НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 09:58

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Мустафа Карадайъ: За нас е важно да има работеща ЦИК

Мустафа Карадайъ: За нас е важно да има работеща ЦИК

13 Март 2014 | 14:51 | Агенция "Фокус"
София. За нас е важно да има работеща ЦИК, и тези неща, които гледахме на избори 2011 и 2013 никога повече да не се случват. Това каза народният представител от ДПС Мустафа Карадайъ, пред журналисти в парламента, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Не съм смятал на коя партия, по колко членове се падат. Както е приет законът, е казано, че общият брой на членовете на ЦИК трябва да е 19. От тях, четирима са ръководство, което ще се избира от Народното събрание, остават 15. От тях, двама ще бъдат предложени от партии и коалиции, които имат членове в Европейския парламент, но не са парламентарно представени, остават 13”, заяви Карадайъ.
„Ясно е как сме влязли в Народното събрание, като разделим 240 на 13, се получава числото, на което се делят депутатите от съответната парламентарна група и се дава мандат. Ако не са покрити всички 13 места, се почва по низходящ ред остатъците – най-големия остатък получава мандат и така докато станат 13. Щом остатъците не са равни, значи единият е по-голям от другия, това са правилата. Не знаем кого предлагат за председател, ако условно предложат”, каза още Мустафа Карадайъ.
Емили ВАСИЛЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ГЕРБ предлага 7 кандидатури за членове на ЦИК

ГЕРБ предлага 7 кандидатури за членове на ЦИК

13 Март 2014 | 14:14 | Агенция "Фокус"
София. ПГ на ПП ГЕРБ предлага седем кандидатури за членове на Централната избирателна комисия, съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ. Броят на кандидатите, които предлага ГЕРБ, е изчислен на базата на изборните резултати на партиите и коалициите от парламентарните избори през май 2013 г., което е идентично с квотите, определени от неправителствените организации. Всеки един от тях е доказан професионалист с опит в изборния процес.
Първият кандидат за член на ЦИК, когото ГЕРБ предлага и за председател, е Маргарита Иванова Златарева, която е доказан юрист и общественик и е безпартийна. Тя е завършила право в СУ „Св. Климент Охридски“ и е доктор по право и доцент по граждански процес. Златарева е специализирала банково право в Joint Wienna Institute в Австрия и конституционно право във Федералния конституционен съд на ФРГ. Започнала е кариерата си като младши съдия в Окръжен съд – Пловдив, след което е работила като съдия в Окръжен и Районен съд в Пловдив, като съдия в търговското отделение на Върховния касационен съд, а от 1997 до 2006 г. е била съдия в Конституционния съд.
ГЕРБ предлага за член на ЦИК и досегашния член на комисията Емануил Христов Христов. По образование е магистър по математика от СУ „Св. Климент Охридски“. Христов е работил като директор на общинска фирма за информационни технологии в град Силистра, бил е заместник-кмет на Силистра, като директор на клон на „Информационно обслужване“ АД и от 2011 г. е член на ЦИК.
За член на комисията, парламентарната група предлага и Йорданка Цвяткова Ганчева. Тя е магистър по право от Юридическия факултет на Техническия университет. Има специализация и по морско право. От 2011 г. до сега е юрисконсулт на „ЕНЕРГО ПРО Мрежи“ АД. Работила е като младши юрисконсулт в Областна администрация – Варна и главен юрисконсулт във Военноморска база – Варна.
ГЕРБ предлага и Мария Христова Бойкинова. Тя е магистър по право от Университета за национално и световно стопанство. Работила е като специалист в отдели „Търговски“ и „Общинска собственост“ в район Студентски на Столична община и като специалист в Столична община в отдел „Отчуждаване на недвижими имоти“. От 2011 г. към момента е адвокат по граждански, търговски, административни и трудови дела.
От квотата на ГЕРБ е издигната и кандидатурата на Румен Лилянов Цачев. Той е магистър по право от „Университета за национално и световно стопанство“ и е специализирал „Държавна администрация“. По професия е адвокат към Адвокатска колегия – Плевен, работил е и като началник на отдел „Правен“ на Народното събрание. Румен Цачев е бил и председател на ОИК и РИК в Плевен.
ГЕРБ предлага за член на комисията и Георги Славчев Баханов, който е магистър по право от СУ „Св. Климент Охридски“. Бил е адвокат към Софийска и Благоевградска адвокатски колегии. Бил е и председател на ОИК – Сандански от 2003 до 2007 г., а от 2009 го 2013 г. е заместник-областен управител на Благоевград.
ГЕРБ предлага за член на ЦИК и кандидатурата на Цветозар Томов Томов, номиниран от 8 неправителствени организации. Томов е завърши „Журналистика“ в СУ „Св. Климент Охридски“. Има докторантура по „Социология“ от Института по социология. Работил е като научен сътрудник в Института по социология, доцент по социология в ПУ „Паисий Хилендарски“, управител на агенция за маркетингови изследвания, директор на социологическата програма на Центъра за изследване на демокрацията и заместник-директор на НЦИОМ.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Севинч Солакова, Ерхан Чаушев и Метин Сюлейманов са предложенията на ДПС за членове на ЦИК

Севинч Солакова, Ерхан Чаушев и Метин Сюлейманов са предложенията на ДПС за членове на ЦИК

13 Март 2014 | 13:41 | Агенция "Фокус"
София. От ДПС сме готови с предложенията си за членове на ЦИК и предлагаме опитни хора, които са били и са правили избори в различни избирателни комисии. Това каза пред журналисти в парламента народният представител от ДПС Мустафа Карадайъ, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „И тримата души, които ще предложим са публични, известни са като изборджии. Това са Севинч Солакова, Ерхан Чаушев и Метин Сюлейманов. Те са опитни хора, правили са избори в различни комисии с различни закони. Съгласно закона Народното събрание със свое решение ще приеме решение кой да бъде председател на ЦИК, кои да бъдат зам.-председатели и кой да бъде секретар на ЦИК”, заяви Мустафа Карадайъ. Той обясни, че като минат изслушванията в правната комисия от ДПС ще вземат своето решение кого да предложат за ръководството.
Емили ВАСИЛЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ГЕРБ ще предложи кандидатура за председател на ЦИК и допълнително шест кандидатури за членове на ЦИК малко по-късно през деня

ГЕРБ ще предложи кандидатура за председател на ЦИК и допълнително шест кандидатури за членове на ЦИК малко по-късно през деня

13 Март 2014 | 13:28 | Агенция "Фокус"
София. ГЕРБ ще предложи кандидатура за председател на ЦИК и допълнително - шест кандидатури за членове на ЦИК. Това каза пред журналисти в парламента Цецка Цачева, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Водим се от процентното съотношение между парламентарно представените партии, което е изчислено, като резултат от проведените на 13 май 2013 г. избори. Това съотношение се подкрепя и от квотното разпределение на неправителствени организации и то изразява в най-висока степен волята на българските избиратели така, както те са разпределили позициите на четири парламентарно представени групи в 42-то Народно събрание”, заяви Цачева. „Конкретни кандидатури, които ще бъдат предложени от ГЕРБ ще станат ясни малко по-късно в днешния ден. Всички са доказани специалисти с опит в избирателния процес, участвали са в състав на досега действащи Централни избирателни комисии, Районни избирателни комисии, Общински избирателни комисии. Имаме подкрепена кандидатура, подкрепена от номинираните от неправителствените организации. Кандидатурата ни за председател е на изключително известен популярен общественик, юрист, професионалист”, заяви Цачева. „Парламентът избира ръководството, а членовете са от компетентността да бъдат назначени от президента. Надявам се, че президента ще се произнесе на база на резултатите, които са получени между различните парламентарни групи на изборите на 13 май 2013 г.”, каза Цачева.
„ГЕРБ е отговорна политическа партия, макар и в опозиция, нямаме за цел да бойкотираме ЦИК, обратното-имаме интерес тя да бъде структурирана. Категорично ще се противопоставяме на възможността, която реално се очертава-ръководството на ЦИК да бъде доминирано от управляващата коалиция в лицето на Коалиция за България и ДПС, които най-вероятно ще излъчат председател и секретар”, каза още Цачева.
Емили ВАСИЛЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Депутатите ще разглеждат проект за решение за приемане на процедурни правила за предложения за състав на ЦИК

Депутатите ще разглеждат проект за решение за приемане на процедурни правила за предложения за състав на ЦИК

7 Март 2014 | 09:19 | Агенция "Фокус"
София. Депутатите ще разглеждат проект за решение за приемане на процедурни правила за предложения за състав на ЦИК и изслушване на кандидатите и избор на председател, зам.-председател и секретар на ЦИК, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Председателят на парламента Михаил Миков обясни, че вчера късно вечерта Правната комисия е изпратила доклад за приемане на процедурни правила за предложения за състав на ЦИК и изслушване на кандидатите и избор на председател, зам.-председател и секретар на ЦИК. Докладът е бил изпратен по електронната поща. „Предлагам да включим проекта за решение за приемане на процедурни правила за предложения за състав на ЦИК и изслушване на кандидатите и избор на председател, зам.-председател и секретар на ЦИК да влезе в седмичната програма веднага след гласуванията, за да може да осигурим провеждането на тази публична процедура по изслушване и респективно предлагане на президента за назначаване на членовете на ЦИК. 100 депутати подкрепиха предложението, като то влиза като точка седма в дневния ред на парламента.
Емили ВАСИЛЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Емил Радев, ГЕРБ-Варна: Новият Изборен кодекс не предлага решения на исканията на гражданите

Емил Радев, ГЕРБ-Варна: Новият Изборен кодекс не предлага решения на исканията на гражданите

6 Март 2014 | 13:26 | Агенция "Фокус"
Варна. Мнозинството от варненци са разочаровани от новия Изборен кодекс, защото той не дава решение на нито един от належащите проблеми, които българските граждани поставиха пред управляващите и за които протестираха. Това каза за Радио „Фокус” – Варна народният представител от ПП ГЕРБ Емил Радев. Той допълни, че по време на срещите си с варненци, те винаги са искали да имат възможност да дадат мнението си при подреждане на листите за избори на своите представители както в парламента, така и в общинските съвети, да има по-голяма мажоритарност и по-голяма представителност при гласуването. „Нито едно от исканията на българските граждани не бе включено в този Изборен кодекс и не намери решение. Напротив, възстановиха се практики, които бяха заличени във времето. Премахна се плътността на хартията за бюлетините, върна се още един знак за отбелязване на вота, което ще способства за контролирането му, не се намали прага на преференциите в листите, отхвърли се предложението ни за мажоритарен избор на народни представители. Дори се въведе машинно гласуване, което е една остаряла форма”, допълни Емил Радев. Той подчерта, че с приемането на този Изборен кодекс българските данъкоплатци ще трябва да платят 50 млн. лева, за да се снабдят всички 16 000 секции с машини за гласуване. Емил Радев определи този разход като неоправдан, защото според него въвеждането на машинно гласуване няма да повиши избирателната активност и няма да направи гласуването по-лесно за гражданите. „Въведоха се промени в реда на избиране на Централната избирателна комисия и се даде възможност нейното ръководство да се избира от управляващото мнозинство, което не гарантира представителност на всички политически сили в ръководството на комисията. Отнети бяха правомощия на президента по отношение назначаване на членове на ЦИК. Това се направи, за да се овладее този най-важен орган, който контролира изборния процес в страната и оказва влияние и върху назначаването на районните и общински избирателни комисии. Това дава на управляващите едно предимство, което те да използват в предстоящите избори”, каза още народният представител Емил Радев.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Новият Изборен кодекс е публикуван в извънреден брой на Държавен вестник

Новият Изборен кодекс е публикуван в извънреден брой на Държавен вестник

5 Март 2014 | 20:24 | Агенция "Фокус"
София. Новият Изборен кодекс е публикуван в Държавен вестник. Публикацията е в днешния брой 19, който е извънреден. По този начин кодексът влиза в сила. Вчера депутатите отхвърлиха ветото на президента върху текстове от Изборния кодекс. Това стана с приемането наново на Изборния кодекс. „За” гласуваха 138 народни представители, „против” – 80, без въздържали се. Само депутатите от ГЕРБ подкрепиха ветото. БСП, ДПС и "Атака" гласуваха против.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Десислава Атанасова, ГЕРБ: Всяко отхвърляне на текстовете в Изборния кодекс е коалиция срещу българските граждани

Десислава Атанасова, ГЕРБ: Всяко отхвърляне на текстовете в Изборния кодекс е коалиция срещу българските граждани

5 Март 2014 | 09:55 | Агенция "Фокус"
София. Всяко отхвърляне на текстовете в Изборния кодекс, които уреждат поисканите от гражданите промени, е коалиция срещу българските граждани. Това коментира в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ народният представител от ГЕРБ Десислава Атанасова, по повод отхвърленото от Народното събрание вето на президента върху текстове от кодекса „За почти една година се наслушахме на обещания от управляващите, че ще има нова правна уредба за по-честни и демократични избори. Нищо от това, което се заявяваше като приоритет на временната комисия и на обществения съвет не е изпълнено. На практика, това е старият Изборен кодекс, приет от 41-то Народно събрание, с козметични промени, най-съществената от които е, че Централната избирателна комисия ще се сформира по нов начин. Ще има избор от Народното събрание на една част, а останалата ще се назначава с указ на президента”, каза депутатът. Според Атанасова е показателно, че нито една гражданска организация, която се занимава с изборни правила и права не е припознала вносителите на промените и обществения съвет.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Депутатите отхвърлиха ветото на президента върху текстове от Изборния кодекс (ОБЗОР)

Депутатите отхвърлиха ветото на президента върху текстове от Изборния кодекс (ОБЗОР)

5 Март 2014 | 00:04 | Агенция "Фокус"
София. Депутатите отхвърлиха ветото на президента върху текстове от Изборния кодекс. Това стана с приемането наново на Изборния кодекс. „За” гласуваха 138 народни представители, „против” – 80, без въздържали се. Само депутатите от ГЕРБ подкрепиха ветото. БСП, ДПС и "Атака" гласуваха против. Партии, които имат притеснения за предстоящите избори, си търсят чудодейно лекарство, чудодейна виагра, която да им вдигне резултата, каза депутатът от ПГ на Коалиция за България и вносител на Изборния кодекс Мая Манолова при обсъждането на президентското вето. „Големият отсъстващ днес е този, който предизвика ветото – президентът. Нормално е да защитиш аргументите си. Той беше поканен официално да се включи в днешните дебати. Защо обаче той отсъства? Защото мотивите към това вето са незащитими и президентът разбира това. Нормално е когато връщаш подобен закон, да имаш основателни мотиви за противоконституционност. Тези мотиви са абсолютно безпомощни, изглеждат като написани на коляно. Това е вето заради самото вето, продължаващи опити за разделяне на обществото”, заяви Манолова.
„Уважаеми г-н президент, очевидно сбъркахте с вето, с това, че взехте страната на една партия и определени ограничени като влияние неправителствени организации. Сбъркахте, като не чухте мнението на над 60 % от гражданите, които искаха нови изборни правила. Много се надявам президентът да не повтори тази грешка със структурирането на ЦИК”, посочи тя.
„Знак за саботаж на Изборния кодекс президентът даде още в края на януари с искането за референдум, след като в продължение на месеци се случваше дискусията за кодекса и нито един представител на президентската институция не изрази становище по готвените промени”, каза Мая Манолова.
По нейните думи приемането на този закон е доказателство, че този парламент може да работи и да си върши добре работата. „Всяка партия пренебрегна собствения си интерес, за да се приемат най-демократичните правила и най-смелите стъпки”, подчерта Манолова.
ДПС ще подкрепим приетия Изборен кодекс и ще отхвърлим ветото, каза народният представител от ПГ на ДПС Мустафа Карадайъ. „Не се крием, правим нашите предложения, аргументираме и мотивираме нашите предложения и като резултат виждаме какво се получава”, заяви Карадайъ.
По думите му при текстовете за машинното гласуване са ясни, а тайната на вота е гарантирана.
„Има процедура и се надяваме г-н президентът да съдейства за сезиране на Конституционния съд. Нашите подписи няма да са достатъчни да се сезира Конституционният съд”, обясни той.
Заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Цецка Цачева допълни: „Има ли някой, който да заяви, че този кодекс споделя обществените очаквания? Ако това е така, защо в редица социологически изследвания гражданите продължават да имат очаквания за по-съществени промени? След като президентът внимателно е следил дебата и какво се случва с приемането на изборните права, е станало ясно, че голяма част от това, което искаха хората още от февруари миналата година, не се случи с приемането на този Изборен кодекс. От групата на ГЕРБ няма как да подкрепим законопроекта за нов Изборен кодекс. Резултатите и хората ще ни съдят за това постигнали ли сме реален напредък за прилагане на изборни норми или не”.
Няма да подкрепим вето на човек, който трябва да бъде разследван, каза председателят на „Атака” Волен Сидеров. „Продължаваме да твърдим, че президентът е избран с измама. Всяко едно вето от него приемаме като несъстоятелно. Да го призовем да си свали имунитета, да бъде разследван. В поведението на някои от групите не виждам логика. От ДПС щели да отхвърлят ветото, но щели да се обърнат към него за сезиране на Конституционния съд. Щом ще се обръщате към него, подкрепете му ветото”, заяви Сидеров.
„Щом кодексът е старият, подкрепете го. ГЕРБ трябва да подкрепи Изборния кодекс, а ДПС да подкрепи ветото”, посочи Волен Сидеров.
Винаги от БСП и ДПС са крояли правилата така, че да обслужват тях и да търсят и гонят служебна победа, каза депутатът от ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова. „Каквито и изборни правила бъдат създадени, каквито и начини да се търсят да се промени вотът на гражданите, мисля, че историята е показала, че не се е случвало когато някой не е желан, да е спечелил обществено доверие”, заяви Атанасова.
„Управляващите са на път много бързо да приключат с дебата. От БСП и ДПС са го припознали като най-добрия Изборен кодекс. Мен ме учудва мълчанието на „Атака”, посочи тя.
„Беше обещано електронно гласуване, възможност гражданите да дават преференции и да избират своите народни представители. Говореше се много за машинното гласуване, което остана само експериментално. Електронното гласуване е възможност за българските граждани извън България да гласуват. Това е възможност, за която гражданите извън страната настояваха”, обясни Десислава Атанасова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Четин Казак: Приетият Изборен кодекс е качествена стъпка напред в българското законодателство

Четин Казак: Приетият Изборен кодекс е качествена стъпка напред в българското законодателство

4 Март 2014 | 19:41 | Агенция "Фокус"
София. Приетият Изборен кодекс е качествена стъпка напред в българското законодателство. Това каза в предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“ депутатът от ДПС Четин Казк, председател на правната комисия в Народното събрание. По думите му, парламентът е взел важно решение, което е могло да бъде спестено, ако президентът не е бил наложил вето на Изборния кодекс. „В крайна сметка това даде възможност да бъдат преповторени мотивите от едната и другата страна“, посочи Казак. Според него мотивите на вносителят на кодекса са надделели, като за това показателно е било гласуването в парламентарната зала: 138 гласа „За”, „против” – 80. „Аз очаквах ветото да бъде отхвърлено, но всички бяха приятно изненадани от внушителното мнозинство, което подкрепи Изборния кодекс. Явно необходимостта и качеството на новия Изборен кодекс са били оценени от мнозинството в НС, а от друга страна – явно мотивите на президента не са били достатъчно убедителни, за да получи толкова слаба подкрепа за своята позиция“, обясни Казак. „Мисля, че приетият Изборен кодекс представлява качествена стъпка напред в посока подобряване и усъвършенстване на изборното ни законодателство“, заяви Казак. „Той съдържа безспорни предимства в посока демократизиране на изборния процес, гарантиране на прозрачността на вота, гарантиране на възможността по-голяма част от избирателите да могат да упражнят своето избирателно право, премахване на пречките пред разкриването на секции в чужбина, въвеждане на преференциалното гласуване и т.н.“, обясни Казак. Той отбеляза, че в процеса на прилагането, Изборния кодекс може да покаже недостатъци, които също ще трябва да бъдат коригирани. Въпреки това евроизобрите ще бъдат проведени по неговите текстове, така че ще се види доколко той е добър“, допълни Четин Казак.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Депутатите отхвърлиха ветото на президента върху текстове от Изборния кодекс (ОБЗОР)

Депутатите отхвърлиха ветото на президента върху текстове от Изборния кодекс (ОБЗОР)

4 Март 2014 | 16:35 | Агенция "Фокус"
София. Депутатите отхвърлиха ветото на президента върху текстове от Изборния кодекс. Това стана с приемането наново на Изборния кодекс. „За” гласуваха 138 народни представители, „против” – 80, без въздържали се. Само депутатите от ГЕРБ подкрепиха ветото. БСП, ДПС и "Атака" гласуваха против. Партии, които имат притеснения за предстоящите избори, си търсят чудодейно лекарство, чудодейна виагра, която да им вдигне резултата, каза депутатът от ПГ на Коалиция за България и вносител на Изборния кодекс Мая Манолова при обсъждането на президентското вето. „Големият отсъстващ днес е този, който предизвика ветото – президентът. Нормално е да защитиш аргументите си. Той беше поканен официално да се включи в днешните дебати. Защо обаче той отсъства? Защото мотивите към това вето са незащитими и президентът разбира това. Нормално е когато връщаш подобен закон, да имаш основателни мотиви за противоконституционност. Тези мотиви са абсолютно безпомощни, изглеждат като написани на коляно. Това е вето заради самото вето, продължаващи опити за разделяне на обществото”, заяви Манолова.
„Уважаеми г-н президент, очевидно сбъркахте с вето, с това, че взехте страната на една партия и определени ограничени като влияние неправителствени организации. Сбъркахте, като не чухте мнението на над 60 % от гражданите, които искаха нови изборни правила. Много се надявам президентът да не повтори тази грешка със структурирането на ЦИК”, посочи тя.
„Знак за саботаж на Изборния кодекс президентът даде още в края на януари с искането за референдум, след като в продължение на месеци се случваше дискусията за кодекса и нито един представител на президентската институция не изрази становище по готвените промени”, каза Мая Манолова.
По нейните думи приемането на този закон е доказателство, че този парламент може да работи и да си върши добре работата. „Всяка партия пренебрегна собствения си интерес, за да се приемат най-демократичните правила и най-смелите стъпки”, подчерта Манолова.
ДПС ще подкрепим приетия Изборен кодекс и ще отхвърлим ветото, каза народният представител от ПГ на ДПС Мустафа Карадайъ. „Не се крием, правим нашите предложения, аргументираме и мотивираме нашите предложения и като резултат виждаме какво се получава”, заяви Карадайъ.
По думите му при текстовете за машинното гласуване са ясни, а тайната на вота е гарантирана.
„Има процедура и се надяваме г-н президентът да съдейства за сезиране на Конституционния съд. Нашите подписи няма да са достатъчни да се сезира Конституционният съд”, обясни той.
Заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Цецка Цачева допълни: „Има ли някой, който да заяви, че този кодекс споделя обществените очаквания? Ако това е така, защо в редица социологически изследвания гражданите продължават да имат очаквания за по-съществени промени? След като президентът внимателно е следил дебата и какво се случва с приемането на изборните права, е станало ясно, че голяма част от това, което искаха хората още от февруари миналата година, не се случи с приемането на този Изборен кодекс. От групата на ГЕРБ няма как да подкрепим законопроекта за нов Изборен кодекс. Резултатите и хората ще ни съдят за това постигнали ли сме реален напредък за прилагане на изборни норми или не”.
Няма да подкрепим вето на човек, който трябва да бъде разследван, каза председателят на „Атака” Волен Сидеров. „Продължаваме да твърдим, че президентът е избран с измама. Всяко едно вето от него приемаме като несъстоятелно. Да го призовем да си свали имунитета, да бъде разследван. В поведението на някои от групите не виждам логика. От ДПС щели да отхвърлят ветото, но щели да се обърнат към него за сезиране на Конституционния съд. Щом ще се обръщате към него, подкрепете му ветото”, заяви Сидеров.
„Щом кодексът е старият, подкрепете го. ГЕРБ трябва да подкрепи Изборния кодекс, а ДПС да подкрепи ветото”, посочи Волен Сидеров.
Винаги от БСП и ДПС са крояли правилата така, че да обслужват тях и да търсят и гонят служебна победа, каза депутатът от ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова. „Каквито и изборни правила бъдат създадени, каквито и начини да се търсят да се промени вотът на гражданите, мисля, че историята е показала, че не се е случвало когато някой не е желан, да е спечелил обществено доверие”, заяви Атанасова.
„Управляващите са на път много бързо да приключат с дебата. От БСП и ДПС са го припознали като най-добрия Изборен кодекс. Мен ме учудва мълчанието на „Атака”, посочи тя.
„Беше обещано електронно гласуване, възможност гражданите да дават преференции и да избират своите народни представители. Говореше се много за машинното гласуване, което остана само експериментално. Електронното гласуване е възможност за българските граждани извън България да гласуват. Това е възможност, за която гражданите извън страната настояваха”, обясни Десислава Атанасова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Депутатите отхвърлиха ветото на президента върху текстове от Изборния кодекс

Депутатите отхвърлиха ветото на президента върху текстове от Изборния кодекс

4 Март 2014 | 15:12 | Агенция "Фокус"
София. Депутатите отхвърлиха ветото на президента върху текстове от Изборния кодекс, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Това стана с приемането наново на Изборния кодекс. „За” гласуваха 138 народни представители, „против” – 80, без въздържали се.
Яница ТАНЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Волен Сидеров: Няма да подкрепим вето на човек, който трябва да бъде разследван

Волен Сидеров: Няма да подкрепим вето на човек, който трябва да бъде разследван

4 Март 2014 | 15:09 | Агенция "Фокус"
София. Няма да подкрепим вето на човек, който трябва да бъде разследван. Това каза председателят на „Атака” Волен Сидеров при обсъждането на президентското вето върху текстове от Изборния кодекс, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Продължаваме да твърдим, че президентът е избран с измама. Всяко едно вето от него приемаме като несъстоятелно. Да го призовем да си свали имунитета, да бъде разследван. В поведението на някои от групите не виждам логика. От ДПС щели да отхвърлят ветото, но щели да се обърнат към него за сезиране на Конституционния съд. Щом ще се обръщате към него, подкрепете му ветото”, заяви Сидеров.
„Щом кодексът е старият, подкрепете го. ГЕРБ трябва да подкрепи Изборния кодекс, а ДПС да подкрепи ветото”, посочи Волен Сидеров.
Яница ТАНЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мустафа Карадайъ: Ние ще подкрепим приетия Изборен кодекс и ще отхвърлим ветото

Мустафа Карадайъ: Ние ще подкрепим приетия Изборен кодекс и ще отхвърлим ветото

4 Март 2014 | 15:05 | Агенция "Фокус"
София. Ние ще подкрепим приетия Изборен кодекс и ще отхвърлим ветото. Това каза народният представител от ПГ на ДПС Мустафа Карадайъ при обсъждането на президентското вето върху текстове от Изборния кодекс, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Не се крием, правим нашите предложения, аргументираме и мотивираме нашите предложения и като резултат виждаме какво се получава”, заяви Карадайъ.
По думите му при текстовете за машинното гласуване са ясни, а тайната на вота е гарантирана.
„Има процедура и се надяваме г-н президентът да съдейства за сезиране на Конституционния съд. Нашите подписи няма да са достатъчни да се сезира Конституционният съд”, обясни той.
Заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Цецка Цачева допълни: „Има ли някой, който да заяви, че този кодекс споделя обществените очаквания? Ако това е така, защо в редица социологически изследвания гражданите продължават да имат очаквания за по-съществени промени? След като президентът внимателно е следил дебата и какво се случва с приемането на изборните права, е станало ясно, че голяма част от това, което искаха хората още от февруари миналата година, не се случи с приемането на този Изборен кодекс. От групата на ГЕРБ няма как да подкрепим законопроекта за нов Изборен кодекс. Резултатите и хората ще ни съдят за това постигнали ли сме реален напредък за прилагане на изборни норми или не”.
Яница ТАНЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мая Манолова: Партии, които имат притеснения за предстоящите избори, си търсят чудодейна виагра, която да им вдигне резултата

Мая Манолова: Партии, които имат притеснения за предстоящите избори, си търсят чудодейна виагра, която да им вдигне резултата

4 Март 2014 | 14:51 | Агенция "Фокус"
София. Партии, които имат притеснения за предстоящите избори, си търсят чудодейно лекарство, чудодейна виагра, която да им вдигне резултата. Това каза депутатът от ПГ на Коалиция за България и вносител на Изборния кодекс Мая Манолова при обсъждането на президентското вето върху текстове от Изборния кодекс, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Големият отсъстващ днес е този, който предизвика ветото – президентът. Нормално е да защитиш аргументите си. Той беше поканен официално да се включи в днешните дебати. Защо обаче той отсъства? Защото мотивите към това вето са незащитими и президентът разбира това. Нормално е когато връщаш подобен закон, да имаш основателни мотиви за противоконституционност. Тези мотиви са абсолютно безпомощни, изглеждат като написани на коляно. Това е вето заради самото вето, продължаващи опити за разделяне на обществото”, заяви Манолова.
„Уважаеми г-н президент, очевидно сбъркахте с вето, с това, че взехте страната на една партия и определени ограничени като влияние неправителствени организации. Сбъркахте, като не чухте мнението на над 60 % от гражданите, които искаха нови изборни правила. Много се надявам президентът да не повтори тази грешка със структурирането на ЦИК”, посочи тя.
„Знак за саботаж на Изборния кодекс президентът даде още в края на януари с искането за референдум, след като в продължение на месеци се случваше дискусията за кодекса и нито един представител на президентската институция не изрази становище по готвените промени”, каза Мая Манолова.
По нейните думи приемането на този закон е доказателство, че този парламент може да работи и да си върши добре работата. „Всяка партия пренебрегна собствения си интерес, за да се приемат най-демократичните правила и най-смелите стъпки”, подчерта Манолова.
Яница ТАНЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Десислава Атанасова: Винаги от БСП и ДПС са крояли правилата така, че да обслужват тях

Десислава Атанасова: Винаги от БСП и ДПС са крояли правилата така, че да обслужват тях

4 Март 2014 | 14:37 | Агенция "Фокус"
София. Винаги от БСП и ДПС са крояли правилата така, че да обслужват тях и да търсят и гонят служебна победа. Това каза депутатът от ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова при обсъждането на президентското вето върху текстове от Изборния кодекс, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Каквито и изборни правила бъдат създадени, каквито и начини да се търсят да се промени вотът на гражданите, мисля, че историята е показала, че не се е случвало когато някой не е желан, да е спечелил обществено доверие”, заяви Атанасова.
„Управляващите са на път много бързо да приключат с дебата. От БСП и ДПС са го припознали като най-добрия Изборен кодекс. Мен ме учудва мълчанието на „Атака”, посочи тя.
„Беше обещано електронно гласуване, възможност гражданите да дават преференции и да избират своите народни представители. Говореше се много за машинното гласуване, което остана само експериментално. Електронното гласуване е възможност за българските граждани извън България да гласуват. Това е възможност, за която гражданите извън страната настояваха”, обясни Десислава Атанасова.
Яница ТАНЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Филип Попов: Ветото е вето на намерения, нагласа, вето заради самото вето

Филип Попов: Ветото е вето на намерения, нагласа, вето заради самото вето

4 Март 2014 | 14:15 | Агенция "Фокус"
София. Ветото е вето на намерения, нагласа, вето заради самото вето. Това каза депутатът от ПГ на Коалиция за България при обсъждането на президентското вето върху текстове от Изборния кодекс, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „В мотивите липсва каквато и да било правна логика и последователност. Трудно е да се коментира вето, в което няма мотив за противоконституционност”, добави Попов.
Депутатът от ГЕРБ Данаил Кирилов заяви: „Макар да не е изчерпателна мотивацията във ветото, то поставя акцент върху редица несъвършенства и проблеми, които възникват във връзка с новия Изборен кодекс. Присъединяваме се към ключовия въпрос – защо след като запитахме Венецианската комисия, не изчакахме окончателното й становище? Вие не приехте нашето предложение за нисък праг, който да бъде ефективен”.
Яница ТАНЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Красимир Ципов: ПГ на ГЕРБ няма да гласува за повторното приемане на Изборния кодекс

Красимир Ципов: ПГ на ГЕРБ няма да гласува за повторното приемане на Изборния кодекс

4 Март 2014 | 14:00 | Агенция "Фокус"
София. Парламентарната група на ГЕРБ няма да гласува за повторното приемане на Изборния кодекс. Това каза депутатът от ПГ на ГЕРБ при обсъждането на президентското вето върху текстове от Изборния кодекс, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Остават по-малко от два месеца и половина и все още нямаме приет окончателно нов Изборен кодекс. ПГ на ГЕРБ няма да гласува за повторното приемане на закона. Споделяме аргументите, изложени в мотивите на президент. Приемат се промени не в 12 без 5, а в 12 без 3 минути”, заяви Ципов.
„Изправени сме след близо 2 месеца и половина да бъдат произведени избори за членове на ЕП. Остават по-малко от два месеца и половина и все още нямаме приет окончателно нов Изборен кодекс. Отново ще приемем в последния момент много важни промени, които да регулират изборния процес. Отново в последния момент ще изберем Централна избирателна комисия, без каквато и да било прозрачна процедура”, посочи той.
„Чухме заявка, че новият Изборен кодекс ще бъде приет до края на октомври, а днес е 4 март. Чухме, че ще е приет в края на годината. Отново ще приемем изборно законодателство в последния момент. Ще успеят ли българските граждани чрез преференции да пренаредят листите, както са представени? Няма да имате възможност да пренаредите листите”, посочи депутатът.
Яница ТАНЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Депутатите обсъждат на извънредно заседание президентското вето върху текстове от Изборния кодекс

Депутатите обсъждат на извънредно заседание президентското вето върху текстове от Изборния кодекс

4 Март 2014 | 13:38 | Агенция "Фокус"
София. Депутатите обсъждат на извънредно заседание президентското вето върху текстове от Изборния кодекс, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Сред мотивите за ветото са, че остава неясен въпросът защо беше поискано становище от Европейската комисия за демокрация чрез право към Съвета на Европа (Венецианската комисия), а кодексът бе приет непосредствено преди насрочване на изборите за членове на Европейския парламент от Република България и преди да имаме окончателното становище на комисията. Президентът не счита, че съществуват аргументи за отмяната на правната уредба за електронното гласуване. Според него отново се отлага решаването на проблема с избирателните списъци. Президентът връща за ново обсъждане в Народното събрание следните разпоредби на Изборния кодекс: чл. 46, ал. 4, ал. 7 и ал. 8 и чл. 47, ал. 1 и ал. 2, т. 1; чл. 50, ал. 1, т. 2 и т. 3 и ал. 3; чл. 278, ал. 5 и систематично свързаните чл. 298, ал. 1 относно „чл. 278, ал. 5“ и Приложение № 1 към чл. 248, т. 5.2 относно „чл. 278, ал. 5“; чл. 437, ал. 5 и систематично свързаните чл. 454, ал. 1 относно „чл. 437, ал. 5“ и Приложение № 5 към чл. 453, ал. 1, т. 5.1 относно „чл. 437, ал. 5“; чл. 298, ал. 2 и систематично свързаната т. 5.3 от Приложение № 1 към чл. 248 относно израза „7 на сто“; чл. 454, ал. 2 и систематично свързаната т. 5.2 от Приложение № 5 към чл. 453, ал. 1 относно израза „7 на сто“; чл. 268, ал. 4, изречение второ и ал. 5, изречение първо; § 22, т. 1, 2, 3 и 4 от Преходните и заключителни разпоредби; точка 4.5.1. от Приложение № 1 към чл. 248.
Народното събрание може да приеме повторно закона с мнозинство повече от половината народни представители.
Яница ТАНЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Временната комисия за обсъждане и приемане на нов Изборен кодекс отхвърли ветото на президента Росен Плевнелиев

Временната комисия за обсъждане и приемане на нов Изборен кодекс отхвърли ветото на президента Росен Плевнелиев

4 Март 2014 | 11:55 | Агенция "Фокус"
София. Народните представители, членове на Временната комисия за обсъждане и приемане на нов Изборен кодекс отхвърлиха ветото на президента Росен Плевнелиев, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Изборният кодекс е приет отново, след гласуване, по време на заседанието на Временната комисия за обсъждане и приемане на нов Изборен кодекс. 12 депутати гласуваха „за” новия Изборен кодекс, а 4 „против”. След дебат на заседанието на комисията и проведено гласуване, ветото на президента беше отхвърлено.
Новият Изборен кодекс беше върнат за ново обсъждане с президентски указ от 28 февруари 2014 година.
Веселина СТАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мустафа Карадайъ: Г-н Росен Плевнелиев считам, че е сляп и глух, когато става въпрос за съзнателно нарушаване на Конституцията

Мустафа Карадайъ: Г-н Росен Плевнелиев считам, че е сляп и глух, когато става въпрос за съзнателно нарушаване на Конституцията

4 Март 2014 | 11:46 | Агенция "Фокус"
София. Г-н Росен Плевнелиев считам, че е сляп и глух, когато става въпрос за съзнателно нарушаване на Конституцията, според нас. Това каза народният представител от ДПС Мустафа Карадайъ, на заседанието на Временната комисия за обсъждане и приемане на нов Изборен кодекс, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Няма и коментар в тази посока. От тази гледна точка, г-н Шопов, ако сте прав, че все пак, това е своеобразен план, за да може да се заиграва със сроковете, за да се прилага онзи изборен кодекс, чийто резултати видяхме, това значи, че за спазването на Конституцията на Република България, е сляп и глух, а има достатъчно голямо въображение в преследването на партийните интереси”, каза Карадайъ.
Депутатът от ДПС Мустафа Карадайъ се обърна към Красимир Ципов - да каже кои са тези фирми, за които се знае, че ще правят софтуера за изборите. „Кажете кои са тези фирми. Иначе считам, че лъжете и всявате внушения. Г-н Ципов, ако има нещо да казва, да каже, за да знаем и ние. От друга страна – да, при машинното гласуване е точно и ясно, че се запазва тайната на вота”, заяви Карадайъ.
Веселина СТАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Павел Шопов: Планът е да не се приеме новият кодекс и изборите да минат по стария кодекс

Павел Шопов: Планът е да не се приеме новият кодекс и изборите да минат по стария кодекс

4 Март 2014 | 11:45 | Агенция "Фокус"
София. Планът е да не се приеме новият кодекс и изборите да минат по стария кодекс. Кодексът се прие. Надпреварваме се с едни срокове, ако нещо може да се счупи и скъса, да вървим по старите правила. Това каза депутатът от ПГ на „Атака” на заседанието на Временната комисия за обсъждане и приемане на нов Изборен кодекс, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Изобщо няма да се спирам върху тези няколко текста. Ние се подведохме да водим дебат. Този дебат е съвършено излишен. Да вървъм по „Фидосовски” кодекс, означава да утвърдим няколко избора на фалшификация и да узаконим едно нелегитимно управление, което още тече в момента, на ниво местни органи на държавна власт и на президент, който е избран с измама, защото виждаме какво означава един президент, избран с измама, в конкретния случай. Той налага вето, защото така му е обяснено. Не можем да се съгласим, че сегашният кодекс е по-добър от новия. С новия кодекс се прекъсват и прекратяват възможностите за фалшификации, може би не съвсем, но тези възможности бяха толкова големи, че резултатът на последните избори е 10% по-висок от онзи, който беше без фалшификации, и щяха да бъдат по-високи с 20%, ако не бяха хванати бюлетините в Костинброд. За нас е много важно, че в новия кодекс се запазват правилата за уседналостта, каза Павел Шопов.
Веселина СТАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентарната група на ДПС няма да подкрепи ветото на президента върху текстове от Изборния кодекс

Парламентарната група на ДПС няма да подкрепи ветото на президента върху текстове от Изборния кодекс

4 Март 2014 | 10:52 | Агенция "Фокус"
София. Парламентарната група на ДПС няма да подкрепи ветото на президента. Това каза депутатът от ДПС Янко Янков на заседанието на Временната комисия за обсъждане и приемане на нов Изборен кодекс, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Комисията обсъжда мотивите за ветото на държавния глава. "Ще търсим възможност да сезираме Конституционния съд за текстовете, които считаме, че наистина нарушават правата на българските граждани", каза Янко Янков.
До известна степен съм съгласен, че работата на днешната комисия е предопределена. Това не е, за да се работи на инат, а от това, че считаме, че съвсем съзнателно сме се отнасяли към материята и много отговорно сме гласували всеки един от текстовете. Има едно откровено подценяване на институциите, на Народното събрание, като се счита, че решенията на Народното събрание не са най-доброто, което обществото очаква. Навсякъде в света конструирането на изборната система е въпрос на силно единоборство, каза Янков.
„В мотивите на президента, никъде не е казано какво означава професионална квалификация в правенето на комисии. Партиите трябва да преценят – дали те са подходящи или не. Иначе, ние сме посочили изискване 7 години, което е високо изискване за професионален опит.
Що се отнася за изискването за активна регистрация – не е нужно да задължаваме гражданите да правят такава. Това е работа на държавата, каза депутатът от ДПС.
Що се отнася до преференциите – това е най-високият популизъм във ветото на президента. Във всички листи борбата е за водачът на листата, заяви Янков.
Веселина СТАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Депутатите най-вероятно ще отхвърлят ветото на президента Росен Плевнелиев върху Изборния кодекс

Депутатите най-вероятно ще отхвърлят ветото на президента Росен Плевнелиев върху Изборния кодекс

4 Март 2014 | 10:23 | Агенция "Фокус"
София. Депутатите най-вероятно ще отхвърлят ветото на президента Росен Плевнелиев върху Изборния кодекс, на извънредното си заседание следобед, предаде репортер на Агенция „Фокус”. В парламента започна заседание на Временната комисия за обсъждане и приемане на нов Изборен кодекс, която ще обсъди Указа и мотивите на Президента на Република България за връщане за ново обсъждане на разпоредби на Изборния кодекс. Считам, че работата на днешната комисия е предопределена, след като чухме изказванията Ви, че ветото ще бъде преодоляно, което обезсмисля нашата работа днес, каза заместник-председателят на ГЕРБ Цецка Цачева на заседанието.
Заместник-председателят на Народното събрание и председател на временната комисия за изработване на изборния кодекс Мая Манолова представи някои от мотивите на президента на Република България за връщане за ново обсъждане на разпоредби на Изборния кодекс. Президентът е приложил мотиви към своя указ. „Президентът връща текстове, свързани със структуриране на ЦИК, текстове при избори за народни представители, текстове, отнасящи се до закона за пряко допитване до гражданите. Няма да ви запознавам подробно с мотивите. Той казва и няколко добри думи за Изборния кодекс, за създаването на обществен съвет към ЦИК, по-широка публичност на органите, свързани с изборния процес”, каза Мая Манолова.
Веселина СТАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мая Манолова: Мотивите на ветото на президента за Изборния кодекс са семпли и безпомощни

Мая Манолова: Мотивите на ветото на президента за Изборния кодекс са семпли и безпомощни

4 Март 2014 | 09:02 | Агенция "Фокус"
София. Мотивите, подготвени от екипа на държавния глава по критиката на Изборния кодекс, са повече от семпли. Те са определено безпомощни. Това каза зам.-председателят на Народното събрание Мая Манолова във връзка с ветото на президента на текстове от Изборния кодекс в предаването „Добро утро, България” по ТВ7. „Мотивите изглеждат от изсмукани от пръстите. Това е вето заради самото вето”, добави Манолова. „Изборният кодекс определено не е идеален, но по мнение и на Венецианската комисия, и на всички граждански организации, и по мнение на самия президент, това е сериозна крачка напред спрямо съществуващите изборни правила. Кодексът е много по-добър от гледна точка на покриване на демократичните стандарти. Мажоритарният вот може да бъде разписан в текстовете на кодекса по различен начин. В процеса на дискусията мнението на много НПО се промени. Ако има мажоритарни избори, в парламента ще има 3 партии- БСП, ГЕРБ и ДПС. Това ли искат българските граждани? На предстоящите евроизбори ще се гласува с 5% преференция, което не е направило друго правителство”, посочи още Мая Манолова. По думите й, всеки народен представител, който днес ще гласува ветото на президента, трябва да си даде сметка за това иска ли евроизборите да се проведат по кодекса на ГЕРБ или иска нови изборни правила.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Депутатите ще обсъдят президентското вето върху текстове от Изборния кодекс

Депутатите ще обсъдят президентското вето върху текстове от Изборния кодекс

4 Март 2014 | 07:08 | Агенция "Фокус"
София. На извънредно заседание депутатите ще обсъдят президентското вето върху текстове от Изборния кодекс, който беше приет в пленарна зала на 21 февруари. Парламентът ще заседава извънредно от 13.30 часа. Сред мотивите за ветото са, че остава неясен въпросът защо беше поискано становище от Европейската комисия за демокрация чрез право към Съвета на Европа (Венецианската комисия), а кодексът бе приет непосредствено преди насрочване на изборите за членове на Европейския парламент от Република България и преди да имаме окончателното становище на комисията. Президентът не счита, че съществуват аргументи за отмяната на правната уредба за електронното гласуване. Според него отново се отлага решаването на проблема с избирателните списъци. Президентът връща за ново обсъждане в Народното събрание следните разпоредби на Изборния кодекс: чл. 46, ал. 4, ал. 7 и ал. 8 и чл. 47, ал. 1 и ал. 2, т. 1; чл. 50, ал. 1, т. 2 и т. 3 и ал. 3; чл. 278, ал. 5 и систематично свързаните чл. 298, ал. 1 относно „чл. 278, ал. 5“ и Приложение № 1 към чл. 248, т. 5.2 относно „чл. 278, ал. 5“; чл. 437, ал. 5 и систематично свързаните чл. 454, ал. 1 относно „чл. 437, ал. 5“ и Приложение № 5 към чл. 453, ал. 1, т. 5.1 относно „чл. 437, ал. 5“; чл. 298, ал. 2 и систематично свързаната т. 5.3 от Приложение № 1 към чл. 248 относно израза „7 на сто“; чл. 454, ал. 2 и систематично свързаната т. 5.2 от Приложение № 5 към чл. 453, ал. 1 относно израза „7 на сто“; чл. 268, ал. 4, изречение второ и ал. 5, изречение първо; § 22, т. 1, 2, 3 и 4 от Преходните и заключителни разпоредби; точка 4.5.1. от Приложение № 1 към чл. 248.
От 10.00 часа ветото на президента ще бъде обсъдено на заседание на Временната комисия за обсъждане и приемане на нов Изборен кодекс.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Народното събрание ще проведе извънредно заседание на 4 март 2014 г.

Народното събрание ще проведе извънредно заседание на 4 март 2014 г.

1 Март 2014 | 17:22 | Агенция "Фокус"
София. Народното събрание ще проведе извънредно заседание на 4 март 2014 г., вторник, от 13.30 часа, с точка единствена – Ново обсъждане на Изборния кодекс, приет от парламента на 21 февруари 2014 г., съобщиха от Народното събрание.Същият ден, от 10.00 часа, заседание ще проведе Временната комисия за обсъждане и приемане на нов Изборен кодекс. Комисията ще обсъди Указа и мотивите на Президента на Република България за връщане за ново обсъждане на разпоредби на Изборния кодекс.
Заседанията на Народното събрание и на Временната комисия се свикват с разпореждане на председателя на Народното събрание Михаил Миков на основание чл.78, т. 1 от Конституцията на Република България и чл.27, ал. 3 и чл. 34, ал. 4 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание. Указът и мотивите на Президента на Република България за връщане за ново обсъждане на разпоредби на Изборния кодекс са заведени в деловодството на Народното събрание на 1 март 2014 г.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мая Манолова: Президентското вето на Изборния кодекс е вето заради самото вето с доста беззъби и слаби мотиви

Мая Манолова: Президентското вето на Изборния кодекс е вето заради самото вето с доста беззъби и слаби мотиви

28 Февруари 2014 | 21:15 | Агенция "Фокус"
София. Черешовото топче гръмна – имаме най-накрая вето. Малко странно е в петък вечер в 20.00 часа да се появи. Според мен това е вето заради самото вето с доста беззъби и слаби мотиви. Това каза Мая Манолова, зам.-председател на Народното събрание, в предаването „Панорама” по БНТ. „Президентът се опитва да пречи и за провеждане на евроизборите по новите изборни правила и да се постави в услуга на партията, която го направи президент.
Категорично този кодекс е много по-добър от предишния. Казаха това и най-върлите му критици. Сериозни аргументи срещу кодекса и за ветото трудно могат да бъдат извадени. Има една част от ветото, която е посветена на преференцията. Но тя не се отнася до предстоящите евроизбори”, обясни Манолова. „По отношение на изборните правила това е най-смелият парламент. За първи път има преференции за парламентарни и местни избори, 5% за евроизбори. Постепенно гласуването с преференции ще стане обичайно. На европейските избори ще има истински преференции”, каза още Мая Манолова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Росен Плевнелиев: Отпадането на експерименталното провеждане на електронен вот за мен е голяма грешка

Росен Плевнелиев: Отпадането на експерименталното провеждане на електронен вот за мен е голяма грешка

28 Февруари 2014 | 20:30 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Отпадането на експерименталното провеждане на електронен вот за мен е голяма грешка. Това каза президентът Росен Плевнелиев пред журналисти в Пловдив, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пловдив. „По отношение на мотивите първо се отнемат президентски правомощия, с което няма как да се съглася, от гледна точка на назначаването на членовете на централната избирателна комисия. Второ – декларира се желание за висок професионален ценз на членовете в централна избирателна комисия, същевременно ние не виждаме никакви изисквания, които да се интегрират в този закон, бихме се радвали да ги видим. Трето – отпадна дори екперименталното провеждане на електронен вот, което за мен е голяма грешка“, каза Плевнелиев. По думите му, не трябва да гледаме назад, а напред към 21 век. „Българите са в интернет, те са въоръжени със смартфони, те знаят, те могат и ние сме длъжни да им дадем адекватно решение“, добави президентът. Росен Плевнелиев каза още: „Няма как също така да бъда доволен и от тези разпоредби в закона, които визират същевременно, бих казал, недостатъчната възможност на гражданите да подреждат хората в съответните листи. Гражданите много ясно и точно казаха, че искат мажоритарност, искат да видят повече личности и хората, които могат да застанат на най високата трибуна в българския парламент и да кажат нещо смислено, да работят за това – нацията да намери своя пример и своето достойно представителство“. „Вярвам, че и в тази посока може да се подобри. Искам да кажа, обаче, че има и подобрения в този изборен кодекс, така че аз спазих обещанието си – посочих проблемите, наложих вето с аргументи и много ясно посочих кои текстове очаквам да бъдат подобрени. Това не е цялостно вето, а това е вето по определени текстове, така че това е един много коректен подход на държавния глава. И още нещо важно – посочили сме много точно и ясно кои са текстовете, какви са нашите аргументи и нещо повече – държавният глава действа в рамките на три дни. Защото вие видяхте - във вторник ние получихме документите с приетия закон, в петък вече аз съм си сложил подписа, така че за мен това бяха едни три много тежки дни на много тежък труд в президентската институция . Но се отнесох отговорно, можех да бавя и две седмици. Днес вече всичко е разписано, така че оттук нататък процедурата минава обратно в парламента”, допълни президентът Росен Плевнелиев.
Калина СИНДЖИРЛИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Росен Плевнелиев оповести мотивите и текстовете от Изборния кодекс, на които налага вето

Президентът Росен Плевнелиев оповести мотивите и текстовете от Изборния кодекс, на които налага вето

28 Февруари 2014 | 20:21 | Агенция "Фокус"
София. Президентът Росен Плевнелиев оповести мотивите и текстовете от Изборния кодекс, на които налага вето, съобщиха от прессекретариата на президента. Указът на държавния глава е изпратен за полагане на държавен печат. Сред мотивите, публикувани на интернет страницата на президентската институция, са, че остава неясен въпросът защо беше поискано становище от Европейската комисия за демокрация чрез право към Съвета на Европа (Венецианската комисия), а кодексът бе приет непосредствено преди насрочване на изборите за членове на Европейския парламент от Република България и преди да имаме окончателното становище на комисията. „С изменение и допълнение на Изборния кодекс през 2013 г. е предвидено при произвеждане на предстоящите избори през 2014 г. да бъде проведено експериментално електронно гласуване по интернет. В приетия от 42-то Народно събрание Изборен кодекс законодателят не предвижда такава възможност за които и да било бъдещи избори.
Не считам, че съществуват аргументи за отмяната на правната уредба за електронното гласуване. Съображенията, изтъквани от противниците на дистанционното електронно гласуване, че би могло да се застраши тайната на вота, в още по-голяма степен могат да се отнесат и до машинното гласуване, въведено с настоящия Кодекс. С въвеждането на машинно гласуване се обръщаме към стари технологии, вместо да гледаме в перспектива напред към бъдещето. Не приемам тезата за противоречие на електронното гласуване с Конституцията. Много често се споменава, че този начин на гласуване е обявен от Конституционния съд за противоконституционен. Решение № 4 от 2011 г. на конституционната юрисдикция не казва това. В мотивите си Съдът отбелязва: „Само за себе си електронното гласуване не е противоконституционно, бидейки вид дистанционно гласуване, каквото е отдавна практикуваното в други държави гласуване по пощата; принципно не е в противоречие с международни договори, по които Република България е страна.“ „Конституционният съд е наясно, че електронното гласуване е адекватна на съвременните реалности възможност, която разширява и улеснява участието на гражданите в изборите, но само ако ефикасно е гарантирана тайната на вота.”
Отново се отлага решаването на проблема с избирателните списъци. Една от възможностите за преодоляване на този проблем е да бъде направена крачка към активна регистрация на избирателите. Не съм съгласен с това, че не беше възприета идеята на Обществения съвет към Временната комисия за обсъждане и приемане на нов Изборен кодекс за създаването на регистър на избирателите. Държавните и местните органи могат да създадат този регистър, като използват за основа информацията за гласувалите български граждани от последните няколко национални избори за народни представители и за президент и вицепрезидент. Този списък на избирателите може да бъде актуализиран чрез подаване на заявления от гражданите за включването им в него”, се посочва в мотивите.
Президентът връща за ново обсъждане в Народното събрание следните разпоредби на Изборния кодекс:
- чл. 46, ал. 4, ал. 7 и ал. 8 и чл. 47, ал. 1 и ал. 2, т. 1;
- чл. 50, ал. 1, т. 2 и т. 3 и ал. 3;
- чл. 278, ал. 5 и систематично свързаните чл. 298, ал. 1 относно „чл. 278, ал. 5“ и Приложение № 1 към чл. 248, т. 5.2 относно „чл. 278, ал. 5“;
- чл. 437, ал. 5 и систематично свързаните чл. 454, ал. 1 относно „чл. 437, ал. 5“ и Приложение № 5 към чл. 453, ал. 1, т. 5.1 относно „чл. 437, ал. 5“;
- чл. 298, ал. 2 и систематично свързаната т. 5.3 от Приложение № 1 към чл. 248 относно израза „7 на сто“;
- чл. 454, ал. 2 и систематично свързаната т. 5.2 от Приложение № 5 към чл. 453, ал. 1 относно израза „7 на сто“;
- чл. 268, ал. 4, изречение второ и ал. 5, изречение първо;
- § 22, т. 1, 2, 3 и 4 от Преходните и заключителни разпоредби.
- Точка 4.5.1. от Приложение № 1 към чл. 248
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Готово е искането на ДПС за тълкувателно решение от Конституционния съд за уседналостта

Готово е искането на ДПС за тълкувателно решение от Конституционния съд за уседналостта

28 Февруари 2014 | 15:27 | Агенция "Фокус"
София. Готово е искането на ДПС за тълкувателно решение от Конституционния съд за уседналостта. Това каза Лютви Местан, председател на ДПС, след заседание на Централния съвет на партията, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Не е започнала подписката за сезиране на Конституционния съд. Законът не е обнародван. Очакваме ветото на президента. И едва след като законът се прегласува и се обнародва в Държавен вестник, едва тогава. Изложението ни е готово. Съдържателно искането е готово, но трябва да се позовем на съответни реквизити. Няма да се обърнем към Конституционния съд да обяви за противоконституционни определени разпоредби. Ще искаме тълкувателно решение дали може да се налагат ограничения или да се въведе така уседналостта, че практически да води до забрана за гласуване. В българска редакция уседналостта е забрана. Уседналост има навсякъде. Но тази фигура се въвежда и дава възможност на някого да гласува някъде”, обясни Лютви Местан. Ако ДПС не получи необходимите 12 подписа, Местан ще изпрати писмо до президента - другият орган, който може да сезира Конституционния съд. „Очаквам обединителят на нацията да се обърне към КС, защото той представлява всички български граждани, включително и засегнатите от прилагането на тази недопустима антиевропейска противоконституционна редакция на уседналостта”, добави Местан.
Мария КАЛОЯНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Росен Плевнелиев: До края на деня ще обявя конкретните мотиви за наложеното вето

Росен Плевнелиев: До края на деня ще обявя конкретните мотиви за наложеното вето

28 Февруари 2014 | 11:23 | Агенция "Фокус"
София. До края на деня ще обявя конкретните мотиви за наложеното вето на текстове от Изборния кодекс. Tова каза президентът Росен Плевнелиев пред журналисти, след провеждането на Експертна кръгла маса по проблемите на Конституционната жалба, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Президентът Росен Плевнелиев каза, че мотивите ще бъдат обявени на сайта президентската институция. Росен Плевнелиев отказа коментар за оставката на генерал Коджейков - началникът на НСО, който вчера подаде оставка.
Цветелина ЦЕКОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мустафа Карадайъ: Най-вероятно има добри експерти в президентската администрация, които ще изложат своите мотиви за вето

Мустафа Карадайъ: Най-вероятно има добри експерти в президентската администрация, които ще изложат своите мотиви за вето

27 Февруари 2014 | 13:59 | Агенция "Фокус"
София. Най-вероятно, има добри експерти в президентската администрация, които ще изложат и своите мотиви за вето, ще се съобразим с тях. Това каза народният представител от ДПС Мустафа Карадайъ пред журналисти, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Ще се съобразим с мотивите, но нека да ги видим, заяви той. „Не виждам рискове, да гласуваме по старите правила. От това, което чета от пресцентъра на президентството не виждам никакви рискове”, каза Карадайь.
„От гледна точка на конституционните права на българските граждани, считам, че няма никаква разлика между новия изборен кодекс и кодекса Фидосова. И двата кодекса еднакво ограничават конституционни права на български граждани”, добави той.
Относно частичното вето, наложено върху новия Изборен кодекс, Карадайъ заяви, че още няма оспорени текстове и мотиви. За това, дали до 7 март ще имаме обнародван Изборен кодекс и преодоляно вето на президента, Карадайъ заяви, че всички имат интерес това да се случи. „Видяхме с предишния изборен кодекс как се провеждат избори. Не може някой да разнася оригинални изборни книжа без да има правомощия, не може по контейнерите да има такива книжа”, посочи Мустафа Карадайъ. Той заяви още, че ако президентът забави мотивите си, това ще бъде дребно заиграване.
Емили ВАСИЛЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мустафа Карадайъ: Най-големите критики към дистанционното гласуване са свързани с тайната на вота

Мустафа Карадайъ: Най-големите критики към дистанционното гласуване са свързани с тайната на вота

27 Февруари 2014 | 13:32 | Агенция "Фокус"
София. Във временната комисия за изготвяне на Изборния кодекс се коментираше дистанционното гласуване и имаше сериозни дебати. Това каза народният представител от ДПС Мустафа Карадайъ пред журналисти, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Изследването на експертите и резултатът от експертизата, която получихме от Временната комисия, в крайна сметка казва, че все още не е получено достатъчно доверие от участниците в изборния процес и от гражданите. И най-големите критики към дистанционното гласуване, са свързани с тайната на вота, съмненията за прекъсване на избирател и глас”, заяви Карадайъ. По думите му, времето се мени, технологиите се развиват, както и експертите на IT технологиите.
„Не само в България, но и в европейски мащаб, но и в световен, най-вероятно ще се върви в тази посока, и ще се намери достатъчно добро решение, но към настоящия момент, няма предложение за решение на тази задача, която да дава достатъчно доверие към участниците в изборния процес и към гражданите”, заяви Карадайъ.
През 2009 г. на изборите е имало експериментално машинно гласуване в София във всички секции във Френската гимназия, които са били оборудвани с техника, одобрена от ЦИК.
„Резултатът беше много добър. Този експеримент се направи, защото има достатъчно опит в европейски и световен мащаб. Изводът показва, че може да се приложи такава технология при гласуването. През 2009 г. беше направен експеримент в 9 секции, в които видяхме, че нямаше никакъв проблем и резултатът беше положителен. Сега имаме смелостта да го приложим в пъти повече секции. Когато е в много по-голям мащаб, ние разчитаме, че няма да има проблем пред технологията, която вече е записана в кодекса и техническите устройства. Убеден съм, че ИТ специалистите ни могат да предложат технология, която да изпълни технологията, но този път, когато секциите са много повече и на различни места, е по-добре да не рискуваме, защото е много важен вотът на избирателя”, каза още Карадайъ.
„Затова този път експериментът няма да бъде отчетен като действителен вот, а ще пробваме технологията, която е достатъчно близко до 2009 г., но дали техниката ще успее е друг въпрос”, заяви Карадайъ.
Емили ВАСИЛЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Георги Близнашки: Депутатите от мнозинството не пожелаха да вникнат в предложенията на президента и това е много жалко и недалновидно

Проф. Георги Близнашки: Депутатите от мнозинството не пожелаха да вникнат в предложенията на президента и това е много жалко и недалновидно

26 Февруари 2014 | 21:57 | Агенция "Фокус"
София. Народните представители от мнозинството не пожелаха да вникнат в предложенията на президента за усъвършенстване на изборната система в България и това е много жалко и много недалновидно. Това каза за Агенция „Фокус” проф. Георги Близнашки, професор по конституционно право, председател на Инициативния комитет за провеждане на народно допитване за мажоритарен вот, задължително и електронно гласуване, във връзка с обявеното от президента вето на текстове от Изборния кодекс. По думите на проф. Близнашки, такъв ход от страна на президента е можело да се очаква. Президентът в крайна сметка целеше да намери една развръзка на днешната криза по един цивилизован начин. „Произвеждането на референдум по тези въпроси е мирен и легален начин да намерим верните политически и законодателни решения за промени в политическата система и оттук за едно по-добро бъдеще за страната”, добави проф. Близнашки.
Мария КАЛОЯНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът ще върне за ново обсъждане в парламента текстове от приетия Изборен кодекс

Президентът ще върне за ново обсъждане в парламента текстове от приетия Изборен кодекс

26 Февруари 2014 | 18:23 | Агенция "Фокус"
София. Президентът ще върне за ново обсъждане в парламента текстове от приетия Изборен кодекс, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Приетият от Народното събрание Изборен кодекс въвежда правила, на които може да бъде дадена положителна оценка и които допринасят за подобряване на регламентацията на изборния процес. Въпреки безспорно положителните стъпки, Кодексът не постига устойчива регламентация, която да отразява обществените очаквания и декларирания от управляващите ангажимент в тази посока. Някои от най-актуалните въпроси, които са в центъра на обществения дебат, са оставени без регулация, а по отношение на други, като възможността да се въведе дистанционно електронно гласуване, може да се отчете дори отстъпление от вече постигнатото – премахва се дори възможността то да се проведе експериментално. Нерешени остават чувствителни въпроси като избирателните списъци, въвеждането на ефективна възможност гражданите да гласуват за личности, а мотивът да се създаде професионална Централна избирателна комисия не кореспондира с липсата на задължителни изисквания за професионален опит.
По тези причини и поради изключителното значение на изборното законодателство за функционирането на институциите и за общественото доверие към тях, президентът ще наложи вето върху някои от текстовете на Кодекса. Държавният глава счита, че това ще даде още една възможност на народните представители да подобрят регламентацията на изборния процес.
Подробните мотиви на президента ще бъдат оповестени в най-кратък срок.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мая Манолова: Изборният кодекс не е съвършен, но постига най-важната си цел да осигури честни избори

Мая Манолова: Изборният кодекс не е съвършен, но постига най-важната си цел да осигури честни избори

26 Февруари 2014 | 12:44 | Агенция "Фокус"
София. Очакваме предложенията на гражданските организации, очакваме и ще ги обсъдим в парламентарната група. Това заяви зам.-председателят на парламента Мая Манолова по време на брифинг в Народното събрание, в отговор на въпрос дали Коалиция за България има кандидатура за председател на ЦИК, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Процедурата ще влезе в сила веднага след приемането на новия изборен кодекс, след произнасянето на президента”, каза Манолова. Тя заяви, че не може да гадае какво ще реши президентът, но се надява той да пусне направо за обнародване новия Изборен кодекс, защото е убедена, че в него е съчетано най-доброто от досегашните изборни разпоредби. „Изборният кодекс не е съвършен, но постига най-важната си цел да осигури честни избори, включвайки и мнението на гражданското общество, плюс възможността на хората, което ще бъде от 5 % за предстоящия евровот да преподредят листите на партиите, съобразно предпочитанията си. За пръв път хората ще могат да решават, надявам се това да бъде оценено от президента, в случай, че реши нещо друго очакваме час по-скоро неговото мнение. Убедена съм, че по този Изборен кодекс могат да бъдат проведени честни и демократични избори с широко гражданско участие, но нека хората сами се убедят в това на предстоящите евроизбори.
Емили ВАСИЛЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мая Манолова: Изборният кодекс е на българските граждани

Мая Манолова: Изборният кодекс е на българските граждани

26 Февруари 2014 | 12:37 | Агенция "Фокус"
София. В тези дебати не можах да реализирам личните си виждания за това как трябва да изглежда изборния процес, но целта беше да чути българските граждани. Това заяви зам.-председателят на парламента Мая Манолова по време на брифинг в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Не е справедливо кодексът да бъде наричан - „Изборният кодекс Манолова”, това е Изборният кодекс на българските граждани”, заяви Манолова. „Според новия Изборен кодекс гражданските организации ще могат да направят свои предложения за членове на ЦИК. Могат да започнат да обмислят свои номинации, а свои предложения трябва да започнат да готвят всички политически партии, които имат право на това, защото очевидно срокът за номиниране и публичното обсъждане на кандидатите няма да бъдат особено дълги. От името на Коалиция за България ще кажа, че имаме намерение в част от квотата си да предложим номинации, направени от гражданските организации, защото сме убедени, че включването на представители на гражданското общество в ЦИК ще повиши доверието към този изключително важен орган”, каза още Мая Манолова.
Емили ВАСИЛЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Емил Радев, ПП ГЕРБ-Варна: С новия Изборен кодекс бюлетината за парламентарни избори ще надхвърли 2 метра

Емил Радев, ПП ГЕРБ-Варна: С новия Изборен кодекс бюлетината за парламентарни избори ще надхвърли 2 метра

25 Февруари 2014 | 16:52 | Агенция "Фокус"
Варна. „Евроизборите са изключително важни и е недопустимо да бъдат подценявани”, коментира народният представител от ПП ГЕРБ Емил Радев на среща с жители на варненския район „Одесос”. Това съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ-Варна. Радев бе категоричен, че от конфигурацията в Европейския парламент зависи изборът на Еврокомисията, а българските представители в ЕП всъщност са нашето лоби в Европа. По думите му това е от огромно значение при положение, че основната част от свежите пари в икономиката ни идват от ЕС. Той изтъкна още, че предстоящите избори ще бъдат и безспорен тест за доверието в настоящото управление, което месеци наред остава безразлично към призивите за оставка. „Неслучайно парламентарното мнозинство полага неимоверни усилия евровотът да се проведе по правилата на новия Изборен Кодекс, с който БСП и ДПС искат да си осигурят служебна победа”, мотивира се Емил Радев. Депутатът бе посочи, че номерирането на бюлетините, връщането на други знаци за отбелязване, освен „Х”, както и отпадането на изискванията за задължителна плътност на хартията на практика позволяват да се контролира вотът. „В хода на дебатите по приемане на Изборния кодекс стана ясно, че печатницата на БНБ няма фактическата възможност да отпечата бюлетините, които на парламентарните избори се очертава да бъдат дълги над 2 метра и трябва да бъдат слепени в кочани”, разясни Радев. По думите му, ръководството на ЦИК вече няма да се назначава от президента, а ще се избира без квалифицирано мнозинство от Народното събрание, така че управляващите вероятно ще го узурпират напълно. „Изцяло се изключи възможността да се пренареждат водещите места в листите на политическите партии, заемани обикновено от хора, които не са жители на дадения регион”, допълни Радев и припомни, че бе отхвърлено предложението на ПП ГЕРБ преференцията за пренареждане на листите за народни представители и общински съветници да бъде 5%. Емил Радев бе категоричен, че с предложението изкуствено да разделят Варненския многомандатен избирателен район на две – Варна област и Варна град, управляващите коалиционни партньори на практика са опитали служебно да спечелят един или два мандата. Граждани поставиха проблема със сезонните работници, моряците и международните шофьори, които често се оказват зад граница по време на избори и не могат да упражнят своето право на глас. „Тъкмо затова искахме да се въведе електронно гласуване за българите в чужбина”, заяви в отговор народният представител. Радев бе категоричен, че има достатъчно много начини да се гарантира сигурността на вота по интернет. „Ако се гласува от един IP адрес например, той може да се блокира за два часа, за да не се гласува масово от него. Забранено е гласуване от прокси сървъри, предоставящи анонимност в мрежата. Може да се предвиди и възможност в рамките на изборния ден гласоподавателят да променя вота си до 3 пъти или пък да се откаже от електронно подадения си глас и да гласува с нормална хартиена бюлетина. Така за този, който се опитва да контролира вота, няма да има гаранции, че е успял”, обясни депутатът. Емил Радев бе категоричен, че ако се въведе задължително гласуване, но не чрез санкции, а чрез стимули, купеният вот и вотът на твърдите партийни ядра ще се обезличат. Запитан за бъдещето на автомагистрала „Хемус”, Радев посочи, че транспортното министерство планира да насочи евросредствата, които държавата ни би могла да ползва за изграждането на магистрали, към жп сектора. На въпроси за въвеждането на почасово заплащане, каквото има в много страни по света, депутатът отговори, че синдикатите са против тази идея, тъй като виждат в нея начин за укриване на осигуровки. „Новото мнозинство отхвърли предложенията ни да се криминализира укриването на осигуровки, въпреки че над 60% от пенсиите в момента се финансират не от осигуровки, а пряко от данъци”, заяви в допълнение Емил Радев. Срещата му с жители на „Одесос” бе по инициатива на общинския ръководител на организацията на ПП ГЕРБ в централния варненски район д-р Руслан Тошев. Сред присъстващите беше и общинският съветник от групата на ГЕРБ Юлияна Боева.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Политологът Александър Маринов: В новия Изборен кодекс няма нищо от това, за което настояваха хората

Политологът Александър Маринов: В новия Изборен кодекс няма нищо от това, за което настояваха хората

25 Февруари 2014 | 10:18 | Агенция "Фокус"
София. Новият изборен кодекс цели единствено да промени начина на избиране на състава на Централната избирателна комисия. Това коментира за Радио „Фокус“ политологът Александър Маринов. Според него, новият Изборен кодекс е по-лош от стария и не изпълнява целите, които си е поставил. По същество, нито един от големите проблеми, които обществото постави и изрази, включително чрез протести, не се е променил, изтъкна той. Маринов посочи, че в новия Изборен кодекс не е била предоставена възможността хората да избират личности и да отхвърлят личности. Не е направено нищо за гласуването на българите в чужбина. Политологът изтъкна, че привилегиите за парламентарно представените партии са се запазили. Според него, новият Изборен кодекс напълно отговаря на поговорката „Пременил се Илия - пак в тия”. Александър Маринов коментира още отлюспването на депутатите от парламентарно представените партии и насочването им към други политически сили, като отбеляза, че това е поредното компрометиране на партиите и на модела на правенето на политика. Политологът бе категоричен, че това показва единствено липса на уважение към елементарните политически правила.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Стивън Сотлоф , американски журналист екзекутиран от
Стивън Сотлоф , американски журналист екзекутиран от "Ислямска държава" 03 септе...

ВИДЕО
Иракските сили пробиха блокадата около град Амерли. 1 септември 2014.
Иракските сили пробиха блокадата около град Амерли. 1 септември 2014.
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Банери | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2014 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.