НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 15:57

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Президентът Румен Радев: Ако правителството не придвижи проектите за модернизация на армията, ще се окажем на опашката на НАТО

Президентът Румен Радев: Ако правителството не придвижи проектите за модернизация на армията, ще се окажем на опашката на НАТО

20 Юли 2017 | 18:27 | Агенция "Фокус"
София. Ако правителството не придвижи проектите за модернизация на армията, ще се окажем на опашката на НАТО. Това каза президентът Румен Радев по време на традиционната годишна среща на посланиците на Република България, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Един от най-важните фактори за успех във външната ни политика сте именно вие – посланиците. Аз имам ясни ангажименти и ще правя всичко възможно, ще държа посланиците да бъдат хора с доказан професионализъм, с опит, с ерудиция и с изключително положително отношение и мотивация за работа за България“, обърна се президента към дипломатите. „Знам, че в момента е трудно, не достигат ресурси за посолствата. Българите по чужбина се увеличават, а нашите консулски представителства намаляха и знам, че правителството прави, каквото е по силите му, в рамките на този бюджет да решаваме тези въпроси, но всичко трябва да се прави в името на гражданите на България“, допълни той.
Президентът се спря на някои от аспектите на външната ни политика.
По темата за НАТО той отбеляза, че на първата среща с президента Тръмп в Брюксел през ясно е заявил, че 2% от БВП за отбрана е важен, но е недостатъчен критерий за изграждане на отбранителни способности. „Не можем да разглеждаме само количество, ние трябва да гледаме и качество. Друг е въпросът, че България изостава критично. Ако правителството не вземе мерки на време да придвижи проектите за модернизация, ще се окажем на опашката на НАТО по отношение на достигане на тези 2%“, отбеляза той. По думите му не става въпрос за състезание кой къде е. „Въпросът е, когато членуваме в някой съюз, доколко сме лоялни, защото те вече са на 2%, доколко сме консуматор на сигурност или генератор на сигурност, защото всичко е взаимно обвързано – ако искаме да имаме инвестиции, да развиваме икономика, солидарно с другите държави ние трябва да развиваме и собствен отбранителен капацитет, който да се вписва в колективната сигурности отбрана“, подчерта президентът Радев. „България става все по-голям притегателен център за военни учения, но трябва да търсим баланс. Ние трябва да видим повече и европейско присъствие тук. За сега формирования от Германия и Франция все още не присъстват в България. Трябва да търсим и тяхното участие“, каза още държавният глава.
По отношение на енергийната сигурност на страната ни той заяви, че трябва да се прилага принципът „колкото повече, толкова повече“. „Виждам, че правителството работи сериозно в тази насока. България трябва да прави всичко възможно да транзитира колкото може повече енергийни ресурси през своята територия“, подчерта държавният глава.
Във връзка с мигрантската криза той коментира, че е крайно време Европа да има единна политика. „Солидарност с всички държави, които са на първа линия. Ние трябва да обединим усилията си и като държави на първа линия да искаме специално отношение и внимание към нас, защото охраната на външните граници на ЕС не може да бъде ангажимент само на тези наши държави. Европа трябва да бъде солидарна“, заяви президентът.
По отношение на съдебна реформа и борбата с корупцията той отбеляза, че това, което отчитаме тук, се разминава с това, което отчитат чуждите посланици. „Трябва да направим така, че когато се каже България, това име да се свързва с добри и чисти условия за бизнес“, категоричен бе президентът Радев. „Очакваната промяна в антикорупционния закон категорично не е достатъчна. Трябва да има всеобхватна система за следене на приходи и харчове в държавата, касаеща всички“, каза още той.
Весела ПЕТРОВАОще военни новини четете в специализираното издание на Фокус - "Военни известия".

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Решенията на предишния КСНС не са изпълнени, а сроковете минаха

Корнелия Нинова, БСП: Решенията на предишния КСНС не са изпълнени, а сроковете минаха

20 Юли 2017 | 16:56 | Агенция "Фокус"
София. Решенията на предишния КСНС не са изпълнени, а сроковете минаха. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова пред журналисти след срещата си с държавния глава Румен Радев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Правителството не представи плана за попълване на състава на армията и на МВР“, каза тя и посочи, че с президента са коментирали, че очакванията на полицаите са абсолютно основателни. „Ние в новата сесия на парламента ще поставим на парламентарен контрол въпросите към правителството какво правят в изпълнение на решенията при президента взети през май“, каза Нинова.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Специализираната прокуратура предаде на съд 18 лица по делото „КТБ“

Специализираната прокуратура предаде на съд 18 лица по делото „КТБ“

20 Юли 2017 | 09:56 | Агенция "Фокус"
София. Днес Специализираната прокуратура внесе обвинителен акт по досъдебното производство “КТБ“. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратура на Република България. Обвинителният акт във всичките му копия е над 210 000 страници.
По делото са привлечени като обвиняеми 18 лица, като окончателни и прецизни обвинения, описани в над 5000 страници, са предявени на всяко от обвинените лица. Разпитани са повече от 400 свидетели. Изготвени са над 90 експертизи от 27 вещи лица. Обемът на събрания доказателствен материал, заедно с веществените доказателства и приложенията, надхвърля 1360 тома. На съд са предадени: Цветан Василев, Снежанка Велева – Стефанова, Маргарита Голева, Александър Панталеев, Красимир Хаджидинев, Георги Христов, Мария Димова, Борислава Тренева - Кючукова, Маргарита Петрова, Елка Стойкова, Елена Инджева, Рангел Стойчев, Светлана Георгиева, Илиан Зафиров, Георги Зяпков, Цветан Гунев, Румен Симеонов И Славияна Данаилова - Велева.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прокурор Румяна Арнаудова, говорител на гл. прокурор: Обвинителният акт по случая с КТБ е около 15 хил. страници

Прокурор Румяна Арнаудова, говорител на гл. прокурор: Обвинителният акт по случая с КТБ е около 15 хил. страници

18 Юли 2017 | 10:29 | Агенция "Фокус"
София. В момента колегите отпечатват обвинителния акт по случая КТБ, той е около 15 хил. страници при шрифт 8. Това каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова за случая КТБ в предаването „Тази сутрин“ по БТВ. „Изключително обемен е доказателственият материал, обемни са и обстоятелствата, които са довели до краха на КТБ“, посочи тя и допълни, че всички факти, които трябва да бъдат доказани в процеса, наистина са големи по обем. „Обвинителният акт е по обвинение за участие в организирана престъпна група, ръководена от Цветан Василев. Има обвинения за престъпление по служба от страна на длъжностни лица от БНБ, за присвояване на 208 млн. и за цялостното разграбване на КТБ“, обясни Румяна Арнаудова. „Прокурорите са подготвили общ поглед на модела КТБ и ще се постараем да дадем пълна информация за това разследване като публикуваме голяма част от фактите по случая“, каза още говорителят на гл. прокурор.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Фондът за гарантиране на влоговете в банките извърши частично погасяване в размер на 30 млн. лв. по договора с държавата за гарантираните влогове в КТБ

Фондът за гарантиране на влоговете в банките извърши частично погасяване в размер на 30 млн. лв. по договора с държавата за гарантираните влогове в КТБ

11 Юли 2017 | 11:27 | Агенция "Фокус"
София. Фондът за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) извърши частично предсрочно погасяване в размер на 30 млн. лв. по заема, отпуснат от централния бюджет по Договора за заем, сключен между Република България и ФГВБ на 03 декември 2014 г. за финансиране недостига на средствата на Фонда за изплащане на гарантираните влогове на вложителите в КТБ АД след отнемане на лиценза ѝ. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на финансите. Заемът осигури безпроблемното протичане на процеса по изплащане на гарантираните влогове в банката. Това е второто частично предсрочно погасяване по заема, с което общият размер на предсрочно погасената от ФГВБ главница достигна 1,175 млрд. лв.
ФГВБ планира да погаси оставащата главница в размер на 500 млн. лева също преди падежа на заема. Следващото частично предсрочно погасяване ще бъде извършено след произнасяне на съда по несъстоятелността с окончателното решение по постъпилите жалби срещу одобрената от ФГВБ първа частична сметка за разпределение на наличните суми между кредиторите на КТБ АД (н).
Размерът на заема по Договора е до 2 млрд. лв., от които ФГВБ е усвоил 1.675 млрд. лева. Лихвеният процент е фиксиран в размер на 2.95 %, а лихвените плащания са веднъж годишно на 15 април. Погасяването на заема е еднократно на 15 април 2020 г., като е предвидена възможност за изцяло или частично предсрочно погасяване. Общият размер на изплатените лихви по заема през 2015-2017 г. възлиза на 104 572 246.58 лева.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Главният прокурор Сотир Цацаров: До 20 юли обвинителният акт за КТБ ще бъде внесен в Специализирания наказателен съд

Главният прокурор Сотир Цацаров: До 20 юли обвинителният акт за КТБ ще бъде внесен в Специализирания наказателен съд

10 Юли 2017 | 14:10 | Агенция "Фокус"
София. Максимум до 20 юли обвинителният акт за КТБ ще бъде внесен в Специализирания наказателен съд. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров пред журналисти в Бургас във връзка КТБ, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Цацаров посочи, че актът ще бъде внесен срещу всички лица, които са били обвиняеми и уточни, че те са общо 19. Цацаров поясни, че актът се състои от 15 000 санкции. „Той ще бъде внесен до 20 юли. Това, което съм казал в качеството си на поканен пред КСНС мога да го повторя и сега“, коментира главният прокурор. По думите му за българския наказателен процес, този акт ще бъде своеобразен рекорд. Цацаров посочи, че КТБ е била една голяма пирамида, която е била подхранвана финансово, която е била подхранвана лично и която в крайна сметка е служила за определени политически цели.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев: Докато не видя някакви малки, но конкретни стъпки  по темите „Сигурност“ и „Отбрана“, на следващите КСНС ще си говорим за корупция

Президентът Румен Радев: Докато не видя някакви малки, но конкретни стъпки по темите „Сигурност“ и „Отбрана“, на следващите КСНС ще си говорим за корупция

10 Юли 2017 | 13:33 | Агенция "Фокус"
София. Докато не видя някакви малки, но конкретни стъпки по темите „Сигурност“ и „Отбрана“, на следващите КСНС ще си говорим за корупция. Това каза президентът на Република България Румен Радев пред журналисти във връзка с темите на КСНС, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Той посочи, че на следващите Консултативни съвети темите ще бъдат и за съдебна реформа, за престъпност и бедност. „В тази ситуация, която е в момента, не виждам смисъл от следващ КСНС по темите „Сигурност“ и „Отбрана“. Обикновено тези съвети се правят, за да се надгражда, за да може когато сме взели едно решение след три месеца да проследим как то се реализира. До момента няма никакви стъпки, никаква яснота както за повишаване на социалния престиж, на мотивацията на военнослужещите и на всички служители от сектор „Сигурност““, коментира държавният глава. По думите му няма стъпки нито за окомплектоване, нито за проектите за модернизация в тези сектори.
Радев заяви, че всеки ден има нещо ново. „Така не се работи институционално. Мисля, че трябва да се научим да уважаваме собствените си решения. Има решения на българско правителство, макар взето миналата година. Има решение на Българския парламент. Изведнъж те отиват в коша. Как да има доверие на хората в институциите“, посочи държавният глава.
Във връзка с напрежението в Асеновград срещу циганските беззакония, президентът коментира, че гневът на хората е справедлив. „Той не трябва да се използва в никакъв случай за политически цели, защото това много лесно може да доведе до етническо напрежение, което е изключително опасно. Има краткосрочни мерки, спешни, незабавни. Органите на реда да овладеят положението и да не се допускат следващи провокации. Дългосрочните мерки ги знаем и те вече не са с писане на безкрайни стратегии за интеграция, а с реални действия по отношение на социално включване, на образование и изобщо на ефективна социална политика“, допълни държавният глава.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Иванов, ГЕРБ: Всички сме участвали в изплащането на кражбата от КТБ, основна вина носи управата на банката

Александър Иванов, ГЕРБ: Всички сме участвали в изплащането на кражбата от КТБ, основна вина носи управата на банката

9 Юли 2017 | 10:54 | Агенция "Фокус"
София. Всички сме участвали в изплащането на тази кражба от КТБ. Основна вина носи управлението на банката, което допуска капиталова дупка от 3.5 млрд. лева в банката си. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Александър Иванов във връзка със стенограмата от срещата на президента Росен Плевнелиев с политическите лидери в 42-то Народно събрание от 14.07.2014 г. в предаването „Тази неделя“ по БТВ. „Отговорността се носи главно от две страни - Централна банка, надзора, шефа на надзора г-н Цветан Гунев по това време, и самата управа на банката“, посочи той. „Можем да зададем въпроса откога г-н Гунев е шеф на надзора на банковата система в БНБ - една година преди фалита на банката. Тогава кой го е назначил, по времето на кое правителство е бил избран за такъв - по времето на Орешарски. Мандатоносителят и мнозинството тогава е било на управляващите“, обясни народният представител от ГЕРБ.
„Заемът, който е отпуснат тогава от бюджета, за да се донапълни фонда за гарантиране на влоговете в размер на 1,7 млрд. е изплатен почти в цялост. Останали са едни 500 млн., които при решение от съда ще бъдат върнати в бюджета“, посочи Александър Иванов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Народният представител Румен Гечев: БСП провали сценария българите да платят депозити за 3,5 млрд. лв., отговорност за КТБ има БНБ

Народният представител Румен Гечев: БСП провали сценария българите да платят депозити за 3,5 млрд. лв., отговорност за КТБ има БНБ

9 Юли 2017 | 10:37 | Агенция "Фокус"
София. Отговорност за КТБ носи този, който има право да регулира и контролира банката и това е БНБ, по Конституция и закон. Това каза по БТВ народният представител от „БСП за България” Румен Гечев, съобщиха от пресцентъра на НС на БСП. Той подчерта, че фалитът на КТБ е крах на банковия надзор за втори път след 95 – 96 година. „Въпросът е дали е заради некадърност или е умишлено. Познавам повечето колеги там и твърдя, че това не е от некадърност. Аз виждам зла умисъл”, каза народният представител. Той добави, че бившият подуправител на централната банка Цветан Гунев е пращал хора от надзора да проверяват КТБ и които сигурно са наблюдавали нарушения, но в момента няма информация кои са те и къде са. „В малка България има над 80 частни банки, някои създадени с кредити от държавни банки, което е абсурдно в световната практика, а лицензите са дадени на сервитьори, кравари, овчари и др., които съдействаха за разграбването на България”, добави икономистът.
Проф. Румен Гечев обясни, че от втората стенограма, разсекретена от президентството, става ясно, че на срещата тогава е бил направен опит да се приеме специален закон, с който да се върнат парите на вложителите в неограничения им размер. „Казано с други думи, на тези, които имаха депозити над 200 000 лева, трябваше всички българи да им ги платим- а това са 3,5 милиарда лева. БСП провали този сценарий”, каза той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Димитър Димитров, политолог: Решението на Консултативния съвет за КТБ е политическо, помагащо на отговорните

Димитър Димитров, политолог: Решението на Консултативния съвет за КТБ е политическо, помагащо на отговорните

8 Юли 2017 | 21:10 | Агенция "Фокус"
София. От дистанцията на времето нещата вече сменят оптиката си. Очевидно е, че решението, което е взето на този консултативен съвет е по-скоро политическо. Това каза за Агенция „Фокус“ политологът Димитър Димитров във връзка с публикуваната от президентската институция стенограма от срещата между президента Росен Плевнелиев и политическите лидери в 42-то Народно събрание от 14.07.2014 година по случая „КТБ“. „Политическото решение помага на отговорните, ще ги изброя без да ги ранжирам по важност- Надзора в БНБ, Одиторската компания, която много години наред е заверявала годишните доклади. Финансовото разузнаване, визирам ДАНС, който някак си няма как да не се е досещал, че се случват нередни неща“, обясни той. „Беше избран вариант, в който банката се затваря и оттук нататък следват действия основно в съдилищата с различни претенции. Предполагам, че някои от тях се решават от съдилища извън юрисдикцията на българската правораздавателна система“, посочи Димитър Димитров. „Каква е поуката- ако няма контрол или се случи така, че политически протежираните икономически интереси решат да реализират една схема, те ще го направят в продължение на няколко стъпки, в които само високо класните експерти могат да се ориентират“, коментира той. „В законодателството има достатъчно свобода, говорим най-вече за Закона за банките. Търговският закон позволява различно поведение, може да има различни хоризонти, които регулаторни и надзорни органи могат да съобразят, но могат и да не съобразят“, каза още политологът.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Димитър Димитров, политолог: Под критичния поглед, идващ от стенограмата за КТБ, ще бъдат поставени тогава заемалите активна, решаваща или ключова политическа позиция

Димитър Димитров, политолог: Под критичния поглед, идващ от стенограмата за КТБ, ще бъдат поставени тогава заемалите активна, решаваща или ключова политическа позиция

8 Юли 2017 | 19:20 | Агенция "Фокус"
София. Под критичния поглед, който идва от оптиката на стенограмата, ще бъдат поставени тогава заемалите активна, решаваща или ключова политическа позиция. Това каза за Агенция „Фокус“ политологът Димитър Димитров във връзка с публикуваната от президентската институция стенограма от срещата между президента Росен Плевнелиев и политическите лидери в 42-то Народно събрание от 14.07.2014 година по случая „КТБ“. „Проблемът е да се „вкара“ топка в полето на действащите политици тогава и сега. Няма как да бъде в полето на тези, които сега не са толкова действащи политици като Михаил Михов или Лютви Местан, има голям списък от такива лица“, посочи той. Според него по смисъла на изключването президентът Румен Радев или Корнелия Нинова са в привилигирована позиция. „Президентът нямаше и друг ход. В момента, в който излязоха решенията на съда по Закона за достъп до класифицирана информация, какво друго би могъл да направи- да откаже или да наруши закона. В този смисъл на самото оповестяване би могло да се погледне от различни гледни точки“, коментира политологът. „Има смисъл да се търси усъвършенстване на законодателството в банковия сектор, в този, който гарантира националната сигурност. Да се постанови норма, която да прави документите публични, но след разумен срок“, каза още Димитър Димитров.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Юрий Асланов, социолог: Втората стенограма за КТБ показва тотална обърканост на държавното ръководство и абсолютна неяснота по въпроса

Юрий Асланов, социолог: Втората стенограма за КТБ показва тотална обърканост на държавното ръководство и абсолютна неяснота по въпроса

8 Юли 2017 | 17:33 | Агенция "Фокус"
София. Втората стенограма не показва нищо по различно от първата. Тотална обърканост на държавното ръководство, абсолютна неяснота по въпроса за ориентацията в кризата, която се е разразила по повод на КТБ. Това каза за Агенция „Фокус“ социологът Юрий Асланов. „Единственото, което участниците в този разговор на КСНС в различна степен се мъчат да решат, е да извлекат някаква собствена изгода, за да заемат по-добри позиции в очертаващата се развръзка на политическата криза“, посочи Асланов. По думите му това личи най-вече от изказванията на Бойко Борисов, който използва ситуацията, за да извлече политически дивиденти и да предизвика много бързо предсрочни избори. „Не съм сигурен, че оттук нататък биха посмели участниците в КСНС да крият истина от обществото, по въпрос, който го засяга“, каза той. Социологът припомни, че от кризата с КТБ много хора са пострадали и това се е превърнало в обществен проблем. „Всички хора плащаме за тази криза, за да могат шепа виновници, за да се облагодетелстват от нея. Тези пари не са изчезнали, те са някъде и са присвоени от някаква група. Тази тайна не излиза на бял свят от тези стенограми“, коментира той. Според него поведението на държавните мъже на този Консултативен съвет говори за това, че истината може би никога няма да излезе наяве. „Предполагам, че има и хора, които не се интересуват от този проблем, но тези, които са засегнати пряко, със сигурност се интересуват, а те никак не са малко“, каза Асланов. По думите решението на президента Румен Радев да не взима отношение към казуса с КТБ е правилно, защото когато кризата се е разразявала, той не е бил президент. „Той изпълнява едно обществено заявено желание да се покаже истината по този въпрос и наистина го направи“, коментира социологът.
Стефан ПЕТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Александър Маринов: За КТБ Румен Радев може да коментира само това, което е правил неговия предшественик и това, което той смята да прави оттук нататък

Проф. Александър Маринов: За КТБ Румен Радев може да коментира само това, което е правил неговия предшественик и това, което той смята да прави оттук нататък

8 Юли 2017 | 16:50 | Агенция "Фокус"
София. Румен Радев може да излезе с позиция само за това, което се е случило между стените на Президентството. Когато се случи казусът с КТБ, Радев не е бил дори въобще в политиката. Той не може със задна дата да коментира и не би било правилно да коментира. Това каза за Агенция „Фокус“ политологът проф. Александър Маринов. „Може да коментира само това, което е правил неговия предшественик и това, което той смята да прави оттук нататък, от гледна точа на правомощията на президентската институция. А тя няма правомощия да разследва такива случаи“, посочи проф. Маринов. По думите му има много случаи, подобни на КТБ, които също бяха потулени. „Докато ние се занимаваме с миналото отпреди 30 и повече години, много силни фактори не искат да позволят да се изясни близкото минало, което се е случило преди 5-10-15 години, което има не по-малко тежки последици за днешното българско общество“, коментира той. Според него ако продължават да господстват факторите, които нямат интерес да е ясно какво се случва в държавата, няма голям шанс това да се е случило, но ако нещо се промени сериозно, тогава и случаят КТБ, както вероятно и други случаи, могат да бъдат изяснени. „Има широк кръг от хора, които по една или друга линия, като лични спестители, като работници във фирми, собственици, няма как да не се интересуват от този казус. А другите, които не се интересуват, бъркат, защото тези 3,5 милиарда бяха извадени от държавата, т.е. всички ние ги платихме и всички ние би трябвало да настояваме всичко да бъде изяснено до край“, каза още политологът.
Стефан ПЕТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Александър Маринов: Във втората стенограма за КТБ политиците показват, че са безпомощни, уплашени и се чудят как да се отърват от отговорността

Проф. Александър Маринов: Във втората стенограма за КТБ политиците показват, че са безпомощни, уплашени и се чудят как да се отърват от отговорността

8 Юли 2017 | 15:51 | Агенция "Фокус"
София. Във втората стенограма за КТБ политиците в показват, че са безпомощни, уплашени и просто се чудят как да се отърват от отговорността. Това каза за Агенция „Фокус“ политологът проф. Александър Маринов в коментар във връзка с публикуваната от президентската институция стенограма от Консултативната среща при президента Росен Плевнелиев с политическите лидери в 42-то Народно събрание от 14.07.2014 г. „Стенограмата не разкрива съществени нови факти, но документално потвърждава неща, които са били достатъчно говорени и коментирани в публичното пространство. Сега вече няма съмнение, че нещата наистина са били така“, посочи проф. Маринов. Според него от стенограмата се вижда, че топката се прехвърля между БНБ, правителството, финансовия министър, парламента и никой не иска да поема отговорност. „Вижда се, че е имало други варианти за действие спрямо КТБ, но политическите сили не са постигнали съгласие, главно заради това, че не са искали да поемат риск. Въпросът е, че това действаше твърде много на голям кръг спестители, най-вече на по-едрите вложители, на държавни предприятия, на фирми и т.н.“, каза той. По думите му от някои реплики в стенограмата се вижда, че самите политици оценяват много критично ситуацията, в която се намира държавата и нейните институции в този момент. „Има няколко реплики на президента, на председателя на народно събрание, на Бойко Борисов, на Лютви Местан. И от тази гледна точка, виждам едно голямо разминаване, между критичните оценки в тази стенограма и голяма част от публичното говорене пред широката общественост, където има много по-голям оптимизъм, много по-голямо самочувствие, много по-високи самооценки и т.н.“, коментира политологът. Според него има много въпроси, които тепърва трябва да намерят отговор, като това какво точно се е случило с банката и кой има интерес от това. „Впоследствие много неща станаха ясни за активите на КТБ. Съвсем няма такава дупка от 3,5 милиарда. За някои е дупка, за други си беше чиста печалба. Въпросът е къде отидоха тези активи, по какви начини отидоха и т.н.“, каза проф. Маринов. По думите му политиците трябва да говорят на обществото така, както са говорили на тези закрити дискусии. „Няма никаква пречка това да се случи. Но те, в публичните си изяви лъжат обществото. В тесен кръг казват истината, а пред широката общественост лъжат. Аз не искам да приема, че е нужна някаква поверителност, за да им осигури алиби на публичните лъжи, на двойния стандарт. Аз не виждам каква е необходимостта това да се случва“, коментира той.
Стефан ПЕТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Росен Плевнелиев за втората стенограма за КТБ: Политиците трябваше по някакъв начин да успокоим народа въпреки провала на БНБ и неговото ръководство

Росен Плевнелиев за втората стенограма за КТБ: Политиците трябваше по някакъв начин да успокоим народа въпреки провала на БНБ и неговото ръководство

8 Юли 2017 | 11:38 | Агенция "Фокус"
София. Политиците трябваше по някакъв начин да успокоим народа въпреки провала на БНБ и неговото ръководство . Това каза Росен Плевнелиев, президент на Р България в периода 2012-2017 г., в интервю за предаването "Седмицата" по "Дарик радио" във връзка с втората стенограма от разговорите за КТБ през 2014 г. „На тези консултации вие виждате, че нямаше как ние да диктуваме на независимия орган – управител и управителен съвет на БНБ кога точно и какво да направят. Ние единствено може да се придържаме към права и процедури. БНБ след това месеци наред не предприе необходимите действия. Ние очаквахме да отворят банката след 2-3 седмици и търсехме готовност как да се финансира по един справедлив възстановяването на парите на хората по закон до 100 хил. евро, същевременно агонията на тази банка беше продължена и това няма нищо общо нито с решение на политическите лидери, нито с тези консултации“, коментира Плевнелиев. Той отбеляза, че тези консултации са политически. „Ние не можем и не бива да изземваме функции на компетентните институции. Това, че БНБ каза, че (банката) ще отвори на 21-ви (юли 2014 г.) и не отвори, е техен проблем“, заяви Плевнелиев и добави, че е събрал политиците в огромното си притеснение, че това, което гуверньорът на БНБ Иван Искров е обещал, няма да се случи и ще има непредвидими последици след това за хората.
Според него няма да бъдем толкова развити и богати, колкото ни се иска, докато „не си оправим регулаторите, които да бъдат независими и които да могат да гарантират правила за всички“. „Самият Искров бягаше отговорност, но не отвъд БНБ, а прехвърляйки я на други членове на БНБ“, заяви Плевнелиев. Той бе категоричен, че управителният съвет на БНБ са хората, които носят отговорността за всичко, което се случва в КТБ. „Там има одитори, как така БНБ не проверява да ли са фалшиви данните“, попита бившият държавен глава.
„Специалното в тези две консултации беше, че хората бяха на улиците. Теглеха парите от банковите си сметки в не една банка. Изтеглиха се над 800 млн. лв. за един ден. Това беше изключително опасно положение, в което можехме да сринем цялата си икономика и цялата си държава и да се върнем 20 години назад. Затова беше толкова важно да се внимава какво ще се каже и какво няма да се каже“, каза още Плевнелиев. „Да си дадем сметка за по-голямата картина. Тогава, през 2014 г. правителството на Орешарски колабираше. Орешарски позна всички задни входове на софийските сгради. Нямаше никакво доверие и правителството си замина. Междувременно коалиционният партньор – ДПС вече беше разклатил тотално това правителство. Самият аз като президент бях в окото на бурята. Представете си, от една страна правителството пада, парламентът си отива. Няма никакво доверие между политическите партии. Същевременно се срива банка, ръководството на БНБ не се ползва с никакво доверие от народа и президентът е отново сам за пореден път. Аз не знаех какъв ще е размерът и какви ще са последствията от фалита на тази банка, а може би и на други и нямах никакви гаранции. Служебното правителство нямаше парламент, който да реагира бързо и да го подкрепи“, коментира още той.
Плевнелиев препотвърди позицията си заяви, че след публикуването на стенограмата от разговорите за КТБ оттук нататък всеки политик ще ходи в президентската институция с друга подготовка и по друг начин. „Те ще знаят, че всяка стенограма във всеки един момент по различни съображения може да бъде разсекретена, което означава, че не бива да очакваме оттук нататък честен дебат по същество в тази институция, което е жалко“, коментира той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Държавният глава Румен Радев публикува втората стенограма от консултациите в президентската институция от 14 юли 2014 г., посветени на финансовото състояние на държавата

Държавният глава Румен Радев публикува втората стенограма от консултациите в президентската институция от 14 юли 2014 г., посветени на финансовото състояние на държавата

7 Юли 2017 | 16:36 | Агенция "Фокус"
София. В изпълнение на поетия ангажимент към българското общество, държавният глава Румен Радев публикува стенограмата от консултациите в президентската институция от 14 юли 2014 г., посветени на финансовото състояние на държавата, съобщават от прессекретариата на държавния глава.

Пълният текст на стенограмата може да бъде намерен тук.


Първата част от стенограмата бе публикувана на 9 юни 2017. Пълния ѝ текст може да прочетете тук.Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: По тема „Сигурност“ се искат конкретни действия, не приказки и анкетни комисии срещу президента Радев

Корнелия Нинова, БСП: По тема „Сигурност“ се искат конкретни действия, не приказки и анкетни комисии срещу президента Радев

4 Юли 2017 | 13:31 | Агенция "Фокус"
София. По тема „Сигурност“ се искат конкретни действия, не приказки и анкетни комисии срещу президента Радев. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Заиграха се много лошо с тема "Сигурност". Вместо да се правят на доброто и лошото ченге Цветанов и Борисов, както президентът Радев каза, да вземат да си свършат работата. Стига с този пиар и празни думи. На КСНС по национална сигурност решихме, че до 30 юни, срок който изтече, правителството трябва да представи конкретни планове за следното: попълване на недостига от личен състав в сектор „Сигурност“, мерки за повишаване на неговата квалификация, мотивация и престиж, план за ускорена реализация на проектите за модернизация“, посочи Нинова и обясни, че впечатлението на БСП е, че нещата, които трябваше да свършат до 20-ти юни не са направени. „Вероятно и тези, които трябваше да свършат до 30-ти юни не са направени, а по тема „Сигурност“ се искат конкретни действия, не приказки и анкетни комисии срещу президента Радев, които наистина ни вкарват в тежка война между институциите“, посочи Нинова.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова: Правителството не е изпълнило решенето от КСНС да предложи "Интегрирано развитие на сектор "Сигурност" и разпределение на ресурсите за 5 години

Корнелия Нинова: Правителството не е изпълнило решенето от КСНС да предложи "Интегрирано развитие на сектор "Сигурност" и разпределение на ресурсите за 5 години

4 Юли 2017 | 13:23 | Агенция "Фокус"
София. Правителството не е изпълнило решенето от КСНС да предложи "Интегрирано развитие на сектор "Сигурност" и разпределение на ресурсите за 5 години. Това се посочва в писмо на лидера на БСП Корнелия Нинова до президента Румен Радев по повод решението на КСНС, съобщиха от пресцентъра на НС на БСП. В позицията на Нинова се посочва още: "От отговора Ви на мое питане - дали правителството на Бойко Борисов е изпълнило решенето от КСНС да предложи до 20 юни 2017 година "Интегрирано развитие на сектор "Сигурност" и разпределение на ресурсите по отделните държавни органи и структури за следващите пет години", става ясно, че управляващите не са изпълнили това решение.
На провелия се при Вас КСНС на 30 май 2017 г. бе взето и друго решение – до 30 юни 2017 г. да се разработят конкретни планове за „попълване на недостига от личен състав в сектор „Сигурност” и мерки за повишаване на неговата квалификация, мотивация и престиж; ускорена реализация на проектите за модернизация; поддръжката на техниката, въоръжението и оборудването до замяната им с нови образци”.
Моля да ни информирате - постъпили ли са при Вас конкретни планове от правителството в изпълнение на решението на КСНС."
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

КТБ (в несъстоятелност) стартира процедура по продажба на 100% от капитала на ТБ „Виктория“ ЕАД

КТБ (в несъстоятелност) стартира процедура по продажба на 100% от капитала на ТБ „Виктория“ ЕАД

29 Юни 2017 | 17:42 | Агенция "Фокус"
София. С решение от 29.06.2017 г. Управителният съвет на ФГВБ на основание чл.87, ал.5, във връзка с ал.8 и 9 от Закона за банковата несъстоятелност даде разрешение на синдика на „Корпоративна търговска банка” АД (в несъстоятелност) – КТБ АД (н), да стартира процедура по продажба на 100% от капитала на ТБ „Виктория“ ЕАД и цялостната експозиция на eдноличния собственик на капитала към ТБ „Виктория“ ЕАД. Това съобщиха от пресцентъра на КТБ (в несъстоятелност).
До 21 юли 2017 г. е срокът за подаване на писма за интерес към придобиването на 100% от капитала на ТБ „Виктория“ ЕАД и цялостната експозиция на eдноличния собственик на капитала към ТБ „Виктория“ ЕАД.
С оглед гарантиране на прозрачност на процедурата по продажбата на ТБ „Виктория“ ЕАД, е публикуван маркетинговият документ за инвестиционна възможност, заедно с придружително писмо към него. От банката в несъстоятелност уточняват, че маркетинговият документ се представя единствено с цел да информира потенциалните купувачи за съществуващата инвестиционна възможност. Двата документа можете да намерите ТУК.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентството в отговор на писмо на Нинова: Няма постъпили материали от Борисов за изпълнение на решенията на КСНС

Президентството в отговор на писмо на Нинова: Няма постъпили материали от Борисов за изпълнение на решенията на КСНС

29 Юни 2017 | 13:46 | Агенция "Фокус"
София. Към 28.06.2017г. в Администрацията на президента няма постъпили материали, касаещи приетите предложения от проведения на 30.05.2017г. КСНС. Това се казва в отговор от президентството на Република България на въпрос на лидера на БСП Корнелия Нинова, съобщиха от пресцентъра на партията. Преди дни председателят на левицата изпрати писмо до президента Радев с въпрос дали правителството на Бойко Борисов е изпълнило решенията на проведения при него КСНС- да предложи до 20 юни 2017 година "Интегрирано развитие на сектор "Сигурност" и разпределение на ресурсите по отделните държавни органи и структури за следващите пет години". „Срокът изтече. Моля да ни информирате - изпълнило ли е правителството това решение, което по време на КСНС беше подкрепено от премиера Борисов и предоставени ли са Ви предложенията”, казва още тя. В писмото лидерът на БСП обяснява, че по искане на ПГ на „БСП за България” в Народното събрание предстои обсъждане на приоритетите на българското председателство на Съвета на Европейския съюз. „До този момент, правителството на Бойко Борисов не е предложило такива в Парламента. Ние смятаме, че един от тях трябва да е национална сигурност”, заявява Корнелия Нинова.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 Лидерът на БСП Корнелия Нинова към президента Румен Радев: Изпълнил ли е Борисов решенията на КСНС?

Лидерът на БСП Корнелия Нинова към президента Румен Радев: Изпълнил ли е Борисов решенията на КСНС?

27 Юни 2017 | 15:42 | Агенция "Фокус"
София. На проведения Консултативен съвет по национална сигурност при Вас, на 30 май 2017 година, беше взето решение изпълнителната власт да предложи до 20 юни 2017 година "Интегрирано развитие на сектор "Сигурност" и разпределение на ресурсите по отделните държавни органи и структури за следващите пет години". Срокът изтече. Моля да ни информирате - изпълнило ли е правителството това решение, което по време на КСНС беше подкрепено от премиера Борисов и предоставени ли са Ви предложенията. За това призовава лидерът на БСП Корнелия Нинова в писмо до държавния глава Румен Радев, съобщиха от пресцентъра на партията.
"По време на КСНС, зададох въпроси на министър-председателя и министрите от кабинета. В резултат на отговорите, изразих мнение, че поетите ангажименти няма да бъдат спазени. По искане на Парламентарната група на „БСП за България” в Народното събрание предстои обсъждане на приоритетите на българското председателство на Съвета на Европейския съюз. До този момент, правителството на Бойко Борисов не е предложило такива в Парламента. Ние смятаме, че един от тях трябва да е национална сигурност. Във връзка с този дебат, моля, да ни информирате - постъпил ли е при Вас Доклад от правителството в изпълнение на решението на КСНС", допълва още Нинова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Трябва да се намери златната среда за КСНС – да не се огласява секретна информация, но народът  да знае позициите по политически въпроси

Корнелия Нинова, БСП: Трябва да се намери златната среда за КСНС – да не се огласява секретна информация, но народът да знае позициите по политически въпроси

13 Юни 2017 | 15:58 | Агенция "Фокус"
София. Трябва да се намери златната среда за КСНС – да не се огласява секретна информация, но народът да знае позициите по политически въпроси. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция в централата на партията във връзка с изказването на Бойко Борисов, че няма да присъства на КСНС, ако няма медии, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Нинова посочи, че е за това да има публичност и прозрачност при обсъждането на държавните мъже и жени. „Ето виждате и спорът ни за последния КСНС, където имахме разминаване“, коментира Нинова. Тя поясни, че е имала различна позиция, защото между обявените намерения за осигуряване на заплати допълнително в МВР и отбраната и от заявеното от финансовия министър, че няма да даде пари, е имало разминаване. „За това съм да има прозрачност и хората да знаят какво се случва. От друга страна имаше доклади с гриф секретно, които засягат много важни теми и то не само, касаещи България. Те касаят международни въпроси, отношения и т.н. В тази си част, например, бих била против това да бъде публично и пред медиите“, коментира Нинова. Според нея не може специални служби ДАР и ДАНС да представят доклади с гриф секретно и тази информация да бъде публична.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Жельо Бойчев, БСП: Решаването на проблемите в сектор сигурност започва от хората

Жельо Бойчев, БСП: Решаването на проблемите в сектор сигурност започва от хората

12 Юни 2017 | 16:23 | Агенция "Фокус"
София. Решаването на проблемите в сектор сигурност започва от хората. Това заяви пред БНР Жельо Бойчев, заместник-председател на ПГ „БСП за България” по повод изнесеното заседание на ПГ на „БСП за България” по темата национална сигурност, съобщиха от пресцентъра на партията. Според Бойчев, на КСНС при президента се е взело решение за актуализация на националната стратегия за национална сигурност. „Това трябва да стане до края на септември, поради приемането на бюджета за следващата година и тригодишната прогноза. Няма смисъл да приемаме стратегии, ако няма ангажиране на ресурс за изпълнението им”, подчерта той.
Жельо Бойчев припомни, че на заседанието при президента и МВР, и МО изнасят информация за недокомплектоване – 1 000 в МВР и 6 000 в МО. „Няма как да постигнем търсената гарантирана сигурност на всеки български гражданин и българските граници, ако няма мотивираност на тези служители. Каквито и решения да взимаме и каквито и средства да се отделят за модернизация на въоръжените сили, каквато и техника да купуваме- без мотивация на служителите, това няма да доведе до нищо”, заяви той.
На въпрос, откъде биха могли да дойдат средствата за сектор сигурност, Бойчев заяви, че според министър-председателя имаме излишъци и успех в борбата с контрабандата – сумите, които се цитират между 1,5 млрд. до 3 млрд. лв. Той подчерта, че левицата настоява да се направи стратегически преглед на сектор сигурност, за да могат да се взимат адекватни решения. Заместник-председателят на ПГ на левицата заяви, че е била разгледана и законодателната уредба в сектора и са направени предложения за промени, които ще се превърнат в законодателни предложения на левицата в Народното събрание.
Жельо Бойчев коментира, че няма нищо изненадващо в стенограмата за КТБ. „Хубавото е, че българското общество получи отговор на въпросите: кой, какво поведение е имал и какви действия е предприел в тази ситуация. Ясно се вижда, че представители на БСП в тези срещи са настоявали да бъде гарантирана работата на банковата система и да бъдат защитени интересите на всички български граждани, а ГЕРБ са поставяли въпроса най-често за оставка и предсрочни избори. Много добре може да се прецени кой каква роля е имал”, подчерта социалистът. По думите му, благодарение на представителите на БСП и подкрепата на банковия сектор, е избегната банкова ваканция или рестриктивни мерки в работата на банките. Той подчерта, че времето е показало, че това е било правилното решение. „Ако имахме притеснения, нямаше да искаме да се разсекретят, не само тази стенограма, но и втората- от разговорите при президента, както и от БНБ. Видя се, че има политически сили обаче, които са готови да дойдат на власт на всяка цена”, заключи Жельо Бойчев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румен Гечев, БСП: ГЕРБ преизбраха управата на БНБ, която проспа КТБ

Румен Гечев, БСП: ГЕРБ преизбраха управата на БНБ, която проспа КТБ

12 Юни 2017 | 09:03 | Агенция "Фокус"
София. Факт е, че ГЕРБ преизбраха управата на банката, която проспа КТБ. Това заяви народният представител от „БСП за България” проф. Румен Гечев по бТВ, съобщиха от пресцентъра на партията. Професорът по икономика бе категоричен, че трябва да бъдат разсекретени стенограмите, за да може обществото да види какво е поведението на БНБ. „Навсякъде се разсекретяват грами, след като мине определен период. Подобни практики има и в Англия, и в САЩ, където са били отворени стенограмите на централната банка на щатите, която обслужва 70% от световната доларова търговия”, даде пример с други държави проф. Гечев.
„Втората стенограма от втората среща при президента също трябва да бъде декласифицирана”, посочи Гечев. Той обясни, че когато се отвори стенограмата от ключовото заседание на БНБ, ще се види, че всички, освен БСП, подкрепят предложението на централната банка за банкова ваканция.
Румен Гечев подчерта, че от стенограмите ще стане ясно нещо много важно. „Нагнетява се обстановката и се прави извънредна среща в БНБ. След това се правят две срещи при президента. Накрая ще излезе наяве, че нагнетяването на напрежението е било изкуствено. Защото се оказва, че нямаме нужда от банкова ваканция, нямаше нужда от извънредно законодателство, защото след срещите при президента, не сме променили нищо в законите. Следователно това е един изкуствен проблем, от което следва, че някой е искал да раздуха случая с КТБ за политическо инженерство”, заключи проф. Гечев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Политологът Димитър Димитров за разсекретяването на разговорите за КТБ: Когато се вземат решения със значителни дългосрочни последици е добре нещата да бъдат обсъждани при затворени врати

Политологът Димитър Димитров за разсекретяването на разговорите за КТБ: Когато се вземат решения със значителни дългосрочни последици е добре нещата да бъдат обсъждани при затворени врати

11 Юни 2017 | 20:20 | Агенция "Фокус"
София. Аз предполагам, че от втория запис още по-ясно ще си проличи, че когато се вземат такива решения със значителни дългосрочни последици е добре нещата да бъдат обсъждани при затворени врати. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ политологът доц. Димитър Димитров във връзка с разсекретяването на стенограмата от разговорите при президента Росен Плевнелиев по случая КТБ от 29 юни 2014 г. „По-скоро бих подкрепил президента Плевнелиев преди това, както и премиера Бойко Борисов. Защото със задна дата, след 3 години, в сегашното противопоставяне, политически дебат и дискусии, ще се появи тема, към която могат да се произнасят различните страни с голяма доза закъснение“, посочи доц. Димитров. Той определи случая с фалита на КТБ като извънредно събитие. „Очевидно е, че една част от участниците в него са били по една или друга причина заинтересовани да се предизвика банкова ваканция“, коментира политологът. Според него това би поставило следващото правителството, след това, на Орешарски, в положението на правителството то 1997 г. – да се справя с огромен проблем. „А така, поне беше решено в рамките на прехода между едното и другото управление. Вярно, с цената на много вложители. Но обръщам внимание, че най-големите вложители, освен всичко останало, бяха държавни компании. От енергетиката, газовите компании, общини и т.н.“, допълни доц. Димитров.
Стефан ПЕТРОВ

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. Димитър Димитров, политолог: Причините за фалита на КТБ са не много отговорното управление на банката и стечението на политическите обстоятелства

Доц. Димитър Димитров, политолог: Причините за фалита на КТБ са не много отговорното управление на банката и стечението на политическите обстоятелства

11 Юни 2017 | 17:20 | Агенция "Фокус"
София. Стенограмата не ни разкрива нищо да е сензация или за което да не сме се досещали най-малко в различни анализи. Разкрива ни, че причините за фалита и за поставянето под особен надзор са, разбира се, не много отговорното управление на банката, както и стечението на политическите обстоятелства. Комбинация от двете. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ политологът доц. Димитър Димитров във връзка с разсекретяването на стенограмата от разговорите при президента Росен Плевнелиев по случая КТБ от 29 юни 2014 г. Политологът определи решението на президента Румен Радев да разсекрети стенограмата като конюнктурно. „Президентът Радев няма кой знае какъв проблем. Той не е част от „компанията“, която се е събрала да обсъди въпроса. Освен това дава допълнителна възможност на неприсъствалите това заседание на КСНС да се произнасят свободни от евентуално лично участие“, коментира той. Според него това е предимството на г-жа Нинова, че тя може спокойно да критикува всички. „Разкриването позволява темата КТБ и позициите, които са заемали различните политически сили или участници, или висши администратори, или висши банкери да бъдат оценявани със задна дата. Това няма как да се случи с настоящото ръководство на Българската социалистическа партия“, посочи Димитров.
Стефан ПЕТРОВ

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. Антоний Гълъбов: Липсата на становище на президента Румен Радев по повод самия проблем КТБ е дефицит в позицията на президентската администрация

Доц. Антоний Гълъбов: Липсата на становище на президента Румен Радев по повод самия проблем КТБ е дефицит в позицията на президентската администрация

11 Юни 2017 | 16:21 | Агенция "Фокус"
София. Липсата на становище на президента Румен Радев по повод самия проблем „КТБ“ е дефицит в позицията на президентската администрация. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ политологът доц. Антоний Гълъбов във връзка с разсекретяването на стенограмата oт разговорите при президента Росен Плевнелиев по случая КТБ 29 юни 2014 г . В известен смисъл държавният глава беше принуден да разсекрети стенограмата за КТБ от решението на съда, но това, което за мен е по-важно е, че не чух коментар от президента Радев по повод на КТБ, коментира политологът. „Разбирам, че е трудно в началото на мандата му, той да формира цялостна позиция по толкова сериозен въпрос, но липсата на ясно изразено становище не по повод на това кой какво е казал, а по повод на самия проблем, е дефицит в момента в позицията на президентската администрация“, добави той.
По думите му остава въпросът какво се случи в КТБ и какво е представлявала тази банка. „Искам да припомня едно ключово изказване на президента Плевнелиев, който каза, че в КТБ са затворени досиетата на политическата корупция в България и до голяма степен на това, което се случваше в годините на трансформация у нас. Публичният интерес и българското общество ще спечели, ако получи една достатъчно пълна и смислена картина на проблема КТБ, тъй като това е нещо много повече, отколкото обявяването в несъстоятелност на една банка“, каза още доц Гълъбов.
Според него същественият въпрос оттук нататък е в хода на съдебните процедури, защото именно КТБ ще се превърне в един много силен критерий за състоянието на институциите на съдебната власт. „След като на политическо равнище виждаме, че не е имало готовност да бъде поставен в цялата му острота проблемът, свързан с КТБ, много важно е да видим по какъв начин институциите на съдебната власт ще продължат разследването и ще докажат истината, свързана с конкретните действия на групи от хора, на институции, на отделни лица, които доведоха до фалита на КТБ“, отбеляза политологът.
Стефан ПЕТРОВ

Пълния текст на интервюто четете в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. Антоний Гълъбов: Смисълът на отчетността не е в това да бъде разсекретен документ с определено ниво на защита, а самият процес на взимане на решение да е прозрачен

Доц. Антоний Гълъбов: Смисълът на отчетността не е в това да бъде разсекретен документ с определено ниво на защита, а самият процес на взимане на решение да е прозрачен

11 Юни 2017 | 15:33 | Агенция "Фокус"
София. Смисълът на прозрачността и отчетността не е в това да бъде разсекретен документ, който е получил определено равнище на защита. Смисълът е в това самият процес на взимане на решение да е прозрачен. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ политологът доц. Антоний Гълъбов във връзка с разсекретяването на стенограмата oт разговорите при президента Росен Плевнелиев по случая КТБ 29 юни 2014 г . „Много важно е да се върви към прозрачност и участие в процеса на взимане на решения, а не в подобен тип усилия, положени за това да бъде осигурен достъп до един документ, който сам по себе си показва, че решението вече е взето, коментира доц. Гълъбов. По думите на политолога самият факт, че на тази стенограма се обърна малко внимание, с изключение на част от участниците в това заседание, и почти никой не коментира съдържанието ѝ, е показателен. Според него това е по-скоро фалшив устрем към прозрачност, отколкото наистина отговорно отношение към процеса на взимане на решение.
Доц. Гълъбов коментира още, че смисълът на това този тип документи да бъдат с особен режим на защита е в необходимостта в такъв формат да бъдат излагани данни и факти, които не би трябвало да бъдат обект на обществен достъп. „Със сигурност имаме прецедент. Със сигурност имаме ситуация, в която подлежи на преосмисляне секретността във формата на КСНС и това е проблем, който трябва да реши администрацията на президента. Защото има закон за КСНС, има ясни правила, при които се провеждат тези заседания и дискусии“, каза още политологът.
Стефан ПЕТРОВ


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП:  Изводът от разсекретената стенограма за КТБ е, че Бойко Борисов е целял единствено смяната на кабинета „Орешарски“ без да държи за вложителите в банката

Корнелия Нинова, БСП: Изводът от разсекретената стенограма за КТБ е, че Бойко Борисов е целял единствено смяната на кабинета „Орешарски“ без да държи за вложителите в банката

11 Юни 2017 | 14:49 | Агенция "Фокус"
Самоков. Изводът от разсекретената стенограма за КТБ е, че Бойко Борисов е целял единствено смяната на кабинета „Орешарски“ без да държи за вложителите в банката. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция след семинар на ПГ на „БСП за България" в Боровец във връзка със стенограмата на КСНС за КТБ, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Да, смятаме, че президентът трябваше да разсекрети стенограмата. Има в нея информация, която може да се получи от заседанието при президента Плевнелиев. Вероятно има още много информация по този случай, която не знаем.“, каза Нинова. Според нея разсекретяването на стенограмата е правилен ход.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Юрий Асланов, социолог: Националната сигурност беше нарушена от неадекватните действия на представителите на институциите към момента с ликвидирането на КТБ

Юрий Асланов, социолог: Националната сигурност беше нарушена от неадекватните действия на представителите на институциите към момента с ликвидирането на КТБ

11 Юни 2017 | 13:36 | Агенция "Фокус"
София. Националната сигурност беше нарушена от неадекватните действия на представителите на институциите към онзи момент с ликвидирането на КТБ и начина, по който кризата се разви по-нататък и доведе до ощетяване на държавата. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ социологът Юрий Асланов, във връзка с разсекретяването на стенограмата от разговорите при президента Росен Плевнелиев по случая КТБ 29 юни 2014 г. „Очевидно КСНС не е имал капацитетът да реши този въпрос тогава и кризата продължи да се развива и след това. В крайна сметка се стигна до ощетяване на държавата с около 4 млрд.лв.“, посочи Асланов. Според него действията на част от хората в този Консултативен съвет за заплашили националната сигурност. „Въпросът е обществено значим, поради това, че са накърнени интересите на много хора и на държавата като цяло. Така че, мисля, че беше правилно да се случи разсекретяването на стенограмата. Това е право на президента да го направи. Можем да се питаме защо предишният президент не го направи, след като неколкократно беше подканван към същите действия“, коментира още социологът. По думите му в интерес на всички е да се хвърли светлина върху истината за този случай. „Не казвам, че във всички случаи трябва да се разсекретяват стенограми. Това е неуместно, защото там се обсъждат въпроси, които касаят наистина националната сигурност и международните отношения. Но в случая засегна интересите на милиони български граждани, стотици хиляди и на държавата като цяло“, допълни той. Според него криенето на съдържанието на тези разговори може само да влоши нещата.
Стефан ПЕТРОВ


Пълния текст на интервюто четете в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Юрий Асланов, социолог: Стенограмата за КТБ не разкрива нещо, което не ни е известно - голяма част от нашия политически елит в кризисни ситуации действа неадекватно

Юрий Асланов, социолог: Стенограмата за КТБ не разкрива нещо, което не ни е известно - голяма част от нашия политически елит в кризисни ситуации действа неадекватно

11 Юни 2017 | 11:57 | Агенция "Фокус"
София. Стенограмата за КТБ не разкрива нещо, което не ни е известно, просто затвърждава мнението ни, за това, че голяма част от нашия политически елит в кризисни ситуации действа неадекватно. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ социологът Юрий Асланов, във връзка с разсекретяването на стенограмата от разговорите при президента Росен Плевнелиев по случая КТБ 29 юни 2014 г. „Някакви особени новини по същество аз не разпознавам или може би не съм компетентен напълно, за да открия такива. Стенограмата ни разкрива онова, което ни е известно, но просто поднася доказателство за поведението на част от политическите лидери“, посочи Асланов. „Прави впечатление, че като се изключат няколко души, които се опитват по същество да призоват за търсене на някакво решение за преодоляване на очевидната криза към онзи момент, други, като Бойко Борисов и не само, се опитват да извадят темата от съществото ѝ и да я пратят в полето на политическата конюнктура. Това донякъде се доказа и от вчерашната реакция на Бойко Борисов, който няма друг начин, освен да бъде изненадан неприятно от появилата се стенограма. За разлика от опитите на Михаил Миков да върне дебата към неговото същество, по повод на изключително кризисния момент с въпроси „Какво правим от утре?“, отново някак си разговорът се връща в политическата конюнктура и „дай да видим кога ще правим избори“ и подобни неща“, коментира още Асланов.
Стефан ПЕТРОВ


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”Отвори в нов прозорец
прочети затвори

След стенограмата за КТБ - задочен спор между БСП и ГЕРБ за КСНС (ОБЗОР)

След стенограмата за КТБ - задочен спор между БСП и ГЕРБ за КСНС (ОБЗОР)

10 Юни 2017 | 21:00 | Агенция "Фокус"
София. В петък президентът Румен Радев публикува разсекретената стенограма от разговорите по случая за КТБ, водени при предшественика му Росен Плевнелиев на 29 юни 2014 г. Това провокира коментар от страна на премиера Бойко Борисов, който заяви, че стенограмата е в негова услуга. Въпреки това той посочи, че с действието си държавният глава е обезсмислил провеждането на Консултативните съвети по национална сигурност към президента. Министър-председателят заяви също, че оттук нататък ще участва в КСНС, само ако медиите са вътре, а не след 2-3 години да му се вадят думи и да се коментират. Борисов каза още, че КСНС до този момент е било единственото място, където отговорните хора в държавата могат спокойно да разговарят, но оттук нататък гуми своя смисъл. Премиерът каза още, че е готов да бъдат разсекретени всички стенограми да ги разсекретят. „Ако може и аз това постановление за "Грипен"-ите да го разсекретя също, да видите каква глупост - взимат решение да вземат решение да се купят "Грипен"-ите, коментира още Бойко Борисов. Той попита също защо президентът Радев не е казал, че лидерът на БСП Корнелия Нинова е била единствената, която на последното заседание на КСНС не е подкрепила увеличението на разходите за отбрана на 2% от БВП.
Думите на премиера провокираха отговор от страна на лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя заяви през социалните мрежи, че единствената грижа на Борисов на КСНС е личното му и на партията му оцеляване, а не националният интерес. Тя заяви, че подкрепя идеята заседанието на КСНС да се провеждат в присъствието на медии, за да види народът истинското лице на премиера. Нинова добави, че на последното заседание на Съвета Борисов е отказал да назначи 1000 души в МВР и 5000 В Министерство на отбраната. „Попитах Ви какво става с 3 млрд. излишък, та нямате 300 млн. лева, с които да осигурите нормални условия за работа на полицаите. Не ми отговорихте къде се изпари излишъкът, но заявихте, че спешно ви трябват още 10 млрд. лв. Заявих Ви, че ако и през ум Ви мине да ги теглите като нов заем, много ми мирише на нови избори", отбеляза Нинова. По думите ѝ министър-председателят е отказал да започне веднага модернизацията на армията и я е разсрочил за 15 години напред, а финансовият министър Владислав Горанов е заявил, че няма да увеличи до 2% от БВП разходите за отбрана. Лидерът на БСП посочи също, че Борисов е декларирал, че ще има ускорена модернизация, въпреки, че това няма как да стане, за да не излезе, че противоречи на президента Радев и да изглеждат приятели, а още на следващия ден е изтеглил от Министерски съвет доклада по сигурността на служебния министър Янев за състоянието на отбраната.
В задочния спор между Борисов и Нинова се включи и зам.-председателят на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов, който заяви, че е категорична неистина твърдението, че на КСНС при президента Радев правителството и премиерът Борисов са отказали да започнат веднага модернизацията на армията. По думите му доказателство за това, че написаното от Нинова не е истина, е декларацията около която се обединиха всички присъстващи на заседанието представители на парламентарни групи. Цветанов припомни, че държавният глава е заявил като основен приоритет по време на Съвета попълването на недостига от личен състав в сектор „Сигурност“, повишаване на неговата мотивация и престиж и ускоряване на проектите за модернизация и, че поддръжката на наличната техника, въоръжението и оборудването, до замяната им с нови образци, е било подкрепено с консенсус от членовете на КСНС. Цветанов призова Нинова да загърбят миналото и дребното политическо противопоставяне, да обединят усилията си около националните интереси и да работят в името на доброто на българските граждани.
В отговор на това лидерът на БСП отбеляза, че представата на ГЕРБ за национално съгласие е около статуквото и предложи то да стане около истината и почтеността. Нинова заяви, че не оспорва нито дума от прочетената от президента Радев декларация, а информирам българските граждани, че по време на разговора вътре, премиерът Борисов и министрите му са дали да се разбере, че няма да я изпълнят и се противопоставих на подхода - да говорите едно пред хората и друго на съвета.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова към Цветан Цветанов: Вашата представа за национално съгласие е около статуквото, предлагам Ви да бъде около нещо ново - истината и почтеността

Корнелия Нинова към Цветан Цветанов: Вашата представа за национално съгласие е около статуквото, предлагам Ви да бъде около нещо ново - истината и почтеността

10 Юни 2017 | 17:40 | Агенция "Фокус"
София. Г-н Цветанов, зовете за национално съгласие. Но около какво? Вашата представа е около статуквото, в което цялата политическа класа говори едно пред хората, но прави друго зад гърба им десетки години. Предлагам Ви да бъде около нещо ново - истината и почтеността. Това коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова в социалната мрежа "Фейсбук.
"Уважаеми г-н Цветанов,
Не очаквах да говорите Вие, а друг, но щом е решил да се скрие зад Вас, приемам това решение. С думите си потвърждавате казаното от мен днес.
1. Не оспорвам нито дума от прочетената от президента Радев декларация. Информирам българските граждани, че по време на разговора вътре, премиерът Борисов и министрите му дадоха да се разбере, че няма да я изпълнят и се противопоставих на подхода - да говорите едно пред хората и друго на съвета.
2. Горещо подкрепих исканията на министрите на МВР и отбраната Каракачанов и Радев да се осигурят допълнителни средства за заплати на 1000 нови служители, но финансовият министър Горанов категорично заяви, че няма да ги осигури, нито ще увеличи заплатите на настоящите. Така текстът за попълване на личния състав остава само на думи.
3. Що се отнася до усвояването на 160 млн.евро европейска помощ за справяне с бежанската криза - четете г-н Цветанов, четете. Не аз, а Вашият министър на МВР в открития доклад до КСНС пише, че не е усвоен и лев поради забавяне в обществените поръчки. Нещо повече - самият Вие го заявявате в интервю, така че моята вина е, че съм Ви повярвала, че не сте усвоили и един лев и съм повторила признанията Ви.", пише Нинова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Михаил Константинов: Не прочетох нещо ново в стенограмата от КСНС, публикуването ѝ не промени нищо

Проф. Михаил Константинов: Не прочетох нещо ново в стенограмата от КСНС, публикуването ѝ не промени нищо

10 Юни 2017 | 17:35 | Агенция "Фокус"
София. Аз лично не прочетох абсолютно нищо ново вътре. Имаше вече издания, не си спомням точно кои бяха, които общо взето я бяха публикували стенограмата. Така че, нищо особено. Това каза за Агенция „Фокус“ математикът и политически анализатор проф. Михаил Константинов, във връзка с публикувания пълен текст на стенограма от Консултативната среща при президента Росен Плевнелиев с политическите лидери в 42-то Народно събрание от 29 юни 2014 г. „Първо, има съдебно решение за първата, до колкото знам и за втората. Президентът Радев спазва законите и спазва решенията на българския съд. Щом съдът е казал да се разсекрети, ще се разсекрети“, посочи. проф. Константинов. По думите му публикуването на тази стенограма не е променило нищо, тъй като поне хората, които се интересуват от тези въпроси, са знаели тези неща и нищо ново не се случило. „Решението да се разсекрети е на българския съд, а решенията на съда се изпълняват, а не се коментират. Това е основно правило в съдебната практика. Ако не ви харесва съда, правим някакъв друг съд, ако не ни харесват законите, ги променяме. При тези закони и при този съд имаме решение и то се изпълнява“, каза още проф. Константинов.
Стефан ПЕТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Александър Маринов: Проблемът е, че продължаваме официално да не знаем нищо за това как и защо беше фалирана КТБ

Проф. Александър Маринов: Проблемът е, че продължаваме официално да не знаем нищо за това как и защо беше фалирана КТБ

10 Юни 2017 | 17:00 | Агенция "Фокус"
София. Дори да излезе и втората стенограма, за която се твърди, че им по-конкретни и интересни неща, проблемът е, че продължаваме официално да не знаем нищо за това как и защо беше фалирана КТБ. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ политологът проф. Александър Маринов във връзка с разсекретяването на стенограмата от Консултативния съвет за национална сигурност за фалита на КТБ от 29 юни 2014 г. „Очевидно българската държава и нейните институции не искат или не могат, или и двете, да изяснят този въпрос“, посочи проф. Маринов. Според него това се случва, защото по върха на българската държава има хора и групи, които са били пряко заинтересовани и са взели пряко участие в разрушаването на тази банка. „По-точно, не в разрушаването ѝ, а в нейното обявяване в несъстоятелност и по този начин присвояването на огромни активи“, допълни той. „За пореден път се случва нещо много лошо, много нередно. И освен всичко друго, нищо не настъпва, така че това повече да не се случва. Аз смятам, че при определени обстоятелства, това може да се случи с всяка друга фирма, банка, организация в България. Схемата отново може да проработи безотказно“, коментира политологът.
Стефан ПЕТРОВ


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Александър Маринов: Разсекретената стенограма не разкрива какво се случи с КТБ, но показа симптоматични проблеми в поведението на най-високопоставените лица в държавата

Проф. Александър Маринов: Разсекретената стенограма не разкрива какво се случи с КТБ, но показа симптоматични проблеми в поведението на най-високопоставените лица в държавата

10 Юни 2017 | 16:37 | Агенция "Фокус"
София. Разсекретената стенограма не разкрива какво се случи с КТБ, но показа симптоматични проблеми в поведението на най-високопоставените лица в държавата. Това каза политологът проф. Александър Маринов в интервю за Агенция „Фокус“ във връзка с разсекретяването на стенограмата от Консултативния съвет за национална сигурност за фалита на КТБ от 29 юни 2014 г. По думите му стенограмата, която се предполага, че е най-безобидната, показва, че има много сериозни поводи за тревога. "Вижда се, че органите, които управляват държавата, не разполагат с необходимата информация, която би трябвало да имат по закон", коментира той. Според него при подобно скриване или изкривяване на информацията, за която все някой носи отговорност, е много трудно да разчитаме, че ще бъдат взети правилни решения.
"Тази стенограма показва безотговорността на една голяма част от политиците. Ние виждаме как, например, лидерът на ГЕРБ през цялото време иска да използва ситуацията за постигане на политически цели, а не за разрешаване на същинския проблем. Тепърва трябва да се чете внимателно и да се анализира, защото подсказва, че нещо не е наред. И аз затова смятам, че е добър, правилен ход да се покаже тази стенограма, евентуално да се публикуват и други подобни документи", каза още проф. Маринов
Политологът коментира още реакциите на политиците след разсекретяването на стенограмата от разговорите при президента. "В днешните коментари чувам едно недоумение или нежелание, или възмущение, от страна на някои политици, че видите ли, там те могли да си говорят спокойно, а сега вече не могат да си говорят спокойно. Точно това е въпросът, че истинските им мисли и думи, а не тези, които са фризирани и редактирани пред микрофоните, това истинско поведение поражда големи притеснения, това, че те си позволяват да мислят и да говорят неща, които са неправилни. Не виждам никаква логика да им се осигурява чадър, да могат да си говорят тези глупави и откровено вредни неща на спокойствие", каза още проф. Маринов.
Стефан ПЕТРОВ


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Категорична неистина е, че на КСНС при президента правителството и премиерът Борисов са отказали да започнат веднага модернизацията на армията

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Категорична неистина е, че на КСНС при президента правителството и премиерът Борисов са отказали да започнат веднага модернизацията на армията

10 Юни 2017 | 16:15 | Агенция "Фокус"
София. За съжаление, за пореден път трябва да заявя несъгласието си с поредните неистини и от днес, които разпространява многоуважаваната от мен председателка на БСП Корнелия Нинова. Категорична неистина е, че на КСНС при президента правителството и премиерът Борисов са отказали да започнат веднага модернизацията на армията и са я разсрочили в годините напред. Това написа председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов в социалната мрежа „Фейсбук“, по повод обвиненията от лидера на БСП Корнелия Нинова, която заяви, че единствената грижа на премиера Бойко Борисов при участията му в КСНС е личния и партиен интерес, а не националния.
„Доказателството, че говорите неистини, г-жо Нинова, е декларацията, около която се обединихме всички представители на парламентарни групи, които присъствахме на съвета, и която беше прочетена публично лично от президента Румен Радев. Припомням Ви, че Радев заяви, че като основен приоритет по време на Съвета бе откроено попълването на недостига от личен състав в сектор „Сигурност“, повишаване на неговата мотивация и престиж и ускоряване на проектите за модернизация. Президентът Радев посочи, че поддръжката на наличната техника, въоръжението и оборудването, до замяната им с нови образци, е било подкрепено с консенсус от членовете на КСНС, както и създаването на условия за повишаване на квалификацията и подготовката на личния състав. Припомням Ви още, уважаема г-жо Нинова, че на КСНС беше решено да бъде изготвен анализ и предложения до 20 юни т.г. за перспективите за интегрирано развитие на сектор „Сигурност“ и разпределение на ресурсите по отделните държавни органи и структури за следващите 5 години“, пише Цветан Цветанов. По думите му в петък на парламентарния контрол беше опровергана поредната неистина, тиражирана от БСП. „Първо твърдяхте, че Европейската комисия не е отпуснала 160 млн. евро на България, а сега твърдите, че не сме усвоили тези 160 млн. евро. От отговора на вътрешния министър Валентин Радев на блицконтрола във вътрешната комисия преди дни стана ясно, че вече има сключени договори за 33 млн. евро, в момента текат процедури за още 70 милиона и са пред сключване на договори и предстои да се обявяват обществените поръчки за останалите 57 милиона. По същия начин разпространявате неистини и за преградното съоръжение, чиято основна цел е да подпомага органите, ангажирани с охраната на българската граница. Призовавам Ви, уважаема г-жо Нинова, спрете да тиражирате неистини през медиите. Ако нещо не ви е ясно – питайте и институциите ще Ви дадат цялата информация. Когато говорим и работим в диалог и го правим със съответните институции, можем да се обединяваме в интерес на българските граждани и доказателството за това е консенсуса, който постигнахме в парламента около необходимостта от промени в Закона за движение по пътищата тази седмица. Нека заедно продължим да гарантираме авторитета на българските институции“, пише още зам.-председателят на ГЕРБ. Той подчертава, че до няколко седмици ще бъде обявена и управленската програма на правителството и мнозинството. „В нея ще откриете всичко онези мерки, чието изпълнение гарантираме със съответните параметри и срокове. Уверявам Ви, че в програмата ще откриете и ангажимента ни за назначаване на 1000 нови служители в МВР до края на годината. Сигурността на българските граждани, увеличаването на видеонаблюдението и служителите на реда във всички населени места са първостепенен наш ангажимент“, коментира още зам.-председателят на ГЕРБ.
„Когато говорим за сигурността на българските и всички европейски граждани, няма как да приема неверните Ви внушения, че единствената грижа на премиера Борисов е личното му оцеляване. Нямате моралното право да говорите и пишете такива неща точно в седмицата, в която Бойко Борисов се срещна последователно с новоизбрания френски президент Еманюел Макрон, с германския президент Франк-Валтер Щайнмайер и канцлера на Германия Ангела Меркел. След дни Борисов ще се разговаря и с турския президент Реджеп Ердоган и премиера Бинали Йълдъръм. Всички тези срещи, г-жо Нинова, целят единствено гарантирането на сигурността на българските граждани и на целия ЕС. Убеден съм, че оценявате възможностите на премиера Бойко Борисов да работи в тази посока, особено на фона на възможностите на дипломацията на премиера Орешарски. Ето защо, уважаема г-жо Нинова, още веднъж Ви призовавам да загърбим миналото и дребното политическо противопоставяне, да обединим усилията си около националните интереси и да работим в името на доброто на българските граждани“, допълва още той.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова към Бойко Борисов: На КСНС единствената Ви грижа е Вашето лично и на партията Ви оцеляване, а не националният интерес

Корнелия Нинова към Бойко Борисов: На КСНС единствената Ви грижа е Вашето лично и на партията Ви оцеляване, а не националният интерес

10 Юни 2017 | 13:43 | Агенция "Фокус"
София. На КСНС единствената Ви грижа е Вашето лично и на партията Ви оцеляване, а не националният интерес. Това коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова в социалната мрежа "Фейсбук" във връзка с думите на премиера, че няма да присъства на следващи заседание на КСНС при президента, ако там няма медии. "И на мен ми се иска обществото да знае истината, медиите да бяха вътре, за да види народът истинското Ви лице за първия КСНС при президента Радев, г- н премиер. Няма да прекрача граници и няма да коментирам секретна информация. Както на КСНС при президента Плевнелиев, така и на този съвет единствената Ви грижа бе Вашето лично и на партията Ви оцеляване, а не националният интерес. При Плевнелиев единствената Ви мисъл е била как да свалите законно избрано правителство. При Радев - как Вашето правителство да изкара цял мандат за пръв път.
На този съвет Вие отказахте да назначите 1000 души в МВР и 5000 В МО. Попитах Ви какво става с 3 млрд. излишък, та нямате 300 млн. лева, с които да осигурите нормални условия за работа на полицаите. Не ми отговорихте къде се изпари излишъкът, но заявихте, че спешно ви трябват още 10 млрд лв. Заявих Ви, че ако и през ум Ви мине да ги теглите като нов заем, много ми мирише на нови избори", пише Нинова.
"Отказахте да започне веднага модернизацията на армията и я разсрочихте за 15 години напред. Вашият министър Горанов заяви, че няма да увеличи до 2% от БВП разходите за отбрана. Тогава казах, че е пълно лицемерие да декларираме, че човекът е най-важен в системата на сигурност, че ще има ускорена модернизация и че ще има 2% за отбрана, след като всички чухме от Вас, че това няма да стане. Казах, че отказвам повече да лъжем хората и по-добре да обявим истината. Десетки години политиците лъжат народа. Заявих също, че аз няма да го направя и, че искам промяна в поведението на политическата класа. Попитах Ви - защо го правите. Ще говорите нещо, което нямате никакво намерение да изпълните. Отговорихте - "за да не излезе, че противореча на президента Радев и да изглеждаме приятели". Предупредих държавния глава, че го подвеждате и се оказах права. Още на другия ден изтеглихте от МС доклада по сигурността на служебния министър Янев, в който се казваше цялата истина за състоянието на отбраната. И днес да ми се правите на загрижен спасител - няма да стане", допълва лидерът на БСП.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Михаил Миков: Времето показа, че беше избрано правилното решение за банките

Михаил Миков: Времето показа, че беше избрано правилното решение за банките

10 Юни 2017 | 11:24 | Агенция "Фокус"
София. Времето показа, че беше избрано правилното решение за банките. Това каза бившият лидер на БСП и бивш председател на Народното събрание Михаил Миков в предаването „Тази събота“ по бТВ във връзка с публикуваната от президента стенограмата на консултациите за банковата криза, водени при неговия предшественик Росен Плевнелиев на 29 юни 2014 г. От текста стана ясно, че на срещата тогава са обсъждани два сценария. Първият – за банкова ваканция (да се ограничи размерът на парите, които може да се теглят в брой) е отхвърлен автоматично, вторият е пълна подкрепа за банките. На предшестващата среща в Народната банка банкерите дадоха твърд отпор на сценарий №1 и всъщност въпросът се реши там, на чисто експертно равнище. Иначе идеята за спиранията преводите към чужбина и спиране на тегленията щеше да доведе до още по-голямо засилване на паниката и щети за бизнеса, обясни Миков.
На въпрос защо прехвърчат искри между него и тогавашния гуверньор на БНБ Иван Искров, Миков отговори: „Виждате, че през цялото време разговорът се колебае около няколко предположения, а точните цифри ги няма. Нашата банкова система е в изключително добро състояние – и тогава, и сега, парите, които са по различни депозити, по набирателни сметки са десетки милиарди и исках с това да обоснова, че паниката и сигналите, които идват от страна на БНБ, и исканията за извънредни мерки от типа на банкова ваканция не са необходими“.
Запитан дали е вярвал на Искров, че „БНБ няма никакъв принос към случилото се“, Миков каза, че да, „но той (Искров) зае една оправдателна позиция“. „През цялото време БНБ се опитваше да вкара усилено правителството, което беше в полза на опозицията“, добави той.
Промени в правителството не са били направени и финансовият министър Петър Чобанов не е бил сменен, както настоява тогава опозицията, „защото седмица по-рано беше решено, че се отива на избори, че парламентът ще функционира до края на лятото, че президентът ще го разпусне и ще свика извънредни избори и че всичко това трябва да стане спокойно, включително и заради ситуацията в банковата система“, обясни гостът.
Помолен да даде оценка за правителството на Пламен Орешарски в ситуацията, Миков каза: „Хладнокръвно подходи. В тази сложна политическа ситуация успя да създаде среда, в която от днешна гледна точка България се размина с най-добрия сценарий“.
Кой колко е крал се разбира в следствието, финансовата инспекция или Сметната палата, каза още Миков. Според него и втората стенограма трябва да бъде разсекретена, защото митичността на тези документи „се подхранва от секретността на неща, които не са секретни – там всеки застъпва своята позиция“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов:  КСНС беше единственото място, където отговорните хора в държавата могат спокойно да разговарят, оттук нататък ще участвам само ако медиите са вътре

Премиерът Бойко Борисов: КСНС беше единственото място, където отговорните хора в държавата могат спокойно да разговарят, оттук нататък ще участвам само ако медиите са вътре

10 Юни 2017 | 11:02 | Агенция "Фокус"
София. КСНС беше единственото място, където отговорните хора в държавата могат спокойно да разговарят, оттук нататък ще участвам на КСНС само ако медиите са вътре. Това каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти във връзка с публикуваната от президентството стенограма от разговорите за КТБ през 2014 г., предаде репортер на Агенция "Фокус". "Стенограмата е в моя услуга,но оттук нататък вече КСНС губи своя смисъл. Аз ще участвам на КСНС само ако медиите са вътре. В най-лошия случай, ако се извади монитор долу, както във ВСС, медиите да присъстват и да го гледат. Иначе няма да допусна след година, две или три да ме скарат с някоя съседна държава, ако сме изказали свои опасения, съображения или каквото и да било и някой реши да си направи евтин пиар с това", заяви Борисов. "КСНС беше единственото място, където управляващи, опозиция, служба - отговорните хора в държавата могат спокойно да разговарят и да си кажат мнението по дадена тема. Ако след това ще ми държат гарес за всяка дума или ще става ясно след 2-3 години, не виждам абсолютно никакъв смисъл да се прави без медии. Така че оттук нататък моето участие ще бъде свързано само ако 100% се предава по телевизията или долу на монитори, а не след 2-3 години да ми вадят думи и коментира. Това направиха вчера", добави премиерът.
"Всички стенограми да ги разсекретят. Ако може и аз това постановление за "Грипен"-ите да го разсекретя също,да видите каква глупост - взимат решение да вземат решение да се купят "Грипен"-ите", коментира още Бойко Борисов.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев: В 19.10 ч. на сайта на президентската институция ще бъде качена първата стенограма от разговорите за КТБ през 2014 г.

Президентът Румен Радев: В 19.10 ч. на сайта на президентската институция ще бъде качена първата стенограма от разговорите за КТБ през 2014 г.

9 Юни 2017 | 18:33 | Агенция "Фокус"
София. В 19.10 ч. на сайта на президентската институция ще бъде качена първата стенограма от разговорите за КТБ през 2014 г. Това каза президентът Румен Радев по бТВ. „Това е злоупотреба с реалните решения на Софийския административен съд. Той не задължава президентската институция да публикува стенограми. Съдът казва много ясно, че президентската институция може да върне своето решение за отказ с други мотиви или да прецени възможността за частично оповестяване. Имах много ясни мотиви, че ще публикувам тези стенограми. Имам резерви и причините да има отказ в началото на моя мандат са ясни. Няма как да ги публикувам в предизборния дебат или в консултациите за съставянето на нов кабинет“, заяви Радев. По думите му това са едни митични стенограми, в които се насажда убеждението, че ще лъсне за КТБ кой клолко е крал. „Нищо подобно, няма такава информация. 10 минути след края на нашия разговор стенограмата от 29 юни ще бъде на сайта. Премахнати са само имената на банки и финансови институции, различни от КТБ. Що се отнася до втората стенограма, моето решение е да не обжалвам. Предприел съм действия за декласифициране и ще преценя кога и дали да я оповестявам, защото първата стенограмата ще бъде тест за зрелостта на нашето общество дали заслужаваме прозрачност“, допълни президентът. По думите му за двете години от мандата на Росен Плевнелиев има четири искания за допуск до обществена информация, а само за една дата 22 февруари в неговия има 18. „Исканията вече наближават 100. Дали всички искат прозрачност, или някой иска да създава кризи в банковата система“, запита Радев. По думите му ще си проличи още в понеделник.
Той призова да не се връщаме назад към онези тревожни дни – лятото на 2014 г. „Следващата седмица много ясно ще покаже дали сме зрели да има прозрачност. Неслучайно изпратих писма до всички 21 участници в първата стенограма. Това е наистина и тест за тях, доколко те са готови това да излиза. Това е и морален проблем. Нали не мислите, че аз без поне да уведомя тези хора, ще хвърля техните имена на улицата“, добави държавният глава. По думите му всеки ще направи преценка за това кой как е мислил, действал, но ще бъде жалко да почнат безкрайни препирни за това кой какво е казал, защо го е казал и как го е казал. „Истината трябва да се фокусира и да се търси в съда. Там е мястото, където трябва да разберем какво се е случило с тази банка. Искам да вярвам, че ще има виновни по казуса КТБ. Дано има. Все пак трябва да имаме доверие в българския съд. Макар че има много какво да желаем от съдебната система по отношение на борбата с корупцията. Неслучайно България въпреки това, че казваме, че няма корупция в страната, има корупция“, посочи Радев. Според него това е основният бич – липса на върховенство на закона, корупция, с която трябва да се борим. „Тук е мястото да има единен орган с функции, изключително и само за борба с корупцията по високите етажи. В България няма такъв, ако сравним с Румъния, има такъв. Това е националната дирекция „Антикорупция“. Не давам за пример Румъния, там има много проблеми, но резултатите са ясни. Нека го предложат хората от съдебната власт. Всички очакваме от тях да предложат реформата, те са професионалистите в тази област“, каза още президентът.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Гл. прокурор Сотир Цацаров: За разсекретяването на КСНС от 2014 г. за КТБ, като гражданин мисля, че няма какво да се крие

Гл. прокурор Сотир Цацаров: За разсекретяването на КСНС от 2014 г. за КТБ, като гражданин мисля, че няма какво да се крие

26 Май 2017 | 11:20 | Агенция "Фокус"
София. Като гражданин мисля, че няма какво да се крие. Това коментира пред журналисти главният прокурор Сотир Цацаров за разсекретяването на КСНС при президента Росен Плевнелиев през 2014 г. за КТБ, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Цацаров посочи, че не е в правомощията си да се произнася по този въпрос. „Като гражданин мога да кажа, че няма какво да се крие. Иначе не съм член на КСНС своеобразно закона по право, така че не мога да дам мнение, с което да ангажирам длъжността или институцията. Тоест няма какво да се крие от българските граждани, то е ясно“, обясни той.
За акцията на летище „София“ Цацаров допълни, че групата е действала от доста време. „Много добре действаща схема, при която съответното лице пристига, очаквана е съответна смяна, преминава безпроблемно. То не преминава без документи, а с такива, които са изцяло неистински. Тепърва се установява какво се случва след като влязат в България“, обясни главният прокурор. По думите му целта е била да се установят тук или в повечето случаи да потърсят път, чрез който да поемат към Западна Европа.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов е за разсекретяване на стенограмата за КТБ

Премиерът Бойко Борисов е за разсекретяване на стенограмата за КТБ

23 Май 2017 | 11:07 | Агенция "Фокус"
София. Министър-председателят Бойко Борисов изрази становище за разсекретяване на стенограмата от консултациите на 29 юни 2014 г. при Президента на Република България по повод КТБ и ситуацията във финансовия сектор в страната. Това съобщиха от правителствената информационна служба.
Според премиера Борисов фалитът на банката е тема с изключителен обществен резонанс и публикуването на разговорите, проведени дни след поставянето на КТБ под специален надзор, ще създаде възможност за съставяне на обективно мнение за предприетите от институциите действия и ще отговори на очакванията за прозрачност по отношение на вземането на решения.
Позицията на премиера е в отговор на постъпило писмо от президента Румен Радев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Избори 2017: Цецка Цачева, ГЕРБ: Не можехме да не платим от бюджета 3,7 млн. лв. за КТБ, защото срине ли се банковата система, се срива държавата

Избори 2017: Цецка Цачева, ГЕРБ: Не можехме да не платим от бюджета 3,7 млн. лв. за КТБ, защото срине ли се банковата система, се срива държавата

20 Март 2017 | 18:22 | Агенция "Фокус"
Плевен. Не можехме да не платим от бюджета 3,7 млн. лв. за КТБ, защото срине ли се банковата система, се срива държавата. Това каза пред жители на село Каменец Цецка Цачева – втора в листата на ПП ГЕРБ в област Плевен, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Отиваме на предсрочни парламентарни избори, за да препотвърдим това, което и през втория мандат на Бойко Борисов правихме за управлението на държавата, но поправено с някои пропуски, които допуснахме. Това, с което водим тази кампания, няма да ви изненада. Водим една изключително позитивна кампания без нападки, обиди, без противопоставяне. ГЕРБ счита, че не бива политиците да разделят гражданите на България. Трябва да знаем, че държавата е като едно домакинство. Парите трябва да стигат за всичко, без да се противопоставят децата, образованието, на незаетите хора, на пенсионерите или за сметка на МВР службите. Затова след като направихме пълен преглед на това къде сме в момента, констатирахме, че България стои стабилно. За две години има икономически ръст от 3,7% и то след кабинета „Орешарски“, когато заварихме 5% дефицит в бюджета. Оттам насетне 1,2 млрд. от двата договора за „Марица 1“ и „Марица 2“, приватизирани от Иван Костов, актуализирано от времето на Сергей Станишев“, заяви Цачева. По думите ѝ договорите така са подписани, че държавата трябва да плати в пъти по-висока цена. „Те не могат да бъдат прекратени предсрочно, поради изключително неизгодните условия, при които са подписани. На следващо място КТБ – 3,7 млн. лв. Хората питат защо ги платихме от бюджета. Не, не можеше, защото срине ли се банковата система, се срива държавата и оттам насетне има народ и територия, но няма държава. Последното плащане, отново 1,2 млрд. лв. за двата реактора на АЕЦ „Белене“, допълни тя. Цачева уточни, че над 6 млрд. лв. са отишли по предназначение там. „Въпреки това, успяхме да повишим минималната работна заплата, вече е 460 лв. Успяхме на няколко пъти, макар и на много малки проценти, да се актуализират пенсиите. За да върви икономиката, на нас ни трябва качествено ново образование. Българските младежи излизат с дипломи от училище без конкретни умения, особено в занаятите“, каза още Цецка Цачева.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Синдиците на КТБ заявиха за публикуване в Търговския регистър частична сметка за разпределение на наличните суми между кредиторите на банката

Синдиците на КТБ заявиха за публикуване в Търговския регистър частична сметка за разпределение на наличните суми между кредиторите на банката

24 Февруари 2017 | 17:38 | Агенция "Фокус"
София. Днес, 24 февруари 2017 г., в изпълнение на разпоредбите на чл. 97 от Закона за банковата несъстоятелност (ЗБН), синдиците на „Корпоративна търговска банка” АД (в несъстоятелност) – КТБ АД (н), заявиха за публикуване в Търговския регистър първата частична сметка за разпределение на наличните суми между кредиторите на банката. Това съобщиха от пресцентъра на КТБ.
Частичната сметка е изготвена в изпълнение на разпоредбата на чл. 95, ал. 1 от ЗБН, съгласно която синдикът изготвя частична сметка за разпределение на наличните суми между кредиторите с приети по смисъла на чл. 69, ал. 1 вземания съобразно реда, привилегиите и обезпеченията.
Очакванията са в кратък срок частичната сметка за разпределение да бъде качена на интернет страницата на Търговския регистър по партидата на КТБ АД (н) - ЕИК 831184677, където ще е на разположение на кредиторите на банката.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Синдиците на КТБ: Съвсем скоро в Търговския регистър ще бъде обявена първата сметка за разпределение между кредиторите на банката

Синдиците на КТБ: Съвсем скоро в Търговския регистър ще бъде обявена първата сметка за разпределение между кредиторите на банката

24 Февруари 2017 | 15:25 | Агенция "Фокус"
София. Съвсем скоро в Търговския регистър ще бъде обявена първата сметка за разпределение между кредиторите на КТБ АД (н) на събраните парични средства от масата на несъстоятелността на банката. В нея съвсем ясно ще се види каква е събраната до момента сума, можем да анонсираме, че тя ще е около 600 млн. лв. Това се казва в изявление на синдиците на „Корпоративна търговска банка” (КТБ) АД (в несъстоятелност). Това съобщиха от пресцентъра на КТБ.
В изявлението се казва още: "Подозираме, обаче, че дори и тогава ще има лица, които съвсем преднамерено ще продължат да „грешат” в изчисленията си, когато определят сумата като процент от активите на КТБ АД (н). Истината е, че въпросната сума представлява над 40% от общата стойност на активите на банката към датата на обявяване на КТБ АД в несъстоятелност - 22.04.2015 г., която е 1 милиард и 378 милиона лева по оценка на международна одиторска компания, извършена съгласно чл. 52 от Закона за банковата несъстоятелност (ЗБН). За разлика от голословните твърдения на лица, търсещи евтина сензация и възможност за медийна изява, ние – синдиците на КТБ АД (н) ще аргументираме своята позиция с безспорни факти и данни".
На 6 ноември 2014 г. Управителният съвет на БНБ установява отрицателна стойност на собствения капитал на КТБ АД в размер на минус 3.7 милиарда лева, както и че банката не отговаря на капиталовите изисквания на Регламент (ЕС) №575/2013 поради обезценки на активи на КТБ АД в общ размер на 4 милиарда 222 милиона лева и отнема лиценза за извършване на банкова дейност.
Докладът за анализа и оценката на активите на КТБ АД, извършена преди това от три одиторски фирми, показва, че значителна част от обезпеченията са с пропуски при тяхното учредяване или са несъществуващи, което ги прави нереализируеми. Множество кредити са с нулева стойност. Коефициентът на покритие на кредитния портфейл на банката с валидни обезпечения е около 13 на сто. Този резултат бе потвърден и след това при извършването на различни експертни заключения от международни компании.
КТБ АД е обявена за неплатежоспособна и несъстоятелна със съдебно решение от 22 април 2015 г. С това решение съдът е приел, че несъстоятелността на банката е била факт още при налагане на специалния надзор от страна на БНБ на 20 юни 2014 г.
Със самото решение на съда за откриване на производство по несъстоятелност, съгласно чл. 13 от ЗБН, съдът налага общ запор и възбрана върху всички активи, върху цялото имущество на банката. Така имуществото е блокирано, с него не са възможни никакви сделки и разходи, освен за покриване на разноските по несъстоятелността. Имуществото на банката подлежи на осребряване по реда на ЗБН съобразно одобрената от Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) програма за осребряване. Тази програма е одобрена в края на 2016 г. и процедурите по търговете за публична продажба започнаха преди три месеца.
Именно със стойността от 1 милиард и 378 милиона лева трябва да се съпоставя резултатът от усилията на синдика на КТБ АД (н) и на ФГВБ за попълване на масата на несъстоятелността чрез събиране на кредитите, осребряването на активи и разваляне на прихващания. Следва да се отбележи, че при състоянието на КТБ АД, което е установено по професионален начин и от няколко български и международни одитни компании, невъзстановимостта на огромната част от активите е неизбежна.
Ясно доказателство за изключително лошото състояние на активите на КТБ АД е липсата на интерес от страна на други български или чуждестранни банки за закупуване на банката като цяло предприятие или пък на части от кредитния й портфейл, който по оценка на одиторските компании в огромната си част е обезценен и невъзстановим.
Според международни одиторски компании и изготвените доклади от различни български институции през периода след поставянето на банката под специален надзор пряката управленска и юридическа отговорност за нарушенията и за фалита на КТБ АД и съответно за вредите, причинени на нейните вложители и други кредитори, носи мениджмънтът на банката (администраторите по смисъла на § 1, т. 1 от ДР на ЗКИ) и най-вече председателят на надзорния й съвет, който е и притежател на капитала на основния акционер в банката – „Бромак”.
По време на специалния надзор от квесторите са осчетоводени прихващания в размер на около 850 млн. лева. Като резултат от тези прихващания са освободени множество обезпечения, с което е увредена масата на несъстоятелността. Това допълнително влошава ситуацията и затруднява работата ни. Сега водим множество дела за обявяване на тези прихващания за недействителни по отношение на кредиторите на несъстоятелността, което отнема средства и време.
Длъжниците-кредитополучатели не само не погасяват кредитите си и не връщат придобитите с кредити от КТБ АД активи в масата на несъстоятелността, но и с всякакви средства се борят да направят невъзможно това да стане, в противодействие на нашите активни действия. В резултат от това към 31.12.2016 г. делът на редовните кредити в кредитния портфейл на КТБ АД (н) е в размер на 0.52%.
Към момента сме предприели правни действия по образуване и водене на над 1100 заповедни, установителни, отменителни и изпълнителни производства, на производства за връщане на получено имущество с произход от банката, производства по несъстоятелност срещу юридически лица (кредитополучатели, солидарни длъжници и др., в т.ч. и срещу трети лица), оспорени прихващания, предявени искове срещу бивши администратори на КТБ АД за присъждане на обезщетение за причинени вреди на банката, както и срещу одитора „КПМГ България”, заверил отчетите на банката за последните години преди фалита й.
Всички съдебни производства са предприети съобразно действащото в Република България законодателство. Тъй като основната част от активите на банката, както и седалището на нелоялните длъжници на банката са на територията на страната, делата се водят пред българските съдилища. Производството е състезателно и протича в основната си част в няколко съдебни заседания и на три инстанции. Резултатът от всички стъпки, които са предприети съобразно действащото законодателство, са функция от решенията на съдилищата в съответните юрисдикции и основно от съдилищата в Република България, с оглед на което резултати по водените съдебни дела могат да се очакват в един бъдещ период от време (вероятно след години). Няма лице в света, което веднага да отиде и да „прибере“ откраднатите от банката активи, тъй като всички действия по попълване на масата на несъстоятелността са съобразени с действащото законодателство. Следва да се има предвид и обстоятелството, че по голяма част от тези съдебни производства се прилагат нови процедури в законодателството, по които няма съдебна практика.
Има предявен иск от Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество срещу Цветан Василев. Искът е в огромен размер и ако резултатът от делото е успешен за комисията, има правни възможности от отнетото имущество да се прехвърлят средства в масата на несъстоятелността и така да се стигне до обществено справедливия резултат – основният причинител на щетите на КТБ АД да обезщети нейните кредитори.
В изявлението на синдиците на КТБ се посочва също:
"По отношение на „хвърлянето” в публичното пространство на откровена дезинформация и опитите за насаждане на съмнения за вторично разграбени активи, като се споменават дори конкретни имоти и дружества, сред които сградата на КТБ АД на пл. „Гарибалди”, БТК, „Дунарит”, „Авионамс” и „Техномаркет”, обявяваме следното:
1. Сградата на КТБ АД на пл. „Гарибалди” е продадена още през 2013 г. – няколко месеца преди поставянето на банката под специален надзор, на цена много по-висока от действителната й стойност. Към настоящия момент се водят съдебни производства за възстановяване на сградата в активите на КТБ АД (н). Същата не е била предмет на обезпечение в полза на банката.
2. БТК никога не е била притежание на КТБ АД и не е сред нейните длъжници. От КТБ АД обаче са отпуснати като кредити на други дружества, които са придобили акции от веригата дружества, учредени за нуждите на придобиването на акциите на БТК. Акции на тези дружества никога не са били залагани или контролирани по какъвто и да е начин от КТБ АД. За събиране на отпуснатите кредити на тези дружества сме завели искове, които са обезпечени със запор на вземане и акции на БТК на обща стойност 125 млн. евро.
3. „Дунарит”: Предприятието е било длъжник на банката. Задълженията на „Дунарит” са погасени изцяло с прихващания, извършени и осчетоводени в периода на квестурата на КТБ АД. Ние сме предявили отменителен иск за обявяване за недействителни по отношение на кредиторите на несъстоятелността извършените от „Дунарит” прихващания. Към момента делото е висящо в Софийски градски съд.
4. „Авионамс” има предвидени за разпределение в полза КТБ АД (н) 29 млн. лв., които са обект на съдебно производство и след приключването му, следва да бъдат включени в масата на несъстоятелността на КТБ АД (н).
5. „Техномаркет” не е длъжник на КТБ АД (н). В полза на КТБ АД (н) е учреден залог на 100% от акциите на това дружество от „Домтех холдинг” АГ, Лихтенщайн, което е получило кредит от банката за закупуването им. В периода септември–декември 2014 г. е извършено на два пъти увеличение на капитала на „Техномаркет”, който от 1,7 млн. лв. е станал 11,2 млн. лв. Акциите от увеличението на капитала, върху които КТБ АД (н) няма права, са записани от трети лица със съгласието на дотогавашния едноличен собственик на капитала – „Домтех холдинг”. Срещу действията на „Домтех холдинг” и третите лица банката е завела иск в Софийски градски съд.
В заключение заявяваме, че ние не сме допуснали „вторично разграбване“ на активи на КТБ АД (н) – напротив, положили сме максимални усилия да съхраним активите на банката. Както споменаваме по-горе, имуществото на банката подлежи на осребряване по реда на ЗБН съобразно одобрената от ФГВБ програма. Вещите и имуществените права от масата на несъстоятелността се осребряват, съобразно разпоредбите на ЗБН, чрез търгове за публична продан, които се оповестяват в публичното пространство по регламентирания ред в ЗБН.
Относно ипотекираните и запорирани в полза на банката имоти и вещи като обезпечение по отпуснати кредити, следва да се има предвид, че тези имоти се продават от съдебни изпълнители по реда на ГПК чрез публична продан. Кой ги придобива е без значение от гледна точка постъпленията в масата на несъстоятелността на КТБ АД (н), защото проданта се обявява публично и всеки заинтересован може да участва, да наддава и да придобие съответния имот. В този смисъл спекулациите на тема кой е закупил даден имот на публична продан, извършена от съдебен изпълнител, са безпредметни и не могат да се адресират към синдика на КТБ АД (н).
По отношение последния от въпросите, по които се разпространяват откровени лъжи – разходите, които извършва синдика на КТБ АД (н), ще отбележим само, че през последните две години разноските по несъстоятелността на КТБ АД (н) са само 5% от събраната до настоящия момент сума в масата на несъстоятелността. Тези разноски включват плащанията към международни компании, работили за КТБ АД (н), съдебни такси, адвокатски разноски, поддръжка на сгради, разходи за комунални услуги, възнаграждения на служители, охрана и опазване имуществото на КТБ АД (н)".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Над 1100 дела са заведени срещу недобросъвестни длъжници на КТБ до края на януари 2017 г.

Над 1100 дела са заведени срещу недобросъвестни длъжници на КТБ до края на януари 2017 г.

22 Февруари 2017 | 15:33 | Агенция "Фокус"
София. Срещу целенасочените действия на недобросъвестните длъжници да осуетяват събирането на вземанията на „Корпоративна търговска банка” АД (в несъстоятелност) – КТБ АД (н), синдиците на КТБ АД (н) са предприели и предприемат всички допустими от закона действия в защита интересите на кредиторите на банката. Това съобщиха от пресцентъра на КТБ. Към края на януари 2017 г. синдиците на КТБ АД (н) и техни законни представители, защитаващи интересите на банката, участват в над 1100 дела, като този брой непрекъснато нараства.
Синдиците на КТБ АД (н) представиха анализ на длъжниците на банката, които са най-активни в опитите си да противодействат на насочените срещу тях действия по събиране на вземанията на КТБ АД (н) и пълен списък на некоректните длъжници на КТБ АД (н). Логичното продължение на тази тема е представяне на дейността на синдиците на КТБ АД (н) срещу некорeктните длъжници. В тази връзка категорично може да се заяви, че към всеки актив на КТБ АД (н), за който е икономически обосновано да се предприемат законни действия по събирането му, са предприети, продължават и ще продължават да се предприемат всички възможни такива, за да бъде включен той в масата на несъстоятелността, която подлежи на разпределяне между кредиторите на банката.
Полезен индикатор за извършваните действия срещу некорeктните длъжници е обобщената справка за участието на синдиците на КТБ АД (н) в производствата по дела, по които банката е страна, и заведени от нейно име дела, регламентирано в чл. 31, ал. 7 от Закона за банковата несъстоятелност.
При анализа на представената информация относно материалния интерес на предприетите от синдика на КТБ АД (н) действия във връзка със събиране и обезпечаване вземанията на банката, следва да се отчете факта, че синдикът използва всички позволени от закона способи за събиране и обезпечаване на вземанията. В тази връзка в някои от случаите едно и също вземане е предмет едновременно на заповедно, установително, изпълнително производство, както и се събира в рамките на универсално принудително изпълнение и/или по реда на ЗОЗ. При това е възможно едно и също вземане да се събира от различни задължени по кредита лица по различен процесуален ред с оглед осигуряване на по-голям процент на събираемост на дълга.
Съдебните производства приоритетно се водят в съдилищата на територията на Република България. Тези производства са триинстанционни, което означава, че за приключването им е необходимо време и резултатите от тях могат да се очакват в бъдеще. Следва да се има предвид и обстоятелството, че синдиците на КТБ АД (н) прилагат нови процедури в българското законодателство, за които няма съдебна практика.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Специализираната прокуратура приключи действията по разследване по делото КТБ

Специализираната прокуратура приключи действията по разследване по делото КТБ

22 Февруари 2017 | 12:14 | Агенция "Фокус"
София. Екипът от прокурори и следователи на Специализираната прокуратура по досъдебното производство “КТБ“ приключи действията по разследването. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативната специализирана прокуратура. По делото са привлечени като обвиняеми 18 лица, като окончателни и прецизни обвинения, описани в над 5 000 страници, са предявени на всяко от обвинените лица.
Разпитани са повече от 400 свидетели. Изготвени са 90 експертизи от 27 вещи лица. Обемът на събрания доказателствен материал, заедно с веществените доказателства и приложенията, надхвърля 1000 тома.
На 21.02.2017 година започна предявяването на материалите по делото на обвиняемите и техните защитници.
Като обвиняеми по делото са привлечени: Цветан Василев, Снежанка Велева – Стефанова, Маргарита Голева, Александър Панталеев, Красимир Хаджидинев, Георги Христов, Мария Димова, Борислава Тренева - Кючукова, Маргарита Петрова, Елка Стойкова, Рангел Стойчев, Светлана Георгиева, Илиан Зафиров, Георги Зяпков, Цветан Гунев, Румен Симеонов и Славияна Данаилова-Велева
Реализирането на правомощията на прокурора по чл.242 ал.1 от НПК (вкл. и повдигане на обвинение с обвинителен акт) зависи от времето, в което обвиняемите и техните защитници ще се запознаят с материалите по делото, както и от техния добросъвестен подход.
Специализираната прокуратура е в готовност да внесе обвинителния акт след предявяване на материалите по разследването.
Действията по разследването по делото „КТБ“ приключиха в кратки срокове предвид изключителната фактическа и правна сложност на казуса. Поради обществената значимост и интереса на огромен брой български граждани към хода на досъдебното производство, както и наложената от ръководството на Прокуратурата на Република България политика на откритост пред обществото за работата на институцията, след разрешение от наблюдаващите прокурори, ще публикуваме пълния текст на предявените обвинения от Специализираната прокуратура по делото КТБ.
В момента се извършва техническа обработка на постановленията за привличане, за заличаване на личните данни и банковата информация в тях.
Обработват се всички над 5 000 страници постановления за привличания.
Поради това обвиненията, със заличени лични данни, ще бъдат публикувани в следващите дни.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Срещу длъжниците на КТБ АД (н) са предприети всички допустими от закона действия с цел възстановяване отпуснатите от банката кредити

Срещу длъжниците на КТБ АД (н) са предприети всички допустими от закона действия с цел възстановяване отпуснатите от банката кредити

9 Февруари 2017 | 16:40 | Агенция "Фокус"
София. В изпълнение на своите задължения на основание чл.62, ал.12, т.5 от Закона за кредитните институции синдикът на „Корпоративна търговска банка“ АД (в несъстоятелност) – КТБ АД (н), изготви списък на физическите и юридическите лица и размера на техните кредити, по които има просрочени задължения. Това съобщиха от банката във връзка с информацията относно собствеността върху активи със значителни размери на длъжници на КТБ.
Срещу длъжниците на КТБ АД (н), които са получили значителни суми от банката и отказват да ги възстановят, синдикът КТБ АД (н) е предприел всички допустими от закона действия с цел възстановяване отпуснатите от банката кредити.
Въпреки предприетите действия, някои длъжници на КТБ АД (н) освен че не погасяват доброволно своите задължения към банката, са предприели и продължават да извършват действия, включително и прехвърляне на активи към трети лица и/или създаване на фиктивни задължения към трети лица, с които затрудняват действията на банката по принудителното събиране на дължимите кредити и попълването на масата на несъстоятелността.
Видно от Търговския регистър по партидите на някои от длъжниците на КТБ АД (н) се заявяват за вписване промени в собствеността на дружествата, промени на управителните им органи, както и се учредяват нови обезпечения върху активи на длъжниците в полза на трети лица. От справки в Имотния регистър пък се установяват разпореждания и/или обременяване с вещни тежести на активи на длъжниците на КТБ АД (н).
Настоящият анализ показва движението на някои съществени активи, на длъжници на КТБ АД (н), както и конкретните действия на длъжници на банката по отношение на такива активи, насочени основно срещу действията на КТБ АД (н) за принудително изпълнение върху активите и за попълване на масата на несъстоятелността, както и крайния контрол (собственост) върху дружествата длъжници. В анализа са включени дружества, настоящи или бивши собственици на съществени активи, като – недвижими имоти и/или дялови участия в предприятия, имащи значение за попълване на масата на несъстоятелността.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Демонстранти са се събрали пред полския парламент, за да протестират срещу новото законодателство, променящо съдебната система на страната, 22 юли 2017 г.
Демонстранти са се събрали пред полския парламент, за да протестират срещу новот...

ВИДЕО
Варшавската реч на Доналд Тръмп
Варшавската реч на Доналд Тръмп
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2017 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.