НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 17:09

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Бургас: Установен е птичи грип при три мъртви птици от дребен вид в Аркутино

Бургас: Установен е птичи грип при три мъртви птици от дребен вид в Аркутино

17 Януари 2017 | 15:16 | Агенция "Фокус"
Бургас. Установихме наличието на птичи грип преди близо седмица-две на 3 малки умрели птици - орехчета, в Аркутино. Това съобщи за Радио „Фокус” – Бургас директорът на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) – Бургас д-р Георги Митев. “Постоянно се правят проверки във връзка с птичия грип и получаваме сигнали от 112 и от РИОСВ. Бих казал, че е абсолютно нормално да установим инфлуенца (птичи грип) при диви, прелетни птици, защото именно те са носителите на птичия грип от Западна Европа”, посочи д-р Митев. По думите му се правят проверки, но все още няма установени вторични огнища или нови първични огнища. Той посочи, че е важно гражданите да знаят, че при сегашните ниски температури и замръзнала вода, птиците могат да умрат и от това, че са попаднали в леден капан или от премръзване. Директорът на БАБХ-Бургас изтъкна, че се прави всичко възможно да няма птичи грип в промишлените ферми за птици и в селата, където се гледат домашни птици и там се правят непрестанни проверки. “Реагираме на всеки сигнал и ако има умрели птици се изследват в София в Централна лаборатория, за да могат да потвърдят наличието или липсата на инфлуенца. Най-важното е да няма вторични огнища, това, че може да открием още някоя дива птица с птичи грип, е нормално, важно е да няма по домашните птици”, заключи д-р Георги Митев.
Мария ДИМИТРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: Кметовете и кметските наместници получиха заповед за въвеждането на мерки срещу навлизане на инфлуенца по птиците в региона

Кюстендил: Кметовете и кметските наместници получиха заповед за въвеждането на мерки срещу навлизане на инфлуенца по птиците в региона

16 Януари 2017 | 13:55 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Кметовете и кметските наместници получиха заповед за въвеждането на мерки срещу навлизане на инфлуенца по птиците в региона, предаде репортер на Радио „Фокус” – Кюстендил. Това стана по време на редовното съвещание на кметовете и кметските наместници, провело се в заседателната зала на Община Кюстендил. Разпоредени са 9 мерки, изготвени от Областната епизоотична комисия. Забранява се провеждането на пазари на птици на територията на общината. Не се допуска излизането на птици извън дворовете, както и съвместно отглеждане на водоплаващи домашни птици с други домашни птици. Включени са и други мерки, касаещи фуражите, водата за напояване, изхвърлянето на отпадни продукти. Кметовете са задължени да направят списък на собствениците на домашни птици, както и точният брой на отглежданите птици в дворовете. Те трябва да бъдат уведомявани при всеки проблем, свързан с отглеждането на домашни птици в съответното населено място.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Добрич: На територията на общината са предприети мерки за недопускане разпространение на високопатогенна форма на инфлуенца по птиците

Добрич: На територията на общината са предприети мерки за недопускане разпространение на високопатогенна форма на инфлуенца по птиците

16 Януари 2017 | 09:55 | Агенция "Фокус"
Добрич. На територията на община град Добрич са предприети мерки за недопускане разпространение на високопатогенна форма на инфлуенца по птиците, предаде кореспондентът на Радио „Фокус” – Варна. Преди дни е свикана епизоотичната комисия при общината във връзка с констатирани огнища на болестта и повишена опасност от разпространението й на територията на страната. Констатирани са 21 огнища на инфлуенца по птиците при домашни стада от пет административни области на страната - Видин, Враца, София - Област, Пловдив и Монтана. Комисията е набелязала превантивни мерки, като осъществяване на постоянен ветеринарномедицински контрол в птицевъдните обекти за спазване на мерките за биосигурност, държавните лесничейства и ловно-рибаските сдружения трябва да контролират за наличие на болни или умрели диви мигриращи птици и при наличие на такива, да ги предават на най-близката ветеринарна служба, собствениците на домашни кокошки и кокошоподобни (гъски, патици), отглеждани на закрито, също трябва да спазват противоепидемични мерки - да не допускат излизането на птиците извън дворовете на обектите, контакт между птици живеещи в дивата природа и домашни птици, фуражът трябва да се съхранява в закрити помещения, в птицевъдните обекти трябва да се създадат необходимите условия за разделно отглеждане на домашни кокошки и кокошоподобни (гъски, патици) от другите видове домашни птици. Забранява се също продажбата на домашни или други птици на нерегламентирани пазари на територията на общината. Разпоредено е, че при отклонение в здравословното състояние на отглежданите птици или завишена смъртност, стопаните са длъжни да уведомят незабавно обслужващия обекта ветеринарен лекар. На сайта на Община град Добрич са обявени телефонни номера за връзка със специалисти при съмнения за наличие на опасност и за подаване на сигнали.
Жулиета НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Десислава Танева: Около 5-6 млн. лв. ориентировъчно ще са необходими за справяне с птичия грип

Министър Десислава Танева: Около 5-6 млн. лв. ориентировъчно ще са необходими за справяне с птичия грип

14 Януари 2017 | 13:00 | Агенция "Фокус"
София. Около 5-6 млн. лв. ориентировъчно ще са необходими за справяне с птичия грип. Това каза министърът на земеделието и храните в оставка Десислава Танева в предаването "Седмицата" по "Дарик радио". "Българска агенция по безопасност на храните до момента е ангажирала ресурси за справяне с епизоотията в размер на 1 млн. лв. Извън това следва да прибавим и стойността на обезщетенията, които ще бъдат платени на фермерите с умъртвени птици. Когато тези обезщетения се изчислят, ще бъдат прибавени към тази сума. Към момента мога да кажа в ориентировъчен порядък вероятно около 5-6 млн. лв.", заяви Танева като посочи, че тези средства ще са от българския бюджет. "Когато приключи епизоотията може да бъде направена реална оценка на щетите от птичия грип", коментира министър Танева.
Тя добави, че има европейско законодателство и при такава епизоотия ЕС възстановява на страната между 50% и 75% от направените разходи, при условие че одобри приетите от страната мерки. Танева отбеляза, че отговорност на следващото правителство ще да договори по-голям процент възстановени средства.
Тя добави, че в понеделник ще има съвместна работна среща с екип за мониторинг на мерките от ЕК, производители и неправителствения сектор, за да бъдат представени мерките за справяне с птичия грип, които страната ни е предприела.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министърът в оставка Десислава Танева: Към днешна дата от птичи грип са заразени 430 000 птици в 59 огнища, над 300 000 от тях вече са умъртвени, а за останалите това предстои

Министърът в оставка Десислава Танева: Към днешна дата от птичи грип са заразени 430 000 птици в 59 огнища, над 300 000 от тях вече са умъртвени, а за останалите това предстои

14 Януари 2017 | 12:30 | Агенция "Фокус"
София. Към днешна дата са регистрирани 59 огнища на птичи грип, от които четири са при диви патици, а всички останали са при домашни птици, най-вече патици. Това каза министърът на земеделието и храните в оставка Десислава Танева в предаването "Седмицата" по "Дарик радио". По думите ѝ огнищата са съсредоточени в 9 области на страната, но основният интензитет на огнищата е в област Пловдив. "Заразените птици в тези 59 огнища са 430 000, като над 300 000 от тях към вчерашна дата са умъртвени, другите до тази вечер също ще бъдат умъртвени", каза още министър Танева. Тя обясни, че собствениците на умъртвените птици ще бъдат обезщетени от държавата. По думите ѝ отпуснатата сумата ще им позволи да продължат дейността си, но след като минат съответните карантинни срокове - поне един месец. "За един месец трябва в радиус от 3 км да не бъде открито нито едно ново огнище. Защото с откриването на ново огнище тези срокове пак се възобновяват", обясни министър Танева."Инфлуенцата при птиците е икономически много тежко заболяване, тъй като смъртността е много висока. Второ вирусът е много виролентен - той се разпространява много лесно и единствената борба с инфлуенцата е физическото умъртвяване на птиците, за да не разпространяват тази зараза", каза още Десислава Танева. По думите ѝ няма ваксина срещу тази форма на птичия грип. "Единствената превенция и срещу това заболяване е стопанствата, които отглеждат животни да са въвели всички мерки за био сигурност", категорична бе министър Танева и отбеляза, че във всички 59 огнища на птичи грип мерките за био сигурност са били компрометирани.
По думите ѝ най-важното в случая е че инфлуенцата по птиците не застрашава здравето на хората. "Човек не може да се зарази потребявайки пилешка храна дори да е било заразено местото или то е от заразени птици. След като то мине термична обработка, няма никакъв риск", обясни министър Танева.
Министърът заяви, че все още е рано да се каже дали големият сняг ще донесе добра реколта. "Надяваме се тя да е добра. Безспорно хубавата зима със сняг, който се е задържал, е добра за земеделието и това са нормалните зими, които са давали добра реколта", каза министърът. Тя посочи, че както снега, така и валежите в норми са необходими условия за да има добра реколта. По думите ѝ единствените проблеми, свързани със зимата, са в районите, където температурите са паднали драстично ниско. "Тази година, ако си спомняте ние обявихме, че България отчете рекорден добив на пшеница - 5,6 млн. тона", припомни министър Танева, като отбеляза, че това е с около 15% повече от обичайната реколта. По думите ѝ за добрата реколта заслуга има не само добрата агротехника, която земеделските производители прилагат, но и доброто време.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: Няма огнища на птичи грип на територията на областта

Кюстендил: Няма огнища на птичи грип на територията на областта

13 Януари 2017 | 16:32 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Проведени са заседания на общинските епизоотични комисии. Това каза пред Радио „Фокус” – Кюстендил д-р Емил Гъгнем, началник на отдел „Здравеопазване и хуманно отношение към животните” в Областна дирекция по безопасност на храните – Кюстендил. По думите му към момента няма огнища на птичи грип на територията на област Кюстендил. Въпреки това на заседанията на общинските комисии са разписани конкретни мерки, касаещи недопускането на заболяването да навлезе на територията на областта. Кметовете и кметските наместници са получили информационни брошури, които ще раздадат на местното население. Брошурите дават подробна информация за заболяването, начините на неговото разпространение и мерките които трябва да бъдат предприети, с цел предотвратяване на заразата. Те са били запознати и с действията, ако заболяването се разпространи и на територията на Кюстендилска област.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Герго Гергов, ОДБХ-Монтана: Продължават мерките, които са предприети във връзка с огнището на птичи грип в квартал „Мала Кутловица”

Д-р Герго Гергов, ОДБХ-Монтана: Продължават мерките, които са предприети във връзка с огнището на птичи грип в квартал „Мала Кутловица”

13 Януари 2017 | 11:03 | Агенция "Фокус"
Монтана. Продължават мерките, които са предприети във връзка с огнището на птичи грип в квартал „Мала Кутловица” на град Монтана. Това каза за Радио „Фокус” – Видин д-р Герго Гергов, директор на ОДБХ-Монтана. Той посочи, че продължават ежедневните клинични прегледи в обособената трикилометрова зона и периодични прегледи в 10-километровата зона на наблюдение. „Няма открити болни птици, не са постъпили и сигнали на дежурни телефони”, каза д-р Гергов. Остава забраната за търговия с птици и придвижването на птици на територията на областта.
На 28 декември миналата година с лабораторна диагноза е потвърдена болестта инфлуенца по птиците в двор на къща в квартал „Мала Кутловица” в Монтана. 40 птици в двора на стопанина бяха принудително умъртвени, труповете са предадени на екарисаж, а мястото е обработено с дезифектанти.
Анна ЛОЗАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Валери Велков, ОДБХ-Видин: Удължават се до края на месецa мерките срещу птичи грип в областта

Д-р Валери Велков, ОДБХ-Видин: Удължават се до края на месецa мерките срещу птичи грип в областта

12 Януари 2017 | 14:49 | Агенция "Фокус"
Видин. Удължават се до края на месец януари мерките, предприети на територията на Видинска област за ограничаване разпространението на птичи грип. Това каза за Радио „Фокус”-Видин д-р Валери Велков, началник на отдел „Здравеопазване на животните“ при Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ)-Видин. Той посочи, че причината за удаването на срока за действие на мерките е заради последното открито огнище на инфлуенца по птиците на 3 януари в село Новоселци, Община Видин.
„В събота, 7 януари, ликвидирахме огнището на птичи грип в Новоселци. Убихме 25 патици, стопанинът е поддал документи за обезщетение”, каза д-р Велков. Той допълни, че вече 5-ти ден няма нови сигнали за птичи грип по домашни животни в областта. „Всеки ден имаме прегледи на домашни птици по селата, срещаме с жители на малки населени места, предупреждаваме ги за опасността от инфлуенца по птиците”, допълни ветеринарният лекар.
Анна ЛОЗАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Добрич: Епизоотичната комисия при Общината предприе мерки за недопускане разпространение на високопатогенна форма на инфлуенца по птиците

Добрич: Епизоотичната комисия при Общината предприе мерки за недопускане разпространение на високопатогенна форма на инфлуенца по птиците

12 Януари 2017 | 14:33 | Агенция "Фокус"
Добрич. На 11 януари се проведе заседание на Общинска епизоотична комисия при Община град Добрич за набелязване на мерки срещу недопускане разпространение на инфлуенца по птиците (грип). Комисията е свикана във връзка с констатирани огнища на болестта и повишената опасност от разпространение й на територията на Република България. Това съобщиха от пресцентъра на Община град Добрич. Участниците бяха запознати с актуалната епизоотична обстановка. Констатирани са 21 огнища на Инфлуенца по птиците при домашни стада от пет административни Области на страната - Видин, Враца, София - Област, Пловдив и Монтана.
Приетите превантивни мерки включват осъществяване на постоянен ветеринарномедицински контрол в птицевъдните обекти за спазване на мерките за биосигурност. Държавните лесничейства и ловно-рибаските сдружения да контролират за наличие на болни или умрели диви мигриращи птици и при наличие на такива, да ги предават на най-близката ветеринарна служба.
Собствениците на домашни кокошки и кокошоподобни (гъски, патици), отглеждани на закрито, също трябва да спазват противоепидемични мерки - да не допускат излизането на птиците извън дворовете на обектите, контакт между птици живеещи в дивата природа и домашни птици. Фуражът трябва да се съхранява в закрити помещения. В птицевъдните обекти трябва да се създадат необходимите условия за разделно отглеждане на домашни кокошки и кокошоподобни (гъски, патици) от другите видове домашни птици. Забранява се продажбата на домашни или други птици на нерегламентирани пазари на територията на Общината.
При отклонение в здравословното състояние на отглежданите птици или завишена смъртност, стопаните са длъжни да уведомят незабавно обслужващия обекта ветеринарен лекар.
Телефони за връзка:
- 058 602 053; 0889 359 736 - ОДБХ - Добрич;
- 058 604 573 - Община град Добрич.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Шумен: На територията на областта няма установено огнище на инфлуенца по птиците

Шумен: На територията на областта няма установено огнище на инфлуенца по птиците

11 Януари 2017 | 14:23 | Агенция "Фокус"
Шумен. На територията на областта няма установено огнище на инфлуенца по птиците. Това съобщи по време на Областната епизоотична комисия д-р Емил Илиев, началник на отдел „Здравеопазване на животните“ в Областната дирекция по безопасност на храните, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Шумен. Д-р Илиев посочи, че птичият грип е силно заразно вирусно заболяване по домашни и диви птици. Веднъж проникнала на дадена територията болестта нанася пагубни икономически и стопански загуби за птицевъдството и ловното стопанство. Болестта е опасна и за човека. Той допълни, че на територията на област Шумен няма установено огнище на инфлуенца по птиците. Заболяването се разпространява от дивите птици, те са резервоар на вируса в природата. Д-р Илиев посочи, че са извършени проверки по големите водоеми в региона, обходени са язовирите “ Тича“, Кълново, Царев брод и Кюлевча, като няма намерени мъртви диви птици. Към 10 януари на територията на област Шумен има 20 птицевъдни обекта, 341 000 бройлери са заредени в момента в шест ферми, 16 450 са кокошките носачки в 5 ферми.
Ивелина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Шумен: До 1 февруари трябва да се извърши преброяване на домашните птици по населените места в областта

Шумен: До 1 февруари трябва да се извърши преброяване на домашните птици по населените места в областта

11 Януари 2017 | 13:43 | Агенция "Фокус"
Шумен. До 1 февруари трябва да се извърши преброяване на домашните птици по населените места в област Шумен. Това реши на днешното си заседание Областната епизоотична комисия, под председателството на заместник-областния управител Петко Шаренков, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Шумен. По време на срещата бяха приети мерки, за предотвратяване на възникването на инфлуенца по птиците на територията на областта. До 16 януари трябва да се проведат заседанията на общинските епизоотични комисии. Собствениците на птицевъдни обекти на територията на областта трябва да засилят мерките за биосигурност и дезинфекция на обектите си, ще се извършва постоянен ветеринарно-медицински контрол за спазването им, осигурен е дежурен денонощен телефон за приемане на сигнали за повишена смъртност при домашни птици или открити трупове на диви птици. Служителите на ОДБХ - Шумен ще организират съвместни проверки с представители на орнитоложки дружества, ловно-рибарски дружества и държавни лесничейства за наличие на болни или умрели диви мигриращи птици. Забранява се продажбата на домашни или други птици на нерегламентирани пазари на територията на областта, както и провеждането на изложби или каквито и да е било събирания на птици на територията на областта. Д-р Емил Илиев от Областната дирекция по безопасност на храните информира, че на територията на област Шумен няма установено огнище на инфлуенца по птиците. У нас заболяването е констатирано на 14 декември 2016 година в област Видин, заден двор. В общо десет области на страната има огнища на инфлуенца по птиците, като към 10 януари са потвърдени общо 46 огнища за страната. До 17.00 часа днес набелязаните мерки трябва да бъдат изпратени на хартиен носител и по електронен път до членовете на Областната епизоотична комисия и до кметовете на общините. До 17.00 часа на председателя на Областната епизоотична комисия трябва да бъде представен работен график за контрол от страна на ОДБХ по стриктното изпълнение на мерките. От кметовете на общините ще се изиска информация за определяне на места за загробване.
Ивелина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ямбол: Предприети са мерки срещу разпространението на птичи грип в Болярово

Ямбол: Предприети са мерки срещу разпространението на птичи грип в Болярово

11 Януари 2017 | 12:45 | Агенция "Фокус"
Ямбол. Предприети са мерки срещу разпространението на птичи грип в Болярово. Конкретният повод е констатирано първично огнище на инфлуенца по птиците на язовир "Трънково", община Елхово, предаде кореспондентът на Радио „Фокус” – Сливен. Д-р Вълко Вълков, ветеринарен лекар на община Болярово разясни, че е добре, че на територията на общината няма големи ферми, защото загубите са предимно икономически. По думите му стопаните, притежаващи птици в дворовете си, трябва да са особено внимателни и стриктни при отглеждането им. Контролът трябва да се засили от страна на кметовете и кметските наместници. Инфлуенцата, или грип при птиците, е остро заразна заболяване с почти 100% заболеваемост и смъртност. Болестта се пренася основно от дивите прелетни птици, които ежегодно мигрират. Те не боледуват, а само пренасят причинителя, а предаването на инфекцията става чрез директен контакт със заразени птици или птичи продукти. Именно поради тези причини стопаните, отглеждащи птици в личното си стопанство трябва да не пускат извън двора си и по улиците домашни птици, при възможност да отглеждат отделно водоплаващите от другите птици, да нямат контакт с други свободноживеещи птици, при поява на каквото и да е заболяване или умиране на птици, стопанинът е длъжен незабавно да уведоми обслужващия го ветеринарен лекар или кмета на населеното място. Засилено трябва да бъде вниманието на ловците при ловни излети, открият ли болна или мъртва птица, трябва веднага да сигнализират. Всеки, намерил мъртва птица, не бива да я докосва, а да се обади на специалисти да дойдат.
Дора ЯНУЗОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Златина Димова, ОДБХ – Варна: Няма констатирано огнище на заболяването инфлуенца при домашни птици в региона

Д-р Златина Димова, ОДБХ – Варна: Няма констатирано огнище на заболяването инфлуенца при домашни птици в региона

11 Януари 2017 | 12:09 | Агенция "Фокус"
Варна. Няма констатирано огнище на заболяването инфлуенца при домашни птици в региона на Варна и областта. Това каза за Радио „Фокус“ – Варна д-р Златина Димова, директор на Областна дирекция по безопасност на храните ОДБХ. Тя допълни, че заболяването е констатирано при два диви лебеда, които са били изхвърлени от морето в района на „Топлата вода“ между Първа и Втора буна във Варна. Пробите от умрелите диви птици са изпратени за изследване в София и е било потвърдено, че те са заразени с вируса „птичи грип“. Ограничителната зона поради констатираното огнище обхваща районите „Приморски“ и „Одесос“ във Варна. „Лебедите са изхвърлени на брега, нямат контакт с животновъдни обекти. Няма други птици, които биха могли да бъдат заразени, освен дивите лебеди, които всъщност са приносители на това заболяване“, каза още д-р Златина Димова. На този етап няма констатирани огнища при домашни птици, потвърди д-р Златина Димова.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МЗХ: Забранява се ловът на птици в 35 общини, на чиято територия са констатирани огнища на заболяването инфлуенца по птиците

МЗХ: Забранява се ловът на птици в 35 общини, на чиято територия са констатирани огнища на заболяването инфлуенца по птиците

11 Януари 2017 | 10:56 | Агенция "Фокус"
София. Със заповед на министъра на земеделието и храните Десислава Танева се забранява ловът на пернат дивеч в 35 общини, на чиято територия са констатирани огнища на заболяването инфлуенца по птиците. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на земеделието и храните. Решението бе взето по предложение на Кризисния щаб, като превантивна мярка срещу разпространение на заразата.
Забраната важи за 11 области, а именно:
- Община Средец, община Приморско - област Бургас;
- Община Варна, община Аксаково, община Белослав, община Девня - област Варна;
- Община Видин, община Димово, община Брегово, община Ново село, община Ружинци - област Видин;
- Община Враца - област Враца;
- Община Монтана и община Благово - област Монтана;
- Община Марица, община Раковски, община Брезово, община Калояново, община Хисаря, община Първомай, община Садово, община Съединение - област Пловдив;
- Община Зорница, община Момчилград, община Зорница, община Крумовград - област Кърджали;
- Община Елин Пелин - София област;
- Община Стара Загора, община Братя Даскалови и община Чирпан - област Стара Загора;
- Община Хасково, община Димитровград, община Стамболово - област Хасково;
- Община Елхово, община Тунджа - област Ямбол.
Изпълнението е възложено на Българска агенция по безопасност на храните, Изпълнителна агенция по горите и директорите на държавните горски предприятия. Заповедта е сведена до знанието на членовете на Национално ловно-рибарско сдружение - Съюз на ловците и риболовците в България НЛРС-СЛРБ, Български ловно-рибарски съюз БЛРС и нечленуваните в тях ловни сдружения. В зависимост от епизоотичната обстановка в страната, ограниченията могат да бъдат променяни
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Шумен: В града ще заседава Областната епизоотична комисия във връзка с констатирани огнища на заболяването инфлуенца по птиците в 9 области на страната

Шумен: В града ще заседава Областната епизоотична комисия във връзка с констатирани огнища на заболяването инфлуенца по птиците в 9 области на страната

11 Януари 2017 | 10:47 | Агенция "Фокус"
Шумен. Заседание на Областната епизоотична комисия е насрочено от 11.00 ч. в зала 2 на Областна администрация - Шумен. Това съобщиха от пресцентъра на Областната администрация. Заседанието се свиква във връзка с констатирани огнища на заболяването инфлуенца по птиците в 9 области на страната и необходимостта от набелязване на превантивни мерки за недопускане разпространението на заболяването на територията на област Шумен.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Няма нови огнища на птичи грип в областта

Пловдив: Няма нови огнища на птичи грип в областта

10 Януари 2017 | 14:56 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Няма нови огнища на птичи грип в Пловдивска област. Това пред журналисти областният управител на Пловдив Здравко Димитров, предаде репортер на Радио „Фокус”-Пловдив. Ситуацията се следи и докладва непрекъснато, институциите поддържат връзка. „Продължава избиването на заболелите птици и загробването им”, каза Димитров. По думите му, ситуацията в областта е овладяна. „Всички собственици на заболели птици ще получат в най-скоро време обезщетения”, каза Здравко Димитров и уточни, че вече са изготвени необходимите списъци.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Мерки за превенция от птичи грип предприеха в Свищов

Велико Търново: Мерки за превенция от птичи грип предприеха в Свищов

10 Януари 2017 | 11:57 | Агенция "Фокус"
Свищов. Мерки за превенция от птичи грип предприеха в Свищов. По този повод кметът на общината Генчо Генчев издаде заповед за недопускане разпространение на заболяването в региона, съобщиха за Радио „Фокус“ – Велико Търново от пресцентъра на Община Свищов. Съгласно заповедта не трябва да се допуска контакт между домашните птици с птици, живеещи в дивата природа. Кметът посочва още, че отглеждането на домашни птици трябва да се случва само и единствено в закрити помещения. Фуражът, с който се изхранват домашните птици, следва да се съхранява в закрити помещения, като се поставят мрежи на прозорците и отворите, през които могат да преминават диви птици. Освен това трябва да се създадат и условия за разделно отглеждане на домашни патици и гъски /водоплаващи/ от други домашни птици. Според заповедта на кмета при отклонение в здравословното състояние на отглежданите птици или при завишена смъртност трябва незабавно да бъде осведомена Областната дирекция по безопасност на храните.
Проблемът с птичия грип е на дневен ред в цялата страна още от края на миналата година. Заради него навсякъде бе забранен ловът на пернат дивеч, а от МЗХ разпространиха подробни указания, свързани с предприетите мерки за контрол и ликвидиране на птичия грип.
Рени ПЪРВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Емил Гъгнев: Областна дирекция по безопасност на храните – Кюстендил: Мерките за биологична сигурност в птицевъдните обекти са на високо ниво

Емил Гъгнев: Областна дирекция по безопасност на храните – Кюстендил: Мерките за биологична сигурност в птицевъдните обекти са на високо ниво

9 Януари 2017 | 17:04 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Мерките за биологична сигурност в птицевъдните обекти са на високо ниво. Това каза пред Радио „Фокус” – Кюстендил д-р Емил Гъгнев, началник на отдел „Здравеопазване и хуманно отношение на животните” към Областна дирекция по безопасност на храните – Кюстендил. „Тези обекти са под постоянен ветеринарномедицински контрол. Собствениците са обучени и сами спазват тези мерки. В село Шишковци се намира най-голямата птицеферма за кокошки носачки в Югозападна България. Имаме подобни ферми в Бобошево и село Доброво. Имаме и по-малки обекти в района на Дупница, които са също под постоянен контрол”, каза д-р Гъгнев. По думите му, ако инфлуенцата проникне в един птицевъден обект, вирусът може да започне да се предава и по въздуха.
„Има пряк и непряк начин за предаване на вируса. Основният начин е посредством фекално-орален път. Болни диви птици, които не боледуват и нямат клинични признаци, но носят вируса в себе си, с фекалиите замърсяват фуражите на домашните птици, инфектират водоеми, храни, транспортни средства и хора и предмети. По този начин вирусът може да влезе във фермата и да се предаде по орален път. Веднъж проникнал вируса в даден животновъден обект, той може да се разпространява и по въздуха”, каза д-р Гъгнев.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: До 12 януари общините в региона трябва да приемат мерки срещу инфлуенца по птиците

Кюстендил: До 12 януари общините в региона трябва да приемат мерки срещу инфлуенца по птиците

9 Януари 2017 | 13:56 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. До 12 януари общините в региона трябва да приемат мерки срещу навлизането и разпространението на инфлуенцата по птиците. Това съобщи за Радио „Фокус” – Кюстендил д-р Емил Гъгнев, началник на отдел „Здравеопазване и хуманно отношение на животните” към Областна дирекция по безопасност на храните – Кюстендил. До посочения срок кметовете на общините трябва да свикат и да проведат заседания на общинските епизоотични комисии. На тези заседания трябва да бъдат набелязани и конкретни мерки, в зависимост от ситуацията в общината. Сред тях са забрана на провеждането на изложби, пазари или други събирания на птици. Кметовете на населените места трябва да изготвят списъци на собствениците на птици и броят на отглежданите птици. Ние водим в регистър само големите птицевъдни обекти, но не и птиците от заден двор. Другата мярка е кметовете да контролират спазване на мерките от страна на собствениците на домашни птици – те трябва да се отглеждат разделно, да не се допуска излизане на птиците на открито, както и да не се осъществява контакт между домашни и диви птици. Предвижда се подобряването на мерките за биосигурност в птицевъдните обекти.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бургас: Обявени са две първични огнища на птичи грип в областта

Бургас: Обявени са две първични огнища на птичи грип в областта

9 Януари 2017 | 13:41 | Агенция "Фокус"
Бургас. Обявени са две първични огнища на птичи грип в Бургаска област – в блатото Аркутино при резерват „Ропотамо“ на територията на град Приморско, а другият в средецкото село Проход. Това каза за Радио „Фокус“-Бургас д-р Георги Митев, директор на Областната дирекция по безопасност на храните в Бургас. По думите му първичното огнище на птичи грип в блатото Аркутино е от днес и вече е обявено. „Регистрирани са заразени диви птици от вида „орехче“ или „ушитрънки“. Взети са мерки, направена е 3-километровата предпазна зона и 10-километровата наблюдаваща зона. Кметовете на всички населени места са предупредени да наблюдават и да броят домашните птици и при евентуална обстановка да знаем колко са били и колко трябва да бъдат унищожени, ако се наложи. Също така кметовете предупреждават всеки един от стопаните да прибират птиците и храната им на закрито“, посочи д-р Митев.
Другият случай на птичи грип е регистриран на 3-4 януари в землището на средецкото село Проход. „Там в един язовир, стопанин е отглеждал в любителска зоологическа градина пернати. Открити са няколко заразени пъдпъдъка. След бързата реакция на моите колеги изпратената проба потвърди птичи грип. В резултат бяха унищожени 91 броя птици, от които 61 водоплаващи“, каза още д-р Георги Митев. Птиците са били загробени на място. „Надявам се да не са засегнати дворовете с домашни птици в село Проход. Местните стопани също са предупредени за висока биологична бдителност. Разпоредено е да прибират птиците и фуража на закрито, за да нямат никакъв достъп дивите пернати и водоплаващите птици до тях“, отбеляза директорът на ОДБХ-Бургас д-р Георги Митев.
Павлина КУЦАРОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: Запознаха председателите на ловни сдружения в областта с мерките срещу птичи грип

Пазарджик: Запознаха председателите на ловни сдружения в областта с мерките срещу птичи грип

9 Януари 2017 | 11:39 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. На извънредна среща в административната сграда на Регионална дирекция по горите-Пазарджик бе обсъдена епизоотичната обстановка и случаите на инфлуенца – птичи грип на територията на региона, съобщи за Радио „Фокус“ – Пазарджик инж. Владимир Влахов, директор на Регионалната дирекция по горите в Пазарджик. Той обясни, че на срещата са присъствали и председателите на Управителните съвети на Ловно-рибарските дружества в областта. „На срещата д-р Гошо Ганев, началник отдел „Здравеопазване на животните“ в Областната дирекция по безопасност на храните, запозна председателите на ловните сдружения с болестта, както и с мерките за безопасност“, обясни Влахов. Той допълни, че те са запознати и със заповедта на министъра на земеделието и храните за забрана на лова и разселването на пернат дивеч на територията на цялата страна.
Ваня НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МЗХ: Забраната за лов и разселването на пернат дивеч в природата на територията на цялата страна е с превантивна цел

МЗХ: Забраната за лов и разселването на пернат дивеч в природата на територията на цялата страна е с превантивна цел

6 Януари 2017 | 11:11 | Агенция "Фокус"
София. Във връзка с получени протестни писма относно забраната за лов и разселването на пернат дивеч в природата на територията на цялата страна, Министерство на земеделието и храните напомня, че мярката е с превантивна цел. Това съобщиха от пресцентъра на МЗХ.
Ръководството на Министерството издаде заповедта след предложение на Националния кризисен щаб, в който участват представители на МЗХ, БАБХ, МЗ, ДАНС, МВР и ГДНП, да се забрани лова на птици, на територията на цялата страна предвид ежедневното влошаване на епизоотичната обстановка.
Провеждат се срещи между ръководители на ловни дружества и ловни дружинки и населението, с участие на официални лекари по места за запознаване с епизоотичната обстановка, с мерките за контрол, надзор и ликвидиране на болестта инфлуенца по птиците.
Забраната цели да се опази живота, здравето и имуществото на всички граждани на Република България. Епизиоотичната обстановка в страната, по повод на разпространението на заболяването инфлуенца по птиците, се наблюдава денонощно.
Отчита се увеличаване на засегнатите стопанства, като болестта бе констатирана и при някои видове диви птици. Установените диви птици със заболяване са от високопатогенен щам, потенциално опасен за хората.
Предвид на посоченото, считаме че превантивните мерки са крайно наложителни, за да се опази здравето на хората и тяхното имущество. Разчитаме на съдействие от страна на обществеността за своевременното подаване на сигнали с информация за намерени болни или мъртви птици на територията на страната. Ограниченията ще отпаднат веднага след преодоляване на кризисната ситуация и намаляване интензитета на възникване на огнища.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: Областната епизоотична комисия ще приеме допълнителни мерки срещу заболяване по птиците

Кюстендил: Областната епизоотична комисия ще приеме допълнителни мерки срещу заболяване по птиците

6 Януари 2017 | 10:46 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Областната епизоотична комисия в Кюстендил ще приеме допълнителни мерки срещу заболяване по птиците. За Радио „Фокус” – Кюстендил областният управител Виктор Янев съобщи, че заседанието ще бъде от 11.00 часа в залата на областна администрация. На извънредно заседание на областната епизоотична комисия ще бъдат въведени по-строги мерки във връзка с установеното на територията на страната заболяване по птиците.
Към днешна дата това заболяване не е установено в Кюстендил и региона, но се предвиждат по-строги мерки при отглеждането на птици. Предвижда се подобряването на мерките за биосигурност в птицевъдните обекти, въвеждането на изискване за незабавно уведомяване на обслужващия обекта ветеринарен лекар или кмета на населеното място при отклонение в здравословното състояние на отглежданите птици или при завишена смъртност, провеждането на информационни кампании за собствениците на домашни птици, ловци, представители на държавните горски и ловни стопанства и други.
Венцеслав ИЛЧЕВ

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Станимир Спасов, БАБХ-Велико Търново: Няма никакви съмнения за разпространение на птичи грип в областта

Д-р Станимир Спасов, БАБХ-Велико Търново: Няма никакви съмнения за разпространение на птичи грип в областта

5 Януари 2017 | 16:50 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Няма нито един регистриран случай на птичи грип на територията на Великотърновска област. Това каза за Радио „Фокус“ – Велико Търново директорът на областна дирекция на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ)-Велико Търново д-р Станимир Спасов. Той посочи, че до момента не е констатирано дори съмнение за наличие на заболяването в региона. „Въпреки това, ние водим непрекъснато наблюдение, за да можем да пресечем навреме всяка възможност за контакт между диви мигриращи птици, които са основният преносител на вируса, и домашни птици“, отбеляза още д-р Спасов, като подчерта, че всички усилия на експертите са насочени в тази посока.
„Фокус“ припомня, че по данни на Министерство на земеделието и храните към вчерашна дата броят на засегнатите от птичи грип ферми в България бе 26.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: Заради огнището на птичи грип в града се забранява отглеждането на птици на открито

Пазарджик: Заради огнището на птичи грип в града се забранява отглеждането на птици на открито

5 Януари 2017 | 16:02 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. По повод регистрираното огнище на птичи грип в Пазарджик се предприемат мерки за ограничаване разпространението на болестта. Това каза за Радио „Фокус” – Пазарджик д-р Гошо Ганев, началник отдел „Здравеопазване на животните” към Областната дирекция по безопасност на храните. Той посочи и по-важните мерки, сред които са забрана за отглеждането на открито на птици, ограничаване достъпа до животновъдни обекти само за персонал и специалисти с основни професионални задължения, засилване охраната на обектите, закупуване на предпазни средства за персонала в тези обекти. „Освен това птиците трябва да се поят само с чиста питейна вода, фуражът за тях да се съхранява в закрити помещения”, допълни д-р Ганев. Той каза също, че се забранява търговията с живи птици и птичи продукти.
Ваня НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Очакват се резултатите от нови две проби за наличие на птичи грип в областта

Пловдив: Очакват се резултатите от нови две проби за наличие на птичи грип в областта

5 Януари 2017 | 14:14 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Очакват се резултатите от нови две проби за наличие на птичи грип в Пловдивска област. Това съобщи за Радио „Фокус” - Пловдив директорът на ОД на БАБХ в Пловдив д-р Камен Янков. Засега доказаните огнища на птичи грип в областта са 11. Те са в селата Маноле, Белозем, Градина, Калековец, Пъдарско, Манолско Конаре, Ръжево Конаре, Момино село, Старо Железаре, Раковски и Трилистник. Заболелите птици са предимно водоплаващи, в Трилситник има заболели кокошки носачки. До момента са унищожени близо 90 000 птици, като този процес още не е приключил напълно. В село Трилистник работи инсинератор, чиито капацитет е крайно недостатъчен, за това се налага загробване на птиците.
Заради констатираните огнища на заболяването в Област Пловдив и високата концентрация на птицевъдни обекти в областта, е засилен контролът по спазването на мерките, ограниченията за контрол и ликвидиране на заболяването инфлуенца по птиците. Представители на ОДБХ съвместно с МВР контролират забраната за придвижване на животни. Наложени са и допълнителни ограничения в транспорта на фуражи и фуражни добавки в 3 и 10 километровата зона около констатираните огнища.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Епизодичната комисия предприема мерки за ограничаване на разпространението на птичи грип

Велико Търново: Епизодичната комисия предприема мерки за ограничаване на разпространението на птичи грип

5 Януари 2017 | 11:49 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Мерки за ограничаване на разпространението на птичи грип предприеха и във Великотърновска област. Те бяха обсъдени по време на заседание на Епизодичната комисия към Областна управа, обясни за Радио „Фокус“ – Велико Търново д-р Станимир Спасов, директор на Областната дирекция по безопасност на храните. Той уточни, че в региона за момента няма нищо притеснително, но е въведено необходимото ниво на сигурност. „Срещата, която проведохме, бе съгласно заповедта на министъра на земеделието и храните Десислава Танева. Такива се организират ежегодно. Това е Областна епизодична комисия, която набелязва определени мерки и информира съответните органи, които са длъжни да ги спазват. Мога да Ви уверя, че хората са запознати с всичко, свързано с болестта и с превенцията от нея. Освен това сме информирали и всички собственици на птицевъдни обекти за това как да предотвратят евентуално разпространение“, увери още д-р Спасов.
Според мерките, предприети на територията на цялата страна, се забранява отглеждането на птици на открито, както и продажбата на живи птици по пазарите. Освен това, със заповед на министъра, ловът на птици е напълно забранен. „Това е нещо, което касае цялата държава, не само нашия регион“, коментира още директорът на Областната дирекция на БАБХ.
Луиза ТРАНЧЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Смолян: Постоянната областна епизоотична комисия предприема превантивни мерки срещу разпространение на птичи грип

Смолян: Постоянната областна епизоотична комисия предприема превантивни мерки срещу разпространение на птичи грип

5 Януари 2017 | 11:23 | Агенция "Фокус"
Смолян. Постоянната областна епизоотична комисия предприема превантивни мерки срещу инфлуенца по птиците, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация - Смолян. Комисията заседава във връзка с констатираните 28 огнища на инфлуенца по птиците при домашни и диви птици в България. Участваха директори и представители на всички институции и бизнеса, които имат отношение към проблема. Заседанието откри и ръководи заместник-областният управител Андриян Петров. Беше обсъдена епизоотичната обстановка в Европа и България, дискутираха се допълнителните мерки, които следва да се предприемат за предотвратяване проникването и разпространението на заболяването на територията на област Смолян. Д-р Сава Бозуков – директор на ОДБХ – Смолян и д-р Валентина Мелемова – началник-отдел „Здравеопазване на животните” към ОДБХ – Смолян уточниха, че в Смолян и Благоевград не са регистрирани огнища на заболяването, но в останалите съседни региони има такива. Те наблегнаха на едни от най-важните ограничителни мерки: подобряването на мерките за биосигурност в птицевъдните обекти (да не се допуска излизането на птиците извън дворовете; да не се допуска контакт между птици, живеещи в дивата природа и домашни птици; да се съхранява в закрити помещения фуражът, с който се изхранват птиците; да се създават условия за разделно отглеждане на домашни патици и гъски от други видове домашни птици; да се уведомява незабавно обслужващия обекта ветеринарен лекар или кмета на населеното място при отклонение в здравословното състояние на отглежданите птици или при завишена смъртност); засилен надзор при дивите птици в сътрудничество с орнитоложки дружества, ловните сдружения и дружинки, и държавните горски и ловни стопанства; провеждането на информационни кампании за собствениците на домашни птици, ловци, представители на държавните горски и ловни стопанства. С цел достигане на специализирана информация до по-голям кръг от хора, беше направено и прието предложението, при провеждането на заседанията на Общинските епизоотични комисии да присъстват и представители на държавните горски и ловни стопанства и на ловните сдружения и дружинки.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Владимир Младенов, БДЗП: Контактът между домашните и диви птици носи риск от заразяване на домашните животни

Владимир Младенов, БДЗП: Контактът между домашните и диви птици носи риск от заразяване на домашните животни

5 Януари 2017 | 10:03 | Агенция "Фокус"
Бургас. Контактът с диви птици носи риск от заразяване на домашните животни. Това каза за Радио „Фокус“-Бургас Владимир Младенов от Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) във връзка с въведените в цялата страна превантивни мерки за ограничаване на разпространението на инфлуенца по птиците (птичи грип). „Бургаските езера са много близо до човешката среда на живот в града. Същевременно в езерата се концентрират голям брой водолюбиви птици. Затова рискът от заразяване е най-голям. Проблем ще има, когато има пуснати домашни птици да пашуват свободно в участъци, където има и диви птици. Влизайки в контакт на домашните птици с дивите, се създават условия за заразявания, които в последствие могат да достигнат до човека“, обясни Владимир Младенов.
Той открои два основни момента, при които е възможно заразяването – контакт на домашни птици с диви и ловуването на диви птици. „Ловът само по себе си е рисков. При ловуването на птици хората убиват екземпляр, държат го в ръцете си.“, каза още Младенов и допълни, че в тази връзка е наложена забрана за отстрел на пернат дивеч.
Павлина КУЦАРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Стефан Радев, кмет на Сливен: Да направим всичко по силите ни, за да ограничим епидемия от птичи грип

Стефан Радев, кмет на Сливен: Да направим всичко по силите ни, за да ограничим епидемия от птичи грип

5 Януари 2017 | 09:56 | Агенция "Фокус"
Сливен. Кметовете в община Сливен се срещнаха Общинската епизоотична комисия по повод констатирани огнища на заболяването в съседни области, съобщиха от пресцентъра на Община Сливен. Кметът на Сливен Стефан Радев участва в среща на Общинската епизоотична комисия с кметовете на населените места във връзка със заболяването птичи грип. Във форума се включиха заместник-кметът Стефан Кондузов и представители на общинската администрация. Бяха раздадени информационни материали за превенция на опасното заболяване. „В нашата област няма регистриран случаи на Инфлуенца по птиците, но съседните Стара Загора и Ямбол има вече констатирани огнища на заболяването птичи грип“, съобщи д-р Веселин Василев, който е официален ветеринарен лекар за община Сливен. По думите му заболяването е прилепчиво и се предава по-всякакъв начин. Според него то идва от прелетните птици, като най-чувствителни към вируса са патиците Мюлари.
„Трябва да направим всичко, каквото е по силите ни, за да ограничим тази епидемия. Кметовете на селата ще информират собствениците да изолират птиците си, да не ги пускат навън по улиците, да съхраняват добре фуражите си с предпазни мрежи, както и да уведомяват веднага ветеринарния лекар, ако намерят мъртва птица. Ловците също трябва да уведомяват Агенцията по храните, ако открият мъртва птица”, посочи кметът на Сливен Стефан Радев.
Д-р Даниела Калева, директор на Дирекция „Надзор на заразните болести“ в Регионална здравна инспекция – Сливен съобщи, че при тази обстановка все още няма регистрирани случаи на заболяване при хората. „Трябва да се спазва изключителна лична хигиена на хората, които имат допир с птиците. Ако човек има висока телесна температура, треска и допир с животни през последните 10 дни, трябва непременно да се обърне към лекар. Заболяването не се пренася с храната, която е термично обработена”, каза д-р Калева. Представителят на ДАНС в Общинската епизоотична комисия посочи, че трябва да се спазват мерките за безопасност и да се отнасяме отговорно, защото проблемът е сериозен и за животните, и за хората.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Търговище: Областната епизоотична комисия реши да бъдат засилени мерките за биосигурност в областта във връзка с огнищата на Инфлуенца

Търговище: Областната епизоотична комисия реши да бъдат засилени мерките за биосигурност в областта във връзка с огнищата на Инфлуенца

5 Януари 2017 | 09:44 | Агенция "Фокус"
Търговище. В Областна администрация - Търговище се проведе заседание на Областната епизоотична комисия, ръководено от областния управител Светлин Бонев. Това съобщиха от пресцентъра на Областна администрация - Търговище. Заседанието се свика във връзка с предприемане на конкретни мерки за предотвратяване проникването на болестта Инфлуенца А (птичи грип) на територията на област Търговище.
Д-р Емил Зафиров, началник отдел „Здравеопазване на животните“ в ОДБХ – Търговище, представи накратко информация свързана с установените огнища на болестта Инфлуенца по птиците на територията на страната. Той поясни, че първият случай е констатиран в частна птицеферма във Видин през месец декември, като след това са открити огнища на болестта и на територията на областите Монтана, Враца, Софийска област, Пловдив, Ямбол, Стара Загора, Пазарджик, Кърджали. Д-р Зафиров допълни, че най-много огнища има в Пловдивска област, като там заболяването е проникнало чрез внос на еднодневни патета от Унгария. Той добави още, че със заповед на министъра на земеделието и храните са включени допълнителни мерки за ограничаване на разпространението на болестта, като също така е потърсено съдействие и от органите на ДАНС. В друга заповед са определени водоемите, обитавани от диви мигриращи птици, в които е забранен достъпа за любителски риболов. В заключение д-р Зафиров каза, че обстановката на територията на областта се следи непрекъснато, като се поддържа постоянна връзка със собствениците на птицевъдни обекти.
Инж. Васил Василев, директор на ТП ДГС – Търговище, допълни, че от 3 януари 2017 г. е издадена заповед на министъра на земеделието и храните, с която се забранява лова на пернат дивеч на територията на цялата страна.
С цел предотвратяване навлизането на болестта, Областната епизоотична комисия реши да бъдат засилени мерките за биосигурност в птицевъдните обекти на територията на област Търговище и ще се осъществява постоянен ветеринарномедицински контрол за тяхното спазване.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Петя Петкова, зам.-изпълнителен директор на БАБХ: 31 са огнищата на заболяването Инфлуенца по птиците по последни данни

Д-р Петя Петкова, зам.-изпълнителен директор на БАБХ: 31 са огнищата на заболяването Инфлуенца по птиците по последни данни

4 Януари 2017 | 20:54 | Агенция "Фокус"
София. 31 са констатираните до момента огнища на заболяването Инфлуенца по птиците у нас по последни данни. Това съобщи за обзорното предаване “Това е България“ по Радио „Фокус“ д-р Петя Петкова, зам.-изпълнителен директор на БАБХ. "За пръв път в България и Европа има толкова силно патогенен щам, който засяга много бързо голям брой птици", каза д-р Петкова. По думите й вирусът се разпространява много бързо, метеорологичните условия са предпоставка за това.
„Предприели сме абсолютно всички мерки, свързани с добива, преработката и реализацията на птичето месо, както и на продуктите, които се добиват от птиците и яйцата. Има засилен контрол в кланиците. Няма опасност от консумация на птиче месо, но все даваме някои препоръки, които е важно да се спазват от потребителите – да не се консумира сурово полусурово месо, да преминава термична обработка на минимум 70 градуса, това важи за всички птичи продукти, включително и яйцата“ коментира зам.-изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните.
Д-р Петкова предупреди, че не трябва да има паника, защото при регистрирания щам няма данни за заболели хора. По думите й опасност има за хора, които са болни от грип и влизат в контакт със заразени птици. Д-р Петкова призова да се спазва много добра лична хигиена.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Броят на засегнатите от птичи грип ферми в България се е удвоил за по-малко от седмица

Reuters: Броят на засегнатите от птичи грип ферми в България се е удвоил за по-малко от седмица

4 Януари 2017 | 18:24 | Агенция "Фокус"
София. Броят на засегнатите от птичи грип ферми в България се е удвоил за по-малко от седмица, достигайки 26 ферми, съобщиха от Министерството на земеделието, предава Reuters.
„До четвъртък ветеринарните власти ще умъртвят повече от 110 хил. птици, основно патици“, заяви Мартин Радев, говорител на Агенцията по безопасност на храните.
Регионът на Пловдив е бил най-силно засегнат от високопатогенния вирус H5N8, обясни Радев. България вече е въвела национална забрана на пазарите за птиче месо и на ловуването в езера, в които живеят мигриращи птици.
Германия, Франция, Ирландия и Израел са сред страните, в които бяха регистрирани случаи на вируса през последните седмици. В сряда Чехия съобщи за първото от десетилетие насам огнище на птичи грип.

Превод и редакция: Мария Динкова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Предприемат се мерки в областта, във връзка с епизоотичната обстановка, свързана с инфлуенца по птиците

Велико Търново: Предприемат се мерки в областта, във връзка с епизоотичната обстановка, свързана с инфлуенца по птиците

4 Януари 2017 | 17:18 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. В изпълнение на заповед на министъра на земеделието и храните от 29 декември 2016 година за незабавно привеждане в състояние на повишена епизоотична готовност на всички региони в България днес се проведе заседание на Областната епизоотична комисия, председателствана от заместник областния управител на Велико Търново проф. д-р Любомира Попова. Това съобщиха от Областна администрация-Велико Търново. Д-р Станимир Спасов запозна присъстващите с проблема, изразяващ се в констатирани случаи на инфлуенца по птиците на територията на страната. Огнища на болестта на територията на България са открити в областите Видин, Враца, Пловдив и Пазарджик, като преди това са констатирани огнища на територията на цяла Европа. Тъй като на територията на област Велико Търново все още не е констатиран случай, следва да се предотвратяват контактите между диви и домашни птици, като се обръща особено внимание на водоплаващите птици. Необходимо е при забелязване на масова смъртност при дивите птици, незабавно да бъде уведомена Областната дирекция по безопасност на храните,както и Областната комисия.
Комисията също реши да се свикат до края на тази седмица заседания на общинските комисии по епизоотични ситуации, за да бъдат взети мерки за изпълнение на заповедта на министъра на земеделието и храните. Отговорните органи трябва да поддържат и своевременна обратна връзка с Областната комисия за борба с епизоотични ситуации относно предприетите мерки.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БАБХ: Констатираните огнища на Инфлуенца по птиците вече са 26, в 9 области на страната, над 100 000 птици са унищожени

БАБХ: Констатираните огнища на Инфлуенца по птиците вече са 26, в 9 области на страната, над 100 000 птици са унищожени

4 Януари 2017 | 15:28 | Агенция "Фокус"
София. Констатираните огнища на Инфлуенца по птиците вече са 26. Това стана ясно на заседание на Националния оперативен щаб за контрол и ликвидиране на заболяването Инфлуенца по птиците, което се проведе днес в сградата на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ), съобщиха от пресцентъра на БАБХ. В Щаба участват представители на Министерство на земеделието и храните, Министерство на здравето, Министерство на вътрешните работи, Държавната агенция за национална сигурност, Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". Със съдействие на Министерство на правосъдието се предвижда в борбата със заболяването да се включат и лица лишени от свобода. На заседанието стана ясно още, че с последните констатирани огнища, ще бъдат унищожени общо 116 308 птици.
Констатирани с 26 огнища на заболяването в 9 области на страната, това са Видин, Враца, Кърджали, Монтана, Пазарджик, Пловдив, София-област, Стара Загора и Ямбол. Представителите на МВР съдействат по време на ликвидиране на огнищата, за спазване на наложените мерките за контрол на заболяването, ограниченията за движение на птици и повишаване информираността на населението по места, като особен фокус са стопани на птици, отглеждани в „заден двор“.
Беше обсъдено евентуално удължаване на срока за вдигане на мерките в предпазните и надзорните зони и в частност повторно заселване на обектите. Представителите на птицевъдния бранш са предложили по стриктни мерки, като повторното заселване на обектите в засегнатите региони да се позволи след 6 месеца от приключване на мерките по ликвидиране на огнището. Съгласно настоящето законодателство мерките са 21 дни за предпазна и 30 дни за надзорна зона. Очаква се Центърът за оценка на риска по хранителната верига да направи анализ относно необходимия срок за вдигане на забранителните мерки.
От БАБХ припомнят, че със Заповед № РД 09-1/03.01.2017г. на министъра на земеделието и храните е забранен лова на пернат дивеч, както и разселването му. Ограничението важи за територията на страната. Предстои провеждането на срещи между ръководители на ловни дружества и ловни дружинки и населението, с участието на официални ветеринарни лекари по места за запознаване с епизоотичната обстановка, мерките за контрол, надзор и ликвидиране на болестта инфлуенца по птиците.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: Предприети са мерки за контрол на фермите за птици и птичи продукти в региона

Пазарджик: Предприети са мерки за контрол на фермите за птици и птичи продукти в региона

4 Януари 2017 | 14:24 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. Предприети са необходимите мерки за контрол за фермите за птици и за птичи продукти. Това каза на извънредното заседание на Областната епизоотична комисия в Пазарджик д-р Петър Шарков от ОДБХ-Пазарджик, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пазарджик. Той уточни, че в региона има само една кланица за добив на птиче месо и в нея се осъществява необходимия контрол, за да не се допусне заразяване на птиците с инфлуенца. „Имаме и девет обекта за преработка на птиче месо, на които са издадени необходимите предписания по повод регистрирания случай на птичи грип в Пазарджик. Освен това има и три склада за птиче месо, и три центъра за пакетиране на яйца, където също се спазват определените мерки за сигурност“, уточни д-р Шарков. По време на заседанието бе оповестена и заповедта за забрана на лова на пернат дивеч, която е издадена от БАБХ като за нея е уведомена и ИАГ. Коментирана бе и друга задължителна мярка, която трябва да бъде приложена, а именно – на 9-те входа на Пазарджик да бъдат поставени съоръжения за дезинфекция. От ОДБХ поискаха съдействие от полицията за нейното изпълнение.
Ваня НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Иван Василев, ловно-рибарско дружество „Сокол-1911“-Благоевград: Взети са всички необходими мерки за спиране на лова на пернат дивеч

Иван Василев, ловно-рибарско дружество „Сокол-1911“-Благоевград: Взети са всички необходими мерки за спиране на лова на пернат дивеч

4 Януари 2017 | 14:12 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Взети са всички необходими мерки за спиране на лова на пернат дивеч. Това каза Иван Василев, председател на Ловно-рибарско дружество „Сокол-1911“-Благоевград, по време на заседание на Областната епизоотична комисия, предаде репортер на Радио „Фокус“-Пирин. Той уточни, че още преди официалната заповед на министъра на земеделието и храните Десислава Танева за забрана на лова на пернат дивеч на територията на цялата страна, част от разрешителните на ловците от „Сокол-1911“ вече са били събрани. Василев каза още, че по принцип ловците са изключително дисциплинирани в това отношение. Според него обаче трябва да се вземат много сериозни мерки за кормораните, тъй като те са едни от основните преносители на птичия грип, а след като ги прогонват от Македония ежегодно, те идват по поречието на река „Струма“. Той отбеляза, че дружеството разполага и с дивечовъдно стопанство, в което се отглеждат фазани, яребици и други птици, но всичко е затворено – фуражът е на отделно място и е закрит, а птиците нямат достъп навън. Иван Василев заяви, че каквото зависи от ловците ще бъде изпълнено на 100%.
Натали СТЕФАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: Обявени са 3-километрова предпазна зона и 10-километрова наблюдавана зона в района на града, срещу разпространение на птичи грип

Пазарджик: Обявени са 3-километрова предпазна зона и 10-километрова наблюдавана зона в района на града, срещу разпространение на птичи грип

4 Януари 2017 | 13:57 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. Обявено е първично огнище на птичи грип в Пазарджик, каза на пресконференция д-р Гошо Ганев, началник отдел „Здравеопазване на животните“ към Областната дирекция по безопасност на храните, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пазарджик. Той обясни, че е обявена 3-километрова предпазна зона в района на град Пазарджик, както и 10-километрова наблюдавана зона, която включва близките до областния град села и село Капитан Димитриево в община Пещера. “Наред с другите мерки за превенция вече е разпоредена пререгистрация на животновъдните обекти в зоната на град Пазарджик. Разпоредено е на кметовете да представят списъци с регистрираните в личните стопанства птици по общини. До сега такива списъци са представени от общините Стрелча, Сърница и Септември“, обясни д-р Ганев. Той припомни, че в Пазарджик бяха открити две мъртви ушати сови, чийто проби за наличие на птичи грип се оказаха положителни.
Ваня НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Атанас Григоров, ОДБХ-Благоевград: Очаква се миграцията на птиците заради понижаването на температурите да доведе до още по-сериозно разпространяване на инфлуенца

Д-р Атанас Григоров, ОДБХ-Благоевград: Очаква се миграцията на птиците заради понижаването на температурите да доведе до още по-сериозно разпространяване на инфлуенца

4 Януари 2017 | 13:48 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Очаква се миграцията на птиците заради понижаването на температурите да доведе до още по-сериозно разпространяване на инфлуенца. Това каза д-р Атанас Григоров, началник-отдел „Здравеопазване на животните“, главен епизотолог към ОДБХ-Благоевград, по време на заседание на Областната епизоотична комисия, предаде репортер на Радио „Фокус“-Пирин. По думите му при ниските температури птиците започват да мигрират, като основно заболяването се появява по пътищата на миграция. Той обясни, че топлинната обработка на месото възпрепятства заразяването на хората с вируса. Д-р Григоров отбеляза, че убиването на заразените птици там, където са констатирани огнища на инфлуенца, става по абсолютно хуманен начин, като птиците се слагат в големи контейнери със сух лед и ледът ги умъртвява. Той добави, че при птичият грип не се обработва с препарати, а просто се следи фуражът да е закрит, така че да не го кацат диви птици, които да го заразят и в последствие да се заразят и домашните птици.
Натали СТЕФАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Атанас Григоров, ОДБХ-Благоевград: Надяваме областта да не бъде засегната от инфлуенцата по птиците, тъй като тук няма големи птицеферми, където да се образуват огнища

Д-р Атанас Григоров, ОДБХ-Благоевград: Надяваме областта да не бъде засегната от инфлуенцата по птиците, тъй като тук няма големи птицеферми, където да се образуват огнища

4 Януари 2017 | 13:26 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Надяваме се Благоевградска област да не бъде засегната от инфлуенцата по птиците, тъй като тук няма големи птицеферми, където да се образуват огнища на заболяването. Това каза д-р Атанас Григоров, началник-отдел „Здравеопазване на животните“, главен епизотолог към ОДБХ-Благоевград по време на заседание на Областната епизоотична комисия, предаде репортер на Радио „Фокус“-Пирин. Д-р Григоров заяви, че на този етап на територията на област Благоевград няма констатирани огнища на инфлуенца по птиците. Той припомни, че първия случай на заболяването е констатирано на 16 декември във Видин, след което то бързо се е разпространило в Монтана, Враца, София област, Пловдив и в Стара Загора. По думите му в Стара Загора и Пловдив заболяването е констатирано в големи птицеферми за гушене на патици и в момента се събират екипи за унищожаването на хиляди птици. „Все пак ние трябва да предприемем някакви мерки и да се пусне заповед от областния управител за забрана на придвижването на птиците, карантина в задните дворове, засилване на мерките за биосигурност – тоест птиците и фуражът да са затворени, така че да не кацат диви птици по него. Да се засили контролът по придвижване на други птици в съседни ферми и мерки за предпазване на хората, защото сега инфлуенцата е причинена от H5N2, а опасната за хората е H5N1“, посочи д-р Григоров.
Той добави, че въпреки, че в момента вирусът не е опасен за хората, той може да мутира и да стане високо патогенен. Д-р Атанас Григоров каза още, че нископатогенните щамове на вируса на инфлуенцата могат да еволюират във високопатогенни след неколкократни пасажи на ембриони и възрастни птици.
По думите му индустриалният начин на отглеждане на патици в България позволява да се осъществяват десетки хиляди пасажи на вируса в една сграда и се създава възможност този вирус да се адаптира и към други видове птици, животните и човека. Според него в интензивното птицевъдство изчезват част от естествените механизми, които не позволяват на вируса да се превърне в силно патогенен. Д-р Григоров допълни, че високо патогенните вируси убиват възприемчивите птици и бозайници, а в такива случаи намалява броят на възприемчивата популация и от страна на човека се вземат мерки за прекратяване на епизоотичния процес. „Причина за повишаването на патогенността на вируса са предимно индустриалните методи за отглеждане и на пазарите за живи птици, които създават условия за еволюиране на вируса на инфлуенцата при птиците в неблагоприятна за човека посока. Гушенето на патици основно се прави в България и ние сме едни от най-големите износители на черен дроб в света. Имаше едни постановки за забрана на това, но все още не са забранени и продължава. Големи количества патици се отглеждат в България и то в Старозагорския район, Пловдив, Пазарджик, и не случайно заболяването проникна там“, добави още той.
Натали СТЕФАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград:  Мерки срещу разпространението на инфлуенца по птиците бяха обсъдени на заседание на Областната епизоотична комисия

Благоевград: Мерки срещу разпространението на инфлуенца по птиците бяха обсъдени на заседание на Областната епизоотична комисия

4 Януари 2017 | 12:45 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Заседание на Областната епизоотична комисия се проведе в Благоевград, предаде репортер на Радио „Фокус“-Пирин. Темата на заседанието бяха констатираните огнища на инфлуенца по птиците в България и набелязването на мерки, с цел предотвратяване на по-нататъшното разпространение на заболяването, както на територията на Република България, така и на територията на област Благоевград. На заседанието присъстваха областният управител Бисер Михайлов; директорът на Областна дирекция по безопасност на храните д-р Стоян Мавродиев; д-р Атанас Григоров началник-отдел „Здравеопазване на животните“, главен епизотолог към ОДБХ-Благоевград; Иван Василев – председател на Ловно-рибарско дружество „Сокол-1911“; представители от Регионална здравна инспекция, Регионален инспекторат по опазване на околната среда и водите, Областна дирекция на МВР, Областна дирекция „Земеделие“, Регионална служба „Пожарна безопасност и защита на населението“.
Натали СТЕФАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Забранява се ловът на пернат дивеч на територията на цялата страна

Забранява се ловът на пернат дивеч на територията на цялата страна

4 Януари 2017 | 10:26 | Агенция "Фокус"
София. Със Заповед на министъра на земеделието и храните Десислава Танева се забранява ловът и разселването на пернат дивеч в природата на територията на цялата страна, съобщават от пресцентъра на Министерство на земеделието и храните. Мярката има превантивна цел по отношение живота, здравето и имуществото на гражданите. Забраната се въвежда във връзка с усложнената епизиоотична обстановка поради констатираното заболяване инфлуенца по птиците.
Контролът по изпълнението на заповедта е възложен на изпълнителните директори на Българска агенция по безопасност на храните, д-р Дамян Илиев и на Изпълнителна агенция по горите, инж. Тони Кръстев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сливен: Мерки за недопускане на птичи грип ще бъдат обсъдени на среща с кметове на населени места от общината

Сливен: Мерки за недопускане на птичи грип ще бъдат обсъдени на среща с кметове на населени места от общината

4 Януари 2017 | 08:46 | Агенция "Фокус"
Сливен. Мерки за недопускане на заболяването инфлуенца по птиците (птичи грип) ще бъдат обсъдени на среща с кметове на населени места от община Сливен, съобщиха от пресцентъра на Община Сливен. Срещата бе инициирана от заместник-кмета Стефан Кондузов на извънредно заседание на Общинската епизоотична комисия. На заседанието, което се проведе на 30 декември, д-р Веселин Василев – официален ветеринарен лекар за общината, съобщи, че в област Сливен няма регистрирани случаи на инфлуенца по птиците. На територията на община Сливен големи птицевъдни обекти има в селата Панаретовци и Тополчане и в град Кермен. В три населени места се отглеждат и патици мюлари, които са особено чувствителни на грипния вирус – в селата Крушаре, Желю войвода и Тополчане. На всички собственици са дадени предписания да засилят биосигурността в обектите, допълни д-р Василев. Срещата с кметовете днес започва в 11.00 ч.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: Ще се състои заседание на Областната епизоотична комисия във връзка с огнища на заболяването Инфлуенца по птиците

Варна: Ще се състои заседание на Областната епизоотична комисия във връзка с огнища на заболяването Инфлуенца по птиците

4 Януари 2017 | 07:47 | Агенция "Фокус"
Варна. Във Варна ще се състои заседание на Областната епизоотична комисия във връзка с множеството огнища на заболяването Инфлуенца по птиците (птичи грип) в страната. За Радио „Фокус“ – Варна д-р Даниел Денев, началник отдел „Здравеопазване на животните“ при Областната дирекция по безопасност на храните във Варна, уточни, че поредното заседание на комисията се свиква със заповед на министъра на земеделието и храните в оставка Десислава Танева. На срещата ще бъдат разгледани предприетите мерки по отношение недопускане разпространение на заболяването в региона. На територията на Варненска област са завишени мерките за биосигурност в птицевъдните обекти, включително дезинфекции вътре в обектите, както и на влизащите превозни средства. Домашните птици трябва да бъдат отглеждани в дворовете и да не бъде допускано от стопаните да се движат свободно из населените места. Фуражът, с който се изхранват птиците, трябва да се съхранява в закрити помещения. Въведена е и забрана за достъп на външни лица, както и любителския риболов във водоемите и местата, обитавани от диви мигриращи птици. За региона на Североизточна България това са Дуранкулашко езеро, Шабленски езерен комплекс и Варненско – Белославски езерен комплекс.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Разград: Ще се проведе спешно заседание на Областната епизоотична комисия във връзка с констатирани първични огнища на инфлуенца по птиците в областите Видин, Враца и Пловдив

Разград: Ще се проведе спешно заседание на Областната епизоотична комисия във връзка с констатирани първични огнища на инфлуенца по птиците в областите Видин, Враца и Пловдив

4 Януари 2017 | 07:40 | Агенция "Фокус"
Разград. От 13.30 часа, в зала № 712 на Областна администрация Разград ще се проведе спешно заседание на Областната епизоотична комисия. Това съобщиха от пресцентъра на областната администрация . То е във връзка с констатирани три първични огнища на заболяването инфлуенца по птиците, или т.нар. птичи грип, в областите Видин, Враца и Пловдив, и взетите решения по време на среща на Министъра на земеделието и храните с представители на институциите и птицевъдния бранш, състояла се на 28 декември 2016 година.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: Ще се проведе извънредно заседание на Областната епизоотична комисия във връзка с констатирано първично огнище на болестта Инфлуенца А (грип)

Пазарджик: Ще се проведе извънредно заседание на Областната епизоотична комисия във връзка с констатирано първично огнище на болестта Инфлуенца А (грип)

4 Януари 2017 | 07:34 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. Извънредно заседание на Областната епизоотична комисия ще се проведе утре от 10.30 часа в Приемната зала на областна администрация Пазарджик. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Пазарджик Мария Ловчинова от областната администрация. Заседанието се свиква във връзка с констатирано първично огнище на болестта Инфлуенца А (грип) в град Пазарджик и Заповед на Министъра на земеделието и храните за приемане на мерки за предотвратяване разпространението на болестта. Тя допълни, че от 11.00 часа в Приемната зала на областна администрация ще се проведе и заседание на Регионалния пандемичен комитет. На него ще бъде обсъдена актуалната епидемиологична обстановка и заболеваемостта от грип и остри респираторни заболявания в област Пазарджик.
Ваня НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Спешни мерки за борба с инфлуенца по домашните и дивите птици обсъди Областната епизоотична комисия

Пловдив: Спешни мерки за борба с инфлуенца по домашните и дивите птици обсъди Областната епизоотична комисия

3 Януари 2017 | 17:57 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Спешни мерки за борба с инфлуенца по домашните и дивите птици обсъди Областната епизоотична комисия в Пловдив. Това съобщиха за Радио „Фокус” - Пловдив от администрацията на областния управител. Разпоредени са спешните мерки на кметовете на общините в областта. На заседанието са пирсъствали още представители на БАБХ, ОДБХ, РЗИ, ОДМВР, ЛРС, дирекция Екология и други държавни и общински органи. Д-р Камен Янков заяви, че още не е ясен начинът, по който се предава заразата, но най-вероятно е това да става чрез свободното движение на дивите и домашните птици. Изолираният щам е високо патогенният H5, който е рисков и за хората.
Според данните до момента на територията на Област Пловдив са установени огнища във ферми в 10 населени места от областта. Огнищата са в Маноле – 1 ферма, Белозем – 2 ферми с 16 300 броя патици, село Градина – 4 000 броя птици, Калековец – 4800 броя, Пъдарско – 2 ферми с по 11 000 птици, Манолско Конаре – 3 600 броя, Ръжево Конаре – 12 000 броя, Момино село – 8000 броя, Старо Железаре – 12 000 броя, Раковски – 8 000 птици и Трилистник – 110 000 кокошки носачки. До момента са унищожени голяма част от заболелите птици, като до края на седмицата ще бъдат унищожени още 90 000 птици. В село Трилистник работи инсинератор, чиито капацитет обаче е крайно недостатъчен, за това се налага загробване на птиците.
Заради констатираните огнища на заболяването в Област Пловдив и високата концентрация на птицевъдни обекти в областта, се засилва контролът по спазването на мерките, ограниченията за контрол и ликвидиране на заболяването инфлуенца по птиците. Представители на ОДБХ съвместно с МВР ще контролират забраната за придвижване на животни. Налагат се допълнителни ограничения в транспорта на фуражи и фуражни добавки в 3 и 10 километровата зона около констатираните огнища. Обезвреждането на умъртвени птици ще се извършва само чрез загробване или изгаряне на място, тъй като извозването до екарисаж крие риск от разпространение на вируса. Забранява се достъпът на външни лица и риболовът в язовир Пясъчник.
Стопаните, чиито птици са умъртвени заради заболяването инфлуенца по птиците, ще бъдат обезщетени.
С цел провеждането на ефективен и навременен контрол при ликвидиране на заболяването се откриват и горещи телефони, на които се приемат сигнали за заболели или мъртви домашни или диви птици.
Телефоните са: 032/62 6255 и 032/62 63 18.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сливен: Областната епизоотична комисия предприе мерки срещу разпространението на птичи грип

Сливен: Областната епизоотична комисия предприе мерки срещу разпространението на птичи грип

3 Януари 2017 | 10:03 | Агенция "Фокус"
Сливен. Областната епизоотична комисия предприе мерки заради усложнената епизоотична обстановка с разпространението на болестта инфлуенца по птиците, т.н причи грип, и взетите решения по време на среща на Министъра на земеделието и храните с представители на институциите и птицевъдния бранш, съобщиха за Радио „Фокус“ – Сливен от Областна администрация - Сливен. Областният управител издаде и заповед за свикване и провеждане на заседания на общинските епизоотични комисии. В заповедта се предвижда директорът на ОДБХ-Сливен да организира съвместни проверки с представители на орнитоложки дружества, ловно-рибарски дружества и държавни лесничейства за наличие на болни или умрели диви мигриращи или синантропни птици. Забраняват се всякакви пазари на птици. Предприемат се мерки за биосигурност в птицевъдните обекти и за вирусологични изследвания. Не се допуска излизане на домашни птици извън дворовете и контакт с диви птици. Заедно с РДГ-Сливен се провежда и информационна кампания за болестта и начините на предаването й. Домашните птиците, отглеждани в селата Тополчане, Калояново, Дебела кория, Сотиря, Панаретовци, Самуилово, Мечкарево, Глуфишево, Жельо войвода, Крушаре, гр. Кермен, Езеро, Баня и гр. Нова Загора да бъдат затворени в личните стопанства. Ангажират се кметовете за преброяване и регистрация на отглежданите птици в тези населени места, както и се организира извършването на клинични прегледи. Огнища на болестта са регистрирани в 13 държави, най-много в Германия и Унгария. В България също има регистрирани огнища, най-много в Пловдивско и Видинско. Болестта се пренася от дивите прелетни птици, а предаването става чрез директен контакт със заразени птици или птичи продукти.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Нови огнища на птичи грип има в областта

Пловдив: Нови огнища на птичи грип има в областта

3 Януари 2017 | 09:51 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Нови огнища на птичи грип има в Пловдивско. Това съобщи за Радио „Фокус“ - Пловдив д-р Камен Янков, директор на Областната дирекция на БАБХ. Ситуацията е тежка, заразата е плъзнала в цялата област. "Нови огнища на птичи грип са се появили в Хисарско, в община Калояново и в община Първомай", каза д-р Янков. Продължават да се унищожават птици, ограниченията също са в сила. От БАБХ съветват хората да не преместват птици и да не пускат никой в контакт с тях. "Засега заразата е предимно по водоплаващи птици, има заболели и няколко кокошки носачки", обясни д-р Янков и добави, че гълъбите са носители на заразата, но не боледуват. По думите му засега няма съмнения и ограничения за птиците, които се продават в търговската мрежа.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: Намерени са две мъртви сови, заразени с птичи грип

Пазарджик: Намерени са две мъртви сови, заразени с птичи грип

3 Януари 2017 | 09:22 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. В Пазарджик са намерени две мъртви сови, заразени с птичи грип, каза за Радио „Фокус“ – Пазарджик директорът на Областната дирекция по безопасност на храните в Пазарджик д-р Петко Митев. Той обясни, че те са от вида горска ушата сова. „Това са птици, които имат навика през зимата да слизат в райони с по-малка надморска височина. Те са открити мъртви в Пазарджик. С оглед обстановката в страната и регистрираните случаи на заболели животни, совите бяха изпратени за изследване, което потвърди, че причина за смъртта им е птичи грип“, коментира д-р Митев. Той допълни, че ще бъде обявено огнище на заболяването, ще бъдат предприети всички необходими мерки. „Освен това предстои свикването на Областната епизоотична комисия и ще се задействат всички механизми, които са задължителни при такива случаи“, обясни д-р Митев.
Ваня НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Избори за председател на Европейския парламент 17 януари 2017 г.
Избори за председател на Европейския парламент 17 януари 2017 г.

ВИДЕО
Северна Корея откри официално ново общежитие за работници.
Северна Корея откри официално ново общежитие за работници.
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2017 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.