоянието им. „Няма как да се тича по етажите”, допълни той.
Д-р Кацаров показа заявления за напускане на седем от единадесет лекари в отделението и добави, че сестрите и санитарите също искат да напуснат, а има недостиг на тези кадри.
Лекарят намекна и че от него се иска да участва в схема. „Смятате ли, че смяна на кабели и боядисване струва 70 хил.л в. Не знам къде ще отиде разликата, но сметката е силно надписана”, заяви той и добави, че с колегите му са боядисвали стаи и те са изглеждали чудесно.
Пред „Пирогов” са се събрали родители, за да подкрепят д-р Атанас Кацаров.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Служебните министри Гълъб Донев и Илко Семерджиев ще подпишат договор за директна финансова помощ по процедура „Подобряване на условията за лечение на спешните състояния“

Служебните министри Гълъб Донев и Илко Семерджиев ще подпишат договор за директна финансова помощ по процедура „Подобряване на условията за лечение на спешните състояния“

28 Февруари 2017 | 07:18 | Агенция "Фокус"
София. Министърът на труда и социалната политика Гълъб Донев и вицепремиерът и министър на здравеопазването в служебното правителство Илко Семерджиев ще подпишат договор за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по процедура „Подобряване на условията за лечение на спешните състояния“. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на труда и социалната политика. Министерството на здравеопазването е конкретен бенефициент по проекта, който се финансира по оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“. Подписването на договора ще се състои от 11 часа в зала 2, ет. 2, на Министерството на труда и социалната политика.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Демонстранти са се събрали пред полския парламент, за да протестират срещу новото законодателство, променящо съдебната система на страната, 22 юли 2017 г.
Демонстранти са се събрали пред полския парламент, за да протестират срещу новот...

ВИДЕО
Варшавската реч на Доналд Тръмп
Варшавската реч на Доналд Тръмп
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2017 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.