НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 15:50

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Deutsche Welle: Министерството на отбраната на Германия обяви, че числеността на армията ще бъде увеличена

Deutsche Welle: Министерството на отбраната на Германия обяви, че числеността на армията ще бъде увеличена

21 Февруари 2017 | 22:48 | Агенция "Фокус"
Берлин. Във връзка с новите заплахи и увеличаването на броя на задачите пред Бундесвера министерството на отбраната на Германия възнамерява да увеличи числеността на военнослужещите и гражданските сътрудници във въоръжените сили. Към края на 2024 г. армията на Германия трябва да се увеличи с 20 хил. до 198 хил. войници и офицери. Броят на местата, заемани от граждански лица, ще се увеличи до 61 400 души, предаде рускоезичната редакция на Deutsche Welle.
„Рядко някога Бундесверът е бил толкова необходим, колкото днес“, заяви министърът на отбраната на Германия Урсула Фон дер Лайен. Сред основните задачи на въоръжените сили тя определи борбата срещу „Ислямска държава“, мисиите в Мали и в Афганистан, както и участието в мисиите на НАТО в страните от Балтийско море.
След края на Студената война армията на Германия бе преобразувана в професионална и бе подложена на значително съкращение. Ако към края на 1990 г. в Бундесвера са служили 585 хил. войници и офицери, то в момента те са около 178 хил. души.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Daily Express: Жан-Клод Юнкер се страхува от „ефект на доминото“, предизвикан от Брекзит

The Daily Express: Жан-Клод Юнкер се страхува от „ефект на доминото“, предизвикан от Брекзит

18 Февруари 2017 | 04:30 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Председателят на Европейската комисия призова останалата част от ЕС да не обижда Великобритания за решението ѝ да напусне организацията. Той посочи със съжаление факта, че вижда как ЕС „намалява, а не се разширява“ и добави, че е време да се направи така, че излизането на Великобритания да не доведе до дългосрочни вреди, пише The Daily Express.
„Драматично е да виждам как страна членка напуска по свое желание. Не мога да съм щастлив с това“, заяви Жан Клод-Юнкер. „Притеснен съм, че мнозина в Европа си мислят, че щом британците могат да решат да напуснат с референдум и те ще могат да направят същото. Но нещата не са толкова прости“, добави той.
Жан Клод-Юнкер същевременно посочи, че повече от 20 хил. закона във Великобритания трябва да бъдат променени по време на процеса по напускане. Той също така призова европейците да не „обиждат или да гледат отвисоко“ Великобритания, а им припомни ключовата роля на страната в ЕС.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: САЩ разполагат войски в България, докато Джеймс Матис се среща с НАТО в Брюксел

Reuters: САЩ разполагат войски в България, докато Джеймс Матис се среща с НАТО в Брюксел

15 Февруари 2017 | 18:59 | Агенция "Фокус"
Брюксел. По данни на българското министерство на отбраната в страната в сряда са били разположени войници от САЩ и се очаква бронирани машини и тежко оборудване да ги последва до края на седмицата според планираната от НАТО операция по засилването на подкрепата към източноевропейските му съюзници, предаде Reuters.
„Разполагането на американските войници във военната база при Ново село в източната част на страната е част от операция „Атлантическа решимост“, целяща да покаже на Москва ангажиментите на САЩ към съюзниците му“, съобщи министерството. Решението е било прието миналата година при президента на САЩ Барак Обама и НАТО ще разшири присъствието си в региона на равнища, без прецедент от края на Студената война насам.
Министърът на отбраната Джеймс Матис на САЩ заяви в сряда, че новият президент на САЩ Доналд Тръмп твърдо подкрепя Алианса. Но Матис същевременно предупреди съюзниците от НАТО, че трябва да поемат ангажимента да увеличат бюджетите си по отбрана, за да не стане така, че САЩ да „намалят“ подкрепата си към Алианса.
От българското министерство на отбраната заявиха, че 120 американски войници са били настанени в базата при Ново село. „Общите учения ще се увеличат тази година. Американските войници ще бъдат разполагани на ротационен принцип за тях“, посочиха от там.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Джеймс Матис: Съюзниците от НАТО трябва да плащат повече за отбрана или САЩ ще изменят  ангажиментите си

Джеймс Матис: Съюзниците от НАТО трябва да плащат повече за отбрана или САЩ ще изменят ангажиментите си

15 Февруари 2017 | 17:43 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис предупреди страните членки на НАТО, че Вашингтон може „да измени ангажирането си“ към Алианса, ако те не увеличат разходите си за отбрана, предаде AFP.
„Американският данъкоплатец няма повече да поема непропорционален дял от отбраната на западните ценности“, заяви Матис. „Ако страните ви не искат как САЩ изменят ангажиментите си към Алианса, всяко правителство трябва да покаже подкрепата си към общата отбрана“, добави той.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

EurActiv: Съюзниците от НАТО търсят успокоение от американския министър на отбраната

EurActiv: Съюзниците от НАТО търсят успокоение от американския министър на отбраната

15 Февруари 2017 | 13:41 | Агенция "Фокус"
Брюксел. На 15 февруари европейските партньори ще заявят пред министъра на отбраната на Съединените американски щати, Джеймс Матис, че НАТО не е слабият Алианс, за който американският президент Доналд Тръмп го мисли. Това ще стане по време на една от най-очакваните срещи на блока за последните години, пише EurActiv.
В първата си среща очи в очи с Матис европейските министри на отбрана ще търсят потвърждение от своя американски колега, че Тръмп е ангажиран към Организацията на Северноатлантическия договор, която гарантира сигурността на Европа вече близо 70 години.
„Изказването на Матис ще бъде наистина важно“, коментира Адам Томсън, бивш британски посланик в НАТО и директор на мозъчния тръст Европейска ръководна мрежа в Лондон. „Всичко се свежда доколко убедително той ще изглежда да говори за цялата администрация на САЩ“, добавя Томсън.
Противоречивите изказвания на Тръмп относно НАТО, наричайки Алианса „остарял“ по време на американската предизборна кампания, но също така подкрепяйки го, изказвайки похвала са руския президент Владимир Путин, дълбоко обезпокои съюзниците, които се страхуват за бъдещето на трансатлантическите връзки.
В своето първо пътуване до Европа като глава на Пентагона, Матис е настроен да повтори дългогодишните призиви на САЩ европейските съюзници да инвестират повече в отбрана – нещо, което американските министри на отбраната от Републиканските и Демократически администрации в страната заявяват от години.
Експерти обаче заявяват, че съобщението на Матис трябва да бъде умерено, защото макар Тръмп да оттегли своята критика към НАТО след встъпването си в длъжност, той запази критичността си спрямо някои съюзници, че не са успели да направят „пълни и подходящи финансови вложения“.
„Много от тях дори не са близо“, заяви американският държавен глава по адрес на европейските разходи за отбрана. „И те трябва да го направят“, добави той пред американски войници в щата Флорида по-рано този месец.
НАТО в Европа твърди, че увеличава разходите за отбрана, повишавайки ги с 10 млрд. миналата година.
Анексирането на Крим, черноморският полуостров на Украйна, през 2014 г. от страна на власите в Москва и директната руска подкрепа за бунтовниците в Източна Украйна подтикнаха НАТО да започне да изпраща войници на Алианса към границите на Руската федерация, за да възпре Кремъл от каквито и да било други ходове.
Матис, който е бивш генерал на НАТО, служил в американската армия за четири десетилетия, вероятно ще се почувства у дома си в централната на Алианса. Той обаче също пристига на фона на подновена несигурност във Вашингтон, след като съветникът по национална сигурност към Белия дом, Майкъл Флин, подаде оставка тази седмица.
Натовските министри на отбраната от Европа, Канада и Турция също ще искат да чуят от Матис, който първи ще направи обръщение пред 27-те министри на отбраната в сряда, как Алиансът може да посрещне исканията на Тръмп да бъде направено повече за борбата срещу ислямските бунтовници.
От НАТО заявяват, че вече има активно трениране на войници от Афганистан до Ирак и че не може Алиансът да върши работата на полицията или социалните работници, стремящи се към връщането на чуждестранните бойци от Сирия.
„Имаме нужда да бъде ясно, че отговорът срещу международния тероризъм не може да бъде оглавяван от НАТО, но организацията може да бъде част от него“, уточни високопоставен дипломат от Алианса.

Превод и редакция: Цветан Петров
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ORF: Федерика Могерини се опасява от загуба на водещата роля на САЩ

ORF: Федерика Могерини се опасява от загуба на водещата роля на САЩ

15 Февруари 2017 | 12:09 | Агенция "Фокус"
София. Преди срещата на министрите на отбраната на страните от НАТО Върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини изказа притеснения от загуба на водещата роля на САЩ, предава австрийската медия ORF.
„Никога не бяха виждала САЩ толкова поляризирани и разделени от конфликти, както сега. Който иска да има глобална водеща роля, трябва да бъде вътрешно силен и уверен“, подчерта европейският дипломат.
"Ако най-голямата демокрация в света има напрежение с такава интензивност, то това може да бъде дестабилизиращ фактор за останалата част от света", предупреди Могерини.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Джеймс Матис: НАТО е най-успешният военен съюз в историята

Джеймс Матис: НАТО е най-успешният военен съюз в историята

15 Февруари 2017 | 09:06 | Агенция "Фокус"
Брюксел. На път за днешната среща в Брюксел новият министър на отбраната на САЩ Джеймс Матюс определи НАТО като „най-успешния военен съюз в историята“, съобщава баварският вестник Die Sueddeutsche Zeitung.
Северноатлантическият съюз е създаден, за да бъде избегната друга разрушителна война в Западна Европа, и е изпълнил тази задача, подчерта Матис. "Но природата на войната се е променила през последните десетина години. Така че трябва да се промени начинът, по който армиите й се противопоставят“, коментира американският генерал.
С оглед на руската инвазия в Крим Матис подчерта, че 2014 г. е била решаваща за Алианса, защото надеждите за сътрудничество с Москва не са се оправдали. „Трябва да гарантираме, че трансатлантическият съюз ще остане силен“, категоричен бе министърът на отбраната на САЩ.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: НАТО очаква пристигането в Брюксел на новия министър на отбраната на САЩ

FAZ: НАТО очаква пристигането в Брюксел на новия министър на отбраната на САЩ

15 Февруари 2017 | 07:42 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Новият министър на отбраната на Съединените американски щати Джеймс Матис пристига днес на първо посещение в Брюксел, където е седалището на НАТО, съобщава германският национален ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung. Тема на преговорите ще бъдат разходите за отбрана на европейските държави в Алианса.
Вашингтон изисква от държави като Германия да положат значително повече усилия в тази насока, за да достигнат желания праг от два процента от БВП на всяка страна. Целта сега е до 2024 г. всяка една държава от военния блок на Запада да увеличи разходите за отбрана до този минимум.
На свой ред европейските съюзници се надяват, че Матис ще представи информация за това как САЩ виждат бъдещето на най-големия в света военен съюз. Новият американски президент Доналд Тръмп наскоро призова за по-голяма роля на НАТО в борбата срещу терористични организации като „Ислямска държава“, припомнят от редакцията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Демонстранти са се събрали пред полския парламент, за да протестират срещу новото законодателство, променящо съдебната система на страната, 22 юли 2017 г.
Демонстранти са се събрали пред полския парламент, за да протестират срещу новот...

ВИДЕО
Варшавската реч на Доналд Тръмп
Варшавската реч на Доналд Тръмп
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2017 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.