НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 07:34

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Главата на църквата в Крим Митрополит Климент е от български произход

Главата на църквата в Крим Митрополит Климент е от български произход

9 Март 2014 | 21:28 | Агенция "Фокус"
София. Главата на църквата в Крим Митрополит Климент е от български произход. Разбрахме от негово интервю за руските медии. Това каза за Агенция „Фокус” проф.Пламен Павлов историк, преподавател във великотърновския университет „Свети Свети Кирил и Методий”, бивш председател на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ). Не бива да забравяме, че там има наши сънародници. Те можеха да бъдат няколкократно повече, там има висока раждаемост, ако 13 000 души не бяха подложени на репресия по време на Втората световна война, обясни проф. Павлов. По думите му – след десталинизацията те са пуснати от местата на заточение, но не им се позволява да се върнат в Крим, затова се пръскат в други руски градове; някои се връщат в България, но са сравнително малко, допълни историкът. „Тяхната възможност да се върнат отново по родните места е едва след разпадането на СССР след 1991 година, но те заварват своите домове, вече заети от турско, украинско и татарско население. Независимо от техните исторически права, те се заселват главно в градовете”, обясни бившият председател на ДАБЧ. „Днес, българите в Крим живеят най-вече в градовете, в столицата на Кримската автономна република Симферопол, в Судак и в Коктебел”, посочи проф. Павлов.
„Има много интересни спомени на съпругата на Михаил Валошен. Михаил Валошен е една от големите фигури на руския „сребърен век”. Той е писател, ценител на културата, чиито произведения превеждаме и на български, но той е много по-известен като меценат, като приятел на най-големите фигури на руската култура до Първата световна война. Днес в Коктебел е запазена неговата вила – тя е един музей, който се посещава от хиляди хора, не само от Украйна, но и от Русия. Там има негови снимки с местните българи. Освен това има една българска шевица, която опасва цялата му библиотека. Валошен е бил починал, когато стават репресиите, но неговата съпруга се е опитала да се застъпи за местните българи, даже се е опитвала да се противопостави. Разбира се никой не й е обърнал внимание. Нашите българи са оставили много силна следа”, каза още проф. Павлов.
Веселина СТАНЧЕВА

Пълния текст на интервюто четете в „Мнение”

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Пламен Павлов: Опитът на президента Путин да спекулира с това, което бил сторил някога Хрушчов, е твърде несъстоятелен

Проф. Пламен Павлов: Опитът на президента Путин да спекулира с това, което бил сторил някога Хрушчов, е твърде несъстоятелен

9 Март 2014 | 19:52 | Агенция "Фокус"
София. Днес, опитът на президента Путин да спекулира с това, което бил сторил някога Хрушчов, е твърде несъстоятелен и по-скоро възкресява някакви призраци от миналото. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” проф. Пламен Павлов, историк, преподавател във Великотърновския университет „Свети Свети Кирил и Методий”, бивш председател на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ). „Аз не мисля, че това е най-важният въпрос за днешните хора в Крим. Бил съм няколко пъти в Крим. Там те се чувстват, разбира се, свързани с Русия, но се чувстват не по-малко свързани с Украйна, тъй като там има и изключително много украинско население”, обясни историкът. Това, което се върши в момента, е една неприкрита инвазия, макар и да е маскирана под различна аргументация, посочи проф. Павлов. „Аз си мисля, че е основателна позицията и на ЕС, и на целия цивилизован свят. Всъщност, ние не виждаме някой да подкрепя амбициите на Владимир Путин за откъсване на Крим. А що се отнася до решението на местния кримски парламент, то е под натиск. Същото може да се каже и за референдума. Когато имаме една фактическа окупация, присъствие на чужди сили, макар и без обозначителни знаци в някои случаи, макар че по интернет лъсна истината, че това са руски части, пък и не само в интернет, аз не виждам каква легитимност може да има подобен референдум, който се извършва в състояние на фактическа окупация. Мисля, че Украйна и Русия ще бъдат съседи, те са орисани да живеят заедно. Не мисля, че един подобен акт ще подобри руско-украинските отношение, напротив - той ще ги влоши. Мисля, че това е една груба грешка от страна на Русия, специално на днешното руско ръководство, че по този начин се опитва да преформулира границите – нещо, което в наше време до голяма степен е абсурдно. По-скоро е елемент на политиката от минали времена, отколкото от XXI век”, каза още проф. Павлов.
Веселина СТАНЧЕВА

Пълния текст на интервюто четете в „Мнение”

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Националистическа партия на България и „Православна зора” ще сформират българско опълчение в Украйна

Националистическа партия на България и „Православна зора” ще сформират българско опълчение в Украйна

9 Март 2014 | 15:47 | Агенция "Фокус"
София. Българско опълчение ще бъде сформирано, за да защитава българските общности в Крим и други части на Украйна. Това съобщи за Агенция „Фокус” Симеон Костадинов, председател на Националистическа партия на България. „Аз, г-н Павел Чернев, както и още няколко други православни активисти, подготвяме група от български доброволци, която да замине за Украйна, и да защитава там българското общество, както в Крим, така и в други части на Украйна, където то е компактно заселено”, заяви Симеон Костадинов.
Костадинов обясни, че групата може да защитава българското население в Болград, Болградска област, Одеса и други места. „Дълбоко сме загрижени за сигурността и спазването на правата на българското национално малцинство в Украйна, което наложи да сформираме нещо като българска дружина, чета или бригада, след което да заминат за Украйна, за Крим или за други места, ако това е наложително, за да сформираме българско опълчение, ако това се налага, и ако бандеровската шайка в Киев провокира подобни наши действия”, заяви Костадинов.
Костадинов уточни, че той, както и Павел Чернев, който е лидер на „Православна зора”, също ще се включат в групата. Досега близо 30 души са проявили желание да се включат, но Костадинов очаква те да достигнат до 100 души. „Това е инициатива, която ще предприемем след 16 март, когато е референдумът за присъединяване на Крим към Русия. Референдум, на който аз, г-н Чернев, и варненският общински съветник Костадин Костадинов, ще бъдем международни наблюдатели по линия на неправителствената организация Център за геополитически анализи със седалище в Берлин. След като мисията ни, като международни наблюдатели приключи на 16 март в Симферопол, се връщаме в България, и ще започнем подготовката за заминаването на българската група”, каза Костадинов.
Той обясни, че групата би трябвало да замине до края на март. Костадинов заяви, че от тази кауза се интересуват най-вече патриоти и преди всичко хора, на които не им е безразлично дали българският национален интерес в Украйна е защитен. „Българската държава не прави нищо, за го защити по адекватен начин и затова се налага и нашата намеса. Ще защитаваме българите по начин, който е адекватен на опасността, която ги грози. В момента в Киев управлява една превратаджийска хунта, която използва за основно оръдие бандеровските стопаджийски групи, които откакто е паднала властта и режима на Янукович, до ден-днешен продължават да управляват чудовищен битов терор над политическите си противници и представители на националните малцинства в Украйна. Това остава скрито от камерите на световните медии и не става масово известно, но се случва. Ние сме в активен диалог с много наши български представители в Украйна, представители на руското национално малцинство и други формирования и имаме „вода от извора”, заяви още Костадинов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Турчинов : Тарас Шевченко  е винаги с народа на Украйна

Александър Турчинов : Тарас Шевченко е винаги с народа на Украйна

9 Март 2014 | 14:34 | Агенция "Фокус"
Киев. Думите на Тарас Шевченко помагат на Украйна да се развива, прекратяват разприте и са винаги с украинците, заяви изпълняващият длъжността президент на Украйна Александър Турчинов в реч пред демонстрация в Киев, предаде Укринформ.
„И на „Майдан” Тарас беше с нас. Говореше от сцената, защитаваше децата и жените на барикадите, беше под дъжда от куршуми, сред експлозиите на гранатите. Първият загинал на барикадите- Сергей Нигоян –декламираше откъс от поемата „Кавказ”. И сега, когато агресор защитава нашата земя, Тарас е с нас в строя”, заяви Турчинов.


Превод и редакция: Милен Маринов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Арсений Яценюк обеща да направи всичко възможно за мирното разрешаване на конфликта в Украйна

Арсений Яценюк обеща да направи всичко възможно за мирното разрешаване на конфликта в Украйна

9 Март 2014 | 13:36 | Агенция "Фокус"
Киев. По време на провеждащите се в Киев тържества по случай 200-годишнината от рождението на Тарас Шевченко, премиерът на Украйна Арсений Яценюк заяви, че в момента страната му се сблъсква с най-трудните препятствия за цялата история на своята независимост, предаде ИТАР-ТАСС. По думите му, отговор на настоящите събития трябва да станат единството, целеустремеността и вярата, че избраният път е верен. Той обеща „да не отстъпи и сантиметър от украинската земя” и да направи всичко възможно за мирното разрешаване на конфликта.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Пламен Павлов: Крим е част от нашата историческа прародина, от старата Велика България на Кубрат

Проф. Пламен Павлов: Крим е част от нашата историческа прародина, от старата Велика България на Кубрат

9 Март 2014 | 13:05 | Агенция "Фокус"
София. Крим е част от нашата историческа прародина, от старата Велика България на Кубрат, и само в малкия Керченски полуостров, в състава на големия Кримски полуостров, има разкрити над 200 прабългарски селища. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” проф. Пламен Павлов историк, преподавател във великотърновския университет „Свети Свети Кирил и Методий”, бивш председател на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ). „Тези прабългарски селища са основно от VIII – IX век , т.е. на Батбаяновите българи, но разбира се там са живеели българите на Кубрат, преди това – Старата Велика България”, обясни историкът. По думитр му - съвсем наблизо е митичната Фанагория, която някои смятат за столица. „Наблизо има други български обекти – т.е отсреща, в руската територия на Таманския полуостров, също е изключително интересно за нас, от научна гледна точка. Ние имаме много добри контакти с кримския филиал на археологичния институт на Украйна”, каза Павлов.
„Фактически, той е един автономен институт, какъвто въобще е целият характер на институциите в Крим. Там имаме наши много големи приятели, учени, които изследват българските паметници. От гледна точка на изучаването на прабългарското наследство, може да се каже, че това е един от водещите центрове, изобщо. Това са личности като Вадим Майко, като Игор Баранов, Кирилко”, обясни проф. Павлов.
„Там има цяла школа по прабългаристика, която поддържа много добри контакти с българските археолози. В инициативата на Великотърновския университет „Българите в Северното Черноморие” те участваха много активно, така че ние си имаме много големи интереси в Крим, чисто научно-познавателни”, каза още проф. Павлов.
Веселина СТАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Арсений Яценюк се зарече, че Украйна няма да даде и сантиметър от територията си на Русия

Арсений Яценюк се зарече, че Украйна няма да даде и сантиметър от територията си на Русия

9 Март 2014 | 12:54 | Агенция "Фокус"
Киев. Украинският премиер Арсений Яценюк се зарече, че Украйна няма да даде и сантиметър от територията си на Русия, предаде AFP.
Яценюк направи обещанието си пред хилядите участници в демонстрация в Киев в чест на националния герой от 19 век Тарас Шевченко.
„Това е нашата земя. Няма да дадем и сантиметър от нея. Русия и нейният президент трябва да знаят това”, каза премиерът, след като руски сили и проруски въоръжени лица завзеха контрола над Кримския полуостров.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Пламен Павлов: Русия много  злоупотребява с 1954 година и ролята на Хрушчов – как той дал като подарък Крим на Украйна

Проф. Пламен Павлов: Русия много злоупотребява с 1954 година и ролята на Хрушчов – как той дал като подарък Крим на Украйна

9 Март 2014 | 12:10 | Агенция "Фокус"
София. Напоследък, особено от страна на руската пропаганда, безкрайно много се злоупотребява с 1954 година, и с ролята на Хрушчов – как той дал като подарък Крим на Украйна. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” проф. Пламен Павлов историк, преподавател във великотърновския университет „Свети Свети Кирил и Методий”, бивш председател на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ). „Хрушчов, безспорно, е украинец - това никой няма да го отрече, и може да е имал някакви подобни мисли някъде в своето съзнание, но като цяло, даването на Крим към Украйна, т.е. прехвърлянето на отговорността към Киев, а не към Москва се дължи на прагматични съображения. Тъй като областта е разорена от войната, тези преселения, от които страдат, както виждаме много жестоко и българите, нанасят стопанска катастрофа в Крим. Всъщност, до голяма степен, Хрушчов го прави от прагматични причини, за да може да бъде възобновена икономиката на Крим”, обясни проф. Павлов.
„Тези историко-романтични нюанси, които ги чуваме от руска страна, повтаряни от българските медии, не отговарят съвсем на истината; нито Хрушчов през 1954 година е бил всесилен. Цялото останало руско Политбюро и ръководство са били очевидно на такова мнение, така че тук по-скоро става дума за една прагматична стъпка на тогавашното съветско ръководство, което се опитва по този начин да ликвидира щетите на войната и щетите на сталинизма. В крайна сметка, сталиновата репресивна политика е превърнала Крим, тогава, в един проблемен район, с изселването на хиляди хора – на местните българи, гърци, арменци, татари и всякакви други. Във филма на Константин Чакъров има един момент, където хората са щастливи, че живеят в българска къща и се вижда, че всъщност те почти нищо не са променили. Даже там един местен жител казва, когато ги докарали там от някаква област на Русия, те смятали, че са в някакъв град”, обясни историкът. По думите му - те не можели да повярват, че това е деревня, че е село, тъй като е с големи, хубави къщи - богаташко българско село. Това и до днес се вижда в тези земи в Украйна и Молдова – българските села се отличават със своя по-голям комфорт, със своята по-голяма честота, без да казвам нищо лошо на останалите хора”, каза още проф. Павлов.
Веселина СТАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Павел Чернев: Внимателно преценяваме всяка кандидатура на доброволците за заминаване за Крим

Павел Чернев: Внимателно преценяваме всяка кандидатура на доброволците за заминаване за Крим

9 Март 2014 | 12:03 | Агенция "Фокус"
София. Доста внимателно преценяваме доброволците за Крим – какво, кой, как, тъй като е възможно сред тях да има всякакви хора. Затова много бавно и внимателно преценяваме всяка кандидатура и проверяваме хората - да няма разни тежки престъпници, които се опитват да се укриват от правосъдието. Освен това преценяваме международната обстановка – да не се появим в Крим неподготвени. Но така или иначе, на Крим вече има доброволци от доста страни и те вършат своята работа – опазването на обществения ред. Това каза пред Агенция „Фокус” лидерът на „Православна зора” Павел Чернев по повод набирането на български доброволци за заминаване в Крим. „В момента за нас е много важен референдумът, така че на място, след провеждането му, ще разговаряме с местните власти и ще разберем докога ще продължи набирането на доброволците, и, естествено, ще следим международната обстановка. Чуват се вече и гласове в Киев и в Западна Европа, че нямало да признаят референдума и резултатите от него, така че, ако се усложни международната обстановка, ще продължим”, заяви Чернев.
„Има доста интерес от страна на българи да бъдат доброволци и да отидат в Крим, но, пак казвам, подхождаме доста внимателно. Има заминали доброволци – не са хиляди. Обстановката в Крим не налага голям брой доброволци. Те са повече като доказателство, че има международна поддръжка на това, което правят хората в Крим. Слава Богу, там е страшно спокойно”, допълни лидерът на „Православна зора”. По думите му - доброволците на място се включват в доброволните формирования на самите кримчани, които опазват обществения ред. Това е целта на тези хора. Другите доброволци, които ние вече сме организирали, са хора с образование и политически опит, които ще бъдат наблюдатели на изборите. Но тъй като журналистите се вълнуват от доброволци с каски на главите - има и такива, но има и хора, които с уменията и познанията си ще гарантират демократичността на провеждане на референдума в Крим”, каза още Чернев.
Лилия ЛЮТАКОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Съперничещи си демонстрации повишават напрежението в Украйна

AFP: Съперничещи си демонстрации повишават напрежението в Украйна

9 Март 2014 | 11:59 | Агенция "Фокус"
Киев. Хиляди хора излязоха по улиците на Украйна в неделя, за да участват в про- и анти-руски демонстрации в неделя, предаде AFP. В същото време Западът и Москва заемат твърди позиции относно задълбочаващата се криза в Крим.
В неделя се отбелязва 200-годишнината от рождението на украинския поет Тарас Шевченко. Патриотични шествия са планирани в Киев и в ключовите кримски градове Симферопол и Севастопол. Акциите се провеждат на фона на подготовката на противоречивия референдум за статута на автономната украинска област, планиран за 16 март от кримските власти.
В източния град Донецк има опасения за възможни сблъсъци. Там симпатизанти на новите власти в Киев планират шествие в почит на Шевченко, а проруски протестиращи ще проведат контрашествие.
Демонстрациите идват след серията телефонни разговори на президента на САЩ Барак Обама, който се опитва да разсее текущата конфронтация в бившата съветска държава.
Напрежението на украинския черноморски полуостров Крим, който е под контрола на руските сили, доведе до ново противопоставяне между Русия и Запада, като всяка от страните наложи санкции и заплаши с допълнителни наказателни мерки.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Павел Чернев: „Православна зора” организира заминаването на български доброволци в Крим

Павел Чернев: „Православна зора” организира заминаването на български доброволци в Крим

9 Март 2014 | 11:32 | Агенция "Фокус"
София. Ние никъде не сме заявили, че ще спонсорираме, а че ще организираме заминаването на доброволци в Крим. „Православна зора” помага с логистика и организация на заминаването на доброволеца, а всеки сам си плаща пътя. На хората, които нямат възможности, тези с повече пари, им дават. В нашия случай има взаимно подпомагане, няма спонсориране. Никой не дава пари за тази дейност. Това каза пред Агенция „Фокус” лидерът на „Православна зора” Павел Чернев, по повод набирането на български доброволци за заминаване в Крим. „Ние пращаме доброволци не само с цел опазване на обществения ред чрез доброволните формирования. Заминаваме като международни наблюдатели на референдума. Т.е. имаме легална страна на своята дейност, която е даже доста по-активна”, заяви Чернев. „Това, че възникнаха безредици, провокации и опити за нарушаване на обществения ред, което предизвика сформирането на доброволни части за самозащита, дори малко ни изненада. Ние първоначално искахме, и продължаваме, да вземаме участие в легалния процес на провеждане на референдум. Естествено, след като има безредици, има желаещи да помогнат на хората вътре да се въведе ред и спокойствие. Ние помогнахме – това е”, допълни лидерът на „Православна зора”.
Лилия ЛЮТАКОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Пламен Павлов: Не бива да гледаме егоистично на случващото се в Крим

Проф. Пламен Павлов: Не бива да гледаме егоистично на случващото се в Крим

9 Март 2014 | 10:32 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Има интерес сред кримските българи за получаване на българско гражданство. Това каза за Агенция „Фокус” проф. Пламен Павлов историк, преподавател във Великотърновския университет „Свети Свети Кирил и Методий”, бивш председател на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ). Има такъв интерес, несъмнено, има хора, които имат българско гражданство. Проблемът е по-скоро с украинското законодателство, което по принцип не позволява все още двойно гражданство, обясни проф. Павлов.
По думите му, има много хора, които са получили българско гражданство, има студенти в България по линия на 103-о постановление на Министерския съвет, предложено навремето от Агенцията за българите в чужбина, посочи бившият председател на ДАБЧ.
„Тези връзки са постоянни, и аз особено искам да благодаря на колегите, на председателя на Държавната агенция за българите в чужбина, на Министерството на външните работи, които са се занимавали; на Людмила Радева; на тези хора, които винаги там са били много активни. Те са част от тази общоукраинска асоциация на българите, която е председателствана от депутата Антон Киссе, Иван Абажер, вицепрезидент от гледна точка на Крим”, обясни историкът.
"Аз ще подкрепя думите на Иван Абажер, да не гледаме така егоистично от българска гледна точка", заяви той.
„Все пак, едно разделение на Украйна, една неясна съдба на Крим, ще създаде едно ново разделение. Българското обединение там започна след 1991 година, а сега ще се получи някакъв процес, който ще влоши нещата. Като цяло, имаме една много авторитетна общност, която се ползва с много добро име на Кримския полуостров. Въобще, българите винаги се ползват с много добро име – хора, които са трудолюбиви, които са лоялни граждани, които най-вече са част от интелигенцията. От друга страна, ние трябва да възкресим спомена за тази малка България в Крим, която някога е съществувала, и в тези села като Кишелав трябва да има някакви български знаци, някакви български паметници. Хората правят, каквото могат – всяка година правят кримски срещи, един фестивал всяка есен. Общността там е много активна и с много топло, синовно отношение към България, което мисля, че може да бъде пример за много други общности”, каза още проф. Павлов.
Веселина СТАНЧЕВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Пламен Павлов: Българската общност в Крим наброява максимум 5000 души и не е същата, каквато е била в исторически план през 19 век

Проф. Пламен Павлов: Българската общност в Крим наброява максимум 5000 души и не е същата, каквато е била в исторически план през 19 век

6 Март 2014 | 17:00 | Агенция "Фокус"
София. През 1944 година 13 000 българи са изселени от Крим, обвинени, че сътрудничат на немската власт през Втората световна война. Днес българската общност в Крим наброява максимум 5000 души и тя не е абсолютно същата, каквато е била в исторически план през 19 век. Това каза за Агенция „Фокус” проф. Пламен Павлов, историк, преподавател във великотърновския университет „Свети Свети Кирил и Методий”, бивш председател на Държавната агенция за българите в чужбина. По думите му – това се дължи на репресиите на съветската власт. „През 1944 година, по заповед на Берия, в рамките на няколко часа, около 13 000 българи са изселени от Крим. Разбира се, такава е съдбата не само на нашите сънародници, а и на местните гърци, на кримските татари, въобще на малцинствата в Крим”, обясни проф. Павлов. Обвинението срещу тях е, че сътрудничат на немската власт, по времето на Втората световна война – едно обвинение, което е несъстоятелно, тъй като българите участват в съпротивата срещу германската окупация, заяви проф. Павлов. По думите му - има много българи на фронта, има много българи, които имат медали дори. „Тогава, до голяма степен, нашите българи в Крим са обвинени заради България. България е съюзник на Германия във Втората световна война, така че те са подложени на този процес на изселване, в рамките на часове са пръснати на няколко места в средноазиатските републики, в Казахстан, в Узбекистан, в Туркменистан, а също така и в Сибир – на около 6 места е пръсната тази общност, като тези места, в дълбочината на съветската територия, са отдалечени едно от друго в порядъка на 1000 километра” , каза още историкът. „Общността, буквално е подложена на етноцид или геноцид – можем да използваме и двете понятия. Много хора по пътя измират. Аз бих припомнил, един много хубав филм на Константин Чакъров, който излезе през 2001 година. Той беше част от една поредица за нашите общности в чужбина, а аз бях един от консултантите, така че съм много добре запознат със снимките на филма”, обясни Павлов.
Веселина СТАНЧЕВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Правителството на Крим обяви втори поред почивен ден

Правителството на Крим обяви втори поред почивен ден

28 Февруари 2014 | 09:41 | Агенция "Фокус"
Симерфопол. Втори поред почивен ден беше обявен в Съвета на министрите на автономна република Крим, предаде РИА Новости. В момента сградата се контролира от представители на самоотбраната на рускоезичното население на полуострова.
„Бяхме предупредени, че могат да ни извикат на работа, но засега трябва да си останем у дома”, поясни Ирина Краснова от пресслужбата на местното правителство.

Превод и редакция: Гергана Тенева
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Руски войници са разположени край летището в Севастопол

Руски войници са разположени край летището в Севастопол

28 Февруари 2014 | 09:33 | Агенция "Фокус"
Севастопол. Руски войници са били разположени около военното летище в украинския град Севастопол, съобщи украинското вътрешно министерство, цитирано от френски медии.
По-рано около 50 мъже във военни униформи бяха разположени и край летището в Симферопол. Проруски активисти също се намират на територията на летището. Според говорител на групата униформените са доброволци, които са предприели самоинициатива, за да попречат „на фашисти или радикали на дойдат от Западна Украйна”. Говорителят е посочил, че е бивш полицай.

Превод и редакция: Нина Лесева
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Въоръжени групи патрулират край летището в Симферопол

Въоръжени групи патрулират край летището в Симферопол

28 Февруари 2014 | 09:19 | Агенция "Фокус"
Симферопол. Въоръжени мъже в униформи патрулират край летището в кримската столица Симферопол, съобщава AFP.
Целта на патрулите е да отблъснат всеки опит на националистично настроени украинци да пристигнат в столицата на украинската автономна република, която е в плен на засилващи се сепаратистки настроения.
Работата на летището протича нормално, а първите полети за Москва и Киев се извършват по план.
Засега обаче не се знае дали пристигащите самолети ще могат да изпълнят безпрепятствено кацането си.
От четвъртък сградите на парламента и правителството са окупирани от въоръжени мъже, които издигнаха флага на Русия .

Превод и редакция: Нина Лесева
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Крим има право на референдум и самоопределяне, смята Алексей Пушков

Крим има право на референдум и самоопределяне, смята Алексей Пушков

28 Февруари 2014 | 07:59 | Агенция "Фокус"
Москва. Крим има право да проведе референдум и сам да определи своя статут. Това заяви председателят на комисията по международни въпроси към Държавната дума Алексей Пушков, цитиран от РИА Новости.
„Щом ни казват, че Майдан може да бъде източник на власт, защо волята на народа да не може да бъде източник на власт и самоопределяне за Крим?”, изтъкна Пушков.

Превод и редакция: Гергана Тенева
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Die Welt: Какво ще се случи с Крим?

Die Welt: Какво ще се случи с Крим?

28 Февруари 2014 | 07:54 | Агенция "Фокус"
Киев. След вълненията, които разтърсиха Украйна в последно време, сега на преден план излиза въпросът за Крим, коментира германският в. Die Welt. На кого ще избере да се подчини автономната република- на Киев или на Москва?
Дали Русия ще се намеси официално в този въпрос, все още не е ясно. Сигналите обаче пораждат безпокойство. Различни части на руската армия са приведени в готовност, включително морски и въздушни сили. Същевременно, министърът на отбраната Анатолий Антонов подчертава, че не съществува заплаха за Украйна.
А в Москва все още има политици, които приемат Виктор Янукович за легитимен президент на източноевропейската държава.

Превод и редакция: Гергана Тенева
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 Швейцарското правителство обеща да блокира сметките на Виктор Янукович

Швейцарското правителство обеща да блокира сметките на Виктор Янукович

27 Февруари 2014 | 21:18 | Агенция "Фокус"
Киев. Швейцарското правителство излезе със становище, че ще даде разпореждане на всички банки в страната да блокират всички банкови сметки, които са на или са свързани с отстранения украински президент Виктор Янукович, предаде УНИАН, позовавайки се на съобщение на прессекретаря на швейцарското правителство Андре Симонаци.
„Вчера Федералният съвет взе решение да замрази всички сметки на Виктор Янукович на територията на Швейцария.

Превод и редакция:: Александър Устрицкий
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кримските татари се обърнаха към Турция с молба за защита

Кримските татари се обърнаха към Турция с молба за защита

27 Февруари 2014 | 20:35 | Агенция "Фокус"
Анкара. Диаспората на кримските татари в Турция се обърна към турските власти с молба да защитят техните сънародници живеещи в Крим, съобщава Обозреватель.
„Искаме всички да знаят, че при осъществяване на нови несправедливи действия против нашите съотечественици, всички представители и организации на кримските татари в Турция ще се обединят, се посочва в изявление на една от главните организации на кримскотатарската диаспора в Турция – Федерацията на кримските общности (ФКО).
ФКО призова правителството и парламента на Турция незабавно да изразят загриженост по въпроса за възможното присъединяване на Крим към Русия.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сергей Куницин е назначен за постоянен представител на президента на Украйна в Крим

Сергей Куницин е назначен за постоянен представител на президента на Украйна в Крим

27 Февруари 2014 | 20:13 | Агенция "Фокус"
Симферопол. Сергей Куницин е назначен за постоянен представител на президента на Украйна в Крим, съобщава ИТАР-ТАСС.
Съответният указ на Александър Турчинов е публикуван на 27 февруари.
„Да се назначи Куницин, Сергей Владимирович за постоянен представител бна президента на Украйна в Автономна република Крим”, се посочва в указа.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The New York Times: Подклажданите от Русия антиукраински настроения могат да тласнат кримските татари към джихад

The New York Times: Подклажданите от Русия антиукраински настроения могат да тласнат кримските татари към джихад

27 Февруари 2014 | 19:51 | Агенция "Фокус"
Симферопол. Подклажданите от Русия антиукраински настроения могат да разбунят като цяло спокойните кримски татари, които се стремят да избегнат независимостта от Москва. Малобройните татарски екстремисти дълги години безуспешно се опитваха да склонят кримските мюсюлмани към джихад. Всяко едно действие на Русия към връщане на Крим създава риск от вдъхване на живот на тези призиви, пише The New York Times.
Крим е източник на напрежение между Украйна и Русия в протежение на десетилетия. Тази територия преминава към Украйна през 1954 година и остава нейна част при разпада на СССР през 1991 година.
Етническите руснаци, които съставляват мнозинството в населението на полуострова мечтаят за връщане в състава на Русия. Тази мечта избухна с нова сила при свалянето на Янукович. В това време относително скоро се върнаха в родината си, след като масово бяха депортирани от Сталин, поради което не изпитват особена любов към Москва.


Превод и редакция: Милен Маринов

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сергей Аксенов е избран за председател на министерския съвет на Крим

Сергей Аксенов е избран за председател на министерския съвет на Крим

27 Февруари 2014 | 19:38 | Агенция "Фокус"
Симферопол. Депутатите от Върховния съвет на Автономната република Крим са избрали Сергей Аксенов за председател на министерския съвет, съобщава ИТАР-ТАСС.
Сергей Аксенов е депутат в кримския парламент и председател на фракцията на партия „Руско единство”.
По-рано кримският парламент на извънредна сесия взе решение за вот на недоверие на кабинета на автономията и за прекратяване на неговата дейност, като също така освободи Анатолий Могилев от длъжността премиер.

Превод и редакция: Милен Маринов


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Турчинов е наредил създаването на работна група за спешната подготовка за нов закон за езика в Украйна

Александър Турчинов е наредил създаването на работна група за спешната подготовка за нов закон за езика в Украйна

27 Февруари 2014 | 19:02 | Агенция "Фокус"
Киев. Изпълняващият длъжността президент на Украйна председател на Върховната Рада Александър Турчинов е наредил създаването на работна група за спешната подготовка за нов закон за езика, предаде РИА Новости.
По думите на Турчинов законопроектът трябва да бъде разработен спешно „с оглед на всички спекулации, които в момента се въртят около този въпрос”.
Той е наредил на профилната комисия да създаде работна група съвместно с езиковеди, филолози и специалисти по социалните въпроси.Превод и редакция: Милен Маринов


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Виктор Янукович ще даде пресконференция от Ростов на Дон в петък, 28 февруари, от 15,00 часа

Виктор Янукович ще даде пресконференция от Ростов на Дон в петък, 28 февруари, от 15,00 часа

27 Февруари 2014 | 18:51 | Агенция "Фокус"
Ростов на Дон. Източник от обкръжението на Виктор Янукович заяви, че заявилият легитимност президент на Украйна ще даде пресконференция от Ростов на Дон в петък, 28 февруари, от 15,00 часа, предаде РИА Новости.
Украинската Върховна Рада отстрани Янукович от власт и възложи изпълнението на неговите задължения на председателя на парламента Александър Турчинов, но Янукович твърди, че остава законен държавен глава.


Превод и редакция: Милен Маринов

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на руската Държавна дума  смята, че смяната на властта в Украйна е неконституционна

Председателят на руската Държавна дума смята, че смяната на властта в Украйна е неконституционна

27 Февруари 2014 | 18:26 | Агенция "Фокус"
Москва. Председателят на руската Държавна дума Сергей Наришкин смята, че смяната на властта в Украйна е неконституционна, предаде РИА Новости.
„Смятам, че всяка смяна на властта трябва да става в съответствие в закона и в рамките на конституцията, не само в Украйна, но и във всяка друга страна. Това, което се случи в Украйна не съответства на конституцията. Искрено предполагам, че предишната власт в Украйна може да бъде критикувана по много точки и по много начини се е дискредитирала”, заяви Наришкин.

Превод и редакция: Милен Маринов


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Изпълняващият длъжността президент на Украйна Александър Турчинов е отпътувал за Симферопол

Изпълняващият длъжността президент на Украйна Александър Турчинов е отпътувал за Симферопол

27 Февруари 2014 | 18:09 | Агенция "Фокус"
Киев. Изпълняващият длъжността президент на Украйна Александър Турчинов е отпътувал за Симферопол, съобщава Обозреватель.
„Той отлетя за Симферопол. Има стъпки, които ни дават надежда за мирно урегулиране на ситуацията. Важно е да се избегнат сблъсъците”, заяви представителят на Украйна в НАТО, Игор Долгов.

Превод и редакция: Милен Маринов


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Демонстрантите пред сградата на кримския парламент са разпънали огромно руско знаме

Демонстрантите пред сградата на кримския парламент са разпънали огромно руско знаме

27 Февруари 2014 | 16:26 | Агенция "Фокус"
Симферопол. Демонстрантите пред сградата на кримския парламент са разпънали огромно руско знаме, съобщава РИА Новости.
Флагът с размери около 15 метра дължина и около 5 метра ширина е донесен пред сградата от няколко десетки души.
Не е ясно дали е започнало планираното заседание на Върховния съвет на Крим относно назначаването на референдум. Депутатите от кримския парламент са били принудени да оставят телефоните си, преди да влязат в сградата.


Превод и редакция: Милен Маринов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кримският парламент планира да назначи референдум за разширяване на пълномощията  на 25 май

Кримският парламент планира да назначи референдум за разширяване на пълномощията на 25 май

27 Февруари 2014 | 15:52 | Агенция "Фокус"
Симферопол. Кримският парламент планира да назначи референдум за разширяване на пълномощията на автономията на 25 май, съобщава УНИАН.
„Първият въпрос е провеждането на общокримски референдум за разширяването на пълномощията на автономията на 25 май, вторият е за икономическата ситуация и отчета на правителството. Това са най-актуалните въпроси на днешния ден. Кримският парламент работи в щатен режим”, заяви председателят на парламента на Крим Владимир Константинов.


Превод и редакция: Милен Маринов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кримският парламент ще организира референдум за статута на Крим

Кримският парламент ще организира референдум за статута на Крим

27 Февруари 2014 | 14:45 | Агенция "Фокус"
Симферопол. Ръководството на кримския парламент направи обръщение към жителите на автономната република, в което обяви, че ще предприеме действия за провеждането на всеобщ референдум в автономната република в състава на Украйна, предаде УНИАН.
В изявлението се казва, че в резултат на „противоконституционното завземане на властта в Украйна от радикални националисти с подкрепата на въоръжени престъпни групи” мирът в Крим е под опасност. Парламентът посочва, че е решил да предприеме действия, за да поеме в свои ръце отговорността за съдбата на Крим.
„Убедени сме, че само провеждането на всеобщ референдум за статута на автономията и разширяването на нейните правомощия ще позволи на жителите на Крим да определят бъдещето на автономията без външен натиск и диктат” се казва още в изявлението.

Превод и редакция: Нина Лесева
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кримските граждани, желаещи провеждането на референдум, са достигнали до сградата на Върховния съвет

Кримските граждани, желаещи провеждането на референдум, са достигнали до сградата на Върховния съвет

27 Февруари 2014 | 13:30 | Агенция "Фокус"
Симферопол. Кримските граждани, желаещи провеждането на референдум за държавната принадлежност на региона, са пробили полицейския кордон и са достигнали сградата на Върховния съвет на Крим, съобщава РИА Новости.
„Дойдохме, за да бъдем тук в момента, когато се решава съдбата на Крим и за да напомним на нашето ръководство за нашите възгледи и интереси”, заяви участник в акцията.
В момента на площадката пред сградата на кримския парламент се намират около 400 души.

Превод и редакция: Милен Маринов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

В столицата на Крим цари паника

В столицата на Крим цари паника

27 Февруари 2014 | 13:21 | Агенция "Фокус"
Симферопол.В столицата на Крим е започнала паника - затварят се магазини, хората спешно напускат работните си места, родителите прибират децата си от училищата и детските градини, съобщава Обозреватель.
Целият център на Симферопол в момента е отцепен. В града практически не работи общественият транспорт.
„Хората по улиците са много малко и бързат спешно да приключат с важните си работи, да се върнат по-скоро по домовете си и да не попаднат под възможен обстрел”, съобщава местна медия.

Превод и редакция: Милен Маринов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кримският парламент днес ще разгледа въпроса за разширяване на правомощията на Крим

Кримският парламент днес ще разгледа въпроса за разширяване на правомощията на Крим

27 Февруари 2014 | 13:12 | Агенция "Фокус"
Симферопол. Днес кримският парламент планира да проведе заседание, на което да разгледа въпроса за разширяването на правомощията на властите в автономната република, предаде Униан, позовавайки се на депутат.
Той обясни, че окупаторите, които атакуваха сградата, допускат депутати и заседанието вероятно ще започне в 14 часа.
В зданието се намират около 50 въоръжени нападатели, които все още не са издигнали никакви искания към властите.

Превод и редакция: Нина Лесева
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Андерс Фог Расмусен призова Русия да не засилва напрежението в Крим

Андерс Фог Расмусен призова Русия да не засилва напрежението в Крим

27 Февруари 2014 | 11:56 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен изрази безпокойство във връзка със ситуацията в Крим и призова Русия да не предприема действия, които може да доведат до ескалиране на напрежението в Крим, предаде Интерфакс.
„Разтревожен съм от развитието на събитията в Крим. Призовавам Русия да не предприема действия, които могат да засилят напрежението или да създадат недоразумения”, се казва в съобщение на генералния секретар на Алианса в „Туитър”.

Превод и редакция: Калина Жекова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

В парламента на Крим се провежда заседание

В парламента на Крим се провежда заседание

27 Февруари 2014 | 11:52 | Агенция "Фокус"
Симферопол. В парламента на Крим се провежда среща на неговото ръководство, в която участва и председателят Владимир Константинов. Няма информация за дневния ред на заседанието, предаде Униан, позовавайки се на премиера на Крим Анатолий Могилев.
На срещата присъстват около 5 души. Могилев посочи, че в сградите на правителството и парламента все още има около 50 души, които окупират зданията.
Той допълни, че вече е изготвен доклад за ситуацията в Крим, който ще бъде връчен на властите в Киев.

Превод и редакция: Нина Лесева
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Временният шарже-д'афер на Русия в Украйна е бил привикан в МВнР на Украйна

Временният шарже-д'афер на Русия в Украйна е бил привикан в МВнР на Украйна

27 Февруари 2014 | 11:48 | Агенция "Фокус"
Киев. Временният шарже-д'афер на Русия в Украйна Андрей Воробиев е бил привикан в министерството на външните работи на Украйна, където му е била връчена нота относно неотложното провеждане на двустранни консултации. Това съобщи МВнР на Украйна, цитирано от ИТАР-ТАСС.
Освен това, на Воробиев е била връчена нота с молбата Русия да се въздържа от придвижване извън дислокациите на военните подразделения на Черноморския флот на Русия, временно разположени на територията на Украйна, отбелязват от украинското външнополитическо ведомство.
От МВнР на Украйна отбелязват, че Русия, като страна – гарант съгласно Меморандума от Будапеща от 5 декември 1994 г., е поела ангажимента да уважава независимостта, суверенитета и съществуващите граници на Украйна.

Превод и редакция: Калина Жекова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

В Крим бронетранспортьорите се връщат по местата на дислокация

В Крим бронетранспортьорите се връщат по местата на дислокация

27 Февруари 2014 | 11:37 | Агенция "Фокус"
Симферопол. В Крим бронетранспортьорите се връщат по местата на дислокация, съобщи УНН.
По-рано в село Укромное в близост до Симферопол бяха забелязани шест бронетранспортьора без опознавателни знаци. По-късно стана известно, че Службата за сигурност се отправя към района на Симферопол, за да „прихване руски БТР-и”.

Превод и редакция: Калина Жекова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Полицията в Крим призова за спокойствие и препоръча на гражданите да не посещават центъра на Симферопол

Полицията в Крим призова за спокойствие и препоръча на гражданите да не посещават центъра на Симферопол

27 Февруари 2014 | 11:29 | Агенция "Фокус"
Симферопол. Полицията в Крим съветва гражданите на Симферопол, където отряди на самоотбраната на рускоезичното население окупираха сградата на парламента и правителството на Крим, да не посещават центъра на града, предаде РИА Новости.
„Полицията има задължението да охранява обществения ред. Ние призоваваме жителите на Симферопол и Крим да запазят спокойствие, да не се поддават на паниката и по възможност да избягват посещенията в центъра на града”, каза началникът на пресслужбата на кримската дирекция на МВР.
Полицията е отцепила кварталите, където се намират правителствените сгради на Крим.

Превод и редакция: Калина Жекова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прокуратурата в Украйна е образувала производство за терористичен акт по повод на завземането парламента в Крим

Прокуратурата в Украйна е образувала производство за терористичен акт по повод на завземането парламента в Крим

27 Февруари 2014 | 11:18 | Агенция "Фокус"
Киев. Прокуратурата в Украйна е образувала производство за терористичен акт по повод на завземането на сградата на Съвета на министрите и на Върховния съвет на Крим, предаде ИТАР-ТАСС.
„В четвъртък две групи неизвестни лица по 10-15 души завзеха сградата на Съвета на министрите и на Върховния съвет на Крим. Засега те не повдигат никакви искания. По предварителни данни тези лица разполагат с огнестрелно оръжие. По време на завземането не е било използвано оръжие, няма данни за използването на сила относно органите на реда”, съобщава пресслужбата на главната прокуратура на Украйна.
Прокуратурата в Крим е образувала производство по член 258 от Наказателния кодекс на Украйна „Терористичен акт”.

Превод и редакция: Калина Жекова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Около 10 000 души участват в демонстрации пред парламента в Крим

Около 10 000 души участват в демонстрации пред парламента в Крим

27 Февруари 2014 | 11:02 | Агенция "Фокус"
Симферопол. Пред сградата на Върховния съвет на автономната република Крим в момента се провеждат две паралелни демонстрации – в подкрепа и срещу новата власт в Киев, предаде ИТАР-ТАСС. По приблизителни оценки на площада са се събрали около 10 000 души.
Полицията е формирала коридор между протестиращите.

Превод и редакция: Калина Жекова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Турчинов е наредил „да се накажат престъпниците, завзели парламента” в Крим

Александър Турчинов е наредил „да се накажат престъпниците, завзели парламента” в Крим

27 Февруари 2014 | 10:55 | Агенция "Фокус"
Киев. Изпълняващият длъжността президент на Украйна Александър Турчинов е наредил на силите за сигурност на страната „да защитят гражданите в Крим и да накажат престъпниците”, окупирали сградата на кримския парламент. Това съобщи той от трибуната на Върховната Рада в началото на заседанието, на което се очаква да бъде утвърден новият състав на правителството на Украйна.
Турчинов се обърна към гражданите с призива да запазят спокойствие. „Всеки опит за завземането на сгради ще бъде разглеждан като престъпление срещу украинската държава с всички произтичащи от това последствия”, каза още временният президент на Украйна, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Превод и редакция: Калина Жекова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Броят на ранените в хода на протестите в Крим достигна 35 души

Броят на ранените в хода на протестите в Крим достигна 35 души

27 Февруари 2014 | 10:47 | Агенция "Фокус"
Симферопол. Броят на ранените в хода на протестите в Крим достигна 35 души, съобщи министерството на здравеопазването на украинската автономна област, предаде ИТАР-ТАСС. По данни на ведомството, шестима от ранените са хоспитализирани.
В резултат на сблъскате, избухнали по време на протестите, са загинали двама души, посочва още министерството.

Превод и редакция: Калина Жекова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Напрежение в Крим (ОБЗОР)

Напрежение в Крим (ОБЗОР)

27 Февруари 2014 | 10:44 | Агенция "Фокус"
Днес сградата на парламента на автономната република Крим бе нападната и окупирана от около 60 души. Според очевидец всички окупатори са добре въоръжени и са „очевидно професионалисти”. Първоначално в сградата са проникнали около 30 души, които са извели полицаите, които я охраняват. По-късно е пристигнал автобус с още около 30 души с голямо количество амуниции, сред които автомати Калашников, снайпери и гранатомети.
Над сградата на парламента на автономната република, която се намира в състава на Украйна, е издигнат флагът на Русия.
По-късно стана ясно, че сградата на кримския парламент се контролира от представители на самоотбраната на рускоезичното население на Крим. Освен това на територията на целия полуостров стихийно се формират отряди за самоотбрана от рускоезичното население, които се отправят към столицата на автономията.
Между окупаторите и премиера на Крим се проведоха кратки преговори, които не дадоха никакъв резултат. Заради ситуацията вътрешните войски и полицията в Крим са под тревога, заяви временният вътрешен министър на Украйна Арсен Аваков в социалната мрежа.За да се избегнат жертви сред цивилното население, около сградата е поставен полицейски кордон. Аваков уточни, че са взети и други мерки срещу нови екстремистки действия, както и за да се предотврати достигането до въоръжен конфликт в центъра на кримската столица Симферопол.
В сряда заради сблъсъци между участници в демонстрации в подкрепа и против новата власт в Киев беше отменено заседание на Върховния съвет, на което трябваше да се определи отношението на депутатите към последните събития в Украйна.
В същото време проруски настроени жители на Крим искат провеждането на референдум за връщане на автономната република към Русия, към която тя е принадлежала до 1954 година.
Заради засиленото напрежение в Крим около базите на Руския черноморски флот в Украйна бяха разположени седем бронетранспортьора, което накара украинските спецслужби да изпратят свои служители към столицата на Крим.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Иван Абажер: Сред гражданите на Крим има страх, да не се повтори случилото се в Киев

Иван Абажер: Сред гражданите на Крим има страх, да не се повтори случилото се в Киев

27 Февруари 2014 | 10:44 | Агенция "Фокус"
Симферопол. В Крим има страх да не се повтори случилото се в Киев. Това каза пред Агенция „Фокус”Иван Абажер, председател на дружество „Паисий Хилендарски” в град Симферопол, Украйна, по повод ситуацията в Крим. "Именно в този момент, се водят преговори с тези неизвестни лица, които окупираха сградата на кримския парламент, които окупираха сградата на Съвета на министрите. Водят се преговори, с министър-председателя на Крим – Могильов, които започнаха сега. По тази информация, която ние имаме като кримчани е, че неизвестните са били въоръжени, но не са били агресивно настроени, отнели са оръжието на тези полицаи, които са охранявали сградата. Такава е ситуацията. Сутринта министър-председателят направи обръщение към всички жители на полуострова и към всички политически структури, да не се месят в ситуацията и всичко това да се реши по преговорен път. Създаден е щаб за тази цел, оглавяван от министър-председателя на Крим", каза Иван Абажер.
На въпрос - има ли напрежение между отделните граждани, Иван Абажер, отговори: "Има страх, а не напрежение. Не искат да се повтори това, което беше в Киев. Всички искат да се живее мирно, без значение от това кой с каква националност е, защото Крим е многонационален. За нас е много важно, да има спокойствието, което го имаше до този ден".
Ива САПУНДЖИЕВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Окупаторите на кримския парламент заявиха, че в сградата ще допуснат само председателя и депутатите

Окупаторите на кримския парламент заявиха, че в сградата ще допуснат само председателя и депутатите

27 Февруари 2014 | 10:41 | Агенция "Фокус"
Симферопол. Представителите на отряда за самоотбрана на Крим, които контролират сградата на Съвета на министрите на автономията, обявиха намерението си да допускат в сградата единствено председателя на кримския парламент и законно избраните депутати. Съобщението е направено в хода на разговор между представители на отряда за самоотбрана и специалния кореспондент на телевизия „Россия 24”, предаде Интерфакс.

Превод и редакция: Калина Жекова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Турчинов предупреди срещу военна агресия в Крим

Александър Турчинов предупреди срещу военна агресия в Крим

27 Февруари 2014 | 10:33 | Агенция "Фокус"
Киев. Председателят на украинския парламент и изпълняващ длъжността президент на Украйна Александър Турчинов призовава военнослужещите от Черноморския флот на Русия, намиращи се в Крим, да не напускат границите на териториите, определени от съществуващите договори, предаде Интерфакс.
„Обръщам се към ръководството на Черноморския флот на Русия с искането – всички военни трябва да се намират в границите на териториите, които са опредени от споразуменията. Всяко движение извън границите на тези територии ще се разглежда като военна агресия”, заяви Турчинов от парламентарната трибуна.

Превод и редакция: Калина Жекова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Украинските специални служби ще изпратят свои служители в Симферополския район след информацията за разполагането на руски БТР-и

Украинските специални служби ще изпратят свои служители в Симферополския район след информацията за разполагането на руски БТР-и

27 Февруари 2014 | 10:18 | Агенция "Фокус"
Симферопол. Служители на украинските специални служби ще се отправят към Симферополския район, за да „прехванат руските БТР-и”. Това заявиха представители на спецслужбите, цитирани от УНИАН.
Украинските служби днес ще изпратят към село Укромное, край Симферопол, свои служители и ще предприемат мерки, за да не допуснат „нарушения на обществения ред”.
Според местни медии в близкото селище Уютное са разположени седем руски БТР-а, които вероятно са изпратени да засилят охраната на обекти на Руския черноморски флот, който има бази в Крим.

Превод и редакция: Нина Лесева
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Преговорите в Симферопол не дадоха резултат

Преговорите в Симферопол не дадоха резултат

27 Февруари 2014 | 10:07 | Агенция "Фокус"
Симферопол. Кримският премиер Анатолий Могилев се е срещнал с част от окупаторите на сградата на правителството, предаде УНИАН.
Срещата се е състояла във фоайето на зданието. Представителите са заявили, че не са упълномощени да водят преговори и да отправят искания.
Могилев е дал телефонния си номер, за да могат тези, които стоят зад окупацията, да се свържат с него.

Превод и редакция: Нина Лесева

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Започват преговори между ръководството на Крим и окупаторите на кримския парламент

Започват преговори между ръководството на Крим и окупаторите на кримския парламент

27 Февруари 2014 | 09:41 | Агенция "Фокус"
Симферопол. Започват преговори между ръководството на Крим и неизвестните лица, които завзеха сградата на Съвета на министрите и на Върховния съвет на Крим. Това съобщи председателят на Съвета на министрите на Крим Анатолий Могильов, предаде Лига.нет.
„Днес в около 4 часа въоръжени лица завзеха Съвета на министрите и на Върховния съвет на Крим. Засега не можем да кажем кои са тези хора, преговорите с тях ще започнат в 09.00 часа”, съобщи Могильов и добави, че лично той ще участва в преговорите. В тази връзка той заяви: „Всичко е под контрол, води се преговорен процес.”
Премиерът на Крим призова жителите на автономната украинска област да запазят спокойствие и увери, че ситуацията е под контрол. В ефира на местната телевизия ГТРК, каза, че властите на Крим ще се справят с този проблем и обяви днешния ден за неработен.


Превод и редакция: Калина Жекова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вътрешните войски и полицията в Крим са под тревога

Вътрешните войски и полицията в Крим са под тревога

27 Февруари 2014 | 09:34 | Агенция "Фокус"
Киев. Вътрешните войски и полицията в Крим са под тревога, предаде изданието „Лига”, като се позова на изявление на временния вътрешен министър на Украйна Арсен Аваков в социалната мрежа.
Аваков заяви, че въоръжени с автомати нападатели са окупирали сградата на кримския парламент в град Симферопол.
За да се избегнат жертви сред цивилното население, около сградата е поставен полицейски кордон. Аваков уточни, че са взети и други мерки срещу нови екстремистки действия, както и за да се предотврати достигането до въоръжен конфликт в центъра на града.

Превод и редакция: Нина Лесева
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Стивън Сотлоф , американски журналист екзекутиран от
Стивън Сотлоф , американски журналист екзекутиран от "Ислямска държава" 03 септе...

ВИДЕО
Иракските сили пробиха блокадата около град Амерли. 1 септември 2014.
Иракските сили пробиха блокадата около град Амерли. 1 септември 2014.
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Банери | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2014 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.