НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 15:54

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Зам.-министър Галин Каменов: Ще проведем работни срещи с хлебопроизводители и млекопроизводители, за да постигнем договореност за снижаване на съдържанието на сол в храните

Зам.-министър Галин Каменов: Ще проведем работни срещи с хлебопроизводители и млекопроизводители, за да постигнем договореност за снижаване на съдържанието на сол в храните

17 Февруари 2017 | 12:41 | Агенция "Фокус"
София. Ще проведем работни срещи с хлебопроизводители и млекопроизводители, за да постигнем договореност за снижаване на съдържанието на сол в храните. Това каза заместник-министърът на здравеопазването д-р Галин Каменов по време на представянето на визията на ръководния екип на МЗ за общественото здраве – актуална картина, проблеми и начини за решаването им, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Всяко отговорно правителство трябва да работи за силно обществено здраве и да подпомага отговорното отношение на хората по отношение на рисковите фактори. В организационно отношение ще се работи за укрепване на структурите на общественото здраве и подобряване мениджмънта на националните здравни програми“, каза той. Активно ще работим за снижение на здравния риск чрез инструментите на популационните интервенции. Имаме работни групи, които подготвят работните срещи с хлебопроизводители и млекопроизводители, за да постигнем някаква договореност за снижение на солта в храните. Изготвени са и вече са предложени работни групи, които да изготвят проектозакони за допълнителни такси при напитки, съдържащи захар с оглед снижението на захар и проектозакон за постепенно елиминиране на трансмазнините от преработените храни“, посочи д-р Каменов. Според заместник-министъра е наложително да се мисли за реализиране на национална политика за укрепване на здравето чрез физическа активност. „Искаме да засилим и мерките за ограничаване на тютюнопушенето и искаме да направим дизайн на една антитютюнева кампания с помощта на НПО и да работим по ограничение на продажбите и рекламата основно на млади“, допълни той. По думите му ще се работи и върху по-добър контрол за недопускане на тютюнопушене на обществените места, където е забранено. „Стремим се профилактичните прегледи да станат по-пълноценни и да постигнем по-добър обхват и контрол на кръвното налягане сред населението“, обясни д-р Галин Каменов. Според него много важна задача е подобряване на ефективността на трите основни канала за здравна промоция – училищата, общопрактикуващите лекари, медиите и използването на социалните мрежи.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-министър Галин Каменов: Най-сериозният проблем на общественото здраве е човешкият ресурс

Зам.-министър Галин Каменов: Най-сериозният проблем на общественото здраве е човешкият ресурс

17 Февруари 2017 | 12:17 | Агенция "Фокус"
София. Най-сериозният проблем на общественото здраве е човешкият ресурс. Това каза д-р Галин Каменов, заместник-министър на здравеопазването по време на представянето на визията на ръководния екип на МЗ за общественото здраве – актуална картина, проблеми и начини за решаването им, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Ако 2011 г. щатът на РЗИ е бил 3341 човека, то в края на 2015 г. той е сведен до 2500“, посочи той и обясни, че финансирането на сектора и заплатите в него са много ниски. Д-р Каменов посочи, че 25% от служителите в РЗИ са на минимална работна заплата. По думите му младите хора не желаят да работят за такова възнаграждение и персоналът застарява, като средната възраст е 54 години.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-министър Галин Каменов: 265 деца от Регистрационно-приемателните центрове за бежанци са имунизирани

Зам.-министър Галин Каменов: 265 деца от Регистрационно-приемателните центрове за бежанци са имунизирани

17 Февруари 2017 | 11:51 | Агенция "Фокус"
София. 265 деца от Регистрационно-приемателните центрове за бежанци са имунизирани. Това каза д-р Галин Каменов, заместник-министър на здравеопазването по време на представянето на визията на ръководния екип на МЗ за общественото здраве – актуална картина, проблеми и начини за решаването им, предаде репортер на Агенция „Фокус“ Той добави, че децата вървят по нашия имунизационен календар. По думите му в Регистрационно-приемателните центрове за бежанци е извършена много голяма дейност. Зам.-министър Каменов посочи, че са правени над 36 хил. изследвания. „Връчени са и предписания и се извършва необходимия надзор на здравните заболявания“, добави той. Д-р Каменов обясни, че основното предизвикателство пред общественото здраве в Европа е проблемът с хроничните незаразни заболявания. „Те водят според оценка на СЗО до 36 млн. смъртни случаи годишно“, коментира той и обясни, че това е огромно финансово бреме за света. По думите му за България също е много голям проблем, както и застаряването на населението. Във връзка с паралелния износ на лекарствени продукти, д-р Каменов посочи, че може да се направят съвместни проверки между НЗОК, Изпълнителната агенция по лекарства и други органи, за да се видят аптеките, които са в директно нарушение на правилата и закона и да се дадат на съответните органи. Според него това ще се изпълни в оставащите два месеца.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Демонстранти са се събрали пред полския парламент, за да протестират срещу новото законодателство, променящо съдебната система на страната, 22 юли 2017 г.
Демонстранти са се събрали пред полския парламент, за да протестират срещу новот...

ВИДЕО
Варшавската реч на Доналд Тръмп
Варшавската реч на Доналд Тръмп
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2017 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.